KNJIGE
SPISAK IZDANJA JEVREJSKE OPŠTINE ZEMUN KOJE MOŽETE IMATI UKOLIKO DATE MINIMALNU DONACIJU

IZ ŠTAMPE JE IZAŠLO NOVO DOPUNJENO IZDANJE KNJIGE I CD
"JEVREJSKA ZAJEDNICA U ZEMUNU 1739-1945"

(NA ZALIHAMA SAMO IZDANJE NA ENGLESKOM JEZIKU!)

MINIMALNOM DONACIJOM DOBIJATE PRIMERAK NA POKLON! KLIKNITE OVDE ZA INFO

Danilo Fogel

Jevrejska opština Zemun je 1998 godine odlučila da pokrene samostalnu izdavačku delatnost koja će se u prvom redu baviti podsticanjem svojih članova na pisanje,kako o temama vezanim za istorijat naše opštine tako i u svim ostalim poljima književnog i publicističkog rada.Kao pokretačka snaga tog projekta je poslužila želja našeg člana Fogel Danila da prikupi dostupnu građu o našoj opštini od osnivanja pa do današnjih dana.Projekat koji je tada nazvan ''Jevrejska zajednica u Zemunu 1739 – 1945'' je na kraju doživeo i svoje prvo izdanje 2002 godine,koja se i uzima kao godina u kojoj smo počeli sa našom izdavačkom delatnošću.
''Rukopis ''Jevrejska zajednica u Zemunu'', za koji je Danilo Fogel dobio II ravnopravnu nagradu na 45. nagradnom konkursu Saveza jevrejskih opština Jugoslavije (2001.) predstavlja hroniku jevrejske zajednice u Zemunu od naseljavanja Jevreja 1739. do 1945 godine. Bez pretenzija da bude naučno – istorijsko delo,osnovna namera ove hronike je ''da spasi što se još spasiti može od zaborava'' budući da je ostalo veoma malo onih koji još mogu svedočiti o životu Jevreja u Zemunu.

Osnovna vrednost ove hronike predstavljaju dve njene karakteristike:prvo,detaljno opisan život zemunske jevrejske zajednice između dva svetska rata,opštinski rad,sve društvene i kulturne delatnosti,život u porodičnom krugu,progoni i stradanja Jevreja u drugom svetskom ratu do posleratne obnove Jevrejske opštine Zemun.Drugo,ova hronika sadrži vrednu dokumentarnu građu – brojne fotografije,dokumenta različite sadržine,spiskove predratnih članova,spiskove žrtava nacizma i spiskove zemunskih Jevreja iz prve posleratne godine(1945).Pored publikovane literature,autor je koristio arhivsku građu iz Jevrejskog istorijskog muzeja u Beogradu,ali i sećanja preživelih zemunaca nastanjenih danas u različitim krajevima sveta.U ovom spoju istorijskog i memoarskog krije se prava vrednost zemunske ''hronike'' kojom se autor na najbolji način odužio svom rodnom gradu''

Simha Kabiljo – Šutić, recenzent knjige

Knjiga je objavljena 2002 godine u izdanju Jevrejske opštine Zemun u tiražu od 500 primeraka,ISBN 86-903319-0-5.

Sledeći izdavački poduhvat koji je preduzela Jevrejska opština Zemun je bilo objavljivanje knjige »Galerija pod vedrim nebom« Humoreske, autora Fogel Milana,koji se tim izdanjem pridružio naporima naše opštine da prikupi potrebna sredstva za otkup Sinagoge. Naime, autor je poklonio JO Zemun sav prihod od prodaje knjige, koji je usmeren na Jevrejsku opštinu Zemun i njen fond za otkup Sinagoge.

Knjiga je objavljena 2002 godine u 500 primeraka,
ISBN 86 – 903319 – 0 – 5,COBISS-ID 101736716

Knjiga »Galerija pod vedrim nebom« se može poručiti preko našeg e-maila jozemun@Eunet.yu ,ili na telefon 011 195 626 kod sekretara naše opštine.Sav prihod ide u Fond za otkup Sinagoge u Zemunu.

Pokazalo se da izdavanje prve knjige Milana Fogela nije bio izdavački promašaj. Milan Fogel je 2002. godine učestvovao na 46. konkursu Saveza jevrejskih opština Jugoslavije i njegovoj novoj zbirci humoreski jednoglasno je dodeljena prva nagrada za književno delo. Sledeće godine smo se angažovali na objavljivanju nagrađene knjige, koja je objavljena pod nazivom »Povratak u odgovor«.

Knjiga je objavljena 2003. godine u 500 primeraka,
ISBN 86-903319-2-1,COBISS.SR-ID 106498572

Prilikom uručivanja nagrada na 46. Konkursu SJOJ član žirija, književnik Filip David, je rekao:
''Ova književna grupa je uvek ta kategorija u kojoj je najteže dodeliti nagrade, između ostalog zato što stiže najviše radova a i zato što su sudovi u toj kategoriji književnih radova ipak subjektivni. Kada se odlučuje o memoarskim radovima, kada se odlučuje o naučnim radovima postoji neki instrumentarij koji se mora poštovati i onda se i prema tome može čovek opredeliti. Ovde je ipak stvar nekog ličnog odnosa prema onom što se napiše i tu se mogu kriterijumi razlikovati, na sreću ovog puta su nagrade dodeljene jednoglasno... Pokušaću u nekoliko rečenica da se osvrnem na nagrađene radove. Ovaj odlomak koji ste čuli je iz zbirke priča ''Dogodine u Jerusalimu'' (zbirka je konkurisala za nagradu pod tim nazivom, a objavljena pod nazivom "Povratak u odgovor" – prim.autora). Zbirka se sastoji iz tridesetak kraćih priča ,humoristički uglavnom intoniranih i koje idu tragom Efraima Kišona, koje govore o problemima sa kojima se jedan useljenik u Izrael susreće u sudaru sa birokratijom sa jednim drugačijim mentalitetom, sa novim ljudima i starim poznanicima koje sreće, tako da su sve u svemu priče dosta ujednačene i po tematici dosta sveže, nismo imali do sada takvih radova, i to je bio jedan od razloga, sigurno, što smo ovoj zbirci dodelili prvu nagradu''.

Uz dozvolu autora iz nagrađene knjige objavljujemo nekoliko priča na srpskom i engleskom jeziku. Autor se inače deklariše da piše na nepostojećem srpsko-hrvatskom jeziku. Pitali smo ga zašto se ne opredili za jedan od ta dva jezika, a on nam je odgovorio: "Ništa mi ne smeta da pišem na mrtvom jeziku, samo kad sam ja još uvek živ!".

ARIJE I JUVAL
BILO KAKAV POSAO
DOGODINE U JERUSALIMU
PUTOVANJE U SVEMIR

BELEŠKA O PISCU

Milan Fogel je rođen 1947. godine u Subotici. Godinu dana kasnije njegovi roditelji su dobili premestaj u Novi Sad gde je Milan započeo školovanje.
Milanovi roditelji su ponovo dobili premeštaj, ovog puta u Beograd. Po prelasku u Beograd Milan je završio osnovnu školu, maturirao je u VIII beogradskoj gimnaziji i diplomirao na Ekonomskom fakultetu.
Kao gimnazijalac je pokazivao sklonost za pisanje, o čemu su njegovi profesori jezika imali ekstremno različito mišljenje. U toku četvrogodišnjeg školovanja je imao tri profesora srpsko-hrvatskog jezika, a njihove ocene su se kretale od one najniže do najviše.

Prvi put se Milanu ukazala prilika da se oproba u književno-novinarskom poslu za vreme odsluženja vojnog roka u Beloj Crkvi. Pokrenuo je Bilten koji je pored veoma serioznih članaka sadržavao i humorističku rubriku. Njegovi aforizmi na vojničke teme podjednako su zabavljali starešine i njegove drugove vojnike.

Nakon odsluženja vojnog roka, zaposlen u struci, Milan je duže vreme zapostavio pisanje.

Kada se sa porodicom preselio u Izrael, nova sredina bila je novi izazov za njegove potisnute spisateljske mogućnosti. Zapažajući detalje iz života njegovih novih sugrađana napisao je prvu zbirku humoreski pod naslovom "Galerija pod vedrim nebom". Kompletno izdanje prve knjige Milan je poklonio Jevrejskoj opštini Zemun, uzevši na taj način učešće u dobrotvornoj akciji sakupljanja sredstava za otkup zemunske sinagoge.
U potrazi za ličnom afirmacijom Milan je učestvovao sa novom zbirkom humoreski na 46. književnom konkursu Saveza jevrejskih opština Jugoslavije. Žiri je jednoglasno doneo odluku da se prva nagrada dodeli njegovoj zbirci koja se objavljuje pod naslovom "Povratak u odgovor".

Milan Fogel je aktivan u Udruženju useljenika iz bivše Jugoslavije u Izraelu (Hitahdut Oley ex-Yu); trenutno se nalazi na funkciji predsednika Komisije za kulturu.