NAJNOVIJE VESTI IZ AKTIVNOSTI NAŠE OPŠTINE
  • javascript image slider
  • javascript image slider
  • javascript image slider
  • javascript image slider
  • javascript image slider
  • javascript image slider
1 2 3 4 5 6
jquery image slider by WOWSlider.com v8.8
 
VESTI OPŠIRNIJE

N A J A V E

...


IZDVAJAMO

Naša nova e-mail adresa: jozemun@sbb.rs

Iznenada preminuo naš Zoran Jovanoski

U subotu, 16.2.2019.g. član našeg Izvršnog odbora Zoran Jovanoski iznenada je preminuo od posledica srčanog udara.
Sahrana će se obaviti na Novom bežanijskom groblju u sredu, 20. februara. Opelo će početi u 13:45h, a napuštanje kapele u 14:15h.


28.1.2019 - Predsednik JO Zemun gostovao na TV Pink

Povodom Dana sećanja na žrtve holokausta Nenad Fogel, predsednik JO Zemun gostovao je na TV Pink u emisiji Novo jutro zajedno sa istoričarem Predragom Markovićem.
Pogledajte video na kanalu YouTube.


23.1.2019 - Konferenciju za novinare povodom predstojećeg Dana sećanja na žrtve Holokausta

Četiri jevrejske opštine, Beograd, Zemun, Kikinda i Priština, održale su danas u Medija centru u Beogradu konferenciju za novinare povodom predstojećeg obeležavanja 27. januara, Dana sećanja na žrtve Holokausta, ustanovljenog odlukom Ujedinjenih nacija 2005. godine.
Novinare je pozdravio Avram Izrael koji je govorio o ustanovljenju Dana sećanja na žrtve Holokausta, pročitavši između ostalog, govor predsedavajućeg Generalne skupštine UN Kofija Anana. Posebno je naglasio našu posvećenost čuvanju sećanja na stradale Jevreje, Rome i Srbe, koji su stradali tokom Drugog svetskog rata. Izrael je obavestio javnost o brojnim programima koje je spremila Jevrejska opština Beograd u sklopu obeležavanja Dana sećanja na Holokaust.
Povodom odluke Evropskog jevrejskog kongresa da iz rada Generalne skupštine u 2019. godini isključi registrovanog predsednika Saveza Roberta Sabadoša i rabina Isaka Asiela, zaposlenog u Savezu isključivo za obavljanje poslova vezanih za versku službu, pročitano je saopštenje navedene četiri jevrejske opštine. Saopštenje je pročitao Nenad Fogel.
Novinare je interesovala i aktuelna situacija vazana za članak u kome se veličaju pripadnici fašističke organizacije ZBOR i Dimitrije Ljotić, objavljenom u Politikinom Zabavniku, a pojašnjenje je dao predsednik Jevrejske opštine Beograd Danilo Medić.
Takođe ih je interesovalo koliko je građana Srbije od Izraela dobilo Medalju pravednika za spasavanje svojih sugrađana Jevreja tokom Drugog svetskog rata. O tome ih je informisao predsednik Jevrejske opštine Zemun Nenad Fogel.

O konferenciji detaljno izveštava TANJUG.


DOKLE ĆE RABIN DA KOLJE?

Cirkularno pismo Jevrejske opštine Beograd svojim članovima pod nazivom
KOŠER KUHINJA - KAKVO MESO KONZUMIRAMO

Vezani link iz naše rubrike Komentari


29.11.2018 - Zahvalnica g. Goodsteinu

Zahvaljujemo se na lepom gestu g. Davida Goodsteina iz SAD, na donaciji od US$ 500 namenjenoj za odrzavanje jevrejskog groblja u Zemunu.


"Zaboravljena grobnica 6.500 Srba na Gardošu" sa N. Fogelom
Veliko stratište logoraša pobijenih na Sajmištu do danas bez obeležja o tome čije seni tu počivaju

Samo pedesetak metara od spomenika Simona Hercla, dede rodonačelnika cionističkog pokreta Teodora Hercla, na Jevrejskom groblju na Gardošu, u Zemunu, leži zaboravljena masovna grobnica. U njoj počivaju posmrtni ostaci 6.500 Srba, mahom civila sa Kozare, i nešto manje partizana.
Pored grobnice samo beli spomenik, koji je davnih dana podigao SUBNOR "žrtvama fašističkog terora 1941-1945". Nigde table da je pored masovna grobnica, da su u pitanju srpski civili, da ih je bilo 6.500 i da su stradali u monstruoznom logoru na Starom sajmištu, koje već godinama čeka memorijal!...
Celi tekstovi sa portala Novosti od 19, 26, 27, 28(1). i 28(2). novembra 2018.


27.8. 2018 – Oskrnavljena spomen ploča Teodoru Herclu

Proteklih dana nepoznato lice prilepilo je pogrdan tekst preko spomen ploče koja je postavljena u čast imenovanja zemunske ulice po Teodoru Herclu, ocu ideje moderne izraelske države, a koju su pre mesec dana otkrili predsednici Srbije i Izraela.
Nakon obilne kiše ili akcijom nekog savesnog građanina ostali su fragmenti ovog neprimerenog plakata i tragovi lepila.


U središtu pažnje

U središtu pažnje je prva poseta izraelskog predsednika Srbiji. Šta su glavne teme razgovora predsednika Aleksandra Vučića i Ruvena Rivlina? Kakvi su odnosi dve zemlje i gde je prostor za poboljšanje saradnje?
Gost emisije je Danilo Medić, predsednik Jevrejske opštine Beograd, a putem telefona u razgovor će se uključiti i Borivoje Erdeljan, novinar.
Radio emisija RTS od 26.7.2018.


"Poseta Ruvena Rivlina Srbiji istorijska, važna za obe zemlje"

Predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije (SJOS) Igor Ginzberg ocenio je da sutrašnja poseta predsednika Izraela Ruvena Rivlina Srbiji ima istorijski značaj i da je veoma važna za obe države, a posebno za jevrejsku zajednicu u Srbiji.
Igor Ginzberg kaže za Tanjug da su politički i ekonomski odnosi dve zemlje sve bolji i da to potvrđuje i veliki broj izraelskih investitora u Srbiji.
Ukazao je i na istorijat odnosa dve zemlje koji su, kaže, prolazili kroz razne faze posle Drugog svetskog rata.
Podseća da je Izrael priznat o strane Ujedinjenih nacija 1948. godine i da je tadašnja Jugoslavija bila jedna od prvih zemalja, posle SAD i SSSR, koja je priznala proglašenje državnosti Izraela...
Ceo tekst sa sajta RTS (25.7.2018.)


Teodor Hercl dobio ulicu u Zemunu

Skupština Grada Beograda usvojila je danas rešenje kojim će dosadašnja Ulica Prilaz u Zemunu poneti ime Teodora Hercla. Inicijativu da jedna beogradska ulica dobije naziv po Teodoru Herclu podnela je Ambasada Izraela u Beogradu, a u njoj se kaže da je Herclovo poreklo vezano za Zemun, gde su živeli članovi njegove porodice. Značaj ove inicijative je u tome što se njome ukazuje i na duboke istorijske veze između dve zemlje i dva naroda koji prevazilaze 25 godina zvaničnih diplomatskih odnosa.
Predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Andrea Radulović istakla je da je novinar, dramaturg, geograf i pisac jevrejskog porekla Teodor Hercl u svetskoj istoriji poznat kao otac ideje modernog Izraela.
Ceo tekst sa sajta grada (23.7.2018.)
Video sa sajta RTS Planeta: Predsednik SJOS Igor Ginzberg o T. Herclu (od 18:55)


Podsećanje na neispunjenja obećanja Roberta Sabadoša

Decembra 2016. održana je u prostorijama Agencije za restituciju konferencija posvećena donošenju Zakona o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika.
Pored brojnih uglednih učesnika Konferencije, u rad Konferencije se ugurao i Robert Sabadoš, predsednik Jevrejske opštine Subotica. U delu audio zapisa sa Konferencije, 14:25, prisutnima se u ime Saveza obratio Robert Sabadoš, iako je u to vreme predsednik Saveza bio dr Ruben Fuks. Ključnu ulogu u sprečavanju da se dr Fuks pojavljuje u javnosti povodom donošenja Zakona je imao Robert Sabadoš.
Kada preslušate, bar deo u kome se skupu obratio Robert Sabadoš, videćete da sve o čemu je govorio nije ispunio, kao kasnije nelegalno izabrani predsednik Saveza. Njegova lažana zaklinjanja i obećanja jasno su demantovana izveštajem revizije koja je kontrolisala poslovanje Saveza sa sredstvima koja jevrejska zajednica dobija iz budžeta Republike Srbije za 2017, prvu godinu u kojoj smo dobili 950 hiljada evra.
Izveštaj revizije koji je dostavljen svim jevrejskim opštinama će biti dopunjen i posle toga ćemo ga i objaviti na našem sajtu. Dotle slušajte kako se spremao Robert Sabadoš da obmane javnost o stvarnim namerama, pre svega njega i njegove povelike grupe.


1.7.2018 - Održana izborna skupština Saveza

U organizaciji tri jevrejske opštine, Beograda, Zemuna i Prištine, uz učešće Kikinde i gostiju iz jevrejskih opština Subotice i Zrenjanina,  održana je vanredna izborna skupština Saveza jevrejskih opština Srbije. Skupštini nisu pristupili delegati jevrejskih opština Subotice, Novog Sada, Zrenjanina, Sombora, Pančeva i Niša.

Obraćanje predsednika JO Beograd Danila Medića Delegati
Skupštine
Predsedništvo Skupštine Saveza Novi predsednik SJOS Igor Ginzberg
   
Video: Reakcija Roberta Sabadoša na početak rada Izborne Skupštine Video: Rezultati glasanja
Izborne Skupštine

14.6.2018 - Novi vandalski čin

Novi antisemitski udar na malu jevrejsku zajednicu u Zemunu.
U noći između 13. i 14. juna srušen je spomenik jedne od najstarijih jevrejskih porodica u Zemunu, spomenik Mair Sasonu. Kao i u svim prethodnim slučajevima skrnavljenja našeg groblja, poslednji zabeleženi bio je oktobra 2016, lokalna policija je izašla na uviđaj. Kako je saopšteno našem zakupcu na groblju, tužilac će proceniti da li ima osnova da se pokrene istraga protiv NN lica.
Imajući u vidu prethodna iskustva sa otkrivanjem sličnih vandalskih činova koji se s vremena na vreme dešavaju na našem groblju, a čiji počinioci nikada nisu otkriveni, možemo sa sigurnošću da tvrdimo da se ni ovog puta neće (namerno) pronaći počinioci.
Godinama unazad obaveštavamo policiju da se na našem groblju redovno okupljaju narkomani, učenici okolnih škola i naravno antisemiti, ali osim obećanja da će policija pojačati kontrolu na groblju, ništa konkretno se nije desilo.
Odavno je poznata činjenica da kada država hoće da spreči bilo koji vid nasilja ili napad na neku od manjinskih verskih zajednica, to može i da uradi. Zašto to neće da radi kada je Jevrejska opština Zemun u pitanju ostaje nejasno.

Otvoreno pismo rabinu Isaku Asielu

Uvaženi gospodine Asiel, Jevreji visoko cene pojedince koji su spremni da izvrše konverziju, odnosno da prime veru jevrejsku. Mi koji imamo po neko zrnce jevrejske krvi, konkretno ja imam pola pola, srpske i jevrejske, takav čin visoko cenimo. Kao stipendista JDC, značajne jevrejske humanitarne organizacije iz Amerike, bili ste u prilici da se školujete u Izraelu i steknete zvanje rabina. Na stranu što su vam kao konvertitu neka prava uskraćena, kao da uvodite druge inovernike u jevrejsku veru, vi ste bili naš izbor za budućeg rabina Saveza jevrejskih opština Srbije.
Od vašeg zaposlenja kao jedinog rabina u Savezu jevrejskih opština Srbije vršili ste predano vašu versku službu u jedinoj aktivnoj sinagogi u Srbiji, Beogradskoj Sukat Šalom. Nažalost, ostale jevrejske opštine nisu bile te sreće da im nacisti tokom Drugog svetskog rata ne sruše verske objekte. Istini za volju Holokaust su „preživele“ tri velike sinagoge. Radi se o aškenaskim sinagogama u Novom Sadu, Subotici i jednoj manjoj u Zemunu. Njihova sudbina posle Drugog svetskog rata nije bila da se u njima vrše verski obredi. Subotička je tokom devedesetih bila korišćena za avangardne pozorišne predstave. Ostaje zapamćeno da je tadašnji „dvorski“ reditelj Ljubiša Ristić na pozorišnu predstavu koja je u njoj održavana uvodio i živog konja...
Ceo tekst (9.2.2018.)


O rehabilitaciji Milana Nedića

Nedić nije rehabilitovan
Viši sud u Beogradu doneo rešenje u slučaju kolaboracionističkog premijera. Ostala Uredba iz 1949. kojom je proglašen za ratnog zločinca, kada su mu oduzeta prava i imovina...
Ceo tekst sa sajta Novosti od 26.7.2018.

Istoričari Milan Ristović i Bojan Dimitrijević u emisiji Pressing televizije N1.
Video na N1 YouTube kanalu od 9.12.2015.
Luka Božović o ovoj temi na sajtu Autonomija od 10.12.2015.
Video prilog RT Vojvodine u emisiji "Dokument" od 26.1.2016.
Članak "Nedić je rehabilitovan, samo sudovima to niko nije javio" iz E-novina od 15.2.2016.
List Danas 18.3.2016. donosi zanimljiv osvrt Aleksanda Kišjuhasa na uvu temu pod naslovom "Šta čini fašistu?"

Za bolje razumevanje inicijativa za rehabilitacije kolaboracionista pročitajte knjige koje je napisala Prof. dr Olivera Milosavljević
Potisnuta istina - Kolaboracija u Srbiji 1941-1944.
Savremenici fašizma I
Savremenici fašizma II

NAJTRAŽENIJI LINKOVI
(kliknite na naslov)

Učešće jevreja u razvoju dobrovoljnog vatrogastva u Zemunu
Katalog od Povratak u odgovor

Katalog od Zemuna do Jerusalima

Katalog Putevima Pravednika
Katalog izložbe Jevrejski logor Zemun
Katalog izložbe u Kanjiži
Promocije knjige o Pravednicima
u Skupštini Beograda, Tel Avivu i u Kragujevcu

Katalog foto izložbe u Artgetu
Katalog "I mi smo Srbija"
Katalog "Otvorenog srca"
Kol Zemun 1 i Kol Zemun 2
4 priče Milana Fogela
Dve kratke priče o Kašrutu Bena Šahara iz Izraela
Fotografije sa Sastanka JO u Subotici
Drugi regionalni susret u Hodmezevašarhelju
Naš jubilej