PROTEKLI DOGAĐAJI

SADRŽAJ:
14.12.2012. - Hanuka, sedmi dan
13.12.2012. - Hanuka, šesti dan!
8.12.2012. - Prvi dan Hanuke
15.11.2012. - Otvorena izložba „Judenlager Semiln“
19.10.2012 - Izložba "Pravednici iz Srbije" u Kragujevcu
17.9.2012. - Nova 5773. godina stigla u Zemun
2.9.2012. – EDJK: JOZ u Beogradu
16.8.2012 - Izložba u Istorijskom arhivu Zrenjanina
29.7.2012 - Komemoracija zemunskim Jevrejima
21.6.2012. - Gradski muzej Subotice odaje poštu Pravednicima
14 -15. 6. 2012. - Komemoracija Jevrejima Subotice
9.5-1.6. 2012. - Naša izložba u Narodnoj biblioteci Srbije

13.5.2012. - Održana redovna godišnja skupština JOZ
28.4.2012. - Ispunjen san: Kanjiži s ljubavlju
9.4.2012. - Nastavljena dobra saradnja sa opštinom Zemun
6.4.2012. - Drugi dom za Jevreje iz Zemuna
6.4.2012. - Završne pripreme za Izložbu u Kanjiži
22.3.2012. - Znameniti Jevreji Srbije u Zemunu
8.3.2012. - Purim u čast žena
1.2.2012. - Tribina o praznicima
31.1.2012. - Gala svečanost u filharmoniji
27.1.2012 - Dan sećanja na žrtve Holokausta
27.1.2012 - Izložba Holokaust u Srbiji 1941-1944.

ARHIVA PROTEKLIH DOGAĐAJA: Prethodna godina 2011 :: 2005-2010.

14.12.2012. - Hanuka, sedmi dan

Taman kada je ceo posao oko stvaranja sveta završen, došao je red i na Jevrejsku opštinu Zemun da proslavi jedini praznik sa srećnim završetkom: Hanuku! Već nekoliko godina unazad praznik posvećujemo našim najmlađim članovima. Ako Deda Mraz može da donosi poklone deci, zašto to isto ne može i „Deda Makabi“? Zato smo mi odlučili da našoj deci povodom Hanuke, Nove godine i svih ostalih praznika darovanja, organizujemo dodelu poklona. Za razliku od onih koji su veru preuzeli od nas, i koji slave decembarske praznike samo jedan dan, naša deca slave punih osam. Osmi dan smo im ostavili da uživaju u poklonima koje su sinoć dobili. Kao i svake godine sa nama je bio i Aleksandar Nećak, počasni predsednik Saveza JOS, koji je prisutnima na slikovit način objasnio poreklo praznika i njegovu poruku. Posle paljenja svih sedam svečica, kako i priliči, Hanukiju smo stavili u prozor da svetlost obasja i naše sugrađane, a i da svi vide da mi slavimo. Kao uvod u gurmansko slavlje bile su Matildine izvanredne proje. Slavlje je nastavljeno kada su kulinarske đakonije stigle iz zemunske sinagoge. Za one koji ne znaju u njoj je sada smešten odličan restoran. Nama ostaje, kao što su Makabejci uradili pre više od 2000 godina, da ga jednom prilikom „oslobodimo“ i u njemu zapalimo čudesno ulje. Nadam se da ćemo u toj nameri dobiti podršku i od aktuelnog predsednika Srbije Tomislava Nikolića, koji je predsedniku Nećaku i Fogelu jednom prilikom obećao da će „nepravda učinjena jevrejskoj zajednici biti ispravljena“.

13.12.2012. - Hanuka, šesti dan!

Ambasador Izraela u Srbiji, Nj.E. Josef Levi, priredio je u svojoj rezidenciji tradicionalni prijem povodom obeležavanja Hanuke. Svečanosti paljenja svečica, šest, prisustvovali su predstavnici jevrejske zajednice iz Srbije, ugledni političari, poslovni ljudi iz Izraela koji rade u Srbiji, Beogradski umetnici i brojni članovi diplomatskog kora akreditovanih u Beogradu. Čast da zapale po jednu svećicu pripala je rabinu Isaku Asielu, Nebojši Stefanoviću, predsedniku Skupštine Srbije, Nj.E. Majklu Kirbiju, ambasadoru SAD u Beogradu, g. Štrausu, poslovnom čoveku iz Izraela, Marku Đuriću, savetniku predsednika Srbije i Predragu Tasovcu, direktoru Beograske filharmonije.

8.12.2012. - Prvi dan Hanuke

U organizaciji Habad Srbija, održana je ceremonija paljenja prve svečice za Hanuku. Proslava je organizovana pod pokroviteljstvom kompanije Visual tools iz Beograda. Ambasador Izraela u Beogradu Nj.E. Josif Levi pozdravio je prisutne uz prigodni govor u kome je istako bliskost dva naroda, Jevreja i Srba. Rabin Jošua Kaminecki posle pozdravnih govora, Vladimira Božovića i predsednika Saveza Rubena Fuksa, zamolio je Nj.E. ambasadora Levija da uz pomoć Vladimira Božovića upali prvu svečicu.
Nakon ceremonije paljenja svečice održan je praznični kocert ansambla Simha. Za to vreme deca su organizovala svoju zabavu trčkarajući oko bogatog prazničnog koktela, nazvanog Suši bar.

Proslavi je prisustvovao i veliki broj članova Jevrejske opštine Zemun.

(Galerija naših fotografija klikom sa sliku)

15.11.2012. - Otvorena izložba „Judenlager Semiln“

U okviru međunarodne konferencije Uloga saradnika okupatora u nacističkom Holokaustu za vreme Drugog svetskog rata u Srbiji“, otvorena je izložba „Jevrejski logor Zemun – Holokaust i kolaboracija u Srbiji“. Domaćin konferencije i pratećih manifestacija bila je Narodna biblioteka Srbije. Gostima se na otvaranju izložbe u ime Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije obratila ambasadorka Slađana Prica. Ambasadorka Prica istakla je posvećenost državnih organa Srbije negovanju sećanja na žrtve Holokausta u Srbiji. Gostima se zatim obratio koautor izložbe dr Milan Koljanin. U nekoliko reči uveo je posetioce u osnovnu temu izložbe, koja u slici i reči govori o nemačkom planu uništenja jevrejskog naroda u Srbiji. Na kraju prisutnima se obratio i nosilac projekta, koautor Nenad Fogel, predsednik Jevrejske opštine Zemun. U svom govoru zahvalio se: koautoru Milanu Fogelu, na ideji da se sedamdeseta godišnjica od prestanka rada logora Judenlager Semlin, obeleži izložbom, koja bi, pre svega iz ugla stradalnika - Jevreja, bacila više svetla na ulogu saradnika okupatora u Srbiji tokom Drugog svetskog rata”. Na kraju izlaganja Nenad Fogel je u ime Jevrejske opštine Zemun, uručio „Megilu zahvalnosti“ ing. Josefu Žambokiju, bez čije pomoći ne bi bilo moguće da se izložba realizuje. Posle otvaranja izložbe gosti su imali priliku da prisustvuju koncertu posvećenom sećanju na žrtve logora Sajmište.
Institut za savremenu istoriju iz Beograda, kao organizator konferencije, priredio je prijem za učesnike konferencije, koncerta i autore izložbe.

Poslednja vest: Odlukom privremenog upravnika Narodne biblioteke Srbije, Dejana Ristića, izložba je dan posle otvaranja sklonjena. Izlazeći u susret brojnim zahtevima da se izložba učini dostupna javnosti, Jevrejska opština Zemun uskoro će objaviti na kom mestu u Beogradu je dobrodošla.

(Galerija naših fotografija klikom sa sliku)

October 19, 2012 - Izložba "Pravednici iz Srbije" u Kragujevcu

U  Spomen muzeju “21.oktobar" danas je otvorena fotodokumentarna izložba “Pravednici iz Srbije“.
“Ovo je izložba koja slavi dobre ljude i to dobre ljude građane Srbije“, rekao je na otvaranju autor Nenad Fogel. Danas kada mnogi istoričari pokušavaju da zamagle istoriju, neopravdano su potisnuli u zaborav hrabra dela građana Srbije, koji su tokom Drugog svetskog rata uprkos saznanjima i jasnim naznakama da će biti ubijeni ukoliko budu pomagali jevrejskim sugrađanima, istakao je Fogel. On je izrazio nadu da će ova izložba za mnoge biti početak otkrivanja kako su Srbi ustvari velikodušan narod.
Država Izrael je 1953 godine formirala Muzej sećanja i nakon desetak godina ustanovila je najviše priznanje za ljude koji su tokom Drugog svetskog rata spašavli Jevereje i to isključivo za nejevreje. Takvih nosioca priznanja u Srbiji do danas ima 130.
Jevrejska opština Zemun je 2010. godine objavila knjigu Pravednici Srbije, u kojima su opisane istorijske okolnosti u kojima su se dešavala spašavanja i o Jeverjima koji su se nastanili u Srbiji. Na fotodokumentarnoj izložbi u Spomen muzeju “21.oktobar“ prikazan je deo tih priča.
Otvaranju su prisustvovali NJ.E. ambasador Izraela u Srbiji Jozef Levi, generalni menadžer Plaza centra Sagiv Meger i predstavnici grada Kragujevca.
Preneto sa sajta Grada Kragujevca, objavljeno 19.10.2012.

O ovome takođe izveštava Radio televizija Kragujevac u prilogu sa video zapisom.

17.9.2012. - Nova 5773. godina stigla u Zemun

Erev Roš Hašana bila je prilika da u miru svojih domova, uz med i jabuke, članovi Jevrejske opštine Zemun zažele dobru i uspešnu novu 5773. godinu svojim najmilijima.
Sutradan smo se okupili u prostorijama Opštine da uz prijatelje i skromno posluženje obeležimo ovaj veliki praznik.

(Galerija naših fotografija klikom sa sliku)

2.9.2012. – EDJK: JOZ u Beogradu

Obeležavajući Evropski dan jevrejske kulture, Jevrejska opština Zemun pridružila se manifestaciji koju je organizovala Jevrejska opština Beograd. Prisutnima se na početku obratila Ivona Beker iz JOBa, zatim Miroslav Tasić, državni sekretar iz ministarstva kulture Republike Srbije, rabin Isak Asiel i na kraju ambasador Izraela u Srbiji Nj.E. Josif Levi. U celodnevnom programu koji je bio upriličen u dvorištu i ispred sinagoge Sukat Shalom na delu ulice Maršala Birjuzova, JO Zemun predstavila je svoju izdavačku delatnost i putujuću izložbu o pravednicima Srbije. Brojni posetioci imali su priliku da se upoznaju sa hrabrim ljudima iz Srbije koji su tokom Drugog svetskog rata reskirali svoje živote kako bi spasili njima često nepoznate osobe jevrejskog porekla. Tokom osam sati postavke bezbroj posetilaca pogledalo je izložbu a mnogi su dobili i vredan katalog. Posebno je impresionirala činjenica sa koliko interesovanja su najmlađi razgledali izložbu. Oko štanda gde smo izložili deo naše izdavačke delatnosti uvek je bilo posetilaca. Katalozi o aktivnostima JO Zemun, multimedijalna CD izdanja i knjige koje smo objavili tokom poslednjih deset godina izazvali su veliko interesovanje. Mnogi su, slično kao na sajmovima knjiga, krišom uzimali poneki katalog ili CD. Iako smo mnogo toga besplatno podelili, takav vid interesovanja, “uzmeš i odeš”, svojevrsna je potvrda da kvaliteta naših izdanja.

(Galerija naših fotografija i video klikom sa sliku)

16.8.2012 - IZLOŽBA U ISTORIJSKOM ARHIVU ZRENJANINA I SEĆANJE NA DEPORTACIJU JEVREJA IZ ZRENJANINA 18. AVGUSTA 1941. GODINE
Zrenjanin on Line

PRAVEDNICI SRBIJE – SVEDOČANSTVO O HOLOKAUSTU
Izložba je privukla pažnju mnogobrojnih posetilaca, što je, moramo priznati, retkost za ovu vrstu istorijskog podsećanja. Iako  velika vrućina – avgust mesec, izložba je od 16. do 30. avgusta 2012. godine svakodnevno privlačila velik broj građana Zrenjanina, a i posetilaca iz drugih mesta. Izložbu su pomogli Ing Josef Žamboki iz Izraela i Savez jevrejskih opština Srbije, a glavni organizator je bila Ljiljana Popov, predsednik Jevrejske opštine Zrenjanin.

U znak sećanja na veliko stradanje Jevreja u Drugom svetskom ratu i uoči godišnjice njihove deportacije iz Zrenjanina 18. avgusta 1941, u četvrtak, 16. avgusta, na zrenjaninskom pešačkom mostu održana je komemorativna svečanost sa hebrejskom molitvom za mrtve, nakon čega je, s najdubljim pijetetom, u reku spušteno cveće. U ime Saveza jevrejskih opština Srbije vence su u vodu spustili Aleksandar Nećak i Danijela Danon, u ime Jevrejske opštine Zrenjanin Ljiljana Popov, a u ime Grada Zrenjanina Dubravka Bengin Bulovan i Milan Mrkšić. Cveće su položili i predstavnici jevrejskih opština iz drugih gradova Srbije.
Tim povodom, u izložbenom salonu zrenjaninskog Istorijskog arhiva otvorena je i izložba „Pravednici Srbije – o dobrim ljudima”, čiji je autor Nenad Fogel, predsednik Jevrejske opštine Zemun. Na svečanom otvaranju, govoreći o žrtvama Holokausta, Aleksandar Nećak, počasni predsednik Saveza  jevrejskih opština Srbije, ukazao je da se nacistički plan o potpunom uništenju jevrejskog naroda ipak nije ostvario i zato što su postojali neki obični, dobri ljudi. - O tome svedoči i ova izložba. Ako želimo da se zločini počinjeni u Holokaustu više nikad ne ponove, nije dovoljno samo sećanje preživelih. Potrebno je i svedočanstvo o tome šta se dogodilo, a ova izložba je takvo svedočanstvo – rekao je Nećak.
Preživele žrtve Holokausta i okupljene goste na izložbi koji su iz cele Srbije i iz Mađarske došli da odaju počast stradalima, u ime Istorijskog arhiva Zrenjanina pozdravila je Nada Boroš. Lj. B.
(Preuzeto iz lista Most)

(Galerija naših fotografija i video klikom sa sliku)

29.7.2012 - Komemoracija zemunskim Jevrejima

Članovi naše zajednice okupili su se danas na Jevrejskom groblju u Zemunu u znak sećanja na stradale Jevreje iz Zemuna, koji su 27. jula 1942. godine oterani u stočnim vagonima put logora Jasenovac i Stara Gradiška.

Komemoracija je počela ispred memorijalnog spomenika uvodnom rečju predsednika JO Zemun Nenada Fogela, a zatim je naš omladinac Mihajlo Farkić pročitao imena žrtava. Na kraju je odata pošta svim zemunskim Jevrejima stradalim od nacističkog terora.

(Galerija naših fotografija klikom sa sliku)

21.6.2012. - Gradski muzej Subotice odaje poštu Pravednicima

Jevrejska opština Subotica postavila je u predivnom prostoru Gradskog muzeja Subotica izložbu „Pravednici iz Srbije“. Izložba je nastala na osnovu knjige „Pravednici među narodima – Srbija“ u izdanju Jevrejske opštine Zemun. Pored autora izložbe i urednika pomenute knjige Nenada Fogela, na otvaranju izložbe govorila su dva od tri njena autora: Prof. dr Milan Ristović i pisac Milan Fogel/Izrael. U pozdravnoj reči gostima se obratio mr Ištvan Hulo, direktor Muzeja, koji je istakao značaj stalnog podsećanja na strašna vremena Holokausta. Na kraju otvaranja gostima se obratio organizator izložbe Robert Sabadoš iz Jevrejske opštine Subotica. On je između ostalog naglasio da je zgrada Muzeja, od 1932. godine u vlasništvu Eržebet Fenjveš r. Baruh, Jevrejke iz Subotice, pravo mesto za podsećanje na dobre ljude koji su spasavali Jevreje tokom Drugog svetskog rata. Građani Subotice, grada sa najviše Pravednika (osmoro od 128. proglašenih iz Srbije), moći će do 10. avgusta da pogledaju ovu veoma poučnu i informativnu izložbu. Sponzor izložbe je ing. Josef Žamboki iz Izraela.

(Galerija naših fotografija klikom sa sliku)

14-15. 6. 2012. - Komemoracija Jevrejima Subotice

Povodom godišnjice deportacije Jevreja iz Subotice u nacističke logore održane su u prostoru subotičke sinagoge dve manifestacije. Prva, u organizaciji „Radionica sinagoga.rs“ koju vodi Laslo Mark Nedjela, održana je u zgradi sinagoge 14. juna 2012. godine. Tačno u 19:44 otvorena je sinagoga što je simbolično podsetilo prisutne na godinu kada su subotički Jevreji potrpani u stočne vagone i oterani put logora. U okviru komemoracije postavljena je izložba posvećena pravednicima iz Srbije autora Nenada Fogela iz Jevrejske opštine Zemun. U kratkom umetničkom programu prisutni su se upoznali sa tragičnom sudbinom preko 4000 Jevreja iz Subotice i okoline koji su oterani u logor Aušvic 1944 godine.

Sutradan, u dvorištu sinagoge, u ulici Pala Papa, obeležena je 68. godišnjica deportacije subotičkih Jevreja u organizaciji Gradske uprave Subotica i Jevrejske opštine Subotica. Voditelj komemoracije, Robert Kovač, najavom nastupa glumice Minje Peković iz subotičkog Narodnog  pozorišta i Grupe „Mécsvirág” iz Sente otvorio je prvi deo programa posvećenog sećanju na žrtve Šoa – Holokausta. Nakon toga održani su zvanični govori: Slavko Parać, predsednik Skupštine Grada Subotice, Aleksandar Nećak, počasni predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije, Mikloš Erdelji, izvršni predsednik Jevrejske opštine Hodmezevašarhelj (Mađarska) i književnik Oto Tolnai, govornik u ime Jevrejske opštine Subotica. Robert Kovač (pogledaj video) je parafrazirao deo iz nadahnutog teksta, pisanog na mađarskom, književnika Ota Tolnaia o g. Blumenbergu, najavivši i završni deo komemoracije: „Spomenutog gospodina Blumenberga lično sam poznavao. I nisam znao za figurine načinjene zubarskim alatom od onih običnih kamičaka koje je pronalazio tokom svojih šetnji u Dudovoj šumi... I kamen se stavi na jevrejske grobove da oni ostanu obeleženi...I kako kaže gospodin Tolnai, ti kamičci postali su obradom zubarske bušilice dvoglave figurine – ljudska i životinjska glava – dobrota i zverstvo na jednom oblutku u umetničkoj zbirci Blumenberga.“ I kako bi bilo sretno čovečanstvo, zaključio je na kraju g. Robert Kovač, da među nama žive samo ljudi, kakvi su bili i pravednici: Pal Žamboki, Lujza Milharčić, Bela i Katarina Kudlik, Julijana i Laslo Sagmajster, Ana i Ištvan Maćasović i Klara Baić, koji su za vreme Drugog svetskog rat spašavali Jevreje. Reči molitve El mole rahamim izgovorio je gospodin Aleksandar Čović, a molitvu Kadiš gospodin Tomislav Halbrohr, predsednik Jevrejske opštine Subotica. Polaganjem venaca, ispred spomenika stradalim Jevrejima u dvorištu Sinagoge, predstavnika jevrejskih opština iz Srbije, Mađarske i Hrvatske, konzulata Hrvatske, Generalnog konzulata Mađarske u Subotici, Gradske uprave Subotica, Severnobačkog okruga, Gradskog odbora SUBNOR-a i mnogih drugih institucija i udruženja završena je ovogodišnja komemoracija.

(Galerija naših fotografija sa svakog od dogadjaja klikom sa sliku)

9.5 - 1.6. 2012. - Naša izložba u Narodnoj biblioteci Srbije

Jevrejska opština Zemun u okviru projekta posvećenog sećanju na Holokaust: „Pravednici iz Srbije – izložba o dobrim ljudima“, nastavlja sa predstavljanjem ljudi koji su tokom Drugog svetskog rata spasavali Jevreje u Srbiji. Izložbu su do sada imali priliku da vide građani Zemuna, Kanjiže i učesnici petog susreta Limmud Kešet na Jahorini. Povodom Dana pobede nad fašizmom, 9 maja, izložba je postavljena u Narodnoj biblioteci Srbije. Izložba je postavljena u okviru kontinuiranih aktivnosti nacionalne biblioteke na afirmaciji kulture sećanja u našem društvu. Zahvaljujući razumevanju uprav­nika Narodne biblioteke Dejana Ristića izložba će tokom 2012. godine biti postavljena u brojnim bibliotekama u Srbiji. Pored toga već su ugovorene postavke u Subotici, Zrenjaninu, Puli - Hrvatska ...
Izveštaj o ovome sa sajta Politike: "Heroji bez puške"

13.5.2012. - Održana redovna godišnja skupština JOZ

Redovna godišnja skupština JO Zemun, na kojoj se sumiraju rezultati iz prethodne godine, usvajaju planovi za tekuću, održana je u nedelju 13. 5. 2012. godine. Za predsednika skupštine i člana radnog predsedništva izabrani su Jovan Đorđević i dr Mihajlo Farkić. Predsednik nadzornog odbora JOZ, dr Nenad Altman, pročitao je izveštaj o finansijskom poslovanju a predsednik JOZ Nenad Fogel izveštaj o radu JOZ u 2011. Kao i prethodnih godina izveštaj o radu je obuhvatio aktivnosti predsednika JOZ i koordinatora komisija za Kulturu, Omladinsku, Žensku i Socijalnu. Posle usvajanja predloženih izveštaja Skupština je jednoglasno podržala predloženi budžet JOZ za 2012. Ovogodišnjoj skupštini JOZ prisustvovao je i počasni predsednik Saveza g. Aleksandar Nećak.

28.4.2012. - Ispunjen san: Kanjiži s ljubavlju

Posle 70 godina od čudesnog spasenja, ing. Josef Žamboki ostvario je svoj dugogodišnji san. Uz organizaciju Obrazovno-kulturnog centra CNESA-Kanjiža, bio je domaćin izložbe „Pravednici iz Srbije“ i velikog koncerta eminentnih umetnika „Kanjiži s' ljubavlju“ u čast Pala Žambokija.
Pravednik među narodima, Pal Žamboki, pre tačno 70 godina odveo je malog Josefa i njegovu sestru Rozu BenAvram iz Beograda, grada koji se tih dana, uz pomoć policije kvinsliškog režima Milana Nedića, obračunavao sa preostalim Jevrejima. Josefa je odveo u Kanjižu, gde ga je predstavio kao svog sina, a Rozu je smestio kod svoje sestre Marije Čanadi u Novom Kneževcu. Oboje su srećom preživeli Drugi svetski rat, a Josef je u znak zahvalnosti preuzeo prezime svog spasioca.
Brojna publika koja je došla da oda priznanje svom sugrađaninu Palu Žambokiju, prisustvovala je otvaranju izložbe na kojoj su govorili njen autor Nenad Fogel, predsednik Jevrejske opštine Zemun, Prof. Dr Milan Ristović,Filozofski fakultet u Beogradu, dr Milan Koljanin, Institut za savremenu istoriju, dr Ruben Fuks, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije i ing. Josef Žamboki inicijator i donator ovog veličanstvenog događaja. Posetioci su imali priliku da dobiju luksuzni katalog o izložbi. Nenad Fogel je u ime izdavača, Jevrejske opštine Zemun, uručio primerke knjige „Pravednici iz Srbije“, objavljene na srpskom i engleskom,  gradonačelniku Kanjiže gospodinu Njilaši Mihalju i direktoru obrazovno- kulturne ustanove CNESA, gospodinu Karolju Šarnjajiu. Posle razgledanja izložbe posetioci su ispunili svečanu salu do poslednjeg mesta očekujći nastup vrhunskih umetnika. Svečanost je na pozornici započeo ing. Josef Žamboki koji je upalio šest sveća na menori u znak sećanja na šest miliona jevrejskih žrtava tokom Holokausta. Koncert  je otvorio Mirko Levi, dugogodišnji solista hora Braća Baruh, koji je otpevao sinagogalnu molitvu Luisa Levandovskog. Sve ostalo pripalo je zvezdi večeri Margit Žamboki. Iako u poznim pevačkim godinama, izmamila je tokom izvedbe pesme „Himna Kanjiži“, za koju je sama napisala reči na mađarskom, spontanu podršku publike koja joj je sve vreme tapšala u ritmu muzike. Očito, publika koja zna da ceni kvalitet, sa ovacijama je ispratila nastupe primadona Beogradske opere Jelene Vlahović i Jasmine Trumbetaš uz klavirsku pratnju Ljubice Grujić. Maestro Miloš Nikolić na violini i članovi nadaleko čuvenog ansambla Renesans, Žorž Grujić i Veljko Nikolić, alijas Papa Nik bili su još jedan biser ovog nezaboravnog koncerta. Za kraj koncerta Margit Žamboki je otpevala nekoliko mađarskih romansi uz podršku operskih diva, koje su pevale prepeve na srpskom. Nakon koncerta u holu je organizovan prijem za sve posetioce uz bogato posluženje. Na kraju možemo samo da zaključimo: Ako dovoljno dugo nešto sanjate na kraju se to i ostvari, baš kao i san ing. Žambokija.
Isečci iz štampe o ovom događaju

(Galerija naših fotografija klikom sa sliku)

9.4.2012. - Nastavljena dobra saradnja sa opštinom Zemun

Kada smo pre nekoliko godina, po prvi put, dobili finansijsku podršku od gradske opštine Zemun, nismo ni pomislili da će se to pretvoriti u stalnu saradnju. Zahvaljujući pre svega razumevanju gradonačelnika Zemuna g. Branislava Prostrana, dobijamo značajnu finansijsku podršku za naš rad. Unazad tri godine, zahvaljujući sredstvima koje dobijamo od opštine Zemun, objavili smo katalog o radu Jevrejske opštine Zemun 2008-2010. pod nazivom „Otvorenog srca“ i istoimenu video izložbu, opremili svečanu salu za prikazivanje filmova i realizovali izložbu o pravednicima iz Srbije u sklopu obeležavanja Evropskog dana jevrejske kulture. Ove godine Gradska opština Zemun nam je dodelila sredstva za realizaciju video izložbe i izdavanja kataloga o našim aktivnostima od 2010-2012. godine i dodatna sredstva za održavanje sajta. Promocija nove video izložbe i kataloga predviđena je za maj mesec.

Vest o ovom dogadjaju na sajtu GO Zemun

6.4.2012. - Drugi dom za Jevreje iz Zemuna

Napori koje mi, članovi Jevrejske opštine Zemun, činimo na održavanju tradicije, dovela je one najposvećenije veri u Suboticu. Posle celog dana provedenog u radnoj poseti Kanjiži, umorni, ali željni da se pred bogom i ljudima zahvalimo na izbavljenju iz egipatskog ropstva, obreli smo se u subotičkoj Sinagogi. U društvu mnogobrojnih članova Jevrejske opštine Subotica, uz uvažene goste iz jevrejskih zajednica iz Sombora, Zrenjanina, Kikinde i Hodmezovašarhelja iz Mađarske i mađarskog ambasadora u Srbiji Nj. E. Oskara Nikovica prisustvovali smo tradicionalnoj molitvi za Pesah pod vođstvom Roberta Kovača. Nakon bogosluženja uživali smo u seder večeri gde smo čitali Hagadu. Čitanje Hagade je osnovni deo Sedera. Hagada opisuje događaje koji se odnose na praznik, iznosi istorija dolaska izraelskih plemena u Egipat i njihovo oslobođenje iz egipatskog ropstva. Redosled obreda i čitanje Hagade vrše se na osnovu tačno utvrđenih propisa. U prazničnoj atmosferi posle Seder večere dogovoreni su novi susreti. Putujuća izložba Jevrejske opštine Zemun „Pravednici iz Srbije - izložba o dobrim ljudima“, „dobila“ je nove termine i mesta održavanja. Posle premijere 28. Aprila u Kanjiži, na čije otvaranje je pozvan i Nj.E. Oskar Nikovic, naredna će biti postavljena tokom maja u Hodmezovašarhelju - Mađarska na poziv predsednika jevrejske zajednice dr Erdelji Mikloša. Jevrejska opština Zrenjanin takođe je „rezervisala“ izložbu za 18. avgust. Najteži deo proslave Pesaha bio je oproštaj sa uvek dobrim domaćinima, bez čije finansijske pomoći ne bi bilo moguće da se ostvari ovo putovanje iz Zemuna u Suboticu. Na kraju uz tradicionalni pozdrav: Dogodine u Jerusalimu, mi poručujemo da ćemo i dogodine biti u Subotici!

(Galerija naših fotografija klikom sa sliku)

6.4.2012. - Završne pripreme za Izložbu u Kanjiži

Na veliki petak, autorski tim izložbe o Pravednicima iz Srbije, Nenad Fogel i Jugoslav Rakita, bili su gosti Poše Karolja, rukovodioca galerije Kulturnog centra CNESA u Kanjiži. Velika manifestacija u spomen na Pala Žambokija, pravednika iz Kanjiže, biće održana 28. Aprila 2012. godine. Manifestaciju je podržao Savez jevrejskih opština Srbije, pomenuti Kulturni centar i glavni inicijator i sponzor ing. Josef Žamboki iz Izraela. Posle otvaranja izložbe, gosti će imati izuzetnu priliku da prisustvuju koncertu eminentnih umetnika iz Beograda uz učešće operetske pevačice Margit (Rut) Žamboki iz Izraela. Posle obavljenih dogovora i konsultacija oko postavke Izložbe, naš domaćin Poša, poveo je i ostale članove Jevrejske opštine Zemun u razgledanje Kanjiže. Završili smo u odličnom restoranu na Tisi, gde smo se osvežili, da bi nas potom ugostio i u svom domu. Za Zemunce, susret sa domaćim životinjama, tek na noge stalim konjićima i jarićima, bio je pravi doživljaj. Teška srca smo se rastali od njih, neki i od dunjevače (rakija od dunja), ali morali smo da nastavimo put ka našem glavnom odredištu tog dana, Jevrejskoj opštini Subotica i proslavi Pesaha.

(Galerija naših fotografija klikom sa sliku)

22.3.2012. - Znameniti Jevreji Srbije u Zemunu

U prepunoj sali  Jevrejske opštine Zemun održana je promocija knjige ZNAMENITI JEVREJI SRBIJE – biografski leksikon u izdanju Saveza jevrejskih opština Srbije. Knjigu su predstavili Aleksandar Nećak u ime izdavača, urednik knjige Aleksandar Gaon i član uređivačkog odbora Prof. dr Milan Ristović.
Promocija, održana na „mladence“, 22. marta 2012. simbolično sugeriše početak trnovitog životnog puta knjige ka dokazivanju kvaliteta (kvantitet je impresivan), pre svega u okvirima jevrejske zajednice u Srbiji. Naime, posle nepuna četiri meseca od njenog izdavanja (kraj novembra 2011.), po rečima urednika Aleksandra Gaona, pristiglo mu je oko pedesetak, što pisanih, što usmenih primedbi. Knjiga koja zapravo još uvek nije „zaživela“ i koju su retki imali priliku da pročitaju u njenom štampanom izdanju, elektronsko je bilo dostupno na sajtu Saveza, izazvala je brojne nedoumice o kojima su uvaženi promoteri govorili na premijernom predstavljanu u Zemunu. Aleksandar Nećak je kazao da je ideju da se napiše ovakva knjiga dao Andreja Preger. Istine radi, naslov koji je on predložio, Jevreji koji su značajno doprineli razvoju Srbije, nije se održao, a samim tim je izneverena i sama ideja o kojim je to Jevrejima trebalo pisati. Radni naslov Znameniti Jevreji Srbije, koji je redakcioni odbor usvojio na početku rada, tako je pružio mogućnost i opravdanje da se u knjizi nađu i oni koji su više uradili za sebe nego za Srbiju. Profesor Ristović je govorio o velikim izazovima koji su stajali pred redakcionim odborom. Odbor je bukvalno bio „zatrpan“ sa biografijama lekara. Napomenuo je da nije uporediv doprinos jednog lokalnog lekara, koji je za neku malu sredinu bio poput spasioca, sa onima koji su radili u velikim univerzitetskim centrima i njihovom doprinosu razvoju visokog školstva i bolje zdravstvene zaštite u Srbiji. Svesni svih propusta i nenamernih grešaka, Aleksandar Gaon je pozvao sve dobronamerne čitaoce da šalju svoje primedbe i sugestije koje bi se unele u najavljeno drugo, dopunjeno izdanje. Domaćin večeri, Nenad Fogel, pozdravio je tu najavu, ali uz opasku da bi trebalo objaviti drugo drastično smanjeno izdanje.
Posle izlaganja uvaženih gostiju domaćin promocije dao je priliku i publici da iznesu svoja zapažanja, primedbe i sugestije. Na kraju su se svi prisutni složili da je knjiga Znameniti Jevreji Srbije važan korak ka ublažavanju antisemitskih ispada koji se povremeno javljaju u našem društvu, jer ona pruža sveobuhvatni uvid o tome koliko su ovdašnji Jevreji bili lojalni građani Srbije.
Knjigu možete pročitati i preuzeti sa sajta Saveza. Direktan link ka PDF dokumentu

Nenad Fogel

(Galerija naših fotografija klikom sa sliku)

8.3.2012. - Purim u čast žena

Članovi Jevrejske opštine Zemun pridružili su se brojnim gostima Habad Srbija na proslavi ovogodišnjeg Purima. Bilo je pravo zadovoljstvo prisustvovati proslavi koju su osmislili i vodili rabin Yehoshua i Miri Kaminetzki. Uz obavezno čitanje Megilat Ester, maskirani gosti, snabdeveni sa čegrtaljkama, loncima i šerpama i raznoraznim udaraljkama, pravili su nesnosnu buku pri svakom pominjanju Hamanovog imena. U pozdravnom govoru rabin Kaminetzki iskoristio je priliku da, kada ceo svet slavi 8. mart „Dan žena“, uporedi značaj i doprinos Estere u spasavanju Jevreja iz Persije. Ambasador Izraela u Beogradu Josef Levi pozdravljajući prisutne, podsetio je na brojna stradanja Jevreja kroz celu njihovu istoriju. Na dan kada Jevreji u radosti i veselju slave drevno spasavanje u Persiji ponovo sa istih prostora dolaze slične pretnje od strane novog Hamana, aktuelnog predsednika Irana. Predstavljajući ansambl iz Budimpešte, „Is…Real Project“, rabin Kaminetzki se zahvalio i pokrovitelju proslave firmi Aviv Arlon. Uz najlepše jevrejsku pesme najviše su se veselila brojna deca. Pod iskusnim vođstvom rabina Kaminetzkog u havu (kolo) su se uhvatili i malo stariji muškarci. Jevrejsko nacionalno jelo, falafel, posluženo je na vreme da obnovi snagu i deci i odraslima. Naravno na trpezi su bile nezaobilazne „Hamanove uši“, sokovi i ostala osvežavajuća pića. Činjenica da je sve bilo besplatno, isto kao i na svim proslavama koje organizuje Jevrejska opštine Zemun, još jedan je od dokaza čvrste duhovne povezanosti sa Habad Srbija.

(Galerija naših fotografija klikom sa sliku)

1.2.2012. - Tribina o praznicima

Povodom izdavanja međureligijskog kalendara za 2012. godinu Jevrejska opština Zemun bila je domaćin tribine posvećene praznicima i praznovanju. Na početku su učenice petog razreda, hor „Petaka“, izvele dve pesme pune ljubavi prema Bogu i bližnjima. Moderator razgovora bila je profesor matematike Marijana Ajzenkol, spiritus muvens Međureligijskog centra.
Veoma zanimljivo bilo je izlaganje protođakona Rakića o praznicima u judaizmu. Izlaganje o praznicima koje obeležavaju pravoslavci bilo je veoma inspirativno i za posetioce. Mnogi su se aktivno uključili u diskusiju, posebno kada se govorilo o poreklu i načinu obeležavanja kućnih slava kod Srba. Isusovac p. Vinko Maslać govorio je o praznicima kod katolika. Podsetio je i na činjenicu da su pre nekih 40. godina mnogi praznici, odlukom Katoličke crkve, prebačeni u drugu kategoriju koja se u kalendarima obeležava sa crnim slovima. Od tada postoje samo četiri velika praznika u katolika koja se obeležavaju crvenim slovima
Na kraju njihovih izlaganja prisutnima se obratio počasni predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije Aleksandar Nećak, koji je između ostalog istakao značaj proslave Šabata, kao najvećeg praznika kod Jevreja. Kako je sledilo posluženje, objasnio je osnovne principe košer ishrane. Za posluženje su bila zadužena dva bivša učenika profesorke Ajzenkol, koji sada pohađaju specijalizovanu školu za kuvare.
Domaćin tribine, Nenad Fogel, zahvalio se brojnim gostima na dolasku, kako je istakao novinar Dragan Stojković, u jedini prostor koji danas u Zemunu može prihvatiti održavanje ovakvih tribina. U skladu sa temom, praznici i praznovanja, Nenad Fogel je pozvao sve prisutne da se pridruže članovima JO Zemun na proslavi Nove godine drveća (Tubišvat) koja će biti obeležena 8. februara.

Autor kalendara je Marijana Ajzenkol, grafička priprema Saša Mujić, a izdavanje je pomogla fondacija Konrad Adenauer Stiftung Srbija.

(Galerija naših fotografija klikom sa sliku)

31.1.2012. - Gala svečanost u filharmoniji

U povodu dvadesetogodišnjice obnavljanja diplomatskih odnosa između Izraela i Republike Srbije, ambasada Izraela održala je Gala svečanost u Beogradskoj filharmoniji. Domaćin, direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac, pozdravio je prisutne i naglasio bliskost jevrejskog i srpskog naroda, posebno istakavši dobre odnose sa Izraelskom filharmonijom i njenim dirigentom Zubinom Mehtom . U svom obraćanju prisutnima, ambasador Izraela u Beogradu, Nj.E. Josef Levi, podsetio je da su diplomatski odnosi prekinuti posle Šestodnevnog rata 1967. ali da zapravo veze nikada nisu prekidane. Ponovno uspostavljanje, zvanično, usledilo je 1992. godine kada je Izrael otvorio ambasadu u Beogradu. Prisutnima se zatim obratio i predsednik Republike Srbije Boris Tadić , koji još jednom u poslednjih nekoliko dana podsetio da će Srbija i on lično uraditi sve da se odnosi između naše dve zemlje i ubuduće razvijaju na obostrano zadovoljstvo. Podsetio je prisutne na njegovo obećanje dato na komemoraciji žrtvama Holokausta 27. Januara, da će Srbija uraditi sve da se sačuvaju memorijalni spomenici posvećeni stradanju Jevreja iz Srbije tokom Holokausta. Potom su prisutni imali priliku da putem video prezentacije vide poruku predsednika Izraela Šimona Peresa. Nakon oficijelnog dela održan je koncert etno ansambla Shira u'tfila pod vođstvom Stefana Sablića.

(Galerija naših fotografija klikom sa sliku)

27.1.2012 - Dan sećanja na žrtve Holokausta

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta, ustanovljen odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 1. Novembra 2005. godine obeležen je u Srbiji nizom aktivnosti. Centralna svečanost održana je ispred spomenika žrtava genocida u Drugom svetskom ratu koji se nalazi na prostoru nekadašnjeg logora za Jevreje „Judenlager Semlin“. Nakon ceremonije polaganja venaca u ime Vlade Srbije, prisutnima se obratio ministar kulture Predrag Marković. Predsednik republike Boris Tadić u svom govoru posebno je istakao: Uvek sam se zalagao da se jevrejska zajednica, kao i druge zajednice u Srbiji, osećaju kao ravnopravni i gradivni deo našeg društva i uvek ću biti na strani onih čiji je etnički, kulturni, verski, a iznad svega ljudski identitet ugrožen. Nakon toga usledio je kratki umetnički program u kome je učestvovao Nebojša Dugalić, i Hor srpsko jevrejskog prijateljstva. Ceremoniji su prisustvovali članovi jevrejskih opština iz Zemuna i Beograda. Pored brojnih zvanica ceremoniji su prisustvovali ambasador Izraela u Srbiji Josef Levi i predsedavajući međunarodne radne grupe za saradnju u oblasti obrazovanja, sećanja i istraživanja Holokausta, holandski ambasador Karel de Ber.

Video zapis TV Duga na YouTube :: Reportaža i video zapis sa sajta RTS :: (Galerija naših fotografija klikom sa sliku)

27.1.2012 - Izložba Holokaust u Srbiji 1941-1944.

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta, obeležen je otvaranjem izložbe "Holokaust u Srbiji 1941-1944.". U najavi organizatora izložbe, Ministarstva za rad i socijalnu politiku, između ostalog se navodi: "Izložba predstavlja jedinstveni projekat takve vrste u našoj zemlji od završetka Drugog svetskog rata, budući da se radi o sveobuhvatnom predstavljanju najvažnijih aspekata Holokausta koji se odugrao na teritoriji Srbije između 1941. i 1944. godine."
Posetioci izložbe moći će na jednom mestu sagledaju fenomen Holokausta u Srbiji...
Autori izložbe su dr Momčilo Mitrović, dr Aleksej Timofejev i mr Jelena Petaković. Autorka postavke je arhitekta Ozarija Marković-Lašić.“
Izložbu je pored Vlade Republike Srbije podržao i UNESKO.
Prisutnima su se obratili gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, predsedavajući međunarodne radne grupe za saradnju u oblasti obrazovanja, sećanja i istraživanja Holokausta ambasador Karel de Ber i u ime preživelih Jevreja Aleksandar Lebl. Izložbu je otvorio ministar Rasim Ljajić (govor).
Izložba je postavljena u Muzeju istorije Jugoslavije i biće otvorena za posetioce do 1. Aprila 2012.

Izveštaj o događaju sa video prilozima sa sajta Grada Beograda :: (Galerija naših fotografija klikom sa sliku)

Natrag na vrh stranice