NAJNOVIJE VESTI IZ AKTIVNOSTI NAŠE OPŠTINE
S A D R Ž A J

23.12.2022 - Hanuka peti dan u našoj opštini
09.12.2022 - Katalog aktivnosti JOZ 2020-2022
5.11.2022 - Uručeno nam priznanje Gradske opštine Zemun
20-23. 10. 2022 - Zemunci na Mahar konferencijama
25.9.2022 - Proslava jevrejske 5783. Nove godine

18.9.2022 – „Dve zemunske sinagoge“ - promocija
31.7.2022 - Komemoracija zemunskim Jevrejima
29.5.2022 - Dan Jerusalima i Skupština JOZ
17.5.2022. Promocija „Zbornika“ u Zemunskoj gimnaziji

ARHIVA STARIJIH VESTI: 2021 :: 2020 :: 2019 :: 2018 :: 2017 :: 2016 :: 2015 :: 2014 :: 2013 :: 2012 :: 2011 :: 2005-10

23.12.2022 - Hanuka peti dan u našoj opštini

Foto galerija klikom na sliku

Puna kuća i puna srca na paljenju pete svećice u Jevrejskoj opštini Zemun. U veseloj atmosferi, uz prisustvo brojnih gostiju, Nenad Fogel je prisutnima, u kratkim crticama, pričao o nastanku praznika i običaju paljenja svećica. Već po ustaljenom običaju u našoj zajednici, čast da upale svećice uglavnom pripadaju gostima. Prvu svećicu upalio je počasni gost proslave gradonačelnik Zemuna Gavrilo Kovačević. Drugu svećicu upalila je Maja Inđić šef odseka za poslove protokola i informisanja Gradske opštine Zemun. Treću svećicu upalio je bivši predsednik Jevrejske opštine Beograda Danilo Medić. Četvrtu, kako ju je u šali nazvao Nenad: Korona svećica, upalio je Peca Kon. Petu je upalio predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije Igor Ginzberg, uz napomenu da još uvek čeka da bude upisan u registar kod Ministarstva pravde.
Nakon toga Hanukija je postavljena u prozor da bi prolaznici znali da se kod nas nešto slavi.
Nakon tog svečanog čina, uz pesmu Maoz cur koju su zajedno sa Pecom, Mišom, i Sonjom otpevali prisutni, pristupili smo podeli poklona našoj deci.
Kao „šlag na torti“ Nenad Fogel je, na osnovu odluke Izvršnog odbora JOZ, uručio naše najviše priznanje, Zahvalnicu – Megilu, predsedniku GO Zemun Gavrilu Kovačeviću za nesebičnu podršku programima aktivnosti naše zajednice. Na osnovu iste odluke Maji Inđić je uručeno Priznanje za posvećenost u radu na promocijama naše zajednice.
Uz divne poklone koje smo dobili od gradonačelnika Kovačevića, Gardoš vinjak, i prelepe krofne od Maje Inđić, stiglo je i „košer posluženje“ kao dodatni poklon Gradske opštine Zemun. Uz iće, piće i pesmu koju su predvodili Peca i Miša, proslava je završena uz naše tradicionalno obećanje „Sledeće godine u našoj sinagogi“.

09.12.2022 - Katalog aktivnosti JOZ 2020-2022

Iz štampe je izašao naš novi dvojezični katalog aktivnosti JOZa od 2020. do 2022. (5780-5782) godine pod nazivom „Priznati u svom gradu“.
Iz uvoda urednika: "Naš dvogodišnji katalog, posvećen radu Jevrejske opštine Zemun, obeležilo je priznanje koje smo dobili od našeg grada. Naime, Gradska opština Zemun povodom Dana Zemuna, 5. novembra, učinila je veliku čast Jevrejskoj opštini Zemun, tako što je njenog predsednika nagradila najvišim priznanjem za posebne zasluge u razvoju Gradske opštine Zemun i značajna ostvarenja u oblasti kulture, „Zaslužni građanin Zemuna“. Ovo visoko priznanje pripada svim članovima naše zajednice koji su bezrezervno podržavali projekte koje smo na dobrobit nas i našeg Zemuna uradili tokom proteklih dvadeset godina. Zasluge za realizaciju mnogobrojnih projekta pripadaju i rukovodstvu grada Zemuna koje nas je unazad 10 godina redovno pomagalo..."
Zahvalni smo Gradskoj opštini Zemun koja nam je i ovog puta izašla u susret i finansirala štampanje ovog izdanja koje će besplatno biti podeljeni svim zainteresovanima.

Preuzmite ili pogledajte ovaj katalog u PDF formatu ili pogledajte pripadajući video sa našeg YouTube kanala.

5.11.2022 - Uručeno nam priznanje Gradske opštine Zemun

Foto galerija klikom na sliku

Povodom Praznika opštine 5. novembra održana je Svečana sednica skupštine GO Zemun u Operi i teatru „Madlenianum“. Na sednici su uručena Javna priznanja Gradske opštine Zemun. Povelja za građanske zasluge sa medaljom – zaslužni građanin Zemuna iz oblasti kulture uručena je Nenadu Fogelu, predsedniku Jevrejske opštine Zemun iz oblasti kulture.
Pored našeg predsednika Medalje su dobili Jozo Duspara iz oblasti duhovnosti i Daniel Peurača iz oblasti socijalne zaštite. Povelju o javnom priznanju sa medaljom – počasni građanin Zemuna dobio je general – potpukovnik Duško Žarković, komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO, dok je Povelju o prijateljstvu sa ključem Zemuna dobio Atletski klub ”Mladost”. U ime nagrađenih prigodnim rečima zahvalio se Nenad Fogel.
Praznik opštine upotpunjen je prigodnim umetničkim programom, koncertom orkestra ”KOSTAMAN”, koji čine učenici srednje muzičke škole ”Kosta Manojlović”, pod dirigentskom palicom profesorke Blaženke Biočić.
Nenad Fogel je u izjavi za naš sajt istakao da ovo veliko priznanje deli sa članovima Jevrejske opštine Zemun. Zahvalio se svima koji su ga bezrezevrno podržavali u brojnim projektima koje je u proteklim godinama uradio. Takođe je istakao da ovo priznanje nosi sa sobom i obavezu da se i u narednim godinama naša mala zajednica i nadalje aktivno uključuje u verski i kulturni život Zemuna. Ovome će svakako doprineti i odluka Jevrejske opštine Zemun da se sinagoga pretvori u Versko kulturni centar Zemuna.

GO Zemun izveštava o ovoj svečanosti

20-23. 10. 2022 - Zemunci na Mahar konferencijama

Foto galerija sa otvaranja
klikom na sliku

Tradicionalno okupljanje Jevreja sa prostora bivše Jugoslavije, jugoistočne Evrope, Izraela i Amerike, Mahar konferencija, održana je po deveti put uz geslo „SJEĆANJE, POSVEĆENOST, BUDUĆNOST“. Uz prisustvo brojnih zvanica iz svetskih jevrejskih organizacija, nerezidentnog ambasadora Izraela u Crnoj Gori, predsednice skupštine Crne Gore, predstavnika lokalnih jevrejskih /židovskih zajednica, goste je pozdravila predsednica Jevrejske zajednice Crne Gore Nina Ofner Bokan. Među učesnicima otvaranja bila je i delegacija Jevrejske opštine Zemun, nas petnaest.
Članovi Jevrejske opštine Zemun redovni su sudionici Mahar konferencija. Pored prisustva naših članova bili smo ne retko i deo zvaničnih programa. Predstavljanje naše izdavačke delatnosti započeli smo na prvoj konferenciji davne 2013. Učesnicima smo se predstavili sa „Putujućom izložbom o dobrim ljudima“ i knjigom „Pravednici iz Srbije“. Tokom prethodnih susreta, predstavili smo još dve knjige i izložbe: „Nestali u Holokaustu Zemun – svaka slika priča priču“ i „Učešće Jevreja u razvoju dobrovoljnog vatrogastva u Zemunu“.

Foto galerija sa promocije
klikom na sliku

Na poslednjoj konferenciji, ovogodišnjoj, predstavili smo se sa izložbom i knjigom „Dve zemunske sinagoge“. Organizatori su nam ukazali veliku čast da promociju knjige održimo nakon svečanog otvaranja. Uz prisustvo značajnog broja učesnika konferencije na našoj promociji (mimo svih očekivanja), goste je pozdravila glavni organizator Ljiljana Vuković. Uz kratku biografiju Nenada Fogela, prisetila se i negovih prethodnih promocija na Maharu, ali nije propustila da pomene i gostovanje, 2017, naše izložbe o stradalim Jevrejima iz Zemuna u kulturnom centru Budo Tomović u Podgorici. Promociji je prisustvovala i predsednica Jevrejske zajednice Crne Gore Nina Ofner Bokan. Predstavljajući knjigu Nenad Fogel je prisutne detaljno upoznao sa njenim sadržajem, koji nije posvećen samo našim sinagogama, već je u njoj dat pregled i posleratnih dešavanja u našoj zajednici. Poseban deo u knjizi, kako je autor naglasio, posvećen je Jevrejskom groblju u Zemunu. Imajući u vidu značaj groblja kod Jevreja, autor se kritički osvrnuo na ponašanje čelnika Saveza i tadašnjeg rabina u postupku otuđenja/poklanjanja dela groblja za potrebe sahranjivanja građana Zemuna, čime je narušen viševekovni mir preko dvestotine sahranjenih. Autor je pomenuo i nekadašnji pristup kod zapošljavanja rabina u Zemunu (1870.), poredeći ga sa današnjom situacijom u kome aktuelni rabin deli zajednicu „na dobro i zlo“, i to javno obznanjuje na televiziji. Knjiga sadrži i spisak svih stradalih Jeveja iz Zemuna uz napomenu autora da je Grad Beograd dao dozvolu da se postavi spomen ploča na zgradi gde je nekada postojala sefardska sinagoga, a koja je između ostalog posvećena i sećanju na naše stradale članove. Na kraju promocije domaćini su podelili dvadesetak knjiga gostima koji žive van Srbije. Autor je informisao sve zainteresovane goste iz Srbije da knjigu mogu besplatno da preuzmu u prostorijama naše opštine.

Foto galerija klikom na sliku

Kao i svake godine naši članovi su obilazili Budvu, ali i bližu okolinu. Prijatelji iz JZ CG, Edita i njen suprug Đorđe, organizovali su za nas nekoliko obilazak okolnih mesta. Obišli smo plaže Jaz i Ploče, lokalnu crkvu Svetog Ilije, Zagora, sa koje se pruža predivni pogled sve do Bara. Obišli smo i netaknutu prirodu kod Žukovice i farmu Carevića sa nekoliko hiljada domaćih životinja i etno restoranom. Galerija naših fotografija dočaraće bar deo neponovljivog doživljaja.

Nažalost, sve nas je potresla tužna vest da je naš drug, prijatelji i član naše opštine, Nenad Altman, iznenada preminuo. Uz poštovanje svih verskih obreda sahranili smo ga 26.oktobra na našem groblju u Zemunu. Službu je održao naš prijatelj rabin Stevan Lanji. Zihrono livraha!

19.10.2022 - Sednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica

Na današnjoj sednici Komisije doneta je jednoglasna odluka da se podrži inicijativa Jevrejske opštine Zemun da se na mestu gde se nalazila sefardska sinagoga postavi spomen ploča. Ploča će biti postavljena sledeće godine, kada budemo obeležavali 150 godina od osvećenja sinagoge. Spomen ploča ima dvostruki značaj; kao sećanje na sam objekat sinagoge, tako i na 575 zemunskih Jevreja stradalih u Holokaustu, odnosno u Jasenovcu i Staroj Gradiški. Mnogi od stradalih su se u njoj poslednji put obraćali svevišnjem. Naime, ulaskom nemačke okupatorske sile u Zemun 10 aprila 1941. i uspostavljanjem NDH bilo je zabranjeno Jevrejima da ispovedaju veru u svojim sinagogama, aškensakoj i sefardskoj. Pored toga što ćemo sledeće godine obeležiti stopedesetu godišnjicu od osvećenja sefardske sinagoge, obeležićemo i 160 godina od osvećenja aškensake, koja je na sreću „preživela“ Drugi svetski rat.

Jevrejska opština Zemun izražava zahvalnost članovima Komisije koji su prepoznali napore koje Jevrejska opština Zemun ulaže u kulturu sećanja. Saglasnost je prethodno dao i Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda. Posebno se zahvaljujemo stanarima zgrade iz Rabina Alkalaja 2a, koja je podignuta na mestu srušene sinagoge, što su dozvolili da se na zidu njihove zgrade iz Dubrovačke ulice postavi spomen ploča.

Foto galerija klikom na sliku

25.9.2022 - Proslava jevrejske 5783. Nove godine

Članovi naše opštine okupili su se u večeras našoj sinagogi da obeleže nastupanje Jevrejske Nove godine.

Kao i uvek, u sećanju je najviše ostalo prijatno druženje i srdačna atmosfera uz bogat meni restorana.

18.9.2022 – „Dve zemunske sinagoge“ - promocija

Foto galerija klikom na sliku

U prisustvu brojnih gostiju i zvaničnika Gradske opštine Zemun otvorena je izložba i upriličena promocija knjige „Dve zemunske sinagoge“. Neposredni povod da se bavimo istorijatom naše dve sinagoge, od kojih sefadrske više nema, bila je konačna presuda apelacionog suda po kojoj smo ponovo postali vlasnici aškenaske sinagoge.
Na otvaranju izložbe govorio je zamenik direktora Istorijskog arhiva Beograda Slobodan Mandić. U sadržajnom izlaganju, punom hvale za napore Jevrejske opštine Zemun da otrgne od zaborava istoriju male jevrejske zajednice u Zemunu, podsetio je prisutne na mnoge tajne koje krije arhiv Beograda i izrazio nadu da će se i u narednim godinama javljati zainteresovani za istraživanje ne tako davne prošlosti našeg grada. Otvarajući izložbu, sekretar Skupštine Gradske opštine Zemun Marko Janković u društvu Marka Raića člana Gradskog veća, obratio se prisutnima i između ostalog naglasio odličnu saradnju koju Zemun već desetinu godina ima sa Jevrejskom opštinom Zemun. Istakao je veliki značaj koji je Jevrejska opština Zemun u prošlosti davala kulturnom i društvenom razvoju grada uprkos brojnim preprekama sa kojima se susretala u tada velikom austrijskom carstvu. Izrazio je nadu da će naša saradnja u budućnosti biti još bolja i sadržajnija.
Nakon svečanosti otvaranja izložbe postavljene u „Kancelariju za mlade Gradske opštine Zemun“ gosti su prešli u svečanu salu gde je održana promocija knjige.
Autor knjige i izložbe Nenad Fogel predstavio je gostima učesnike promocije, istoričarku umetnosti Aleksandru Dabižić i arhitektu Aleksandra Nećaka. Arhitekta Nećak je i sam dao doprinos u pisanju knjige, obradivši u jednom poglavlju značaj arhitektonskog nasleđa sefardske sinagoge, koje nažalost više nema. U potonjem govoru istakao je značaj kulture sećanja, ali se dotakao i planova koje ima Jevrejska opština Zemun da aškenasku sinagogu u budućnosti pretvorimo u versko kulturni centar Zemuna.
Knjigu je predstavila Aleksandra Dabižić, inače zaposlena u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Beograda. Izuzetno biranim i toplim rečima govorila je o radu Nenada Fogela na pisanju knjige i izradi izložbe. Prisutnima je pročitala rešenje iz 1947. „komunalnog otseka“ Zemuna koji je vršio uviđaj u postupku rušenja sefardske sinagoge. Posebno intrigantan za nju bio je zaključak da „zgrada nema ni umetničku ni istorijsku vrednost“. Izrazila je nadu da će ova knjiga biti u budućnosti osnova za svako drugo proučavanje istorijata dve sinagoge u Zemunu, jer je svaka tvrdnja izrečena u njoj  praćena verodostojnim dokumentima.
Na kraju promocije prisutnima se obratio i autor Nenad Fogel. Kao neko ko je porodično vezan za Zemun, Fogel je naglasio da su mu uvek teško padale optužbe na račun Branka Pešića da je on „naterao“ jevrejsku opštinu Zemun da proda aškenasku sinagogu, posebno jer su takve optužbe dolazile iz redova jevrejske zajednice. Nastavljajući izlaganje rekao je: „Kada budete čitali knjigu, bićete u prilici da se i sami uverite da Branko Pešić, legenda Zemuna i Beograda, nikada nije primoravao jevrejsku zajednicu da sinagogu prodaju. Bilo kako bilo, sve te nedoumice su iza nas. Ono što još od dvehiljadite godine stoji zacrtano u planovima Jevrejske opštine Zemuna, polako počinje da se ostvaruje. Naime, naše članstvo je odlučilo da se sinagoga pretvori u versko kulturni centar. Svakako da to neće biti lak zadatak. Veliki novac je potreban da se naši snovi pretvore u realnost. Zato i ovom izložbom i knjigom želimo da ukažemo nadležnima na mogućnost da Zemun dobije jedan skromni kulturni centar u kome će umetnici imati priliku da takoreći besplatno predstavljaju svoje umeće.“
Uz objavljeni spisak u knjizi, stradalih Jevreja iz Zemuna, stradalih u Jasenovcu i Staroj Gradiški, Fogel je izrazio želju da podstakne sve istraživače da prikupljaju imena stradalih. Sve dok se i poslednji stradali ne upiše imenom i prezimenom, istakao je Fogel, obaveza nas potomaka stradalih je da se time bavimo. To se takođe odnosi i na stradanje braće Srba tokom II svetskog rata i u poslednjem građanskom ratu devedesetih, zaključio je Fogel.
Na kraju se zahvalio Gradskoj opštini Zemun, koja bezrezervno podržava Jevrejsku opštinu Zemun u svim istraživanjima.
Kao poklon od Jevrejske opštine Zemun svi prisutni, koji su to želeli, dobili su besplatno primerak knjige.
Izložba će biti otvorena još nekoliko dana i takođe će svi zainteresovani posetioci dobiti po primerak knjige.

O ovom događaju izveštava i Studio B TV (video):
Otvaranje izložbe i promocija knjige :: Izjava Marka Jankovića, sekretara Skupštine GO Zemun :: Intervju sa autorom Nenadom Fogelom
kao i Gradska opština Zemun na ovoj stranici posvećenoj toj svečanosti.

31.7.2022 - Komemoracija zemunskim Jevrejima

Članovi naše zajednice okupili su se danas na Jevrejskom groblju u Zemunu u znak sećanja na stradale Jevreje iz Zemuna, koji su 27. jula 1942. godine oterani u stočnim vagonima put logora Jasenovac i Stara Gradiška. Ove godine letnji odmori mnogih su se preklopili sa ovim datumom pa je ovom okupljanju prisustvovao nešto manji broj ljudi. U ime naše opštine ispred spomenika venac su položili članovi naših Komisija Dragoslav Beherano i Živko Kovačević.

29.5.2022 - Dan Jerusalima i Skupština JOZ

Foto galerija klikom na sliku

Posle više od dve godine bez ikakvih pandemijskih ograničenja, održana je redovna godišnja skupština Jevrejske opštine Zemun. Sledeći standardnu proceduru predviđenu našim Statutom, usvojili smo dnevni red, koji je ove godine bio dopunjen i predlogom odluke o eventualnom održavanju izborne skupštine Saveza. Posle izbora predsedavajućih skupštine Jove Đorđevića i Vladimira Mijatovića, reč je dobio predsednik Nadzornog odbora Nenad Altman. On je obavestio prisutne delegate da je izvršen redovni pregled finansijskog poslovanja JO Zemun, te da je poslovanje bilo u skladu sa svim pozitivnim propisima naše Opštine. Nakon usvajanja njegovog izveštaja, delegati su usvojili i zajednički izveštaj o radu svih komisija i Izvršnog odbora JOZ u 2021. godini.
Kao i uvek, usvajanje budžeta JOZ za 2022. bila je važna tema za sve prisutne, jer Savez već petu godinu za redom ne ispunjava obaveze prema JOZu, odnosno odbija da nam uplaćuje sredstva potrebna za naš rad. Iako su dugovanja Saveza prema JOZu dostigla višemilionske iznose, to ni na koji način nije uticalo na naš redovan rad. Naprotiv, tokom svih tih godina JOZ je bio na usluzi svojim članovima i njihovim potrebama, kako pomoći u lečenju, obnavljanju kućnih aparata i slično tako i u finansiranju druženja sa prijateljima iz regiona. Ovogodišnji budžet je takođe predvideo da se zadovolje sve potrebe našeg članstva uz značajne uštede, koje nameravamo da iskoristimo za rešavanje problema koje imamo sa zaštićenim stanarima i budućom rekonstrukcijom sinagoge. Budžet je jednoglasno usvojen uz nadu da ćemo uskoro dobiti i presudu kojom će se Savez obavezati da nam isplati zaostala dugovanja.
Aleksandar Nećak je predložio skupštini da se predsednik Nenad Fogel predloži za redovnu godišnju nagradu koju svake godine, 5. novembra, dodeljuje Gradska opština Zemun, uz detaljno obrazloženje zbog čega ga predlaže. Skupština je i taj predlog jednogalsno usvojila.
Predlog naše Skupštine pod kojim uslovima bi prihvatili održavanje izborne skupštine Saveza pročitan je delegatima koji su ga posle iscrpne diskusije jednoglasno usvojili i zahtevali da se integralni tekst objavi na našem sajtu. Odluka će biti dostavljena predsedniku JO Beograd Aronu Fuksu, koji će je prezentovati Veću JOBa, a koji će se odrediti o našim uslovima za održavanje izborne skupštine Saveza.
Pod tačkom razno bilo je dosta konstruktivnih predloga za budući rad naših sekcija, kao i našim odnosom sa Vladom Republike Srbije i brojnima jevrejskim organizacijama iz celog sveta. Posebno je ukazano na naš (loš) odnos sa Svetskom jevrejskom organizacijom za restituciju (WJRO), čija su dva člana deo Odbora za nadzor koji je nadležan da kontroliše  sprovođenje Zakona o otklanjanju posledica Holokausta, a koji nisu ništa uradili da se problemi koje ima JOZ iznesu pred Vladu R. Srbije.

Na kraju podržan je i predlog da se započne postupak za postavljanja spomen ploče na mestu nekadašnje sefardske sinagoge, za čiju realizaciju je zadužen Nenad Fogel.

17.5.2022 - Promocija „Zbornika“ u Zemunskoj gimnaziji

Foto galerija klikom na sliku

U hramu sticanja znanja, Zemunskoj gimnaziji, održana je promocija „Zbornika radova učesnika Konferencije Jevrejski logor Zemun i Prihvatni logor Zemun prošlost-sadašnjost-budućnost“ koja je održana od 18. do 19. 9. 2021. u Zemunu.
Zahvaljujući razumevanju direktora gimnazije Miloša Bjelanovića, a pre svega organizatorke promocije profesorke istorije Ljiljane Raković, bili smo u prilici da učenicima jedne od najboljih gimnazija u Srbiji, uz kratko predavanje dr Milana Koljanina, bar malo približimo šta se dešavalo pre 80 godina na prostoru koji danas nazivamo „Staro sajmište“. Verujemo da su učenici bili prilično iznenađeni da je na tom mestu, između dva savska mosta, postojao logor specijalizovan za istrebljenje Jevreja, a kasnije i Srba, i svih ostalih antifašista koji su u njega dopremani iz NDH i ostalih delova Jugoslavije. Učenici su imali priliku da čuju da je u prvoj fazi postojanja logora, koji se zvao Judenlager Semlin (Jevrejski logor Zemun) ubijeno skoro 6400 žena, dece i starih i iznemoglih muškaraca. Računajući i oko 5000 Jevreja muškaraca, koji su već početkom okupacije bili deportovani u logor „Topovske šupe“, smeštenom na prostoru današnje Autokomande, nemačka okupaciona vlast je uz svesrdnu logističku pomoć izdajničkog, kolaboracionostičkog režima Milana Nedića, uspela da pobije skoro celu jevrejsku populaciju u Srbiji. Kada je 10.5.1942. kamion, tzv. dušegupka, natovaren sa poslednjim Jevrejima iz logora, koji su kao i svi prethodni logoraši do puta u Jajincima bili ugušeni ubacivanjem otrovnih izduvnih gasova u hermetički prostor vozila, mogli su Nemci da se pohvale svojoj komandi u Berlinu da je u Srbiji „konačno rešeno jevrejsko pitanje“. Da „konačno“ ne mora uvek da znači da je i stvarno konačno, svedočilo je i prisustvo dece nekolicine preživelih Jevreja: Avram Izrael, Ria Beherano i Nenad Fogel, čije su porodice, osim njihovih očeva, sve stradale u Jasenovcu.
Posle 10. maja 1942. nacisti su počeli da popunjavaju taj prostor sa Srbima i ostalim rodoljubima, da bi ta brojka dostigla neverovatnih 32 hiljade ljudi. Procenjuje se da je od tog broja stradalo preko desetak hiljada. Najmanje 5500 njih su sahranjeni na Jevrejskom groblju u Zemunu, gde i postoji spomenik posvećen tim hrabrim ljudima.
Na početku promocije profesorka Raković je predstavila učenicima prisutne goste: dr Milana Koljanina, predsednika Jevrejske opštine Zemun Nenada Fogela, direktorku Memorijalnog centra Staro sajmište dr Krinku Vidaković Petrov i državnog sekretara iz Ministarstva za rad i socijalnu politiku Miodraga Kapora. Takođe je napomenula da je Jevrejska opština Zemun donirala gimnaziji svoja izdanja: Zbornik radova sa konferencije, knjigu „Nestali u Holokaustu Zemun – svaka slika priča priču“ koja govori o stradanju Jevreja iz Zemuna u logoru Jasenovac i knjigu „Pravednici bez medalje“ posvećenu dobrim ljudima iz Srbije koji su tokom Drugog svetskog rata spasavali Jevreje od sigurne smrti.
Pažnja sa kojom su učenici ispratili izlaganja prisutnih gostiju bila je fascinantna. Svi su iskoristili priliku i poneli sa sobom ponuđene knjige. Iskreno se nadamo da će ih pročitati i podeliti utiske sa svojim prijateljima.
Na kraju promocije Nenad Fogel je preimenovao stih moralne pobednice Eurosonga Konstrakte u poruku učenicima: „Profesorka mora biti zdrava“ kako bi im prenela znanje u stilu latinske izreke Historia magistra vitae est (Istorija je učiteljica života).

O ovom događaju i sa sajta Zemunske gimnazije

Video sa promocije na našem YouTube kanalu.

Natrag na vrh stranice