NAJNOVIJE VESTI IZ AKTIVNOSTI NAŠE OPŠTINE

SADRŽAJ:
21.12.2014 - Hanuka u 40 kvadrata
18.11.2014 - U poseti OŠ Svetozar Miletić
7-9. 11.2014 - Žene u Subotici
Novembar 2014 - Renovirana vrata, video nadzor, nova tabla
21.10.2014 - Izložba Oprostite nam, oprostite nam vi mrtvi!
19.10.2014 - Objavljen katalog aktivnosti JOZ 2012-2014
10.10.2014 - Promocija našeg projekta u Makedoniji
23.9.2014 – Zemunci obeležili nastupajuću Roš Hašanu 5775
27.7.2014 - Komemoracija zemunskim Jevrejima

25.5.2014 - Održana redovna skupština JOZ
12-18.5.2014 - Pravednici Ex Yu u Knesetu
28.4.2014 - JOZ obeležio Jom Hašoa
22.4.2014 - Pesah u J.O. Zemun
23.3.2014 – Zemunci na Purimu u Pančevu
1.2.2014 -Zemunci na Šoletu u Novom Sadu
25.1.2014 - Pravednici među Osiječanima
23.1.2014 - Promocija “Holokaust u Jugoslaviji“ u OŠ Svetozar Miletić
21.1.2014 - Otvorena izložba o pravednicima u Novom Sadu

ARHIVA VESTI: 2013 :: 2012 :: 2011 :: 2005-2010.

21.12.2014 - Hanuka u 40 kvadrata

Da su naši napori da povratimo sinagogu opravdani jasno se videlo na proslavi šestog dana Hanuke u Zemunu. Da političari imaju malo više razumevanja za potrebe Jevrejske zajednice u Zemunu, i da drže data obećanja, večeras bi proslavljali Hanuku sa našim prijateljima iz Zemuna, Pančeva, Beograda i Toronta u „Kulturnom centru Sinagoga –Zemun“. U skladu sa poslovicom „Gde čeljad nisu besna ni kuća nije tesna“, proslavili smo praznik svetlosti i „Čudo koje se Tamo dogodilo“. Da nam se kojim slučajem, jer kako do samo „slučajem“, vrati sinagoga, to bi verovatno bilo prvo ČUDO posle oslobađanja Hrama od grčkih okupatora, a Zemun bi dobio, gle čuda, jedini kulturni centar.
Naša svetlost, deca, i ove godine su bili u centru pažnje. David Montijas,predsednik Jevrejske opštine Pančevo, doneo nam je divan poklon, knjigu za decu o proslavama jevrejskih praznika. Privilegiju da govori o prazniku svetlosti imala Mira Kon, Zemunka iz Pančeva i predsednica Ženskih sekcija jevrejskih opština Srbije. Uz njena uputstva, deca su zapalila prvih pet, a šestu njihova „instruktorka“ Mira Kon. Veselje je upotpunio Nikola Salačanin sa pesmom Maoz Tzur. Uz pesmu i igru stigao je najlepši deo proslave u kome je Nenad u ime zemunskog Jude Makabija podelio deci prikladne poklone. Dok su se deca zabavljala sa igračkama, stigao je „poklon“ za odrasle, posluženje po kome smo već postali poznati širom regiona! Uz posluženje i muziku, lako je bilo dogovarati i neke buduće zajedničke aktivnosti sa našim prijateljima iz Zemuna, Brankom Najholdom i Marijanom Ajzenkol.
Dogodine u Sinagogi!

(Galerija naših fotografija klikom na sliku. Snimio J. Rakita)

18.11.2014 - U poseti OŠ Svetozar Miletić

Predsednik JO Zermun Nenad Fogel i koordinator omladinske komisije Vladimir Mijatović posetili su Osnovnu školu Svetozar Miletić u Zemunu. U želji da pomognemo poboljšanju nastavnih i vannastavnih aktivnosti, poklonili smo školi video bim i projekciono platno. Direktor škole Miroljub Mosurović zahvalio se na poklonu i tom prilikom predložio da se kopija naše izložbe „Jevrejski logor Zemun“ ustupimo školi kao stalnu postavku. Jevrejska opština Zemun prihvatila je predlog jer smatra da će postavkom izložbe, u instituciji gde se usvajaju nova znanja, najbolje približiti učenicima i njihovim roditeljima istinu o stradanju Jevreja u Srbiji.

Na slici Vladimir Mijatović, Nenad Fogel, direktor Miroljub Mosurović i učenici škole Tijana i Andrej.

7-9. 11.2014 - Žene u Subotici

Treći susret predstavnica ženskih sekcija jevrejskih opština EX YU održan je od 7 do 9. novembra u Subotici. Jevrejsku opštinu Zemun predstavljala je predsednica Ženske sekcije, Erna Kovačević i još tri članice. Ženska sekcija Jevrejske opštine Subotica bila je organizator, a njene članice su učinile sve da se gošće osećaju kao kod kuće. Program susreta pružao je mogućnost da svaka od učesnica pronađe sebi blisku temu. Danijela Danon, Zlata Nikolić, dr Melita Švob, Sonja Viličić, dr Olga Kovačev Ninkov i dr Sida Ozmo Steiner svojim interesantnim predavanjima obogatile su rad konferencije. Pored edukativnih predavanja, učesnice su imale bogat zabavni program. Prvo veče za pesmu je bio zadužen Nikola Salaćanin iz Zemuna. Hor ženskih glasova bio mu je odlična pratnja. Drugo veče nastupio je Džuboks bend iz Osijeka koji je sa bogatim repertoarom ex YU pesama podstakao kod dama sećanja na mlade dane. Najopuštenije i najveselije bile su, kako za članice ženskih sekcija voli da kaže predsednica subotičke sekcije Đerđi Karadžić, devojke iz Makedonije. Naravno i ostale devojke su se trudile da drže korak sa njima. Poseta vinariji „Zvonko Bogdan“ pokazala je svima kakva se sve vina mogu napraviti. Čak vam ni grožđe nije potrebno. Na kraju susreta predstavnice ženskih sekcija iz Srbije održale su radni sastanak. Pored promene naziva, za koje su svi glasali, dogovoreno je još tešnje povezivanje opština putem razmene programa. Član IO Saveza i predsednik JO Zemun, Nenad Fogel, dobio je priliku da iznese nekoliko predloga za njihov budući angažman. Njegovim govorom mnogi su bili zatečeni. No, verujemo da ih je podstakao na neka dublja razmišljanja o budućnosti cele jevrejske zajednice u Srbiji.

(Galerija naših fotografija klikom na sliku. Snimio N. Fogel)

Novembar 2014 - Renovirana ulazna vrata, uveden video nadzor i postavljena nova tabla JOZ

Kao što smo i pretpostavljali, ni posle više od dva i po meseca nisu otkriveni vandali kojisu polomili i odneli tablu sa natpisom Jevrejska opština Zemun. Ono što nas zabrinjava je da nam se posle uviđaja 20. avgusta niko od nadležnih nije obratio, ni pismeno ni usmeno. O tome da nam neko ponudi da pomogne u popravci vrata, izradi nove table, ili uvođenja video nadzora, mogli smo samo da sanjamo. Kako kaže ona narodna „U se i u svoje kljuse“, Jevrejska opština Zemun je sama uredila ulazna vrata, i o svom trošku uvela video nadzor sa 4 kamere. Da još uvek ima dobrih ljudi pokazala jedonacija direktora Digital Art Company Nemanje Milićevića. On nam je izradio dve table sa natpisom naše zajednice. Jednu smo postavili na vrata a drugu čuvamo kao rezervu, kada prvu ponovo odnesu, nepoznati vandali. Nama će tada za uspomenu ostati bar video snimak „nepoznatog“ vandala.

21.10.2014 - Izložba Oprostite nam, oprostite nam vi mrtvi!

U okviru saradnje između Jevrejske opštine Zemun i Centra jevrejske kulturne baštine Sinagoga Maribor otvorena je večeras u Ateljeu i galeriji Čubrilo izložba Oprostite nam, oprostite nam vi mrtvi! Jevrejski vojnici Austro-ugarske vojske na Soškom frontu.
Ceremonija otvaranja izložbe je započela muzičkim programom. Nikola Salaćanin je izveo tri jevrejske pesme, a mnogi prisutni su mu se na kraju pridružili pevajući sa njim Hevenu Šalom alejhem – Doneli smo vam mir. Pozdravljajući ambasadora Slovenije NJ.E. Franca Buta, predsednika skupštine Opštine Zemun, Nenada Vranjevca, goste i prisutne ekselencije, direktorka Galerije, Borka Čubrilo, podsetila je na već tradicionalnu saradnju između Galerije Čubrilo i Jevrejske opštine Zemun.
Predsednik Jevrejske opštine Zemun, Nenad Fogel je u ime direktora Sinagoge Maribor, dr Marjana Toša, pozdravio sve prisutne i istakao veliki značaj međuregionalne saradnje, pogotovu između republika bivše Jugoslavije. Doprinos unapređenju odnosa daje i kulturna razmena između Jevrejske opštine Zemun i Sinagoge Maribor, koja je organizator i realizator izložbe. Govoreći o tematici izložbe, odnosno o u učešću Jevreja u vojsci Austrougarske monarhije, Nenad Fogel je istakao da su Jevreji uvek bili lojalni građani država u kojima su živeli. Tako se desilo da su Jevreji za vreme Velikog rata ratovali na obe zaraćena strane. Nažalost, njihova lojalnost je tokom Drugog svetskog rata „nagrađena“ genocidom - Holokaustom, od strane naslednice države za koju su se borili 1914.
Gostima se prigodnim rečima obratio i predsednik Skupštine opštine Zemun, Nenad Vranjevac. Govoreći o stradanjima tokom dvadesetog veka, pogotovu na ovim nemirnim Balkanskim prostorima, izrazio je nadu da će dvadesetprvi biti vek saradnje.
Počasni pokrovitelj izložbe postavljene u Zemunu je NJ.E. Franc But, ambasador Slovenije u Srbiji. Na početku svog obraćanja pozdravio je, ambasadore Izraela, NJ.E. Josefa Levija, Pakistana, NJ.E. Arifa Mahmooda, Evropske unije, NJ.E. Majkla Devenporta, predstavnicu ambasade Nemačke i sve prisutne goste. U podsećanju na tragediju koju su doživele sve strane zaraćene u Velikom ratu, napomenuo je da je stradalo preko četrdeset hiljada Jevreja a među njima oko 1000 oficira Austrougarske vojske. Na kraju je istakao da istorija, kakva god da je bila, treba da nas zbliži u svemu onome što nam je zajedničko, a toga ima puno.
Katalog izložbe u izdanju Jevrejske opštine Zemun sa slovenačkog na srpski prevela je Prof. dr Maja Đukanović sa saradnicima, Jelenom Simić i Tamarom Poletan. Autori izložbe su dr Petra Svoljšak i mr Renato Podberšić.

(Galerija naših fotografija klikom na sliku. Snimio J. Rakita). O ovom događaju izveštava i Gradska opština Zemun

19.10.2014 - Objavljen katalog aktivnosti JOZ 2012-2014

Sa zakašnjenjem zbog finansijske situacije i ove godine smo objavili katalog aktivnosti naše opštine za period 2012-2014. Ovo izdanje smo nazvali „Od Zemuna do Jerusalima“ po najznačajnijem događaju u proteklom periodu – gostovanju našeg projekta o Pravednicima iz Jugoslavije u Izraelskom Knesetu u Jerusalimu.
Zbog ograničenih sredstava i sve veće zastupljenosti interneta ovog puta smo se odlučili da video izdanje ne narezujemo na CD i ne štampamo prateće umetke za kutije već smo snimak publikovali na našem YouTube kanalu. Katalog će biti besplatno podeljen našim članovima kao i svima zainteresovanima za naše aktivnosti. Elektronsko izdanje publikacije je takođe dostupno na ovom linku našeg sajta.
Za objavljivanje ovog izdanja zahvaljujemo na pomoći Gradskoj opštini Zemun i posebno gospodinu Josefu Žambokiju koji je pored gostovanja u Izraelu omogućio i štampu ovog kataloga.

10.10.2014 - Promocija našeg projekta u Makedoniji

Nastavljajući promocije naše knjige „Holokaust u Jugoslaviji“ i „Putujuće izložbe o dobrim ljudima“ Jevrejska opština Zemun gostovala je 10. oktobra u Klubu novinara Makedonije u Skopju. Promociju knjige otvorio je organizator susreta profesor Ivan Babanovski. Prisutnima je predstavio učesnike promocije: urednika knjige i koautora izložbe, predsednika Jevrejske opštine Zemun, Nenada Fogela i profesora Medicinskog fakulteta u Skopju dr Samuila Sadikaria.
Obraćajući se prisutnima Nenad Fogel se prvo zahvalio profesoru Ivanu Babanovskom koji je, uprkos tenzijama izazvanim najavama da se u Skopju pojavila ebola, uspeo da uveri goste da su na promociji knjige apsolutno zaštićeni. Brojnu publiku potom je upoznao sa sadržajem projekta na kome je sa bratom Milanom Fogelom radio skoro dve godine. Imajući na umu da se promocija održava u Klubu novinara, Nenad Fogel se između ostalog osvrnuo na rad novinara u Srbiji, naravno u svetlu odnosa prema temama koje i Jevrejska opština Zemun promoviše. Nenad je istakao da su novinari većinom ostali indiferentni na ovako osetljive teme. Između ostalog je zaključio: “Novinarska profesija jedna je od najstresnijih profesija, smrtnost novinara je daleko veća nego kod drugih zanimanja. Međutim, izgleda da se u ovoj našoj tranziciji nekako sve okrenulo naopačke, pa sada novinari u Srbiji mnogo duže žive. Tema o Holokaustu koju smo mi obradili, nije izazvala pažnju kod njih. Verovatno zato što mi nemamo tu ekonomsku moć koja je izgleda prevladala onaj važniji deo novinarskog posla, a to su radoznalost, poštovanje činjenica i želja da se obični ljudi upoznaju i sa najstrašnijim događajima iz naše bliže istorije. Na nama, potomcima preživelih Jevreja ostala je obaveza negovanja sećanja na 6 miliona stradalih Jevreja širom Evrope.“
Na kraju izlaganja se zahvalio svima koji su učestvovali u pisanju knjige „Holokaust u Jugoslaviji“ kao i tehničkom uredniku knjige i dizajneru izložbenih panoa Jugoslavu Rakiti koji je takođe bio prisutan na promociji. Posebno je istakao doprinos Žamile Kolonomos Sadikario, koja je dala dozvolu Milanu Fogelu da napravi sažetak iz njenih mnogobrojnih radova na temu stradanja Jevreja iz Makedonije. Nažalost umrla je tokom našeg rada na knjizi.
O svojoj majci, Žamili, govorio je dr Samuel Sadikario, sa mnogo poštovanja prema njenom velikom istraživačkom radu o jevrejskim temama. Sa prisutnima je podelio njena razmišljanja na temu postojanja Boga. Naime, Žamila Sadikario potiče iz veoma ugledne porodice rabina Kolonomos, i sve do Drugog svetskog rata bila je iskreni vernik. Kao i mnogi preživeli Jevreji, posle strahovitog stradanja u Holokaustu, odrekla se vere u Boga. Nije mogla da prihvati da je smrt 6 miliona Jevreja bila božija kazna, i smatrala je da je to samo dokaz da On kao takav ne postoji. Na kraju izlaganja dr Sadikario je sa prisutnima podelio svoja razmišljanja na desetinu različitih tema, ili bolje reći osećanja, kao što su ljubav, mržnja, sloboda itd.
Nakon završetka oficijelnog dela, Nenad Fogel je odgovarao na brojna pitanja publike koja je pokazala zavidno interesovanje za temu Holokausta i neskrivenoj mržnji prema Jevrejima koja je i danas prisutna. Tako je Nenad Fogel između ostalog na pitanje da li i kod Jevreja postoje sukobi, razmirice i netrpeljivost, podsetio da se brak između Sefarda i Aškenaza kod Jevreja smatra „mešovitim“ brakom, i da to jasno govori o njihovim međusobnim odnosima. Takođe je primetio da na promociji nije bilo Jevreja iz Makedonije (Sefarda), verovatno zato što je on Aškenaz. Ipak da nije sve crno-belo svedoči tvrdnja njegovog pokojnog oca Danila da je Zemun bio izuzetak, grad u kome su te dve grupe živele u savršenom skladu.
Promociji je između ostalih prisustvovala Deana Đukić, ataše za kulturu ambasade Srbije u Makedoniji.

(Galerija naših fotografija klikom na sliku. Snimio J. Rakita)

23.9.2014. – Zemunci obeležili nastupajuću Roš Hašanu 5775.

Članovi naše opštine i prijatelji okupili su se u prostorijama JOZ da obeleže nastupanje Jevrejske Nove godine.
Tradicionalno smo poslužili jabuke i med, kao i bogati dodatni meni jela i pića. Kao i uvek, u sećanju je najviše ostalo prijatno druženje i srdačna atmosfera.

27.7.2014 - Komemoracija zemunskim Jevrejima

Članovi naše zajednice i predstavnici Gradske opštine Zemun predvođeni predsednikom Dejanom Matićem okupili su se danas na Jevrejskom groblju u Zemunu u znak sećanja na stradale Jevreje iz Zemuna, koji su 27. jula 1942. godine oterani u stočnim vagonima put logora Jasenovac i Stara Gradiška.
Komemoracija je održana ispred memorijalnog spomenika gde su pročitana imena svih žrtava nacističkog terora. Na kraju su članovi JO Zemun i GO Zemun položili venac na spomenik stradalima.

(Galerija naših fotografija klikom na sliku. Fotosi: Nenad Fogel i Ria Beherano)

25.5.2014 - Održana redovna skupština JOZ

Redovna godišnja skupština Jecrejske opštine Zemun održana je u nedelju 25. maja 2014. godine. Izveštaji Nadzornog odbora, svih komisija i predsednika usvojeni su jednoglasno. Skupština je takođe jednoglasno podržala najavljene aktivnosti predsednika JOZ u cilju vraćanja sinagoge našoj zajednici. Skupština je odobrila i objavljivanje novog kataloga aktivnosti JOZ u periodu od 2012 do 2014. godine.
Na kraju zasedanja odlučeno je da se pokrene inicijativa za pokretanje postupka predlaganja partizanskog pokreta za dodelu medalje Pravednika Jad Vašema.

12-18.5.2014 - Pravednici Ex Yu u Knesetu

Jevrejska opština Zemun imala je izuzetnu čast da u povodu obeležavanja Dana pobede nad fašizmom (9. maj) predstavi svoj projekat o Holokaustu u Jugoslaviji publici u Izraelskom parlamentu - Knesetu. Manifestacija je bila održana pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljnih poslova Izraela i Kneseta. U prvom delu, na akademiji u sali Negev, prisutnima su se obratili poslanici Kneseta predvođeni Robertom Ilatovim predsednikom Komisije za prijateljstvo sa Srbijom. Prisutne su pozdravili generalni direktor Kneseta Ronen Plot i Dan Oryan iz Ministarstva spoljnih poslova Izraela. Nakon što su spasenim Jevrejima iz Drugog svetskog rata sa teritorije Jugoslavije uručene poklon knjige (pravednika nažalost više nema među nama) prisutne goste pozdravio je jedan od spasenih ing. Josef Žamboki. U potresnom govoru opisao je stradanje svoje porodice u Holokaustu i zahvalio se svom spasiocu Palu Žambokiju, čije je prezime posle rata zadržao u znak zahvalnosti za sve što je učinio za njega i njegovu sestru Ružicu. Robert Ilatov uručio je ing. Josefu Žambokiju Specijalnu zahvalnost Kneseta i Ministarstva spoljnih poslova Izraela (Teudat hokara Knesset) za veliki doprinos unapređenju sveukupne saradnje sa Srbijom i podršci projektima negovanja sećanja na stradale Jevreje u Holokaustu. Prisutnima su se obratili i autori izložbe o pravednicima Nenad i Milan Fogel. Oni su u svojim govorima (Nenad F., Milan F.) izrazili zahvalnost državi Izrael koja je omogućila da se izložba i knjiga „Holokaust u Jugoslaviji“ predstavi u Knesetu. Posebno su se zahvalili gospodinu Žambokiju koji je pružio svu neophodnu finansijsku i logističku potporu u realizaciji ovako velikog projekta. Nakon svečane akademije gosti su obišli postavku izložbe u Holu poslanika Kneseta koji su dobili najviše priznanje Izraela – Pras Izrael. Pored izraelske televizije o događaju su izveštavale i tri srpske televizije, RTS, B92 i Prva.

(Galerija naših fotografija klikom na sliku. Fotosi: porodica Fogel i Kneset)

28.4.2014 - JOZ obeležio Jom Hašoa

Povodom Dana sećanja na Holokaust – Jom Hašoa, Jevrejska opština Zemun otvorila je u Osnovnoj školi „Svetozar Miletić“ iz Zemuna izložbu „Jevrejski logor Zemun“. Jedan od autora izložbe, Nenad Fogel, otvarajući izložbu zahvalio se direktoru škole g. Miroljubu Mosuroviću na ukazanoj prilici da se u holu škole postavi izložba u znak sećanja na stradale Jevreje Beograda i Srbije u Drugom svetskom ratu. Na samo tri kilometra od škole, na prostoru bivšeg Beogradskog sajma, početkom decembra 1941. formiran je „Jevrejski logor Zemun“. U njemu su bili internirani Jevreji iz Beograda, uglavnom žene, deca i starci. Na drugom kraju grada, u sabirnom logoru „Topovske šupe“ bili su tokom avgusta 1941. internirani Jevreji muškarci koji su sistematski ubijani u odmazdama koje je vršio okupator u saradnji sa domaćim kolaboracionističkim vlastima. Jevrejski logor Zemun zatvoren je 10. maja 1942. godine, što je nažalost bio znak da su svi internirani Jevreji (njih preko 6500) bili ubijeni. Na inicijativu direktora škole g. Mosurovića, profesori istorije Zdenko Tošić i Ivan Spasojević održaće ispred postavke izložbe učenicima, a njih je preko 1000, školske časove sa temom Holokausta. Jevrejska opština Zemun poklonila je po primerak bogato ilustrovanog kataloga izložbe svim profesorima koji su zajedno sa prisutnim roditeljima sa zanimanjem odgledali postavku izložbe. Nakon otvaranja izložbe autor se zadržao u razgovoru sa profesorom istorije Zdenkom Tošićem i odgovarao na interesantna pitanja nekolicine roditelja.

(Galerija naših fotografija klikom na sliku. Snimio J. Rakita)

22.4.2014 - Pesah u J.O. Zemun

Poslednji dan ovog značajnog Jevrejskog praznika obeležili smo u prostorijama naše opštine u Dubrovačkoj ulici u užem krugu naših članova i prijatelja.

U opuštenoj atmosferi uživali smo u ugodnom razgovoru i častili se tradicionalnim posluženjem.

(Galerija naših fotografija klikom na sliku. Snimio J. Rakita)

23.3.2014 – Zemunci na Purimu u Pančevu

Osmočlana delegacija naše opštine prisustvovala je proslavi Purima koju je organizovala Jevrejska opština Pančevo. Ovaj put proslava je upriličena u prostorijama koje je ustupilo Kulturno-umetničko društvo „Petefi Šandor“ iz Pančeva.
Goste je prvo pozdravio predsednik J.O. Pančevo David Montijas, a zatim su rabin Isak Asiel i mlada aktivistkinja domaćina govorili o poreklu i značenju praznika.

Usledio je muzičko-zabavni program u kome su nastupali muzičar Nikola Salaćanin i glumac Miroslav Žužić kao i muzički sastav „Shortcut“ iz Beograda koji je većinu nas uspeo da podigne na noge. Nakon obilnog posluženja usledila je tradicionalna tombola i proglašenje najboljih maski.

(Galerija naših fotografija klikom na sliku levo i video klikom na sliku desno. Snimio J. Rakita)

1.2.2014 -Zemunci na Šoletu u Novom Sadu

Olujni vetar, koji je u Vojvodini pravio smetove do četiri metar visoke, nije omeo hrabru ekipu iz Zemuna da bude deo žirija koji se svake godine okuplja u Novom Sadu radi „degustacije“ manifestacije „Šolet“. Ove godine, zbog spomenutog olujnog vetra, „žiri“ je bio značajno smanjenog kapaciteta. Nisu se pojavili predstavnici iz nekoliko jevrejskih opština: Subotica, Zrenjanin, Kikinda i Pančevo. Ipak beležimo da su bili prisutni prijatelji iz Osijeka, Banja Luke, Sarajeva, Zagreba, Beograda, Niša, Sombora i Zemuna. Olujni vetar dobrano je produvao i Press salu na Novosadskom sajmu u kojoj smo bili smešteni, pa su tako mnogi gosti sedeli za stolovima kao da će svakog časa da napuste ocenjivanje pasulja (šolet). Mnogi su procenili da je jedini spas da zaigraju uz muziku koja ih je podsećala na izgubljenu mladost. Na svu sreću stripera nije bilo. Zemunski žiri je na kraju ocenio da je šolet pasulj bio osrednjeg kvaliteta, bez soli i dodatnih začina, ali da se mogao jesti sve dok kuvari nisu počeli da pune poslednje porcije sa dna zagorelog kazana. Odličan kiseli kupus, k'o rezanci za supu, uz dobro vino, došao je kao melem na ranu. Na kraju su štrudle sa makom i orasima prekrile sve prethodne ukuse i mirise. Da li je policija saznala da se grebe po dnu kazana ili su po sredi bili drugi razlozi, zabranili su svim vozilima da se kreću autoputem u pravcu ka Novom Sadu!?

(Galerija naših fotografija klikom na slike levo i video klikom na sliku desno. Snimio J. Rakita)

25.1.2014 - Pravednici među Osiječanima

Povodom 27. januara, Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, Židovska općina Osijek predstavila je publici „Putujuću izložbu o dobrim ljudima“ autora Milana i Nenada Fogela. Izložba je postavljena u elitnoj galeriji Vernissage u strogom centru Osijeka i biće izložena narednih deset dana. Jevrejska opština Zemun posetiocima je darovala knjigu „Holokaust u Jugoslaviji“. Knjiga sadrži autorske tekstove o stradanju Jevreja Jugoslavije i bogato ilustrovani katalog izložbe. Počasni gost na otvaranju izložbe bio je autor priloga „Jevreji u NOB-u 1941-1945“, g. Aleksandar Nećak. Tajnik Židovske općine Osijek g. Drago Kohn predstavio je mnogobrojnim gostima izaslanika gradonačelnika Osijeka g. Jaroslava Pecnika, koautora izložbe Nenada Fogela i koautora knjige Aleksandra Nećaka. Otvarajući izložbu g. Jaroslav Pecnik citirao je lovca na naciste Simona Vizentala i njegov odgovor da je svoj život posvetio hvatanju zločinaca da bi se odužio onima koji nisu imali sreće da prežive strahote Holokausta i da: "Kada se napravi osvrt u istoriju, želim da ljudi znaju da nacisti nisu bili u prilici da ubiju milione ljudi i da se izvuku". Nenad Fogel se zahvalio svima koji su došli na promociju i napomenuo da pored 299 pravednika Jugoslavije ima i nekoliko Osiječana. Aleksandar Nećak je ljude koji su spasavali Jevreje tokom Holokausta nazvao „moralnim gromadama“. Do god u nekom narodu postoje takvi ljudi, pravednici, ne može se govoriti o „dobrim i zlim narodima“.Kao što nije bilo države koja nije ubijala Jevreje tokom Drugog svetskog rata, tako je pravednika bilo u svim zemljama porobljene Evrope, pa i u samoj nacističkoj Nemačkoj. U umetničkom delu programa članica ŽOO Ema Štern izvela je dve kompozicije na klarinetu. Duško Vernački, voditelj galerije, i njegova obitelj spremili su bogat koktel uz koji je nastavljeno druženje mnogobrojne publike sa gostima iz Beograda. Otvaranju izložbe prisustvovalo je nekoliko radio stanica i ekipa televizije Osijek.

(Galerija naših fotografija sa otvaranja iazložbe klikom na slike levo i sa školskih poseta klikom na sliku desno)

23.1.2014 - Promocija knjige “Holokaust u Jugoslaviji“ u OŠ Svetozar Miletić

U okviru obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta Jevrejska opština Zemun održala je promociju knjige „Holokaust u Jugoslaviji“ za nastavno osoblje osnovne škole Svetozar Miletić. Miroljub Mosurović, direktor „majke“ svih škola u Zemunu, stare 286 godina, bio je domaćin nekolicini autora ove značajne publikacije. Urednik izdanja, Nenad Fogel, predstavio je nastavnom osoblju ugledne autore koji su sarađivali na projektu: Profesorka dr Olivera Milosavljević sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, naučna saradnica Instituta za noviju istoriju dr Olga Manojlović Pintar i Aleksandar Nećak, član upravnog odbora Muzeja žrtava genocida. U okviru jednog školskog časa, „od zvona do zvona“, govorili su autori o značaju stalnog podsećanja na jedinstveni događaj u istoriji čovečanstva, organizovanom državnom ubijanju širom Evrope šest miliona Jevreja tokom Drugog svetskog rata, koji danas znamo kao Holokaust. Profesorka Milosavljević istakla je da pre trideset/četrdeset godina nije bilo potrebe da se održavaju ovakvi skupovi imajući u vidu da su u to vreme još uvek bili živi odgovorni za smrt miliona nevinih ljudi, srećom preživeli i oni koji su sve to gledali sa strane. Tada je bilo dovoljno organizovati komemoracije jer nije bilo dilema da li je nacizam i fašizam poražen. Danas, zbog jačanja desnice, nacizma, fašizma, ksenofobije i netoleranicije, kada više nema savremenika tih događaja, ili ih ima jako malo, neophodno je stalno i iznova podsećati na strašnu sudbinu Jevreja. U protivnom, sasvim je moguće da nam se danas ili sutra tako nešto ponovi. Doktorka Manojlović Pintar pokušala je da na primeru svog školskog deteta, kome je na leđima jakne drug iscrtao kukasti krst, uputi nastavnike kako da objasne deci koja tek stasavaju pravo značenja tog simbola. Aleksandar Nećak je nastavnike upoznao sa priznanjem „pravednik među narodima“, koje država Izrael dodeljuje ljudima koji su tokom Drugog svetskog rata spasavali Jevreje. Apelovao je da se tim ljudima, građanima Srbije svih nacionalnosti, mora stalno odavati priznanje zbog njihove hrabrosti. Srbija mora da se ponosi sa svojih 130 pravednika i da ih uvek i stalno spominje, podiže im spomenike, dodeljuje nazive ulica, trgova i institucija. Samo tako će današnja država Srbiji pokazati da poštuje najhrabrije među svojim građanima. Odjavno zvono školskog časa uskratilo je mogućnost nastavnicima da postave dodatna pitanja gostima. Poklon od 40 primeraka knjige, koje je Jevrejska opština Zemun darovala za školsku biblioteku, nadamo se biće podstrek da se upoznaju sa izložbom o pravednicima kao i da steknu nova saznanja o odgovornima za stradanje Jevreja u Jugoslaviji.

21.1.2014 - Otvorena izložba o pravednicima u Novom Sadu

U znak sećanja na Novosadsku raciju, Jevrejska opština Zemun otvorila je u prostorijama Jevrejske opštine Novi Sad „Putujuću izložbu o dobrim ljudima“ i  predstavila knjigu „Holokaust u Jugoslaviji“ sa katalogom izložbe. Pozdravljajući prisutne u svom govoru Edita Jankov, voditeljica programa iz kulture JO Novi Sad, predstavila je učesnike promocije: koautora i urednika knjige, predsednika JO Zemun Nenada Fogela, koautora knjige, naučnog saradnika Instituta za noviju istoriju dr Olgu Manojlović Pintar i koautora knjige, člana upravnog odbora Muzeja žrtava genocida Aleksandra Nećaka. Pozdravljajući prisutne Nenad Fogel je govorio o dugogodišnjem radu sa bratom Milanom na očuvanju sećanja na hrabre i plemenite ljude koji su tokom Drugog svetskog rata spasavali Jevreje. Posebno se zahvalio donatorima koji su omogućili da se realizuje izložba o pravednicima, ljudima koji su bili svesni da spasavanjem Jevreja dovode u smrtnu opasnost sebe i članove svojih porodica. Zahvalio se autorima knjige „Holokaust u Jugoslaviji“ što su svojim tekstovima doprineli da posetilac izložbe na najbolji način shvati kolika je hrabrost bila potrebna da bi se u tim strašnim ratnim vremenima pomoglo često nepoznatim ljudima jevrejskog porekla. Dr Olga Manojlović Pintar istakla je značaj publikacije za očuvanje sećanja na Holokaust. Očišćena od ideoloških predrasuda, pisana jednostavnim i jasnim jezikom, zasnovana na činjenicama i istorijskim događajima a ne mitovima, knjiga zaslužuje da bude sastavni deo edukacije o Holokaustu u školskim programima svih država nastalih raspadom Jugoslavije. Aleksandar Nećak je istakao da ova knjiga daje imenom i prezimenom ko je ko bio u osmišljenom projektu uništenja Jevreja na tlu Jugoslavije. U vreme kada se na sumnjiv način rehabilituju osvedočeni saradnici okupatora ova knjiga može da posluži kao svetli primer nemirenja sa prekrajanjem nedavne prošlosti. Mnogima se istina neće dopasti ali naša je obaveza da u tom pravcu istrajemo - naglasio je na kraju gospodin Nećak. Promocija je nastavljena razgovorom sa posetiocima, u kome su učesnici odgovarali na brojna pitanja.

(Galerija naših fotografija klikom na sliku. Snimio J. Rakita)

Natrag na vrh stranice