NAJNOVIJE VESTI IZ AKTIVNOSTI NAŠE OPŠTINE

SADRŽAJ:.
29.12.2016-Proslava Hanuke u JO Zemun
12.2016 - Veče multikulturalnosti u Kikindi
2.11.2016 - Zahvalnica Zemunu
30.10.2016 - Uređenje Jevrejskog groblja u Zemunu
28.10.2016 - Rekonstrukcija krova zgrade JO Zemun
2.10.2016 - EDJK i Nova 5777. godina
17.9.2016 - Završna izložba „Nestali u Holokaustu - Zemun“

17.9.2016 - Konferencija „Kako stići do pomirenja-razumevanja“
18.8.2016 - Gradski muzej iz Zrenjanina ugostio našu izložbu
31.7.2016 - Komemoracija stradalim Jevrejima iz Zemuna
12.7.2016 - Izložba „Nestali u Holokaustu - Zemun“ u Prizrenu
25.6.2016 - Redovna godišnja skupština JOZa
2.6.2016 - Slične sudbine Beočina i Zemuna

4.5.2016 - O stradalim Zemuncima obeležen Jom Hašoa u Zagrebu
27.4.2016 - Proslavljen Pesah sa prijateljima
22.4.2016 - Jevreji iz Zemuna po drugi put u Jasenovcu

17.4.2016 - Srbija dodelila sredstva za popravku krova
14.4.2016 - Izložbe JO Zemun i Novi Sad na "Art Expo"
13.4.2016 - Izložba „Nestali u Holokaustu-Zemun“ u Doboju
18.3.2016 - Žamboki i Fogel gosti Kanjiže
17.3.2016 - „Pravednici“ u Collegium Hungaricum u Beogradu
9.3.2016 - Arhiv Pančeva: „Nestali u Holokaustu
25.2.2016 - „Nestali“ u Požarevcu
24.1.2016 - Proslava Tubišvata u JO Zemun
21.1.2016 - „Ledena tišina“ u Kulturnom centru Novog Sada

ARHIVA VESTI: 2015 :: 2014 :: 2013 :: 2012 :: 2011 :: 2005-2010.

29.12.2016 - Deca obasjala Hanuku - Proslava praznika u JO Zemun

Foto galerija klikom na sliku

Proslava Hanuke u Jevrejskoj opštini Zemun već po tradiciji započinje sa paljenjem svećica. Po toj istoj tradiciji svećice pale naša deca. Radost koju pruža praznik vidljiva je i na njihovim licima. Ko još veruje u Deda mraza? Kod nas je uzbuđenje na vrhuncu kada im izaslanik Jude Makabija deli poklone!
Ove godine smo imali priliku da obradujemo i naše drage goste sa kalendarom koje je izdalo ministarstvo za kulturu Izraela, poklon ambasade Izraela u Beogradu. Međureligijski kalendar (četiri vere) smo dobili od autorke Marijane Ajzenkol. Više od deset godina Marijana priprema ovaj nesvakidašnji kalendar koji je stekao ogromnu popularnost i tih desetak primeraka je bukvalno razgrabljeno.
Posle podele poklona stiglo je i posluženje iz naše Sinagoge. Jela „ispod krova sinagoge“ pripremilo je osoblje restorana „Sač“ koji su sada naši zakupci. Nažalost po njih, a na našu radost, još samo dve godine.
Vrhunac ugođaja, za sladokusce, bile su krofne koju je pripremila naša Matilda.
Dok su se dečica igrala sa novim igračkama, gost večeri iz bratske Rusije Elena zapevala je pesmu koja je postala himna Jerusalima i ka kome se uvek usmeravaju sve naše misli, „Jerusalim od zlata“. Sledile su Hava, Tumbalalajka, Rabinjuška... malo na ivritu, malo na ruskom, malo na srpskom.
Na kraju večeri nam se pridružio i naš „čuvar“ iz policijske stanice Zemun. Deca su iskoristila priliku da se slikaju i malo pipnu „opremu“ za smirivanje strasti.

6.12.2016 - Veče multikulturalnosti u Kikindi

Foto galerija klikom na sliku

U organizaciji udruženja građana EŠ (vatra na hebrejskom) koje se bavi promocijom kulture i tradicije jevrejskog naroda održano je u biblioteci „Jovan Popović“ iz Kikinde „Veče multikulturalnosti“.
Predsednica udruženja Lidija Jašić pripremila je interesantan program. Čast da učestvuje u manifestaciji imala je i Jevrejska opština Zemun sa postavkom izložbe „Nestali u Holokaustu Zemun, svaka slika priča priču“. O temi izložbe, stradanju Jevreja iz Zemuna tokom Drugog svetskog rata, govorio je autor postavke Nenad Fogel. Izložbu je otvorila direktorka biblioteke Radmila Perović.
U celovečernjem programu je učestvovao i Tomika Halbror dugogodišnji predsednik Jevrejske opštine Subotica. Prisutni su imali priliku da saslušaju zanimljivo predavanje o Jevrejskoj kulturi i tradiciji. Pored predstavljanja kulture Jevreja goste je pozdravio i predstavnik rumunske nacionalne manjine dok su mađarsku kulturu predstavili prvonagrađeni učenici na lokalnom muzičkom konkursu koji su izveli dve pesme na mađarskom.
Izložba Jevrejske opštine Zemun će biti otvorena za javnost do 23. decembra 2016.

2.11.2016 - Zahvalnica Zemunu

Uoči svečane proslave Dana oslobođenja Zemuna predsednik opštine Zemun Dejan Matić primio je predsednika Jevrejske opštine Zemun Nenada Fogela. Nenad Fogel je u ime Jevrejske opštine Zemun uručio predsedniku Matiću Zahvalnicu za dugogodišnju podršku koju pruža opština Zemun našim programima i aktivnostima. Poslednji projekat koji je opština Zemun podržala bilo je štampanje kataloga koji obuhvata rad Jevrejske opštine Zemun u periodu između 2014 do 2016. godine.
Nenad Fogel je informisao predsednika Matića i o nedavnom rušenju spomenika na Jevrejskom groblju u Zemunu. Tom prilikom izneo je konkretan predlog da sa video nadzorom pokušamo da zaštitimo na samo naše groblje već ceo kompleks Zemunskog groblja, koji je takođe s vremena na vreme meta vandala. Predsednik Matić je izrazio žaljenje zbog rušenja spomenika na našem groblju i obećao je svu moguću pomoć u cilju sprečavanja takvog vandalskog ponašanja.
Ova vest na sajtu Gradske opštine Zemun.

30.10.2016 - Uređenje Jevrejskog groblja u Zemunu


Tokom oktobra 2016. Jevrejska opština Zemun je uz pomoć radnika za održavanje zelenila uklonila dva suva stabla koja bi u slučaju pada porušila na desetinu spomenika pored njih.
Veliku zahvalnost dugujemo i kamenorescu Milošu Gariću koji je nadgledao radove na seči stabala. Rade, stanar u našoj kući koji je zadužen za održavanje groblja, ima ovih dana pune ruke posla oko čišćenja granja i lišća zaostalog iza seče.
Posebnu zahvalnost dugujemo g. Davidu Gudštajnu (David Goodstein) iz San Franciska koji je donirao značajni iznos za održavanje groblja i čiji smo deo upotrebili za uklanjanje ova dva stabla.

28.10.2016 - Rekonstrukcija krova zgrade Jevrejske opštine Zemun


Na osnovu sredstava dobijenih od Ministarstva pravde, Uprave za crkve i verske zajednice, u iznosu od 1,000.000 dinara, za saniranje krovne konstrukcije na zgradi Jevrejske opštine Zemun, započeli smo pripremne radove još početkom proleća. Najveći problem je bio kako obezbediti dodatna sredstva da bi se završila cela rekonstrukcija. Zahvaljujući razumevanju našeg članstva, na redovnoj godišnjoj skupštini Jevrejske opštine Zemun doneta je odluka da se iz skromnih rezervnih fondova izdvoje dodatna sredstva za završetak radova. Tu odluku smo pored obaveze koju smo preuzeli prema Upravi za crkve i verske zajednice doneli i zbog sve većih pritisaka naših zaštićenih stanara koji nam godinama unazad prete da će nas tužiti zato što ne započinjemo radove na rekonstrukciji krova. Tome naravno ide u prilog i nakardani zakon koji vlasnike obavezuje da održavaju zgradu koja je navodno u njihovom vlasništvu. Kažemo navodno, jer nemamo prava da stanare iselimo ili da im odredimo ekonomsku kiriju iz koje bi onda, mi kao vlasnici bili u stanju da odvajamo novac za redovno održavanje zgrade. Ovako zaštićeni stanari nemaju nikakvu obavezu da učestvuju u troškovima održavanja zgrade u kojoj žive. Tako imamo slučaj da naša stanarka sama koristi stan od 115 m/2 dok se sve aktivnosti Jevrejske opštine Zemun odvijaju u 40 m/2, dve prostorije bez mokrog i sanitarnog čvora (čitaj kupatila i kuhinje).
Ovom priliko izražavamo veliku zahvalnost na dobijenoj donaciji od Ministarstva pravde, Uprave za crkve i verske zajednice.
Predsednik Jevrejske opštine Zemun
Dipl. ing. Nenad Fogel

2.10.2016 - EDJK i Nova 5777. godina

Foto galerija klikom na sliku

Jevrejska opština Zemun je obeležila Evropski dan jevrejske kulture i nastupajuću 5777. godinu. Povod za obeležavanje EDJK bio je dar Davida Montilja iz Izraela koji je našoj Opštini poklonio uramljenu potvrdu o upisu u knjigu Karen Kajame našeg dugogodišnjeg sekretara Morica Montilja. David Montiljo je istakao da povelja koju je dobio njegov otac pripada svim članovima JO Zemun. Nenad Fogel se zahvalio na vrednom poklonu i obećao je da će povelja trajno krasiti naše prostorije.
Nakon te male svečanosti intonirane su himne Izraela i Srbije i time svečano započela proslava 5777. godine od „postanka sveta“. Splet jevrejskih i srpskih pesama koje je izvodio Nikola Salaćanin samo na kratko je prekinulo posluženje, mešovito, košer i srpski roštilj. Pored obaveznih jabuka i meda hit poslastica je bila baklava naše Vere Mijatović.

17.9.2016 - Završna izložba „Nestali u Holokaustu - Zemun“

Foto galerija klikom na sliku

Obrazovno kulturna ustanova CNESA iz Kanjiže bila je domaćin završne postavke izložbe „Nestali u Holokaustu Zemun, svaka slika priča priču“ koju je Jevrejska opština Zemun od septembra prošle godine postavila u 17. gradova širom Srbije i regiona. Putovanje izložbe i štampanje knjige na četiri jezika (srpski, mađarski, nemački i engleski) u celosti je finansirala Fondacija za otvoreno društvo Srbija. Značajni doprinos realizaciji celog projekta dao je ing. Josef Žamboki iz Izraela. Pored ova dva velika donatora podršku projektu su pružili Grad Beograd, JDC iz Njujorka i Savez jevrejskih opština Srbije.
Izložbu u Kanjiži, na samom otvaranju, videlo je preko 120 posetilaca. Za sve njih bio je obezbeđen besplatan primerak knjige o istorijatu Jevrejske opštine Zemun koja sadrži i katalog izložbe. Goste na otvaranju je pozdravio, na mađarskom i srpskom, direktor OKU CNESA Karolj Šarnjai. Aleksandar Nećak je govorio o postavci izložbe i njenim porukama. Autor izložbe Nenad Fogel se zahvalio građanima Kanjiže na podršci koju su dali dolaskon na otvaranje izložbe kao i gradonačelniku Kanjiže Robertu Fejstameru koji je izrazio spremnost da se saradnja sa Jevrejskom opštinom Zemun nastavi i u budućnosti. Dr Olga Manojlović Pintar je na kraju otvaranja pročitala saopštenje za javnost keonferencije „Kako stići do pomirenja – razumevanja“ koja je održana tokom dana u galeriji „Dobo Tihamer“ koja je u sastavu OKU CNESA. Gosti su nakon otvaranja izložbe bili u prilici da prisustvuje gala koncertu operskih umetnika koji je građanima Kanjiže darovao ing. Josef Žamboki.

Foto galerija K. Puškaša

Izveštaji u medijima:
http://www.kanjiza.rs/ujlap/mykanjiza/index.html?id=1426
http://www.kanjiza.rs/ujlap/mykanjiza/index.html?id=1427
http://www.dnevnik.rs/vojvodina/svim-nevinim-zrtvama-odati-duzno-postovanje
http://tiszapartfest.rs/hogyan-elerni-megbekelest-es-megertest/
http://www.puma.vojvodina.gov.rs/etext.php?ID_mat=7037
http://www.puma.vojvodina.gov.rs/etext.php?ID_mat=7037
http://pannonrtv.com/web2/?p=290160
Kanjiške novine
(isečak)

Emisija "Kanjiška panorama" lokalne TV stanice InfoTV: O ovom događaju na mađarskom od 11.minuta, na srpskom od 48. minuta

17.9.2016 - Konferencija „Kako stići do pomirenja - razumevanja“

Foto galerija klikom na sliku

Galerija „Dobo Tihamer“ iz Kanjiže bila je domaćin međunarodne konferencije „Kako stići do pomirenja – razumevanja“ koju je organizovala Jevrejska opština Zemun i OKU CNESA uz podršku Fondacije za otvoreno društvo Srbija i Josefa Žambokija iz Izraela.
Konferencija je bila prilika da se razmene stavovi i istraživanja o stradanju tokom Drugog svetskog rata na prostoru Jugoslavije i današnje Srbije, kao i da se odgovori na nekoliko intrigantnih pitanja koja se sve češće postavljaju u javnosti. To su pre svega inicijative za podizanje zajedničkih spomenika svim žrtvama Drugog svetskog rata i posleratnog perioda. Drugo pitanje koje se postavlja je da li je restitucija imovine odlučujući motiv za reviziju istorije, odnosno za rehabilitaciju osuđenih i neosuđenih pripadnika okupacionih snaga i domaćih saradnika? Da bi se dobili odgovori na ova pitanja na konferenciju su bili pozvani predstavnici nacionalnih saveta Mađara – Atila Babi, Roma – Miloš Nikolić, Nemaca, Hrvata i Jevreja, istoričarka dr Olga Manojlović Pintar, istoričar iz Segedina dr Lajoš Foro, arhitekta Aleksandar Nećak, urednik lista Most iz Izraela Milan Fogel i istoričar dr Marjan Toš iz Slovenije. Na konferenciji se nisu pojavili predstavnici nacionalnih saveta Nemaca i Hrvata. Nadamo se da će njihove radove na zadatu temu dostaviti naknadno. Zbog bolest konferenciji nije mogao da prisustvuje dr Marjan Toš ali je njegovo pisano izlaganje podeljeno svim učesnicima konferencije.
Na otvaranju konferencije prisutnima se obratio potpredsednik Pokrajinske vlade i resorni sekretar za obrazovanje, propise, upravu, nacionalne manjine – nacionalne zajednice Mihalj Njilaš.U svom obraćanju posebno je istakao da do pomirenja može da se stigne samo ako stvaramo i čuvamo prostor u kojem se uvažava iskustvo drugih. Izrazio je uverenje da će konferencija biti putokaz vrednostima na kojima bi svako društvo trebalo da se temelji. Gostima se potom obratio predsednik skupštine opštine Kanjiža Miloš Kravić koji je poželeo učesnicima uspešan rad. Direktorka Fondacije za otvoreno društvo Srbija je naglasila da podrška ovakvim projektima sama za sebe govori da je Fondacija uvek stajala na strani Srbije. Učesnike konferencije je na kraju pozdravio i domaćin OKU CNESA Karolj Šarnjai i poželo učesnicima da se osećaju kao kod svoje kuće.
U radnom delu konferencije svi učesnici su predstavili svoje radove. Zaključili su da ćemo se lakše i bolje u budućnosti razumevati ako budemo svi zajedno radili na edukaciji građana Srbije. Za „edukaciju“ je potrebno da istoričari, umesto falsifikovanja činjenica zarad potreba određenih političkih krugova, građanima predstavljaju istorijske događaje onakve kakvi su se i dogodili. Istorija se ne može menjati od danas do sutra ali pokušaji da se to radi su prisutni ne samo u Srbiji već i u brojnim zemljama Evrope. Nadamo se da je i ova konferencija u organizaciji Jevrejske opštine Zemun bar malo doprinela da se neke stvari postave na „svoje mesto“.
Svi radovi će tokom oktobra biti objavljeni u specijalnoj publikaciji.
Za sada možete da pročitate nekoliko radova koje smo dobili u elektronskoj formi.
Nenad Fogel, Uvod u konferenciju :: Dr Marjan Toš :: Milan Fogel :: Aleksandar Nećak :: Atila Babi :: Dr Olga Manojlović Pintar
Dr Lajoš Foro (srpski) - Dr Lajoš Foro (mađarski) :: ZAKLJUČCI KONFERENCIJE

18.8.2016 - Narodni muzej iz Zrenjanina ugostio našu izložbu

Izložba
(Foto galerija klikom na sliku)
Komemoracija
(Foto galerija klikom na sliku)

Povodom obeležavanja deportacije Jevreja iz Zrenjanina u logore Topovske šupe i Judenlager Semlin 18. avgusta 1941. godine, Jevrejska opština Zemun postavila je u Narodnom muzeju Zrenjanina izložbu "Nestali u Holokaustu-Zemun, svaka slika priča priču". Negovanje sećanja na stradale Jevreje za vreme Holokausta jedna je od najvažnijih aktivnosti koje sprovodi Jevrejska opština Zemun. Izložba je brojnim posetiocima predstavila uspon i skoro potpuno uništenje jedne prosperitetne zajednice Jevreja na teritoriji Vojvodine.
Ova izložba, kao i brojne druge aktivnosti ima za cilja da se o stradanju ne govori samo o nekim značajnim datumima, kao što je i 18. avgust 1941. godine kada se slobodno može reći da je Jevrejska zajednica iz Zrenjanina prestala da postoji.

(Foto galerija Aleksandra Blanuše)

Obaveza nas potomaka, samo nekim čudom preživelih članova jevrejskih zajednica na teritoriji Srbije, je da ne dopustimo da se nove generacije o tome informišu preko loših novinski članaka i od revizionističkih istoričara. Posle 75. godina od organizovanog ubijanja Jevreja iz Zrenjanina, 74. od deportacije Jevreja iz Zemuna u logore Jasenovac i Stara Gradiška još uvek se u našim školama o tome govori samo 27. januara na Dan međunarodnog sećanja na žrtve Holokausta. Zbog toga su važne ovakve komemoracije, naročito one na kojima učestvuju gradske vlasti, kao što je to slučaj u Zrenjaninu i nedavno u Zemunu.
Venac ispred grada Zrenjanina simbolično su sa pešačkog mosta spustili u Begej potpredsednici grada Zrenjanina David Dimkić i Duško Radišić. Grad Zrenjanin je organizovao i komemorativni skup u svečanoj sali Gradske večnice sa prigodnim programom i projekcijom filma o stradanju Jevreja iz Zrenjanina.

31.7.2016 - Komemoracija stradalim Jevrejima iz Zemuna

(Foto galerija klikom na sliku)

U znak sećanja na 27. jul 1942. godine kada su skoro svi Jevreji iz Zemuna oterani u logore Jasenovac (muškarci) i Stara Gradiška (žene i deca) članovi i prijatelji Jevrejske opštine Zemun okupili su se ispred spomenika stradalih na Jevrejskom groblju u Zemunu. Predsednik JO Zemun Nenad Fogel upoznao je prisutne da je ovo samo jedan od dana u godini kada se sećamo na naše stradale rođake i prijatelje. Unazad godinu dana Jevrejska opština Zemun obilazi Srbiju i region sa izložbom „Nestali u Holokaustu Zemun“ ne dozvoljavajući da se takav strašni zločin zaboravi. Izložba je do sada obišla 15 gradova. Postavka koja je održana 22. aprila u Spomen području Jasenovac bila je izvanredna prilika da predstavimo aktuelnoj vladi Hrvatske sve strahote koje su se u Jasenovcu i Staroj Gradiški dogodile. Nekima od njih bliži je Blajburg, ovaj zločin tzv. NDH žele da zaborave. Drugi, kao ministar kulture RH Zlatko Hasanbegović, umanjuju taj zločin i zato je dolazak preko 4000 antifašista na komemoraciju dva dana posle zvanične koju je organizovala Vlada Hrvatske pokazao da se građani Hrvatske ne mire sa prekrajanjem istorije i relativizacijom ustaštva. Zanimljivo je da Hrvatske u istoj godini zvanično obeležava stradanje svojih civila u Jasenovcu i stradanje njihovih krvnika u Blajburgu. Ne može se biti i jedno i drugo: Ili si antifašista ili ustaša!
Stojeći ispred spomenika koji je podigla Jevrejska opština Zemun svojim stradalim članovima Nenad Fogel je upozorio na pritiske nekih pripadnika nacionalnih manjina (Nemaca, Mađara i Hrvata) da se podižu zajednički spomenici svim stradalima za vreme Drugog svetskog rata. Postavlja se pitanje kako razdvojiti navodno nevine od većine koja je bila na strani nacizma i okupatora. O tim pritiscima govorio je bivši predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije Aleksandar Nećak koji je istakao da se on lično ne protivi podizanju takvih spomenika ali pod uslovom da se na njemu nalaze samo imena nedužnih civila, ako ih je bilo, a ne spomenik neznanim žrtvama. Sve ostalo za Jevreje je neprihvatljivo. Takođe je izneo i svoj stav da svako od stradalih treba sam da podiže spomenike svojim sunarodnicima.
U ime Gradske opštine Zemun venac ispred spomenika položio je predsednik Dejan Matić. U svom obraćanju istakao je da Gradska opština Zemun kao višenacionalna sredina čini i činiće sve da se u njemu svi građani dobro osećaju. Istakao je dobru saradnju koju Opština Zemun ima sa JO Zemun i još jednom naglasio da su njena vrata uvek otvorena za našu zajednicu.
Venac u ime Saveza jevrejskih opština Srbije položio je sekretar Miroslav Grinvald.
Na kraju je Vladimir Mijatović, član IO JCZ, pročitao imena svih zemunskih Jevreja, žrtava holokausta.

12.7.2016 - Gostovanje izložbe „Nestali u Holokaustu - Zemun“ u Prizrenu

U okviru obilaska Srbije i regiona sa izložbom posvećenom stradanju Jevreja iz Zemuna „Nestali u Holokaustu – svaka slika priča priču“ Jevrejska opština Zemun bila je gost Jevrejske zajednice Kosova i njenog predsednika Votima Demirija. Izložba je postavljena u Gazi Pašinom Hamamu iz XVI veka, danas prestižnoj galeriji u Prizrenu. Zasluge za savršenu organizaciju i postavku izložbe pripadaju Ines Demiri iz Ministarstva spoljnih poslova Kosova. Otvaranju izložbe prisustvovali su šef misije OEBS-a za Kosovo Ambasador Žan Klod Šlumberger, poslanik Romske partije Kujtim Paqaku, direktor poreske uprave, predstavnik nemačkog kontingenta KFOR, diplomatski predstavnici Turske na Kosovu i brojni ugledni građani Prizrena.
Gostima se obratio Votim Demiri koji je izrazio zadovoljstvo što je u prilici da pozdravi prijatelje iz Jevrejske zajednice Zemuna. Pored postavke osnovne izložbe, ukazao je i na dodatak posvećen Pravednicima, dobrim ljudima sa Kosova koji su tokom Drugog svetskog rata spasavali Jevreje.
Veliku čast Jevrejskoj zajednici Kosova ukazao je svojim prisustvom i obraćanjem ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj.  Na početku svog obraćanja zahvalio se autoru izložbe Nenadu Fogelu na dolasku u Prizren i prilici da građani Kosova vide deo sudbine Jevreja tokom Drugog svetskog rata. Ukazao je na veliki trud koji njegov prijatelj Votim radi na očuvanju jevrejske tradicije u Prizrenu u Kosovu.
Nenad Fogel se u svom obraćanju zahvalio svim prisutnima koji su došli da se upoznaju sa stradanjem Jevreja iz Zemuna. Posebno se zahvalio Votimu Demiriju i ministru Enveru Hodžaju na tome što su prepoznali dobru volju da se naše dve zajednice još bliže povežu. Nenad Fogel je na kraju izlaganja izrazio nadu da je ovo samo početak buduće saradnje naše dve zajednice.
Posle otvaranja izložbe organizovan je prijem za goste u prestižnom restoranu Ambiente, na obali Bistrice.
O ovom događaju izveštava KOHA.net (na albanskom).

Kompletna galerija fotografija klikom na ovaj link.

25.6.2016 - Redovna godišnja skupština JOZa

(Foto galerija klikom na sliku)

Redovna godišnja skupština Jevrejske opštine Zemun održana je ove godine u „svečanoj“ atmosferi. Zasluga za svečanu atmosferu je činjenica da nam je država Srbija u zamenu za oduzete nekretnine vratila u posed sinagogu koju su naši preci teškom mukom sagradili davne 1850. godine.
Na početku zvaničnog rada pozvao je Nenad Fogel prisutne članove i goste da minutom ćutanja odaju poštu preminulim članovima i saradnicima JO Zemun između dve skupštine: Ruži Perunović, Danilu Semnicu (Izrael) i profesorki Oliveri Milosavljević. Prisutni su jednoglasno usvojili predlog da Jova Đorđević i Zoran Jovanoski vode sednicu Skupštine. Nakon izbora i ostalih organa Skupštine Nenad Altman je u ime Nadzornog odbora podneo izveštaj o izvršenju budžeta za 2015. godine koji je jednoglasno usvojen. Nenad Fogel je u ime svih komisija pročitao sažet izveštaj o radu u 2015. godini istakavši mogućnost da se o svim našim aktivnostima zainteresovani mogu informisati na našem sajtu.
Članovi su zatim jednoglasno usvojili predlog budžeta za 2016. godinu, kojim je između ostalog predviđeno i objavljivanje redovnog dvogodišnjeg kataloga o aktivnostima JO Zemun. Članovi su takođe informisani o početku rada na novom projektu: „Jevreji članovi dobrovoljnog vatrogasnog društva Matica“. Nenad Fogel je informisao članove o velikoj pomoći koju su nam pružili arhitekti Aleksandar Nećak i Braca Perera u realizaciji zahtevnog projekta rekonstrukcije krova. Sredstva su većim delom dobijena od Ministarstva pravde, Kancelarija za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama, uz donetu odluku Skupštine da će sanaciju krova delimično finansirati i Jevrejska opština Zemun iz svojih rezervi. Počasni gosti na Skupštini bili su Aleksandar Nećak sa suprugom Matildom.
Na kraju sednice predsednik omladinske komisije Vladimir Mijatović uručio je u ime članova JO Zemun Zahvalnicu predsedniku JOZ Nenadu Fogelu za njegov dugogodišnji angažman na vraćanju sinagoge pod okrilje naše zajednice.

2.6.2016 - Slične sudbine Beočina i Zemuna

(Foto galerija klikom na sliku)

U izložbenom holu Kulturnog centra opštine Beočin svečano je otvorena naša izložba „Nestali u Holokaustu Zemun svaka slika priča priču“.  Prisutnima se u ime organizatora obratio novinar radio Beočina Dragan Jovičić Srba. U kratkim crtama predstavio je Jevrejsku opštinu Zemun i njene osnovne ciljeve. Kako je naglasio, organizovanje izložbi sastavni je deo kulturne delatnosti Jevrejske opštine Zemun. Gostima se zatim obratio Nenad Fogel autor izložbe o stradalim Jevrejima iz Zemuna. Specijalno za ovu priliku, zbog poštovanja prema zajedničkoj sudbini dva mesta, Nenad Fogel pripremio je mini izložbu pod nazivom „Mladost Srema u borbi protiv okupatora“. Izložba prikazuje otpor i stradanje meštana Banoštora. Kako bi se organizovano oduprli sve većim represalijama okupatora i domaćih Nemaca meštani Banoštora su u januaru 1942. formirali Narodnooslobodilački odbor. Beočin sa okolnim mestima Čerević, Banoštor, Susek... delio je za vreme Drugog svetskog rata sličnu sudbinu kao i Zemun. Beočin i Zemun su u podeli ratnog plena pripali tzv. Nezavisnoj državi Hrvatskoj. U oba mesta su postojale i velike zajednice domaćih Nemaca, folksdojčera. Kao što su to radili u Zemunu, ustaše su zajedno sa folksdojčerima svakodnevno proganjali stanovništvo Beočina i okolnih mesta. Malobrojni Jevreji koji su živeli u Beočinu i okolnim mestima bili su izloženi svakodnevnom maltretiranju i javnom ponižavanju. Trgovac Oskar Brandajz imao je svoju nadaleko čuvenu prodavnicu. Potkazan od folksdojčera bio je uhapšen odmah po ulasku okupatora u Čerević. Direktor fabrike cementa u Beočinu bio je Jevrejin Julije Jon. Početkom juna 1941. ustaše su uhapsile više jevrejskih porodica. Okomili su se na direktora Jona i pred mnogobrojnim građanima ga teško maltretirali. Na kraju svi Jevreji su u julu 1942. završili u logoru Jasenovac.
Interesantno je da su u Banoštoru završili rat i dva Jevrejina iz Zemuna: nosioci partizanske spomenice Danilo Fogel i Josip Beherano. Danilo Fogel je svoju bračnu sreću našao u Banoštoru. Posle rata oženio se sa Zorom Rakić i tako okončao svoj san o odlasku u Palestinu.
Program otvaranja izložbi ulepšala je sa dve klavirske kompozicije mlada umetnica Milica Keča.
Nenad Fogel je pozvao sve prisutne da sa sobom ponesu primerak kataloga/knjige čiju je štampu finansirala Fondacija za otvoreno društvo Srbija. Izložba će u Kulturnom centru Beočina biti otvorena do 8 jula.

4.5.2016 - Otvaranjem izložbe o stradalim Zemuncima u Holokaustu obeležen Jom Hašoa u Zagrebu

(Foto galerija klikom na sliku)
Povodom Jom Hašoa, dana stradanja i junaštva, u prostorijama Hrvatsko - Izraelskog društva u saradnji sa B`nai B`rith „Gavro Schwartz“ - Zagreb otvorena je izložba posvećena stradanju Jevreja iz Zemuna autora Nenada Fogela. Nakon paljenja sveća i molitve El Malei Rahamin prisutnima se obratio potpredsednik B`nai B`rith Miljenko Bernfest  pročitavši pozdravno pismo opravdano odsutnog predsednika Prof. Dr. sc. Darka Fischera. Članica Hrvatsko - Izraelskog društva Jasminka Domaž istakla je da su izložene fotografije iz svakodnevnog života neprocenjiva vrednost izložbene postavke. Zatim je gostima predstavila autora izložbe Nenada Fogela. Autor izložbe govorio je prisutnima o dugogodišnjem radu na očuvanju sećanja na malu jevrejsku zajednicu u Zemunu. Zahvaljujući knjizi koju je napisao njegov otac Danilo Fogel sačuvane su od zaborava brojne porodice (i njihove fotografije) nestale u vihoru Holokausta. Knjiga „Jevrejska zajednica u Zemunu“ bila je autoru inspiracija da na osnovu nje pripremi izložbu koja bi pokazala svakodnevni život male zajednice u Zemunu od njenog osnivanja 1739. pa sve do stradanja u Holokaustu. Izložbi je prisustvovao i konzul Australije u Hrvatskoj John Read. Zahvaljujući ljubaznosti novinara Nenada Jovanovića iz Novosti, lista koji izdaje Srpsko nacionalno vijeće u Hrvatskoj, u prilici smo da objavimo njegove fotografije snimljene na otvaranju izložbe. Prisutni gosti su imali priliku da besplatno dobiju katalog izložbe čiju štampu je u celosti finansirala Fondacija za otvoreno društvo Srbija.
(Foto galerija klikom na sliku)

27.4.2016 - Proslavljen Pesah sa prijateljima

Pesah je uspomena na izlazak Jevreja iz egipatskog ropstva. Obeležavanje praznika, uz porodično okupljanje i zajedničku večeru, deo je naše tradicije.

Dvadeset godina, jedan od sedam dana praznika, obeležavamo u našim skromnim prostorijama sa dragim prijateljima.
Nadamo se da ćemo naredni obeležiti u našoj sinagogi.

22.4.2016 - Jevreji iz Zemuna po drugi put u Jasenovcu

(Foto galerija obilaska kompleksa klikom na sliku) (Foto galerija posetilaca klikom na sliku) (Foto galerija polaganja venaca klikom na sliku) (Foto galerija sa naše izložbe klikom na sliku)

Posle 74. godine od transporta Jevreja iz Zemuna u logore Jasenovac i Stara Gradiška, kao duhovi, pojavila su se njihova lica na mestu zločina ustaško nacističke tvorevine NDH koja je na najsuroviji način ubila na stotine hiljada nedužnih ljudi tokom Drugog svetskog rata. Na marginama današnje komemoracije u kompleksu spomen područja Jasenovac otvorena je izložba „Nestali u Holokaustu – Zemun svaka slika priča priču“. Postavka izložbe, dogovorena u decembru prošle godine, bar malo je doprinela boljem razumevanju razloga zbog koji je Židovska konferencija odbila da prisustvuje komemoraciji u organizaciji Sabora Hrvatske. Skup (komemoracija) koji je danas održan nije nam dao jasan znak da li je to komemoracija u znak sećanja na stradale zatočenike ili na one koji su ih bestijalno ubijali. Očekivali smo da će hrvatska politička elita pokazati minimum interesovanja za žrtve, ali umesto toga njima je izgleda bilo važno da polože vence na spomenik stradalima i time odrade svoju protokolarnu obavezu. Iznimka je ministar kulture Zlatko Hasanbegović koji je našao vremena da se obilaskom izložbe pokloni fotografijama Jevreja koji su bili ubijeni od strane ustaškog nacističkog zločinačkog režima zvanog NDH.
Izložbu su obišli predstavnik ambasade Francuske u Hrvatskoj, konzul Australije u Hrvatskoj, predstavnici Srba iz Banja Luke, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, zastupnik „Živog zida“ u Saboru Ivan Vilibor Sinčić, potomci preživelih logoraša, delegacija udruge Vukovarskih branitelja, ugledni istoričari iz Zagreba, Romi, potomci stradalih ali i preživelih zatočenika i mnogi drugi. Izložbu je obišao i nekadašnji „Zemunac“ Miroslav Tuđman, sin prvog predsednika Hrvatske Franje Tuđmana.
Kustos Đorđe Mihovilović proveo je delegaciju Jevrejske opštine Zemun kroz spomen područje. Obišli smo Romsko groblje u Uštici, logor Kožaru, koji je bio smešten u samom selu Jasenovac, kao i kuću u kojoj je stanovao krvnik Maks Luburić. Posetili smo i zvaničnu postavku Spomen područja gde je autor izložbe pronašao imena svoje familije stradale u logoru. Na drugoj strani Save, u Gradini, obišli smo prostrano stratište na kome je ubijeno nebrojeno mnogo ljudi i na čijoj se obali danas čuva tzv. Topola smrti, drvo na koje su ustaše vešale i mučile zatočenike.
Nakon (predugačkog) umetničkog recitala, venac na spomenik položila je delegacija Vlade Hrvatske i Branko Lustig u ime predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitanović, koja će biti nazočna u Jasenovcu u ponedeljak 25. travnja. Nakon njih vence su položili veleposlanici brojnih država akreditovanih u Hrvatskoj. Među njima beležimo vence ambasada Izraela, Australije, Japana, Italije, Nemačke, Holandije, Belgije, Francuske, Portugala, Švedske, Velike Britanije, Irske, nacionalnog veća Srba u Hrvatskoj i mnogih drugih. Posebno mesto zauzimao je venac ambasade Republike Srbije. Komemoraciji su prisustvovali i đaci lokalne osnovne škole, koji su autoru izložbe rekli da ih niko nije terao da dođu i odaju poštu stradalim logorašima.

Dana 24. aprila održana je i treća komemoracija u organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABA).
Izveštaj i foto galerija sa posete našoj izložbi u rubrici Vesti iz regiona

17.4.2016 - Srbija dodelila sredstva za popravku krova na parohijskom domu

Ministarstvo pravde – uprava za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Republike Srbije odobrila je sredstva za adaptaciju krovne konstrukcije zgrade Jevrejske opštine Zemun. Godinama unazad krov na zgradi parohijskog doma naše Opštine je prokišnjavao. Zaštićeni stanari, koji koriste 200 m/2 od 240 m/2 ukupne površine zgrade godinama su vršili pritisak na našu opštinu da rekonstruišemo krov zgrade pod izgovorom da smo mi vlasnici koji imaju obavezu da njima obezbede prvoklasne uslove za stanovanje, bez obzira što oni koriste našu imovinu. Siromašni, kako samo može da bude „crkveni miš“, nismo nikada mogli da u potpunosti saniramo sve probleme. U nekoliko navrata smo vršili delimične popravke ali nije mnogo pomoglo. Kada su stanari angažovali advokata da nas nateraju da detaljno renoviramo krovnu konstrukciju pod pretnjom da će nas tužiti i skinuti ono što nemamo na računu, obratili smo se Upravi za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Republike Srbije. Zahvaljujući razumevanju predsednika Jevrejske opštine Beograd Danijela Bogunovića, koji je povukao njihov zahtev za rekonstrukciju platoa u sinagogi Sukat Šalom u Beogradu, dobili smo značajna sredstva koja ćemo tokom ove godine iskoristiti za kompletnu rekonstrukciju krova. Hvala bratskoj Beogradskoj opštini i njihovom predsedniku na podršci. Ovih dana dobili smo i zahtev da prijavimo imovinu koju poseduje Jevrejska opština Zemun, kako bi državi platili porez. Naša prostorija, koja nema ni tekuću vodu, ni toalet, ukupne površine od 40 m/2 služi ujedno i kao bogomolja. Nestvarnim slučajem smo u vihoru Drugog svetskog rata sačuvali našu toru, svetu knjigu, i ona danas stoji u našoj prostoriji i kad imamo priliku da ugostimo rabina služi za verske obrede. Kako Država misli da naplati od nas porez na 200 m/2 koje koriste privatni stanodavci koje mi ne možemo da iselimo. Zašto Država nije primenila Zakon koji je sama donela i prinudno iselili te stanare. Ne, ona i dalje štiti njihovo pravo da stanuju kod nas po povlašćenoj kiriji a sa punim pravom traži da za njih plaćamo porez na vlasništvo koje de fakto ne uživamo. Nešto tu nije logično.

14.4.2016 - Izložbe JO Zemun i Novi Sad na "Art Expo" Novosadskog sajma

(Foto galerija klikom na sliku)

U okviru Art Expo Međunarodne izložbe umetnosti u Kongresnom centru "Master" Novosadskog sajma Jevrejske opštine Novi Sad i Zemun svečano su 14. aprila otvorili dve svoje izložbe. Novosadska Opština predstavila je izložbu „Sinagoge u Vojvodini kojih više nema“ a JO Zemun „Putujuću izložbu o dobrim ljudima - Holokaust u Jugoslaviji“.
Posle saradnje na organizaciji tradicionalnog susreta „Šolet“, ovo je premijerna saradnja između JO Novi Sad i Novosadskog sajma, ovog puta na „kulturnom“ planu. Po rečima generalnog direktora Novosadskog sajma Mr Slobodana Cvetkovića ništa nije prirodnije do da se na sajmu koji predstavlja dostignuća u kulturi i umetnosti nađe i jevrejska zajednica koja je umnogome zadužile svoj grad Novi Sad.
Uoči otvaranja direktor Cvetković primio je delegacije jevrejskih opština Novi Sad i Zemun kao i zamenika ambasadora Izraela u Srbiji Itaja Milnera sa saradnicom i zadržao se sa njima u kraćem razgovoru. Direktor Cvetković predstavio je potencijale Novosadskog sajma i tom prilikom ponudio mogućnost izraelskim kompanijama da na njihovom prostoru izgrade novi Šoping mol. Zamenik ambasadora Milner sa svoje strane je obećao da će preneti zainteresovanim kompanijama ovu interesantnu ponudu.
O izložbama su govorili autori Goran Levi, i Nenad Fogel. Levi je naglasio značaj postavke izložbe o sinagogama kojih više nema, kao deo našeg kolektivnog sećanja na stradale Jevreje tokom Drugog svetskog rata. Nisu samo ljudi stradali tokom bezumnog plana da se uništi ceo jedan narod. Stradale su i njihove bogomolje. One koje su „preživele“ rušenja i paljenja tokom Drugog svetskog rata, porušila je nova vlast pod izgovorom da u tim mestima više nema Jevreja koji bi se u njima molili. Zahvaljujući arhitekti Đorđu Deviću sačuvano je sećanje na bisere arhitekture izgrađene tokom 19 i početkom 20 veka .
Nenad Fogel govorio je o građanima Srbije koji su inspirisali njega i njegovog brata Milana da izrade izložbu kojom će se bar malo odužiti tim hrabrim ljudima nosiocima Medalje pravednika koju dodeljuje izraelski muzej Jad Vašem osobama koje su za vreme Holokausta spasavali Jevreje. Povodom otvaranja izložbe Jevrejska opština Zemun poklonila je prisutnima kapitalno izdanje „Pravednici među narodima - Srbije“ autora Milana Fogela, Milana Ristovića i Milana Koljanina, knjige „Jevrejska zajednica iz Zemuna“ autora Danila Fogela, „Usijani kamen pustinje“, roman Milana Fogela kao i knjigu „Holokaust u Jugoslaviji“ sa katalogom izložbenih panoa.
Na svečanom otvaranju profesorka Mina Momčilović izvela je dve kompozicije na harfi. Nakon otvaranja gosti su imali priliku da isprobaju fruškogorska vina iz Banoštra iz podruma čuvene vinarije „Stojković“.

13.4.2016 - Gostovanje izložbe „Nestali u Holokaustu - Zemun“ u Doboju

(Foto galerija klikom na sliku)

Postavkom izložbe „Nestali u Holokaustu Zemun svaka slika priča priču“ Jevrejska opština Zemun imala je priliku da bude prva koja gostuje u novom izložbenom prostoru Jevrejske opštine u Doboju. U prisustvu velikog broja gostiju, lokalnih zvaničnika: gradonačelnika Doboja Obrena Petrovića, načelnike Broda i Modriče, Ilije Jovičića i Mladena Krekića ali i velikodostojnika SPC Episkopa zvorničko – tuzlanskog Hrizostoma i protojereja dobojskog Mirka Nikolića o izložbi je govorio generalni sekretar JO Doboj Dario Atijas.U svom obraćanju dotakao se i aktuelne političke situacije koja se stvorila oko komemoracije žrtvama Jasenovca i Stare Gradiške. Istakao je značaj postavke izložbe koja za temu ima čuvanje sećanja na žrtve Jevreja iz Zemuna stradalih u tim logorima. Zahvalio se i svim lokalnim zajednicama koje pomažu u održavanju male jevrejske zajednice u Doboju i napomenuo da otvaranjem ove izložbe JO Doboj daje svom gradu još jednu galeriju koja će biti otvorena za sve one koji imaju potrebu da se predstave sa svojim radovima a nemaju za to adekvatan prostor.
Autor izložbe upoznao je posetioce sa temom izložbe, napominjući da je i njegova porodica stradala u tim logorima. Porodica sa majčine strane takođe je stradala od ustaške „ruke“. Istakao je da se u porodici nije puno pričalo o tim stradanjima. Jedino je bilo važno da se zna da porodice nisu stradale od Hrvata već od nacističkog ustaškog pokreta. Zamolio je prisutne da uvek kada govore o zločinima govore o pojedincima a ne o narodima svesni da ne postoje narodi koji su krivi već samo i uvek pojedinci i ideologija koja ih vodi. Pohvalio je i predsednicu Hrvatske Kolindu Grabar Kitarević, koja je pod budnim okom Nikolasa Dina, američkog izaslanika za temu Holokausta, smogla snage da jasno i nedvosmisleno okarakteriše NDH kao zločinačku tvorevinu koja ne sme da bude primer današnjoj Hrvatskoj. Gostima se potom obratio i Episkop Hrizostom, koji je podržao stav da ne postoje zločinački narodi već samo pojedinci, koje nažalost u današnjih Hrvatskoj mnogi podržavaju. Napomenuo je da je dvadeset godina služio u Hrvatskoj i da može sa punim pravom da svedoči i o današnjoj relativizaciji ustaške države. Pohvalio je postavku izložbe i izrazio divljenje prema radu koji je kroz brojne fotografije prikazao ljude koji su stradali. Posebno se osvrnuo na činjenicu da nisu korišćene fotografije koje prikazuju stradanje, već naprotiv fotografije koje prikazuju svakodnevni rad i život običnih ljudi koji su stradali samo zato što su bili druge vere i nacije. Sa tugom je konstatovao da je zbog istih razloga stradao i srpski narod tokom Drugog svetskog rata u Hrvatskoj. Brojna publika je sa zanimanjem pogledala izložbu a nisu propustili da sa sobom ponesu i katalog koji je štampan zahvaljujući podršci Fondacije za otvoreno društvo Srbija. Nenad Fogel se u svom obraćanju zahvalio i ostalim donatorima: ing. Josefu Žambokojiu iz Izraela, Gradu Beogradu, JDCu iz Njujorka i Savezu jevrejskih opština Srbije.

Izveštaji lokalnih medija: Dobojski Info :: Novinska agencija SRNA :: RTV Doboj

18.3.2016 - Žamboki i Fogel gosti Kanjiže

Pripreme za intervju ing. Žambokija Lajoš Foro, Nenad Fogel, Mihalj Njilaš,, ing. Josef Žamboki i Karolj Šarnjai u
zgradi Opštine Kanjiža
Radna večera: Nenad Fogel, dr Mihalj Bimbo, Karolj Šarnjai, Milan Kovačević i
ing. Josef Žamboki
Milan Kovačević, Mihalj Njilaš i
ing. Josef Žamboki

Opština Kanjiža ugostila je ing. Josefa Žambokija iz Izraela i predsednika Jevrejske opštine Zemun ing. Nenada Fogela. U okviru posete, ing. Žamboki je dao intervju za lokalnu Info TV o svom životu u Kanjiži za vreme Drugog svetskog rata. Pal Žamboki, rođeni Kanjižanin, doveo je 1942. godine u Kanjižu tada desetogodišnjeg Josefa, Jevrejina iz Beograda, kome je cela porodica stradala u logoru Staro sajmište. Predstavio ga je kao svog sina i tako ga zaštitio od okupacionih vlasti. U znak poštovanja i ljubavi prema Palu, Josef je posle rata zadržao prezime Žamboki. U Kanjiži je završio školovanje i započeo svoj radni vek. Bio je najmlađi tehnički direktor u velikoj fabrici za preradu drveta „Petar Drapšin“.
Prilikom posete prijateljima u Izraelu odlučio je da budućnost za njega i njegovu porodicu potraži u novoj sredini. Iselio se 1969. godine u Izrael. U vreme najvećih sankcija koje su nametnute devedesetih godina prošlog veka SR Jugoslaviji ing. Žamboki je omogućio svojoj bivšoj fabrici „Petar Drapšin“ da izveze celokupnu proizvodnju u Izrael i tako je spasio od bankrota. Kanjižani mu to nikada nisu zaboravili.
U okviru posete ing. Žamboki i ing. Fogel obišli su u Martonošu spomen kuću na stradale tokom Drugog svetskog rata čiju postavku je osmislio vlasnik Info TV Kanjiža Lajoš Foro. Fogel je obećao da će pripremiti dva panoa na kojima će biti prikazana sudbina Josefa i njegovog spasioca Pala Žambokija kao deo stalne postavke u spomen sobi na stradale Jevreje iz okoline.
Potpredsednik Pokrajinske vlade, Mihalj Njilaš, primio je goste u zgradi Opštine. Teme razgovora su bile saradnja u oblasti kulture i mogućnosti za povezivanje privrede Kanjiže sa firmama iz Izraela. Prijemu je prisustvovao direktor „Obrazovno kulturne ustanove CNESA“, Karolj Šarnjai i direktor Info TV Kanjiža Lajoš Foro.
Direktor Šarnjaji i Nenad Fogel dogovorili su postavku izložbe „Nestali u Holokaustu Zemun“ Jevrejske opštine Zemun i održavanje okruglog stola o aktuelnim inicijativama za podizanja zajedničkih spomenika svim žrtvama Drugog svetskog rata. Kao deo ovog značajnog događaja, koji će se održati u drugoj polovini septembra ove godine, „Obrazovna kulturna ustanova CNESA“ biće u isto vreme domaćin velikog koncerta ozbiljne muzike koji Kanjiži poklanja ing. Josef Žamboki.
Na kraju posete priređena je radna večera čiji domaćin je bio predsednik opštine Kanjiža dr Mihalj Bimbo. Pored napred pomenutih prisustvovali su načelnik odeljenja za privredu Robert Fejstamer, suvlasnik fabrike za preradu drveta „ Visa Prom“ Milan Kovačević i direktor osnovne škole Goran Nikišić.

17.3.2016 - „Pravednici“ u Collegium Hungaricum u Beogradu

(Foto galerija klikom na sliku)

Povodom završetka šestomesečnog predsedavanja Mađarske međunarodnom organizacijom za negovanje sećanja na Holokaust – IHRA, Jevrejska opština Zemun otvorila je izložbu “Pravednici iz Srbije” u Kulturnom centru Mađarske u Beogradu – Collegium Hungaricum.
Direktor Centra Janoš Deže obratio se gostima na mađarskom i srpskom, ističući značaj saradnje sa Jevrejskom opštinom Zemun. Prisutnima se obratio predsednik Jevrejske opštine Zemun, Nenad Fogel, koji je sa bratom Milanom autor izložbene postavke.
Uz brojne ugledne goste, počasni gost na otvaranju bio je Dejan Matić, predsednik Gradske opštine Zemun. Nenad Fogel je posebno istakao podršku koju očekuje od rukovodstva Opštine Zemun u najavljenom vraćanju sinagoge. On je istakao da Jevreji iz Zemuna vide budućnost sinagoge kao mesto u kome će se svakodnevno susretati vera i kultura.
Izložba „Pravednici iz Srbije“ prirodni je nastavak knjige koju je Jevrejska opština Zemun objavila o dobrim ljudima koji su tokom Holokausta spasavali Jevreje širom Srbije. Izložbu je prigodnim govorom otvorio Prof. dr. Milan Ristović. Jedan od spasenih Jevreja, Josef Žamboki, poklonio je prisutnima mini koncert ozbiljne muzike. Nastup primadone beogradske opere Jasmine Trumbetaš Petrović bio je propraćen ovacijama. Mlada umetnica iz Izraela Jael Saeg imala je zapaženi nastup. Uz hor „Braća Baruh“ nastupila je Rut Žamboki koja je pokazala da i u poznim pevačkim godinama ima još puno toga da pruži publici. Publici se predstavila i amaterska pevačica Sofija Francuski Levi koja je otpevala Ojfn Pripečik, uspavanku na mađarskom jeziku. Umetnički deo programa završen je nastupom Rut Žamboki, koja je na mađarskom otpevala klasični šlager Doris Dej, Que Sera Sera.
Otvaranju izložbe su između ostalih prisustvovali: potpredsednik Vlade Vojvodine Mihalj Njilaši, predsednik jevrejske opštine Beograd, Danijel Bogunović, član upravnog odbora Muzeja genocida, Aleksandar Nećak, Vladika Vasilije Sremski, Ambasador dr. Krinka Vidaković Petrov, državni sekretar u ministarstvu za rad i socijalna pitanja Laslo Čikoš.

9.3.2016 - Arhiv Pančeva domaćin izložbe „Nestali u Holokaustu“

(Foto galerija klikom na sliku)

Izložba „Nestali u Holokaustu – Zemun“ otvorena je 9 marta u Istorijskom arhivu Pančeva. Brojnoj publici na otvaranju se obratio direktor Milan Jakšić: „Ova izložba predstavlja krunu istraživanja Nenada Fogela kao napora da se od zaborava otrgnu lica, oči, osmesi ljudi koji su živeli u Zemunu a kojima je jedini greh bio što su pripadali jevrejskom narodu, narodu koji je sistematski uništavan tokom Drugog svetskog rata. (...) Istorijski arhiv u Pančevu pozdravlja istraživanja Nenada Fogela o stradanju Jevreja u Zemunu. Ovo je jedno od nezamenljivih svedočanstava na Holokaust koje pomaže da se dođe do potpune slike o ovim tužnim događajima, uz saznanja i o broju i imenima stradalih. Zato je to toliko važno. To je važno i zbog činjenice da se danas narodnooslobodilačka borba negira a da se istovremeno veličaju notorni izdajnici i kvislinzi. Zločini koji su se dogodili se ne mogu objasniti, ne mogu se razumeti kroz humano merilo shvatanja ljudske rase, ali se mogu opisati, i uporno – uporno upoznavati nove generacije kao opomenu za buduća dela.“ Aleksandar Nećak, član upravnog odbora Muzeja genocida, istakao je da ova izložba umesto fotografija gnusnih ubistava i zlostavljanja daje fotografije ljudi iz njihove svakodnevnice. Ona slavi život a ne smrt. U isto vreme predstavlja opomenu svima da se ne sme zaboraviti najveći zločin dvadesetog veka koji je počinjen na tlu „civilizovane Evrope“. Nećak smatra da se on mogao dogoditi samo u takvoj, civilizovanoj Evropi. Prvenstveno jer je u to vreme a i danas veoma raširen „religijski antisemitizam“. Autor izložbe Nenad Fogel zahvalio se direktoru Arhiva Milanu Jakšiću na prilici da se građanima Pančeva predstavi izložba o stradalim Jevrejima iz Zemuna. Izložba i katalog sa kratkim istorijatom života i rada Jevreja u Zemunu ima za cilj da se otrgnu od zaborava stradali tokom Holokausta. Na nama, potomcima malobrojnih preživelih Jevreja, stoji važna misija da se o pojedincima a u nekim slučajevima i potpuno ugaslim porodicama progovori kao o ljudima a ne samo kao brojkama.
Veliku pomoć oko organizacije izložbe pružila je potpredsednica Jevrejske opštine Pančevo Mira Panić Kon. Fondacija za otvoreno društvo Srbija glavni je sponzor svih postavki izložbe (do sada je postavljeno deset) kao i štampanja 5000 primeraka kataloga koji se besplatno deli posetiocima.
Izložba će biti otvorena do 25. marta.

25.2.2016 - „Nestali“ u Požarevcu

(Foto galerija klikom na sliku)

Postavkom izložbe „Nestali u Holokaustu – Zemun, svaka slika priča priču“ Jevrejska opština Zemun nastavila je gostovanja u gradovima Srbije. Naša deveta destinacija bila je Požarevac, grad Milene Pavlović Barili i barda jugoslovenskog glumišta Milivoja Živanovića. Broj posetilaca na otvaranju izložbe pokazao je da građani Požarevca poštuju stradale građane Srbije tokom Drugog svetskog rata ma koje vere ili nacije oni bili. Kustos Galerije savremene umetnosti Požarevca, Marina Radosavljević, pozdravila je goste i istakla važnost poruke koju naša izložba prenosi: Ne dozvoliti da se zločini zaborave. Obraćajući se posetiocima, autor izložbe Nenad Fogel, istakao je dugogodišnju posvećenost Jevrejske opštine Zemun negovanju sećanja na stradanja svojih članova. Govoreći o stradanju Jevreja za vreme Holokausta, a radi se o brojci od 6 miliona, naglasio je da je njegova želja da se tim brojkama udahne život. Zato je ova izložba važna jer se na njoj putem fotografija prikazuju žrtve u vremenu kada su još živeli za svoje snove i kovali planove za budućnost. Nažalost za mnoge ta budućnosti nije nikada došla. Umesto ostvarenja planova dočekala ih je smrt u paklu logora Jasenovca. Aleksandar Nećak je ukazao da se na izloženim fotografijama ne prikazuju strašne scene ubijanja i mučenja Jevreja, naprotiv fotografije pokazuju njihov svakodnevni život, njihove radosti, njihovu posvećenosti poslovima kojima su se bavili, ali i odanosti svojoj državi.
Nakon svečanog otvaranja upriličen je prigodan koktel za sve posetioce.
Zahvaljujući donaciji Fondaciji za otvoreno društvo Srbija koja je finansirala kompletnu štampu gosti su bili u prilici da dobiju knjigu sa kratkim istorijatom Jevrejske opštine u Zemunu i katalogom svih izložbenih panoa.

Foto izveštaj sa FaceBook stranice Galerije savremene umetnosti

(Foto galerija klikom na sliku)

24.1.2016 - Proslava Tubišvata u JO Zemun

Proslava Tubišvata ove godine odisala je zaista spontanom i rasterećenom atmosferom, kako i dolikuje prazniku.

Brojna razdragana lica naših članova i dragih gostiju dale su, ipak, glavni pečat događaju.

21.1.2016 - „Ledena tišina“ u Kulturnom centru Novog Sada

(Foto galerija klikom na sliku)

Kao deo obeležavanja 74. godišnjice od stradanja građana Novog Sada u tzv. Novosadskoj raciji, izvedenoj od 21. do 23. januara 1942. godine, Jevrejska opština Zemun postavila je u Kulturnom centru Novog Sada izložbu „Nestali u Holokaustu Zemun – svaka slika priča priču“. To je priča u slici i reči o životu i radu Jevreja od njihovog prvog naseljavanja u Zemunu 1739. do tragičnog stradanja za vreme Drugog svetskog rata. Iako su Jevreji u Zemunu bili pod okupacijom tzv. Nezavisne države Hrvatske a Jevreji iz Novog Sada pod mađarskom, sudbina im je bila slična. Svi su bili predodređeni za uništavanje. Neki pre, neki kasnije. Prvi organizovani napad na Jevreje iz Bačke započeo je 4 januara u Šajkaškoj. Racija u južnoj Bačkoj ostavila je iza sebe preko 4 hiljada ubijenih građana. Samo u Novosadskoj raciji ubijeno je preko 1200 ljudi i više od osam stotina Jevreja.
Na otvaranju izložbe goste su pozdravili član gradskog veća za kulturu Novog Sada Vanja Vučenović i direktor Kulturnog centra Novog Sada Bojan Panaotović. O izložbi je govorio autor Nenad Fogel, predsednik Jevrejske opštine Zemun i Aleksandar Nečak član upravnog odbora Teraforminga, saradnik na projektu. Moderator manifestacije bila je Edita Jankov iz Jevrejske opštine Novi Sad. U umetničkom programu učestvovala je umetnica na harfi,  profesorka Mina Momčilović.
Ova izložba je posvećena kulturi sećanja i nosi jedinstvenu poruku: Moramo da naučimo mladu generaciju o onome o čemu ih ne uče u školama a staru opomenemo da ne zaborave.
Zbog poverenja koje im je ukazano i omogućeno da se predstave građanima Novog Sada Nenad Fogel se u ime cele jevrejske zajednice u Srbiji zahvalio direktoru Kulturnog centra Novog Sada Bojanu Panaotoviću i zamenici direktora Sunčici Marković.
Jevrejska opština Zemun se posebno zahvalila Fondaciji za otvoreno društvo iz Beograda na ogromnoj podršci u izradi izložbe i štampanju kataloga.
Veliku podršku dobili su i od ing. Josefa Žambokija, jednog od preživelih Jevreja iz Beograda. Njega je Pal Žamboki po narodnosti Mađar za vreme rata spasao od sigurne smrti. U znak zahvalnosti, g. Žamboki, rođen kao BenAvram, uzeo je njegovo prezime.
Projekat je podržao i Grad Beograd preko svog Sekretarijata za kulturu.

Izveštaj sa sajta Kulturnog centra :: Novosadske TV :: Gostovanje na N1 TV uoči izložbe

Natrag na vrh stranice