NAJNOVIJE VESTI IZ AKTIVNOSTI NAŠE OPŠTINE
S A D R Ž A J

18-19. 9. 2021 - Konferencija Jevrejski logor Zemun...
7.9.2021 - Roš Hašana 5782
27.7.2021 - Komemoracija zemunskim Jevrejima
19.7.2021 – Uređenje Jevrejskog groblja Zemun

23.5.2021 - Održana Izborna Skupština JO Zemun
16.5.2021 - Naša podrška za mir u Izraelu
27.1.2021 - Komemoracija na Starom sajmištu

ARHIVA STARIJIH VESTI: 2020 :: 2019 :: 2018 :: 2017 :: 2016 :: 2015 :: 2014 :: 2013 :: 2012 :: 2011 :: 2005-10

18-19. 9. 2021 - Konferencija Jevrejski logor Zemun i Prihvatni logor Zemun
prošlost-sadašnjost-budućnost

Otvaranje izložbe
Foto galerija klikom na sliku

U okviru obeležavanja “Dana evropske baštine” koju je pripremila Gradska opština Zemun, deo programa bila je i konferencija koju je organizovala Jevrejska opština Zemun o dva logora smeštenih tokom Drugog svetskog rata na prostoru beogradskog sajma. Konferencija je održana u Kancelariji za mlade GO Zemun. Povodom 80. godina od otvaranja Jevrejskog logora Zemun u galerijskom prostoru je postavljena izložba „Jevrejski logor Zemun“, autora Nenada i Milana Fogela i dr Milana Кoljanina.
Goste su na otvaranju izložbe i početka rada međunarodne konferencije  pozdravili autor projekta i predsednik Jevrejske opštine Zemun Nenad Fogel, Igor Ginzberg, izabrani (neupisani) predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije, Slobodan Mandić, pomoćnik direktora Istorijskog arhiva Beograda i predsednik Skupštine opštine Zemun Miroslav Gajić, koji je svečano otvorio izložbu i označio početak rada konferencije.
U programu otvaranja učestvovali su i učenici Muzičke škole "Kosta Manojlović" iz Zemuna.
Кonferencija je bila dvodnevna i otvorena za javnost.

Konferencija i događaji
Foto galerija klikom na sliku

Prvog dana rada, u prepodnevnoj sesiji, svoje radove su predstavili Milan Fogel, pisac, novinar i publicista iz Izraela, dr Milan Koljanin, istoričar iz Beograda, akademik dr Ivo Goldjštajn iz Zagreba i dr Dragan Cvetković iz Muzeja žrtava genocida. Rad Prof. dr Jovana Bayforda iz Velike Britanije pročitao je Nenad Fogel.
U popodnevnoj sesiji posetiocima se obratio dr Milovan Pisari istoričar iz Beograda, a predstavljeni su i radovi opravdano odsutnih učesnika (zbog aktuelne pandemijske situacije) i to dr Sanje Petrović Todosijević istoričarke iz Beograda i Aleksandra Nećaka, člana izvršnog odbora Jevrejske opštine Zemun.
Drugog dana konferencije upriličen je razgovor sa gostom iz Zagreba akademikom Ivom Goldštajnom. U jednosatnom izlaganju i razgovoru sa prisutnima bilo je govora uglavnom o današnjoj percepciji uloge logora Jasenovac u hrvatskoj javnosti, ali i o brojnim drugim temama koje su interesovale posetioce.
Cilj i zadatak konferencije bio je da kroz izlaganja učesnika dobijemo uvid šta je bio Jevrejski logor Zemun, kasnije Prolazni logor Zemun, kao i dokle se stiglo sa realizacijom formiranja Memorijalnog muzeja sećanja na lokaciji Starog sajmišta, Topovskih šupa i svih ostalih mesta stradanja Jevreja, Srba i Roma u okolini Beograda tokom Drugog svetskog rata. Bez lažne skromnosti svi postavljeni ciljevi su ispunjeni i nadamo se da će pomoći budućem rukovodstvu Memorijalnog centra „Staro sajmište“, koje ni posle dve godine od donošenja Zakona nije postavljeno.
Rezultati konferencije će biti prezentovani preko sajta Jevrejske opštine Zemun i putem Zbornika koji će sadržati radove učesnika konferencije.

O ovome izveštava i Gradska opština Zemun uz video priloge

Još o Logoru Sajmište na sajtu Arhiva Beograda: O projektu :: Sajmište 1937-44 :: Baza podataka zatočenika

31.12.2021 - Naša opština je izdala i Zbornik radova učesnika ove konferencije. WEB verziju ovog izdanja možete pogledati u ovom PDF dokumentu.

7.9.2021 - Roš Hašana: Jevrejska Nova godina 5782. - proslava u znaku pandemije

Foto galerija klikom na sliku

Jevrejska opština Zemun, odnosno deo vakcinisanih, revakcinisanih i "busterizovanih" članova, obeležila je Novu 5782. godinu u našoj sinagogi.
Dosta vremena je prošlo od poslednjeg susreta naših članova i svi su želeli da podele svoja iskustva sa pandemijom koja i dalje hara svetom.
Bila je to prilika i da predsednik opštine Nenad Fogel pozove članove na otvaranje konferencije o dva logora koja se održava 18. i 19. septembra u Galeriji Kancelarije za mlade u okviru Dana evropske baštine.

Uz sveprisutni apel "budimo odgovorni", naša Opština će i ubuduće organizovati sve događaje uz veliki oprez.

27.7.2021 - Komemoracija zemunskim Jevrejima

Članovi naše zajednice okupili su se danas na Jevrejskom groblju u Zemunu u znak sećanja na stradale Jevreje iz Zemuna, koji su 27. jula 1942. godine oterani u stočnim vagonima put logora Jasenovac i Stara Gradiška.
Ove godine letnji odmori mnogih su se preklopili sa ovim datumom pa je ovom okupljanju prisustvovao nešto manji broj ljudi. Tome su doprinela i ograničenja vezana za epidemiološke mere.

U ime naše opštine ispred spomenika venac su položili  članovi naših Komisija Živko Kovačević i Olga Skejić nakon čega je minutom ćutanja odata pošta svim zemunskim Jevrejima stradalim od nacističkog terora.

19.7.2021 – Uređenje Jevrejskog groblja Zemun

Posle dužeg vremena uređeno je zelenilo Jevrejskog groblja Zemun uoči komemoracije zemunskim Jevrejima, žrtvama fašizma koje će se održati 27. jula.

U proteklom periodu osoba koja je ugovorom bila zadužena za čuvanje i održavanje groblja nije izvršavala preuzete obaveze pa mu je dat otkaz. Za ovu priliku angažovani su drugi radnici, a novi trajni čuvar groblja biće uskoro postavljen.

23.5.2021 - Održana Izborna Skupština JO Zemun

Uz poštovanje svih pandemijskih mera, Jevrejska opština Zemun održala je redovnu Izbornu Skupštinu.
Da bi se dostigao taj cilj, poštovanje pandemijskih mera koje su propisane od strane Kriznog štaba, Skupština je održana u prostoru naše sinagoge bez prisustva drugih gostiju.
Rad skupštine otvorio je predsednik JOZ Nenad Fogel, koji je pozvao prisutne da se minutom ćutanja oproste od članova preminulih u poslednje dve godine.
Nakon usvajanja dnevnog reda i izbora predsedništva, izborne komisije i zapisničara, Skupštini se obratio predsednik Nadzornog odbora sa izveštajem o utrošku sredstava u 2020. godini. On je istakao da je prošla godina bila neuobičajena zbog pandemije virusa COVID 19, odnosno da nije bilo mnogo okupljanja članstva i realizacija naših projekata, te da je shodno tome i trošenje bilo minimalno, ali da je sve bilo u skladu sa našim pravilnicima.
U nastavku je predsednik JOZ podneo godišnji izveštaj o radu Izvršnog odbora i svih komisija koji je jednoglasno usvojen. O događanjima koja su održana u 2020. članstvo se može informisati na našem sajtu.
Posle prezentacije budžeta JOZ za 2021. godinu, zaključeno je da smo, uprkos odbijanju Saveza da nam uplaćuje sredstva koja nam pripadaju po Zakonu o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika (u daljem tekstu Zakon), i za ovu godinu u prvi plan stavili potrebe našeg članstva. Teret realizacije budžeta je u ovom trenutku na angažovanju Socijalne komisije koja ima zadatak da pomogne ugroženom članstvu, baš kako je radila u 2020. godini. U vezi sa dugovanjima koja Savez ima prema JOZu, na predlog predsednika, Skupština je jednoglasno usvojila odluku da se Savez tuži zbog kršenja Zakona, kao i svojih odluka o raspodeli sredstava koja jevrejske opštine dobijaju po pomenutom Zakonu. Da se javnost ne dovodi u zabludu da su u pitanju neki veliki novci, Savez je za rad JOZa predvideo sumu od 10 hiljada evra, od 950 hiljada koliko država daje na godišnjem nivou svim jevrejskim opštinama. Odgovorni u Savezu za poštovanje svojih odluka odbijaju da JO Zemun vrše isplate od 1. jula 2018. Naravno, rukovodstvo JOZa je o svemu uredno obaveštavala nadležna ministarstva, Odbor za nadzor, urgirala preko advokata da Savez ispuni svoje obaveze, ali je sve ostalo bez odjeka. Nama ne preostaje ništa drugo osim da mislimo da je Država u nekakvom dosluhu sa Savezom, te da im daje prećutnu podršku u nameri da se naša opština finansijski uništi.
Posle prezentacije liste predloženih za sve funkcije u JO Zemun, prisutni članovi na Skupštini su jednoglasno potvrdili izbor svih predloženih.
Novi/stari predsednik je Nenad Fogel, koji je dobio jednoglasnu podršku u daljoj borbi za prava Jevrejske opštine Zemun. Svi prisutni su se saglasili da se u svakoj prilici koja nam se ukaže u javnom prostoru bavimo i stanjem u jevrejskoj zajednici Srbije. Posebno je apostrofirana borba protiv pravih antisemita, koje je predsednik JOZ obeležio u javnim nastupima, a koji su zbog toga tužili Jevrejsku opštinu Zemun i Nenada Fogela za nanošenje duševnih bola i povreda ugleda i časti. Postavlja se pitanje, kako se može naneti duševna bol i povrediti ugled i čast antisemita, a o zgradama Saveza i JO Sombor da ne govorimo. Konačnu reč će doneti nadležni sud. Za sada tužioci (Robert Sabadoš, Sandra Papo Fišer, Savez (zgrada) i Jevrejska opština Sombor (zgrada)) uspešno izbegavaju da svedoče o onome što su naveli u tužbi. Svoj iskaz je dao jedino Isak Asiel. Rasprava koja je trebalo da se održi 21. maja, uz podnesak koji je podneo advokat tužilaca, odložena je za 14. septembar 2021. Opravdanje advokata odslikava pravo stanje stvari kada je reč o navedenoj tužbi. Naime, advokat u svom podnesku, koji je podneo sudu 14. maja 2021. doslovce pravda svoj izostanak sledećim rečima: Naime, kako sam dobio upalu žuči i kako mi je hitna operacija izvršena 17.05.2021. godine to nisam u mogućnosti da se pojavim na raspravi zakazanoj za 21.05.2021. godine zbog oporavka od operacije.
Sud je naravno usvojio njegovo pravdanje, ali je ostalo interesantno kako je advokat znao 14.05. DA MU JE 17.05. IZVRŠENA HITNA OPERACIJA. Ovo objašnjenje advokata izazvalo je buru smeha na skupštini.
Nakon završetka skupštine prisutni članovi JOZ ostali su na zajedničkom druženju, ovog puta u restoranu Sač!

16.5.2021 - Jevrejska opština Zemun za mir u Izraelu

Foto galerija klikom na sliku

Jevrejska opština Zemun i aktivisti Jevrejske opštine Beograd, predvođeni Avramom Izraelom i Danilom Medićem, organizovali su skup posvećen uspostavljanju mira u Izraelu. Na početku su intonirane himne Srbije i Izraela u znak poštovanja prema našoj domovini ali i državi Izrael koja je uvek bila uz Jevreje iz Srbije, posebno u najtežim danima tokom ratova devedesetih kao i za vreme NATO bombardovanja. Izrael u tim teškim trenucima širom otvorio svoje granice za Jevreje iz Srbije i sa prostora bivše Jugoslavije.
Nakon intoniranja himni prisutne je pozdravio predsednik JO Zemun Nenad Fogel. U kratkom izlaganju pozvao je sve strane na prekid neprijateljstava. Obraćajući se prisutnima naglasio je da skup nije posvećen osudi bilo koje strane za eskalaciju sukoba, ali je posebno ukazao na odgovornost terorističke organizacije Hamas koja danima ispaljuje rakete na gradove širom Izraela (do ovog trenutka ispalili su preko 2500 projektila, uključujući i granatiranje glavnog grada Jerusalima). Fogel je napravio jasnu distinkciju između zaraćenih strana, suprotstavljajući se tvrdnjama brojnih medija da je na delu sukob između Izraela i Palestine. Naime, on je ustvrdio da se sukob zapravo odvija između izraelske vojske i terorističke organizacije Hamas. Hamas koji upravlja pojasom Gaze drži svoje građane kao taoce isturajući ih kao svojevrsni živi štit, ne mareći pri tom za njihove živote. Skupu su se obratili i Avram Izrael, Danilo Medić i preživeli Holokausta Josif Baruhović.
Uz par provokacija koje su došle od strane palestinskih aktivista, skup je protekao u mirnoj atmosferi sa jasnim porukama da mir nema alternativu.
Tokom skupa Nenad Fogel je dao kratke intervjue za prisutne medije, N1, Nova-S i TV Prva, u čiji se program vesti uključio uživo.

16.5.2021 - Jevrejske opštine organizovale skup u Beogradu zbog sukoba Izraela i Palestinaca

Jevrejske opštine Zemuna i Beograda su povodom sukoba Izraela i Palestinaca organizovale danas skup na Trgu republike u Beogradu.
Predsednik Jevrejske opštine Zemun Nenad Fogel izjavio je da je ta opština u saradnji sa Jevrejskom opštinom Beograd organizovala protest podrške, ne Izraelu ili Arapima u toj zemlji, već miru kojeg na tim prostorima nema od 1948. godine.
„Ne verujem da će Ujedinjene nacije uspeti da reše situaciju jer to nisu uradile od 1948 godine“, rekao je Fogel.
Do mira se, po njegovoj oceni, može doći u direktim pregovorima sa palestinskom upravom...
Više na stranici portala N1 od 16.5.2021.

O ovome izveštava i televizija Prva. Video od 10:38 o današnjoj situaciji u Izraelu i od 13:11 izveštaj sa skupa na Trgu Republike

TV Nova-S takođe izveštava o ovom skupu.

27.1.2021 - Komemoracija na Starom sajmištu

Povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta delegacija naše opštine prisustvovala je komemoraciji žrtvama genocida na Starom sajmištu.

Pored državnih, gradskih i diplomatskih predstavnika vence su položili i predstavnici jevrejskih zajednica.
Počast žrtvama u ime naše opštine odali su Nenad Fogel, predsednik JO Zemun i Nenad Altman, predsednik Nadzornog odbora JOZ.

Opšrinije na portalu lista Danas (27.1.2021)

Natrag na vrh stranice