NAJNOVIJE VESTI IZ AKTIVNOSTI NAŠE OPŠTINE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

VESTI OPŠIRNIJE

N A J A V E

31.1.2018 - Proslava Tubišvata u JO Zemun

Pozivamo sve članove i prijatelje da nam se pridruže u proslavi Tubišvata, Nove godine drveća i plodova.
Okupićemo se u prostorijama naše opštine u Dubrovačkoj 21 u sredu, 31. januara u 18 časova.


IZDVAJAMO

Tramp priznao Jerusalim kao novu prestonicu Izraela

Američki predsednik Donald Tramp poručio je da je došao trenutak da Jerusalim bude zvanično priznat kao prestonica Izraela. EU "ozbiljno zabrinuta" zbog odluke Trampa. Oštre osude i žestoke reakcije islamskih zemalja.
"Procenio sam da je vreme da Jerusalim zvanično priznamo kao prestonicu Izraela. Ovo nije ništa ni više, ni manje od priznavanja stvarnosti", istakao je Tramp u Beloj kući, dodajući da je priznanje Jerusalima odavno trebalo da se uradi i da je u najboljem interesu SAD, prenosi AP.
Ceo tekst i video sa sajta RTS (6.12.2017)


Oktobar 2017 - Zahvalnost manastira Žiča našem članu

Aleksandar Nećak dobio je ikonu Sv. Georgija u znak zahvalnosti za njegov doprinos u životu i razvoju manastira Žiče.

Ikonu mu je uručila monahinja Jelena.


24.10.2017 - Lacio će poslati fanove na edukativne izlete u Aušvic nakon antisemitskih grafita

U nastojanju da se suprotstavi ponovnom antisemitizmu od svojih navijača, predsednik Lazio Klaudio Lotito saopštio je u utorak da će italijanski klub organizovati "godišnji put u Auschvitz za 200 ljubitelja Lazija da se obrazuju i da ne zaboravimo određene epizode".
Lotito je najavio inicijativu na događaju u sinagogi u Rimu dva dana nakon što su Lacio navijači stavili na Stadio Olimpiko antisemitske grafite tokom utakmice protiv Kaljarija. Navijači su postavili slike koje su prikazivale žrtvu holokausta Anu Frank u dresu lokalnog rivala Rome i objavile antisemitske parole. Lacio deli stadion sa Romom.
Lacio je takođe objavio da će, pored Aušvic inicijative, klub nositi dresove sa ispisanim imenom Ane Frank na utakmici protiv Bolonje u sredu.
Italijanska fudbalska federacija takođe je najavila da će odlomak iz dnevnika Ane Frank biti pročitan pre utakmice ove nedelje nakon ponašanja navijača iz Lacija. Minut tišine će se takođe upriličitii pre utakmica ove nedelje ...
Više na sajtu Yahoo Sporta (na engleskom)


Septembar 2017 - KOME JE SMETALA SPOMEN PLOČA?

Na mestu gde će najverovatnije biti izgrađen još jedan tržni centar, postavljena je pre desetak godina spomen ploča koja je podsećala da je na mestu zvanom Topovske šupe bio sabirni logor za Jevreje tokom Drugog svetskog rata. Ni činjenica da su svi zatočeni u logoru bili ubijeni nije bila dovoljna domaćim fašistima ili sakupljačima sekundarnih sirovina da se ploča ostavi kao nemo svedočenje tragedije Jevreja iz Srbije.

Aleksandar Nećak,
2011. godine
Mesto gde je bila postavljena spomen ploča Ovde se više ne održavaju komemorativni skupovi

Gradska vlast, u čijoj je nadležnosti održavanje spomen obeležja, još uvek nije reagovala. Nadamo se da će ploča, urađena po nacrtu arhitekte Aleksandra Nećaka, ponovo biti izlivena i vraćena na isto mesto.
Krajnja sudbina ploče sasvim je izvesna: bitku će izgubiti od trgovačke i građevinske filozofije.


Obaveštenje Izvršnog odbora JO Zemun od 13.7.2017.

Obaveštavamo naše članove i zainteresovanu javnost da je Izvršni odbor Saveza jevrejskih opština Srbije „trajno“ isključio iz daljeg rada u svim organima Saveza jednog od svojih osnivača, Jevrejsku opštinu Zemun.
Doneta odluka je nelegalna i suprotna važećem Statutu Saveza.
Zbog odbijanja Roberta Sabadoša da Jevrejskoj opštini Zemun Savez uplaćuje na budžetski račun sredstva koja nam pripadaju po osnovu Zakona o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih naslednika bili smo prinuđeni da se 13. Jula 2017. godine obratimo vladi Republike Srbije. U našem obraćanju smo zamolili da deo sredstava, koji po internoj raspodeli pripada Jevrejskoj opštini Zemun, Ministarstvo finansija Republike Srbije uplaćuje direktno na naš budžetski račun. Na taj način ćemo biti u mogućnosti da na transparentan način pravdamo sredstva koja trošimo u skladu sa pomenutim Zakonom.
Izvršni odbor Jevrejske opštine Zemun izražava žaljenje zbog toga što su njegovi dobronamerni saveti, koje je prenosio predsednik Jevrejske opštine Zemun u organima Saveza, protumačeni kao „nenadoknadiva šteta ugledu Saveza i svih jevrejskih opština u Srbiji“. Nama ostaje da o „ugledu Saveza i jevrejskih opština“, posebno o kašnjenju u realizaciji Zakonom propisanih aktivnosti svoj sud da Vlada ili Odbor za nadzor koji će biti formiran po pomenutom Zakonu.

Izvršni odbor Jevrejske opštine Zemun, 13.7.2017.


PRVI I DRUGI DEO IZBORNE FARSE U SAVEZU JEVREJSKIH OPŠTINA SRBIJE

Kako i nalaže važeći Statut Saveza jevrejskih opština Srbije 26. marta tekuće godine održana je redovna, a ujedno i izborna Skupština. Značaj održavanja ove Skupštine bio je i taj što su to bili prvi izbori posle donošenja Zakona o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika. Umesto da sve protekne u svečarskoj atmosferi protkanoj zadovoljstvom što nam je naša država Srbija, prva i jedina u Evropi, odvojila značajna sredstva iz svog budžeta u narednih 25 godina Skupština se pretvorila u suštu suprotnost...
Ceo tekst sa video prilozima na posebnoj stranici.


O rehabilitaciji Milana Nedića

Istoričari Milan Ristović i Bojan Dimitrijević u emisiji Pressing televizije N1.
Video na N1 YouTube kanalu od 9.12.2015.
Luka Božović o ovoj temi na sajtu Autonomija od 10.12.2015.
Video prilog RT Vojvodine u emisiji "Dokument" od 26.1.2016.
Članak "Nedić je rehabilitovan, samo sudovima to niko nije javio" iz E-novina od 15.2.2016.
List Danas 18.3.2016. donosi zanimljiv osvrt Aleksanda Kišjuhasa na uvu temu pod naslovom "Šta čini fašistu?"

Za bolje razumevanje inicijativa za rehabilitacije kolaboracionista pročitajte knjige koje je napisala Prof. dr Olivera Milosavljević
Potisnuta istina - Kolaboracija u Srbiji 1941-1944.
Savremenici fašizma I
Savremenici fašizma II

NAJTRAŽENIJI LINKOVI
(kliknite na naslov)

Katalog od Povratak u odgovor
Katalog od Zemuna do Jerusalima

Katalog Putevima Pravednika
Katalog izložbe Jevrejski logor Zemun
Katalog izložbe u Kanjiži
Promocije knjige o Pravednicima
u Skupštini Beograda, Tel Avivu i u Kragujevcu
Katalog foto izložbe u Artgetu
Katalog "I mi smo Srbija"

Katalog "Otvorenog srca"
Kol Zemun 1 i Kol Zemun 2
4 priče Milana Fogela
Dve kratke priče o Kašrutu Bena Šahara iz Izraela
Fotografije sa Sastanka JO u Subotici
Drugi regionalni susret u Hodmezevašarhelju
Naš jubilej