ZANIMLJIVOSTI
(kliknite na sliku da je vidite uvećanu u novom prozoru)

Na školskom izletu u Izraelu pronađen 3.000 godina star skarabej

Školski izlet u blizini izraelskog grada Tel Aviva doveo je do velikog arheološkog pronalaska grupe koja je naletela na više od 3.000 godina staru amajliju skarabeja.
„Lutali smo uokolo kad sam na tlu video nešto što je izgledalo kao mala igračka“, rekao je Gilad Stern iz Izraelske uprave za starine, koji je vodio ekskurziju u Azor.
„Unutrašnji glas mi je rekao: ‘Podigni to i okreni'“, dodao je.
Kad je pregledao kamen u obliku bube, on i grupa učenika osmog razreda znali su da su otkrili nešto od istorijskog značaja. Bio je to skarabej (balegar) sa jasno urezanim prizorom, san svakog arheologa amatera, rekao je Stern. Skarabej je vrsta amajlije u obliku bube koja potiče iz starog Egipta. On se izvorno koristio kao pečat pre nego što je postao simbol zaštite i sreće. Prema Upravi za starine, redak nalaz potiče iz kasnog bronzanog doba – 1.500 do 1.000 godina pre Hrista – i presvučen je plavo-zelenom glazurom. Zbog toga je postao simbol moći i statusa i mogao se nositi na ogrlici ili prstenu.
Ceo članak na portalu N1 od 2.12.2022.

David Albahari dobitnik Međunarodne nagrade „Aleksandar Tišma“

Ovogodišnji dobitnik Međunarodne nagrade za književnost „Aleksandar Tišma“ je David Albahari za roman „Danas je sreda“, objavljen na nemačkom jeziku. Većinom glasova, međunarodni žiri u sastavu: Peter Handke, Ilma Rakuza, Laslo Marton, Vladislava Gordić Petković i Matijas Enar, odlučio se za roman Davida Albaharija.
“Albahari je autor impresivnog pripovedačkog opusa koji nastaje već punih pola veka; koliko god posvećen intimističkim analizama nestabilnog postmodernog identiteta, Albahari obrađuje i mučne teme rata i zločina, nastojeći da predoči stradanja i patnje u vrtlogu istorije svih onih običnih, malih junakinja i junaka koje odlikuju stoicizam i skrušenost. Tokom devedesetih godina, sastavni deo njegovog proznog opusa postaju, i od tada su stalno prisutni, motivi istorije, izbeglištva, rekonstrukcije individualnog sećanja, konflikti i suočavanja privatnog osećanja sveta i istorijske realnosti“, navodi se u saopštenju žirija, koje potpisuje Vladislava Gordić Petković...
Ceo članak na portalu Danas od 2.6.2022.

Dr Krinka Vidaković Petrov
Zlo s imenom i adresom

Staro sajmište i Topovske šupe poslednji su nacistički logori koji se, metaforički rečeno, tek sada „oslobađaju”. A to je maratonski proces koji mora da dekonstruiše naslage zaborava, bahatosti, propadanja i rekonstruiše istinu o logoru i njegovim žrtvama.
Ime mu je Jevrejski logor Zemun i Prohodni logor Zemun. Adresa je Staro sajmište, na levoj obali Save između Brankovog i starog železničkog mosta.
Ovo je mesto u srcu današnjeg Beograda i ono, uprkos decenijama gušenja pod pritiskom zaborava, još uporno kuca. Sahranjeno davno u duboku jamu bahatog brisanja istorije zla,  čeka oslobođenje, dok žrtve ovog logora – u kojem su masovno stradali Srbi, Jevreji, Romi, antifašisti, neprijatelji nacizma i ustaštva – čekaju vaskrsenje u našem istorijskom, javnom i ličnom sećanju.
Osnivanje Memorijalnog centra „Staro sajmište” je institucionalni izraz ovog procesa koji je počeo i koji je, nadamo se, nezaustavljiv. Na ovom planu presudna je bila politička volja Vlade Srbije da podrži izradu specijalnog zakona o osnivanju Memorijalnog centra i njegovo usvajanje u Skupštini Srbije. Zakon je prošle godine stupio na snagu, a od decembra 2021. ubrzano se radilo na tome da Memorijalni centar, metaforički rečeno, stane na noge i počne da radi. Time su najzad stavljeni ad akta nekadašnji planovi da se na mestu logora grade komercijalni, sportski, kulturni i rezidencijalni centri, koji bi samo nastavili sedmodecenijsku tradiciju skrivanja, marginalizovanja, potiskivanja istine o zločinima počinjenim na ovom mestu 1941–1944, što se činilo u ime  „bratstva i jedinstva” i uverenja da valja zaboraviti mračnu prošlost u ime svetle budućnosti...
Ceo članak na portalu Politike od 10.5.2022.

Jevrejska digitalna zbirka Istorijskog arhiva Beograda, čuva sećanje na beogradske Jevreje

Čuvajući svoj identitet, beogradska jevrejska zajednica je učestvovala u preplitanju kultura svih žitelja Beograda. Drugi svetski rat naglo je prekinuo život jevrejske zajednice u Beogradu. Detalje o njihovom životu čuva Istorijski arhiv Beograda.
Sećanje na beogradske Jevreje čuvalo je 30.000 kutija. Istorijski arhiv Beograda je za tri godine pregledao, opisao, skenirao i preveo više od 100.000 dokumentata u vezi sa ovom temom. Građa je sada dostupna na sajtu Jevrejska digitana zbirka.
„Jevrejska digitalna zbirka je pokrila gotovo celokupnu građu koja se tiče ove zajednice u Beogradu, a broji 60.000 predmeta. Taj predmet može da ima jedan dokument, a može da ima i sto dokumenata“, objašnjava Tijana Kovčić, arhivsta u Istorijskom arhivu Beograda, koordinatorka projekta.
Na osnovu ove građe, koja obuhvata 200 godina, saznajemo kako je živele jevrejska zajednica u Beogradu, koje su radnje držali, gde i kako su putovali, kod kog krojača su šili odeću ,na kakve su balove odlazili.
„Kako je od 18. veka, kada je u Zemunu koji je tada bio deo Austro-ugarske, Jevrejin koji je hteo da kupi kuću u hrišćanskom delu grada, morao je da piše molbu. Kako je jevrejska zajednica napredovala, integrisala se i postala ravnopravni deo društva do pred Drugi svetski rat“, napominje arhivistkinja. Najstariji predmeti su iz 1751. godine i to su popisi građana iz Zemunskog magistrata.
Ceo članak na portalu RTS od 3.5.2022.

Belgijski muzej vratio sliku jevrejskim vlasnicima posle 71 godine

Vodeći belgijski umetnički muzej vratio je sliku posle 71 godine praunicima jevrejskog para čiju su imovinu opljačkali nacisti uoči Drugog svetskog rata.
Advokatska firma iz Berlina obratila se u ime para Kraljevskom muzeju lepih umetnosti pre pet godina, a danas su potpisani dokumenti na kraćoj ceremoniji i slika je skinuta i spakovana.
Advokat Imke Gilen izjavio je da porodica potražuje 30 umetničkih dela i da je ovo prvo koje je identifikovano, ali da, nažalost, nema fotografija ostalih nestalih slika.
Niko od devetoro praunučadi, koji žive izvan Belgije, nije prisustvovao ceremoniji.
Slika ružičastog cveća je delo nemačkog umetnika Lovisa Korinta, a pripadala je Gustavu i Emi Majer, koji su pobegli iz svog doma u Frankfurtu 1938. godine u Brisel, a sledeće godine su prešli u Britaniju.
Sa sobom nisu mogli da ponesu umetnine, uključujući 30 slika, koje su kasnije odneli nacisti.
Ceo članak na portalu N1 od 19.9.2021.

Dushan Mihalek o kompozitoru Erihu Eliši Samlaiću

Jeziva smrt u ustaškom logoru Jasenovac za vreme Drugog svetskog rata bacila je u zaborav i kompletno stvaralaštvo Eriha Eliše Samlaića (Erich Elisha Samlaich). Od Samlaićeve smrti do sada, koliko mi je poznato, tekstove o njemu objavili su jedino Aleksandar Šaron i Branko Polić (vidi spisak literature). Spominje ga, uz fotografije, i Danilo Fogel u knjizi Jevrejska zajednica u Zemunu. Moj nesrećno objavljen tekst, štampan bez mog znanja, odobrenja i redigovanja u zagrebačkom časopisu Ha-Kol zapravo je skica scenarija za vođenje koncerta na kom je u Tel-Avivu 2004. izvedena Samlaićeva Sefardska tema sa Balkana.
U rukopisu Dr Jude Levija Naši Jevreji u književnosti, nauci i novinarstvu, muzici, likovnoj umetnosti i glumi, pripremljenom pred Drugi svetski rat (a sada se čuva u beogradskom Jevrejskom istorijskom muzeju), Samlaić se spominje kao „najmlađi, ali ... daroviti kompozitor“, literarni i muzički kritičar, dirigent i melograf...
Ceo tekst u PDF dokumentu (9.1.2022.)

Pročitajte i tekst o autoru na portalu Politike: Muziku žrtava iz Jasenovca spasao od zaborava.

O jevrejskom kompozitoru Erihu Eliši Samlaiću (1913 Karlovčići - 1944 Jasenovac)

Iz Zbornika radova (Knjiga III) sa XV međunarodnog naučnog skupa održanog na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu 30-31. X 2020.
Autor Mirko J. Jeremić, akademik SANU.

Pogledajte u PDF dokumetntu (str. 4)

Otkriven spomenik žrtvama Holokausta u Amsterdamu

Kralj Vilem-Aleksandar Nizozemski otkrio je danas u Amsterdamu spomenik sa imenima 102.163 holandske žrtve Holokausta.
Spomenik koji je dizajnirao Daniel Libeskind (75), koji je izgubio rodbinu u Holokaustu, nalazi se u centru Amsterdama i predstavlja lavirint zidova, a gledajući odozgo zidovi formiraju poruku na hebrejskom: "Za sećanje".
Svaki kamen nosi ime Jevreja, Roma ili Sinta koji je deportovan iz Holandije i koji je poginuo u nacističkim koncentracionim logorima tokom Drugog svetskog rata. Ovo je prvo spomen obeležje kojim se na jednom mestu podseća na sve žrtve iz cele Holandije...
"To je crna stranica u istoriji naše zemlje. To nas tera da se zapitamo da li je trebalo učiniti više da se to spreči i da shvatimo da čak ni ovih dana antisemitizam nikada nije daleko", rekao je premijer Mark Rute.
Ceo članak na portalu B92.net od 19.9.2021.

1.9.2021 - Otkrivena spomen ploča na zgradi Beciona Bulija

Danas su se ispred zgrade u ulici Kralja Petra 16. okupile članice Udruženja Mazal –Jevrejskog ženskog društva da svečano otkriju spomen ploču na zgradi koju je davne 1907. godine podigao Bencion Buli.
Prisutne je prigodnim govorom pozdravila Sonja Levi-Francuski. Nakon toga su generalni sekretar udruženja MAZAL, gđa. Nela Papić i članica udruženja gđa. Vesna Кovačević svečano otkrili spomen ploču u znak sećanja i poštovanja prema Bencionu Buliju

Milan Fogel izveštava iz Aškelona dok padaju rakete Hamasa

Raketni napad tokom razgovora na @televizija_vesti sa publicistom Milanom Fogelom koji je u Aškelonu.
Nije otisao u sklonište jer ono i ne postoji u njegovom naselju...

Video na Instagram profilu Srđana Predojevića od 13.5.2021.

Avram Izrael u emisiji Da sam ja neko: Svi naši martovi

Osim onih martova s početka devetnaestog veka, kada je u Beogradu otvorena prva štamparija i prvo Srpsko čitalište, svi ostali su bili početak ili kraj – neke oluje ili nekog doba. Da li ćemo i dalje zazirati od martova koji nam dolaze?

Video na YouTube kanalu Da sam ja neko od 21.3.2021.

Rabin Stevan Lanji gost Ivane Zečević

U novom izdanju emisije „Sa Suboticom na ti“, koju vodi i uređuje Ivana Zečević, gost je bio Stevan Lanji, diplomirani rabin Državnog rabinskog fakulteta u Budimpešti.

Lanji je Ivani Zečević otkrio brojne zanimljivosti o subotičkoj Sinagogi, istoriji subotičkih jevreja i judaizmu uopšte.

Pogledajte video na portalu Subotičke.rs (14.2.2021)

Naš član dr Mihajlo Farkić, vodeći član ovog tima:

Kardiolozi ugradili „kišobrančić” koji reguliše pritisak
Prvi put u regionu, a treći u Evropi, specijalisti Instituta ,,Dedinje” pacijentkinji pomogli posebnim regulatorom protoka krvi u srcu

Uprkos virusu korona uvođenje savremenih svetskih procedura u srpsku kardiologiju i kardiovaskularnu hirurgiju ostaje i dalje jedno od prioritetnih opredeljenja specijalista u Institutu za kardiovaskularne bolesti ,,Dedinje”. U skladu s ambicioznom vizijom koja znači održavanje ugleda i statusa, u institutu je prvi put u Srbiji i regionu, a treći put u Evropi, primenjena nova, savremena procedura u okviru koje je implementiran regulator atrijalnog protoka (engleska skraćenica AFR).
U stručnom timu koji je sproveo ovu proceduru bili su interventni kardiolozi dr Mihajlo Farkić i dr Dragan Topić, elektrofiziolog dr Milosav Tomović, ehokardiografer dr Slobodan Tomić i anesteziolog dr Nikola Đukanović, kao i tim medicinskih sestara i tehničara. Prva AFR procedura urađena je šezdesetdvogodišnjoj pacijentkinji iz Bele Crkve, koja se nakon ove uspešno obavljene intervencije odlično oseća.
Implantat će doprineti boljem kvalitetu života pacijenata s urođenom plućnom hipertenzijom i pritiskom nastalim kao posledica srčane slabosti, čime će im znatno biti olakšane tegobe, poboljšana fizička izdržljivost i povećan stepen preživljavanja.
– Uz pomoć balona napravimo mali prorez na pregradi koja razdvaja levu i desnu pretkomoru i u taj prorez stavimo specijalni ,,kišobran” koji u sebi ima mali otvor, koji omogućava prebacivanje krvi iz desne u levu pretkomoru i tako doprinosi smanjenju krvnog pritiska u srčanim šupljinama. Ugradnja regulatora atrijalnog pritiska od izuzetne je važnosti za tako teške pacijente kod kojih neregulisan pritisak naglim padom može dovesti i do smrtnog ishoda. Posle ove intervencije pacijent može da podnese jači fizički napor – objasnio je dr Mihajlo Farkić, interventni kardiolog i vodeći član tima.
Ceo tekst sa sajta Politike (22.1.2021.)

Operacija “Velveta”: Kako je Tito naoružao jevrejsku državu

Priča da je nekadašnja Jugoslavija politički i oružano pomagala stvaranje jevrejske države dugo je bila skrivana od očiju javnosti. O tome je tek nedavno počelo da se priča, ali većina dokumenata iz arhiva vojnog, ali i Uprave državne bezbednosti, pod čijim se okriljem obavljalo naoružavanje jevrejske države, i dalje su nedostupni pa ova misteriozna priča iz doba Hladnog rata, jeste samo delimično osvetljena.
Saradnja jevrejske države i tadašnje Jugoslavije počela je po isteku britanskog mandata u Palestini 15. maja 1948.godine kada je proglašena država Izrael. Okolne arapske zemlje se nisu slagale sa ovom odlukom i proglasile su rat, a novonastala država Jevreja stavljena je na velika iskušenja.
Neke zemlje „narodne demokratije“, kao što su bile Čehoslovačka i Jugoslavija, bile su u dobrim odnosima sa Izraelom, pa su, kako na političkom tako i na vojnom planu pomagali Izraelu u borbi sa arapskim komšilukom. Jevreji u Palestini, razvojem situacije bili su prisiljeni da se brzo naoružavaju kako na Zapadu tako i na Istoku, a za pomoć su se obratili i nekim socijalističkim državama kojima je sveži novac bio veoma potreban, pa je zajednički jezik bio brzo nađen...
Ceo tekst sa sajta nova.rs (28.11.2020.)

Povratak Davida Albaharija

Knjiga "Lažne bajke" Davida Albaharija, Mirjane Ognjanović i ilustratora Slavka Krunića ne samo što je zbirka neobičnih, majstorski i maštovito napisanih i nacrtanih priča nastalih u "tri para ruku", nego je i svojevrsni povratak velikog savremenog pisca posle dužeg vremena na police knjižara sa novim naslovom i u nešto drugačijem izdanju.
“Priroda bajki je nomadska. Putuju kroz vreme i prostor, prevaljuju stoleća i kontinente, prolaze kroz društvene slojeve opisujući svaki put stazu uspona i sunovrata, kroz pripovedanje koje se obnavlja i neprestano preobražava slušaoca i naratora i obratno”, pisao je Italo Kalvino. Esej čuvenog italijanskog pisca i njegovo izdanje “Italijanske bajke” bili su polazište za knjigu koju su “u četiri ruke” napisali David Albahari i Mirjana Ognjanović, a ilustracijama obogatio njihov prijatelj Slavko Krunić.
“Lažne bajke” upravo su objavljene u izdanju beogradske kuće “Booka”. Na konstataciju da je to u neku ruku povratak Davida Albaharija sa novom knjigom na police knjižara posle više godina, izdavač Ivan Bevc kaže da se poznati pisac oglašavao povremeno nekim radovima, a da je pravo zadovoljstvo bilo objaviti ovu knjigu...
Ceo tekst sa sajta nova.rs (16.11.2020.)

11.11.2020 - Predsednik danas odlikuje našeg člana Mladena Mijatovića Medaljom za zasluge

Velika čast! Predsednik danas odlikuje novinara TV Pink Mladena Mijatovića - evo kome će još VučIć uručiti ordene

Srbija i svet danas obeležavaju Dan primirja u Prvom svetskom ratu, a tim povodom predsednik Srbije Aleksandar Vučić će uručiti odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama, ovaj put i onima koji su se istakli tokom borbe na suzbijanju korona virusa...

Ceo tekst sa sajta Pink.rs

10.10.2019 - Promocija knjige Josefa Žambokija „Život i muzika će pobediti- Kako sam ispunio zavet Pala Žambokija“

(Foto galerija klikom na sliku)

Sinoć (četvrtak 10. oktobar) u Jevrejskom kulturnom centru, u Jevrejskoj 16, održana  je promocija knjige Josefa Žambokija: Život i muzika će pobediti- Kako sam ispunio zavet Pala Žambokija.
Promociji su prisustvoli mnogobrojni prijatelji i saradnici Josefa Žambokija; potpredsednik Pokrajinske Vlade Mihalj Njilaš, Državni sekretar u ministarstvu građevinarstva Pokrajinske Vlade Imret Kern, najpriznatiji umetnici kao što je Jelena Vlahović, mecosopran beogradske opere, predstavnici institucija kulture i mnogi drugi.
Promocija je otvorena nastupom Srpsko-jevrejskog pevačkog društva hora Braća Baruh, na čelu sa dirigentom Stefanom Zekićem.
Prisutnima se obratio Danilo Medić, predsednik Jevrejske opštine Beograd i  pozvao prisutne da minutom ćutanja odaju poštu stradalima u napadu na sinagogu u Haleu u Nemačkoj, koji se desio prethodnog dana na Jom Kipur.
Danilo Medić je istakao značaj dela i rada gospodina Žambokija i zahvalio mu se za sve što je učinio za unapređenje položaja Jevrejske zajednice u Beogradu.
O knjizi su govorili: Milan Koljanin, istoričar, viši stručni saradnik, koji je istakao dugogodišnju saradnju sa Josefom Žambokijem  u istraživanju na temu Holokausta. Dr Koljanin je govorio o samoj knjizi i o životu i radu Josefa Žambokija ili Joške, kako ga od milja prijatelji oslovljavaju.
Prof. Milan Ristović je govorio takođe o radu i delu gospodina Žambokija i njegovom zalaganju u uspostavljanju saradnje sa naučnim institucijama u Izraelu.
Nenad Fogel, predsednik Jevrejske opštine Zemun, istako je doprinos i podršku gospodina Žambokija  projektima Jevrejske opštine Zemun: Pravednici u Srbiji, Izložba o Holokaustu i mnogi drugi koji ne bi zaživeli bez njegove pomoći (ceo govor).
Ceo tekst sa sajta JO Beograd

30.9.2019 - Susret
Piše Marijana Ajzenkol

Zemun sa multinacionalnom, multikonfesionalnom i religijskom tradicijom jeste mesto susretanja raznolikosti i svedok njihovog čuvanja i negovanja na dobro svih ljudi. U okviru Dana evropske kulturne baštine, pod nazivom „Umetnost i zabava u fokusu“, 30.09. na dan Roš ašane u 18h,  MAH- Klub poštovalaca vremena u saradnji sa JOZ, franjevačkim samostanom i Bogorodičinom crkvom organizovao je „SUSRET“ . Bilo je to veče u kome su se susreli ljudi (40 osoba), različitih svetonazora ali sa potrebom da svojim prisustvom daju vidljivi dokaz, koji je često potreban, da je put ka poštovanju drugih zapravo hod ka njima u susret. Na početku večeri, Marijana Ajzenkol je ukazala da reč susret i sreća imaju isti koren i rečima:

Galerija klikom na sliku

Lepo je kada se ljudi susreću,
Pa jedan drugom podare i umnože sreću.
Mi ćemo zato, večeras, umetnost i lepotu
Dodati malo našem životu

Prvi je dodao Nikola Salaćanin pesmama jevrejske tradicije, zatim su Jelena Ljubenović, Tijana Šurbatović, Nataša Babeu  i Duška Kisin dodale kroz vedre priče i poeziju. Uz pesmu „Kad ja pođoh na Bembašu“, grupa „susretača“ je otišla na agape- kafu i čaj u parohijski dom Bogorodičine crkve gde je starešina o. Nebojša Topolić, pozdravio prisutne uz reči da je potrebno negovati ovakve susrete. U tom smislu, nastavilo se druženje, upoznavanje i razmena sreće kroz šale, smeh i planove za nove prilike da se ljudi sreću.

17.9.2019 - Aleksandar Nećak, član Izvršnog odbora Jevrejske opštine Zemun, o kulturi sećanja u Srbiji

Članak u listu Danas (PDF)

Poljska: Nacionalisti protestovali protiv zahteva za restituciju Jevrejima

Varšava -- Poljski nacionalisti protestovali su ispred američke ambasade u Varšavi zbog pritiska Amerika da Poljska obezbedi restituciju za Jevreje.
Oni su rekli da SAD nemaju prava da se mešaju u poljske stvari i da američka vlada stavlja "jevrejske interese" iznad interesa Poljske.
Nacionalisti navode da je Poljska bila velika žrtva nacističke Nemačke za vreme Drugog svetskog rata i da nije fer tražiti od Poljske da daje odštetu jevrejskim žrtvama kada Poljska nikad nije dobila odgovarajuće kompenzacije od Nemačke.
Među ekstremnodesničarskim političarima koji su predvodili marš bili su Januš Korvin Mike i Gžegož Braun koji su se udružili u ekstremnodesničarsku koaliciju za izbore za Evropski parlament.
Zaustavljanje traženja restitucije za Jevreje jedan je od njihovih prioriteta uz borbu protiv, kako oni kažu, "homopropagande".
Poljska je bila centar evropskog jevrejskog života pre holokausta a većina od 3,3 miliona poljskih Jevreja ubile su okupatorske snage nacističke Nemačke. Nemci su takođe progonili hrišćane Poljake, koji su ubijani u masakrima i koncentracionim logorima...
Ceo tekst sa sajta B92. Objavljeno 11.5.2019.

April 2019 - Eksluzivni intervju koji je Ana Hromi dala Milanu Fogelu, glavnom i odgovornom uredniku časopisa Most iz Izraela

Imao sam izuzetnu čast i zadovoljstvo da u Monaku, gde je njeno stalno prebivalište, intevjuišem Anu Hromi (Anna Chromy), svetski čuvenu skulptorku i slikarku, u prisustvu njenog muža i menadžera Vofganga Šatjna (Wolfgang Stein). Ne samo u njegovom prisustvu, nego i čoveka koji ima šta da kaže.
Povod za intervju je otkrivanje skulpture Ane Hromi, Plašt savesti (Cloak of Conscience), polirana zlatno-bronzana skulptura, koju je autorka donirala bolnici u okviru Hadasa (Hadassah), Ein Kerem, Univerzitetski centar u Jerusalimu (University Medical Center in Jerusalim). Tim povodom održan je simpozijum, kolokvijalna diskusija, pod nazivom „Ljudski duh: Iza plašta sve je savest“...

Ceo tekst sa fotografijema klikom ovde (PDF)

Najstarija beogradska porodica u srpsku prestonicu su došli pre 400 godina iz španskog Toleda

Koja je najstarija beogradska porodica? Ako je verovati istoričarima dileme nema - onda je to familija Kalef koja na ovim prostorima obitava duže od četiri veka!
- Na jednom gostovanju posetila sam Toledo u Španiji i tamo slučajno saznala deo istorije moje porodice. Vodič je u priči spomenuo familiju Kalef. Saznala sam kasnije da je deo moje porodice među osnivačima Toleda, te da su iz Španije došli u Beograd. Od zapisa o mojoj porodici postoji sarkofag Eve Kalef iz 1800. godine, jer je jevrejska kultura više usmena nego pisana – rekla je za „Blic“ operska diva Breda Kalef (88).
Zatim je sledila nesvakidašnja životna priču o srećnom detinjstvu prekinutom ratom, ali i borbi za opstanak koja pobeđuje strah.
- Nemci su streljali 25 članova moje porodice 1941. I moju baku i oca. Sestra i ja smo više puta izbegle smrt. Uzeli su nam kuće, placeve... Ali pošto sam izgubila sve, materijalno mi ništa ne znači i trudim se da uvek budem optimista...
Ceo tekst sa sajta lista Biic. Objavljeno 10.3.2019.

Iz divljeg parkinga izronila sinagoga:
Kulturna dobra privlače u srpsku prestonicu sve više Jevreja iz celog sveta

Posle više decenija zaborava, na mestu koje je bilo divlji parking i košarkaški teren, obavlja se iskopavanje temelja stare sefardske sinagoge El Kal Viežo.
Na Dorćolu, u beogradskoj Ulici Visokog Stevana 5-7, nedavno je niklo pravo arheološko nalazište. Posle više decenija zaborava, na mestu koje je bilo divlji parking i košarkaški teren, obavlja se iskopavanje temelja stare sefardske sinagoge El Kal Viežo. Ova sinagoga, mada je kasnije u Beogradu bilo i većih i lepših, po rečima istoričara dr Aleksandra Stojanovića, iz Instituta za noviju istoriju, najznačajnija je jevrejska građevina u prestonici i bila je glavni oslonac Sefarda čitava tri veka. Srušena je posle Drugog svetskog rata.
Ona je jedna od tačaka na takozvanoj "Jevrejskoj ruti" za turiste iz Izraela, Amerike i pojedinih evropskih zemalja. Ovo leto drugo je po redu kako jevrejski turisti posećuju u većem broju našu zemlju. Na vrhuncu sezone prošle godine, između Izraela i Srbije postojale su četiri redovne avio-linije, gotovo na dnevnom nivou, kao i veći broj čartera...
Ceo tekst sa sajta lista Novosti. Objavljeno 2.7.2018.

Evrovizija 2018: Pobednik Izrael

Na najvećem muzičkom spektaklu na svetu, 63. takmičenju za „Pesmu Evrovizije", održanom u Lisabonu, ubedljivo je pobedio Izrael.
Srbija je takmičenje završila na 19. mestu. Finalno veče obeležio je skandal kad je britanskoj pevačici obožavalac oteo mikrofon, ali i fransucka pesma o migrantima kao i haljina estonske pevačice vredna 65 hiljada evra.
Za pobedu se borilo 26 zemalja, a srpski predstavnici „Sanja Ilić i Balkanika“, nastupili su pod rednim brojem 10.
Ceo tekst sa sajta lista Novosti. Objavljeno 12.5.2018.

Izrael pobednik „Evrosonga“, Srbija devetnaesta
Neta Barzilaj iz Izraela sa pesmom "Toy" oduševila je žirije i publiku i trijumfovala na 63. „Pesmi Evrovizije“. Drugo mesto za Kipar. Srpski predstavnici „Sanja Ilić i Balkanika“ okončali su takmičenje na 19. mestu sa ukupno 113 bodova.
Ceo tekst i video sa sajta RTS. Objavljeno 12.5.2018.

Vučić i Orban otvorili sinagogu: Nikad bolji odnosi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nikada u istoriji Srbija i Mađarska nisu imale najbolje moguće odnose kakve danas imaju i da će se truditi da ti odnosi u budućnosti budu još bolji.
Na otvaranju obnovljene sinagoge u Subotici, Vučić je kazao da to zdanje pokazuje šta sve Srbi i Mađari mogu zajedno da urade.
"Podižući iznova ovako veličanstvene spomenike, mi pokazujemo naš odnos prema prošlosti, ali i prema budućnosti ljudi sa ovih prostora. Radovi na ovom velelepnom zdanju su povezali ne samo Jevreje sa pravoslavcima, već i vlade dve zemlje, umrežili domaće i međunarodne institucije približili jedni drugima", kazao je Vučić. 
On je zahvalio premijeru Mađarske Viktoru Orbanu na direktnoj podršci i pomoći u obnavljanju singaoge, rekavši da to ne bi bilo moguće bez zajedničkog rada.
Ceo tekst i video sa sajta lista N1 TV. Objavljeno 26.3.2018.

Pisma Hilde Dajč

Izložba „Pisma Hilde Dajč” čiji je autor Aleksandar Zograf predstavljena je u Ustanovi kulture „Parobrod” u Beogradu. Postavka je posvećena Jevrejki Hildi, koja je poslednje dane života provela u logoru Staro sajmište, u koji je otišla dobrovoljno kako bi kao medicinska sestra pomagala svojim sunarodnicima.
Zograf je podsetio da je u njemu odavno tinjala ideja da napravi strip – priču na osnovu sačuvanih Hildinih pisama, koje je ona uspela da iz nacističkog pakla prosledi prijateljima. On je poručio da je važno i mlađim generacijama preneti istinu o nestanku sugrađana jevrejske nacionalnosti.
Izložbu je pripremilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa ambasadom Izraela u Srbiji, a njenom otvaranju prisustvovala je ambasadorka Izraela u Beogradu Alona Fišer Kam. Ona je istakla da je ova postavka važna svim mladim naraštajima, ali da je ovde od posebnog značaja to što  se radi o devojci koja je poreklom iz Srbije.
Ambasadorka je podsetila na činjenicu da je u Holokaustu ubijeno šest miliona Jevreja, a tu se ne radi samo o broju, već su iza tog broja imena i ljudi, i to milion i po dece i tinejdžera...
Ceo tekst sa sajta lista Politika. Objavljeno 20.2.2018.

Putin Netanijahuu poklonio pismo Oskara Šindlera

MOSKVA - Predsjednik Rusije Vladimir Putin poklonio je izraelskom premijeru Benjaminu Netanijahuu autentično pismo koje je napisao Oskar Šindler, član nacističke partije koji je tokom Holokausta u Drugom svjetskom ratu spasio živote više od hiljadu Jevreja.
Sekretar izraelskog premijera za medije Ana Džonatan-Lojs izjavila je da je Putin nakon sastanka izraelskom premijeru poklonio pismo koje je Šindler napisao svojoj supruzi.
-Predsjednik vlade je veoma dirnut ovim poklonom, pripremljenim u periodu kada se obilježava Međunarodni dan sjećanja na Holokaust, rekla je Džonatan-Lojs.
Ona je dodala da Netanijahu planira ovaj poklon da proslijedi Institutu "Jad Vašem", najvećoj izraelskoj memorijalnoj ustanovi za žrtve Holokausta, koja se nalazi u blizini Jerusalima...
Ceo tekst sa sajta Nezavisnih. Objavljeno 30.1.2018.

Najviši lego toranj izgrađen u znak sećanja na malog Omera

Tel Aviv se nada da je postavio Ginisov rekord u gradnji tornja od lego kockica, u znak sećanja na osmogodišnjaka koji je umro od raka.
Građani su na Rabinovom trgu u Tel Avivu izgradili toranj visok 35,95 metara, za šta im je trebalo pola miliona živopisnih plastičnih kockica.
Trenutni rekod drži Milano s 35,05 metara, postavljen pre dve godine.
Kako gradnju nije nadgledao predstavnik Ginisa, gradske vlasti još nemaju potvrdu da li će ući u knjigu rekorda, ali su nadležnima poslali sve podatke o svom poduhvatu i nadaju se pozitivnom odgovoru.
Projekat je realizovan u znak sećanja na dečaka Omera Sajaga koji je obožavao da se igra sa lego kockicama...
Ceo tekst sa sajta N1 TV. Objavljeno 28.12.2017.

TAJNA DOBROG HUMUSA
Čuveni TV kuvar iz Izraela otkrio Beograđanima svoj recept za tradicionalni specijalitet

Poznati majstor kulinarskih specijaliteta Gil Hovav iz Izraela spremao je večeras humus u KC "Grad" i ujedno održao neobično predavanje o ovom izraelskom tradicionalnom jelu.
Veliki broj ljudi okupio se večeras od 19 sati u Kulturnom centru "Grad" kako bi čuli zanimljive priče o humusu, ali i probali ovaj namaz, popularan i kod nas. Hovav je govorio i o tome kako su Libanci, pre par godina, tužili Izrael zbog "krađe nacionalnog jela", ali je na kraju na šaljiv način objasnio kako su izgubili tužbu.
- U selu nadomak Jerusalima postoji "humus selo" u koje svi odlaze da probaju ovaj specijalitet. Čak je tu oboren i rekord u pravljenju humusa na najvećem tanjiru, tako da su se Izraelci upisali u Ginisovu knjigu rekorda. Mislite da je naša religija judaizam? Varate se, jer naša prava religija je humus – rekao je Hovav uz osmeh.
Ceo tekst sa sajta BLICa. Objavljeno 13.12.2017.

24.10.2017 - Lacio će poslati fanove na edukativne izlete u Aušvic nakon antisemitskih grafita

U nastojanju da se suprotstavi ponovnom antisemitizmu od svojih navijača, predsednik Lazio Klaudio Lotito saopštio je u utorak da će italijanski klub organizovati "godišnji put u Auschvitz za 200 ljubitelja Lazija da se obrazuju i da ne zaboravimo određene epizode".
Lotito je najavio inicijativu na događaju u sinagogi u Rimu dva dana nakon što su Lacio navijači stavili na Stadio Olimpiko antisemitske grafite tokom utakmice protiv Kaljarija. Navijači su postavili slike koje su prikazivale žrtvu holokausta Anu Frank u dresu lokalnog rivala Rome i objavile antisemitske parole. Lacio deli stadion sa Romom.
Lacio je takođe objavio da će, pored Aušvic inicijative, klub nositi dresove sa ispisanim imenom Ane Frank na utakmici protiv Bolonje u sredu.
Italijanska fudbalska federacija takođe je najavila da će odlomak iz dnevnika Ane Frank biti pročitan pre utakmice ove nedelje nakon ponašanja navijača iz Lacija. Minut tišine će se takođe upriličitii pre utakmica ove nedelje ...
Više na sajtu Yahoo Sporta (na engleskom)

U Šapcu Dani izraelske kulture

Od 23. do 26. novembra, u Šapcu će biti održani Dani izraelske kulture. U okviru manifestacije biće otvoren Muzej šabačkih Jevreja, u rekonstruisanoj zgradi sefdarske sinagoge, a kompletan sadržaj najavili su danas, upravo u ovom prostoru, Igor Marsenić, član Gradskog veća grada Šapca, Branislav Stanković, viši kustos i istoričar Narodnog muzeja u Šapcu i Jelena Podgorac Jovanović, direktorka Biblioteke šabačke.
Dani izraelske kulture počinju u četvrtak od 18 časova, u galeriji Biblioteke, izložbom fotografija Bauhaus arhitekture Tel Aviva, a svečano otvaranje Muzeja šabačkih Jevreja, uz koncert hora Braće Baruh, je od 19 časova. Šapčani će imati priliku da pogledaju reviju savremenog izraelskog filma u petak, subotu i nedelju od 18 i 20 časova, u prostoru Muzeja šabačkih Jevreja...
Ceo tekst sa sajta Bete. Objavljeno 20.11.2017.

Izraelski obaveštajac: Bili smo uz Srbiju, za Hrvate nema oproštaja
Palestinsko uništavanje tragova jevrejske istorije podseća na pokušaj kosovskih Albanaca da likvidiraju čitavo istorijsko sećanje na srpsku i hrišćansku prošlost Kosova

Palestinsko uništavanje tragova jevrejske istorije podseća na pokušaj kosovskih Albanaca da likvidiraju čitavo istorijsko sećanje na srpsku i hrišćansku prošlost Kosova, rekao je u intervjuu za Sputnjik bivši šef izraelske obaveštajne službe „Nativ“ i uticajni političar Jakov Kedmi.

*SAD, a nakon toga i Izrael napustili su Unesko zbog antiizraelske politike. Zašto baš sada?
— Mislim da je u okviru Trampove koncepcije borba protiv UN. Međutim, što se tiče Uneska, to nisu koordinisane akcije i Tramp je samo iskoristio antiizraelsku i antisemitsku politiku ove organizacije za promociju svoje sveukupne politike. Međutim, situacija se promenila i stavila Izrael u nezgodan položaj. Na čelu komisije je postavljena marokanska jevrejka (Odri Azulej), koja je bila ministarka kulture Francuske. To Izrael stavlja u malo nezgodan položaj. Ona još ništa nije uradila, ali teško da će pod njenim rukovodstvom organizacija nastaviti otvorenu antiizraelsku politiku...
Ceo tekst sa sajta Novosti. Objavljeno 5.11.2017.

Oktobar 2017 - Zahvalnost manastira Žiča našem članu

Aleksandar Nećak dobio je ikonu Sv. Georgija u znak zahvalnosti za njegov doprinos u životu i razvoju manastira Žiče.

Ikonu mu je uručila monahinja Jelena.

Sjedinjene Američke Države napuštaju UNESCO

Sjedinjene Države istupile su iz UNESCO-a a odluka će stupiti na snagu 31. decembra, objavio je u četvrtak State Department.
"Odluka nije lako donesena", kazao je State Department, pojasnivši da je ona među ostalim rezultat zabrinutosti SAD-a oko zaostalih dugova koji se gomilaju u UNESCO-u i oko nastavka neobjektivnog odnosa prema Izraelu, kao i činjenice da Washington smatra da je organizaciji potrebna temeljita reforma.
SAD će zadržati status promatrača u organizaciji UN-a za obrazovanje, znanost i kulturu, pojašnjava State Department.
Preuzeto sa sajta N1 TV. Objavljeno 12.10.2017.

Vid Morpurgo i njegova Knjižara
Morpurgo povodom knjige Nade Topić "Knjižara Morpurgo u Splitu (1860.-1947.) i razvoj kulture čitanja", Ljevak, Zagreb, ožujak, 2017.
napisala Narcisa Potežica, mr.sc.

Nedavno tiskana knjiga "Knjižara Morpurgo u Splitu (1860.-1947.) i razvoj kulture čitanja" autorice Nade Topić ponovo nas je podsjetila na Vida Morpurga (Split, 7. svibnja 1838. - Split, 31. siječnja 1911.) poznatog hrvatskog i splitskog knjižara židovskog porijekla, koji je bio nakladnik, publicist, bibliograf, političar, prosvjetitelj, bankar, industrijalac i kulturni djelatnik gotovo renesansnog tipa te dalmatinski dobročinitelj, ali i više od svega toga. U sjećanju najstarih Splićana bio je čovjek knjige i kulture, a po riječima Duška Kečkemeta, najboljeg poznavatelja povijesti Splita Vid Morpurgo bio je "najaktivniji kulturni i javni radnik Splita iz druge polovine devetnaestog stoljeća, kulturni i politički radnik Splita, jedan od najistaknutijih kulturnih i političkih radnika ne samo splitske židovske zajednice već Splita općenito, istaknuti borac za narodni preporod u Splitu i Dalmaciji, " ("Židovi u povijesti Splita", Jevrejska općina Split, Split, 1971., str 123, 155, 157. i 208.). Njegova knjižara pod nazivom Knjižara Morpurgo je svojevrstan fenomen, jer je od 1860. do današnjeg dana više od knjižare, skoro stoljeće i pol bilo je to mjesto znano Splićanima ne samo zbog uočljive lokacije na Narodnom trgu tako zvanoj Pjaci. Svojim bogatim izborom knjiga koje je nabavljala i nudila knjižara u središtu grada bila je izvor informacija nekadašnjeg Splita, u doba kada nije bilo televizije, interneta, njeni su izlozi bili prozor u svijet...
Ceo tekst

Jevrejska periodika u Srbiji (1888–2016) na RTSu

Kulturni dnevnik Radio-televizije Srbije emitovao je prilog o izložbi „Listanje vremena: jevrejska periodika u Srbiji (1888–2016)“ koja je prošlog petka otvorena u Narodnoj biblioteci Srbije.

Pogledajte video na Facebook stranici Narodne biblioteke Srbije. Objavljeno 23.7.2017.

David pobedio golijata
Monfis siguran, sjajni Sela srušio "džina" Iznera

...Sjajan meč odigrali su Dudi Sela i Džon Izner. Izraelac je savladao je američkog "džina" posle velike borbe, i skoro četiri sata igre. Sela je protiv 21. tenisera sveta slavio, posle preokreta, po setovima 6:7(5), 7:6(5), 5:7, 7:6(5), 6:3.
Podatak da je tri seta rešeno tek u tajbrejku, i da je Izner dva puta imao prednost u setovima, a iskusni Sela uspeo na kraju da se vrati i slavi, dovoljno govori kakvom meču su gledaoci na Vimbldonu prisustvovali.
Na kraju, sjajnom igrom u odlučujućem setu, 90. teniser sveta je slavio i obezbedio duel sa Bugarinom Grigorem Dimitrovim.
Ceo tekst sa sajta Sport Kluba. Objavljeno 6.7.2017.

24.6.2017 – Makabijada na Paskari, Zrenjanin

I ove godine naša delegacija je prisustvovala ovoj tradicionalnoj manifestaciji koju organizuje Jevrejska opština Zrenjanin.
Stigli smo u nešto umanjenom sastavu, ali ne manje značajnom. Ljubazni domaćini nisu krili oduševljenje što smo se odazvali pozivu i za nas postavili poseban sto na tepihu. Da li zato što je ove godine odaziv članova ostalih opština bio nešto manji ili …?
Za mlađe i okretnije događaj je prošao u takmičenjima u više disciplina, kao i u plivanju i sunčanju na plaži Malog jezera, a za one druge u druženju u istoimenom restoranu, uz muziku lokalnog muzičkog sastava.
Na kraju susreta dodeljene su nagrade najuspešnijim takmičarima ovogodišnje Makabijade.
Konačno, moramo da pohvalimo i kulinarsko umeće autora izuzetno ukusnog gulaša i krofni.
Izvestio Jugoslav Rakita

29.1.2017 - Obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta

(Foto galerija klikom na sliku)

U Kolarčevoj zadužbini je u nedelju, 29. Januara održan koncert operskih umetnika iz Izraela, Nemačke, Srbije, Španije, Amerike... uz medijsku podršku Saveza jevrejskih opština Srbije.
Ovo je drugi koncert po redu koji veliki donator jevrejske zajednice u Srbiji, inženjer Josef Žamboki iz Izraela, poklanja građanima Srbije povodom obeležavanja stradanja Jevreja za vreme Drugog svetskog rata. U prepunoj sali Kolarčeve zadužbine posetioci su uživali u izvođenju arija poznatih umetnika poput Ruth Žamboki, sopran, Izrael, Jasmina Trumbetaš Petrović, sopran, Rona Israel Colat, sopran, Izrael, Shira Patchornik, sopran, Nemačka, Moises Molin, tenor, Španija, Yael Sayag, sopran, Izrael, Miloš Nikolić, violina, Srbija i sjajnog Hora “Braća Baruh”, pod dirigentskom palicom Stefana Zekića uz pratnju korepetitora: Ljubica Grujić, Milivoje Veljić i Đorđe Nešić. Ipak „glavna zvezda“ večeri je bio Josef Žamboki.
Na kraju koncerta se obratio publici sa porukom da će podržavati ove koncerte „zauvek“. Veliki aplauz koji je dobio bio je jasna poruka publike da ga u toj nameri podržava.

ARHIVA STARIJIH PRILOGA: 2012-2016
Pozivamo članove i prijatelje naše zajednice da nam šalju svoje priloge ili informacije o važnim ili interesantnim dogadjajima. Materijal će biti objavljen u jednoj od naših rubrika sa naznakom imena dobrovoljnog saradnika.

Naš e-mail: jozemun@EUnet.rs

Natrag na vrh stranice