NAJNOVIJE VESTI IZ AKTIVNOSTI NAŠE OPŠTINE
S A D R Ž A J
19.5.2024 - Održana redovna Skupština JOZ 3.4.2024 - Prekrečeni grafiti na zgradi JO Zemun
28.4.2024 - Šesti dan Pesaha u JOZ 24.3.2024 - JOZ obeležio Purim
13.4.2024 - Aleksandar Nećak gost u školi u Mladenovcu 24.3.2024 - Sećanje na sefardsku sinagogu
10.4.2024 - Uređenje svečane sale JOZ 13.3.2024 - JOZ u Spomen šumi izraelsko-srpskog prijateljstva
ARHIVA VESTI: 2023 :: 2022 :: 2021 :: 2020 :: 2019 :: 2018 :: 2017 :: 2016 :: 2015 :: 2014 :: 2013 :: 2012 :: 2011 :: 2005-10

19.5.2024 - Održana redovna Skupština JOZ

U senci rata Izraela protiv terorističke organizacije Hamas održana je redovna godišnja Skupština Jevrejske opštine Zemun. U skladu sa odredbama našeg statuta imenovano je predsedništvo Skupštine, Vlada i Dragan, zapisničar „Sony snimač“ (Ria) i overivači zapisnika Saša i Vera.
Posle usvajanja dnevnog reda Skupština je razmatrala ponuđene tačke. Zajednički izveštaj o radu JOZ u 2023. usvojen je jednoglasno.
Najveće interesovanje izazvala je situacija sa tužbama koje su pokrenute od strane Saveza protiv JO Prištine i Zemuna. Izraženo je očekivanje da će se posle šest godina okončati spor koji je Savez pokrenuo protiv četiri jevrejske opštine još 2018. Dve opštine koje su inicijalno bile tužene (JOB i JOK) pokleknule su pred zahtevima ostalih da se ne poštuje doneti Zakon o otklanjanju posledica Holokausta i promenili svoj prvobitni stav. Naravno, usvajanja finansijskog izveštaja i budžeta za 2024. pokazala su da nikakvi finansijski pritisci na nas nemaju uspeha. Naime, već šest godina Savez nam ne isplaćuje sredstva iz budžeta Republike Srbije. Nažalost, pored aktuelnog rukovodstva Saveza koji ne poštuje pomenuti Zakon, ni Vlada Republike Srbije, koja je i odgovorna za njegovo sprovođenje ne čini ništa da spreči njegovo kršenje. Ovakvi pritisci u proteklih šest godina „naterali“ su našu Opštinu da dobro razmisli kakva joj se budućnost sprema. U tom smislu smo doneli nekoliko važnih odluka koje ćemo u narednim mesecima obelodaniti, a o daljim koracima prvo obavestiti Vladu Republike Srbije.
Malo radosti unela je odluka da se podrže stavke predviđene u Budžetu za 2024. koje predviđaju, da se, kao i svih proteklih godina, finansira učešće naših članova na dva velika susreta jevrejskih zajednica DOR u Hrvatskoj i Mahar u Crnoj Gori.

28.4.2024 - Šesti dan Pesaha u JOZ

Foto galerija klikom na sliku

Članovi JOZ obeležili su Šesti dan Pesaha i spasenje jevrejskog naroda iz Egipta. Uoči razdvajanja Crvenog mora i konačnog prelaska u novu domovinu pitamo se kada ćemo se mi u Zemunu „osloboditi“ jarma koji već sedam godina sprovode interesne grupe u Savezu.
Nažalost na sva dešavanja u našoj zajednici ćuti i država. Uz sva obećanja koja smo tokom svih tih godina od zvaničnika dobijali, da će se sredstva koja je Srbija izdvojila iz budžeta strogo kontrolisati, ništa se od tih obećanja nije ispunilo.
Zato smo ovih dana posebno tužni jer nas Mesija još uvek nije pogledao i stavio tačku na pljačku Jevrejske opštine Zemun koju sprovodi nelegalna vlast u Savezu.

13.4.2024 - Aleksandar Nećak gost u OŠ Momčilo Živojinović, Mladenovac: „Upoznajmo se! Učimo! Ne zaboravimo!“

Član naše Opštine, Aleksandar Nećak bio je gost u OŠ "Momčilo Živojinović" iz Mladenovca. Tom prilikom poklonio je biblioteci više izdanja Jevrejske opštine Zemun. U nastavku sledi izveštaj nastavnice Stanislave Blagojević.
U našoj školi je započeta realizacija međunarodnog projekta pod nazivom „Upoznajmo se! Učimo! Ne zaboravimo!“ koji realizuju nastavnice istorije Milijana Rajić Vidović i Stanislava Blagojević. Projekat je ostvaren u saradnji naše škole (OŠ "Momčilo Živojinović" Mladenovac) sa„Toli- Olga Lengel“ institutom iz Njujorka koji se bavi učenjem o Holokaustu i ljudskim pravima. Institut organizuje seminare širom Evrope, a u Srbiji ga realizuje sa Teraforming organizacijom sa kojom naša škola ima dugogodišnju saradnju. Inspirisane letnjom školom akreditovanom od strane ZUOV-a koju su pohađale, nastavnice istorije su osmislile i otpočele realizaciju ovog projekta. Ovim projektom nastavljamo saradnju sa prestižnim institutom koju je prošle godine započela nastavnica istorije Nataša Кostić i potvrđujemo da smo posvećeni članovi "Toli porodice" koja se bori protiv antisemitizma, stereotipa, rasizma i podstiče razvoj kritičkog mišljenja i kulture sećanja. U okviru prve radionice gost nam je bio gospodin Aleksandar Saša Nećak koji je u razgovoru sa našim učenicima ispričao priču o preživljavanju u okupiranom Beogradu tokom Drugog svetskog rata, svojoj porodici koja je stradala u Aušvicu zbog jevrejskog porekla, i u Jasenovcu zbog srpskog porekla, kao i o svom detinjstvu i mladosti nakon rata. Naši učenici su podstaknuti njegovim kazivanjima postavili brojna pitanja želeći da steknu znanja i slike o tim teškim vremenima, kako bi ih preneli na papir i napravili svoju grafičku novelu.
TOLI - The olga Lengyel Studies and Human Rights Terraforming NGO. 

Piše: Stanislava Blagojević

10.4.2024 - Uređenje svečane sale JOZ

Mali prostor naše svečane sale uspeli smo da „proširimo“ uz pomoć maksimalnog korišćenja svih mogućnosti koje su nam bile dostupne. Povod za malo uređenje bila je želja da istaknemo umetničke radove našeg člana Jove Đorđevića. Od danas su njegovi vajarski radovi izloženi u zaštićenoj polici sa staklenim vratima.
Panel sa ID karticama preživelih članova Jevrejske opštine Zemun tokom Holokausta, smestio se na velikim kliznim vratima. Od danas su 63 ID kartice dostupne svim posetiocima da ih uzmu i obaveste se o sudbinama preživelih.
Ove godine planiramo da objavimo Katalog naših aktivnosti za 2023. i 2024. godinu. Za potrebe promocije novog kataloga izradili smo specijalnu policu za deset kataloga. Prazno mesto, čeka decembar kada će iz štampe izaći novi, deseti jubilarni katalog.

3.4.2024 - Prekrečeni grafiti na zgradi JO Zemun

Proteklih nekoliko dana majstori su prekrečili postojeće grafite na fasadi naše zgrade u Dubrovačkoj 21. Deo fasade je okrečen sa sličnom bojom kao što je okrečena fasada zgrada gde se nalazi spomen ploča posvećena sećanju na izgradnju sefardske sinagoge i 575 naših članova stradalih u Holokaustu.

Da bi predupredili ispisivanje novih grafita, boju smo premazali sa antigrafitnom smesom koja podrazumeva da se novi grafiti mogu oprati vodom.

Foto galerija klikom na sliku

24.3.2024 - JOZ obeležio Purim

U senci rata protiv Hamasa Jevrejska opština Zemun je bez mnogo radosti obeležila veseli praznik Purim. Naše misli su bile usmerene ka otetim građanima Izraela od strane Hamasa. Želja svih prisutnih je bila da se što pre vrate svojim najmilijima, sa porukom da nema slavlja dok su oni u zatočeništvu.
Na zadovoljstvo svih prisutnih, Maja Inđić, PR Gradske opštine Zemun, spremila je tradicionalne kolače sa makom, Hamanove uši.
Naša članica Natalija Pavkov donirala je našoj opštini uramljenu fotografiju sefardske sinagoge snimljenu početkom dvadesetog veka. Svim prisutnima je poklonila bookmarks, takođe sa dve fotografije sefardske sinagoge.

24.3.2024 - Sećanje na postavljanje kamena temeljca za sefardsku sinagogu

Foto galerija klikom na sliku

Samo godinu dana posle završetka aškenaske sinagoge pristupilo se izgradnji i sinagoge za sefarde. Dana 23. marta 1871. udaren je kamen temeljac za izgradnju sefardske sinagoge u Zemunu. Dve godine kasnije sefardska sinagoga je započela svoj verski život. Nažalost, na uskrs 1944. godine saveznička avijacija je bombardovala Zemun i u tim neselektivnim bombardovanjima pogođena je i naša sinagoga. Oštećenja su bila tako velika da Jevrejska opština Zemun nije imala drugi izlaz do da ukloni ruševine i plac preda vlastima na dalju upotrebu. Na mestu gde je stajala naša sefardska sinagoga izgrađen je stambeni kompleks.
Prošle godine, povodom Evropskog dana jevrejske kulture, Jevrejska opština Zemun je postavila na izgrađenu zgradu spomen ploču u znak obeležavanja 150. godina od završetka njene izgradnje.
Tridesetak naših članova danas se okupilo ispred spomen ploče da se podsetimo na veliki datum u istoriji male jevrejske zajednice u Zemunu. Lovorov venac su zajedničkim „snagama“ postavili ispod spomen ploče sekretar Skupštine Gradske opštine Zemun Marko Janković i Nenad Fogel, predsednik JO Zemuna.
O ovome izveštava i Gradska opština Zemun.

13.3.2024 - JOZ posadio drvo u Spomen šumi izraelsko-srpskog prijateljstva

Foto galerija klikom na sliku

Povodom obeležavanja 75. godišnjice od osnivanja moderne države Izrael, na poziv ambasade Izraela, Jevrejska opština Zemun je zajedničkim snagama Nenad Fogela i Aleksandra Nećaka posadila drvo crnog bora u spomen parku nazvanom Šuma budućnosti. Spomen šuma se nalazi u parku iznad stadiona FK Partizan koji baštini slavnu tradiciju JNA (Jugoslovenske narodne armije).
Prenosimo u celosti tekst sa facebook Izrael u Srbiji ambasade Izraela:
Ambasada Izraela danas je zajedno sa predstavnicima jevrejskih opština u Srbiji, izraelske poslovne zajednice i prijateljima Države Izrael, u saradnji sa zaposlenima u JKP "Zelenilo-Beograd", kao poklon Beograđanima, posadila 75 sadnica bora povodom 75 godina izraelske nezavisnosti.
Sadnice izraelsko-srpske „Šume budućnosti“, u čast zajedničkog istorijskog nasleđa i budućih veza jevrejskog i srpskog naroda, zasađene su na zelenoj površini iznad stadiona FK „Partizan“, u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića.
„Odnosi Izraela i Srbije sežu daleko u prošlost i zasnivaju se na istinskom prijateljstvu naša dva naroda, koje daleko prevazilazi političke interese. To prijateljstvo pre svega počiva na dubokim vezama između Srba i Jevreja. Kroz generacije jevrejska zajednica bila je neodvojiv deo srpske nacije što je prirodno razvilo srdačan odnos srpskog naroda prema Državi Izrael,” istakao je u svom obraćanju okupljenim zvanicama izraelski ambasador Yahel Vilan.
On je objasnio da je šuma trebalo je da bude zasađena u oktobru prošle godine, u okviru obeležavanja 75. godišnjice nezavisnosti Izraela, ali da je užasan masakr 7. oktobra te planove odložio.
„Prethodnih pet meseci, koji su bez sumnje, najteži trenuci u novijoj istoriji Države Izrael još jedanput su potvrdili istinsko prijateljstvo Srbije,“ rekao je izraelski diplomata uz izraze duboke zahvalnosti narodu i Vladi Srbije na podršci.

„Odlučili smo da ovaj park nazovemo “Šuma budućnosti”, jer kada govorimo o budućnosti ne postoji čin koji nosi veću simboliku od sadnje mladog drveća u društvu prijatelja i partnera. Ovaj park će doprineti ozelenjavanju Beograda i lepoti grada za generacije koje dolaze,” naglasio je Vilan. Takođe, zahvalio se okupljenim zvanicama i naglasio njihov nemerljiv doprinos unapređenju izralesko-srpskih veza.
Natrag na vrh stranice