NAJNOVIJE VESTI IZ AKTIVNOSTI NAŠE OPŠTINE

SADRŽAJ:.
26.4.2017 - Sećanje na deportaciju Jevreja iz Sente
23.4.2017 - Izborna skupština JO Zemun
22.4.2017 - Društvo „Romana hakaja – Romska prava“ iz Zemuna

11.4.2017 - Drugi seder Pesaha
11.3.2017 - Proslava Purima u Sinagogi
11.2.2017 - Proslava Tubišvata u JO Zemun

ARHIVA: 2016 :: 2015 :: 2014 :: 2013 :: 2012 :: 2011 :: 2005-2010.

26.4.2017 - Sećanje na deportaciju Jevreja iz Sente

Foto galerija klikom na sliku

U okviru obeležavanja 73. godišnjice deportacije Jevreja iz Sente u logor Aušvic, Jevrejska opština Zemun je u galeriji Thurzó Lajos Gradskog muzeja Sente postavila izložbu „Nestali u Holokaustu Zemun“.
O povodu za postavku izložbe posetiocima je govorio direktor Gradskog muzeja istoričar Atila Pejin. On je istakao velik značaj negovanja kulture sećanja na sve stradale tokom Drugog svetskog rata. Na sudbinu Jevreja iz Srbije posetioce su podsetili Aleksandar Nećak i autor izložbe Nenad Fogel.
Jevreji iz Srbije su tokom Drugog svetskog rata bili izloženi stalnom progonu. U nekim delovima današnje Srbije uništenje, odnosno ubijanje Jevreja, sprovedeno je veoma brzo. Tako su svi Jevreji sa područja Srbije pod upravom Nedićeve kvislinške vlade bili ubijeni već u maju 1942. godine u logoru „Judenlager Semlin“ koji je vodila nemačka okupaciona vlast. Takva efikasnost poslužila je Milanu Nediću da se pohvali vlastima u Berlinu da je Srbija „Judenfrei“ – čista od Jevreja. Nažalost, Srbija je bila druga zemlja u Evropi koja je „rešila“ jevrejsko pitanje. Zemun je bio pod upravom tzv. NDH. Sudbina zemunskih Jevreja bila je zapečaćena u julu 1942. kada su svi deportovani u logore Jasenovac i Stara Gradiška. Senta, koja je bila pod upravom mađarske okupacione vlasti, „jevrejsko pitanje“ je rešila 1944. godine.
Od velike jevrejske zajednice Sente preživelo je tek nekih 200 članova. Formiranje države Izrael 1948. godine bio je ostvarenje sna za preostale Jevreje iz Evrope. Od 1948. Jevreji su počeli masovno da naseljavaju zemlju svojih pradedova. Poput mnogih i Jevreji iz Senta su našli svoj mir u novostvorenoj državi Izrael. Danas u Senti ne živi ni jedan Jevrejin. Na njihovo viševekovno prisustvo podseća zgrada „Sefardske sinagoge“ i staro jevrejsko groblje.

23.4.2017 - Održana izborna skupština JO Zemun

Foto galerija klikom na sliku

Redovna ujedno i izborna skupština Jevrejske opštine Zemun održana je u nedelju 23. aprila 2017. godine.
Pre početka rada Skupština je minutom ćutanja odala dužnu počast svim umrlim članovima jevrejske zajednice u Srbiji. Predsednik Nadzornog odbora Jevrejske opštine Beograd Doc. Dr Dejan Popov je u kratkom govoru pozdravio prisutne članove JO Zemun i poželeo uspešan rad Skupštine.
U prisustvu brojnih članova Skupština je donela niz značajnih odluka vezanih za budući rad Jevrejske opštine Zemun. Jedna od najvažnijih je odluka da se formira Versko intrekulturni centar „Herz-l“ Jevrejske opštine Zemun. Skupština je imenovala članove inicijativnog odbora koji imaju zadatak da pripreme sva potrebna dokumenta za registraciju našeg budućeg centra. U inicijativni odbor su izabrani Nenad Fogel, Vladimir Mijatović i Aleksandar Nećak. Poseban akcenat je stavljen na unapređenju verskih potreba naših članova koje ćemo ostvarivati kroz tesnu saradnju sa rabinom koji je zaposlen u našem Savezu i koji svoju službu obavlja za sve jevrejske opštine u Srbiji. Značajna odluka je i formiranje posebnog socijalnog fonda iz koga ćemo rešavati najhitnije potrebe naših članova. To se prvenstveno odnosi na rešavanje socijalnih problema naših članova koji ne spadaju u kategoriju „preživelih Holokausta“. Generacija koja danas ima preko 60 godina nema nikakvu podršku Saveza i međunarodnih jevrejskih organizacija i zato je Jevrejska opština Zemun rešena da iz svojih sredstava rešava njihove probleme.
Skupština je tajnim glasanjem izabrala sve organe Jevrejske opštine Zemun koji će u narednom četvorogodišnjem periodu rukovoditi radom naše Opštine. U tom smislu su date jasne smernice rukovodstvu kako da zastupaju interese Jevrejske opštine Zemun u organima Saveza jevrejskih opština Srbije uz redovnu saradnju sa organima vlade Republike Srbije zaduženim za nadzor nad trošenjem sredstava koja dobijamo po Zakonu o otklanjanju posledica Holokausta u Srbiji.

22.4.2017 - Društvo Rom „Romana hakaja – Romska prava“ iz Zemuna

Nenad Fogel, Severdžan Alijević i Aleksandar Nećak Aktuivisti Društva Rom i
gosti na proslavi

Na poziv Severđana Alijevića predsednika Društva Rom „Romana hakaja – Romska prava“ Aleksandar Nećak i Nenad Fogel iz Jevrejske opštine Zemun prisustvovali su obeležavanju Svetskog Dana Roma u romskom naselju „Grmeč“ u Zemunu. Iako naselje ima epitet „divljeg naselja“, ono se bitno razlikuje od tzv. „Karton naselja“. Naime, sve su to kuće građene od tvrdog materijala. Kako nas je obavestio predsednik Društva Rom, lokalna zajednica je izašla u susret stanovnicima naselja, kojih ima više od 1000, legalizovala sve objekte i obezbedila uredno snabdevanje električnom strujom. Takođe je uvedena i ulična rasveta. Dok se ne reši pitanje vlasničkih prava na zemljištu nije moguće trajno asfaltirati ulice. Stanovnici naselja uvereni su da neće dugo čekati na taj dan.
Društvo Rom „Romana hakaja – Romska prava“ je aktivni učesnik projekta „Neću suživot – hoću zajednički život“ koji od jeseni pokreće Jevrejska opština Zemun. Severdžan Alijević će pored dr Žarka Koraća, Filipa Davida, Aleksandra Nećaka i Nenada Fogela držati predavanja na temu tolerancije i stvaranja uslova za zajednički život manjina sa većinom u nekoliko osnovnih i srednjih škola u Zemunu.

Foto galerija klikom na sliku

11.4.2017 - Drugi seder Pesaha

Jevrejska opština Zemun je uz tradicionalno posluženje obeležila drugi seder velikog praznika Pesaha, Pashe ili Pasovera, već kako se u kojim krajevima ovaj praznik imenuje. Goste je pozdravio predsednik Jevrejske opštine Zemun Nenad Fogel i uz prigodnu priču o prazniku pozvao sve da učine još više na očuvanju naše tradicije i vere. U to ime svi su ispili „dovoljan“ broj čaša crvenog vina.

Nadamo se da ćemo naredne praznike obeležavati u našoj sinagogi uz službu našeg vrednog rabina.

11.3.2017 - Proslava Purima u našoj Sinagogi

Foto galerija klikom na sliku

Po prvi put od završetka Drugog svetskog rata članovi Jevrejske opštine Zemun okupili su se u svojoj Sinagogi da proslave najradosniji jevrejski praznik Purim.
„Domaćin“ proslave bio je restoran „Sač“, zakupci Sinagoge, koja je prošle godine vraćena starim vlasnicima, Jevrejskoj opštini Zemun. Bez obzira što će za dve godine morati da napuste Sinagogu bili su više nego predusretljivi u želji da se dobro osećamo. Mi smo im uzvratili dobrim raspoloženjem. Svemu je doprineo i orkestar koji nam je zasvirao naše najpoznatije kolo, Hava nagilu. Malo je bilo tesno da zaplešemo, ali smo se dogovorili da ćemo sledeći put „napraviti“ mesta i za igru.
Pored prisustva nešto manje od polovine naših članova vredno je istaći da nam je jedini gost sa strane bio Aron iz Saveza. Ostali članovi jevrejske zajednice iz Srbije su maksimalno uključeni u kampanju za izbor predsednika Saveza pa nisu imali vremena da nas posete.

Chag sameach!

Foto galerija klikom na sliku

11.2.2017 - Proslava Tubišvata u JO Zemun

Jevrejsku Novu godinu drveća i plodova proslavili smo u našoj opštini započevši tradicionalnim posluženjem plodova južnih voća.
Uz muziciranje Nikole Salaćanina uživali smo u druženju i toploj atmosferi ove vetrovite ledene noći.
Na žalost, ove godine predsednik naše opštine nije bio sa nama da nam priča više o ovom jevrejskom prazniku, a zbog posete porodici na onoj letnjoj hemisferi globusa. Uspešno ga je zamenila naša Ria koja je za ovu priliku obezbedila ketering u duhu praznika: pet vrsta izuzetno ukusnih salata i slatkiša.

Natrag na vrh stranice