DRUGI O NAMA

U rubrici „drugi o nama“ predvideli smo prezentaciju svih onih reagovanja na naše delovanje, kako pozitivnih tako i onih koji nam se baš i ne sviđaju (antisemitski napadi) u nameri da svim posetiocima našeg Sajta pokažemo kako se naše aktivnosti prosuđuju u javnosti. Najviše reagovanja koje smo sakupili tokom poslednjih pet godina potiču iz novinskih izveštaja. Namera nam je da bez bilo kakvih ispravki pokažemo na koji način novine u Srbiji prate naš rad i naše aktivnosti bez ulepšavanja i doterivanja i zato smo postavili skenirane stranice novina u kojima su se objavljivali napisi o nama. Posebno smo postavili fotografije na kojima se mogu videti antisemitski ispadi a vezani su za teritoriju Zemuna i posebno za našu zajednicu.

Vaše reakcije na objavljene napise možete da nam pošaljete na našu e-mail adresu jozemun@sbb.rs .

Izložba o Holokaustui u Srbiji u Britanskom parlamentu-prilog u Dnevniku RTS

Terraforming je pozvan u Britanski parlament u Londonu da u utorak 21. maja u 17:00 časova po lokalnom vremenu otvori izložbu i održi prezentaciju o Holokaustu u Srbiji, i o našem pristupu edukaciji o Holokaustu, kao primeru dobre prakse.
Poziv je stigao od zamenika šefa međupartijske parlamentarne grupe Britanskog parlamenta za pitanja kulture sećanja na Holokaust i borbu protiv antisemitizma, gospodina Andrew Percy, poslanika Konzervativne partije.
Terraforming je pripremio manju mobilnu izložbu na engleskom jeziku o specifičnostima Holokausta u Srbiji i našoj jedinstvenoj edukativnoj metodologiji učenja o Holokaustu kroz grafičke novele. Uz to odštampali smo dve publikacije na engleskom jeziku: “Neke reči o Holokaustu o Srbiji” u kojoj kroz primere ličnih priča naših sugrađana Jevreja koji su stradali, ili koji su preživeli strahote Holokausta, govorimo o specifičnostima ovog istorijskog perioda u našoj zemlji, koji je inače manje poznat izvan granica naše zemlje, a posebno u Zapadnoj Evropi. Takođe, pripremili smo i publikaciju sa primerima iz jedne od naših edukativnih grafičkih novela...
Ceo tekst i video na Terraforming kanala RTS
od 23.5.2024.

17.5.2024 - Danilo Medić: Napadi na Jevreje, Izrael...

Danilo Medić gostovao je na K1 TV u emisiji Kec na 11 na temu: Napadi na Jevreje, Izrael, Hamas, Bliski istok, Genocid.

Video na YouTube kanalu

6.1.2024 - Čestika Gradskoj opštini Zemun

Gradskoj opštini Zemun i pravoslavnim vernicima srdačno čestitamo Božić i novogodišnje praznike.
Neizmerno smo zahvalni što je vaša podrška našim aktivnostima uvek bila nesebična i prijateljska.

Badnji dan je obeležen paljenjem badnjaka ispred opštine na Magistarskom trgu u Zemunu.

Odlazak Davida Albaharija
Jedan od najvažnijih pisaca savremene srpske književnosti i prevodilac, bio je član SANU, srpskog PEN centra i Srpskog književnog društva. Knjige su mu prevedene na osamnaest jezika.

Preminuo je David Albahari, jedan od najvažnijih pisaca savremene srpske književnosti, autor koji je u svojim delima istraživao teme gubitka, praznine, krize identiteta, stradanja u Drugom svetskom ratu, neminovnosti patnje uopšte, zla i surovosti istorije.
„Nesreća dolazi kada ona to hoće, ništa se tu ne može učiniti (...) Nema tog naraštaja koji bi prešao put od početka do kraja životnog veka, a da, pritom, na njega ne padne bomba”, stav je majke u Albaharijevom romanu „Mamac”, ovenčanom Ninovom nagradom 1996. godine, kao i priznanjem Narodne biblioteke Srbije, Nagradama „Balkanika” i „Most-Berlin”. Nauk te knjige jeste da najmanje znamo o onima koji su nam najbliži, iako stalno posežemo za najdubljim slojevima ličnih povesti, za pričama, koje su samo mali deo žrvnja istorije.
Pisac i prevodilac David Albahari rođen je u Peći 1948. godine, živeo je u Zemunu, a u periodu od 1994. do 2008. u Vankuveru, u Kanadi. Prvu knjigu, zbirku priča „Porodično vreme” objavio je 1973. godine u izdanju Matice srpske iz Novog Sada...
Ceo tekst sa portala Politike (31.7.2023)

Četvoro mrtvih u napadu ispred sinagoge u Tunisu:
Policajac otvorio vatru i ubio dvoje vernika i kolegu, likvidiran i napadač

Dvojicu vernika koji su učestvovali u jevrejskom hodočašću ubio je u utorak uveče tuniski policajac koji je otvorio vatru ispred sinagoge El Griba na ostrvu Đerba, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Tunisa.
Bi-Bi-Si piše da je policajac koji je napao takođe kasnije ubijen. Pucnji su se začuli nedugo nakon što je u luci Đerba pronađeno telo ubijenog policajca čije je oružje nestalo. Napadač je navodno prvo ubio kolegu da bi ukrao municiju pre nego što je krenuo prema sinagogi.
Napadač je neselektivno pucao na pripadnike obezbeđenja koji su se nalazili u blizini sinagoge, ubivši dvojicu posetilaca i još jednog službenika obezbeđenja, kao i ranivši pet pripadnika obezbeđenja i četiri posetioca. Snage bezbednosti su ga potom ubile iz vatrenog oružja, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova...
Ceo tekst sa portala Kurir (10.5.2023)

Predsednik opštine na proslavi hanuke

Povodom proslave Praznika svetlosti ili Hanuke predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević 23. decembra bio je gost Jevrejske opštine Zemun.
Tom prilikom, predsednik Jevrejske opštine Zemun i zaslužni građanin Zemuna Nenad Fogel uručio je zahvalnicu predsedniku Kovačeviću za nesebičnu podršku programima aktivnosti ove zajednice.Zahvalnica je uručena i šefu Odseka za poslove protokola i informisanja Gradske opštine Zemun Maji Inđić za posvećenost u radu na promocijama jevrejske zajednice u Zemunu.
Mališanima koji su se okupili da proslave Hanuku uručeni su novogodišnji paketići.
Hanuka se proslavlja u znak sećanja na trogodišnji oslobodilački rat, odnosno oslobođenje Jerusalima 165. godine pre nove ere. Predstavlja proslavu pobede Jevreja Makabejaca nad paganskom grčko-asirijskom vojskom predvođenom Antiohom Četvrtim, kao i posvećenja Drugog Hrama, koji je bio oskrnavljen.
Jevrejska opština Zemun ove godine Hanuku proslavlja uz svečarsku trpezu, pesmu i igru od 18. do 25. decembra u spomen na sva čuda koja su se dogodila u biblijska vremena.
Tekst sa sajta GO Zemun gde je postavljena i galerija fotografija (23.12.2022)

Nacistička daktilografkinja (97) osuđena za saučesništvo u ubistvu 10.505 osoba

Irmgard Furhner (97) radila je u tinejdžerskom dobu kao daktilografkinja u Štuthofu, i to od 1943. do 1945, prenosi BBC.
Furhner, jedna od svega nekoliko žena kojima se poslednjih decenija sudilo za nacističke zločine, dobila je dvogodišnju uslovnu zatvorsku kaznu. Mada je bila civilna radnica, sudija se složio da je u potpunosti bila svesna šta se dešavalo u tom koncentracionom logoru.
Oko 65.000 ljudi je umrlo u užasnim uslovima u Štuthofu, uključujući jevrejske zatvorenike, Poljake koji nisu bili Jevreji i zarobljene sovjetske vojnike.
Štuthof, koji se nalazi nedaleko od današnjeg poljskog grada Gdanjska, koristio je raznolike metode za ubijanje logoraša, a hiljade su skončale u gasnim komorama od juna 1944.
Sud u Icehou u severnoj Nemačkoj saslušao je preživele iz tog logora, od kojih su neki preminuli tokom procesa. Kada je suđenje počelo u septembru 2021, Irmagrd Furhner pobegla je iz staračkog doma u kojem je bila i policija ju je kasnije pronašla na ulici u Hamburgu. Komandant Štuthofa Paul-Verner Hope pritvoren je 1955. za saučesništvo u ubistvu i pušten je pet godina kasnije.
Serija procesa je pokrenuta u Nemačkoj od 2011, kada je osuda bivšeg čuvara u koncentracionom logoru Džona Demjanjuka postavila presedan da je biti čuvar bio dovoljan dokaz da se dokaže saučesništvo. Tom presudom je takođe omogućeno da civilna radnica Furhner može da bude izvedena pred sud, jer je direktno radila za komandanta koncentracionog loga, baveći se prepiskom u vezi sa zatočenicima Štuthofa...
Ceo tekst sa portala N1 (20.12.2022)

Izložba u Narodnom muzeju na godišnjicu Jevrejskog logora Zemun

Memorijalni centar ”Staro sajmište” organizuje 8. decembra u 13 časova otvaranje postavke ”Logor na Beogradskom sajmištu (1941-1944), kao čin sećanja na početak internacije u Jevrejski logor Zemun pre 81 godinu. Fotografije, predmeti, dokumenta predstaviće dramatičnu transformaciju Beogradskog sajmišta od mesta povezivanja mlade Kraljevine Jugoslavije sa svetom u pakao na zemlji: Jevrejski logor Zemun za internirane Jevreje i Rome i Prihvatni logor Zemun za srpske civile i rodoljube iz ustaške NDH, Srbije i regiona...
... Negujući kulturu sećanja, a u okviru Dana evropske baštine, pod pokroviteljstvom Gradske opštine Zemun, 2021. godine održana je Međunarodna konferencija sa pratećom izložbom pod nazivom ”Prošlost-sadašnjost-budućnost – Jevrejski logor Zemun i Prihvatni logor Zemun” u organizaciji Jevrejske opštine Zemun, takođe redovno se održavaju komemoracije, a na Evropski dan jevrejske kulture 2022. priređena je izložba i promocija knjige ”Dve zemunske sinagoge”, sa osvrtom na stradanje Jevreja iz Zemuna i Srema.
Ceo tekst na sajtu GO Zemun (7.12.2022)

Ministarstvo obustavilo postupak upisa novog rukovodstva jevrejske zajednice

Jevrejska opština Zemun saopštila je da je da Ministarstvo pravde dostavilo rešenje o prekidu upisa Aleksandra Albaharija u Registar crkava i verskih zajednica kao predsednika Saveza jevrejskih opština Srbije. Stav Jevrejske opštine Zemun je da se jedino razgovorom unutar zajednice problemi mogu pravedno rešiti, rečeno je za portal N1 u ovoj organizaciji.
Predsednik Jevrejske opštine Zemun Nenad Fogel kaže u saopštenju da želi da se situacija u zajednici razreši.
„Bez obzira na lične netrpeljivosti koji su mnogi iskazivali, moja dužnost kao predsednika JO Zemun je da sednem sa ostalim predsednicima i da pokušam da dam doprinos zajedničkom rešenju u kome neće biti poraženih i pobeđenih. Ako neko insistira da mora biti pobednika, onda je uputno da rasplet prepustimo sudovima, za koji očekujem da će se sigurno desiti u nekoliko narednih godina. Kako će Savez do tada funkcionisati ostaje da se vidi, ali je jedno sigurno – novac do tada neće moći da se koristi. Ključno pitanje je da li će Republika Srbija obustaviti dalju isplatu iz budžeta. Svako dalje korišćenje sredstava koja Savez dobija od RS predstavlja kršenje zakona“, kaže se u saopštenju Jevrejske opštine Zemun...
Ceo tekst sa portala N1 (22.9.2022)

Priča o priči: Antifašizam danas na Insajder Video kanalu

Značajna tema u kojoj naš član Aron Fuks nije bio dorastao temi, bez obzira na to što je sebe predstavio kao istoričara. Njegovu ulogu je preuzeo gospodin Radivoje Jovović politikolog iz Novog Sada. Preporučujemo da pogledate emisiju kako bi shvatlili da naši lideri moraju da vladaju materijom, posebno kada se oglašavaju u javnosti o najstrašnijim događajima iz perioda Holokausta.
Pogledajte klikom ovde. Objavljeno 27.6.2022.

20.5.2022 - Zemunska gimnazija o promociji našeg Zbornika o logoru Sajmište

U Svečanoj sali Zemunske gimnazije 17. 05. 2022. godine, održano je sažeto, ali izuzetno poučno predavanje povodom 80. godišnjice od zatvaranja jednog od najstrašnijih logora na prostorima Republike Srbije.
Našu školu su posetili možda i najstručniji ljudi iz ove oblasti, te nam ispričali o postojanju, životu, žrtvama i samom kraju nemačkih koncentracionih logora na Starom sajmištu ili bolje rečeno Jevrejskog logora Zemun, osnovanog decembra 1941, a zatvorenog 10. maja 1942. godine i Prihvatnog logora Zemun, koji je postojao od 1942. do 1944. godine.
Prisetili smo se i drugih velikih logora koji su postojali tokom Drugog, ali i Prvog svetskog rata.
Učenici i profesori, pomno su slušali svaku reč naših predavača.
Dr Milan Кoljanin, viši naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju, je kroz kratku priču i prezentovane fotografije, prošao kroz istorijat ove teške teme. Saznali smo da je u Jevrejskom logoru stradalo oko 6 400 Jevreja, uglavnom žena i dece. Takođe, da je kroz Prihvatni logor Zemun prošlo oko 32 000 ljudi, mahom Srba, od kojih je oko 11 000 ubijeno.
Obratio nam se i gospodin Nenad Fogel, predsednik Jevrejske opštine Zemun. Uputio nas je u to kako je i njegova porodica doživela tragediju, te da su svi, sem njegovog oca, stradali u Jasenovcu. Кao i da „konačno rešenje“ ne znači da je nešto zaista gotovo...
Ceo tekst sa sajta Zemunske gimnazije

Video sa promocije na našem YouTube kanalu.

15.4.2022 - Gradska opština Zemun o našem projektu o zemunskim sinagogama

Nenad Fogel: uskoro versko – kulturni centar u zemunskoj sinagogi
Opštinska Komisija za sprovođenje postupka Javnog konkursa za finansiranje i sufinansiranje programa i projekata u oblasti kulture iz budžeta Gradske opštine Zemun za 2022. godinu ocenila je poduhvat ”Dve sinagoge u Zemunu” Jevrejske opštine Zemun kao izuzetan i za njegovu realizaciju dodelila odgovarajuća sredstva.
Razgovarali smo s tim povodom sa predsednikom Jevrejske opštine Zemun Nenadom Fogelom, jer je JOZ nosilac ovog projekta. Vrlo malo znamo o jevrejskim praznicima, a bliži se Pasha – verujemo da bi čitaocima bilo zanimljivo da nas uputite u simboliku i običaje jednog od najvažnijih perioda u godini za sve Jevreje. Jevreji radije koriste reč Pesah, a praznik koji se inače slavi 14. dana prolećnog nisana – po prvom mesecu biblijske godine u jevrejskom kalendaru, ove godine pada od 15. do 23. aprila. On označava izlazak iz misirskog ropstva i oslobođenje i pandam je hrišćanskom Vasksrenju. Jedan od običaja koji pamtim iz ranog detinjstva je takođe sličan hrišćanskom – jaja se kuvaju u začinima da budu aromatična i što duže, čak i 24 i 48 sati, a pashalna trpeza je prolećna, od gorkih trava i priloga. Naravno, drži se i praznična služba u našim sinagogama...
Ceo tekst sa sajta GO Zemun (15.4.2022)

Presuda ulaznica u sinagogu
Članak u listu Novosti od 2.12.2021.

Evropska jevrejska asocijacija osudila incident na jevrejskom groblju u Beogradu

Evropska jevrejska asocijacija osudila je razbijanje stakla na jevrejskom groblju u Beogradu i najavila da će o svemu izvestiti najviše relevantne institucije, kao i Evropsku komisiju.
Na zgradi jevrejskog groblja u Ruzveltovoj ulici u Beogradu nepoznate osobe su u sredu razbile staklo kamenicama, a u zgradu je ubačena i sekira.
Policija je izasla na teren i obavila uviđaj.
Evropska jevrejska asocijacija je u saopštenju izrazila solidarnost sa jevrejskom zajednicom u Srbiji i navela da je zbog incidenta kontaktirala ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina.
Predsednik asocijacije, rabin Menahem Margolin je pisao Vulinu i urgirao da incident bude osuđen i da se sprovede puna istraga, kako antisemiti ne bi pomislili da je otvorena „sezona lova“ na jevrejske zgrade u Srbiji...
Više na stranici portala N1 (25.11.2021)

Pismo rabina Menahem Margolina, predsednika Evropske jevrejske asocijacije (PDF na engleskom).

Ispovest Avrama Izraela posle 22 godine od NATO agresije

"Pažnja, pažnja, vazdušna opasnost za Beograd!" Čuvena rečenica glasila je i "Gotovo je", ali se ispostavlja da ništa nije gotovo, iako je sve zvanično završeno na današnji dan pre tačno 22 godine".
Ovim rečenicama je Avram Izrael , načelnik beogradskog Centra za obaveštavanje i informisanje punih 78 dana, za vreme NATO bombardovanja obaveštavao Beograđane o opasnosti, njenom prestanku, ali i o posledicama ratnih dejstava. Dve decenije kasnije, Avram Izrael je u penziji. Beograđani ga i danas poznaju na ulici i pozdravljaju ga. Kako kaže, oni su jedini koji mu daj zahvalnost.

Video intervju na YouTube kanalu Glasa Javnosti

O logoru Topovske šupe 1941-2021

Nemačke okupacione vlasti 8 oktobra 1941. godine donele su naredbu o streljanju 2.200 jevrejskih muškaraca iz logora u Topovskim šupama u Beogradu.
Zbog naglog širenja ustanka u okupiranoj Srbiji septembra 1941. godine došlo je do drastičnog pooštravanja kaznenih mera prema domaćem stanovništvu. Hitler je sredinom meseca doneo naređenje o streljanju talaca u odnosu 1:100, odnosno 1:50 za svakog ubijenog odnosno ranjenog nemačkog vojnika u Srbiji. U ispunjavanju ovog naređenja posebno se odlučnim pokazao novi opunomoćeni komandujući general u Srbiji Franc Beme, koji je naredio dosledno ispunjavanje „kvote“.
Izvor talaca za streljanja bili su logori koje su okupacione vlasti osnivale po Srbiji, kao i zatvori domaće kolaboracionističke uprave. Neki od logora bili su privremenog karaktera, a neki stalni i slični logorima osnovanim na teritoriji Rajha i Generalnog Guvernmana. Takvi su bili logori u Beogradu: „Sajmište“, Banjica, „Topovske šupe“, zatim u Šapcu, Nišu, Velikom Bečkereku. Neki od ovih logora bili su kratko vreme u funkciji – dok je u njima bilo zatočenika, kao beogradski logor za muške članove jevrejske zajednice iz Srbije i Banata, smešten u bivšoj artiljerijskoj kasarni, „Topovskim šupama“. U ovaj logor je od 22. avgusta 1941. godine počelo interniranje jerejskih muškaraca starijih od 14 godina. Logor se u izvorima različito nazivao (Jеvrеjski logor, Jеvrеjski prolazni logor u Bеogradu). Imao jе nеmačku komandu i stražu i bio jе pod Jеvrеjskim rеfеratom Gеstapoa. Logor je u funkciji rezervoara talaca za masovna streljanja postojao više od tri meseca. Zatvoren je kada su njegovi poslednji stanovnici, Jevreji muškarci iz Banata i Srbije, pobijeni...
Više na stranici Digitalne istorije (8.10.2021)

Dvodnevna konferencija o Logoru na Sajmištu okupila vodeće istoričare

VELIKA dvodnevna konferencija "Jevrejski logor Zemun i Prihvatni logor Zemun", uz prateću izložbu autora Nenada Fogela, predsednika Jevrejske opštine Zemun, i pisca iz Izraela Milana Fogela, kao i istoričara prof. dr Milana Koljanina, biće otvorena sutra u 11 sati, u Kancelariji za mlade GO Zemun.
U decembru se navršava 80 godina od uspostavljanja ovog logora i Holokausta u Srbiji. Konferencija je otvorena za javnost, a učešće su potvrdili istoričarke dr Olga Manojlović Pintar i dr Sanja Petrović Todosijević, Aleksandar Nećak, bivši predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije, dr Jovan Bajford, istoričar iz Velike Britanije, istoričari dr Milovan Pisari i dr Dragan Cvetković, kao i dr Ivo Goldštajn, istoričar iz Zagreba.
Na izložbi će biti prikazane fotografije i faksimili arhivskih dokumenata, praćeni tekstualnim objašnjenjima. Kako se u katalogu za izložbu navodi, iako je Beogradsko sajmište za vreme šestoaprilskog bombardovanja 1941. teško oštećeno, a zima 1941/42. godine bila jaka, u njega su od decembra prve ratne godine smeštani logoraši. Stakla na prozorima paviljona bila su razbijena, krovovi oštećeni, prokišnjavalo je na sve strane, zidovi napukli. Paviljon broj tri prvi je osposobljen za prijem oko 5.000 internirane jevrejske dece, žena i starih iz Beograda i Banata. Tokom decembra prebačeni su i prethodno uhapšeni muški Jevreji, koji su preživeli streljanja u znak odmazde za ubijene Nemce, iz logora Topovske šupe i Banjice. U januaru 1942. na Sajmište su dovedeni i Jevreji iz Kragujevca, Šapca, Niša, Kosovske Mitrovice i Novog Pazara. Ukupno ih je internirano oko 6.400 i oko 600 Roma...
Više na stranici portala Novosti (17.9.2021)

Beograd odaje počast znamenitim Jevrejima

NA jednoj od najneobičnijih beogradskih zgrada u stilu secesije, od betona i gvožđa, u Ulici kralja Petra 19, gde se danas nalazi "Kafeterija", 1. septembra osvanula je spomen-ploča koja obaveštava prolaznike da je tu nekada radio Robni magazin "Buli".
"Ovo zdanje podigao je Bencion Buli, vlasnik jedne od najvećih tekstilnih industrija u Srbiji, bankar i veliki dobrotvor srpskog i jevrejskog naroda," piše na ploči. "Izgrađena je 1907, po projektu arhitekte Viktora Davida Azriela, u secesionističkom stilu, prepoznatljive ornamentike i dekoracije. Ovo zdanje predstavlja preteču današnjih tržnih centara. Od 2016. vraćeno je u vlasništvo Jevrejske opštine Beograd."
Robni magazin BULI bio je, u stvari, prva robna kuća u Srbiji, poznata po kvalitetnoj robi, fiksnim cenama, maloj marži i velikom prometu, a Bencion je bio član Narodne radikalne stranke i prvi Jevrejin izabran za narodnog poslanika...
...Spomen-ploču postavilo je Udruženje "Mazal" - jevrejsko žensko društvo, u saradnji sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Spomen-ploča na Robnom magazinu druga je takva, postavljena u okviru projekta "Jevreji naši sugrađani - da se ne zaboravi". Prva je, kako objašnjava Sofija Francuski Levi, jedna od osnivačica društva "Mazal", postavljena još 2017. na zgradi nekadašnjeg Defektološkog fakulteta, danas Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, u Ulici Visokog Stevana 2. Tu se nekad nalazila ambulanta, koja je, po okupaciji Beograda u Drugom svetskom ratu, pretvorena u čuvenu Jevrejsku bolnicu. U martu 1942. Gestapo je odatle odveo 800 bolesnika, lekare i bolničko osoblje gasnim kamionom - dušegupkom, u smrt...
Više na stranici potrala Novosti (13.9.2021)

10.9.2021 – Zahvalnica Grada Beograda Jevrejskoj opštini Zemun

U okviru programa Dunavu s ljubavlju Turističke organizacije Beograd i svečanosti Šarm Gospodske ulice u dvorištu s vinovom lozom održan je bogat kulturno umetnički program.
Tom prilikom Jevrejskoj opštini Zemun uručena je Zahvalnica Grada Beograda za naše učešće u manifestaciji Dani evropske baštine. Gospodin Andreja Mladenović, pomoćnik gradonačelnika uručio je ovo priznanje našem članu Nenadu Altmanu, članu Izvršnog odbora JO Zemun.

Kada ćuti Savez jevrejskih opština Srbije onda umesto nas govori Tomislav Marković
Dan Ljotićeve pobede nad antifašizmom
Piše: Tomislav Marković

Dejan Ristić je za fašističko orgijanje na Dan pobede odmah nagrađen: Vlada Srbije postavila ga je na mesto vršioca dužnosti direktora Muzeja žrtava genocida. Kad aminuješ ljotićevske koračnice za Dan pobede, logično je da avanzuješ na poziciju sa koje možeš još temeljnije da se posvetiš plesanju na grobovima nevinih žrtava fašizma. Možda na novom položaju Ristić otkrije i da je Krleža pisao ustaške koračnice, a da su četnici zloupotrebili Vinaverove pesme, pa su ga dva puta pretukli u nemačkom logoru i polomili mu vilicu, nezadovoljni izborom rima i nekim sumnjivim neologizmima; čudni su putevi naučnog istraživanja metodom izmislica & besmislica.
Ljubitelji fašizma, Dimitrija Ljotića i streljanja u Šumaricama imali su u čemu da uživaju ovog 9. maja. Svečana akademija povodom Dana pobede nad fašizmom u beogradskom Narodnom pozorištu održana je u znaku rehabilitacije kvislinških pokreta, četničkog i zboraškog. Dok se na ekranu šepurio Draža Mihailović, nesrećni glumci su recitovali ljotićevske koračnice „Mi znamo borbu“, „Vi mrtvi niste“, „Borba već se bliži kraju“, Već kuca čas“ i „Jedan za sve, svi za jednoga”, po scenariju Đorđa Pavlovića, umetničkog direktora Filharmonije mladih “Borislav Pašćan”. U devetom krugu pakla, krčkajući se u svom kotlu, Marisav Petrović, komandant Drugog puka Ljotićevog Srpskog dobrovoljačkog korpusa, koji je slao kragujevačke civile na pokolj u Šumaricama – zadovoljno je trljao ruke. A i državni vrh Srbije je uživao u ljotićevskoj poeziji, udobno zavaljen u fotelje velike sale Narodnog pozorišta...
Više na stranici potrala XXZ (24.5.2021)

Aleksandar Nećak: Antisemitizam ili jevrejska sramota

Tekst: „Izveštaj Stejt departmenta o stanju verskih sloboda u Srbiji….“ objavljen u listu Danas (subota/nedelja, 15-16. maj 2021) me je zbunio.
Verujem da sam dovoljno upoznat sa činjenicama o temi o kojoj piše cenjena novinarka Aleksandra Popović, pa ipak ga ne shvatam, a mogu misliti kakvu je zbunjenost izazvao tekst kod manje informisanih čitalaca.
Tekst je opremljen dobrom fotografijom: Sinagoga u Beogradu (Foto: Aleksandar Roknić).
I dobar tekst i dobra fotografija, koji nažalost, ne korespondiraju.
U tekstu se ne spominje i ne objašnjava fotografija zakatančene sinagoge u Beogradu.
Zašto, ako je već objavljena?
Ova fotografija je, nažalost i na našu društvenu, ne samo jevrejsku, sramotu obišla svet.
Čitalac bi, iz ovako objavljenog članka, morao da pomisli kako je i to izraz antisemitizma nekih anonimnih, policiji nepoznatih ljudi, čiji se mračne namere na ovaj način manifestuju. Kao eto desilo se.
A zapravo nije tako.
Činjenica je da je rabin Isak Asiel, neposredno posle šabatnje molitve, to potvrđuje je tekst u sudskom rešenju (Prvi osnovni sud u Beogradu, 19 P br.26132/19, dana 11. 12. 2019. godine) o privremenim merama, omogućio 25. oktobra 2019. godine upad Partizanovih navijača grupe „Alkatraz“, (a oni su oskrnavili Šabat i vandalski uništili jevrejske imovinu) dakle, ta činjenica ukazuje da se ne radi o anonimnom, policiji nepoznatom izvršiocu. Čovek koji je odgovoran zato što je zakatančena sinagoga, je poznat, protiv njega je podneto 18 krivičnih prijava. Kažu da je to jedini veroučitelj u svetu protiv koga su vernici podneli toliki broj krivičnih prijava. Krivične prijave pa šta. Verujem da je i on spreman da ide na poligraf...
Više na stranici potrala Danas (21.5.2021)

Podrška Izraelu u Japanu

 

Video klikom na sliku

(Postavljeno 18.5.2021)

Avram Izrael strepi sa unuke i ćerku u Tel Avivu
Teško podnosim sve ovo, znam kakava je trauma za decu kada čuju sirene!

Avram Izrael, načelnik Centra za obaveštavanje za vreme NATO bombardovanja, koji je prozvan "dobar glas u zlo vreme", poslednjih dana taj dobar glas on očekuje iz Tel Aviva, u kojem su mu ćerka i unučići od po 4 i 8 godina.
Na sreću, kaže Izrael uprkos sukobima Palestine i Izraela i međusobnom raketiranju koje traje već tri dana, uspeva da se čuje sa ćerkom, ali da to ne umanjuje brigu i strah njega i njegove supruge za njihove živote. Avram, svestan kakva je trauma za dete kada čuje sirene, priča za Telegraf da su prethodnu noć njegova ćerka i unučići proveli u skloništu.
- Na sreću, oni imaju te sigurne sobe u sklopu nove gradnje i celu noć su bili tu. Ćerka ima dvoje male dece, od 4 i 8 godina, i znam šta je trauma za decu kada čuju sirene. Samo u toku jučerašnjeg dana je bilo 1.297 uzbuna u Izraelu. Kod njih je malo drugačija ta najava opasnosti.
Sofisticiranija je. Postoji aplikacija preko mobilne telefonije, putem koje se oni upozoravaju i praktično se svaka raketa posebno najavljuje. Dakle, skroz dugačiji sistem od našeg obaveštavanja - priča Izrael za Telegraf.rs koji i sam često odlazi u Tel Aviv...
Više na stranici potrala Kurir (12.5.2021)

Saopštenje CIEH o neo-nacističkim elementima programa na Svečanoj akademiji povodom Dana pobede u Beogradu

Sa žaljenjem konstantujemo da je na svečanoj akademiji povodom Dana pobede nad fašizmom, 9. Maja u beogradskom Narodnom pozorištu pred članovima vlade Srbije, RS, i drugim zvanicama, u zvaničnom programu izvedeno više recitacija kvislinškog ratnog zločinca Dimitrija Ljotića. Posebno malicioznim vidimo uporedno izvođenje Ljotića sa "Krvavom bajkom" Desanke Maksimović, i podsećamo da su jedinice Ljotićevog "Zbora" učestvovale i u masovnom zločinu u Kragujevcu, kao i u Holokaustu i progonu Roma, a da su rat završile u Austriji, boreći se rame uz rame sa ustaškim jedinicama.
CIEH očekuje da nadležni organi republike Srbije istraže ovaj neonacistički incident, pravno procesuiraju počinioce, javno objasne kako je do istog došlo i kako će osigurati da se ovako nešto više ne ponovi.
Snimak Svečane akademije: https://www.youtube.com/watch?v=t-Zvc1xzV00
Ceo tekst na FaceBook stranici CIEH (10.5.2021)
---------------------------------------

Organizatori svečanosti „ne čuju“ Ljotića, Radanović kaže – scenario podmetnut

Koračnica Ljotićevaca odjekivala je sinoć na državnoj svečanosti povodom godišnjice Dana pobede u drugom svetskom ratu. Program je prenosila i Radio televizija Srbije, pa su sporne stihove primetili gledaoci i na to reagovali na društvenim mrežama. Istoričar i član komisije koja je odobrila scenario proslave Dejan Ristić kaže za N1 da se zapravo radi o pesmi Momčila Nastasijevića. Negira bilo kakvu povezanost sinoćnjeg programa sa delom Dimitrija Ljotića.
Mrtvi niste, o druzi mili,
Još se čuje vaš gromki glas.
Vaš duh silni u nama živi,
Vaša duša lebdi izmeđ’ nas
Prvu, a potom i poslednju strofu koračnice saradnika okupatorskih vlasti Dimitrija Ljotića slušali su na Dan pobede nad fašizmom i predsednik države i ministri u Vladi. I nikome ništa nije zasmetalo. Javnosti jeste, kao i pojedinim istoričarima. Međutim, Dejan Ristić tvrdi da ono što smo čuli zapravo nisu Ljotićevi stihovi....
Više na stranici potrala N1 (10.5.2021)
------------------------------------

Javnost uzburkao deo prekjučerašnje svečane akademije povodom završetka Drugog svetskog rata
Duh Dimitrija Ljotića na proslavi pada fašizma

Povodom Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, Vlada Srbije i Ministarstvo za rad i boračka pitanja organizovali su svečanu Akademiju sa kulturno-umetničkim programom na temu tog velikog datuma.
Deo javnosti je veoma burno reagovao na to što su u jednom delu programa čitani stihovi pesama „Mrtvi niste“ i „Mi znamo borbu što nas čeka“, koje su tokom rata bile prepoznatljive kao koračnice koje je koristio dobrovoljački korpus Dimitrija Ljotića.
Međutim, istoričar Dejan Ristić, jedan od članova stručne komisije koja je bila zadužena za izbor dela koja će biti izvođena na Akademiji, kaže da su se u toj grupi vodili potpuno drugačijim načelom, a to je da dela Momčila Nastasijevića, njihova autentična poruka i originalne ideje budu sačuvane od različitih zloupotreba koje su nastupile nakon njegove smrti, kao što je bila i ova ljotićevska.
Više na stranici potrala Danas (11.5.2021)

08.5.2021 - Komemoracija na Jevrejskom groblju u Zemunu

U Subotu 08.05. 2021. sa početkom u 13 časova, kod spomenika žrtvama fašizma na Jevrejskom groblju u Zemunu održan je komemorativni skup i parastos žrtvama Prihvatnog logora Zemun u organizaciji Udruženje građana Jadovno 1941. Beograd - Banja Luka ispred spomenika nad masovnom grobnicom.
Prvi zatočenici Prihvatnog logora Zemun, posle gašenja Jevrejskog logora Zemun, stigli iz logora Jasenovac početkom maja 1942. godine. Među njima je najviše bilo Srba sa Кozare, iz Dubice i drugih potkozarskih sela. Komemorativni skup i parastos služen je za više od 6.500 srpskih žrtava Prihvatnog Logora Zemun, čiji su zatočenici odvoženi na Jevrejsko groblje u Zemunu i tu bili sahranjivani u masovnim grobnicama.

GOVORITI UŽIVO ILI NAMRTVO?

Prilog o sinagogi u Zemunu, koji je Newsmax Adria objavila 21. januara, za sada je jedina reakcija na naše saopštenje o zahtevu gradskog pravobranioca Ivana Lalovića da Visoki kasacioni sud preispita odluku Upravnog suda kojim je potvrdio rešenje Agencije za restituciju o zamenskoj restituciji kojom je Jevrejskoj opštini Zemun data zgrada sinagoge umesto oduzete dve zgrade naše opštine.
Sve bi bilo dobro da u prilogu, verujem nenamerno, nije data mogućnost da se razjasni pitanje koje je reporterka Marija Bošković pokrenula. Naime, u odgovoru koji je pravobranilac dostavio Newsmax Adria, reporterka Bošković navela je da je motiv podnošenja zahteva pravobranioca da se utvrdi da li je pravno bilo moguće da se bivšem vlasniku (Jevrejskoj opštini Zemun prim.aut.) vrati nepokretnost koja je prodata, kako navodi pravobranilac, po tržišnoj ceni. Tu se prvi deo priloga završava, bez da je reporterka citirala ili pustila snimak koji je Nenad Fogel dao prilikom intervjua, a u kome je govorio o činjenici da sinagoga nije prodata po tržišnoj ceni. Naime, kako je Fogel objasnio, a to se nalazi i u saopštenju za javnost JO Zemuna: Netačna je tvrdnja pravobranioca Ivana Lalović da je zgrada sinagoge prodata po tržišnoj vrednosti. Zgrada je trebalo da bude isplaćena u dve rate, a plaćena je samo polovina ugovorene sume. Ugovorena suma, koja nije u celosti isplaćena, u trenutku prodaje iznosila je vrednost dva automobila fiće. Današnja procena vrednosti zgrade sinagoge daleko nadmašuje vrednost dva automobila fića.  
Druga primedba više se odnosi na konstataciju gosta u prilogu (Robert Čoban) o pokretanju inicijative da se ispred srušenih sinagoga postavljaju spomen ploče, tvrdeći da je to zajednička inicijativa Saveza jevrejskih opština Srbije i njegove malenkosti Roberta Čobana. Sve je to nespretno i nedorečeno izgovorio, tako da gledalac ima utisak da su sinagoge porušili sami Jevreji. Nisu, oni su ih verovatno prodavali, a ko ih je rušio neka ispita Robert Čoban i to napiše na budućim tablama. Da ne bude zabune, mi podržavamo svaku inicijativu koja ide za tim da se očuva sećanje, ne samo na Jevreje, već na sve žrtve nacizma. Istine radi INICIJATIVU da se u mestima (preko 47) gde su u Srbiji pre Drugog svetskog rata živeli Jevreji, postavljaju ploče sa prigodnim sećanjem na Jevreje iz tih mesta, uputio je na adrese brojnih gradonačelnika tadašnji predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije Aleksandar Nećak, davne 2011. godine. Predlog, bezmalo, nije usvojio ni jedan grad (osim jednog do dva) kome je inicijativa poslata!
Svestan da je svaka reportaža ili prilog, autorsko delo, samim tim podrazumeva odluku autora šta će u prilogu potencirati, odlučio sam da ubuduće dajem izjave samo u živom programu.
Nend Fogel, predsednik JO Zemun

Prilog Newsmax Adria pogledajte ovde (link ka videu na vreme 30 min. i 46 sek.)

Povezano:
Beograd se žalio na vraćanje zemunske sinagoge:
Nastavljeno pravno zamešateljstvo oko aškenaškog hrama rabina Alkalaja

Grad Beograd uložio je zahtev Vrhovnom kasacionom sudu za preispitivanje odluke o vraćanju zemunske sinagoge Jevrejskoj opštini Zemun, potvrdio je za „Novosti“ Nenad Fogle, predsednik jevrejske zajednice u Zemunu.
Tako je, kako kaže, pravna borba za nekadašnji hram produžena, iako su svi bili ubeđeni, u novembru prošle godine, da je okončana.
Zamešateljstvo oko sinagoge trajalo je pune četiri godine, dok Upravni sud, postupajući po nalogu VKS, nije potvrdio rešenje Agencije za restituciju i vratio sinagogu JO Zemun. U jevrejskoj zajednici su tada rekli da će restoran, koji već godinama tu iznajmljuje prostor, po zakonu ostati još tri godine, posle čega će zgrada promeniti namenu.
Agencija za restituciju vratila je zdanje hrama u kom je nekada služio čuveni rabin Alkalaj, 19. maja 2016, a na ime naknade za imovinu oduzetu u nekadašnjoj Primorskoj 3 i 5, danas Ulici rabina Alkalaja. Kako kaže Fogel, JO Zemun je u postupku restitucije tražila da im se vrati zgrada bivše jevrejske škole, tik do sinagoge, a veštačenjem je utvrđeno da je ona za 20.000-30.000 evra skuplja, pa je Agencija odlučila da im u zamenskoj restituciji vrati hram. Ovu odluku je potvrdilo Ministarstvo finansija kao drugostepeni organ, ali su spor pred Upravnim sudom pokrenuli Državno, Gradsko i Opštinsko pravobranilaštvo. Upravni sud je presudio u njihovu korist, a Agencija uložila zahtev za preispitivanje odluke Vrhovnom kasacionom sudu...
Ceo tekst sa portala Novosti (14.1.2021.)

Novi antisemitski grafit u Novom Sadu - "judenfrei" i precrtana Davidova zvezda
Još jedan antisemitski grafit, ovaj put na bilbordu na ulazu u tunel Mosta slobode, sa sremske strane, prekrečen je danas

Na bilbordu na kom je slika novosadske Sinagoge i poruka "Visit NS", nepoznata osoba ispisala je sprejom "judenfrei" i nacrtala precrtanu Davidovu zvezdu.
To je na svom profilu na društvenim mrežama objavio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević...
Više na sajtu 021.rs (27.12.2020.)
Tim povodom na K TV gostovao je naš član Aleksandar Nećak i istoričar Predrag Marković

Zemunska sinagoga vraćena Jevrejima:
Posle četiri godine Upravni sud stavio tačku na spor oko aškenaškog hrama

Posle četiri godine pravnog zamešateljstva, Upravni sud, postupajući po nalogu Vrhovnog kasacionog suda (VKS), potvrdio je rešenje Agencije za restituciju i vratio sinagogu Jevrejskoj opštini Zemun.
U jevrejskoj zajednici objašnjavaju da je nekadašnji hram opet njihov, ali da će restoran, koji već godinama tu iznajmljuje prostor, po zakonu ostati još tri godine, posle čega će zgrada promeniti namenu.
Agencija za restituciju vratila je 19. maja 2016. zdanje hrama u kom je služio čuveni rabin Alkalaj jevrejskoj zajednici, a na ime naknade za imovinu oduzetu u nekadašnjoj Primorskoj 3 i 5, danas Ulici rabina Alkalaja.
- U postupku restitucije tražili smo da nam se vrati zgrada bivše jevrejske škole, tik do sinagoge. Veštačenje je pokazalo da je ona za 20.000-30.000 evra skuplja od same sinagoge, pa je Agencija odlučila da nam u zamenskoj restituciji vrati hram - objašnjava Nenad Fogel, predsednik Jevrejske opštine Zemun...
Ceo tekst sa portala Novosti (26.11.2020.)

8.10.2020 - Naši članovi o jevrejskoj zajednici u Srbiji na portalu PG Mreža
Nenad Altman i Aleksandar Nećak

Pisani dokazi o postojanju jevrejske zajednice na ovim prostorima postoje od XIII veka i kroz istoriju su odnosi Jevreja i većinskog naroda prolazili kroz razne faze – od jako dobrih, do odnosa tokom drugog svetskog rata tokom kojeg je broj Jevreja u Srbiji desetkovan.
Danas se život Jevreja u Srbiji može opisati kao solidan, o položaju ove versko-etničke manjine u ovoj epizodi serijala „Da nam nije…“ između ostalih govore i glumac Srđan Timarov i Aleksandar Nečak, bivši predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije…

Video na PG Mreža

Umesto restorana sinagoga: Vrhovni sud poništio odluku upravnog da se Jevrejima ne vrati zemunski hram

VRHOVNI kasacioni sud poništio je prošlogodišnju odluku Upravnog suda u vezi sa vraćanjem zemunske sinagoge, u kojoj je nekada služio čuveni rabin Alkalaj. Ovo je za "Novosti" potvrdio Strahinja Sekulić, direktor Agencije za restituciju.
VKS je konstatovao da je Upravni sud pogrešno primenio zakon i poslao predmet na ponovno odlučivanje, pa bi u novom postupku sinagoga, u kojoj se već dugo nalazi restoran domaće kuhinje, konačno mogla da bude vraćena vernicima.
Agencija je 19. maja 2016. donela rešenje kojim se Jevrejskoj opštini Zemun na ime naknade za imovinu oduzetu u nekadašnjoj Primorskoj 3 i 5, danas Ulici rabina Alkalaja, vraća zgrada bivše sinagoge. Ovu odluku je potvrdilo Ministarstvo finansija kao drugostepeni organ, ali je stvar "zapela" na Upravnom sudu, pred kojim su spor pokrenuli Državno, Gradsko i Opštinsko pravobranilaštvo. Kada je konačno doneta negativna odluka, prošle jeseni, u Jevrejskoj opštini Zemun tvrdili su da iza nje stoji sudija koja pripada sukobljenom krilu Jevrejske opštine Beograd i da je odluka protivzakonita.
Ceo tekst sa portala Novosti (5.3.2020.)

Nenad Fogel i Saša Nećak govore povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta

"Deci po Beogradu su DAVALI BOMBONE DA UĐU U KAMIONE SMRTI" Jevreji koji su preživeli holokaust za "Blic" otkrivaju kako na dan oslobođenja nisu znali smeju li da izađu na ulicu...
Tekst i video sa portala lista Blic od 27.1.2020.

Pojašnjenje Nenada Fogela: Od 9 minuta videa Nenad Fogel govori da je na Jevrejskom groblju u Zemunu sahranjeno 6500 ljudi. Potrebno je reći da se to odnosi na zatočenike Prolaznog logora Zemun, koji je posle zatvaranja Jevrejskog logora nastavio da radi i bio “punjen” sa Srbima, antifašistima i ostalim nepodobnim elementima za okupacionu i kvislinšku vlast.

I pored privremene mere Prvog osnovnog suda u Beogradu, najveća jevrejska bogomolja još uvek u lancima
Sinagoga i dalje pod „okupacijom“

Frakcija jevrejske zajednice okupljene oko predsednika Saveza jevrejskih opština Beograd Roberta Sabadoša i rabina Isaka Asiela i dalje se nalazi unutar beogradske sinagoge „Sukat Šalom“, iako je, kako Danas saznaje, sud doneo privremenu meru koja ih primorava da napuste ovu zgradu.
Kako nam je rekao Danilo Medić, predsednik Jevrejske opštine Beograd, Prvi osnovni sud u Beogradu je 1. novembra doneo privremenu meru po tužbi koju su podneli protiv osoba koje su se zatvorile u sinagogu.
– Mi smo podneli tužbu zbog ometanja poseda, a sud je dva dana kasnije doneo privremenu meru po kojoj oni moraju da napuste prostorije sinagoge. Sud je privremenu meru poslao njima na izjašnjenje, a nakon toga bi ta mera trebalo da postane izvršna, kazao je Medić.
I dok o datumu iseljavanja sinagoge u ovom trenutku može samo da se nagađa, iseljavanje prostorija Jevrejske opštine Beograd u ulici Kralja Petra u centru Beograda bi trebalo danas da se održi. Privremena sudska mera za iseljavanje ljudi koji su se zatvorili u prostorijama JOB-a postala je izvršna još 29 jula...
Ceo tekst sa portala Danas (15.11.2019.)

Rat u jevrejskoj zajednici: Besni na Srbiju, a vraća im 65 miliona evra
Jevrejska zajednica pokušava da u sopstveni sukob uplete našu državu, čak i EK

Rat u jevrejskoj zajednici otišao je toliko daleko da zavađene strane u njega pokušavaju da umešaju i državu i međunarodnu zajednicu. Kako "Novosti" saznaju, sukob i nezadovoljstvo dela zajednice jedna su od tema sastanka predstavnika Evropske komisije i ministarstava, 24. oktobra, u Beogradu.
Jedna od dve struje besna je jer Ministarstvo pravde ne želi da upiše njihove predstavnike kao rukovodioce Jevrejske opštine Beograd dok se ne završi sudski spor, a žalili su se i na primenu Zakona o sprečavanju posledica Holokausta i rad Agencije za restituciju. Mnoge je ovo nezadovoljstvo iznenadilo, budući da je po tom zakonu jevrejskim opštinama do sada vraćena imovina Jevreja nastradalih u Holokaustu, bez živih naslednika, vredna više od 19 miliona evra, i iz budžeta im je isplaćeno 2,85 miliona evra. Ukupna procena imovine koja će biti vraćena, plus iznos koji će Srbija dati Savezu jevrejskih opština na ime finansijske podrške, premašuje 65 miliona evra.
- Od donošenja zakona stalno osećamo pritisak, pa ako znamo da u novembru, u Beogradu, treba da se održi veliki međunarodni sastanak, na kom se očekuju i pismene pohvale Srbiji upravo zbog ovog zakona, utisak je da neko želi da obezvredi naš trud. Ne možemo nečije privatne, lukrativne i korupcionaške interese da podredimo državi i snizimo standarde koje Srbija ima - kaže, za "Novosti", Strahinja Sekulić, direktor Agencije...
Ceo tekst sa portala Novosti (19.10.2019.)

Topovske šupe biće deo memorijala „Staro sajmište“

Za nedelju dana počinje javna rasprava o nacrtu dugo čekanog Zakona o Starom sajmištu. koji predviđa da logor na Autokomandi bude "pod kapom" Centra. Sredstva za Centar predviđena novim budžetom.
MEMORIJALNI centar "Staro sajmište", koji će se sastojati iz Judenlagera Semlin i Prihvatnog logora Zemun, staraće se i o Jevrejskom prolaznom logoru Beograd - Topovske šupe. Ovo se navodi u Nacrtu zakona o memorijalu, koji bi trebalo za nedelju dana da se nađe na javnoj raspravi.
Iz samog zakona ne vidi se na koji način će to biti ostvareno, budući da je prostor Topovskih šupa, na Autokomandi, privatizovan i na njemu je "Delta" planirala izgradnju šoping-mola. Zgrade koje i dalje postoje, a u kojima su 1941. bili zatočeni Jevreji i Romi, imaju privremenu zaštitu kao spomenici kulture do 2021.
Kako "Novosti" saznaju, međunarodne jevrejske organizacije, pre svega Međunarodna alijansa za sećanje na Holokaust (IHRA), vrlo su zainteresovane za ovaj logor, pa postoji ideja da se preostali objekti pretvore u izložbeni prostor. U tom slučaju, barake bi morale ili da budu izmeštene ili da zemljište na kom se nalaze država ekspropriše...
Ceo tekst sa portala Novosti (12.10.2019.)

12-13.10.2019 - Članak o Avramu Izraelu u listu Vesti

(pdf fajl klikom na sliku)

Jevreji ostali bez sinagoge

Upravni sud osporio rešenje Agencije za restituciju iz 2016. godine o vraćanju zemunskog hrama. Ovaj objekat prvobitno im je vraćen umesto zgrade škole.
Tri godine pošto je Agencija za restituciju vratila zemunskim Jevrejima sinagogu, u kojoj je nekada služio čuveni rabin Alkalaj, postalo je izvesno da oni u nju neće ući. Upravni sud je poništio rešenje o vraćanju koje je 2016. donela Agencija, a koju je potvrdilo Ministarstvo finansija.
Na odluku Upravnog suda Agencija je Vrhovnom kasacionom sudu uložila zahtev za preispitivanje ove odluke, a u međuvremenu pod svodom poznatog hrama ostaje da radi restoran...
Ceo tekst sa portala Novosti (1.10.2019.)

25.9.2019 - Sastanak sa predsednikom Svetskog jevrejskog kongresa

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Njujorku sa predsednikom Svetskog jevrejskog kongresa Ronaldom Loderom.
„Izuzetno poštujemo i prepoznajemo značaj rada Svetskog jevrejskog kongresa. Srbija veoma uvažava jevrejsku zajednicu i poštuje njena prava, s obzirom na to da su Srbi i Jevreji kroz istoriju često delili tragičnu sudbinu, posebno tokom Drugog svetskog rata“, istakao je predsednik Vučić...
Ceo tekst sa sajta predsedništva.

Predsednik Srbije primio je predstavnike Svetskog jevrejskog kongresa
SRBI I JEVREJI KROZ ISTORIJU DELILI TRAGIČNU SUDBINU! Vučić: U našoj zemlji nema antisemitizma!

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas predstavnike Svetskog jevrejskog kongresa – vršioca dužnosti generalnog direktora Marama Šterna i Ernesta Hercoga.
Predsednik Vučić je istakao značaj rada Svetskog jevrejskog kongresa, koji se, kao međunarodna federacija jevrejskih zajednica i organizacija, bori za prava Jevreja širom sveta. On je rekao da Srbija uvažava jevrejsku zajednicu i poštuje njihova prava, jer su Srbi i Jevreji kroz istoriju delili tragičnu sudbinu, posebno tokom Drugog svetskog rata. Predsednik Vučić je podsetio na to da je Srbija prva zemlja u regionu i šire, koja je donela poseban Zakon o restituciji imovine žrtava Holokausta bez živih zakonskih naslednika.
Vršilac dužnosti generalnog direktora Svetskog jevrejskog kongresa Štern je rekao da je donošenje tog zakona veliki korak i da, tim povodom, ističu Srbiju kao primer za ceo svet. On je naglasio da veoma cene i podržavaju predsednika Vučića i srpske vlasti zbog svega što je urađeno za položaj Jevreja, kao i zbog dobrih odnosa Srbije sa Izraelom...
Ceo tekst sa portala Pink.rs (3.9.2019.)

JOB: Među ljudima koji protestuju ima naših članova, ali oni ne govore u ime JOB

Jevrejska opština Beograd (JOB) kao institucija ne protestuje, niti organizuje proteste ispred Ministarstva pravde, navodi se u saopštenju te organizacije i napominje da "određeni broj ljudi koji učestvuju u protestima jesu članovi JOB, ali oni ne govore u ime, niti na bilo koji način predstavljaju organe JOB".
Dodaje se i da Jevrejska opština Beograd ne podržava proteste, izražava duboko neslaganje sa njima i javno se ograđuje, smatrajući da su štetni po interese i reputaciju te opštine.
Kako se navodi u saopštenju, "osobe koje predvode i učestvuju u protestima, izvršile su protivzakoniti upad u prostorije JOB u
Ulici Kralja Petra 71a u noći između 27. i 28. februara ove godine, od kada je drže pod opsadom uz pomoć privatnog obezbeđenja".
Iz Jevrejske opštine objašnjavaju i da se protiv tih ljudi vodi više sudskih postupaka za ometanje poseda i druga krivična dela, od kojih će neki uskoro dobiti sudski epilog, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena.
Precizira se i da su po "zaposedanju zgrade, 28.2.2019. ova lica su na ulazu istakla spiskove osoba kojima zabranjuju ulaz. Na ovom spisku su se pored legalnog rukovodstva opštine našli i stalno zaposleni kadrovi".
Prema navodima JOB, u tako okupiranoj zgradi, ova grupa je 17. marta organizovala skup pristalica koji su nazvali izborima...
Ceo tekst i video sa portala TV N1 (23.8.2019.)

78 godina nakon deportacije kikindskih Jevreja u logore smrti

Dan sećanja, na više od 300 Jevreja, koji su u noći između 14 i 15 avgusta deportovani iz Kikinde u logore smrti obeležen je polaganjem venaca na spomenik na Jevrejskom groblju. Komemoraciji su prisustvovali članovi jevrejskih zajednica, predstavnici grada Kikinde i članovi drugih organizacija i udruženja.
Sećanje na noć između 14 i 15 avgusta, 1941. godine kada je prema nalogu nemačke okupacione vlasti više od 300 Jevreja, stanovnika Kikinde okupljeno u Sinagogi, a nakon toga deportovano u logore smrti, ne sme nikada da se zaboravi, rekla je zamenica gradonačelnika Bosiljka Srdić:
-Deportacija kikindskih Jevreja jedan je od najstrašnijih događaja, koji su zadesili naš grad i slobodno mogu reći u gotovo tri veka, koliko postoji. Mnoge jevrejske porodice su izgubljene u vihoru rata, a malo je njih preživelo da bi nam mogli pričati o strahotama i onom šta se desilo. Danas smo ovde radi sećanja na kikindske Jevreje i to sećanje je potsećanje nama, da je mir jedan od najviših ciljeva koji po svaku cenu moramo sačuvati i ostaviti drugim pokoljenjima...
Ceo tekst i video sa portala TV Rubin (15.8.2019.)

Deo beogradskih Jevreja na protestima, deo se ograđuje

Deo članova Jevrejske opštine Beograd juče je treći dan zaredom protestovao ispred zgrade Ministarstva pravde u Nemanjinoj ulici u Beogradu, zbog, kako su naveli, postupanja ovog državnog organa u procesu registracije Aleksandra Jinkera.
Naime, oni traže da u Registar crkava i verskih zajednica, koji vodi Ministarstvo pravde, kao novi predsednik Jevrejske opštine Beograd bude upisan Jinker umesto Danila Medića. U obrazloženju koje su delili novinarima navodi se da je izborna skupština u martu ove godine sa više od 340 glasova izabrala Jinkera za novog predsednika JOB, dok je Medić dobio pet glasova...
Ceo tekst sa portala lista Politika (26.7.2019.)

Obeležen Dan sećanja na žrtve holokausta na Starom sajmištu

Današnji dan je proglašen Danom sećanja na žrtve Holokausta u Beogradu, odnosno danom kada su nemački okupatori proglasili Beograd prvim gradom oslobođenim od Jevreja, što na sreću nije bila istina, izjavio je danas predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević.
- Jedan broj Jevreja se spasao tako što je živeo pod drugim imenom i prezimenom, jedan broj je pristupio partizanskom pokretu. Tragedija je to što je 80 odsto jevrejske populacije u Beogradu ipak stradalo, a Staro sajmište je mesto gde je bio najveci logor u kome su stradali Jevreji, Srbi i Romi - rekao je Nikodijević.
On je na ceremoniji na Starom sajmištu rekao da ne može postojati nijedno opravdanje za užase i zločine koje su okupatori i njihovi saradnici počinili na teritoriji Beograda.
Prema njegovim rečima, Vlada Republike Srbije i Grad Beograd zajedno pripremaju zakon o Starom sajmištu...
Ceo tekst sa portala lista Blic (10.5.2019.)

Goldštajn: U Jasenovcu ubijen i deo moje familije
Ivo Goldštajn je na promociji svoje knjige "Jasenovac" u Beogradu rekao da veruje da je u tom logoru stradalo oko 120.000 ljudi. Podseća da je u Jasenovcu stradao i deo njegove familije.

Knjiga "Jasenovac" hrvatskog istoričara Ive Goldštajna, u izdanju Akademske knjige, predstavljena je sinoć u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju (SZKD).
Goldštajn je na promociji rekao da ga je mnogo ljudi pitalo da li piše "Jasenovac" zbog revizionizma i čitavog niza negativnih stvari koje se danas događaju.
"Uvek im odgovorim da imam strast istraživanja i da kao istoričar obožavam da osvetljavam različite istine i detalje delova epohe. Sam sam izabrao Jasenovac kao temu za svoju knjigu", rekao je Goldštajn i podsetio da je pre dve decenije bio svedok na suđenju zapovedniku tog zloglasnog ustaškog logora u Drugom svetskom ratu Dinku Šakiću.
"Pre godinu dana sam čitao svoj iskaz i danas bih, kada mnogo više znam o Jasenovcu, dao sebi solidnu trojku. Ništa netačno nisam rekao. Glavne teze tog svedočenja su zapravo tačne", rekao je Goldštajn.
Podsetio je da je u Jasenovcu stradao i deo njegove familije. "Ubijen je moj pradeda iz Tuzle i bratanci moga oca... Oni su ubijeni zajedno sa svojim roditeljima. Dakle, pišući ovu knjigu, nisam bio samo istoričar profesionalac, već sam imao ličnu potrebu da saznam šta su moj pradeda i braća poslednje videli u životu. Zanimalo me je da li su pružili otpor svojim krvnicima", rekao je Goldštajn...
Ceo tekst sa portala RTS (5.4.2019.)

25.3.2019 - Još jedna donacija iz SAD
Ponovo zahvaljujemo našem donatoru iz San Franciska za novu donaciju od EUR 500 za održavanje Jevrejskog groblja Zemun.
Prošlog novembra ovaj cenjeni pratilac naših aktivnosti takođe je donirao US$ 500 za istu namenu.

4.3.2019 - Nova saznanja o deportacijama zemunskih Jevreja u logore

Zahvaljujući predanošću i istraživačkom angažovanju Nikole Milovančeva iz Zemuna, u prilici smo da objavimo nova saznanja o deportacijama zemunskih Jevreja u logore Jasenovac i Stara Gradiška.
Ovom prilikom se zahvaljujemo na privilegiji da prvi objavimo ovaj važan dokumet, važan između ostalog i zbog činjenice da smo preko sadržaja tog dokumenta utvrdili da je još nekoliko naših članova stradalo, a da ih mi nismo uključili u postojeći spisak stradalih.

Nikola Milovančev: Upućivanje 132 zemunska Jevreja u logor Jasenovac – Stara Gradiška juna 1942.

Dva sačuvana dokumenta vezana za genocid nad Jevrejima u Sremu (kojem je tada pripadao i Zemun) nalaze se u Državnom arhivu Hrvatske u Zagrebu, u fondu 252 - Ravnateljstvo ustaškog redarstva NDH – Židovski odsjek. O postojanju jednog od ta dva dokumenta – o izveštaju Župske redarstvene oblasti NDH o Vukovaru od 19. maja 1942. o upućivanju u logor Zemun zadnjih 13 Jevreja iz kotara »Hrvatski« (Sremski) Karlovci obavestio sam javnost člankom »Falsifikati o logoru Jasenovac i istina o genocidu nad Jevrejima Srema 1942.godine«, objavljenim u »Politici« 11. februara 2019.
Taj dokument čuva se u istom fondu (252 Ravnateljstvo ustaškog redarstva NDH – Židovski odsjek), pod brojem 4200 a u njemu se navode imena zadnjih 13 Jevreja iz Inđije i Beške, koji su 28. marta 1942. bili od nemačkih nacista odvedeni u logor Zemun (posle rata poznatijem pod nazivom »Sajmište«) a njihova imovina je bila zaplenjena u korist Riznice (trezora) NDH: Pisker Salamon, Pisker Ljudevit, Pisker dr. Ivan, Pisker Bela, Pisker Olga, Bek (Beck) Ferdinand, Štiler (Stiller) Berolom, Morgenštajn (Morgenstein) Adolf, Morgenštajn Margita i Štiler Katica iz Inđije i Aleksander Katona sa suprugom Arankom i sinom Stjepanom iz Beške. Drugi dokument, sastavljen 8. juna 1942. u Zagrebu u Ustaškoj nadzornoj službi Ured I., nosi naziv »Špinder H(e)rman i dr. upućenje u logor«; u fondu Židovskog odsjeka Ravnateljstva ustaškog redarstva se taj dokument čuva pod brojem 4328...
Ceo tekst u Word dokumentu :: Skeniran originalni dokument Ustaške službe

Pismo podrške Ambasade Izraela u Beogradu članovima jevrejske zajednice u Srbiji
Link ka PDF dokumentu

Ambasada Izraela miri Jevreje u Beogradu

Privremena uprava traži od državnih organa da se ispita finansijsko poslovanje Jevrejske opštine Beograd, dok ih Veće, Izvršni i Nadzorni odbor optužuju za nezakonit upad u prostorije JOB.
Čelni ljudi jevrejske zajednice u Beogradu, koji su trenutno podeljeni u dve struje, sudeći prema njihovim jučerašnjim saopštenjima obratili su se i nadležnim državnim organima sumnjičeći jedni druge da su kršili zakone, odnosno tražeći pomoć kako bi razmirice bile rešene i prevaziđene.
Privremena uprava Jevrejske opštine Beograd zatražiće tako od državnih organa da preispitaju finansijsko poslovanje JOB u prethodnih godinu dana, a kako su objasnili za naš list, iz zgrade opštine neće izaći dok se ne razreši trenutna situacija.
Privremena uprava, s jedne, i predsednik opštine, Veće, Izvršni i Nadzorni odbor, s druge strane, osporavaju jedni drugima legitimitet. Privremena uprava smatra ih smenjenim, pozivajući se na odluke vanredne skupštine od 2. decembra, na kojoj je opozvan predsednik JOB Danilo Medić, kao i članovi Veća i Nadzornog odbora.
Oni, s druge strane, ne priznaju odluke vanredne skupštine. Tokom jučerašnjeg dana članovi privremene uprave bili su u zgradi opštine, dok su članovi Veća, Izvršnog i Nadzornog odbora svoju sednicu držali u sinagogi Sukat Šalom...
Ceo tekst sa portala Politike (2.3.2019.)

Holokaust (Sho'ah): Uvod u nova negiranja holokausta i pravni i historijski revizionizam

...Pet značajnijih svjetskih istraživanja i izvještaja o antisemitizmu (Istraživanje i izvještaj Evropske komisije „Percepcija antisemitizma“, Izraelski godišnji Izvještaj o Antisemitizmu, godišnji Izvještaj Centra Simon Wiesenthal, istraživanje „Holocaust remembrance project“ i Istraživanje američke tv CNN „Antisemitizam u Evropi“) je obilježilo vrijeme uoči i tijekom obilježavanja 27.januara 2019.godine Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta (Sho'ah). Naftali Bennett, izraelski ministar za obrazovanje i dijasporu, predstavljajući godišnji izvještaj o antisemitizmu je pozvao svjetske vlade da iskorijene antisemitizam iz svojih društava i da zauzmu čvrsta i jasna stajališta prema mržnji usmjerenoj prema Jevrejima i upozorio da bi „Izrael trebao pomoći milionima Jevreja u dijaspori koji su izloženi antisemitskim zločinima.“ Jedna od osnova navedenog izvještaja je istraživanje „Percepcija antisemitizma“, kojeg je objavila Evropska komisija uoči obilježavanja Dana sjećanja na žrtve holokausta 2019, o percepciji antisemitizma među Evropljanima, a na zahtjev Evropskog parlamenta (EP)...
Ceo tekst sa portlala ifimes.org (12.2.2019.)

IZRAELSKI PROFESOR OTKRIO: U Jasenovcu ubijeno najmanje 800.000 Srba i 40.000 Jevreja

Video: Prof. Grajf na TV Pink

Profesor dr Gideo Grajf, glavni istraživač Instituta za holokaust "Šem olam" u Izraelu, otkrio je zastrašujuće podatke o mučenju žrtava u Jasenovcu tokom rada na studiji “Jasenovac, Aušvic Balkana.
Na osnovu podataka do kojih je došao tokom četvorogodišnjeg istraživanja, Grajf kaže da je u Jasenovcu na najsvirepiji način ubijeno minimum 800.000 Srba i oko 40.000 Jevreja.
"Jasenovac je bio imperija smrti - istiće Grajf i dodaje da je revizionizam drugo ubistvo žrtava", rekao je Grajf i istakao:
"Moramo usmeriti sve snage protiv revizionizma, kako te žrtve ne bi bile ponovo žrtve. Činjenice su činjenice i ne možemo ih stavljati pod tepih, istina uvek izađe na videlo. Sve te pokušaje revizije istorije smatram detinjastim, svi oni su osuđeni na neuspeh".
Grajf je istakao da je u Jasenovcu postojalo 57 različitih načina ubijanja žrtava...
Ceo tekst sa portlala Novosti (1.2.2019.)

Ovo prenosi i portal Espreso uz dokumentarni film o Jasenovcu

"Potrebno nam je izvinjenje, a ne novi članak": Predsednik Jevrejske opštine o Politikinom zabavniku

Predsednik Jevrejske opštine Beograda Danilo Medić saopštio je da će se sastati sa glavnim i odgovornim urednikom "Politikinog zabavnika" Zeferionom Grasijem. Medić će sa predstavnicima jevrejske zajednice otći na sastanakl koji će se održatio zbog teksta "Dugo putovanje Henrika Hautnera" koji prema oceni dela javnosti relativizuje zločine u Drugom svetskom ratu.
"Nije potrebno da se pišu novi članci, potrebno nam je izvinjenje", rekao je Medić, povodom teksta u "Politikinom zabavniku" i pokušaju revizije istorije, na konferenciji za novinare u organizaciji Jevrejskih opština Beograda održanoj u susret Međunarodnom danu sećanja na žrtve Holokausta.
"Tu je ipak reč o šarlatanstvu urednika ili novinara, a ne delu kampanje protiv jevrejske zajednice. Svesni smo toga jer nas država pomaže", ocenio je Medić.
Bivši predsednik Saveza Aleksandar Nećak je dodao da očekuje da reaguju građani, jer je, kaže, prekrajanje istorije ljaga za celo društvo...
Ceo tekst sa portlala Nedeljnika (24.1.2019.)

JEVREJSKE OPŠTINE OPTUŽUJU: Rabin Isak Asijel urušava ugled Jevreja
U podeli zajednice s njim učestvuje i bivši predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije Robert Sabadoš

Evropski jevrejski kongres je prvi put ove godine doneo odluku o isključenju Saveza jevrejskih opština Srbije iz rada svoje generalne skupštine, a odgovornost za urušavanje ugleda Saveza i razbijanje jedinstva jevrejske zajednice snose bivši predsednik SJOS Robert Sabadoš i rabin Isak Asijel.
Ovo se navodi u saopštenju Jevrejskih opština Beograd, Zemun, Priština i Kikinda, koje je pročitano juče na konferenciji održanoj u susret Međunarodnom danu sećanja na žrtve Holokausta, koji se obeležava 27. januara.
- Rabin Isak Asijel, umesto da se bavi svojim poslom, već treći put aktivno učestvuje u podeli zajednice kako bi za sebe sačuvao platu od 2.000 evra i još mnogo toga. Donošenjem Zakona o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika, država je obezbedila znatna sredstva iz budžeta namenjena za spas jevrejske zajednice od nestajanja. Robert Sabadoš, nemajući sposobnosti da sredstva od 950.000 evra godišnje usmeri na pravi način, nije prihvatio odluku o svojoj smeni...
Ceo tekst sa portlala Kurira (24.1.2019.)

Zadržali novac preživelih žrtava Holokausta
Savez jevrejskih opština, vek od osnivanja i Međunarodni dan sećanja na stradale, dočekao podeljen i van evropskih institucija

PRVI put u svojoj istoriji, i to u godini kada obeležava vek od osnivanja, jevrejska zajednica u Srbiji neće učestvovati u radu Generalne skupštine Evropskog jevrejskog kongresa. Razlog za to je spor između dva rukovodstva Saveza jevrejskih opština, zbog čega je u toku postupak pred Apelacionim sudom.
O ovome su u sredu javnost obavestili novoizabrani, ali nepotvrđeni predsednik SJO Igor Ginzberg, kao i predsednici jevrejskih opština Beograd - Danilo Medić, Zemun - Nenad Fogel, i Kikinda - Nevena Knežević, dok je predsednik JO Priština Dobrica Prlinčević potpisao zajedničko saopštenje. U njemu se osuđuje ponašanje dosadašnjeg predsednika SJO Roberta Sabadoša i rabina Isaka Asiela. Na dušu im se stavlja nenamensko trošenje novca i razbijanje jevrejske zajednice. Ove četiri opštine, inače, obuhvataju 70 odsto ukupnog članstva.
Spor je nastao kada je, 1. jula prošle godine, na vanrednoj izbornoj skupštini smenjen Sabadoš jer nije "u skladu sa zakonom usmerio 950.000 evra koje je SJO dobio od države po Zakonu o otklanjanju posledica Holokausta". Po rečima Aleksandra Nećaka, člana novoizabranog IO SJO, oko 500 Jevreja koji su preživeli Holokaust, od kojih oko 300 i dalje živi u Srbiji, dobilo je samo polovinu zakonom zagarantovane svote, a ostatak je uložen u investicioni fond.
Ceo tekst sa portlala Novosti (23.1.2019.)

Sekulić o restituciji i jevrejskoj imovini: Srbija uradila što niko nije

Revizionizmom istorije se brišu monstruozni zločini u Srbiji, saglasni su Strahinja Sekulić i dr Haris Dajč. Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika je i nazvan tako da se ukaže da Srbija ne želi da imovina do koje se došlo posle tako masovnog zločina ostane državna, ističe Sekulić.
Prema istraživanju CNN-a antisemitizam je i dalje živ u Evropi, sve više jača, a sećanje na Holokaust bledi. Jedan od četvorice ispitanika danas veruje da su Jevreji na neki način učestvovali u širenju sukoba i ratova širom sveta, a čak trećina zna malo ili ništa o Holokaustu. Kakva je situacija u Srbiji, vladaju li takve predrasude? Šta se dešava sa imovinom Jevreja koja je tada oduzeta? Inače, mogućnost podnošenja zahteva za restituciju jevrejske imovine bez naslednika ističe za manje od dva meseca.
Strahinja Sekulić, direktor Agencije za restituciju, kaže da se bliži kraj roka podnošenju zahteva, a da će sam proces odluke, prema njihovoj proceni, trajati ne duže od godinu, godinu i po dana. "Najveći deo posla smo završili u samom roku podnošenja zahteva. Naravno, govorim o osnovanim zahtevima, neosnovane odbijamo", navodi...
Ceo tekst sa portlala N1 (5.1.2019.)

Natrag na vrh stranice