NAJNOVIJE VESTI IZ AKTIVNOSTI NAŠE OPŠTINE
S A D R Ž A J

12-15.10.2023 - Zemunci na DOR 2023.
16.9.2023 - Nova godina u dvorištu sinagoge
3.9.2023 - Promocija projekta „ID Kartica Preživelih Holokausta“
3.9.2023 - Otkrivanje spomen ploče
30.7.2023 - Komemoracija zemunskim Jevrejima
4.6.2023 - Redovna godišnja Skupština JOZ

24.4.2023 - Nenad Fogel u poseti ministru Žigmanovu
22.-23.4.2023 - Konferencija „Odjeci Jasenovca“
6.4.2023 - Proslava Pesaha u JO Zemun
5.3.2023 - U susret Purimu
8.2.2023 - JOZ ugostio državnog sekretara Z. Antića
5.2.2023 - U susret proslavi Tubišvata

ARHIVA VESTI: 2022 :: 2021 :: 2020 :: 2019 :: 2018 :: 2017 :: 2016 :: 2015 :: 2014 :: 2013 :: 2012 :: 2011 :: 2005-10

12-15.10.2023 - Zemunci na DOR 2023.

Foto galerija klikom na sliku

Posle prinudne pauze od nekoliko godina, Židovska općina Zagreb organizovala je novo, četvrto druženje jevrejskih zajednica iz Hrvatske nazvano DOR. Susretu su prisustvovale i brojne zajednice iz bivše Jugoslavije.
Devetočlana delegacija Jevrejske opštine Zemun bila je deo publike koja je tapšala bogatom programu. Iako je program bio osmišljen prvenstveno za domaću publiku, svako od nas je mogao da pronađe po nešto što bi ga zainteresovalo. Bilo je lepih koncerata, plesa i predavanja, od kojih se našim članovima veoma dopalo predavanje Žarka Puhovskog „Humanost Holokausta?“ Naravno najviše nam se dopao „program“ u bazenu, gde smo i provodili najviše vremena.
Ističemo ljubaznost hotelskog osoblja, izvanrednu uslugu u svakom segmentu, ali i prelepe pejsaže koji ga okružuju. Pored obilazaka okoline hotele, veći deo naše delegacije posetilo je i prelepo Celje. Vreme, sunčano i veoma toplo za ovo doba godine, još više je ulepšalo produženi vikend. Kao poklon domaćinima za njihovu knjižnicu (biblioteka) darovali smo im nekoliko naših izdanja: DVE ZEMUNSKE SINAGOGE, Zbornik radova sa konferencije o zemunskim logorima i naš poslednji Katalog aktivnosti, 2020-2022.

Program DOR 23

16.9.2023 - Nova godina u dvorištu sinagoge

Foto galerija klikom na sliku

Prvi put smo u novijoj istoriji naše zajednice proslavili Novu 5784. godinu u dvorištu aškenaske sinagoge. Simbolika dvorišta sinagoge je višestruka. U njemu su se pre Drugog svetskog rata redovno sastajali i družili Jevreji iz Zemuna; od najmlađih, onih stasalih za versku službu (koji su napunili 13 godina), do članova Hašomer hacaira koji su u njemu kovali planove za iseljenje u Palestinu. Danas se „kuju“ drugačiji planovi: kako zgradu aškenaske sinagoge pretvoriti u Versko kulturni centar. Svi su se složili da je to velika misija, ali da iziskuje ogromna novčana sredstva. Kako sada stvari stoje sudbina naše sinagoge je da će još mnogo vode proteći Dunavom pored Zemuna dok se ta sredstva ne obezbede. Do tada ostajemo zadovoljni sa činjenicom da se vlasnici restorana, koji se tu nalazi, sa poštovanjem brinu o našoj zgradi.
Ove godine sa nama su proslavili dolazak Nove godine i nekoliko naših prijatelja iz Zemuna, donoseći nam prigodne poklone.

Mazal tov!

3.9.2023 - Promocija projekta „ID Kartica Preživelih Holokausta“

Foto galerija klikom na sliku

Povodom Evropskog dana jevrejske kulture, 3. septembara 2023, u 11. časova, Dubrovačka 21. Zemun, Jevrejska opština Zemun organizovala je otkrivanje spomen ploče na mestu gde se nalazila naša Sefardska sinagoga. Posle svečanosti gosti su prešli u Aškenasku sinagogu gde je predstavljen Projekat „Identifikacione kartice preživelih Holokausta“ - članova Jevrejske opštine Zemun. Pored brojnih građana Zemuna, promociji su prisustvovali Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, gradonačelnik Zemuna Gavrilo Kovačević, Opunomoćeni ministar iz veleposlanstva Republike Hrvatske Natali Lulić, Miloš Gajić iz sektora za zaštitu kulturnog nasleđa Ministarstva kulture Republike Srbije, Monsinjor Jozo Duspara iz Katoličke crkve, Dragoljub Acković narodni poslanik iz Romske zajednice, naši prijatelji iz Jevrejskih opština Beograd i Pančeva i nekoliko profesorki iz Zemunske gimnazije i Baletske škole „Lujo Davičo“ iz Beograda.
Кultura sećanja koju neguje Jevrejska opština Zemun, podrazumevala je u prošlosti uglavnom sećanje na stradale članove naše Jevrejske opštine. U brojnim izdanjima Jevrejske opštine Zemun pisali smo o sudbinama 575 naših članova koji su stradali u logorima Jasenovac (muškarci) i Stara Gradiška (žene i deca). Međutim, doprinos preživelih članova razvoju naše zajednice u posleratnom periodu je nemerljiv. Rad na obnovi i održanju Jevrejske opštine Zemun izneli su malobrojni preživeli. Zato smo odlučili da se sa izdavanjem IDENTIFIКACIONIH КARTICA PREŽIVELIH HOLOКAUSTA odužimo na svemu šta su posle Drugog svetskog rata učinili da naša devastirana zajednica potpuno ne nestane. Do sada smo odštampali 63 ID Kartica preživelih članova JOZ. Posebno ističemo nemerljiv doprinos nekoliko članova koji su neposredno posle oslobođenja, a to je bilo već oktobra 1944, započeli sa obnovom rada Jevrejske opštine Zemun. To se pre svega odnosi na Johana Goldštajna, koji se sve vreme rata skrivao u Zemunu i prvi ušao u naše napuštene zgrade. Ubrzo mu se pridružio i dugogodišnji predsednik dr Lav Brandajz i uz Aleksandra Franka i Vilima Šera pokušali su da urade nemoguće, da ponovo zasija svetlo u našoj zajednici. Među preživelima su bila i deca koja su i danas sa nama, brat i sestra Mioljub i Vera Karaoglanović udata Krotić, Vladimir Šer i Branko Raca. Jelisaveta Frank danas živi u Izraelu.
Od dve hiljadite godine, novo rukovodstvo je obnovilo proslave svih velikih praznika. Praznike smo obeležavali u našim skromnim prostorijama. Kao što je poznato, sinagoga je vraćena JO Zemun i u skladu sa finansijskim mogućnostima biće jednog dana pretvorena u Versko kulturni centar. Do tada, uz zahvalnost zakupcima, restoranu Sač, u prilici smo da u ovom prostoru održavamo proslave naših verskih praznika.
Posle promocije ID Kartica održan je dvosatni koncert grupe Apsolutno romantično, pod sloganom „sećamo se stradalih, slavimo život“.
Gostima promocije poklonili smo dve knjige: „DVE ZEMUNSKE SINAGOGE“ i „NESTALI U HOLOKAUSTU – svaka slika priča priču“.

Projekat su pomogli Ministarstvo kulture Republike Srbije, Grad Beograd, Gradska opština Zemun i Jevrejska opština Zemun koja je finansirala izradu spomen ploče.

3.9.2023 - Otkrivanje spomen ploče

Foto galerija klikom na sliku

Povodom Evropskog dana jevrejske kulture, 3. septembara 2023, u 11. časova, Dubrovačka 21. Zemun, Jevrejska opština Zemun organizovala je otkrivanje spomen ploče na mestu gde se nalazila naša Sefardska sinagoga. U prisustvu brojnih građana, posle kratkog obraćanja predsednika Jevrejske opštine Zemun, Nenada Fogela, Spomen ploču su, posle prigodnih reči, zajedničkim „snagama“ otkrili Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov i gradonačelnik Zemuna Gavrilo Kovačević.  Nakon svečanog otkrivanja spomen ploče verski obred je služio hazan Stevan Lanji.
Svečanosti su prisustvovali i predstavnici ambasada Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država, Natali Lulić i Ksenija Lazović, Miloš Gajić iz Ministarstva kulture Republike Srbije, Monsinjor Jozo Duspara iz Katoličke crkve, Dragoljub Acković poslanik iz Romske zajednice, nekoliko profesorki iz Zemunske gimnazije i Baletske škole „Lujo Davičo“ iz Beograda.

Godinama unazad u Jevrejskoj opštini Zemun negujemo „kulturu sećanja“ na važne događaje iz naše istorije počev od prvih naseljavanja dvadesetak jevrejskih porodica u Zemunu davne 1739. godine, pa sve do današnjih dana. Uz brojna ograničenja, pre svega sprečavanja da se Jevreji u većem broju nasele u Zemunu, koji je tada potpadao pod tzv. Vojnu granicu, mala zajednica se tokom godina izborila za ravnopravnost sa ostalim religijama. To je podrazumevalo da je carska vlast dozvolila Jevrejima da podignu, 1863, prvu sinagogu, Aškenasku. Posle samo desetak godina zajednica je podigla i Sefardsku sinagogu. Nažalost Drugi svetski rat je doneo ogromno stradanje, ne samo Jevrejima iz Zemuna već i iz cele Evrope. Danas genocid koji nam se desio nazivamo Holokaust. Pored gubitaka preko 6 miliona Jevreja, stradala je i njihova imovina. Za razliku od drugih mesta, u Zemunu je Sefardska sinagoga stradala od savezničkog bombardovanja 1944. Nije bilo sredstava da se ona popravi pa je 1947. odlučeno da se sinagoga sruši i plac na kome je stajala preda opštinskim vlastima. Na tom mestu je izgrađena stambena zgrada. Uz saglasnost vlasnika stanova i razumevanju Komisije za spomenike i nazive trgova Grada Beograda dobili smo rešenje da možemo na zidu te zgrade da postavimo Spomen ploču. Spomen ploča koju smo otkrili nosi dve poruke: Podsećanje na 150 godina od izgradnje Sefardske sinagoge 1873. i na 575 stradalih članova Jevrejske opštine Zemun u Holokaustu.

O ovom gogađaju i na stranici Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i na sajtu GO Zemun

Video zapisi: Trenutak otkrivanja spomen ploče :: Nenad Fogel, predsednik JOZ :: Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava
Gavrilo Kovačević, predsednik GO Zemun

30.7.2023 - Komemoracija zemunskim Jevrejima

Članovi naše zajednice okupili su se danas na Jevrejskom groblju u Zemunu u znak sećanja na stradale Jevreje iz Zemuna, koji su 27. jula 1942. godine pohapšeni i odvedeni u logore Jasenovac i Stara Gradiška odakle se većina nikad nije vratila. Venac naše opštine na spomenik žrtvama položili su članovi naših Komisija Dragoslav Beherano i Živko Kovačević nakon čega je minutom ćutanja odata pošta svim zemunskim Jevrejima stradalim od fašističkog terora. O ovom tužnom događaju i odnosu države prema komemoracijama Jevrejima nagovorio je Aleksandar Nećak, potpredsednik JOZ.

4.6.2023 - Redovna godišnja Skupština JOZ

Foto galerija klikom na sliku

Jevrejska opština Zemun je održala redovnu godišnju skupštinu u nedelju 4. juna 2023. godine. Uz poštovanje procedura koje nalaže Statut naše Opštine, izabrani su predsedavajući skupštine, zapisničar i overivači zapisnika. Nakon usvajanja dnevnog reda Olga Skejić je pročitala zaključak Nadzornog odbora JOZ, kojim se izveštavaju članovi da je poslovanje u protekloj godini (2022.) bilo u skladu sa svim pravilima.
Potom je Skupština usvojila izveštaj o radu svih komisija i IO JOZ za 2022. Članovi skupštine su potom usvojili i budžet JOZ za 2023. uz napomenu da Savez već petu godinu za redom ne ispunjava obaveze prema našoj Opštinu, odnosnu da nam ne dostavljaju sredstva koja nam pripadaju. Zaključak skupštine je bio da se i nadalje obaveštavaju sve vladine institucije u nadi da će uspeti da utiču na Savez da poštuje Zakon o otklanjanju posledica Holokausta.
Predsednik JOZ, Nenad Fogel je potom obavestio članove o sudskim postupcima koji Savez vodi protiv naše Opštine, kao i o ostalim sudskim procesima. Predložio je, a Skupština je usvojila odluku da se iskoriste sve zakonske mogućnosti koje država Srbija dozvoljava, te da se, ako ne budemo zadovoljni sa presudama, obratimo na kraju Sudu za ljudska prava u Strazburu.
Kao zaključak, možemo konstatovati da su članovi JO Zemuna još jednom pokazali svoje zajedništvo i odlučnost u borbi za naša prava.

24.4.2023 - Nenad Fogel u poseti ministru Žigmanovu

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov razgovarao je sa predsednikom Jevrejske opštine Zemun, Nenadom Fogelom, o stanju u jevrejskoj zajednici u Srbiji. Specifičnost jevrejske zajednice u Srbiji sastoji se u tome da po Zakonu o nacionalnim manjinama Izvršni odbor Saveza jevrejskih opština Srbije predstavlja zajednicu u Nacionalnom savetu Jevreja. Predsednik Fogel je u svom izlaganju upoznao ministra Žigmanova sa svim iskušenjima kroz koje naša zajednica prolazi u poslednjih šest godina, tačnije od donošenja Zakona o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika (u daljem tekstu Zakon). Imajući u vidu da našu zajednicu u radu nacionalnih saveta neovlašćeno zastupa lice koje nije upisano u registar crkava i verskih zajednica, predsednik Fogel je zamolio Ministra da ubuduće na radne sastanke poziva samo ovlašćene predstavnike naše zajednice, a to su sada samo predsednici deset jevrejskih opština.
Fogel je takođe predložio da se na nivou Vlade Republike Srbije pokrene akcija koja bi doprinela da se hitno razreši neodrživa situacija u kojoj neovlašćena lica u Savezu odbijaju da isplaćuju sredstva Jevrejskim opštinama Zemun i Priština, sredstva koja su im namenjena po važećem Zakonu i isplaćuju se iz budžeta R. Srbije. Sugerisao je Ministru da Vlada podnese Skupštini Srbije zahtev za autentično tumačenje Zakona, kao jedan od mogućih razrešenja isplate i bezvlašća koje vlada na nivou Saveza. Zamolio je Ministra da o svemu obavesti i Ministarstvo finansija, koje je inače zaduženo za tromesečne uplate jevrejskim opštinama, kako bi ubuduće sprečilo neovlašćena lica da i nadalje isključuju iz raspodele pomenute dve opštine.

Ministar Žigmanov je obećao da će uraditi sve što je u njegovoj nadležnosti. Na kraju nije nevažno istaći da je Ministar Žigmanov deo Vlade, te da u Zakonu jasno stoji da je za njegovo sprovođenje odgovorna Vlada Republike Srbije.

22.-23.4.2023 - Konferencija „Odjeci Jasenovca“

Foto galerija klikom na sliku

U organizaciji Jasenovačkog istraživačkog instituta iz Njujorka, održana je međunarodna naučna konferencija Odjeci Jasenovca: Saglasni i suprotstavljeni narativi. Pored brojnih učesnika o kojima se možete informisati u priloženom programu, na konferenciji su učestvovali i predstavnici Jevrejske opštine Zemun Nenad Fogel i Aleksandar Nećak.
Aleksandar Nećak je učestvovao na dva panela: Odjeci Jasenovca: Svedočenja preživele dece o ustaškom i nacističkom teroru protiv dece i Odjeci Jasenovca: Jevreji žrtve, preživeli i antifašisti o Šoa u Jugoslaviji.
Njegovo izlaganje na prvom panelu možete pročitati ovde.  Izlaganje na drugom panelu možete pročitati ovde.
Na drugom panelu učestvovao je i Nenad Fogel. Njegovo izlaganje možete pročitati ovde.
Kao doprinos održavanju ove značajne konferencije, Jevrejska opština Zemun darovala je učesnicima i posetiocima 10 različitih izdanja iz svoje bogate izdavačke delatnosti (preko 200 primeraka).
Ova konferencija, kao što i njen moto sugeriše, iznedrila je dosta različitih pogleda, posebno oko rasprave u vezi sa brojem stradalih zatočenika u Jasenovcu. Ipak, Upravni odbor Jasenovačkog istraživačkog instituta stao je na stanovište da ova konferencija nije mesto za takve rasprave, na šta je jasno upozorio jedan o njenih članova Džon Bosnic. Oko jedne stvari su svi saglasni, a to je da je u NDH izvršen trostruki genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima, što uostalom prihvata i Spomen područje Jasenovac pod ingerencijom Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Istina, primetno je bilo da dosta govornika, a više slušalaca, žele da odgovornost za zločine genocida prebace na današnju državu Hrvatsku, što je apsolutno neprihvatljivo, bar za nas u Jevrejskoj opštini Zemun. Još jednom želimo da ukažemo da u ustavu Republike Hrvatske stoji odrednica da je današnja Hrvatska naslednica one Hrvatske nastale odlukama ZAVNOH-a i AVNOJ-a 1943. Dakle nema nikakvog govora da se oni pozivaju da su sukcesori NDH.
Na kraju konferencije usvojena je deklaracija koju su podržali svi njeni učesnici. Naknadno ćemo dodati i tačku 7. koja nije u priloženom tekstu, a odnosi se na dostupnost svih dokumenata vezanih za Jasenovac i ustaški pokret, a koja se nalaze u arhivima širom sveta.
Sa naše strane želimo da čestitamo organizatorima, Bariju Litučiju i Džonu Bosnicu, na ogromnom trudu koji su uložili kako bi se ova konferencija po prvi put održala u Srbiji. U proteklih 20 godina bila je održavana u Njujorku. Nažalost, naše zvanične institucije nisu pokazale interes da participiraju u njenom održavanju, čak ni kao posmatrači. Mediji takođe nisu pokazali interes da o njoj izveštavaju, što nas pomalo zbunjuje imajući u vidu temu konferencije.
Vidimo se sledeće godine u Njujorku! Nadamo se da će se jednog dana konferencija održati i u Jerusalimu, u memorijalnom centru Jad Vašem.

O ovome izveštava i RTS u članku od 24.4.2023. i portal Politika od 25.4.2023. Glas Javnosti je uživo prenosio zasedanje i postavio na svoj YuTube kanal. Pogledajte izlaganja naših članova na ovim minutažama: Aleksandar nećak u svedočenjama i Nenad Fogel i Aleksandar Nećak o pogledima iz današnje perspektive.

6.4.2023 - Proslava Pesaha u JO Zemun

U krugu naših članova, prijatelja i porodice proslavili smo sedar veče na početku jevrejskog praznika Pesah.

5.3.2023 - U susret Purimu

Foto galerija klikom na sliku

Jevrejska opština Zemun svečano je proslavila, unapred, Purim u našoj sinagogi. U prisustvu velikog broja naših članova, dragih gostiju iz Jevrejske opštine Beograd, proslavu su ulepšali državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić i šef Odseka za poslove protokola i informisanja Gradske opštine Zemun Maji Inđić.
Pre svečane večere Aleksandar Nećak je govorio prisutnima o poreklu i značaju praznika. U prijateljskoj i opuštenoj atmosferi poželeli smo sami sebi, iz usta Aleksandra Nećaka, da i mi uspemo u zaštiti naših prava, ali za razliku od Jevreja iz Persije mi se borimo unutar jevrejske zajednice i pred sudovima u Srbiji. Bilo je malo i lupanja o stolove na pomen Hamana, ali i poneka maska, uglavnom dece. Druženje se nastavilo do kasnih večernjih sati uz želju da se uskoro ponovo okupimo, ovog puta na proslavi Pesaha.

Čestitka Gradske opštine Zemun i Čestitka NjKV Prestolonaslednika Aleksandra

8.2.2023 - JOZ ugostio državnog sekretara Zorana Antića

U sklopu saradnje sa državnim institucijama Republike Srbije, Jevrejska opština Zemun je ugostila državnog sekretara Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, gospodina Zorana Antića. Tema sastanka bile su komemoracije posvećene stradalim Jevrejima ali i ostalim građanima Srbije za vreme Drugog svetskog rata.
Aleksandar Nećak i Nenad Fogel informisali su državnog sekretara o dva spomenika koji se nalaze na Jevrejskom groblju u Zemunu. Spomenik koji je podigla Jevrejska opština Zemun 1948, posvećen je stradalim Jevrejima iz Zemuna u Holokaustu. Ispred njega se svake godine održava komemoracija u znak sećanja na 27. jul 1942. kada su Jevreji iz Zemuna deportovani u logore smrti Jasenovac i Stara Gradiška.
Drugi spomenik podigao je Savez boraca NOR Zemun 1957. u znak sećanja na stradale rodoljube zatočene u Prihvatnom logoru Zemun koji je bio smešten na nekadašnjem Sajmištu grada Beograda. Takođe smo ga informisali i o tri masovne grobnice koje se na njemu nalaze. Masovne grobnice su obeležene kao „logoraši“, „utopljenici“ i „muslimani“. Najveći broj sahranjenih, njih 6500 hiljada, ubijeni su u Prihvatnom logoru Zemun.
Državni sekretar Antić izrazio je spremnost da animira SUBNOR u cilju obnove održavanja komemoracija ispred spomenika koji je njihova organizaciji postavila. Istakao je značaj kulture sećanja, ujedno nam dajući ohrabrenje da država Srbija neće zaboraviti nikoga ko je dao svoj život za naše bolje sutra.
Poseta je bila i prilika da uvaženom gostu poklonimo više knjiga iz naše bogate izdavačke delatnosti.

5.2.2023 - U susret proslavi Tubišvata

Foto galerija sa otvaranja
klikom na sliku

Nova godina drveća, kako se u Mišni naziva praznik posvećen novom ciklusu rađanja, svečano je obeležen u našoj Opštini. Propisi Biblije određuju da se desetina godišnjih prihoda u poljoprivredi odvaja za sveštenike, počev od 15. dana meseca ševata. Taj običaj se održao i do današnjih dana, uz malu razliku što sveštenici svoju „desetinu“ naplaćuju na blagajni svojih zajednica. Kod nas se to konkretno odnosi na mesečnu platu rabina u skromnom iznosu od oko 400 hiljada dinara, bruto.
Za razliku od rabina, pastva je odlučila da taj namet obeležava kao praznik posvećen drveću. Uz plodove raznog drveća, onog koji rađa na prostoru drevne Palestine, ugostili smo naše članove i specijalnog gosta, dr Slobodana Davidovića, istraživača Molekularnog instituta u Beogradu. Naime, dr Davidović je uključen u projekat koji pokreće Jevrejska opština Zemun, vezano za ispitivanje DNK naših članova. Mnogobrojni članovi su iskoristili priliku da od dr Davidovića dobiju bliže informacije o dobrobiti budućeg istraživanja.
Uz budnu pažnji policije, druženje je završeno oko 21 čas.
Sledeći praznik koji ćemo obeležiti početkom marta je Purim. Neka se spremi naša sinagoga za proslavu uz svečanu večeru!!!

Natrag na vrh stranice