NAJNOVIJE VESTI IZ AKTIVNOSTI NAŠE OPŠTINE
S A D R Ž A J

28.7.2019 - Komemoracija zemunskim Jevrejima
11.6.2019 - Rad na projektu o Jevrejima profesorima medicine
24.5.2019 - Saradnja sa Bibliotekom VMA

12.5.2019 - Godišnja skupština JOZ

7.5.2019 - Promocija knjige „Pravednici bez medalje“ i postavka
izložbe „Znani i neznani junaci“

27.4.2019 - Proslava Pesaha
21.3.2019 - Purim bez tenzija
19.1.2019 - Tubišvat u senci prehlada i gripa

ARHIVA STARIJIH VESTI: 2018 :: 2017 :: 2016 :: 2015 :: 2014 :: 2013 :: 2012 :: 2011 :: 2005-10

28.7.2019 - Komemoracija zemunskim Jevrejima

Članovi i prijatelji naše zajednice okupili su se danas na Jevrejskom groblju u Zemunu u znak sećanja na stradale Jevreje iz Zemuna, koji su 27. jula 1942. godine oterani u stočnim vagonima put logora Jasenovac i Stara Gradiška.
Ove godine letnji odmori mnogih su se preklopili sa ovim datumom pa je ovom okupljanju prisustvovao nešto manji broj ljudi.
U ime naše opštine ispred spomenika venac su položili  članovi naših Komisija Dragoslav Beherano i Živko Kovačević nakon čega je minutom ćutanja odata pošta svim zemunskim Jevrejima stradalim od nacističkog terora.

11.6.2019 - Rad na projektu o Jevrejima profesorima Medicinskih fakulteta u Srbiji

U okviru istraživanja o Jevrejima koji su bili profesori medicinskih fakulteta u Srbiji, stupili smo u kontakt sa profesorom Milanom Stanulovićem, u nadi da će nam dati podatke o profesoru dr Ivanu Pilišu. Umesto toga, dobili smo od profesora Stanulovića interesantno predavanje o dr Petru Švarcu, uglednom lekaru iz današnje Rumunije, koji se nastanio u Novom Sadu 1920. godine.

U prilogu koji sledi, uz dozvolu autora, upoznaćete se sa izuzetnim čovekom koji je od 1952. do 1961. bio predsednik Jevrejske opštine Novi Sad.
Power Point prezentacija.

24.5.2019 - Saradnja sa Bibliotekom VMA

Jasmina Majkić, Nenad Fogel, Ljiljana Simić i Biljana Jokić Mušicki
Desno: Nenad Fogel sa Ljiljanom Simić

U okviru realizacije projekta „Jevreji profesori medicinskih fakulteta u Srbiji“, rukovodilac projekta Nenad Fogel, obratio se biblioteci Vojnomedicinske akademije za pomoć u istraživanju njihovih bibliotečkih arhiva. Već u prvom telefonskom kontaktu sa bibliotekarkom VMA Ljiljanom Simić bilo je jasno da ćemo dobiti svu potrebnu pomoć. Pored onih, najistaknutijih profesora, kao što su Izidor Papo, Ervin Ginzberg, Herbert Kraus i Emanuel Vajs, ljubazno osoblje na čelu sa Ljiljanom Simić nam je ukazalo na još nekoliko profesora koji su bili jevrejskog porekla. Projekat koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja i Gradska opština Zemun je ovom saradnjom dobio kako na kvantitetu tako i na kvalitetu informacija o njihovim profesorima. Pored toga gđa. Simić nam je ukazala i na neke profesore koji su bili predavači na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
U znak poštovanja i divne saradnje koju smo ostvarili, Jevrejska opština Zemun poklonila je desetak svojih izdanja za potrebe biblioteka VMA. Izdanja su uručena načelnici stručne biblioteke Instituta za naučne informacije VMA Univerziteta odbrane, Jasmini Majkić, bibliotekarki Ljiljani Simić i dokumentaristi - informatoru Biljani Jokić Mušicki.

12.5.2019 - Godišnja skupština JOZ

Foto galerija klikom na sliku

U senci sudskih procesa koje je protiv Jevrejske opštine Zemun i još tri opštine poveo Robert Sabadoš, u nadi da će sprečiti svoju smenu koja je izglasana još 1. jula prošle godine, Jevrejska opštine Zemun održala je redovnu godišnju skupštinu.
Posle uobičajenih izbora predsedavajućeg skupštine, zapisničara i overača zapisnika, podneti su redovni izveštaji Nadzornog odbora i svih komisija JOZa.
Tokom zasedanja održan je i minut ćutnje za članove naše zajednici koji su nas napustili u prethodnom periodu.

Iako nam je protivzakonito, od strane Saveza, onemogućen pristup sredstvima koja nam pripadaju po Zakonu o otklanjanju posledica Holokausta, Jevrejska opština Zemun je usvojila budžet koji se oslanja na sopstvene prihode. Skupština je izrazila nadu da će naša krivična prijava podneta protiv Roberta Sabadoša decembra 2018. početi da se razmatra, te da će protiv njega tužilaštvo povesti ozbiljnu istragu zbog zloupotrebe budžetskih sredstava Republike Srbije.
Posle godina provedenih na čelu Socijalne komisije naša Vera Krotić je zamolila da je oslobodimo dužnosti i izaberemo novog predsednika. U sastav Komisje izabrani su Svetozar Kon i Olga Skejić, a za predsednika je izabran dosadašnji član Žika Kovačević.

7.5.2019 - Promocija knjige „Pravednici bez medalje“ i postavka izložbe „Znani i neznani junaci“

Foto galerija klikom na sliku

U izložbenom prostoru Kancelarije za mlade Gradske opštine Zemun održana je promocija knjige „Pravednici bez medalje“ i otvorena izložba „Znani i neznani junaci“. Autor izložbe i urednik knjige, Nenad Fogel, govorio je o velikoj pomoći koju godinama pruža Gradska opština Zemun jevrejskoj zajednici. Kao primer pomoći, naveo je da je Opština, pored ove knjige, finansirala ili sufinansirala još osam izdanja Jevrejske opštine Zemun. Obraćajući se prisutnima posebno je pozdravio članove porodica koje su spasavale Jevreje, Stojana Kneževića iz Kikinde i Miloša Stojanovića iz Kragujevca, kao i Svetozara Jovaševića, koga je spasila Desanka Tomić, nosilac Medalje pravednika. Pozdravio je i sve predsednike koji su bili prisutni, a bilo ih je puno, počev od predsednika opštine Zemun Dejana Matića, predsednika Jevrejskih opština Beograd i Priština, Danila Medića i Dobrice Prlinčevića, predsednika Saveza Igora Ginzberga, do predsednika Kluba matične kulture Zemuna Svetozara Ljubinkovića, udruženja Rom Serđa Alijevića, kluba poštovalaca vremena Mah Marijane Azjenkol... Sve u svemu okupila se elita Zemuna, a i šire.
Knjigu Milana Fogela objavila je Jevrejska opština Zemun decembra 2018. godine uz pomoć Gradske opštine Zemun i Ministarstva kulture i informisanja. Knjiga sadrži 23. priče o dobrim ljudima iz Srbije koji su spasavali Jevreje tokom Drugog svetskog rata. Književnik Filip David je na molbu urednika izdanja napisao priču o sudbini svoje porodice za vreme Drugog svetskog rata. On je ujedno predstavio knjigu mnogobrojnim posetiocima. Pohvalio je napore Jevrejske opštine Zemun, koja se već dvadeset godina bavi čuvanjem od zaborava stradanje Jevreja u Holokaustu, posebno negovanjem sećanja na ljude koji su ih spasavali. Govorio je o verovanjima kod Jevreja da svetom hodaju 36 pravednika, a da ni sami ne znaju da su to oni, ali da su se, eto u najstrašnijim vremenima, pravednici pojavili i u Srbiji. Govorio je o svom opredelenju tokom rata devedesetih na prostoru Jugoslavije, poredeći ga sa ličnim iskustvom koja je on sa svojom porodicom doživeo tokom Drugog svetskog rata u malom fruškogorskom selu Manđelosu, gde ih je takoreći celo selo sačuvalo od sigurne smrti. Njegova životna filozofija podrazumeva obavezu da čovek mora nekada da se žrtvuje radi višeg cilja. Zato se on neustrašivo odupreo tadašnjoj vladajućoj garnituri, stajući na stranu nemoćnih i ugroženih.
Aleksandar Nećak, koji je takođe kao dete preživeo Holokaust, a njegovu priču poetski ispričao autor, govorio je o odnosu društva prema sećanju na stradanje, ne samo Jevreja već i većinskog naroda, Srba. Primetio je da ni posle 74. godine od završetka Drugog svetskog rata nije ništa učinjeno na očuvanju sećanja na stradale ljude. Kao simbol stradanja Jevreja u Srbiji danas se govori o Starom sajmištu, ali po njegovim rečima istina o tome šta se tamo tačno dešavalo sistematski se zataškava. O formiranju adekvatnog muzeja sećanja na stradale za sada je samo priča bez ikakvih konkretnih koraka. Zato smatra da je ova knjiga od izuzetne važnosti za sve u Srbiji.
Autor knjige, Milan Fogel, govorio je o velikim izazovima sa kojima je bio suočen tokom pisanja priča o građanima Srbije, herojima najstrašnijih vremena u istoriji jevrejskog naroda. Mnogi od intervjua koje je obavio sa spasenim Jevrejima bila su zadnja svedočenja o njihovim spasiocima. Zato smatra da je važno da knjiga dopre do što više ljudi, naročito mladih, koji malo ili nimalo znaju šta se sve dešavalo tokom Drugog svetskog rata u Srbiji, posebno sa Jevrejima.
Na kraju promocije prisutnima se obratio i predsednik Gradske opštine Zemun Dejan Matić. Vidno uzbuđen onim što je čuo, zahvalio se učesnicima promocije, obećavši da će Opština Zemun i nadalje podržavati sve projekte koji doprinose kulturi sećanja.
Svim posetiocima poklonjena je knjiga i katalog izložbe.
Izložba će trajati do sedmog juna 2019. Za sve buduće posetioce takođe je obezbeđen po jedan primerak knjige i katalog izložbe.

O ovom događaju takođe izveštava i portal Gradske opštine Zemun

27.4.2019 - Proslava Pesaha: Putovanje kroz vreme

Foto galerija klikom na sliku

Jevrejska opština Zemun obeležila je osmi dan Pesaha prigodnom proslavom na obroncima Fruške gore. Domaćin proslave bila je vinarija Stojković. U prelepom etno ambijentu, prisetili smo se izlaska naših predaka iz egipatskog ropstva pod vođstvom Mojsija. Uz uobičajeno posluženje, gorkih trava, pilećih krilaca, kuvanih jaja, ali i tradicionalnih jela srpskog naroda, bili smo u prilici da degustiramo i pet vrsta vina i više vrsta domaće rakije koju proizvodi vinarija Stojković.
Kako se ove godine Pesah poklopio sa velikim hrišćanskim praznikom Uskrsom (velikom subotom), koji se proslavlja u slavu Isusa „naše gore lista“, rešili smo da posetimo obližnji manastir Beočin (foto galerija ovde). Ljubazne monahinje, specijalno za nas, otvorile su malu crkvu, jer se ona iz 1864 renovira, gde su nam ukratko ispričale istorijat manastira. Posle razmene simboličnih poklona, mi njima naša kuvana jaja, oni nama brošuru o manastiru, obišli smo i nadaleko čuveni „francuski park“ iz osamnaestog veka, koji se nalazi pored manastirskog konaka.
Posle svečanog ručka tridesetak naših članova obišlo je lokalnu vikendicu gde su bili posluženi kafom i čuvenom baklavom naše Vere, koju je spremila specijalno za ovu priliku.
Još se nisu ni slegli mnogobrojni utisci, a već smo počeli da pravimo planove za sledeće proslave i druženja. Naša sanjarenja prekinuo je vozač autobusa koji je zatrubio u znak da je došlo vreme da se vratimo u naš Zemun.

21.3.2019 - Purim bez tenzija

Foto galerija klikom na sliku

Naše prostorije postale su tesne da prime sve zainteresovane goste, i zato već drugu godinu za redom Purim proslavljamo u Sinagogi.
Proslava Purima prošla je bez da smo spomenuli moderne Hamane, ili „kriminalce“, kako se oni sami nazivaju. Za njihove uši pobrinuće se vlast. Za Matildine, „Hamanove uši“, pobrinuli smo se posle svečane večere.
Proslava Purima, koja je okupila veliki broj naših članova, bila je i prilika da se dogovaramo oko buduće saradnje sa zajednicama iz okruženja. Napravljeni su planovi za posete Segedinu, Zagrebu i Fruškoj Gori. Samo dan pre Purima dobili smo poziv i od Jevrejske zajednice Crne Gore da prisustvujemo ovogodišnjem susretu Mahar. Skoro svi prisutni su izrazili želju da putuju u Budvu, gde se Mahar po sedmi put organizuje.

19.1.2019 - Tubišvat u senci prehlada i gripa

Foto galerija klikom na sliku

U znak poštovanja prema našoj braći, koja slave jednog Jevrejina, sve zbog poklapanja sa velikom pravoslavnom slavom Svetog Jovana Krstitelja, koji je krstio baš onog s početka rečenice, odlučili smo da proslavu Nove godine drveća održimo malo ranije.
Za razliku od prošlogodišnje proslave koja je održana u skladu sa prolećnim temperaturama, ove godine je bilo baš kako i priliči našem podneblju, hladno. Takva hladnoća „sprečila“ je neke od naših redovnih učesnika proslave da nam se pridruže u tradicionalnom konzumiranju voća iz toplijih podneblja.
Na početku proslave Nenad Fogel je, pozdravljajući goste, objasnio suštinu praznika, uz dodatna pojašnjenja obaveze da se deset posto od svih plodova koje se uberu u prethodnoj godini, pre 15 teveta, moraju predati sveštenicima, odnosno rabinima. To je, između svih ostalih usmenih zakona, zapisano u Mišni od strane rabina Jude Hanasija negde oko 220 godine, verovatno da se ne bi zaboravio taj izuzetno važan „zakon“ danas bi to nazvali porezom: desetina.
Danas naš rabin ne uzima od nas „desetinu“, uzima koliko mu treba, a treba mu dosta!
Oni koji nisu zakačili prehladu imali su priliku da se posluže sa „mesnim voćem“ pristiglim iz naše sinagoge (Sača).

Natrag na vrh stranice