NAJNOVIJE VESTI IZ AKTIVNOSTI NAŠE OPŠTINE
S A D R Ž A J

7.9.2021 - Roš Hašana 5782
27.7.2021 - Komemoracija zemunskim Jevrejima
19.7.2021 – Uređenje Jevrejskog groblja Zemun
23.5.2021 - Održana Izborna Skupština JO Zemun
16.5.2021 - Naša podrška za mir u Izraelu
27.1.2021 - Komemoracija na Starom sajmištu

12.11.2020 - Katalog aktivnosti JOZ 2018-2020
7.10.2020 - Dani evropske baštine
26.7.2020 - Pomen zemunskim Jevrejima, žrtvama fašizma
9.2.2020 - Tubišvat i sinagoga
29.1.2020 - DKC domaćin „Putujuće izložbe o dobrim ljudima“

ARHIVA STARIJIH VESTI: 2019 :: 2018 :: 2017 :: 2016 :: 2015 :: 2014 :: 2013 :: 2012 :: 2011 :: 2005-10

7.9.2021 - Roš Hašana: Jevrejska Nova godina 5782. - proslava u znaku pandemije

Foto galerija klikom na sliku

Jevrejska opština Zemun, odnosno deo vakcinisanih, revakcinisanih i "busterizovanih" članova, obeležila je Novu 5782. godinu u našoj sinagogi.
Dosta vremena je prošlo od poslednjeg susreta naših članova i svi su želeli da podele svoja iskustva sa pandemijom koja i dalje hara svetom.
Bila je to prilika i da predsednik opštine Nenad Fogel pozove članove na otvaranje konferencije o dva logora koja se održava 18. i 19. septembra u Galeriji Kancelarije za mlade u okviru Dana evropske baštine.

Uz sveprisutni apel "budimo odgovorni", naša Opština će i ubuduće organizovati sve događaje uz veliki oprez.

27.7.2021 - Komemoracija zemunskim Jevrejima

Članovi naše zajednice okupili su se danas na Jevrejskom groblju u Zemunu u znak sećanja na stradale Jevreje iz Zemuna, koji su 27. jula 1942. godine oterani u stočnim vagonima put logora Jasenovac i Stara Gradiška.
Ove godine letnji odmori mnogih su se preklopili sa ovim datumom pa je ovom okupljanju prisustvovao nešto manji broj ljudi. Tome su doprinela i ograničenja vezana za epidemiološke mere.

U ime naše opštine ispred spomenika venac su položili  članovi naših Komisija Živko Kovačević i Olga Skejić nakon čega je minutom ćutanja odata pošta svim zemunskim Jevrejima stradalim od nacističkog terora.

19.7.2021 – Uređenje Jevrejskog groblja Zemun

Posle dužeg vremena uređeno je zelenilo Jevrejskog groblja Zemun uoči komemoracije zemunskim Jevrejima, žrtvama fašizma koje će se održati 27. jula.

U proteklom periodu osoba koja je ugovorom bila zadužena za čuvanje i održavanje groblja nije izvršavala preuzete obaveze pa mu je dat otkaz. Za ovu priliku angažovani su drugi radnici, a novi trajni čuvar groblja biće uskoro postavljen.

23.5.2021 - Održana Izborna Skupština JO Zemun

Uz poštovanje svih pandemijskih mera, Jevrejska opština Zemun održala je redovnu Izbornu Skupštinu.
Da bi se dostigao taj cilj, poštovanje pandemijskih mera koje su propisane od strane Kriznog štaba, Skupština je održana u prostoru naše sinagoge bez prisustva drugih gostiju.
Rad skupštine otvorio je predsednik JOZ Nenad Fogel, koji je pozvao prisutne da se minutom ćutanja oproste od članova preminulih u poslednje dve godine.
Nakon usvajanja dnevnog reda i izbora predsedništva, izborne komisije i zapisničara, Skupštini se obratio predsednik Nadzornog odbora sa izveštajem o utrošku sredstava u 2020. godini. On je istakao da je prošla godina bila neuobičajena zbog pandemije virusa COVID 19, odnosno da nije bilo mnogo okupljanja članstva i realizacija naših projekata, te da je shodno tome i trošenje bilo minimalno, ali da je sve bilo u skladu sa našim pravilnicima.
U nastavku je predsednik JOZ podneo godišnji izveštaj o radu Izvršnog odbora i svih komisija koji je jednoglasno usvojen. O događanjima koja su održana u 2020. članstvo se može informisati na našem sajtu.
Posle prezentacije budžeta JOZ za 2021. godinu, zaključeno je da smo, uprkos odbijanju Saveza da nam uplaćuje sredstva koja nam pripadaju po Zakonu o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika (u daljem tekstu Zakon), i za ovu godinu u prvi plan stavili potrebe našeg članstva. Teret realizacije budžeta je u ovom trenutku na angažovanju Socijalne komisije koja ima zadatak da pomogne ugroženom članstvu, baš kako je radila u 2020. godini. U vezi sa dugovanjima koja Savez ima prema JOZu, na predlog predsednika, Skupština je jednoglasno usvojila odluku da se Savez tuži zbog kršenja Zakona, kao i svojih odluka o raspodeli sredstava koja jevrejske opštine dobijaju po pomenutom Zakonu. Da se javnost ne dovodi u zabludu da su u pitanju neki veliki novci, Savez je za rad JOZa predvideo sumu od 10 hiljada evra, od 950 hiljada koliko država daje na godišnjem nivou svim jevrejskim opštinama. Odgovorni u Savezu za poštovanje svojih odluka odbijaju da JO Zemun vrše isplate od 1. jula 2018. Naravno, rukovodstvo JOZa je o svemu uredno obaveštavala nadležna ministarstva, Odbor za nadzor, urgirala preko advokata da Savez ispuni svoje obaveze, ali je sve ostalo bez odjeka. Nama ne preostaje ništa drugo osim da mislimo da je Država u nekakvom dosluhu sa Savezom, te da im daje prećutnu podršku u nameri da se naša opština finansijski uništi.
Posle prezentacije liste predloženih za sve funkcije u JO Zemun, prisutni članovi na Skupštini su jednoglasno potvrdili izbor svih predloženih.
Novi/stari predsednik je Nenad Fogel, koji je dobio jednoglasnu podršku u daljoj borbi za prava Jevrejske opštine Zemun. Svi prisutni su se saglasili da se u svakoj prilici koja nam se ukaže u javnom prostoru bavimo i stanjem u jevrejskoj zajednici Srbije. Posebno je apostrofirana borba protiv pravih antisemita, koje je predsednik JOZ obeležio u javnim nastupima, a koji su zbog toga tužili Jevrejsku opštinu Zemun i Nenada Fogela za nanošenje duševnih bola i povreda ugleda i časti. Postavlja se pitanje, kako se može naneti duševna bol i povrediti ugled i čast antisemita, a o zgradama Saveza i JO Sombor da ne govorimo. Konačnu reč će doneti nadležni sud. Za sada tužioci (Robert Sabadoš, Sandra Papo Fišer, Savez (zgrada) i Jevrejska opština Sombor (zgrada)) uspešno izbegavaju da svedoče o onome što su naveli u tužbi. Svoj iskaz je dao jedino Isak Asiel. Rasprava koja je trebalo da se održi 21. maja, uz podnesak koji je podneo advokat tužilaca, odložena je za 14. septembar 2021. Opravdanje advokata odslikava pravo stanje stvari kada je reč o navedenoj tužbi. Naime, advokat u svom podnesku, koji je podneo sudu 14. maja 2021. doslovce pravda svoj izostanak sledećim rečima: Naime, kako sam dobio upalu žuči i kako mi je hitna operacija izvršena 17.05.2021. godine to nisam u mogućnosti da se pojavim na raspravi zakazanoj za 21.05.2021. godine zbog oporavka od operacije.
Sud je naravno usvojio njegovo pravdanje, ali je ostalo interesantno kako je advokat znao 14.05. DA MU JE 17.05. IZVRŠENA HITNA OPERACIJA. Ovo objašnjenje advokata izazvalo je buru smeha na skupštini.
Nakon završetka skupštine prisutni članovi JOZ ostali su na zajedničkom druženju, ovog puta u restoranu Sač!

16.5.2021 - Jevrejska opština Zemun za mir u Izraelu

Foto galerija klikom na sliku

Jevrejska opština Zemun i aktivisti Jevrejske opštine Beograd, predvođeni Avramom Izraelom i Danilom Medićem, organizovali su skup posvećen uspostavljanju mira u Izraelu. Na početku su intonirane himne Srbije i Izraela u znak poštovanja prema našoj domovini ali i državi Izrael koja je uvek bila uz Jevreje iz Srbije, posebno u najtežim danima tokom ratova devedesetih kao i za vreme NATO bombardovanja. Izrael u tim teškim trenucima širom otvorio svoje granice za Jevreje iz Srbije i sa prostora bivše Jugoslavije.
Nakon intoniranja himni prisutne je pozdravio predsednik JO Zemun Nenad Fogel. U kratkom izlaganju pozvao je sve strane na prekid neprijateljstava. Obraćajući se prisutnima naglasio je da skup nije posvećen osudi bilo koje strane za eskalaciju sukoba, ali je posebno ukazao na odgovornost terorističke organizacije Hamas koja danima ispaljuje rakete na gradove širom Izraela (do ovog trenutka ispalili su preko 2500 projektila, uključujući i granatiranje glavnog grada Jerusalima). Fogel je napravio jasnu distinkciju između zaraćenih strana, suprotstavljajući se tvrdnjama brojnih medija da je na delu sukob između Izraela i Palestine. Naime, on je ustvrdio da se sukob zapravo odvija između izraelske vojske i terorističke organizacije Hamas. Hamas koji upravlja pojasom Gaze drži svoje građane kao taoce isturajući ih kao svojevrsni živi štit, ne mareći pri tom za njihove živote. Skupu su se obratili i Avram Izrael, Danilo Medić i preživeli Holokausta Josif Baruhović.
Uz par provokacija koje su došle od strane palestinskih aktivista, skup je protekao u mirnoj atmosferi sa jasnim porukama da mir nema alternativu.
Tokom skupa Nenad Fogel je dao kratke intervjue za prisutne medije, N1, Nova-S i TV Prva, u čiji se program vesti uključio uživo.

27.1.2021 - Komemoracija na Starom sajmištu

Povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta delegacija naše opštine prisustvovala je komemoraciji žrtvama genocida na Starom sajmištu.

Pored državnih, gradskih i diplomatskih predstavnika vence su položili i predstavnici jevrejskih zajednica.
Počast žrtvama u ime naše opštine odali su Nenad Fogel, predsednik JO Zemun i Nenad Altman, predsednik Nadzornog odbora JOZ.

Opšrinije na portalu lista Danas (27.1.2021)

12.11.2020 - Katalog aktivnosti JOZ 2018-2020

Iz štampe je izašao naš novi dvojezični katalog aktivnosti JOZa od 2018. do 2020. (5778-5780) godine pod nazivom „Sporovi, radosti i korona napasti“.
Iz uvoda urednika: „U želji da trajno ostanu zabeležene aktivnosti Jevrejske opštine Zemun pokrenuli smo 2006. Godine objavljivanje kataloga, na svake dve godine, u kome se u slici i reči podsećamo na naš rad.
Ovo je osmi katalog u kome je jasno vidljivo da su sudstvo Srbije i korona virus bez ikakve sumnje uticali na naše aktivnosti i presudno obeležili ovaj period od dve godine…“

Preuzmite ili pogledajte ovaj katalog u PDF formatu ili pogledajte pripadajući video sa našeg YouTube kanala.

7.10.2020 - Dani evropske baštine

Foto galerija klikom na sliku

Manifestacija Dani evropske baštine u 2020. godini u organizaciji Gradske opštine Zemun završena je 7. oktobra promocijom knjige i izložbe „Jevreji profesori Medicinskih fakulteta u Srbiji“ u izdanju Jevrejske opštine Zemun. Promocija je održana u renoviranom prostoru Kancelarije za mlade opštine Zemun. Ove godine manifestacija  se održavala pod sloganom Nasleđe i obrazovanje – znanje za budućnost.
Knjigu su posetiocima predstavili autori Nenad Fogel, Radoje Čolović i Dragan Pantelić. Žana Živaljević iz sektora za kulturu opštine Zemun pozdravila je goste uz prigodno objašnjenje o manifestaciji i zamolila je novog predsednika Gradske skupštine Zemun Miroslava Gajića da otvori izložbu i najavi promociju knjige. Predsednik skupštine posebno je istakao učešće opštine Zemun u realizaciji projekta objavljivanja knjige o Jevrejima koji su svoju akademsku karijeru ostvarili na medicinskim fakultetima u Srbiji. Napomenuo je da to nije njihovo prvo učešće u podršci koju Zemun pruža Jevrejskoj opštini, već će ih sigurno podržati i u realizaciji budućih projekata.

Prof. Snežana Veljković

Na početku promocije Nenad Fogel je zamolio prisutne da minutom ćutanja odaju poštu recenzentu knjige profesorki Snežani Veljković, nedavno preminuloj od posledice korona virusa, kao i svim preminulim u Srbiji i celom svetu.
Potom su o knjizi govorili autori. Niz zanimljivih detalja o razvoju medicine u Srbiji, o Jevrejima koji su još u 19 veku dolazili u Srbiju da rade kao i o poznanstvima sa profesorima jevrejskog porekla posebno je govorio akademik i aktuelni predsednik Srpsko lekarskog društva Radoje Čolović. Dragan Pantelić i Nenad Fogel govorili su o svom radu na prikupljanju podataka o profesorima jevrejskog porekla a između ostalog i  o ličnim iskustvima sa profesorima koji su predavali na Medicinskom fakultetu u Beogradu, imajući u vidu da su radni vek proveli baš na Fakultetu.

Posetioci su imali priliku, da po ceni štampanja kupe knjigu „Jevreji profesori Medicinskim fakultetima u Srbiji“, dobiju i na poklon knjigu o stradanju Jevreja iz Zemuna tokom Holokausta.

O ovom događaju izveštavaju i portali GO Zemun i Pink

26.7.2020 - Pomen zemunskim Jevrejima, žrtvama fašizma

Predstavnici naše opštine položili su venac na spomenik zemunskim Jevrejima, žrtvama fašizma, povodom sećanja na stradale Jevreje iz Zemuna koji su 27. jula 1942. godine oterani u stočnim vagonima put logora Jasenovac i Stara Gradiška.

Zbog epidemije COVID-19 i ograničenja okupljanja većeg broja ljudi ove godine nismo organizovali komemoraciju kojoj bi prisustvovao veći broj članova jevrejske zajednice i predstavnika Gradske opštine Zemun.
Primećeno je i da su tokom dana i pojedinci individualno dolazili da odaju poštu stradalima na čemu im se posebno zahvaljujemo.

Foto galerija klikom na sliku

9.2.2020 - Tubišvat i sinagoga

Tridesetak članova Jevrejske opštine okupilo se u našoj sinagogi da proslavimo Novu godinu drveća - Tubišvat, ali i rešenje Višeg kasacionog suda kojim je poništena odluka sudije Gordane Gajić Salzberger, kojim je poništila rešenje Agencije za restituciju o vraćanju sinagoge u zamenu za druge oduzete nekretnine.
Malo je reći da je odluka člana Beogradske jevrejske opštine bila iznenađujuća za nas u Zemunu, ne zato što je došla od nekoga ko je član jevrejske zajednice, već zato što je primenila potpuno pogrešni zakon kada je poništila pomenutu odluku Agencije. No, da li je to neznanje ili namera, ovog puta nećemo da ulazimo, sada je na Upravnom sudu da ponovo donese odluku.

29.1.2020 - Dečiji kulturni centar domaćin „Putujuće izložbe o dobrim ljudima“

Foto galerija klikom na sliku

Povodom obeležavanja Dana Holokausta, Jevrejska opština Zemun se priključila višednevnom programu Jevrejske opštine Beograd postavljajući „Putujuću izložbu o dobrim ljudima“ autora Milana i Nenada Fogela u Dečijem kulturnom centru u Beogradu.
Na početku su Stefan Zekić i otac Danilo Tomić izveli himne Srbije i Izraela i jednu prigodnu jevrejsku pesmu posvećenu stradalim Jevrejima u Holokaustu.
Prisutnima su se obratili Avram Izrael i Nenad Fogel. Izrael je govorio o višednevnom programu koji je Jevrejska opština Beograd organizovala u proteklih nekoliko dana sećajući se 6 miliona Jevreja koji su stradali u Holokaustu, ali i skoro 83% stradalih Jevreja u Srbiji.
Nenad Fogel je prisutnima govorio o sadržaju izložbe i razlozima zbog kojih se Jevrejska opština već punih dvadeset godina bavi istraživanjem Holokausta. Ukazao je na brojne izložbe koje je postavila u znak sećanja na stradanje Jevreja, ali i svojih članova koji su ubijeni u Jasenovcu i Staroj Gradiški. Izložbom o dobrim ljudima, odnosno o ljudima koji su dobili visoko Izraelsko priznanje Pravednik među narodima, želeli smo da ukažemo na hrabre ljude koji su reskirali svoje živote da bi spasavali njima često nepoznate ljude jevrejskog porekla. Srbija treba da se ponosi sa svojih 139 Pravednika među narodima i da ih uvek i u svakoj prilici spominje, podiže im spomenike, dodeljuje nazive ulica, trgova i institucija. Tako će država Srbiji iskazati da poštuje najhrabrije među svojim građanima – Pravednike među narodima.
Na kraju otvaranja Vladanka Cvetković je pročitala tri pesme iz svoje zbirke pesama 50250, nazvanom po broju kojim je u Aušvicu bila obeležena njena majka Magdalena Morgenštern. Magdalena je preživela i retko je pričala o Aušvicu, a kada je pričala govorila je u sekvencama koje je njena ćerka Vladanka Cvetković pretočila u pesme, jer je želela da kroz stihove prenese maminu priču i osetila je potrebu da se to ovekoveči i da njeni unuci nikad ne zaborave.
Izložba će biti otvorena do prvog marta 2020. Dečiji kulturni centar će tokom februara organizovati posete osnovaca i srednjoškolaca uz stručno vođenje kroz izložbu i razgovore sa preživelim Jevrejima iz Srbije, istoričarima i autorima izložbe.

Pogledajte i intervju sa autorom Nenadom Fogelom sa N1 TV YouTube kanala.

22.12.2019 - Prvi dan Hanuke

Foto galerija klikom na sliku

Jevrejski kalendar je pravi „šaljivđija“. Malo malo pa neki naš praznik padne na dan, koji se baš i ne obeležava, osim kod jugonostalgičara. Naime, uz prvi dan Hanuke, podsetili smo se još jedne slavne epizode iz Drugog svetskog rata. Na taj dan je Prva proleterska udarna brigada vodila prvu borbu, samo dan od formiranja 21. decembra 1941. u Rudom. Taj dan se godinama slavio kao Dan JNA. Veza sa Hanukom je očigledna. Hanuka se slavi u znak sećanja na Judu Makabija koji je posle trogodišnje borbe pobedio helenističke okupatore i oslobodio Hram. Hanuka je poznata i kao Praznik svetlosti, a 22. decembar je pokrila tama, nestao je iz sećanja, pa bi se mogao nazvati Praznik tame. Izgleda da ovde više niko ne želi da se seća onih koji su zemlju oslobodili od nacista. Neka zato ova Hanuka bude posvećena bar malim delom našim oslobodiocima.
Zvanični deo proslave započeo je paljenjem prve svećice, a čast da je upali pripala je Neni, našoj gošći iz Jevrejske opštine Beograd.
Proslava Hanuke u Zemunu poznata je zato što joj se najviše raduju deca. I ove godine pripremili smo prigodne poklone za njih, a njihovi osmesi su bili više nego dovoljni pokazatelj koliko im ona znači. Još da se svakog, od osam dana slavlja, dele pokloni, dečijoj sreći ne bi bilo kraja.
Proslava Hanuka bila je prilika da Marijana Ajzenkol prisutne pozove na promociju međureligijskog kalendara, zakazanu za 27. decembar u biblioteci Sveti Sava u Zemunu, sa početkom u 18 časova.
Posle „košer“ posluženja koje je pristiglo iz naše sinagoge, prisutni su bili u prilici da se upoznaju sa planom da se u sledećoj godini posete nacistički logori Mathauzen i Gusen, smeštenim na teritoriji Austrije.

Dok su se deca igrala sa poklonima, odrasli su vodili ozbiljne razgovore posvećene tužnoj situaciji u jevrejskoj zajednici u Srbiji, pitajući se kada će sudstvo u Srbiji početi da radi svoj posao.

11.12.2019 - Promocija knjige „Jevreji profesori medicinskih fakulteta u Srbiji“

Foto galerija klikom na sliku

U svečanoj sali Srpskog lekarskog društva održana je 11. decembra promocija knjige Jevreji profesori medicinskih fakulteta u Srbiji u izdanju Jevrejske opštine Zemun. Pred mnogobrojnim gostima o knjizi su govorili recenzent profesorka dr Snežana Veljković i autori: predsednik Srpsko lekarskog društva akademik Radoje Čolović, bivši direktor izdavačke delatnosti Medicinskog fakulteta u Beogradu Dragan Pantelić i predsednik Jevrejske opštine Zemun Nenad Fogel.
Profesorka Veljković, pored toga što je recenzent, autor je priče o Jovanu Rajsu, koji je akademsku karijeru započeo kao asistent na Institutu za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu a profesorsku karijeru ostvario u Švedskoj. U svom obraćanju govorila je o Jevrejima profesorima, ali i njenom istraživanju koje je obuhvatilo i Jevreje koji su studirali na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Od brojnih imena Jevreja koji su završili Medicinski fakultet u Beogradu do 1941, do kojih je došla, bila je zatečena činjenicom da ih posle Drugog svetskog rata više nije sretala, ni u zdravstvenim ustanovama ni na fakultetu, jednostavno su „isčezli“. Spisak sa njihovim imenima objavljen je u knjizi uz nadu da će neko možda prepoznati neka od njih. Sve to je bio i njen motiv da „...sa zadovoljstvom prihvati recenziju rukopisa o profesorima medicinskih fakulteta u Srbiji, jevrejskog porekla.“
U knjizi je objavljen spisak studenata jevrejskog porekla koji su diplomirali na Medicinskom fakultetu u Beogradu od 1925. do 1949. koji je sastavila profesorka Veljković.
Akademik Čolović je govorio o velikom doprinosu koji su Jevreji, lekari, dali razvoju medicine u Srbiji, ali i o njihovom bezumnom stradanju za vreme Drugog svetskog rata. Predložio je da se nastave dalja istraživanja vezana za Jevreje koji su dolazili u Srbiju i takođe predavali na Medicinskom fakultetu u Beogradu (između ostalih Ferdinand Blumenthal), istina po njegovom saznanju, kratko vreme uoči Drugog svetskog rata, ali ipak sa značajnim tragom koji su ostavili u Srbiji.
Dragan Pantelić je govorio o svom dugogodišnjem radu sa profesorima Medicinskog fakulteta u Beogradu, a posebno se osvrnuo na one koji su bili jevrejskog porekla. Njihove životne sudbine, kao životni put Josifa Vesela, su tako fascinantne da bi se mogao napraviti odličan „holivudski film“. Govorio je i o dvogodišnjem istraživanju koja su sproveli on i Nenad Fogel, prikupljajući sve dostupne informacije, posebno pohranjene u arhivima u Srbiji.
Nenad Fogel se zahvalio svima koji su pomogli da ova knjiga ugleda svetlost dana. Posebno je istakao doprinos koji su realizaciji projekta dali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Gradska opština Zemun, ali i podsetio na njihovu dugogodišnju podršku brojnim projektima Jevrejske opštine Zemun. U svom obraćanju zahvalio se brojnim pojedincima ali i institucijama, kao što je  Stručna biblioteka Instituta za naučne informacije Vojnomedicinske akademije Univerziteta odbrane.
Posle promocije gosti su bili u prilici da nastave razgovor sa autorima uz prigodni koktel kao i da razgledaju prateće izložbene panoe.

Video-foto galerija Jevreja profesora na našem YouTube kanalu.

Sutradan smo dobili pismo sa čestitkama i sećanjima Prim dr Ilinke Vuković, članice Sekcije za istoriju medicine Srpskog lekarskog društva.

*Klikom na podvučene reči otvoriće se dodatni tekst.

1.10.2019 - Prvi dan oktobra u Zemunu: Susret ženskih sekcija na Zemunskom keju

Foto galerija klikom na sliku

Možda poslednji od lepih dana ove jeseni, iskoristile su članice Ženskih sekcija Zemuna i Beograda da se ponovo druže. Ovog puta u prelepom ambijentu Starog šlepa i pogledu na lepi plavi Dunav. Istina nije bilo valcera, ali je bilo raznovrsne ribe, poslužene od strane ljubaznog osoblja restorana.
Priliku da uživaju (da se „šlepaju“), u druženju imali su i Saša, Danilo i Nenad. Istina bili su malo skrajnuti, u drugi kraj restorana, kako ne bi mogli da prisluškuju ženske razgovore.

Domaćica druženja bila je predsednica Ženske sekcije JOZ Erna Kovačević.
Nova druženja se po svoj prilici nastavljaju u zatvorenim prostorima.

29.9.2019 - Nova godina u Sinagogi

Foto galerija klikom na sliku

Bez obzira što je Predsednik veća - sudija Gordana Gajić Salzberger poništila rešenje Agencije za restituciju kojim se u zamenu za oduzete nekretnine našoj opštini vratila sinagoga, članovi Jevrejske opštine Zemun su i ove godine dočekali Seder veče u svojoj sinagogi.
Sudija Salzberger je inače supruga člana Jevrejske opštine Beograd, struje koja je javno iskazuje netrpeljivost prema Zemunskoj jevrejskoj opštini. Njen suprug je član nepostojećeg Nadzornog odbora samoproglašenog predsednika Aleksandra Jinkera. Za razliku od sudije Salzberger, jedan drugi sud je doneo pravično rešenje kojim se nalaže toj mrziteljskoj grupaciji da napusti nelegalno uzurpirane prostorije Jevrejske opštine Beograd, te da ključeve predaju legalno izabranom predsedniku Danilu Mediću, i to pod pretnjom prinudnog izvršenja.
Ni pune tri godine nije bilo dovoljno sudiji da prouči rešenje Agencije, te da presudi po zakonu na osnovu koga je Agencija za restituciju dala Jevrejskoj opštini u vlasništvo zgradu naše bivše sinagoge. Umesto toga sudija se pozvala na zakon koji nema veze sa rešenjem Agencije. Mi u Zemunu smo sigurni da će pravda biti zadovoljena. Postupak se nastavlja pred Visokim kasacionim sudom u Beogradu.
Nadamo se da će viša instanca preinačiti odluku Upravnog suda, koju je u „Zahtevu za preispitivanje sudske odluke“  Agencija nazvala i „diskriminatorskom“ u odnosu na Jevrejsku opštinu Zemun.
Više od trećine našeg članstva bilo je večeras prisutno na Seder večeri i još jednom pokazalo na delu zajedništvo.

Čestitka predsednika Vučića našoj zajednici

Novogodišnja poruka predsednika Izraela Ruvena Rivlina
(video na engleskom, YouTube)

25.9.2019 - Druženje ženskih sekcija JOZ i JOB

Da ništa nije teško, potvrdile su članice Ženske sekcije Jevrejske opštine Beograda, tako što su prihvatile poziv naše Sekcije i uputile se sa svojom predsednicom Sonjom Levi na dalek put do Zemuna. Možda ne baš prvo druženje dve sekcije, ali prvo koje je iskorišćeno da se naprave planovi za redovna druženja, ne samo u prostorijama naših opština već i atraktivnim prostorima naših bratskih gradova. Kao prvi rezultat, zakazano je novo druženje u restoranu Šlep na Keju. Na to druženje su pozvani i predsednici Opština, Danilo Medić i Nenad Fogel, što su oni sa zadovoljstvom prihvatili.

Domaćica danšnjeg druženja bila je predsednica Ženske sekcije JOZa Erna Kovačević.

15.9.2019 - Evropski dan jevrejske kulture u sinagogi Sukat šalom

Foto galerija klikom na sliku

Jevrejska opština Zemun pridružila se obeležavanju EDJK našim komšijama u Beogradu. Manifestacija je održana u njihovoj sinagogi Sukat Šalom.
Vrata sinagoge su bila širom otvorena za sve znatiželjnike. Brojni gosti imali su priliku da obiđu našu izložbu Pravednici iz Srbije. Besplatni katalozi izložbe razgrabljeni su za tren, pa ostaje žal što nismo poneli više od tih 60 primeraka.
Naša saradnja sa Jevrejskom opštinom Beograd se nastavlja i u drugim brojnim aktivnostima.

Ovde možete pogledati i njihov izveštaj sa održane manifestacije.

28.7.2019 - Komemoracija zemunskim Jevrejima

Članovi i prijatelji naše zajednice okupili su se danas na Jevrejskom groblju u Zemunu u znak sećanja na stradale Jevreje iz Zemuna, koji su 27. jula 1942. godine oterani u stočnim vagonima put logora Jasenovac i Stara Gradiška.
Ove godine letnji odmori mnogih su se preklopili sa ovim datumom pa je ovom okupljanju prisustvovao nešto manji broj ljudi.
U ime naše opštine ispred spomenika venac su položili  članovi naših Komisija Dragoslav Beherano i Živko Kovačević nakon čega je minutom ćutanja odata pošta svim zemunskim Jevrejima stradalim od nacističkog terora.

11.6.2019 - Rad na projektu o Jevrejima profesorima Medicinskih fakulteta u Srbiji

U okviru istraživanja o Jevrejima koji su bili profesori medicinskih fakulteta u Srbiji, stupili smo u kontakt sa profesorom Milanom Stanulovićem, u nadi da će nam dati podatke o profesoru dr Ivanu Pilišu. Umesto toga, dobili smo od profesora Stanulovića interesantno predavanje o dr Petru Švarcu, uglednom lekaru iz današnje Rumunije, koji se nastanio u Novom Sadu 1920. godine.

U prilogu koji sledi, uz dozvolu autora, upoznaćete se sa izuzetnim čovekom koji je od 1952. do 1961. bio predsednik Jevrejske opštine Novi Sad.
Power Point prezentacija.

24.5.2019 - Saradnja sa Bibliotekom VMA

Jasmina Majkić, Nenad Fogel, Ljiljana Simić i Biljana Jokić Mušicki
Desno: Nenad Fogel sa Ljiljanom Simić

U okviru realizacije projekta „Jevreji profesori medicinskih fakulteta u Srbiji“, rukovodilac projekta Nenad Fogel, obratio se biblioteci Vojnomedicinske akademije za pomoć u istraživanju njihovih bibliotečkih arhiva. Već u prvom telefonskom kontaktu sa bibliotekarkom VMA Ljiljanom Simić bilo je jasno da ćemo dobiti svu potrebnu pomoć. Pored onih, najistaknutijih profesora, kao što su Izidor Papo, Ervin Ginzberg, Herbert Kraus i Emanuel Vajs, ljubazno osoblje na čelu sa Ljiljanom Simić nam je ukazalo na još nekoliko profesora koji su bili jevrejskog porekla. Projekat koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja i Gradska opština Zemun je ovom saradnjom dobio kako na kvantitetu tako i na kvalitetu informacija o njihovim profesorima. Pored toga gđa. Simić nam je ukazala i na neke profesore koji su bili predavači na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
U znak poštovanja i divne saradnje koju smo ostvarili, Jevrejska opština Zemun poklonila je desetak svojih izdanja za potrebe biblioteka VMA. Izdanja su uručena načelnici stručne biblioteke Instituta za naučne informacije VMA Univerziteta odbrane, Jasmini Majkić, bibliotekarki Ljiljani Simić i dokumentaristi - informatoru Biljani Jokić Mušicki.

12.5.2019 - Godišnja skupština JOZ

Foto galerija klikom na sliku

U senci sudskih procesa koje je protiv Jevrejske opštine Zemun i još tri opštine poveo Robert Sabadoš, u nadi da će sprečiti svoju smenu koja je izglasana još 1. jula prošle godine, Jevrejska opštine Zemun održala je redovnu godišnju skupštinu.
Posle uobičajenih izbora predsedavajućeg skupštine, zapisničara i overača zapisnika, podneti su redovni izveštaji Nadzornog odbora i svih komisija JOZa.
Tokom zasedanja održan je i minut ćutnje za članove naše zajednici koji su nas napustili u prethodnom periodu.

Iako nam je protivzakonito, od strane Saveza, onemogućen pristup sredstvima koja nam pripadaju po Zakonu o otklanjanju posledica Holokausta, Jevrejska opština Zemun je usvojila budžet koji se oslanja na sopstvene prihode. Skupština je izrazila nadu da će naša krivična prijava podneta protiv Roberta Sabadoša decembra 2018. početi da se razmatra, te da će protiv njega tužilaštvo povesti ozbiljnu istragu zbog zloupotrebe budžetskih sredstava Republike Srbije.
Posle godina provedenih na čelu Socijalne komisije naša Vera Krotić je zamolila da je oslobodimo dužnosti i izaberemo novog predsednika. U sastav Komisje izabrani su Svetozar Kon i Olga Skejić, a za predsednika je izabran dosadašnji član Žika Kovačević.

7.5.2019 - Promocija knjige „Pravednici bez medalje“ i postavka izložbe „Znani i neznani junaci“

Foto galerija klikom na sliku

U izložbenom prostoru Kancelarije za mlade Gradske opštine Zemun održana je promocija knjige „Pravednici bez medalje“ i otvorena izložba „Znani i neznani junaci“. Autor izložbe i urednik knjige, Nenad Fogel, govorio je o velikoj pomoći koju godinama pruža Gradska opština Zemun jevrejskoj zajednici. Kao primer pomoći, naveo je da je Opština, pored ove knjige, finansirala ili sufinansirala još osam izdanja Jevrejske opštine Zemun. Obraćajući se prisutnima posebno je pozdravio članove porodica koje su spasavale Jevreje, Stojana Kneževića iz Kikinde i Miloša Stojanovića iz Kragujevca, kao i Svetozara Jovaševića, koga je spasila Desanka Tomić, nosilac Medalje pravednika. Pozdravio je i sve predsednike koji su bili prisutni, a bilo ih je puno, počev od predsednika opštine Zemun Dejana Matića, predsednika Jevrejskih opština Beograd i Priština, Danila Medića i Dobrice Prlinčevića, predsednika Saveza Igora Ginzberga, do predsednika Kluba matične kulture Zemuna Svetozara Ljubinkovića, udruženja Rom Serđa Alijevića, kluba poštovalaca vremena Mah Marijane Azjenkol... Sve u svemu okupila se elita Zemuna, a i šire.
Knjigu Milana Fogela objavila je Jevrejska opština Zemun decembra 2018. godine uz pomoć Gradske opštine Zemun i Ministarstva kulture i informisanja. Knjiga sadrži 23. priče o dobrim ljudima iz Srbije koji su spasavali Jevreje tokom Drugog svetskog rata. Književnik Filip David je na molbu urednika izdanja napisao priču o sudbini svoje porodice za vreme Drugog svetskog rata. On je ujedno predstavio knjigu mnogobrojnim posetiocima. Pohvalio je napore Jevrejske opštine Zemun, koja se već dvadeset godina bavi čuvanjem od zaborava stradanje Jevreja u Holokaustu, posebno negovanjem sećanja na ljude koji su ih spasavali. Govorio je o verovanjima kod Jevreja da svetom hodaju 36 pravednika, a da ni sami ne znaju da su to oni, ali da su se, eto u najstrašnijim vremenima, pravednici pojavili i u Srbiji. Govorio je o svom opredelenju tokom rata devedesetih na prostoru Jugoslavije, poredeći ga sa ličnim iskustvom koja je on sa svojom porodicom doživeo tokom Drugog svetskog rata u malom fruškogorskom selu Manđelosu, gde ih je takoreći celo selo sačuvalo od sigurne smrti. Njegova životna filozofija podrazumeva obavezu da čovek mora nekada da se žrtvuje radi višeg cilja. Zato se on neustrašivo odupreo tadašnjoj vladajućoj garnituri, stajući na stranu nemoćnih i ugroženih.
Aleksandar Nećak, koji je takođe kao dete preživeo Holokaust, a njegovu priču poetski ispričao autor, govorio je o odnosu društva prema sećanju na stradanje, ne samo Jevreja već i većinskog naroda, Srba. Primetio je da ni posle 74. godine od završetka Drugog svetskog rata nije ništa učinjeno na očuvanju sećanja na stradale ljude. Kao simbol stradanja Jevreja u Srbiji danas se govori o Starom sajmištu, ali po njegovim rečima istina o tome šta se tamo tačno dešavalo sistematski se zataškava. O formiranju adekvatnog muzeja sećanja na stradale za sada je samo priča bez ikakvih konkretnih koraka. Zato smatra da je ova knjiga od izuzetne važnosti za sve u Srbiji.
Autor knjige, Milan Fogel, govorio je o velikim izazovima sa kojima je bio suočen tokom pisanja priča o građanima Srbije, herojima najstrašnijih vremena u istoriji jevrejskog naroda. Mnogi od intervjua koje je obavio sa spasenim Jevrejima bila su zadnja svedočenja o njihovim spasiocima. Zato smatra da je važno da knjiga dopre do što više ljudi, naročito mladih, koji malo ili nimalo znaju šta se sve dešavalo tokom Drugog svetskog rata u Srbiji, posebno sa Jevrejima.
Na kraju promocije prisutnima se obratio i predsednik Gradske opštine Zemun Dejan Matić. Vidno uzbuđen onim što je čuo, zahvalio se učesnicima promocije, obećavši da će Opština Zemun i nadalje podržavati sve projekte koji doprinose kulturi sećanja.
Svim posetiocima poklonjena je knjiga i katalog izložbe.
Izložba će trajati do sedmog juna 2019. Za sve buduće posetioce takođe je obezbeđen po jedan primerak knjige i katalog izložbe.

O ovom događaju takođe izveštava i portal Gradske opštine Zemun

27.4.2019 - Proslava Pesaha: Putovanje kroz vreme

Foto galerija klikom na sliku

Jevrejska opština Zemun obeležila je osmi dan Pesaha prigodnom proslavom na obroncima Fruške gore. Domaćin proslave bila je vinarija Stojković. U prelepom etno ambijentu, prisetili smo se izlaska naših predaka iz egipatskog ropstva pod vođstvom Mojsija. Uz uobičajeno posluženje, gorkih trava, pilećih krilaca, kuvanih jaja, ali i tradicionalnih jela srpskog naroda, bili smo u prilici da degustiramo i pet vrsta vina i više vrsta domaće rakije koju proizvodi vinarija Stojković.
Kako se ove godine Pesah poklopio sa velikim hrišćanskim praznikom Uskrsom (velikom subotom), koji se proslavlja u slavu Isusa „naše gore lista“, rešili smo da posetimo obližnji manastir Beočin (foto galerija ovde). Ljubazne monahinje, specijalno za nas, otvorile su malu crkvu, jer se ona iz 1864 renovira, gde su nam ukratko ispričale istorijat manastira. Posle razmene simboličnih poklona, mi njima naša kuvana jaja, oni nama brošuru o manastiru, obišli smo i nadaleko čuveni „francuski park“ iz osamnaestog veka, koji se nalazi pored manastirskog konaka.
Posle svečanog ručka tridesetak naših članova obišlo je lokalnu vikendicu gde su bili posluženi kafom i čuvenom baklavom naše Vere, koju je spremila specijalno za ovu priliku.
Još se nisu ni slegli mnogobrojni utisci, a već smo počeli da pravimo planove za sledeće proslave i druženja. Naša sanjarenja prekinuo je vozač autobusa koji je zatrubio u znak da je došlo vreme da se vratimo u naš Zemun.

21.3.2019 - Purim bez tenzija

Foto galerija klikom na sliku

Naše prostorije postale su tesne da prime sve zainteresovane goste, i zato već drugu godinu za redom Purim proslavljamo u Sinagogi.
Proslava Purima prošla je bez da smo spomenuli moderne Hamane, ili „kriminalce“, kako se oni sami nazivaju. Za njihove uši pobrinuće se vlast. Za Matildine, „Hamanove uši“, pobrinuli smo se posle svečane večere.
Proslava Purima, koja je okupila veliki broj naših članova, bila je i prilika da se dogovaramo oko buduće saradnje sa zajednicama iz okruženja. Napravljeni su planovi za posete Segedinu, Zagrebu i Fruškoj Gori. Samo dan pre Purima dobili smo poziv i od Jevrejske zajednice Crne Gore da prisustvujemo ovogodišnjem susretu Mahar. Skoro svi prisutni su izrazili želju da putuju u Budvu, gde se Mahar po sedmi put organizuje.

19.1.2019 - Tubišvat u senci prehlada i gripa

Foto galerija klikom na sliku

U znak poštovanja prema našoj braći, koja slave jednog Jevrejina, sve zbog poklapanja sa velikom pravoslavnom slavom Svetog Jovana Krstitelja, koji je krstio baš onog s početka rečenice, odlučili smo da proslavu Nove godine drveća održimo malo ranije.
Za razliku od prošlogodišnje proslave koja je održana u skladu sa prolećnim temperaturama, ove godine je bilo baš kako i priliči našem podneblju, hladno. Takva hladnoća „sprečila“ je neke od naših redovnih učesnika proslave da nam se pridruže u tradicionalnom konzumiranju voća iz toplijih podneblja.
Na početku proslave Nenad Fogel je, pozdravljajući goste, objasnio suštinu praznika, uz dodatna pojašnjenja obaveze da se deset posto od svih plodova koje se uberu u prethodnoj godini, pre 15 teveta, moraju predati sveštenicima, odnosno rabinima. To je, između svih ostalih usmenih zakona, zapisano u Mišni od strane rabina Jude Hanasija negde oko 220 godine, verovatno da se ne bi zaboravio taj izuzetno važan „zakon“ danas bi to nazvali porezom: desetina.
Danas naš rabin ne uzima od nas „desetinu“, uzima koliko mu treba, a treba mu dosta!
Oni koji nisu zakačili prehladu imali su priliku da se posluže sa „mesnim voćem“ pristiglim iz naše sinagoge (Sača).

Natrag na vrh stranice