DRUGI O NAMA

U rubrici „drugi o nama“ predvideli smo prezentaciju svih onih reagovanja na naše delovanje, kako pozitivnih tako i onih koji nam se baš i ne sviđaju (antisemitski napadi) u nameri da svim posetiocima našeg Sajta pokažemo kako se naše aktivnosti prosuđuju u javnosti. Najviše reagovanja koje smo sakupili tokom poslednjih pet godina potiču iz novinskih izveštaja. Namera nam je da bez bilo kakvih ispravki pokažemo na koji način novine u Srbiji prate naš rad i naše aktivnosti bez ulepšavanja i doterivanja i zato smo postavili skenirane stranice novina u kojima su se objavljivali napisi o nama. Posebno smo postavili fotografije na kojima se mogu videti antisemitski ispadi a vezani su za teritoriju Zemuna i posebno za našu zajednicu.

Vaše reakcije na objavljene napise možete da nam pošaljete na našu e-mail adresu jozemun@sbb.rs .

Avram Izrael strepi sa unuke i ćerku u Tel Avivu
Teško podnosim sve ovo, znam kakava je trauma za decu kada čuju sirene!

Avram Izrael, načelnik Centra za obaveštavanje za vreme NATO bombardovanja, koji je prozvan "dobar glas u zlo vreme", poslednjih dana taj dobar glas on očekuje iz Tel Aviva, u kojem su mu ćerka i unučići od po 4 i 8 godina.
Na sreću, kaže Izrael uprkos sukobima Palestine i Izraela i međusobnom raketiranju koje traje već tri dana, uspeva da se čuje sa ćerkom, ali da to ne umanjuje brigu i strah njega i njegove supruge za njihove živote. Avram, svestan kakva je trauma za dete kada čuje sirene, priča za Telegraf da su prethodnu noć njegova ćerka i unučići proveli u skloništu.
- Na sreću, oni imaju te sigurne sobe u sklopu nove gradnje i celu noć su bili tu. Ćerka ima dvoje male dece, od 4 i 8 godina, i znam šta je trauma za decu kada čuju sirene. Samo u toku jučerašnjeg dana je bilo 1.297 uzbuna u Izraelu. Kod njih je malo drugačija ta najava opasnosti.
Sofisticiranija je. Postoji aplikacija preko mobilne telefonije, putem koje se oni upozoravaju i praktično se svaka raketa posebno najavljuje. Dakle, skroz dugačiji sistem od našeg obaveštavanja - priča Izrael za Telegraf.rs koji i sam često odlazi u Tel Aviv...
Više na stranici potrala Kurir (12.5.2021)

Saopštenje CIEH o neo-nacističkim elementima programa na Svečanoj akademiji povodom Dana pobede u Beogradu

Sa žaljenjem konstantujemo da je na svečanoj akademiji povodom Dana pobede nad fašizmom, 9. Maja u beogradskom Narodnom pozorištu pred članovima vlade Srbije, RS, i drugim zvanicama, u zvaničnom programu izvedeno više recitacija kvislinškog ratnog zločinca Dimitrija Ljotića. Posebno malicioznim vidimo uporedno izvođenje Ljotića sa "Krvavom bajkom" Desanke Maksimović, i podsećamo da su jedinice Ljotićevog "Zbora" učestvovale i u masovnom zločinu u Kragujevcu, kao i u Holokaustu i progonu Roma, a da su rat završile u Austriji, boreći se rame uz rame sa ustaškim jedinicama.
CIEH očekuje da nadležni organi republike Srbije istraže ovaj neonacistički incident, pravno procesuiraju počinioce, javno objasne kako je do istog došlo i kako će osigurati da se ovako nešto više ne ponovi.
Snimak Svečane akademije: https://www.youtube.com/watch?v=t-Zvc1xzV00
Ceo tekst na FaceBook stranici CIEH (10.5.2021)
---------------------------------------

Organizatori svečanosti „ne čuju“ Ljotića, Radanović kaže – scenario podmetnut

Koračnica Ljotićevaca odjekivala je sinoć na državnoj svečanosti povodom godišnjice Dana pobede u drugom svetskom ratu. Program je prenosila i Radio televizija Srbije, pa su sporne stihove primetili gledaoci i na to reagovali na društvenim mrežama. Istoričar i član komisije koja je odobrila scenario proslave Dejan Ristić kaže za N1 da se zapravo radi o pesmi Momčila Nastasijevića. Negira bilo kakvu povezanost sinoćnjeg programa sa delom Dimitrija Ljotića.
Mrtvi niste, o druzi mili,
Još se čuje vaš gromki glas.
Vaš duh silni u nama živi,
Vaša duša lebdi izmeđ’ nas
Prvu, a potom i poslednju strofu koračnice saradnika okupatorskih vlasti Dimitrija Ljotića slušali su na Dan pobede nad fašizmom i predsednik države i ministri u Vladi. I nikome ništa nije zasmetalo. Javnosti jeste, kao i pojedinim istoričarima. Međutim, Dejan Ristić tvrdi da ono što smo čuli zapravo nisu Ljotićevi stihovi....
Više na stranici potrala N1 (10.5.2021)
------------------------------------

Javnost uzburkao deo prekjučerašnje svečane akademije povodom završetka Drugog svetskog rata
Duh Dimitrija Ljotića na proslavi pada fašizma

Povodom Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, Vlada Srbije i Ministarstvo za rad i boračka pitanja organizovali su svečanu Akademiju sa kulturno-umetničkim programom na temu tog velikog datuma.
Deo javnosti je veoma burno reagovao na to što su u jednom delu programa čitani stihovi pesama „Mrtvi niste“ i „Mi znamo borbu što nas čeka“, koje su tokom rata bile prepoznatljive kao koračnice koje je koristio dobrovoljački korpus Dimitrija Ljotića.
Međutim, istoričar Dejan Ristić, jedan od članova stručne komisije koja je bila zadužena za izbor dela koja će biti izvođena na Akademiji, kaže da su se u toj grupi vodili potpuno drugačijim načelom, a to je da dela Momčila Nastasijevića, njihova autentična poruka i originalne ideje budu sačuvane od različitih zloupotreba koje su nastupile nakon njegove smrti, kao što je bila i ova ljotićevska.
Više na stranici potrala Danas (11.5.2021)

08.5.2021 - Komemoracija na Jevrejskom groblju u Zemunu

U Subotu 08.05. 2021. sa početkom u 13 časova, kod spomenika žrtvama fašizma na Jevrejskom groblju u Zemunu održan je komemorativni skup i parastos žrtvama Prihvatnog logora Zemun u organizaciji Udruženje građana Jadovno 1941. Beograd - Banja Luka ispred spomenika nad masovnom grobnicom.
Prvi zatočenici Prihvatnog logora Zemun, posle gašenja Jevrejskog logora Zemun, stigli iz logora Jasenovac početkom maja 1942. godine. Među njima je najviše bilo Srba sa Кozare, iz Dubice i drugih potkozarskih sela. Komemorativni skup i parastos služen je za više od 6.500 srpskih žrtava Prihvatnog Logora Zemun, čiji su zatočenici odvoženi na Jevrejsko groblje u Zemunu i tu bili sahranjivani u masovnim grobnicama.

GOVORITI UŽIVO ILI NAMRTVO?

Prilog o sinagogi u Zemunu, koji je Newsmax Adria objavila 21. januara, za sada je jedina reakcija na naše saopštenje o zahtevu gradskog pravobranioca Ivana Lalovića da Visoki kasacioni sud preispita odluku Upravnog suda kojim je potvrdio rešenje Agencije za restituciju o zamenskoj restituciji kojom je Jevrejskoj opštini Zemun data zgrada sinagoge umesto oduzete dve zgrade naše opštine.
Sve bi bilo dobro da u prilogu, verujem nenamerno, nije data mogućnost da se razjasni pitanje koje je reporterka Marija Bošković pokrenula. Naime, u odgovoru koji je pravobranilac dostavio Newsmax Adria, reporterka Bošković navela je da je motiv podnošenja zahteva pravobranioca da se utvrdi da li je pravno bilo moguće da se bivšem vlasniku (Jevrejskoj opštini Zemun prim.aut.) vrati nepokretnost koja je prodata, kako navodi pravobranilac, po tržišnoj ceni. Tu se prvi deo priloga završava, bez da je reporterka citirala ili pustila snimak koji je Nenad Fogel dao prilikom intervjua, a u kome je govorio o činjenici da sinagoga nije prodata po tržišnoj ceni. Naime, kako je Fogel objasnio, a to se nalazi i u saopštenju za javnost JO Zemuna: Netačna je tvrdnja pravobranioca Ivana Lalović da je zgrada sinagoge prodata po tržišnoj vrednosti. Zgrada je trebalo da bude isplaćena u dve rate, a plaćena je samo polovina ugovorene sume. Ugovorena suma, koja nije u celosti isplaćena, u trenutku prodaje iznosila je vrednost dva automobila fiće. Današnja procena vrednosti zgrade sinagoge daleko nadmašuje vrednost dva automobila fića.  
Druga primedba više se odnosi na konstataciju gosta u prilogu (Robert Čoban) o pokretanju inicijative da se ispred srušenih sinagoga postavljaju spomen ploče, tvrdeći da je to zajednička inicijativa Saveza jevrejskih opština Srbije i njegove malenkosti Roberta Čobana. Sve je to nespretno i nedorečeno izgovorio, tako da gledalac ima utisak da su sinagoge porušili sami Jevreji. Nisu, oni su ih verovatno prodavali, a ko ih je rušio neka ispita Robert Čoban i to napiše na budućim tablama. Da ne bude zabune, mi podržavamo svaku inicijativu koja ide za tim da se očuva sećanje, ne samo na Jevreje, već na sve žrtve nacizma. Istine radi INICIJATIVU da se u mestima (preko 47) gde su u Srbiji pre Drugog svetskog rata živeli Jevreji, postavljaju ploče sa prigodnim sećanjem na Jevreje iz tih mesta, uputio je na adrese brojnih gradonačelnika tadašnji predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije Aleksandar Nećak, davne 2011. godine. Predlog, bezmalo, nije usvojio ni jedan grad (osim jednog do dva) kome je inicijativa poslata!
Svestan da je svaka reportaža ili prilog, autorsko delo, samim tim podrazumeva odluku autora šta će u prilogu potencirati, odlučio sam da ubuduće dajem izjave samo u živom programu.
Nend Fogel, predsednik JO Zemun

Prilog Newsmax Adria pogledajte ovde (link ka videu na vreme 30 min. i 46 sek.)

Povezano:
Beograd se žalio na vraćanje zemunske sinagoge:
Nastavljeno pravno zamešateljstvo oko aškenaškog hrama rabina Alkalaja

Grad Beograd uložio je zahtev Vrhovnom kasacionom sudu za preispitivanje odluke o vraćanju zemunske sinagoge Jevrejskoj opštini Zemun, potvrdio je za „Novosti“ Nenad Fogle, predsednik jevrejske zajednice u Zemunu.
Tako je, kako kaže, pravna borba za nekadašnji hram produžena, iako su svi bili ubeđeni, u novembru prošle godine, da je okončana.
Zamešateljstvo oko sinagoge trajalo je pune četiri godine, dok Upravni sud, postupajući po nalogu VKS, nije potvrdio rešenje Agencije za restituciju i vratio sinagogu JO Zemun. U jevrejskoj zajednici su tada rekli da će restoran, koji već godinama tu iznajmljuje prostor, po zakonu ostati još tri godine, posle čega će zgrada promeniti namenu.
Agencija za restituciju vratila je zdanje hrama u kom je nekada služio čuveni rabin Alkalaj, 19. maja 2016, a na ime naknade za imovinu oduzetu u nekadašnjoj Primorskoj 3 i 5, danas Ulici rabina Alkalaja. Kako kaže Fogel, JO Zemun je u postupku restitucije tražila da im se vrati zgrada bivše jevrejske škole, tik do sinagoge, a veštačenjem je utvrđeno da je ona za 20.000-30.000 evra skuplja, pa je Agencija odlučila da im u zamenskoj restituciji vrati hram. Ovu odluku je potvrdilo Ministarstvo finansija kao drugostepeni organ, ali su spor pred Upravnim sudom pokrenuli Državno, Gradsko i Opštinsko pravobranilaštvo. Upravni sud je presudio u njihovu korist, a Agencija uložila zahtev za preispitivanje odluke Vrhovnom kasacionom sudu...
Ceo tekst sa portala Novosti (14.1.2021.)

Novi antisemitski grafit u Novom Sadu - "judenfrei" i precrtana Davidova zvezda
Još jedan antisemitski grafit, ovaj put na bilbordu na ulazu u tunel Mosta slobode, sa sremske strane, prekrečen je danas

Na bilbordu na kom je slika novosadske Sinagoge i poruka "Visit NS", nepoznata osoba ispisala je sprejom "judenfrei" i nacrtala precrtanu Davidovu zvezdu.
To je na svom profilu na društvenim mrežama objavio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević...
Više na sajtu 021.rs (27.12.2020.)
Tim povodom na K TV gostovao je naš član Aleksandar Nećak i istoričar Predrag Marković

Zemunska sinagoga vraćena Jevrejima:
Posle četiri godine Upravni sud stavio tačku na spor oko aškenaškog hrama

Posle četiri godine pravnog zamešateljstva, Upravni sud, postupajući po nalogu Vrhovnog kasacionog suda (VKS), potvrdio je rešenje Agencije za restituciju i vratio sinagogu Jevrejskoj opštini Zemun.
U jevrejskoj zajednici objašnjavaju da je nekadašnji hram opet njihov, ali da će restoran, koji već godinama tu iznajmljuje prostor, po zakonu ostati još tri godine, posle čega će zgrada promeniti namenu.
Agencija za restituciju vratila je 19. maja 2016. zdanje hrama u kom je služio čuveni rabin Alkalaj jevrejskoj zajednici, a na ime naknade za imovinu oduzetu u nekadašnjoj Primorskoj 3 i 5, danas Ulici rabina Alkalaja.
- U postupku restitucije tražili smo da nam se vrati zgrada bivše jevrejske škole, tik do sinagoge. Veštačenje je pokazalo da je ona za 20.000-30.000 evra skuplja od same sinagoge, pa je Agencija odlučila da nam u zamenskoj restituciji vrati hram - objašnjava Nenad Fogel, predsednik Jevrejske opštine Zemun...
Ceo tekst sa portala Novosti (26.11.2020.)

8.10.2020 - Naši članovi o jevrejskoj zajednici u Srbiji na portalu PG Mreža
Nenad Altman i Aleksandar Nećak

Pisani dokazi o postojanju jevrejske zajednice na ovim prostorima postoje od XIII veka i kroz istoriju su odnosi Jevreja i većinskog naroda prolazili kroz razne faze – od jako dobrih, do odnosa tokom drugog svetskog rata tokom kojeg je broj Jevreja u Srbiji desetkovan.
Danas se život Jevreja u Srbiji može opisati kao solidan, o položaju ove versko-etničke manjine u ovoj epizodi serijala „Da nam nije…“ između ostalih govore i glumac Srđan Timarov i Aleksandar Nečak, bivši predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije…

Video na PG Mreža

Umesto restorana sinagoga: Vrhovni sud poništio odluku upravnog da se Jevrejima ne vrati zemunski hram

VRHOVNI kasacioni sud poništio je prošlogodišnju odluku Upravnog suda u vezi sa vraćanjem zemunske sinagoge, u kojoj je nekada služio čuveni rabin Alkalaj. Ovo je za "Novosti" potvrdio Strahinja Sekulić, direktor Agencije za restituciju.
VKS je konstatovao da je Upravni sud pogrešno primenio zakon i poslao predmet na ponovno odlučivanje, pa bi u novom postupku sinagoga, u kojoj se već dugo nalazi restoran domaće kuhinje, konačno mogla da bude vraćena vernicima.
Agencija je 19. maja 2016. donela rešenje kojim se Jevrejskoj opštini Zemun na ime naknade za imovinu oduzetu u nekadašnjoj Primorskoj 3 i 5, danas Ulici rabina Alkalaja, vraća zgrada bivše sinagoge. Ovu odluku je potvrdilo Ministarstvo finansija kao drugostepeni organ, ali je stvar "zapela" na Upravnom sudu, pred kojim su spor pokrenuli Državno, Gradsko i Opštinsko pravobranilaštvo. Kada je konačno doneta negativna odluka, prošle jeseni, u Jevrejskoj opštini Zemun tvrdili su da iza nje stoji sudija koja pripada sukobljenom krilu Jevrejske opštine Beograd i da je odluka protivzakonita.
Ceo tekst sa portala Novosti (5.3.2020.)

Nenad Fogel i Saša Nećak govore povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta

"Deci po Beogradu su DAVALI BOMBONE DA UĐU U KAMIONE SMRTI" Jevreji koji su preživeli holokaust za "Blic" otkrivaju kako na dan oslobođenja nisu znali smeju li da izađu na ulicu...
Tekst i video sa portala lista Blic od 27.1.2020.

Pojašnjenje Nenada Fogela: Od 9 minuta videa Nenad Fogel govori da je na Jevrejskom groblju u Zemunu sahranjeno 6500 ljudi. Potrebno je reći da se to odnosi na zatočenike Prolaznog logora Zemun, koji je posle zatvaranja Jevrejskog logora nastavio da radi i bio “punjen” sa Srbima, antifašistima i ostalim nepodobnim elementima za okupacionu i kvislinšku vlast.

I pored privremene mere Prvog osnovnog suda u Beogradu, najveća jevrejska bogomolja još uvek u lancima
Sinagoga i dalje pod „okupacijom“

Frakcija jevrejske zajednice okupljene oko predsednika Saveza jevrejskih opština Beograd Roberta Sabadoša i rabina Isaka Asiela i dalje se nalazi unutar beogradske sinagoge „Sukat Šalom“, iako je, kako Danas saznaje, sud doneo privremenu meru koja ih primorava da napuste ovu zgradu.
Kako nam je rekao Danilo Medić, predsednik Jevrejske opštine Beograd, Prvi osnovni sud u Beogradu je 1. novembra doneo privremenu meru po tužbi koju su podneli protiv osoba koje su se zatvorile u sinagogu.
– Mi smo podneli tužbu zbog ometanja poseda, a sud je dva dana kasnije doneo privremenu meru po kojoj oni moraju da napuste prostorije sinagoge. Sud je privremenu meru poslao njima na izjašnjenje, a nakon toga bi ta mera trebalo da postane izvršna, kazao je Medić.
I dok o datumu iseljavanja sinagoge u ovom trenutku može samo da se nagađa, iseljavanje prostorija Jevrejske opštine Beograd u ulici Kralja Petra u centru Beograda bi trebalo danas da se održi. Privremena sudska mera za iseljavanje ljudi koji su se zatvorili u prostorijama JOB-a postala je izvršna još 29 jula...
Ceo tekst sa portala Danas (15.11.2019.)

Rat u jevrejskoj zajednici: Besni na Srbiju, a vraća im 65 miliona evra
Jevrejska zajednica pokušava da u sopstveni sukob uplete našu državu, čak i EK

Rat u jevrejskoj zajednici otišao je toliko daleko da zavađene strane u njega pokušavaju da umešaju i državu i međunarodnu zajednicu. Kako "Novosti" saznaju, sukob i nezadovoljstvo dela zajednice jedna su od tema sastanka predstavnika Evropske komisije i ministarstava, 24. oktobra, u Beogradu.
Jedna od dve struje besna je jer Ministarstvo pravde ne želi da upiše njihove predstavnike kao rukovodioce Jevrejske opštine Beograd dok se ne završi sudski spor, a žalili su se i na primenu Zakona o sprečavanju posledica Holokausta i rad Agencije za restituciju. Mnoge je ovo nezadovoljstvo iznenadilo, budući da je po tom zakonu jevrejskim opštinama do sada vraćena imovina Jevreja nastradalih u Holokaustu, bez živih naslednika, vredna više od 19 miliona evra, i iz budžeta im je isplaćeno 2,85 miliona evra. Ukupna procena imovine koja će biti vraćena, plus iznos koji će Srbija dati Savezu jevrejskih opština na ime finansijske podrške, premašuje 65 miliona evra.
- Od donošenja zakona stalno osećamo pritisak, pa ako znamo da u novembru, u Beogradu, treba da se održi veliki međunarodni sastanak, na kom se očekuju i pismene pohvale Srbiji upravo zbog ovog zakona, utisak je da neko želi da obezvredi naš trud. Ne možemo nečije privatne, lukrativne i korupcionaške interese da podredimo državi i snizimo standarde koje Srbija ima - kaže, za "Novosti", Strahinja Sekulić, direktor Agencije...
Ceo tekst sa portala Novosti (19.10.2019.)

Topovske šupe biće deo memorijala „Staro sajmište“

Za nedelju dana počinje javna rasprava o nacrtu dugo čekanog Zakona o Starom sajmištu. koji predviđa da logor na Autokomandi bude "pod kapom" Centra. Sredstva za Centar predviđena novim budžetom.
MEMORIJALNI centar "Staro sajmište", koji će se sastojati iz Judenlagera Semlin i Prihvatnog logora Zemun, staraće se i o Jevrejskom prolaznom logoru Beograd - Topovske šupe. Ovo se navodi u Nacrtu zakona o memorijalu, koji bi trebalo za nedelju dana da se nađe na javnoj raspravi.
Iz samog zakona ne vidi se na koji način će to biti ostvareno, budući da je prostor Topovskih šupa, na Autokomandi, privatizovan i na njemu je "Delta" planirala izgradnju šoping-mola. Zgrade koje i dalje postoje, a u kojima su 1941. bili zatočeni Jevreji i Romi, imaju privremenu zaštitu kao spomenici kulture do 2021.
Kako "Novosti" saznaju, međunarodne jevrejske organizacije, pre svega Međunarodna alijansa za sećanje na Holokaust (IHRA), vrlo su zainteresovane za ovaj logor, pa postoji ideja da se preostali objekti pretvore u izložbeni prostor. U tom slučaju, barake bi morale ili da budu izmeštene ili da zemljište na kom se nalaze država ekspropriše...
Ceo tekst sa portala Novosti (12.10.2019.)

12-13.10.2019 - Članak o Avramu Izraelu u listu Vesti

(pdf fajl klikom na sliku)

Jevreji ostali bez sinagoge

Upravni sud osporio rešenje Agencije za restituciju iz 2016. godine o vraćanju zemunskog hrama. Ovaj objekat prvobitno im je vraćen umesto zgrade škole.
Tri godine pošto je Agencija za restituciju vratila zemunskim Jevrejima sinagogu, u kojoj je nekada služio čuveni rabin Alkalaj, postalo je izvesno da oni u nju neće ući. Upravni sud je poništio rešenje o vraćanju koje je 2016. donela Agencija, a koju je potvrdilo Ministarstvo finansija.
Na odluku Upravnog suda Agencija je Vrhovnom kasacionom sudu uložila zahtev za preispitivanje ove odluke, a u međuvremenu pod svodom poznatog hrama ostaje da radi restoran...
Ceo tekst sa portala Novosti (1.10.2019.)

25.9.2019 - Sastanak sa predsednikom Svetskog jevrejskog kongresa

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Njujorku sa predsednikom Svetskog jevrejskog kongresa Ronaldom Loderom.
„Izuzetno poštujemo i prepoznajemo značaj rada Svetskog jevrejskog kongresa. Srbija veoma uvažava jevrejsku zajednicu i poštuje njena prava, s obzirom na to da su Srbi i Jevreji kroz istoriju često delili tragičnu sudbinu, posebno tokom Drugog svetskog rata“, istakao je predsednik Vučić...
Ceo tekst sa sajta predsedništva.

Predsednik Srbije primio je predstavnike Svetskog jevrejskog kongresa
SRBI I JEVREJI KROZ ISTORIJU DELILI TRAGIČNU SUDBINU! Vučić: U našoj zemlji nema antisemitizma!

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas predstavnike Svetskog jevrejskog kongresa – vršioca dužnosti generalnog direktora Marama Šterna i Ernesta Hercoga.
Predsednik Vučić je istakao značaj rada Svetskog jevrejskog kongresa, koji se, kao međunarodna federacija jevrejskih zajednica i organizacija, bori za prava Jevreja širom sveta. On je rekao da Srbija uvažava jevrejsku zajednicu i poštuje njihova prava, jer su Srbi i Jevreji kroz istoriju delili tragičnu sudbinu, posebno tokom Drugog svetskog rata. Predsednik Vučić je podsetio na to da je Srbija prva zemlja u regionu i šire, koja je donela poseban Zakon o restituciji imovine žrtava Holokausta bez živih zakonskih naslednika.
Vršilac dužnosti generalnog direktora Svetskog jevrejskog kongresa Štern je rekao da je donošenje tog zakona veliki korak i da, tim povodom, ističu Srbiju kao primer za ceo svet. On je naglasio da veoma cene i podržavaju predsednika Vučića i srpske vlasti zbog svega što je urađeno za položaj Jevreja, kao i zbog dobrih odnosa Srbije sa Izraelom...
Ceo tekst sa portala Pink.rs (3.9.2019.)

JOB: Među ljudima koji protestuju ima naših članova, ali oni ne govore u ime JOB

Jevrejska opština Beograd (JOB) kao institucija ne protestuje, niti organizuje proteste ispred Ministarstva pravde, navodi se u saopštenju te organizacije i napominje da "određeni broj ljudi koji učestvuju u protestima jesu članovi JOB, ali oni ne govore u ime, niti na bilo koji način predstavljaju organe JOB".
Dodaje se i da Jevrejska opština Beograd ne podržava proteste, izražava duboko neslaganje sa njima i javno se ograđuje, smatrajući da su štetni po interese i reputaciju te opštine.
Kako se navodi u saopštenju, "osobe koje predvode i učestvuju u protestima, izvršile su protivzakoniti upad u prostorije JOB u
Ulici Kralja Petra 71a u noći između 27. i 28. februara ove godine, od kada je drže pod opsadom uz pomoć privatnog obezbeđenja".
Iz Jevrejske opštine objašnjavaju i da se protiv tih ljudi vodi više sudskih postupaka za ometanje poseda i druga krivična dela, od kojih će neki uskoro dobiti sudski epilog, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena.
Precizira se i da su po "zaposedanju zgrade, 28.2.2019. ova lica su na ulazu istakla spiskove osoba kojima zabranjuju ulaz. Na ovom spisku su se pored legalnog rukovodstva opštine našli i stalno zaposleni kadrovi".
Prema navodima JOB, u tako okupiranoj zgradi, ova grupa je 17. marta organizovala skup pristalica koji su nazvali izborima...
Ceo tekst i video sa portala TV N1 (23.8.2019.)

78 godina nakon deportacije kikindskih Jevreja u logore smrti

Dan sećanja, na više od 300 Jevreja, koji su u noći između 14 i 15 avgusta deportovani iz Kikinde u logore smrti obeležen je polaganjem venaca na spomenik na Jevrejskom groblju. Komemoraciji su prisustvovali članovi jevrejskih zajednica, predstavnici grada Kikinde i članovi drugih organizacija i udruženja.
Sećanje na noć između 14 i 15 avgusta, 1941. godine kada je prema nalogu nemačke okupacione vlasti više od 300 Jevreja, stanovnika Kikinde okupljeno u Sinagogi, a nakon toga deportovano u logore smrti, ne sme nikada da se zaboravi, rekla je zamenica gradonačelnika Bosiljka Srdić:
-Deportacija kikindskih Jevreja jedan je od najstrašnijih događaja, koji su zadesili naš grad i slobodno mogu reći u gotovo tri veka, koliko postoji. Mnoge jevrejske porodice su izgubljene u vihoru rata, a malo je njih preživelo da bi nam mogli pričati o strahotama i onom šta se desilo. Danas smo ovde radi sećanja na kikindske Jevreje i to sećanje je potsećanje nama, da je mir jedan od najviših ciljeva koji po svaku cenu moramo sačuvati i ostaviti drugim pokoljenjima...
Ceo tekst i video sa portala TV Rubin (15.8.2019.)

Deo beogradskih Jevreja na protestima, deo se ograđuje

Deo članova Jevrejske opštine Beograd juče je treći dan zaredom protestovao ispred zgrade Ministarstva pravde u Nemanjinoj ulici u Beogradu, zbog, kako su naveli, postupanja ovog državnog organa u procesu registracije Aleksandra Jinkera.
Naime, oni traže da u Registar crkava i verskih zajednica, koji vodi Ministarstvo pravde, kao novi predsednik Jevrejske opštine Beograd bude upisan Jinker umesto Danila Medića. U obrazloženju koje su delili novinarima navodi se da je izborna skupština u martu ove godine sa više od 340 glasova izabrala Jinkera za novog predsednika JOB, dok je Medić dobio pet glasova...
Ceo tekst sa portala lista Politika (26.7.2019.)

Obeležen Dan sećanja na žrtve holokausta na Starom sajmištu

Današnji dan je proglašen Danom sećanja na žrtve Holokausta u Beogradu, odnosno danom kada su nemački okupatori proglasili Beograd prvim gradom oslobođenim od Jevreja, što na sreću nije bila istina, izjavio je danas predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević.
- Jedan broj Jevreja se spasao tako što je živeo pod drugim imenom i prezimenom, jedan broj je pristupio partizanskom pokretu. Tragedija je to što je 80 odsto jevrejske populacije u Beogradu ipak stradalo, a Staro sajmište je mesto gde je bio najveci logor u kome su stradali Jevreji, Srbi i Romi - rekao je Nikodijević.
On je na ceremoniji na Starom sajmištu rekao da ne može postojati nijedno opravdanje za užase i zločine koje su okupatori i njihovi saradnici počinili na teritoriji Beograda.
Prema njegovim rečima, Vlada Republike Srbije i Grad Beograd zajedno pripremaju zakon o Starom sajmištu...
Ceo tekst sa portala lista Blic (10.5.2019.)

Goldštajn: U Jasenovcu ubijen i deo moje familije
Ivo Goldštajn je na promociji svoje knjige "Jasenovac" u Beogradu rekao da veruje da je u tom logoru stradalo oko 120.000 ljudi. Podseća da je u Jasenovcu stradao i deo njegove familije.

Knjiga "Jasenovac" hrvatskog istoričara Ive Goldštajna, u izdanju Akademske knjige, predstavljena je sinoć u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju (SZKD).
Goldštajn je na promociji rekao da ga je mnogo ljudi pitalo da li piše "Jasenovac" zbog revizionizma i čitavog niza negativnih stvari koje se danas događaju.
"Uvek im odgovorim da imam strast istraživanja i da kao istoričar obožavam da osvetljavam različite istine i detalje delova epohe. Sam sam izabrao Jasenovac kao temu za svoju knjigu", rekao je Goldštajn i podsetio da je pre dve decenije bio svedok na suđenju zapovedniku tog zloglasnog ustaškog logora u Drugom svetskom ratu Dinku Šakiću.
"Pre godinu dana sam čitao svoj iskaz i danas bih, kada mnogo više znam o Jasenovcu, dao sebi solidnu trojku. Ništa netačno nisam rekao. Glavne teze tog svedočenja su zapravo tačne", rekao je Goldštajn.
Podsetio je da je u Jasenovcu stradao i deo njegove familije. "Ubijen je moj pradeda iz Tuzle i bratanci moga oca... Oni su ubijeni zajedno sa svojim roditeljima. Dakle, pišući ovu knjigu, nisam bio samo istoričar profesionalac, već sam imao ličnu potrebu da saznam šta su moj pradeda i braća poslednje videli u životu. Zanimalo me je da li su pružili otpor svojim krvnicima", rekao je Goldštajn...
Ceo tekst sa portala RTS (5.4.2019.)

25.3.2019 - Još jedna donacija iz SAD
Ponovo zahvaljujemo našem donatoru iz San Franciska za novu donaciju od EUR 500 za održavanje Jevrejskog groblja Zemun.
Prošlog novembra ovaj cenjeni pratilac naših aktivnosti takođe je donirao US$ 500 za istu namenu.

4.3.2019 - Nova saznanja o deportacijama zemunskih Jevreja u logore

Zahvaljujući predanošću i istraživačkom angažovanju Nikole Milovančeva iz Zemuna, u prilici smo da objavimo nova saznanja o deportacijama zemunskih Jevreja u logore Jasenovac i Stara Gradiška.
Ovom prilikom se zahvaljujemo na privilegiji da prvi objavimo ovaj važan dokumet, važan između ostalog i zbog činjenice da smo preko sadržaja tog dokumenta utvrdili da je još nekoliko naših članova stradalo, a da ih mi nismo uključili u postojeći spisak stradalih.

Nikola Milovančev: Upućivanje 132 zemunska Jevreja u logor Jasenovac – Stara Gradiška juna 1942.

Dva sačuvana dokumenta vezana za genocid nad Jevrejima u Sremu (kojem je tada pripadao i Zemun) nalaze se u Državnom arhivu Hrvatske u Zagrebu, u fondu 252 - Ravnateljstvo ustaškog redarstva NDH – Židovski odsjek. O postojanju jednog od ta dva dokumenta – o izveštaju Župske redarstvene oblasti NDH o Vukovaru od 19. maja 1942. o upućivanju u logor Zemun zadnjih 13 Jevreja iz kotara »Hrvatski« (Sremski) Karlovci obavestio sam javnost člankom »Falsifikati o logoru Jasenovac i istina o genocidu nad Jevrejima Srema 1942.godine«, objavljenim u »Politici« 11. februara 2019.
Taj dokument čuva se u istom fondu (252 Ravnateljstvo ustaškog redarstva NDH – Židovski odsjek), pod brojem 4200 a u njemu se navode imena zadnjih 13 Jevreja iz Inđije i Beške, koji su 28. marta 1942. bili od nemačkih nacista odvedeni u logor Zemun (posle rata poznatijem pod nazivom »Sajmište«) a njihova imovina je bila zaplenjena u korist Riznice (trezora) NDH: Pisker Salamon, Pisker Ljudevit, Pisker dr. Ivan, Pisker Bela, Pisker Olga, Bek (Beck) Ferdinand, Štiler (Stiller) Berolom, Morgenštajn (Morgenstein) Adolf, Morgenštajn Margita i Štiler Katica iz Inđije i Aleksander Katona sa suprugom Arankom i sinom Stjepanom iz Beške. Drugi dokument, sastavljen 8. juna 1942. u Zagrebu u Ustaškoj nadzornoj službi Ured I., nosi naziv »Špinder H(e)rman i dr. upućenje u logor«; u fondu Židovskog odsjeka Ravnateljstva ustaškog redarstva se taj dokument čuva pod brojem 4328...
Ceo tekst u Word dokumentu :: Skeniran originalni dokument Ustaške službe

Pismo podrške Ambasade Izraela u Beogradu članovima jevrejske zajednice u Srbiji
Link ka PDF dokumentu

Ambasada Izraela miri Jevreje u Beogradu

Privremena uprava traži od državnih organa da se ispita finansijsko poslovanje Jevrejske opštine Beograd, dok ih Veće, Izvršni i Nadzorni odbor optužuju za nezakonit upad u prostorije JOB.
Čelni ljudi jevrejske zajednice u Beogradu, koji su trenutno podeljeni u dve struje, sudeći prema njihovim jučerašnjim saopštenjima obratili su se i nadležnim državnim organima sumnjičeći jedni druge da su kršili zakone, odnosno tražeći pomoć kako bi razmirice bile rešene i prevaziđene.
Privremena uprava Jevrejske opštine Beograd zatražiće tako od državnih organa da preispitaju finansijsko poslovanje JOB u prethodnih godinu dana, a kako su objasnili za naš list, iz zgrade opštine neće izaći dok se ne razreši trenutna situacija.
Privremena uprava, s jedne, i predsednik opštine, Veće, Izvršni i Nadzorni odbor, s druge strane, osporavaju jedni drugima legitimitet. Privremena uprava smatra ih smenjenim, pozivajući se na odluke vanredne skupštine od 2. decembra, na kojoj je opozvan predsednik JOB Danilo Medić, kao i članovi Veća i Nadzornog odbora.
Oni, s druge strane, ne priznaju odluke vanredne skupštine. Tokom jučerašnjeg dana članovi privremene uprave bili su u zgradi opštine, dok su članovi Veća, Izvršnog i Nadzornog odbora svoju sednicu držali u sinagogi Sukat Šalom...
Ceo tekst sa portala Politike (2.3.2019.)

Holokaust (Sho'ah): Uvod u nova negiranja holokausta i pravni i historijski revizionizam

...Pet značajnijih svjetskih istraživanja i izvještaja o antisemitizmu (Istraživanje i izvještaj Evropske komisije „Percepcija antisemitizma“, Izraelski godišnji Izvještaj o Antisemitizmu, godišnji Izvještaj Centra Simon Wiesenthal, istraživanje „Holocaust remembrance project“ i Istraživanje američke tv CNN „Antisemitizam u Evropi“) je obilježilo vrijeme uoči i tijekom obilježavanja 27.januara 2019.godine Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta (Sho'ah). Naftali Bennett, izraelski ministar za obrazovanje i dijasporu, predstavljajući godišnji izvještaj o antisemitizmu je pozvao svjetske vlade da iskorijene antisemitizam iz svojih društava i da zauzmu čvrsta i jasna stajališta prema mržnji usmjerenoj prema Jevrejima i upozorio da bi „Izrael trebao pomoći milionima Jevreja u dijaspori koji su izloženi antisemitskim zločinima.“ Jedna od osnova navedenog izvještaja je istraživanje „Percepcija antisemitizma“, kojeg je objavila Evropska komisija uoči obilježavanja Dana sjećanja na žrtve holokausta 2019, o percepciji antisemitizma među Evropljanima, a na zahtjev Evropskog parlamenta (EP)...
Ceo tekst sa portlala ifimes.org (12.2.2019.)

IZRAELSKI PROFESOR OTKRIO: U Jasenovcu ubijeno najmanje 800.000 Srba i 40.000 Jevreja

Video: Prof. Grajf na TV Pink

Profesor dr Gideo Grajf, glavni istraživač Instituta za holokaust "Šem olam" u Izraelu, otkrio je zastrašujuće podatke o mučenju žrtava u Jasenovcu tokom rada na studiji “Jasenovac, Aušvic Balkana.
Na osnovu podataka do kojih je došao tokom četvorogodišnjeg istraživanja, Grajf kaže da je u Jasenovcu na najsvirepiji način ubijeno minimum 800.000 Srba i oko 40.000 Jevreja.
"Jasenovac je bio imperija smrti - istiće Grajf i dodaje da je revizionizam drugo ubistvo žrtava", rekao je Grajf i istakao:
"Moramo usmeriti sve snage protiv revizionizma, kako te žrtve ne bi bile ponovo žrtve. Činjenice su činjenice i ne možemo ih stavljati pod tepih, istina uvek izađe na videlo. Sve te pokušaje revizije istorije smatram detinjastim, svi oni su osuđeni na neuspeh".
Grajf je istakao da je u Jasenovcu postojalo 57 različitih načina ubijanja žrtava...
Ceo tekst sa portlala Novosti (1.2.2019.)

Ovo prenosi i portal Espreso uz dokumentarni film o Jasenovcu

"Potrebno nam je izvinjenje, a ne novi članak": Predsednik Jevrejske opštine o Politikinom zabavniku

Predsednik Jevrejske opštine Beograda Danilo Medić saopštio je da će se sastati sa glavnim i odgovornim urednikom "Politikinog zabavnika" Zeferionom Grasijem. Medić će sa predstavnicima jevrejske zajednice otći na sastanakl koji će se održatio zbog teksta "Dugo putovanje Henrika Hautnera" koji prema oceni dela javnosti relativizuje zločine u Drugom svetskom ratu.
"Nije potrebno da se pišu novi članci, potrebno nam je izvinjenje", rekao je Medić, povodom teksta u "Politikinom zabavniku" i pokušaju revizije istorije, na konferenciji za novinare u organizaciji Jevrejskih opština Beograda održanoj u susret Međunarodnom danu sećanja na žrtve Holokausta.
"Tu je ipak reč o šarlatanstvu urednika ili novinara, a ne delu kampanje protiv jevrejske zajednice. Svesni smo toga jer nas država pomaže", ocenio je Medić.
Bivši predsednik Saveza Aleksandar Nećak je dodao da očekuje da reaguju građani, jer je, kaže, prekrajanje istorije ljaga za celo društvo...
Ceo tekst sa portlala Nedeljnika (24.1.2019.)

JEVREJSKE OPŠTINE OPTUŽUJU: Rabin Isak Asijel urušava ugled Jevreja
U podeli zajednice s njim učestvuje i bivši predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije Robert Sabadoš

Evropski jevrejski kongres je prvi put ove godine doneo odluku o isključenju Saveza jevrejskih opština Srbije iz rada svoje generalne skupštine, a odgovornost za urušavanje ugleda Saveza i razbijanje jedinstva jevrejske zajednice snose bivši predsednik SJOS Robert Sabadoš i rabin Isak Asijel.
Ovo se navodi u saopštenju Jevrejskih opština Beograd, Zemun, Priština i Kikinda, koje je pročitano juče na konferenciji održanoj u susret Međunarodnom danu sećanja na žrtve Holokausta, koji se obeležava 27. januara.
- Rabin Isak Asijel, umesto da se bavi svojim poslom, već treći put aktivno učestvuje u podeli zajednice kako bi za sebe sačuvao platu od 2.000 evra i još mnogo toga. Donošenjem Zakona o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika, država je obezbedila znatna sredstva iz budžeta namenjena za spas jevrejske zajednice od nestajanja. Robert Sabadoš, nemajući sposobnosti da sredstva od 950.000 evra godišnje usmeri na pravi način, nije prihvatio odluku o svojoj smeni...
Ceo tekst sa portlala Kurira (24.1.2019.)

Zadržali novac preživelih žrtava Holokausta
Savez jevrejskih opština, vek od osnivanja i Međunarodni dan sećanja na stradale, dočekao podeljen i van evropskih institucija

PRVI put u svojoj istoriji, i to u godini kada obeležava vek od osnivanja, jevrejska zajednica u Srbiji neće učestvovati u radu Generalne skupštine Evropskog jevrejskog kongresa. Razlog za to je spor između dva rukovodstva Saveza jevrejskih opština, zbog čega je u toku postupak pred Apelacionim sudom.
O ovome su u sredu javnost obavestili novoizabrani, ali nepotvrđeni predsednik SJO Igor Ginzberg, kao i predsednici jevrejskih opština Beograd - Danilo Medić, Zemun - Nenad Fogel, i Kikinda - Nevena Knežević, dok je predsednik JO Priština Dobrica Prlinčević potpisao zajedničko saopštenje. U njemu se osuđuje ponašanje dosadašnjeg predsednika SJO Roberta Sabadoša i rabina Isaka Asiela. Na dušu im se stavlja nenamensko trošenje novca i razbijanje jevrejske zajednice. Ove četiri opštine, inače, obuhvataju 70 odsto ukupnog članstva.
Spor je nastao kada je, 1. jula prošle godine, na vanrednoj izbornoj skupštini smenjen Sabadoš jer nije "u skladu sa zakonom usmerio 950.000 evra koje je SJO dobio od države po Zakonu o otklanjanju posledica Holokausta". Po rečima Aleksandra Nećaka, člana novoizabranog IO SJO, oko 500 Jevreja koji su preživeli Holokaust, od kojih oko 300 i dalje živi u Srbiji, dobilo je samo polovinu zakonom zagarantovane svote, a ostatak je uložen u investicioni fond.
Ceo tekst sa portlala Novosti (23.1.2019.)

Sekulić o restituciji i jevrejskoj imovini: Srbija uradila što niko nije

Revizionizmom istorije se brišu monstruozni zločini u Srbiji, saglasni su Strahinja Sekulić i dr Haris Dajč. Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika je i nazvan tako da se ukaže da Srbija ne želi da imovina do koje se došlo posle tako masovnog zločina ostane državna, ističe Sekulić.
Prema istraživanju CNN-a antisemitizam je i dalje živ u Evropi, sve više jača, a sećanje na Holokaust bledi. Jedan od četvorice ispitanika danas veruje da su Jevreji na neki način učestvovali u širenju sukoba i ratova širom sveta, a čak trećina zna malo ili ništa o Holokaustu. Kakva je situacija u Srbiji, vladaju li takve predrasude? Šta se dešava sa imovinom Jevreja koja je tada oduzeta? Inače, mogućnost podnošenja zahteva za restituciju jevrejske imovine bez naslednika ističe za manje od dva meseca.
Strahinja Sekulić, direktor Agencije za restituciju, kaže da se bliži kraj roka podnošenju zahteva, a da će sam proces odluke, prema njihovoj proceni, trajati ne duže od godinu, godinu i po dana. "Najveći deo posla smo završili u samom roku podnošenja zahteva. Naravno, govorim o osnovanim zahtevima, neosnovane odbijamo", navodi...
Ceo tekst sa portlala N1 (5.1.2019.)

UPRKOS ODLUCI O VRAĆANjU ZEMUNSKOG HRAMA JEVREJIMA: Umesto sinagoge - restoran
Ni gotovo dve i po godine od odluke o vraćanju Jevrejima zemunskog hrama, u kojem je služio i rabin alkalaj, oni, čekajući stav upravnog suda, u njega ne mogu da uđu

Ni posle dve i po godine od kada je Agencija za restituciju vratila zemunskim Jevrejima sinagogu, u kojoj je nekada služio čuveni rabin Alkalaj, oni u nju ne mogu da uđu. Tu se i dalje nalazi poznati restoran domaće kuhinje, a Jevrejska opština čeka pravosnažnu odluku Upravnog suda.
Jedinica za konfesionalnu restituciju Agencije donela je, 19. maja 2016. godine, rešenje kojim se Jevrejskoj opštini Zemun na ime naknade za imovinu oduzetu u nekadašnjoj Primorskoj 3 i 5, danas Ulici rabina Alkalaja, vraća zgrada bivše sinagoge. Odluku je potvrdilo Ministarstvo finansija kao drugostepeni organ, ali je stvar "zapela" na Upravnom sudu. Protiv odluke Agencije i Ministarstva upravni spor pokrenuli su Državno, Gradsko i Opštinsko pravobranilaštvo, i postupak još traje.
Poznata aškenaška sinagoga sagrađena je 1850. Dijagonalno od nje nalazila se i jedna sefardska, koja je uništena u savezničkom bombardovanju 1944.
- Aškenašku sinagogu, koja danas ima oko 300 kvadrata i šest ari placa, jevrejska zajednica prodala je opštini Zemun 1961. da bi mogla da pomogne preživelim Jevrejima koji su se vratili iz nemačkih logora i nisu imali ništa. U Zagrebu je bio veliki dom za stare Jevreje i sve jevrejske opštine odvajale su pomoć. Prva je prodata, još 1946, sinagoga u Staroj Pazovi, u kojoj nijedan Jevrejin nije preživeo. Naša zajednica nije imala novca i pokušavala je da se snađe. Gradonačelnik Branko Pešić čuo je da smo voljni da prodamo hram i ponudio je da ga opština kupi. Nije tačno da je pismeno obećao da će to postati kulturni centar i da nas je prevario - kaže Nenad Fogel, predsednik Jevrejske opštine Zemun.
Ceo tekst sa portlala Novosti (3.12.2018.)

"Zaboravljena grobnica 6.500 Srba na Gardošu" sa N. Fogelom
Veliko stratište logoraša pobijenih na Sajmištu do danas bez obeležja o tome čije seni tu počivaju

Samo pedesetak metara od spomenika Simona Hercla, dede rodonačelnika cionističkog pokreta Teodora Hercla, na Jevrejskom groblju na Gardošu, u Zemunu, leži zaboravljena masovna grobnica. U njoj počivaju posmrtni ostaci 6.500 Srba, mahom civila sa Kozare, i nešto manje partizana.
Pored grobnice samo beli spomenik, koji je davnih dana podigao SUBNOR "žrtvama fašističkog terora 1941-1945". Nigde table da je pored masovna grobnica, da su u pitanju srpski civili, da ih je bilo 6.500 i da su stradali u monstruoznom logoru na Starom sajmištu, koje već godinama čeka memorijal!...
Celi tekstovi sa portala Novosti od 19, 26, 27, 28(1). i 28(2). novembra 2018.

Sigurnosne potrebe jevrejskih zajednica na Zapadnom Balkanu u fokusu OSCE/ODIHR događaja u Skoplju

Srbiju su na skupu predstavljali Jelena Đurović iz JO Beograd i Nenad Fogel iz JO Zemun

Sigurnosne potrebe jevrejskih zajednica bile su u središtu rasprave na regionalnoj konferenciji u organizaciji Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) u Skoplju 12. i 13. novembra 2018. godine.
Konferencija, organizovana u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova BJR Makedonije, Misijom OEBS-a u Skoplju i lokalnom jevrejskom zajednicom, bila je osmišljena da podigne svijest i raspravlja o načinima rešavanja potreba sigurnosti jevrejskih zajednica u regionu Zapadnog Balkana.
Na skupu je prisustvovalo više od 50 službenika policije i predstavnika jevrejske zajednice (35 muškaraca i 17 žena) iz zemlje domaćina, kao i Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Slovenije.
Na konferenciji je predstavljen praktični vodič ODIHR-a Razumevanje antisemitskog zločina iz mržnje i rešavanje potreba bezbednosti jevrejskih zajednica...

Ceo tekst na engleskom jezikui na portlalu OSCE. (13.11.2018. )

U sinagogi u Beogradu pomen žrtvama napada u Pitsburgu

U sinagogi Sukat Šalom u Beogradu održan je mazkir (pomen) žrtvama napada na sinagogu "Drvo Života" u Pitsburgu u Americi.
Tamo je u subotu naoružana osoba ušla je u sinagogu i ubila 11 ljudi. Jevrejska zajednica u srpskoj prestonici je odala poštu stradalima u napadu u SAD.
Molitvi je prisustvovao američki ambasador Kajl Skat, a član beogradske jevrejske opštine Avram Izrael je upitao da li je SAD postao novo poprište antisemitizma i da li će kuće molitve za Jevreje u Americi postati mesta koja se posebno čuvaju i u kojima se Jevreji ne osećaju sigurno.
"Bio je to grubi podsetnik da u nekim mestima naše zemlje, naše Amerike, još uvek se može naći senka antisemitizma. Baš kao i na drugim mestima u svetu. Sve nas tera da se zagledmao u sopstvenu dušu i dušu našeg naroda, jer ne može biti stvarne pravde, niti stvarnog mira sve dok čovek ili žena mogu biti progonjeni zbog toga ko su ili na koji se način mole", izjavio je Skat...
Ceo tekst i video sa portlala N1 (31.10.2018.)

27.8. 2018 – Oskrnavljena spomen ploča Teodoru Herclu

Proteklih dana nepoznato lice prilepilo je pogrdan tekst preko spomen ploče koja je postavljena u čast imenovanja zemunske ulice po Teodoru Herclu, ocu ideje moderne izraelske države, a koju su pre mesec dana otkrili predsednici Srbije i Izraela.
Nakon obilne kiše ili akcijom nekog savesnog građanina ostali su fragmenti ovog neprimerenog plakata i tragovi lepila.

U središtu pažnje

U središtu pažnje je prva poseta izraelskog predsednika Srbiji. Šta su glavne teme razgovora predsednika Aleksandra Vučića i Ruvena Rivlina? Kakvi su odnosi dve zemlje i gde je prostor za poboljšanje saradnje?
Gost emisije je Danilo Medić, predsednik Jevrejske opštine Beograd, a putem telefona u razgovor će se uključiti i Borivoje Erdeljan, novinar.
Radio emisija RTS od 26.7.2018.

Teodor Hercl dobio ulicu u Zemunu

Skupština Grada Beograda usvojila je danas rešenje kojim će dosadašnja Ulica Prilaz u Zemunu poneti ime Teodora Hercla. Inicijativu da jedna beogradska ulica dobije naziv po Teodoru Herclu podnela je Ambasada Izraela u Beogradu, a u njoj se kaže da je Herclovo poreklo vezano za Zemun, gde su živeli članovi njegove porodice. Značaj ove inicijative je u tome što se njome ukazuje i na duboke istorijske veze između dve zemlje i dva naroda koji prevazilaze 25 godina zvaničnih diplomatskih odnosa.
Predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Andrea Radulović istakla je da je novinar, dramaturg, geograf i pisac jevrejskog porekla Teodor Hercl u svetskoj istoriji poznat kao otac ideje modernog Izraela.
Ceo tekst sa sajta grada (23.7.2018.)
Video sa sajta RTS Planeta: Predsednik SJOS Igor Ginzberg o T. Herclu (od 18:55)

Prvo razgovor sa rabinom, pa sa zavađenom braćom

Državnim organima predata dokumentacija o izboru novog rukovodstva Saveza jevrejskih opština Srbije, a Igor Ginzberg, koji je izglasan za predsednika, ne veruje da će doći do podela u jevrejskoj zajednici-
esporazumi su otišli suviše daleko. Ovom rečenicom započeo je razgovor za „Politiku” Igor Ginzberg, koji je u nedelju na vanrednoj skupštini Saveza jevrejskih opština Srbije izabran za novog predsednika ove krovne organizacije koja okuplja sve jevrejske opštine u našoj zemlji. Za njega je glasalo svih 18 prisutnih delegata, od ukupno 35. Toliki broj prisutnih, kako ističe, prema Statutu Saveza, neophodan je za održavanje skupštine i donošenje odluka. Ginzberg objašnjava da četiri opštine čiji su delegati učestvovali na skupštini na kojoj je on izglasan za novog predsednika i koja je izabrala novo rukovodstvo SJOS-a okupljaju više od 70 odsto članova jevrejske zajednice, što se vidi i u većem broju delegata. Ovo novo rukovodstvo predalo je zapisnike i potrebnu dokumentaciju o izborima državnim organima u čijoj su nadležnosti tradicionalne crkve i verske zajednice.
- U utorak smo bili na sastanku u Vladi Srbije, na poziv Ministarstva pravde i Kancelarije za vere. Razgovarali smo dugo i mislim da smo se vrlo lepo razumeli. Tu nema nikakve propagande, mržnje, želje da neko nekog pobedi, nego da probamo da rešimo probleme i nesporazume među sobom – kaže Ginzberg...
Ceo tekst u lista Politika (4.7.2018.)

Savez jevrejskih opština Srbije: Posle više od godinu dana okončano nelegalno stanje u Savezu

U organizaciji tri jevrejske opštine, Beograda, Zemuna i Prištine, uz učešće Kikinde i gostiju iz jevrejskih opština Subotice i Zrenjanina, održana je vanredna izborna skupština Saveza jevrejskih opština Srbije.
Ove četiri jevrejske opštine broje preko 70 odsto svih registrovanih članova jevrejskih opština u Srbiji. Skupštini nisu pristupili delegati jevrejskih opština Subotice, Novog Sada, Zrenjanina, Sombora, Pančeva i Niša koji broje 30% članstva jevrejskih opština u Srbiji, stoji u saopštenju Saveza jevrejskih opština Srbije.
Posle više od godinu dana okončano je nelegalno stanje u Savezu, prouzrokovano nelegalnim izborom predsednika Saveza, zamenika predsednika i četiri člana Izvršnog odbora. Na izbornoj skupštini Saveza, održanoj marta 2017. godine, jedini prijavljeni kandidat za funkciju predsednika Saveza nije dobio dovoljan broj glasova da bi bio potvrđen njegov izbor. Suprotno statutu Saveza, odnosno članu 33. kojim je regulisan izbor predsednika u slučaju da izboru pristupa samo jedan kandidat, dostavljeno je netačno tumačenje Ministarstvu pravde, na osnovu koga je doneto rešenje da Robert Sabadoš zastupa Savez jevrejskih opština Srbije...
Ceo tekst u lista Blic (2.7.2018.) Ovu vest prenosi i list Kurir.

Razgovor o Zakonu o otklanjanju posledica Holokausta na TV Pink

Danilo Medić, predsenik JO Beograd i Strahinja Sekulić, direktor Agencije za restituciju gostovali su emisiji Pravac TV Pink 21.06.2018.
Razgovor je vođen o primeni Zakona o otklanjanju posledica Holokausta, kao i o nesuglasicama vezanim za implementaciju istog.
Pogledajte video klikom na sliku.

Razdor zbog restitucije: Rasplamsao se sukob u jevrejskoj zajednici
Spor u vezi s načinom trošenja novca dobijenog u restituciji imovine se pojačava. Medić: Napadi mogu uticati na jačanje antisemitizma

Jevrejska opština Beograd dobila je značajnu imovinu na osnovu primene Zakona o otklanjanju posledica Holokausta, koja je omogućila članovima zajednice zdravstvenu pomoć, dečji dodatak, pomoć za studente i starije, pomoć članovima JO Priština i realizaciju projekata koji uključuju i druge građane Beograda. Ovako Danilo Medić, predsednik JO Beograd, odgovara na napade da se novac koji dobijaju troši netransparentno.
Sukob u zajednici kulminirao je krajem prošle nedelje, kada se oglasio Dejan Popov, bivši predsednik Nadzornog odbora JOB, koji je kritikovao način trošenja para, aludirajući na malverzacije, a posebno izbor dr Harisa Dajča na čelo Odbora za nadzor. Jevrejska opština Beograd i Popov već vode nekoliko sudskih sporova, ali je novi sukob otvorio pitanje šta se dešava s novcem koji jevrejska zajednica dobija od države. Reč je o 950.000 evra godišnje iz budžeta i parama od iznajmljivanja lokacija vraćenih u restituciji.
- Među objektima koji su nam vraćeni nalaze se i neki od simbola Beograda, kao što su kafana "Kalenić" i robni magazin Bencona Bulija. Napadi puni neistinitih i opasnih tvrdnji dešavaju se u situaciji kada JOB dobija nazad značajnu imovinu, kada od Beograda dobija, posle 80 godina, mogućnost povećanja groblja i, u saradnji sa republičkim i gradskim institucijama, približava se rešenju za memorijale na Starom sajmištu i Topovskim šupama - kaže Medić, i dodaje da napadi mogu uticati na jačanje antisemitizma i otpora prema sprovođenju Zakona o otklanjanju posledica Holokausta...
Ceo tekst iz lista Novosti (20.6.2018.)

14.6.2018 - Novi vandalski čin

Novi antisemitski udar na malu jevrejsku zajednicu u Zemunu.
U noći između 13. i 14. juna srušen je spomenik jedne od najstarijih jevrejskih porodica u Zemunu, spomenik Mair Sasonu. Kao i u svim prethodnim slučajevima skrnavljenja našeg groblja, poslednji zabeleženi bio je oktobra 2016, lokalna policija je izašla na uviđaj. Kako je saopšteno našem zakupcu na groblju, tužilac će proceniti da li ima osnova da se pokrene istraga protiv NN lica.
Imajući u vidu prethodna iskustva sa otkrivanjem sličnih vandalskih činova koji se s vremena na vreme dešavaju na našem groblju, a čiji počinioci nikada nisu otkriveni, možemo sa sigurnošću da tvrdimo da se ni ovog puta neće (namerno) pronaći počinioci.
Godinama unazad obaveštavamo policiju da se na našem groblju redovno okupljaju narkomani, učenici okolnih škola i naravno antisemiti, ali osim obećanja da će policija pojačati kontrolu na groblju, ništa konkretno se nije desilo.
Odavno je poznata činjenica da kada država hoće da spreči bilo koji vid nasilja ili napad na neku od manjinskih verskih zajednica, to može i da uradi. Zašto to neće da radi kada je Jevrejska opština Zemun u pitanju ostaje nejasno.

RTS o restituciji jevrejske imovine

U Dnevniku televizije RTS dana 3.6.2018. objavljen je prilog o restituciji jevrejske imovine po Zakonima o opštoj i crkvenoj restituciji, kao i po Zakonu o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama holokausta.

Insert sa ovom temom iz Dnevnika RTS ili klikom na sliku.

Saša Nećak: Podneo sam ostavku zbog stavova Veljka Đurića

Ja ne mogu da prihvatim da će, koliko sutra, na čelu Memorijala Staro sajmište, simbola stradanja Jevreja, biti čovek koji negira odgovornost Milana Nedića za smrt 3.684 ljudi, pretežno žena i dece, umorenih jezivom smrću samo zato što su bili Jevreji.
Uveren sam da svako ima pravo da se opredeli i usvoji, u skladu sa svojim moralnim vrednostima i dostignutim stepenom društvene svesti, bilo koju ideološku i političku opciju. Tako|e smatram da svako tu svoju opredeljenost mora da uskladi sa javnom funkcijom koju u ime društava obavlja, pa tako i direktor Muzeja žrtava genocida dr Veljko Đurić Mišina.
Kao antifašista, kao građanin Srbije i kao član Upravnog odbora Muzeja žrtava genocida obavezan sam da se u skladu sa mojim mogućnostima i sposobnostima, svim legalnim i legitimnim sredstvima suprotstavim prekrajanju istorijskih činjenica...
Ceo tekst iz rubrike dijalog lista Danas (29.5.2018.)

Imovina stradalih Jevreja od sada pod kontrolom
Vlada Srbije imenovala je predsednika odbora koji će voditi računa kako će biti trošeno 950.000 evra godišnje kao i svi prihodi od imovine koje jevrejske opštine dobijaju po zakonu o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta.

Dve i po godine od donošenja Zakona o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika, Vlada Srbije imenovala je svog člana u Odboru za nadzor, koji treba da nadgleda na koji način se troše znatne finansije koje jevrejske opštine dobijaju po ovom zakonu.
Predstavnik vlade, koji je i predsednik Odbora za nadzor, jeste docent dr Haris Dajč, istoričar sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, koji je bio uključen i u donošenje ovog zakona. Odbor kontroliše način na koji se troši 950.000 evra, koje Savez jevrejskih opština Srbije dobija iz budžeta svake godine, i prihodi stečeni od imovine koju Agencija za restituciju vraća jevrejskim opštinama po ovom zakonu. Osim predstavnika vlade, članovi odbora su i po dva predstavnika   Svetske jevrejske organizacije za restituciju u Srbiji i Saveza jevrejskih opština...
Ceo tekst sa sajta lilsta Politika (18.5.2018.)

10.5.2018 - Obeležen Dan sećanja na žrtve Holokausta u Beogradu

Na teritoriji Beograda stradalo je preko 11.000 Jevreja iz Beograda, Banata, centralne i južne Srbije, kao i jevrejskih izbeglica iz Austrije i Čehoslovačke.
Svečanom akademijom u nekadašnjem Spasićevom paviljonu na Starom sajmištu obeležen je Dan sećanja na žrtve Holokausta u Beogradu.
Akademiji su prisustvovali gradski menadžer Goran Vesić, predsednik Jevrejske opštine Beograd Danilo Medić, ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer Kam, rabin Isak Asiel, te potomci nastradalih Jevreja u logoru Staro sjamište.
Na početku svog obraćanja Vesić je kazao da je prva odluka prošlog saziva Skupštine Grada pre četiri godine bila da 10. maj proglasi Danom sećanja na žrtve Holokausta u Beogradu.
"Izabrali smo da nam ta odluka bude prva, jer smo na taj način želeli da pokažemo da želimo da se trajno sećamo svojih komšija Jevreja koji su stradali samo zato što su bili proganjani od strane nacista, obeleženi kao narod koji treba da nestane", kazao je Vesić...
...Predsednik Jevrejske zajednice Beograd Danilo Medić, navodeći da je neko morao da napravi kamion i dušegubke u kojima su stradali Jevreji, te da je neko morao da pusti i gas, kazao je da su svi oni znali šta rade, te da tu dolazi do pitanja lične odgovornosti svih tih ljudi koji su učestvovali u tom zločinu...
Ceo tekst sa sajta lilsta Kurir :: Video prilozi sa sajta Tanjuga ili klikom na sliku

Vesić: Jevrejsko groblje biće prošireno i rekonstruisano

Odlukom Grada Beograda Jevrejsko groblje biće prišireno, najavio je danas gradski menadžer Goran Vesić, ističući da to groblje pokazuje koliko je jevrejska zajednica bila važna u Beogradu i koliko je doprinela njegovom razvoju.
Vesić, koji je to groblje obišao sa ministrom za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoranom Đorđevićem i ambasadorkom Izraela u Srbiji Alonom Fišer Kam, rekao je da je to groblje kulturno-istorijski spomenik i da je danas bilo reči o njegovoj rekonstrukciji.
- Razgovarali smo o tome šta možemo da učinimo da se groblje renovira, jer ono je deo istorije Beograda. Beogradski Jevreji su deo naše istorije i sećanjem na te ljude pamtimo svoju istoriju - rekao je Vesić...
Ceo tekst sa sajta lilsta Blic (8.5.2018.)

26.4. 2018 - Predsednik JO Zemun gostovao na TV Pink

Povodom Dana holokausta i novijih izjava hrvatskih zvaničnika organizovan je razgovor o stradanjima u ustaškim logorima na televiziji Pink u emisiji Novi dan. Pored predsednika JO Zemun Nenada Fogela učestvovao je i istoričar Milan Koljanin kao i bivši logoraši Gojko Romčević i Jelena Buhać Radojčić koji su kao deca bili zatočenici "radnih" logora.
Video sa YouTube kanala TV Pink (kliknite na "skip" da uklonite reklamu)

FORMIRAN ODBOR
Vlada Srbije imenovala je dr Harisa Dajča, docenta Filozofskog fakulteta u Beogradu, za predsednika Odbora za nadzor nad sprovođenjem Zakona o otklanjanju posledica Holokausta. Tako je NO formiran posle više od godinu dana, jer se čekao delegat države. Svoje delegate već su izabrali jevrejska zajednica i Svetska jevrejska organizacija za restituciju. NO će kontrolisati trošenje 950.000 evra koje jevrejska zajednica dobija godišnje za razvoj, pomoć preživelima u Holokaustu, istraživačke i edukativne projekte.
V.C.S. (Izvor, Večernje novvosti 16.3.2017.)
RTS: U središtu pažnje
Kako će se odvijati proces vraćanja imovine Jevreja stradalih u Drugom svetskom ratu? Gosti su istoričar, doc.Haris Dajč, predsednik Odbora za nadzor i Strahinja Sekulić, direktor Agencije za restituciju...
Zvučni zapis iz emisije Radio Beograda 1

JASAN SUKOB INTERESA
Sve dok se ne promene dva člana Odbora za nadzor koje je delegirao Savez jevrejskih opština Srbije, predsednika Saveza Roberta Sabadoša i predsednika Finansijske komisije Rubena Dajča rad Odbora će biti podvrgnut sumnjama u ispravnost donetih odluka. Njih dvojica su tokom protekle godine bili inspiratori donošenja svih odluka o raspolaganju sa budžetskim sredstvima, pa u skladu sa principom sukoba interesa ne mogu u Odboru sami sebe da kontrolišu.
Primedba urednika sajta

Jevrejska opština kritikuje zajednicu: Savezu sa devetoro zaposlenih 200.000 evra
Jevrejska opština Beograd kritikuje način na koji Jevrejska zajednica troši novac. Medić: Imamo najviše članova, a dobijamo samo 86.000 evra

Oči članova svih 10 jevrejskih opština u Srbiji uprte su u Vladu, uz očekivanje da će, kako je nezvanično najavljeno, ove nedelje imenovati svog člana i ujedno predsednika Nadzornog odbora. Zadatak ovog odbora, sa čijim se formiranjem kasni duže od godinu dana, jeste da kontroliše raspolaganje ogromnom svotom novca, koju Savez jevrejskih opština od prošle godine dobija iz budžeta po Zakonu o otklanjanju posledica Holokausta....
Ceo tekst na sajtu Novosti od 15.3.2018.

Jevrejska opština: Godina trošenja, ali bez kočnica
Predsednik Jevrejske opštine Zemun Nenad Fogel i bivši predsednik Saveza jevrejskih opština Aleksandar Nećak
Nenad Fogel: Kockaju se ulaganjem u investicione fondove. Naša opština isključena

Kao neko ko ima direktan uvid u način na koji se deli 950.000 evra, koliko jevrejska zajednica prima godišnje, moram da kažem da su raspodela i trošenje bez ikakve kontrole obeležili prvu godinu otkako naša zajednica prima ogromna sredstva od Republike na ime obeštećenja za imovinu koja je ostala iza stradalih porodica, kaže za "Novosti" predsednik Jevrejske opštine Zemun Nenad Fogel...
Ceo tekst na sajtu Novosti od 9.3.2018.

“Novosti” istražuju: Dva miliona evra od jevrejske imovine bez kontrole?
Država još nije formirala nadzorni odbor koji proverava na šta se troše pare za žrtve Holokausta.
Sekulić: Sprečiti nenamensko trošenje novca

NI godinu i po od kada je donet Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta bez živih naslednika, po kome će jevrejskoj zajednici biti vraćene vredne nekretnine plus 950.000 evra godišnje iz budžeta za različite projekte, država nije formirala Nadzorni odbor koji bi kontrolisao na šta se ove ogromne pare troše!
Kako za "Novosti" objašnjava Robert Sabadoš, predsednik Saveza jevrejskih opština, zakon predviđa pet članova odbora: dva predstavnika jevrejske zajednice u Srbiji, dva člana Svetske jevrejske organizacije za restituciju i jednog kog delegira Vlada. Budući da jedino država nije izabrala svog predstavnika, Nadzorni odbor praktično ne postoji.
A upravo on je zadužen da kontroliše na koje projekte odlazi novac koji se godišnje direktno uplaćuje iz državne kase, ali i koje jevrejske opštine prihoduju od izdavanja nekretnina. Za godinu dana naplaćena kirija dostigla je milion evra, tako da su dosadašnji prihodi jevrejeske zajednice po zakonu iz 2016. ukupno oko dva miliona evra!...
Ceo tekst sa sajta Novosti (8.3.2018.)

JOŠ LjUDI ZASLUŽILO MEDALjU

O Pravednicima, Nenadov brat Milan Fogel, i istoričari Milan Ristović i Milan Koljanin, objavili su pre sedam godina knjigu "Pravednici među narodima - Srbija", čiji je urednik bio Nenad. Projekat se ove godine nastavlja jer su otkrili slučajeve još 15 ljudi koji su, kako kaže Nenad, zaslužili medalju. O njima će objaviti novu knjigu, koju je podržala država, ali ne i Savez jevrejskih opština....
Ceo tekst u Novostima od 4.3.2018.

Uhapšen napadač na radnike obezbeđenja!
Napadač je priveden na licu mesta

Policija je uhapsila Stefana P. (32) koji je pre podne bez povoda, napao i više puta udario u glavu radnike obezbeđenja Jevrejske opštine u Ulici Kralja Petra u Beogradu, Želimira E.(68) i Predraga E.(42).
Policajci Starog grada odmah su reagovali i na licu mesta priveli napadača.
Istraga je u toku.

Preneto sa sajta Pink, izveštava M.Mijatović. Objavljeno 5.3.2018.

Izložba fotografija “Na putu: Izrael”

U galeriji “Savremenici” Centra za kulturu Lazarevac otvorena je izložba fotografija pod nazivom “Na putu: Izrael” autora Igora Andrića. Izložba je organizovana u saradnji sa Ambasadom Izraela u Beogradu i deo je manifestacije “Festival stranih kultura” koji se održava od 19. do 21. februala u Centru za kulturu i Modernoj galeriji.
Festival stranih kultura je manifestacija koja je počela sa održavanjem pre dve godine, do sada je lazarevčanima približena kultura Australije a Centar za kulturu Lazarevac je realizovao i veoma uspešnu saradnju sa Ruskim kulturnim centrom.
Ovogodšnja manifestacija je otvorena izložbom “Na putu: Izrael” Igora Andrića, nakon čega je održana projekcija jednog od tri filma. Ostala dva će lazarevčani moći da pogledaju u utorak i sredu u Modernoj Galeriji...
Ceo tekst sa sajta GEM Info (20.2.2018.)

Poljski Senat usvojio sporni zakon o holokaustu

VARŠAVA - Poljski Senat usvojio je rano jutros nacrt zakona prema kojem se iznošenje tvrdnji o eventualnoj umješanosti Poljske u nacističke zločine na njenoj teritoriji, tokom Drugog svetskog rata, proglašava nezakonitim.
Nakon što je zakon usvojen u Donjem domu prošle nedjelje, sada je on izglasan i u Gornjem domu sa 57 glasova za, dok je 23 poslanika bilo protiv, prenosi Rojters.
Zakon takođe zabranjuje da se nacistički logori smrti u Poljskoj nazivaju "poljski".
Propisuje i novčane kazne odnosno maksimalno tri godine zatvora.
"Moramo da pošaljemo jasan signal svijetu da nećemo dopustiti da se nastavi sa uvredama na račun Poljske", rekao je zamijenik ministra pravde Patrik Jaki novinarima u parlamentu.
Poljska vlada saopštila je da namjera zakona nije da ograniči slobodu istraživanja ili diskusije o holokaustu, već zaštita državnog imena.
Predlog zakona izaziva već danima žestoke kritike Sjedinjenih Američkih Država i Izraela koji trvrdi da Poljska želi da prekraja istoriju i negira holokaust...
Ceo tekst sa sajta lista Nezavisne (1.2.2018.)

Puhovski: Zašto Hrvatska ne organizuje izložbu?

Gospodin Dačić je u pravu kada je rekao da je Hrvatska trebalo da organizuje izložbu o Jasenovcu, izjavio je politički analitičar Žarko Puhovski.
Istakao da bi za Nemačku bilo nezamislivo to da izložbu o Buhenvaldu ne organizuje nemačka država, preuzimajući deo istorijske odgovornosti.
Jest da je to deo srpske strategije ocrnjivanja Hrvatske, rekao je Puhovski Radio Slobodna Evropa, ali je, kako je naglasio, mnogo važnije da Hrvatska nikada nije sama u svetu napravila izložbu o jasenovačkom logoru.
Potpuno je nejasno zašto hrvatska država nikada nigde nije organizovala izložbu o Jasenovcu, valjda zato što se boje 'naših' unutrašnjih pritisaka, ali to pokazuje ključni problem. Nakon toga dolazi sve ostalo", ocenio je Puhovski.
Hrvatska bi trebalo da bude ta koja će promovisati osudu tog logora, pored ostalog, i takvim izložbama, rekao je Puhovski...
Ceo tekst sa sajta lista Danas (29.1.2018.)

26.1.2018 - Obeležen Dan sećanja na žrtve holokausta

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je u Beogradu da je u svim demokratskim državama aktuelna potreba da se iznova podseća na strahote holokausta, kao i da se kao neistinite odbace tvrdnje koje negiraju njegov karakter i obim stradanja...
Ceo tekst sa sajta N1

Sećanje na žrtve Holokausta – položeni venci na Starom sajmištu
Državna ceremonija povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, koji se u svetu obeležava 27. januara, održana je kod Spomenika žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu na Starom sajmištu u Beogradu. Nakon verskog obreda koji je obavio rabin Isak Asiel, preživeli logoraši, njihovi potomci, predstavnici države, ambasada i verskih institucija polaganjem venaca i belih ruža odali su počast ubijenima u Holokaustu...
Ceo tekst sa sajta RTS

Ministar Dačić otvorio izložbu "Jasenovac - pravo na nezaborav" u Ujedinjenim nacijama

Govor prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na svečanom otvaranju izložbe „Jasenovac-pravo na nezaborav" u Ujedinjenim nacijama:
"Dame i gospodo, Uvaženi gosti, Imam čast da kažem nekoliko reči povodom otvaranja izložbe o koncentracionom logoru i logoru smrti Jasenovac, u okviru obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na Holokaust, 27. januar, koji su proglasile Ujedinjene nacije u znak sećanja na dan oslobođenja Aušvica. Cilj ove izložbe nije samo da upozna međunarodnu javnost sa jednim malo poznatim poglavljem Drugog svetskog rata. Ona treba i da upozori na opasnosti od oživljavanja ideologije i političke prakse koje su dovele do takvih strahota. Deo takvih nastojanja su i nenaučne reinterpretacije događaja i procesa iz perioda Drugog svetskog rata koje postaju deo javnog govora i opravdavaju zločine. Naša dužnost je da se protiv toga borimo, jer zaborav zločina je novi zločin i poziv da se on ponovi
Jasenovac je bio najveći logor u Evropi kojim nisu upravljali nacisti. Njim su upravljale hrvatske ustaše, možda najneobičniji desničarski ekstremisti Evrope. Veliki britanski istoričar Hobsbaum piše da su ustaše sebe proglasili većim nacistima od SS-a i u tome je bio u pravu. Ustaše su dale originalni doprinos Holokaustu. Osim Jevreja i Roma, hteli su da istrebe i sve Srbe u svojoj državi, kao i Hrvate i muslimane antifašiste...
Ceo tekst sa sajta Ministarstva spoljnih poslova (26.1.2018.)

Dačić pozvao Plenkovića da oda počast žrtvama u Jasenovcu

Slovenija želi da prizna Palestinu kao nezavisnu državu

Slovenija želi uskoro da prizna Palestinu kao nezavisnu državu, izjavio je šef slovenačke diplomatije Karl Erjavec.
"Svi (druge zemlje članice EU) podržavaju slovenački pristup koji će se dogoditi ako parlament usvoji predlog za priznanje palestinske države", rekao je Erjavec u izjavi za POP TV.
Erjavec je govorio u Briselu gde je u poseti evropskim institucijama danas bio palestinski predsednik Mahmud Abas koji je zatražio od svih članica EU da priznaju Palestinu kao državu.
Devet zemalja EU je zvanično priznalo Palestinu. Jedina zemlja koja je to učinila u sastavu Unije je Švedska, dok su ostale to učinile pre članstva. Te zemlje su Češka, Slovačka, Mađarska, Poljska, Bugarska, Rumunija, Malta i Kipar.
Ceo tekst sa sajta N1 (22.1.2018.)

Abas pozvao EU da brzo prizna Palestinu kao nezavisnu državu

Palestinski predsednik Mahmud Abas pozvao je Evropsku uniju da "brzo" prizna Palestinu kao nezavisnu državu izražvajući spremnost za nastavak mirovnih pregovora sa Izraelom, javio je AFP.
"Zaista smatramo EU pravim partnerom i prijateljem i zbog toga pozivamo zemlje članice Unije da brzo priznaju Palestinu kao državu", rekao je Abas u Briselu gde traži podršku od evropskih institucija posle odluke američkog predsednika Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela.
Prema njegovim rečima, priznavanje palestinske države bi ohrabrilo palestinski narod da ima "nadu u mir".
Ceo tekst sa sajta N1 (22.1.2018.)

Gadi Taub, predavač na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalimu, za Danas
Ako se Izrael i Palestinci ne dogovore, imaće Jugoslaviju

Trampov stav o Jerusalimu velika šansa za Palestince. Postoji bolesna simbioza između izraelske okupacije i Palestinske uprave.
Proglašenje Jerusalima za glavni grad Izraela od predsednika Sjedinjenih Država Donalda Trampa Palestinci su mogli da prepoznaju kao svoje ogromno političko dostignuće.
Iz toga mogu da izvuku ogroman politički uspeh. Mogli su da iskoriste Trampov veoma uravnotežen govor jer je jedan predsednik SAD prvi put u istoriji rekao da su demarkacione linije u Jerusalimu otvorene za pregovore. On nije precizirao gde je demarkaciona linija, a na suprotstavljenim je stranama da o tome odluče. To znači da se SAD u načelu ne protive podeli Jerusalima - kaže u razgovoru za Danas Gadi Taub, viši predavač u Školi za javnu diplomatiju Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu...
Ceo tekst sa sajta Danas (19.12.2017.)

Alona Fišer-Kam : Priznavanje Jerusalima otvorilo je vrata miru

JERUSALIM je prestonica Izraela od 1949. godine, tako da je to za nas, Izraelce, nesporna realnost. U tom smislu, američka odluka ne treba da bude shvaćena kao promena realnosti, već kao njena potvrda.
Neposredno posle odluke američkog predsednika Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela, ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer-Kam, u intervjuu za “Novosti”, ističe ne samo da je to potvrda realnosti za Izraelce, već da bi to moglo da pruži i novi podstrek postizanju mira između Izraelaca i Palestinaca.
- Oštre reakcije različitih elemenata u arapskom i muslimanskom svetu ne samo da su pogrešne, već dovode u zabludu i opasne su, jer predstavljaju odluku kao promenu statusa kvo. Zapravo, Izrael ostaje privržen održavanju statusa kvo na svim svetim mestima u Jerusalimu, i nastaviće da garantuje slobodu bogosluženja podjednako za Jevreje, hrišćane i muslimane...
Ceo tekst sa sajta Novosti (10.12.2017.)

Tramp priznao Jerusalim kao novu prestonicu Izraela

Američki predsednik Donald Tramp poručio je da je došao trenutak da Jerusalim bude zvanično priznat kao prestonica Izraela. EU "ozbiljno zabrinuta" zbog odluke Trampa. Oštre osude i žestoke reakcije islamskih zemalja.
"Procenio sam da je vreme da Jerusalim zvanično priznamo kao prestonicu Izraela. Ovo nije ništa ni više, ni manje od priznavanja stvarnosti", istakao je Tramp u Beloj kući, dodajući da je priznanje Jerusalima odavno trebalo da se uradi i da je u najboljem interesu SAD, prenosi AP.
Ceo tekst i video sa sajta RTS (6.12.2017)

Bruka i sramota Roberta Sabadoša

Aleksandar Stojanović:
U navedenem tekstu nažalost je prikazano frapantno nepoznavanje najosnovnijih istorijskih činjenica od strane gospodina Sabadoša. Prvo, telegram da je Beograd "Judenfraj" nije poslao Milan Nedić, već načelnik Upravnog štaba nemačkog Vojnog zapovednika u Srbiji dr Harald Turner. O tome su pisali mnogi, uključujući i dr Valtera Manošeka koji je po toj rečenici naslovio svoje monumentalno delo o Holokaustu u okupiranoj Srbiji. Druga faza Sajmišta nema apsolutno nikakve veze sa Nedićem i njegovim režimom: tada je logor korišćen za Srbe sa prostora NDH, koje su tamo slale i ubijale Ustaše. Takvo nepoznavanje činjenica i proizvoljno arbitriranje o istorijskoj odgovornosti zaista je neverovatno za drugu deceniju 21. veka i vređa srpske žrtve. Ovim komentarom se ne abolira Nedić za njegovu kolaboraciju, negiranje ustavnog poretka države kojoj se zakleo na vernost (Kraljevine Jugoslavije), pomaganje nemačke ratne privrede i učešće u propagandi usmerenoj (između ostalog) i protiv Jevreja.

Predlažemo Robertu Sabadošu da ide na časove novije istorije kod onih koji znaju šta je i ko je pisao Hitleru. Može i da pročita katalog izložbe o Starom sajmištu koji su spremili Nenad i Milan Fogel i dr Milan Koljanin.

Predmetni intervju:
Logor Staro Sajmište čeka da bude dostojno obeležen
Zakon o žrtvama holokausta dragocen je pomak za jevrejsku zajednicu, kaže Robert Sabadoš, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije

Subotica – Nedavno je za predsednika Saveza jevrejskih opština Srbije izabran predsednik subotičke Jevrejske opštine, advokat Robert Sabadoš.
Pod okriljem Saveza nalazi se deset jevrejskih opština od Subotice i Sombora do Niša koje okupljaju oko tri hiljade Jevreja u čitavoj Srbiji. Mnoge od jevrejskih opština imaju tek 20 do 30 članova, poput Niša ili Kikinde, u Somboru je oko 50 članova, a ostale imaju preko 100 članova. Među njima najveća je beogradska Jevrejska opština.
Robert Sabadoš navodi ove podatke kao ilustraciju koliko su skromne mogućnosti jevrejskih opština po Srbiji da se nose sa aktuelnim problemima koje donosi novi zakon o restituciji...
Ceo tekst sa sajta Politike. Objavljeno 5.6.2017.

Program obeštećenja za preživele Holokausta pokrenut u Srbiji

Tekst Jovane Gec, Associated Press, o projektu na sajtu Charlotte Observera.
(na engleskom)

Objavljeno 5.4. 2017.

Obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta
Srbija će večno pamtiti žrtve Holokausta

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da bez praštanja ne bi mogla da se izgrade prijateljstva sa državama iz kojih su potekli oni koji su osmišljavali logore poput Aušvica, Jasenovca i Starog sajmišta.
"U našem sećanju je opomena, u našem oprostu poziv da zajedno izgrađujemo budućnost čovečanstva koje živi u miru, razumevanju, uvažavanju, bez neprijateljstva, osvete i mržnje", kazao je Nikolić na beogradskom Starom sajmištu gde je predvodio državnu ceremoniju obeležavanja Dana sećanja na žrtve holokausta...
Ceo tekst sa sajta Mondo.rs (27.1.2017.)

Australija uz Izrael

Australski premijer Malcolm Turnbull ošto je osudio Rezoluciju 2334 Ujedinjenih nacija, nazivajući meru "duboko uznemirujućom."
Nakon zahteva za podršku rešenja takozvane dve države, Turnbull je u petak u Sinagogi u Sidneju rekao da mir može doći samo kroz pregovore između obe strane.
Kako navodi Australian Jewish News Turnbull je ovo rekao tokom ceremonije paljenja svećica na hanukiji u Sinagogi u australijskom najvećem gradu.
Ceo tekst sa sajta NY Post. (na engleskom) Objavljeno 30.12.2016.

Otvorena izložba “Istorija Jevreja u Velikoj Kikindi” u Muzeju

Knjiga o istoriji Jevreja u Velikoj Kikindi predstavlja zbornik radova četiri kikindska istoričara: Vladislava Vujina, kustosa istoričara Narodnog muzeja Kikinda i urednika knjige, Tijane Rupčić i Srđana Sivčeva, zaposlenih u Istorijskom arhivu Kikinda i Marka Miloševa, profesora istorije. Zbornik, po ceni od 500 dinara, možete kupiti na biletarnici Muzeja.
Projekat je podržan od strane Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.
Preneto sa sajta CIVILION. Objavljeno 25.12.2016. ( Foto: Narodni muzej Kikinda )

Mračne tajne Savamale: Smrt beogradskih Jevreja u kamionu gasnoj komori u Drugom svetskom ratu

Bio je početak oktobra meseca 1953. godine kada je u Priboj, gradić na jugozapadu Srbije, iz Austrije stiglo troje ljudi u velikom kamionu. U grupi su bili vozač Numan Zekić, rukovodilac nove fabrike koja je upravo izgrađena u mestu, Vehbo Vrcić, i predstavnik austrijske kompanije Saurer Werke, Karl Eger, od koje je upravo kupljena licenca za proizvodnju novog vozila, modela „6 GGF-L".
Mesec dana kasnije, 30. oktobra iste godine, u 10.30 časova začula se fabrička sirena u krugu postrojenja: sa proizvodne trake upravo je sišao prvi proizvedeni kamion po austrijskoj licenci, na čijoj dugačkoj „njušci" je ponosno stajala domaća oznaka – FAP. Vozilo je odmah čekao kupac, direktor Autotransportnog preduzeća iz grada Sjenice. Uz glasno „ura" okupljenih radnika, uzbuđeno je razbio flašu šampanjca o karoseriju...
...Ono što FAP-ovci nisu znali o modelu čiju su licencu kupili, pomenutom 6GGF-L, bila je mračna istorijska premijera tog kamiona u Beogradu jedanaest godina ranije...
Ceo tekst sa sajta Vice. Objavljeno 8.12.2016.

Vesić: U pripremi Zakon o Starom sajmištu

Srbija je jedna od retkih zemalja koja je pristupila rešavanju problema povraćaja imovine Jevreja koju zbog Holokausta nije imao ko da nasledi, izjavio je danas gradski menadžer Goran Vesić.
Grad je podržao tu inicijativu i zajedno sa Agencijom za restituciju insistirao da se usvoji takav zakon, rekao je Vesić koji je danas u Beogradu prisustvovao konferenciji „Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika- istorijat i primena”.
„Vlada Srbije je ove godine donela hrabar zakon iz prostog razloga što mi nismo bogata zemlja. Mnogo bogatije zemlje od nas još uvek nisu rešile ovo pitanje, a mi smo to uradili jer je ovde u pitanju istorijska pravda i nešto što mora da se reši”, istakao je Vesić novinarima nakon konferencije održane u Agenciji za restituciju.
Nažalost, skoro 80 godina od Holokausta, pitanje povraćaja imovine još uvek nije rešeno, rekao je Vesić i dodao da je situacija takva ne samo u Srbiji, već i u drugim zemljama...
Ceo tekst sa sajta Politike. Objavljeno 7.12.2016.

24.11.2016 - Život i delo Prof. dr Leona Kojena

(Foto galerija klikom na sliku)

Na  65. sastanku Sekcije za istoriju medicine Srpskog lekarskog društva u njihovim prostorijama je održano predavanje posvećeno životu i delu Prof. dr Leona Kojena. Prof. dr Leon Kojen je rođen 1876. a umro je 1949. godine u Beogradu.
Ugledni predavači su povodom 140 godina od rođenja profesora Kojena obradi nekoliko tema vezanih za njegov život i profesionalni rad.
Dr Zoran Vacić je govorio o životnom putu Leona Kojena. "Rat je dočekao u činu rezervnog sanitetskog potpukovnika. O svojim ratnim godinama dr Leon Кojen piše: „1941 godine bio sam konzultativni hirurg i na tom položaju me je zatekla kapitulacija. Po dolasku neprijatelja bio sam odmah interniran i odveden u logor, vođen do Graca“.
Na ličnu intervenciju italijanske kraljice Jelene, koju je ranije lečio, biva pušten iz logora.
Profesor dr Leon Кojen, unuk našeg junaka dr Leona Кojena, veruje da je do intervencije italijanske kraljice došlo na traženje nekog iz kuće Кarađorđevića, najverovatnije princa Đorđa, koji je okupaciju proveo u Beogradu.
Leon Кojen o tim vremenima piše: „Zatim sam sproveden u Beograd i tu sam bio u kućnjem zatvoru do januara 1942. kada sam uspeo da se prebacim u Italiju gde sam ostao više meseci.“
Dr Leon Кojen je pred Drugi svetski rat operisao rumunskog kralja Ferdinanda. U pitanju je bio karcinom rektuma, i tada je postao glavni lekar konzula Rumunskog dvora. Po nekim izvorima, na intervenciju Rumunskog dvora dobija putne isprave za odlazak iz Srbije. Sproveden je Italiju, u Modenu 20. marta 1942. Tu je bio konfiniran u staroj lekarskoj jevrejskoj porodici. Italijanske vlasti dozvoljavaju Кojenu da 7. septembra 1942. emigrira u Englesku.
Leon Кojen je u Londonu aktivno radio u Društvu Crvenog Кrsta i pomogao mnogo u dobijanju pomoći za obnovu Jugoslavije."
Samo nekoliko dana po oslobođenju Srbije, 26. oktobra 1944. vraća se u zemlju i odmah uključuje u organizovanje hirurške službe koja je u to vreme zbrinjavala ranjenike koji su dolazili sa Sremskog fronta.
Akademik Radoje Čolović je svoje predavanje posvetio njegovoj ulozi u osnivanju urologije u Srbiji i Jugoslaviji. Izneo je jedan interesantan podatak vezan za dr Kojena i prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića. Naime, za vreme Prvog svetskog rata dr Kojen je u Skadru sa još jednim kolegom operisao Aleksandra Karađorđevića. Od tada počinje njihovo prisno prijateljstvo koje je trajalo sve do pogibije Karađorđevića u Marseju 1933. godine.
O učešću dr Kojena u  Balkanskim ratovima, ratu sa Bugarskom 1913. i u Prvom svetskom ratu govorio je dr sci. Aleksandar Nedok. U uvodu predavanja veoma pohvalno je govorio o lekarima Jevrejima i njihovom učešću u svim pomenutim ratovima. Bilo ih je više od 20. Uglavnom su to bili sefardi koji su bili neraskidivi deo Srbije. Kao potvrda takvih njihovih osećanja napomenuo je da je u ličnim kartonima lekara Jevreja uvek stajalo da su Srbi mojsijeve vere! Još jedna zanimljivost je vredna pomena. Naime uoči proboja Solunskog fronta francuska armija je tražila od Srbije da joj dodeli jednog hirurga koji će zbrinjavati francuske ranjenike. Kao francuski đak dr. Kojen je bio prvi izbor.
Na kraju predavanja posvećenih dr. Kojenu o njegovom radu na Medicinskom fakultetu u Beogradu govorila je Prof. dr Snežana Veljković. Bez obzira na prisno prijateljstvo sa kraljem Aleksandrom Karađorđevićem, dr. Kojen je tek 1933. godine izabran za vanrednog profesora, sa punih 55 godina života. Po oslobođenju izabran je za redovnog profesora, ali je nažalost već posle par godina preminuo.

9.10.2016 - Vandalizam na Jevrejskom groblju u Zemunu

Grob porodice Polgar

U nedelju 9. oktobra 2016. godine „nepoznati izvršioci“ porušili su četiri spomenika stara više od stotinu godina. Ovo je već drugi slučaj u poslednjih dva meseca da je naše groblje meta vandala. Prvo su nepoznati vandali pokušali da otvore grobnicu na najvećem spomeniku na groblju, spomeniku porodice Polgar. Na drugom spomeniku su iskopali veliku rupu, valjda tražeći dragocenosti. Da su se bolje informisali znali bi da se Jevreji ne sahranjuju sa zlatom i nakitom.
Predsednik JOZ Nenad Fogel obišao je u ponedeljak sa dva inspektora MUP Zemun porušene spomenike. Motivi ovog vandalskog čina su za sada nepoznati. Poznato je samo da se učenici iz obližnje srednje škole okupljaju na našem groblju gde se drogiraju (nalazili smo igle i špriceve), puše i „ubijaju“ vreme kada beže sa nastave. O tome bi svakako moralo da povede računa i rukovodstvo škole.
Nenad Fogel će tražiti hitan sastanak sa direktorom škole kako bi ga upozorio na ono što oni odavno znaju ali su izgleda nemoći na to spreče. Od inspektora MUPa smo dobili obećanje da će pojačati nadzor nad grobljem, ne samo našim već i kataločkim i pravoslavnim koja su praktično jedna celina.

Uporedni snimci pre i posle vandalizma od 9. oktobra 2016.
Samuel Dojč/Samuel Deutsch
sahranjen 1909
Emanuel Binder
sahranjen 1908
Žak Hercl/Jaques Herzl
sahranjen 1915.
Samuel Švicer/Samuel Scwitzer
sahranjen 1911

 

Preminuo nobelovac Eli Vizel

Dobitnik Nobelove nagrade za mir i jedan od ljudi koji su preživeli Holokaust Eli Vizel preminuo je danas u 87. godini života.
Vizel je bio plodan pisac, koji je iza sebe ostavio 57 knjiga, uglavnom pisanih na francuskom i engleskom jeziku. 
Bio je politički aktivista, najpoznatiji po svojoj ulozi u predstavljanju svetu šta je zapravo značio Holokaust.
Svojim memoarima "Noć", zasnovanim na sopstvenom iskustvu, kada je kao tinejdžer bio u koncentracionom logoru Aušvic, uspeo je u postratovskom periodu da podseća i održi sećanje na stravične zločine koje su činili nacisti.
Nobelovu nagradu za mir dobio je 1986.
Javnost ga pamti i po tome što se 2012. godine odrekao mađarske državne nagrade koju je dobio 2004, u znak protesta zbog "zataškavanja" uloge bivših mađarskih vlasti u deporatciji Jevreja tokom Drugog svetskog rata...
Ceo tekst sa sajta N1 TV. Objavljeno 2.7.2016.

Učilište je svetije mesto od molitvenog prostora

Koncertima u Zadužbini Ilije M. Kolarca i u dvorištu sinagoge, molitvom i predavanjem Ilana Fridmana iz Izraela, jedina aktivna jevrejska bogomolja u Beogradu i u centralnoj Srbiji sinagoga Sukat Šalom ovog vikenda obeležiće 90. rođendan.
- Na koncertu na Kolarcu nastupiće ansambl Šaila Utfila i najstariji jevrejski hor ne samo na Balkanu "Braća Baruh", ranije poznat kao Srpsko-jevrejsko pevačko društvo. U prvom delu koncerta biće izvedena muzička drama "Las Coplas de Yozef Ha - Tsadik". To je jevrejski notni rukopis iz Turske zamišljen kao mjuzikl, koji je Stefan Sablić oživeo. Izvode ga ansambl i hor, a drugom delu koncerta "Braća Baruh" izvodi svoj program horske duhovne i svetovna muzike. U subotu uveče ansambl Gulaža iz Izraela, u okviru Etno fjužn festa, u dvorištu sinagoge izvešće muziku Jevreja iz Jermenije i Severne Afrike - kaže u razgovoru za Danas rabin Isak Asijel.
Prema njegovim rečima, sinagoga u Ulici maršala Birjuzova je aškenaška, mada se u njoj sada služi po sefardskoj tradiciji, zato što su posle Drugog svetskog rata svi rabini bili sefardi.
- Pre Drugog svetskog rata bilo je 10.000 sefardskih Jevreja i dve hiljade Aškenaza, što je bilo oko 10 posto populacije u Beogradu. Ali, posle Drugog svetskog rata to više nije bilo važno, kao ni sada kad u Beogradu živi 1.400 Jevreja. Tom broju treba dodati još 400-500 članova jevrejske zajednice koji trenutno ne žive ovde. U celoj Srbiji ima do 3.000 Jevreja - objašnjava rabin Asijel i napominje da posle Holokausta Beograd nije izuzetak po tome što Aškenazi i Sefardi koriste istu sinagogu...
Ceo tekst sa sajta Danas.rs. Objavljeno 16.6.2016.

Vraćena aškenaska sinagoga u Zemunu

Agencija za restituciju vratila je 19. maja Jevrejskoj opštini sinagogu u Zemunu. Sinagoga je vraćena po Zakonu o restituciji imovine crkvama i verskim zajednicama, a Jevrejska opština Zemun obavezala se da će da omogući zakupcima dalje korišćenje prostora u skladu sa ugovorom. Reč je o Udruženju srpsko-jevrejskog prijateljstva „Vitezovi hrama Jerusalima“ i „Sač plus“. Država sada ima rok od mesec dana da pokrene upravni spor, ukoliko je nezadovoljna.
Temelji sinagoge su postavljeni 1850. godine, na mestu starog sefardskog hrama,osveštana je i osposobljena 1863. Izgrađena je od donacija jevrejskih domaćinstava-svako je davao u skladu sa svojim mogućnostima. Međutim, to nije bilo dovoljno, pa su sedišta u sinagogi davana u zakup. Narednih osamdesetak godina, do okupacije, ovde je bilo stecište verskog i kulturnog života malobrojnih zemunskih aškenaza...
Ceo tekst sa sajta Zemunskih novina. Objavljeno 25.5.2016.

U Arhivu Beograda otvorena izložba o holokaustu
Ambasadori Izraela i Nemačke u Srbiji Josef Levi i Aksel Ditman otvorili su danas izložbu "Oktobar 1941. godine" u Istorijskom arhivu Beograda.

Ambasadori Izraela i Nemačke u Srbiji Josef Levi i Aksel Ditman otvorili su danas izložbu "Oktobar 1941. godine" u Istorijskom arhivu Beograda.
Kroz arhivsku građu i štampu na 32 panoa predstavljen je svaki dan u oktobru 1941. godine, kada su u Srbiji započete masovne odmazde nad civilima, Srbima, Jevrejima i Romima.
To je vodilo ka poslednjoj fazi Holokausta u Srbiji - sistematskom ubijanju preostalih Jevreja žena i dece zatvorenih u logoru Sajmište u Beogradu, koristeći ozloglašeni gasni kamion, tzv. dušegupke.
Ambasador Izraela u Srbiji Josef Levi rekao je da ne treba zaboraviti ono što se dogodilo na Sajmištu i da treba negovati to sećanje. On je podsetio da je u Drugom svetskom ratu u Evropi stradalo šest miliona Jevreja, muškaraca, žena, dece, beba od strane nacističkih okupatora.
Levi kaže da su Jevreji masovno ubijali od strane nacističkih okupatora, ali da su ubistva izvršavali i ustaše, mađarska žandarmerija, ali je bilo i Srba koji su izvršavali naređenja okupatora...
Ceo tekst sa sajta Tanjuga. Objavljeno 20.4.2016.

Usvojen zakon o imovini žrtava holokausta
Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika.

U Zakonu se kaže da se finansijska podrška Savezu jevrejskih opština obezbeđuje iz budžeta Srbije, u vidu uplata novčanih sredstva, čiji je ukupan iznos opredeljen na iznos od 950.000 evra na nivou kalendarske godine, na period od 25 godina, počev od 1. januara 2017. godine.
Savez i jevrejska opština upravljaju prihodima i usmeravaju ih u proučavanje i dokumentovanje perioda holokausta, u naučno-istraživačke projekte u vezi sa holokaustom, obrazovanje o holokaustu, finansiranje školovanja i stipendiranja studenata i mladih talentata iz Srbije...
U tom aktu se kaže i da zahtev za vraćanje imovine podnosi jevrejska opština, a da postupak vodi Agencija za restituciju, koja utvrđuje sve činjenice i okolnosti i donosi rešenje kojim se zahtev usvaja i utvrđuje imovina koja se prenosi u svojinu jevrejskoj opštini ili kojim se zahtev odbija kao neosnovan.
Zahtev za vraćenje imovine pojedinačnih bivših vlasnika podnosi se u roku od tri godine od dana stupanja na snagu ovog zakona...
Ceo tekst sa sajta Tanjuga. Objavljeno 12.2.2016.

Uskoro izgradnja Memorijalnog centra na Starom sajmištu

Srbija će doneti zakonski okvir koji će, posle mnogo godina, pružiti pravdu jevrejskoj zajednici za strahote kroz koje su prošle porodice koje su ostale bez naslednika, poručio je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić. Ipak, ovaj dan ne može da prođe bez podsećanja da Beograd još uvek nema Memorijalni centar na Starom Sajmištu.
Preneto sa stranice sajta N1 TV od 27.1.2016. :: video

Položeni venci na Starom sajmištu

Na Spomenik žrtvama genocida na Starom sajmištu u Beogradu, mestu nekadašnjeg nacističkog logora tokom Drugog svetskog rata, danas su položeni venci i odata počast žrtvama. Na komemoraciji povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta vence su položili predsednik Srbije Tomislav Nikolić, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević.
Na spomenik su položili vence i predstavnici Udruženja logoraša, preživeli i članovi porodica stradalih, diplomatski predstavnici i predstavnici Saveza jevrejskih opština Srbije i Saveta romske nacionalne manjine.
Nikolić je podsetio da je prošla 71 godina od kada je oslobođen Aušvic, najozloglašeniji koncentracioni logor, i istakao da se nikad ne sme zaboraviti stradanje nevinih žrtava.
„Danas kada postoji pojava negacije holokausta, ne sme se zaboraviti stradanje Jevreja, Srba, Roma i svih nevinih ljudi. Svet se menja i svi moramo da budemo svesni da doprinosimo oblikovanju budućnosti i da uložimo maksimalni napor da generacije žive u miru i slozi”, kazao je predsednik Srbije...
Ceo tekst sa sajta Politike. Objavljeno 27.1.2016.

ISPRAVLJANJE NEPRAVDE
Srbija Jevrejskim zajednicama vraća imovinu žžrtava holokausta i daje 950.000 evra godišnje

Država Srbija planira da ublaži nepravdu prema žrtvama holokausta koje nemaju naslednike tako što će jevrejskim zajednicama u našoj zemlji, ne samo vratiti imovinu oduzetu od tih žrtava, već će im svake godine narednih četvrt veka uplaćivati po 950.000 evra radi proučavanja tog zločina nad Jevrejima tokom Drugog svetskog rata.
Ova pitanja treba da budu uredjena Zakonom o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama holokausta bez živih naslednika, koji je u fazi pripreme predloga za Vladu i čije se usvajanje u parlamentu očekuje u najskorije vreme.
Predsednik radne grupe za izradu nacrta Zakona Gordana Stamenić u izjavi za Tanjug objašnila je zašto Srbija donosi taj zakon kada nije učestvovala u proganjanju i ubijanju Jevreja...
Ceo tekst sa sajta Blica. Objavljeno 16.1.2016.

Natrag na vrh stranice