NAJNOVIJE VESTI IZ AKTIVNOSTI NAŠE OPŠTINE

SADRŽAJ:
15.12.2015 - Veče u Čurugu posvećeno stradalim Jevrejima i Srbima
12.12.2015 - Sedam sveća za svetliju budućnost
20.11.2015 - Sećanje na stradale Jevreje iz Stare Pazove
10.11.2015 - U spomen na stradale Jevreje Šida i Zemuna
7.11.2015 - U našoj “Kući sećanja” gostovao Filip David
26.10 - 4.11. 2015 - „Nestali“ u Podgorici
22.10.2015 - "Nestali u Holokaustu - Zemun" na Maharu u Petrovcu
3.10.2015 - Bela Crkva ugostila našu izložbu
13.9.2015 – Zemunci obeležili nastupajuću Roš Hašanu 5776.

6.9.2015 - EDJK u Zemunu
26.7.2015 - Komemoracija zemunskim Jevrejima
23.6.2015 - Hodaj i samo hodaj...
7.6.2015 - Održana redovna skupština JOZ
16.4.2015 - U Zemunu obeležen Jom Hašoa
5.4.2015 - Mojsije, Zemun i Novak
4.3.2015 - Estera u poseti JO Zemun
4.2.2015. Tubišvat bez poreza – za sada!
27. 1. 2015 - Obeležen Dan sećanja na žrtve Holokausta u Sloveniji

ARHIVA VESTI: 2014 :: 2013 :: 2012 :: 2011 :: 2005-2010.

15.12.2015 - Veče u Čurugu posvećeno stradalim Jevrejima i Srbima

(Foto galerija klikom na sliku)

U Muzeju žrtava racije u Čurugu otvorena je poslednja ovogodišnja postavka izložbe „Nestali u Holokaustu Zemun - Svaka slika priča priču“. Izložba o stradalim Jevrejima iz Zemuna za vreme Drugog svetskog rata uvod je u obeležavanje Dana sećanja na žrtve Racije 4 januara 1942. godine. Na mestu održavanja Izložbe u bivšem „žitnom magacinu“ a danas Muzeju žrtava racije, ubijeno je 420 nevinih ljudi.
Goste je na početku otvaranja pozdravila sekretar Muzeja Mina Jurišin. U ubilačkoj operaciji mađarskih fašista, nazvanoj Racija, ubijeni su i svi Jevreji iz Čuruga, napomenula je Mina Jurišin. Goste su potom pozdravili Nenad Fogel i Aleksandar Nećak. Oni su se pored ostalog osvrnuli i na pokretanje postupka za rehabilitaciju predsednika vlade okupirane Srbije Milana Nedića. Malo se zna da je vlada Milana Nedića, pored toga što je hapsila i isporučivala Jevreje nemačkoj okupacionoj upravi, bila odgovorna i za smrt na desetine hiljada srpskih patriota. Samo u Logoru Banjica stradalo je preko 32.000 ljudi, poimenično pomenuti u knjizi Logor Banjica koji je objavio Istorijski arhiv Beograda. Stav da je pokretanje postupka rehabilitacije jednog osvedočenog fašiste, antisemite i antikomuniste sramno ruganje nevinim žrtvama propraćeno je odobravanjem prisutne publike. Goste je pozdravio i Nebojša Simin, čija je majka rodom iz Čuruga. Po dosadašnjim saznanjima Magda Bošan Simin jedina je Jevrejka koja je preživela Raciju. Rat je provela u zatvorima i logorima mađarskih fašista. O tim strašnim vremenima napisala je divnu knjigu “Kad višnje procvetaju”.
Autor izložbe Nenad Fogel pozvao je sve prisutne da sa sobom ponesu knjigu/katalog čije štampanje je u celosti finansirala Fondacija za otvoreno društvo Srbija.

12.12.2015 - Sedam sveća za svetliju budućnost

(Foto galerija klikom na sliku)

Dva gosta na kvadratni metar! Kada proslavljamo Hanuku to se redovno dešava. Ona stara poslovica „kad deca nisu besna ni kuća nije tesna“ i ovog puta se obistinila. Naša deca, Katarina, Mihajlo, Tijana i Andrej, upalili su prve četiri svečice. Za petu i šestu pomogli su nam gosti Aleksandar i Filip, a poslednju je upalila naša članica Vera.
Za naše najmlađe onda je nastupio najbolji deo. Nenad zvani Makabi podelio im je poklone u znak sećanja na oslobođeni hram. Dok su stariji očekivali „gozbu“ deca su odmah aktivirala svoje igračke. Kada su gosti već bili na izdisaju stiglo je naše košer posluženje. No, brzo su povratili dah i uz priču uništili sve dokaze o postojanju posluženja. U tome su im pomogli i „čuvari reda“ koji su nas brižno obilazili tokom proslave.
Dogodine u našoj sinagogi!

20.11.2015 - Sećanje na stradale Jevreje iz Stare Pazove

(Foto galerija klikom na sliku)

U organizaciji Centra za kulturu Stare Pazove u holu pozorišta postavljena je izložba „Nestali u Holokaustu Zemun“. Jevreji iz Stare Pazove bili su deo Jevrejske opštine Zemun pre Drugog svetskog rata. Njihova sudbina bila je tragična. Od dvadesetak porodica koje su 1941. godine živele u Staroj Pazovi niko nije preživeo. Zbog te činjenice na foto izložbi o stradanju Jevreja sa područja Zemuna nema ni jedne njihove fotografije. Autor izložbe Nenad Fogel u svom govoru je podsetio prisutne na život Jevreja u Staroj Pazovi pre Holokausta, ali i na sva otvorena pitanja koja ovaj projekat pokreće.
Na izložbi su bili prisutni i oni koji još uvek pamte svoje komšije Jevreje. Jedan od posetioca nam je sa ponosom ispričao kako je njegov deda radeći kod gazda Kona zaradio dovoljno da podigne sopstvenu kuću. Nažalost, dok jedni čuvaju sećanje na svoje komšije i sugrađane, oni koji bi to morali da rade na „državnom nivou“ očigledno nemaju nameru da na adekvatan način obeleže najveće stratište u Srbiji, Jevrejski logor Zemun. O tome je govorio Aleksandar Nećak postavljajući pitanje: Da li na taj način vlasti žele da sakriju činjenicu da je 6400 Jevreja iz Beograda, kolaboracionistička vlada Milana Nedića uhapsila i isporučila nemačkoj okupacionoj policiji. Odgovor čekamo već punih 70 godina.

10.11.2015 - U spomen na stradale Jevreje Šida i Zemuna

(Foto galerija klikom na sliku)

Narodna biblioteka „Simeon Piščević“, Šid bila je domaćin izložbe o stradanju Jevreja iz Zemuna tokom Holokausta. Radovan Sremac, glavni organizator izložbe, pozvao nas je u goste da zajedno obeležimo 77. godišnjicu velikog pogroma Jevreja, „Kristalnu noć“. Dva dana divljanja nacista širom Nemačke i Austrije bio je jasan znak šta se sprema Jevrejima širom Evrope. Nije pomoglo. Sudbina Jevreja u Šidu i Zemunu bila je ista. Oba grada bili su za vreme Drugog svetskog rata deo tzv. NDH. Ustaše su 27. jula 1942. godine sve Jevreje odveli u logore Jasenovac i Stara Gradiška. Izložba „Nestali u Holokaustu – Zemun“, čije autorstvo potpisuje Nenad Fogel, bila je dobar povod da se zajedno setimo naših stradalih sugrađana. Pored prisećanja na stradale Jevreje, Nenad Fogel se u obraćanju prisutnima osvrnuo i na aktuelnu (političko-sudsku) stvarnost koja ponovo izaziva strahove u maloj jevrejskoj zajednici u Srbiji. Poruka izložbe više je nego jasna: Nismo zaboravili. Ne dozvolimo da se ponovi!

Na kraju se zahvalio svim sponzorima izložbe, među kojima se svojim donacijama uveliko izdvajaju Fondacija za otvoreno društvo Srbija i ing. Josef Žamboki iz Izraela.

7.11.2015 - U našoj “Kući sećanja” gostovao Filip David

(Foto galerija klikom na sliku)

U Jevrejskoj opštini Zemun, našoj “Kući sećanja”, ali za nezaborav, gostovao je dobitnik NINove nagrade za književnost, vanvremenski pisac Filip David.
Gosta je publici predstavio domaćin promocije predsednik Nenad Fogel. O knjizi „Kuća sećanja i zaborava“ govorio je pisac Milan Fogel iz Izraela. Svaka izrečena reč kolege pisca najbolja je potvrda da je reč izuzetnom književnom delu profesora dramaturgije i pisca Filipa Davida.
Veliki odziv gostiju samo je još jedan pokazatelj koliki ugled uživa Filip David među ovdašnjom čitalačkom publikom. Knjige koju je po promotivnoj ceni prodavala izdavačka kuća Laguna brzo su završile ispred Davida da im doda još po neku rečenicu. Za pamćenje kupaca.

26.10 - 4.11. 2015 - „Nestali“ u Podgorici

(Foto galerija klikom na sliku)

U organizaciji Jevrejske zajednice Crne Gore naša izložba „Nestali u Holokaustu – Zemun svaka slika priča priču“ postavljena je u KIC „Budo Tomović“ u Podgorici. Simbolično, izložba koja podseća na stradanje Jevreja tokom Drugog svetskog rata je postavljena u centru koji nosi ime narodnog heroja Bude Tomovića koji je poginuo 1942. godine. Nestvarno zvuči podatak da se u centru Podgorice ukrštaju ulice Josipa Broza Tita i Pete proleterske brigade, Bulevar revolucije sa Bulevarom Save Kovačevića, 27. Marta sa ulicom 4. jula, Bratstvo i jedinstvo pogledom traži ulice Žrtava fašizma i 13. jula, i da ne nabrajam dalje, sve ove nazive ulica koje je vlast u Beogradu odavno zamenila sa „kraljicama i kraljevima“. Sprem´te se sprem´te četnici, čekaju i vas poneke zaboravljene ulice narodnih heroja Jugoslavije da ih zamenite.
Crna Gora koja baštini antifašizam kao deo svoje istorije zato nije mogla biti bolje mesto za postavku naše izložbe. Direktorica KIC „Budo Tomović“ Snežana Burzan koja sa ponosom govori o svojoj partizanskoj familiji pozdravila je sve prisutne i izrazila zadovoljstvo što je mogla da ugosti našu izložbu. Potpredsednica Jevrejske zajednice Crne Gore Jelena Đurović pozdravila je predstavnike Vlade Crne Gore Biljanu Pejović iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava i Iliju Stojanovića iz Ministarstva kulture i B.Bix Aliu, zamenika američke ambasadorke u Crnoj Gori. Nenad Fogel je istakao da je postavka naše izložbe odličan uvod u celovečernji program koji je nastavljen projekcijom filma/serijala „Adresa logor“ koji se bavi stradanjem Jevreja u Jevrejskom logoru Zemun (Judenlager Semlin). Fogel je ukazao na neprihvatljivu činjenicu da će onaj koji je uhapsio i isporučio Nemcima 6400 Jevreja iz porobljene Srbije, a to je Milan Nedić, po svoj prilici uskoro biti rehabilitovan.
Na kraju je Nenad Fogel istakao značajnu podršku Fondacije za otvoreno društvo Srbija. Njihova donacija omogućili je da se odštampa katalog u 5000 primeraka koji se deli besplatno svim posetiocima izložbe. Veliku podršku dobili smo od ing. Josefa Žambokija iz Izraela. U skladu sa skromnim mogućnostima pomogao nas je Grad Beograd i JDC iz Njujorka.

O ovom događaju izveštava i podgorički list DAN (pdf)

22 – 25. 10. 2015. Izložba „Nestali u Holokaustu – Zemun svaka slika priča priču“ na Maharu

(Foto galerija klikom na sliku)

Na međunarodnoj konferenciji Mahar 2015, koja je ove godine održana u Petrovcu u Crnoj Gori, predstavili smo učesnicima, kojih je bilo više od 400, našu izložbu posvećenu stradalim Jevrejima iz Zemuna. Govoreći na otvaranju izložbe predsednik Jevrejske zajednice Crne Gore Jaša Alfandari je između ostalog poručio: Ako mi ne budemo zaboravili onda neće zaboraviti ni oni koji su nam to činili. Autor izložbe Nenad Fogel u svom obraćanju je ukazao na potrebu da se žrtve ne obeležavaju samo brojevima. Nije dovoljno reći da je 574 članova Jevrejske opštine iz Zemuna stradalo tokom Holokausta. Devedeset izloženih fotografija opravdava podnaslov izložbe „svaka slika priča priču“ i pokazuje da su to bili ljudi koji su svoje živote živeli „punim plućima“. Projekat se pored želje da se ne zaborave žrtve bavi i sve učestalijim zahtevima nacionalnih manjina Nemaca i Mađara u Srbiji da zajedno podižemo spomenike „svim žrtvama“. O tim inicijativama će se razgovarati na panel diskusiji u Domu omladine Beograd koja će se održati tokom septembra 2016. godine.
Nenad Fogel je istakao značajnu podršku Fondacije za otvoreno društvo Srbija. Njihova donacija omogućili je da se odštampa katalog u 5000 primeraka koji se deli besplatno svim posetiocima izložbe. Veliku podršku dobili smo od ing. Josefa Žambokija iz Izraela. U skladu sa skromnim mogućnostima pomogao nas je Grad Beograd i JDC iz Njujorka.

Ostale fotografije sa manifestacije

3.10.2015 - Bela Crkva ugostila našu izložbu

U organizaciji Centra za kulturu Bele Crkve izložba „Nestali u Holokaustu – Zemun“ otvorena je u Gradskoj galeriji. U prisustvu autora Nenada Fogela izložbu je otvorio član opštinskog veća Bele Crkve zadužen za programe iz kulture g. Slobodan Živković. Jevrejska opština Zemun, na čiju inicijativu je postavljena izložba, obezbedila je za sve posetioce dovoljan broj besplatnih kataloga. Katalog je štampan na četiri jezika (srpski, mađarski, nemački i engleski) i objavljen u 5000 primeraka zahvaljujući Fondaciji za otvoreno društvo Srbija. Izložba će biti otvorena do 11. oktobra i kako je najavio g. Živković, organizovano će je obići učenici lokalnih škola.
Nadamo se da će naša izložba podsetiti posetioce i na stradanje tokom Drugog svetskog rata nekada značajne jevrejske zajednice Bele Crkve.

13.9.2015 – Zemunci obeležili nastupajuću Roš Hašanu 5776.


Članovi naše opštine i prijatelji okupili su se u prostorijama JOZ da obeleže nastupanje Jevrejske Nove godine.
Tradicionalno smo poslužili jabuke i med, kao i bogati dodatni meni jela i pića. Kao i uvek, u sećanju je najviše ostalo prijatno druženje i srdačna atmosfera uz muziku Nikole Salaćanina.

6.9.2015 - EDJK u Zemunu

(Foto galerija klikom na sliku)

U okviru obeležavanja Evropskog dana jevrejske kulture Jevrejska opština Zemun otvorila je izložbu posvećenu svojim članovima stradalim u Holokaustu. Izložba, „Nestali u Holokaustu - Zemun svaka slika priča priču“, postavljena je u Ateljeu i galeriji Čubrilo u kuli na Gardošu.
Direktorka Borka Čubrilo otvarajući izložbu pozdravila je brojne goste, među kojima su bili ambasador Velike Britanije Nj.E. Denis Kif sa suprugom Katarinom i opunomoćeni ministri ambasade Hrvatske, Valentina Šarčević i dr Stjepan Glas. Među zvanicama su bili rabin Jošua Kaminecki i Milosav Stamenov član opštinskog veća Zemuna. Autor izložbe Nenad Fogel izneo je podatak da je tokom 200 godina od prvog naseljavanja Jevreja u Zemunu na Jevrejskom groblju sahranjeno oko 1000 ljudi, a da je samo u jednom danu, 27. jula 1942. godine njih 574. osuđeno na smrt tako što su deportovani u logore smrti Jasenovac i Stara Gradiška. Njihovi portreti, vojničke fotografije, fotografije iz svakodnevnog života, grupne fotografije snimljene na logorovanjima i sastancima brojnih udruženja, školske i fotografije u radnom okruženju prikazani na izložbenim panoima govore priču o njihovim ispunjenim životima, ali i strahovima i nadanjima u bolju budućnost. Za većinu njih nije došla bolja budućnost. Njihova životna energija zrači sa izložbenih panoa na gledaoce i sve dok je nas, njihovih potomaka, nećemo dozvoliti da se zaborave.
Aleksandar Nećak, bivši predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije, autor je posebnog separata u knjizi „Pogled na budućnost iz prošlosti“. Govoreći o drugom delu projekta koji se bavi zahtevima za podizanjem zajedničkih spomenika „svim žrtvama Drugog svetskog rata“ istakao je da oni dolaze od onih koji su na različite načine učestvovali u istrebljenju Jevreja i ubijanju slobodoljubivih ljudi koji su se borili na strani antifašističke koalicije na ovim prostorima. Našim projektom želimo da podsetimo sve koji zagovaraju podizanje takvih spomenika da smo mi spremni da ih prihvatimo samo ukoliko se ne radi o osuđenim ratnim zločincima. Ideološki razlozi za podnošenje preko 5000 zahteva za rehabilitaciju osuđenih ratnih zločinaca, među kojima je najinteresantniji zahtev za rehabilitaciju Milana Nedića, samo je jedna strana medalje. Druga je mnogo prizemnija, borba za povraćaj imovine ratnih zločinaca. Zakon nalaže da dok se ne izvrši zvanična rehabilitacija zločinaca njihova imovina će i dalje biti u vlasništvu države. Želimo da o ovoj i sličnim temama Jevrejska zajednica Srbije razgovara sa predstavnicima nacionalnih saveta Roma, Mađara i Nemaca, ali i sa uglednim istoričarima, u kojima bi svaka od strana iznela svoje zvanične stavove.
Na kraju prisutne je pozdravio član Gradskog veća Beograda Stevo Tatalović i svečano otvorio izložbu.
Veliki zaljubljenici u kulturu, bračni par Borka i Đorđe Čubrilo, već četvrti put ustupaju besplatno izložbeni prostor za postavke naših izložbi. Od zapuštenog prostora njih dvoje su Kulu na Gardošu učinili jednim od najposećenijih mesta u Zemunu. Hvala im!

Projekat „Nestali u Holokaustu – Zemun svaka slika priča priču“ podržali su Fondacija za otvoreno društvo Srbija, Grad Beograd, JDC Njujork i ing. Josef Žamboki iz Izraela.

O ovom događaju izveštava i Gradska opština Zemun

Virtualna tura Branka Obradovića kroz izložbeni prostor.

26.7.2015 - Komemoracija zemunskim Jevrejima

U znak sećanja na stradale sugrađane, Jevreje koji su 27. jula 1942. godine stočnim vagonima deportovani u logore Jasenovac i Stara Gradiška položeni su venci na memorijalni spomenik na Jevrejskom groblju u Zemunu.
Komemoraciji su prisustvovali članovi Jevrejske opštine Zemun i predstavnici Saveza jevrejskih opština Srbije. Ispred opštine Zemun žrtvama fašističkog terora poštu je odao i položio venac predsednik Skupštine gradske opštine Zemun Nenad Vranjevac... (Opšrnije na sajtu Gradske opštine Zemun)

Video na našem YouTube kanalu

23.6.2015 - Hodaj i samo hodaj...

(Foto galerija klikom na sliku)

Uvažena profesorka sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, Jagoda Jorga, održala je predavanje o pravilnoj ishrani članovima i prijateljima Jevrejske opštine Zemun. Predavanje, primereno našim laičkim saznanjima, pokazalo je koliko je malo potrebno da našu ishranu uskladimo sa našim svakodnevnim potrebama. Iako su skoro svi prisutni svesni da se ne pridržavaju osnovnih postulata ishrane: Koliko uneseš kalorija toliko i potroši u toku dana, videla se skrivena želja da se „od sutra“ tako ponašamo!
Da bi to „od sutra“ stvarnio i bilo od sutra, stavili smo tačku na nepravilnu ishranu i bogato se poslužili „zabranjenim“ namirnicama, spravljenim po receptu našeg istančanog ukusa. Verujem da će princes krofne pojedene u okviru oproštaja od nepravilne ishrane svima dugo ostati u sećanju.
Do sledećeg predavanja razmišljajte o pušenju!

7.6.2015 - Održana redovna skupština JOZ

Redovna godišnja skupština Jevrejske opštine Zemun održana je u nedelju 7. juna 2015. godine.
Izveštaji Nadzornog odbora i predsednika usvojeni su jednoglasno. Posebno je povoljno ocenjen finansijski izveštaj koga je izneo g. Nenad Altman.
Skupština je takođe jednoglasno podržala najavljene aktivnosti JOZ. To je pre svega naš novi projekat izložbe i prateće knjige "Nestali u Holokaustu – Zemun" koja će biti objavljena na četiri jezika, kao i aktivnosti u cilju vraćanja sinagoge našoj zajednici.
Iznesen je i prihvaćen ugovor sa novim stanarem u našem objektu na Jevrejskom groblju Zemun u cilju održavanja kompleksa groblja.

16.4.2015 - U Zemunu obeležen Jom Hašoa

(Foto galerija klikom na sliku)

Dan stradanja i junaštva, Jom Hašoa, obeležen je u Domu vazduhoplovstva Vojske Srbije u Zemunu. Na inicijativu člana Gradskog veća, Milosava Stamenova, Gradska opština Zemun po prvi put je organizovala svečanu akademiju posvećenu žrtvama Holokausta. Savez jevrejskih opština Srbije i Jevrejska opština Zemun dali su pun doprinos obeležavanju ovog značajnog datuma. Hor Srpsko jevrejsko pevačko društvo „Braća Baruh“ održao je prigodan koncert, a na početku akademije izveli su i himne Srbije i Izraela. U okviru svečane akademije postavljene su izložbe koje su posvećene stradanjima, ali i spasavanju Jevreja tokom Drugog svetskog rata. Jevrejska opština Zemun postavila je u galeriji „Ikar“ dve izložbe: Jevrejski logor Zemun i Pravednici iz Srbije.
Minutom ćutanja prisutni su odali počast stradalim žrtvama fašističkog terora. Voditelj programa Predrag Prokopljević je nakon toga pozvao predsednika Gradske opštine Zemun, Dejana Matića da se obrati prisutnima. Na početku obraćanja g. Matić je istakao da „Dan sećanja na žrtve Holokausta obeležavamo u onom strahopoštovanju i dubokom poklonjenju, kao što čovek uvek čini prema žrtvi i dušama nevinih...“ Na kraju je zaključio da „Od davnina u Zemunu žive narodi različitih vera. To čini Zemun osobenim. U svojoj dugoj istoriji Zemun je slobodarska sredina gde su Pravednici oduvek živeli, gde žive i živeće na ponos svih nas.“
Odlomak iz knjige danila Fogela „Dvorište sinagoge“ pročitao je, umesto odsutne Nade Blam, predsednik Saveza dr Ruben Fuks.
Predsednik Jevrejske opštine Zemun, Nenad Fogel, dao je u svom govoru kratak istorijat života i rada Jevreja u Zemunu, kao i njihovu tragičnu sudbinu tokom Drugog svetskog rata. 
Predsednik Saveza dr Ruben Fuks je u svom obraćanju između ostalog podsetio prisutne da je „zlo“ u čoveku uvek prisutno i da se mora voditi računa da se to zlo ne pretvori u osvetu prema drugima i drugačijima, kao što je to bio slučaj sa Jevrejima tokom Drugog svetskog rata.
Akademiji je bio prisutan i pomoćnik komandanta pukovnik Dragan Panić.
Posetioci su posle svečane akademije bili u prilici da obiđu dve pomenute izložbe, gde su dobili prateće kataloge i nekoliko izdanja Jevrejske opštine Zemun.

O ovom događaju izveštava i sajt Gradske opštine Zemun

(Foto galerija klikom na sliku)

5.4.2015 - Mojsije, Zemun i Novak

Praznik oslobođenja iz egipatskog ropstva proslavljen je u Zemunu, ovog puta u društvu sa Novakom Đokovićem. Nekako se podesilo da je u vreme našeg okupljanja, Novak započeo i meč za titulu u Majamiju. Ipak, prvi deo meča dobila je naša proslava i standardno posluženje. Mala grupa, posvećena veri i tenisu, na kraju nije odolela da ne isprati poslednji, odlučujući set. Ostvarivši još jednu pobedu nad Škotom, Novak je ulepšao i naš praznik.

4.3.2015 - Estera u poseti JO Zemun

(Foto galerija klikom na sliku)

Zahvaljujući našem dragom prijatelju, Aronu Albahariju, saznali smo šta je sve Estera morala da uradi Ahašveru kako bi spasila jevrejski narod u Persiji. Nije spominjao kakvo se rešenje u američkom Senatu ovih dana predlagalo o sprečavanju nove tragedije za Jevreje u Izraelu. U svakom slučaju, Haman (UUUUUUUUUUUUU) nije uspeo, a sigurno neće ni njegovi savremenici. Umesto 5 +1, kod nas je u poseti bilo 39 + 1, i svi bili, kao zapeta puška, spremni da proslave Esterin post!
Posle „posta“ na red je došla muzika. Nikola Salaćanin, naš Zemunac, izveo je pravi koncert, prošaran sa prigodnim pesmama o Purimu, ali i starih dobrih pesama iz svih krajeva ex nam države.

HAG PURIM SAMEAH!

4.2.2015. Tubišvat bez poreza – za sada!

(Foto galerija klikom na sliku)

Tubišvat (Nova godina drveća) je i ove godine dočekan u Jevrejskoj opštini Zemun uz voće i plodove takozvanog „roštilj drveća“, posebno rasprostranjenog širom Srbije. Imajući u vidu da je sa nama bila i lokalna „vlast“, član Veća opštine Zemun, g. Milosav Stamenov, predsednik JOZ Nenad Fogel predložio je da Vlada Srbije, pored smanjenja penzija i plata od 10%, usvoji i obeležavanje Tubišvata kao državnog praznika. Ne toliko zbog praznovanja već zbog obaveze koje su podanici u staroj jevrejskoj državi imali prema sveštenicima. Propisi Biblije određuju da se desetina godišnjeg prinosa u poljoprivredi odvaja za sveštenike (Zbirka pojmova iz judaizma-Cadik Danon, 1996.). Imajući u vidu tešku ekonomsku situaciju u kojoj se nalazi Srbija, predlažemo da se taj propis proširi na sve slojeve stanovništva, ne samo na poljoprivrednike. Nakon podsećanja na dosetljivost jevrejskih sveštenika, prešlo se na konkretnije poslove. Uz konzumiranje ranije pomenutih plodova, na trenutak su svi zaboravili na „desetine“ i prepustili se opuštajućem razgovoru. Strah da će Vlada usvojitinaš predlog ipak se uvukao u prisutne. Ni činjenica da je Srbija sekularna država i da nema veze sa sveštenstvom nije mnogo pomogla, strah je ostao...

27. 1. 2015 - Obeležen Dan sećanja na žrtve Holokausta u Sloveniji

(Foto galerija klikom na sliku)

Postavkom Putujuće izložbe o dobrim ljudima Jevrejske opštine Zemun, Centar jevrejskog kulturnog nasleđa Sinagoga Maribor obeležila je 27. januar, Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta.
Svečanom otvaranju prisustvovali su predstavnik Judovske skupnosti Slovenije, dr Igor Vojtic, zamenik državnog sekretara za spoljne poslove Slovenije Peter Japelj, ambasador Švajcarske u Sloveniji Pierre – Yves Fux, zamenik ambasadora Nemačke u Sloveniji dr Jakob Haselhuber, drugi sekretar ambasade Srbije u Sloveniji Milica Pavlović predsednik Jevrejske opštine Zemun Nenad Fogel i brojni ugledni građani Maribora. Goste je u ime premijera Slovenije dr Mire Cerara pozdravio specijalni izaslanik državni sekretar Tadej Slapnik. Sudbine opisane na panoima izložbe „važna su upozorenja da se takvi užasi nikada više ne ponove“ istakao je gospodin Slapnik.
U predstavljanju izložbe, koje kao koautor Nenad Fogel potpisuje sa svojim bratom Milanom Fogelom, upoznao je publiku sa motivima koji su ih rukovodili da se posvete stalnom podsećanju na hrabre ljude koji su za vreme Holokausta spasavali Jevreje. Hrabrost građana Jugoslavije, svih nacionalnosti, koji su svesno rizikovali svoje živote, ali i živote svojih porodica, kako bi spasavali njima često nepoznate osobe jevrejskog porekla, bez ikakve naknade, ostavili su u nama, deci spasenih Jevreja, večnu zahvalnost. Nažalost, danas se mnogi odriču njihove hrabrosti, i umesto da ih veličaju, oni su se okrenuli veličanju onih koji su progonili Jevreje tokom Drugog svetskog rata na teritoriji Jugoslavije. Zbog toga je u svom obraćanju Nenad Fogel apelovao na “dede i babe da unucima govore istinu“.
Program koji je Sinagoga Maribor pripremila pokazao je da su deca ta koja će prenositi sećanja na hrabrost Pravednika među narodima, priznanje koje dodeljuje Izraelski muzej Jad Vašem nejevrejima koji su spasavali Jevreje tokom Holokausta. U prigodnom programu nastupili su učenici Osnovne škole Draga Kobala iz Maribora pod mentorstvom Marjetke Berlič i učenici Prve gimnazije Maribor pod mentorstvom Polone Meke Ožinger. Studentkinje Beogradskog filološkog fakulteta Jelena Simić, Andrijana Stambolić, Tamara Poletan i Dijana Adamović pod mentorstvom Prof. dr Maje Đukanović prevele su katalog izložbe na slovenački. Kompletan program osmislila je i realizovala direktorica Sinagoge Marjetka Bedrač.

O ovome izveštava i slovenački sajt lokalec.si. Objavljeno 28.1.2015.

„Svake godine jedno ime – Marko Rosner“
(Foto galerija klikom na sliku)
U okviru obeležavanja Dana sećanja na žrtve Holokausta, Univerzitetska biblioteka iz Maribora organizovala je naučni skup „Svake godine jedno ime – Marko Rosner“. Nakon pozdravnog govora g. Petera Japelja izaslanika državne sekretarke Dragoljube Benčine iz Ministarstva spoljnih poslova Republike Slovenije, priliku da se obrati prisutnima i učesnicima simpozijuma imao je i predsednik Jevrejske opštine Zemun, Nenad Fogel. Njegovo obraćanje pročitala je i na slovenačkom autorka prevoda diplomirana profesorka slovenačkog Tamara Poletan. (Obraćanje na srpskom i slovenačkom.
Na simpozijumu su uzeli učešće eminentni istoričari Boris Hajdinjak, Roman Mirnik, dr Marjan Toš, Anna Maria Gruenfelder, Mag. Renato Podbersič i dr Vera Klopčič.
Posle završetka sipozijuma u holu Univerzitetske biblioteke otvorena je izložba plakata „Putovanje po Holokaustu“, posvećena sećanju na Holokaust. Izložbu je realizovala dr Vlasta Stavbar, šefica odeljenja Univerzitetske biblioteke, a prisutnima je izložbu predstavila direktorka dr Zdenka Petermanec. Nerezidencijalni ambasador Izraela  u Sloveniji Nj.E. Šmuel Meir svečano je otvorio izložbu.
Predsednik Jevrejske opštine Zemun Nenad Fogel uručio je tom prilikom ambasadoru knjige koje je na engleskom objavila Jevrejska opština Zemun: Pravednici iz Srbije i Hronika Jevrejske zajednice u Zemunu. Zbog radnih obaveza, ambasador Meir je u pratnji direktorke Sinagoge Marjetke Bedrač, pre zvaničnog otvaranja, obišao postavku Putujuće izložbe o dobrim ljudima.
Simpozijum je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljnih poslova Republike Slovenije i Međunarodne unije za sećanje na Holokaust - IHRA.
Natrag na vrh stranice