NAJNOVIJE VESTI IZ AKTIVNOSTI NAŠE OPŠTINE
S A D R Ž A J

12.11.2020 - Katalog aktivnosti JOZ 2018-2020
7.10.2020 - Dani evropske baštine
26.7.2020 - Pomen zemunskim Jevrejima, žrtvama fašizma

9.2.2020 - Tubišvat i sinagoga
29.1.2020 - DKC domaćin „Putujuće izložbe o dobrim ljudima“

ARHIVA STARIJIH VESTI: 2019 :: 2018 :: 2017 :: 2016 :: 2015 :: 2014 :: 2013 :: 2012 :: 2011 :: 2005-10

12.11.2020 - Katalog aktivnosti JOZ 2018-2020

Iz štampe je izašao naš novi dvojezični katalog aktivnosti JOZa od 2018. do 2020. (5778-5780) godine pod nazivom „Sporovi, radosti i korona napasti“.
Iz uvoda urednika: „U želji da trajno ostanu zabeležene aktivnosti Jevrejske opštine Zemun pokrenuli smo 2006. Godine objavljivanje kataloga, na svake dve godine, u kome se u slici i reči podsećamo na naš rad.
Ovo je osmi katalog u kome je jasno vidljivo da su sudstvo Srbije i korona virus bez ikakve sumnje uticali na naše aktivnosti i presudno obeležili ovaj period od dve godine…“

Preuzmite ili pogledajte ovaj katalog u PDF formatu ili pogledajte pripadajući video sa našeg YouTube kanala.

7.10.2020 - Dani evropske baštine

Foto galerija klikom na sliku

Manifestacija Dani evropske baštine u 2020. godini u organizaciji Gradske opštine Zemun završena je 7. oktobra promocijom knjige i izložbe „Jevreji profesori Medicinskih fakulteta u Srbiji“ u izdanju Jevrejske opštine Zemun. Promocija je održana u renoviranom prostoru Kancelarije za mlade opštine Zemun. Ove godine manifestacija  se održavala pod sloganom Nasleđe i obrazovanje – znanje za budućnost.
Knjigu su posetiocima predstavili autori Nenad Fogel, Radoje Čolović i Dragan Pantelić. Žana Živaljević iz sektora za kulturu opštine Zemun pozdravila je goste uz prigodno objašnjenje o manifestaciji i zamolila je novog predsednika Gradske skupštine Zemun Miroslava Gajića da otvori izložbu i najavi promociju knjige. Predsednik skupštine posebno je istakao učešće opštine Zemun u realizaciji projekta objavljivanja knjige o Jevrejima koji su svoju akademsku karijeru ostvarili na medicinskim fakultetima u Srbiji. Napomenuo je da to nije njihovo prvo učešće u podršci koju Zemun pruža Jevrejskoj opštini, već će ih sigurno podržati i u realizaciji budućih projekata.

Prof. Snežana Veljković

Na početku promocije Nenad Fogel je zamolio prisutne da minutom ćutanja odaju poštu recenzentu knjige profesorki Snežani Veljković, nedavno preminuloj od posledice korona virusa, kao i svim preminulim u Srbiji i celom svetu.
Potom su o knjizi govorili autori. Niz zanimljivih detalja o razvoju medicine u Srbiji, o Jevrejima koji su još u 19 veku dolazili u Srbiju da rade kao i o poznanstvima sa profesorima jevrejskog porekla posebno je govorio akademik i aktuelni predsednik Srpsko lekarskog društva Radoje Čolović. Dragan Pantelić i Nenad Fogel govorili su o svom radu na prikupljanju podataka o profesorima jevrejskog porekla a između ostalog i  o ličnim iskustvima sa profesorima koji su predavali na Medicinskom fakultetu u Beogradu, imajući u vidu da su radni vek proveli baš na Fakultetu.

Posetioci su imali priliku, da po ceni štampanja kupe knjigu „Jevreji profesori Medicinskim fakultetima u Srbiji“, dobiju i na poklon knjigu o stradanju Jevreja iz Zemuna tokom Holokausta.

O ovom događaju izveštavaju i portali GO Zemun i Pink

26.7.2020 - Pomen zemunskim Jevrejima, žrtvama fašizma

Predstavnici naše opštine položili su venac na spomenik zemunskim Jevrejima, žrtvama fašizma, povodom sećanja na stradale Jevreje iz Zemuna koji su 27. jula 1942. godine oterani u stočnim vagonima put logora Jasenovac i Stara Gradiška.

Zbog epidemije COVID-19 i ograničenja okupljanja većeg broja ljudi ove godine nismo organizovali komemoraciju kojoj bi prisustvovao veći broj članova jevrejske zajednice i predstavnika Gradske opštine Zemun.
Primećeno je i da su tokom dana i pojedinci individualno dolazili da odaju poštu stradalima na čemu im se posebno zahvaljujemo.

Foto galerija klikom na sliku

9.2.2020 - Tubišvat i sinagoga

Tridesetak članova Jevrejske opštine okupilo se u našoj sinagogi da proslavimo Novu godinu drveća - Tubišvat, ali i rešenje Višeg kasacionog suda kojim je poništena odluka sudije Gordane Gajić Salzberger, kojim je poništila rešenje Agencije za restituciju o vraćanju sinagoge u zamenu za druge oduzete nekretnine.
Malo je reći da je odluka člana Beogradske jevrejske opštine bila iznenađujuća za nas u Zemunu, ne zato što je došla od nekoga ko je član jevrejske zajednice, već zato što je primenila potpuno pogrešni zakon kada je poništila pomenutu odluku Agencije. No, da li je to neznanje ili namera, ovog puta nećemo da ulazimo, sada je na Upravnom sudu da ponovo donese odluku.

29.1.2020 - Dečiji kulturni centar domaćin „Putujuće izložbe o dobrim ljudima“

Foto galerija klikom na sliku

Povodom obeležavanja Dana Holokausta, Jevrejska opština Zemun se priključila višednevnom programu Jevrejske opštine Beograd postavljajući „Putujuću izložbu o dobrim ljudima“ autora Milana i Nenada Fogela u Dečijem kulturnom centru u Beogradu.
Na početku su Stefan Zekić i otac Danilo Tomić izveli himne Srbije i Izraela i jednu prigodnu jevrejsku pesmu posvećenu stradalim Jevrejima u Holokaustu.
Prisutnima su se obratili Avram Izrael i Nenad Fogel. Izrael je govorio o višednevnom programu koji je Jevrejska opština Beograd organizovala u proteklih nekoliko dana sećajući se 6 miliona Jevreja koji su stradali u Holokaustu, ali i skoro 83% stradalih Jevreja u Srbiji.
Nenad Fogel je prisutnima govorio o sadržaju izložbe i razlozima zbog kojih se Jevrejska opština već punih dvadeset godina bavi istraživanjem Holokausta. Ukazao je na brojne izložbe koje je postavila u znak sećanja na stradanje Jevreja, ali i svojih članova koji su ubijeni u Jasenovcu i Staroj Gradiški. Izložbom o dobrim ljudima, odnosno o ljudima koji su dobili visoko Izraelsko priznanje Pravednik među narodima, želeli smo da ukažemo na hrabre ljude koji su reskirali svoje živote da bi spasavali njima često nepoznate ljude jevrejskog porekla. Srbija treba da se ponosi sa svojih 139 Pravednika među narodima i da ih uvek i u svakoj prilici spominje, podiže im spomenike, dodeljuje nazive ulica, trgova i institucija. Tako će država Srbiji iskazati da poštuje najhrabrije među svojim građanima – Pravednike među narodima.
Na kraju otvaranja Vladanka Cvetković je pročitala tri pesme iz svoje zbirke pesama 50250, nazvanom po broju kojim je u Aušvicu bila obeležena njena majka Magdalena Morgenštern. Magdalena je preživela i retko je pričala o Aušvicu, a kada je pričala govorila je u sekvencama koje je njena ćerka Vladanka Cvetković pretočila u pesme, jer je želela da kroz stihove prenese maminu priču i osetila je potrebu da se to ovekoveči i da njeni unuci nikad ne zaborave.
Izložba će biti otvorena do prvog marta 2020. Dečiji kulturni centar će tokom februara organizovati posete osnovaca i srednjoškolaca uz stručno vođenje kroz izložbu i razgovore sa preživelim Jevrejima iz Srbije, istoričarima i autorima izložbe.

Pogledajte i intervju sa autorom Nenadom Fogelom sa N1 TV YouTube kanala.

Natrag na vrh stranice