SARADNJA SRBIJE I IZRAELA
(kliknite na sliku da je vidite uvećanu u novom prozoru)

Ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer Kam posetila Šabac

Na poziv predsednika Skupštine grada Šapca Nemanje Pajića, njena ekselencija ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer Kam boravila je danas u Šapcu, što je, izuzimajući prestonicu, njena prva poseta nekom gradu u Srbiji, nakon dolaska na tu funkciju prošlog leta. Povod za posetu izraelske ambasadorke je rekonstrukcija zgrade Sinagoge, koja će postati Muzej šabačkih Jevreja, a uvažena gošća je upoznata i sa privrednim potencijalima grada, kao i sa bratskim vezama koje grad Šabac ima sa izraelskim gradom Kirjat Atom.
Predstavnici Gradske uprave su ovim povodom priredili prijem u Gradskoj kući, a nakon sastanka, ambasadorki je uručena kopija originalnog sporazuma o saradnji sa gradom Kirjat Atom, potpisanog devedesetih godina. U pratnji domaćina, gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića, njegovog zamenika Dušana Kostadinovića i predsednika Skupštine grada Nemanje Pajića, ambasadorka je posetila i zgradu Sinagoge...
Ceo tekst i video sa sajta Podrinjske. Objavljeno 7.2.2017.

Ambasadorka Izraela posetila opštinu Zemun

Predsednik Skupštine Gradske opštine Zemun Nenad Vranjevac, 18. januara, ugostio je ambasadorku Izraela Njenu Ekselenciju gospođu Alonu Fišer Kam i predsednika Jevrejske opštine Zemun Nenada Fogela.
 U srdačnom razgovoru uvažena gošća je upoznala predsednika Vranjevca sa idejom organizacija iz Izraela da se ove godine, uoči sedam decenija od stvaranja moderne države Izrael, pokrene akcija uređenja jevrejskog groblja u Zemunu. Ambasadorka Fišer Kam je upoznala domaćina sa velikim značajem ovog memorijalnog kompleksa za državljane Izraela, koji sve više turistički posećuju Zemun. Na ovom groblju sahranjeni su preci Teodora Hercla, osnivača Svetske cionističke organizacije i idejnog tvorca moderne države Izrael.
”Počastvovani smo što možemo da sa prijateljskom ambasadom unapređujemo saradnju u svim oblastima, od očuvanja kulturnog nasleđa do privrede, a pogotovo u razvoju turizma kao veoma značajne privredne grane”, rekao je Vranjevac.
Na sastanku je pomenuta i aškenaska sinagoga koja je ove godine po Zakonu o restituciji imovine crkvama i verskim zajednicama vraćena Jevrejskoj opštini Zemun.
Preneto sa sajta Gradske opštine Zemun. Objavljeno 19.1.2017.

Srbija za Izraelce obećana zemlja

U Beograd već mesecima dva puta nedeljno stiže na stotine turista iz Tel Aviva. Oduševljeni cenama, zajedničkom istorijom, prirodom, šopingom i najviše toplim dočekom.
Prava navala izraelskih turista na Srbiju traje već dva meseca, a najveći broj gostiju tek se očekuje od marta. Pristupačne cene, zajednička istorija, bujna vegetacija i, kako kažu, topao i gostoprimljiv srpski narod učinili su da Beograd postane pravi turistički hit u Izraelu. Kada se tome doda ciljana kampanja Turističke organizacije Srbije, ne čudi što pored "Er Srbije", jevrejske goste dovode i dve izraelske čarter-kompanije - "Arkija" i "Izra er".
Ceo tekst i video sa sajta Novosti. Objavljeno 9.1.2017.

Ministar Dačić u Jad Vašemu, prilikom posete Izraelu

Šef srpske diplomatije, koji je u poseti Izraelu i Palestini, posetio je juče Memorijalni centar Holokausta "Jad Vašem" u Jerusalimu, a položio je i venac na grob Šimona Peresa.
Posle sastanaka s visokim izraelskim zvaničnicima, Dačić je poručio da Izrael neće menjati stav prema Kosovu i Metohiji, i da možemo i dalje da računamo na podršku te zemlje našem principijelnom zalaganju za odbranu teritorijalnog integriteta.
Tekst sa sajta RTS gde možete poledati i video.

Foto sa Facebook stranice Izrael u Srbiji

Panel: Savremena izraelska književnost

BEOGRAD - Ambasada Izraela danas je organizovala panel diskusiju "Dom i svet-savremna izraelska književnost" na kojoj su govorili ambasadorka Izraela Alona Fišer-Kam, izdavači Gojko Božović i Zoran Hamović, pisac Filip David, prevodilac Dušica Stojanović Čvorović, a moderator je bio Miroljub Stojanović, urednik izdavačke delatnosti Filmskog centra Srbije.
Ambasadorka Fišer-Kam izrazila je zadovoljstvo što Izrael sa svojim štandom učestvuje na beogradskom sajmu knjiga i tako obeležava pola veka otkako je izraelski autor Šmuel Agnon osvojio prvu Nobelovu nagradu za mladu državu Izrael.
Tom prilikom je rečeno da mu je ovo prizanje pripalo jer je "pokazao veoma karakterističan narativ sa motivima iz života izraelskog naroda".
Ona je s ponosom kazala da relativno mlada i mala država kao što je Izrael objavljuje godišnje više od 8.000 naslova, od kojih je 1.500 lepa književnost, belestristika i poezija. Oko 85 odsto ovih knjiga je pisano na hebrejskom, dok su ostale prevedene sa 24 jezika, ukljucujući i srpski...
Ceo tekst sa sajta Tanjuga. Objavljeno 26.10.2016.

Srpsko-jevrejski bedem pred revizijom istorije

Izložba „Istina o Jasenovcu“ biće otvorena u Njujorku početkom sledeće godine, najavio je ministar Ivica Dačić.
Memorandum o saradnji srpske i jevrejske akademske zajednice na očuvanju kulture sećanja na žrtve u Drugom svetskom ratu potpisan je u zgradi Ministarstva spoljnih poslova Srbije.
Potpisnici su Andrićev institut iz Višegrada, Institut za Jasenovac iz Njujorka, Institut za Holokaust iz Tel Aviva, Etnografski institut SANU i Institut za uporedno pravo. 
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić objasnio je na svečanosti upriličenoj povodom potpisivanja Memoranduma, da će konkretni plodovi saradnje različitih instituta, potpisnica dokumenta, biti naučni seminari, kao i formiranje katedri za izučavanje Holokausta i genocida u Jugoslaviji u Drugom svetskom ratu.
On je dodao i da očekuje da će već naredne godine, stručne konferencije na ovu temu biti organizovane u Beogradu i Andrićgradu...
Ceo tekst sa sajta Politike. Objavljeno 7.10.2016.

17.9.2016 - Gala koncert operskih umetnika u Kanjiži

Foto galerija klikom na sliku

Poznati izraelski biznismen, ing. Josef Žamboki, darovao je gradu u kome je odrastao gala koncert svetski poznatih operskih umetnika iz Izraela, Nemačke, Srbije i mlada pevačica iz Kanjiže Sanja Tomišić.
Za vreme Drugog svetskog rata Pal Žamboki, poreklom iz Kanjiže, odveo je iz Beograda, tada desetogodišnjeg dečaka Josefa Benavrama i njegovu sestru Rozu u Kanjižu i tako ih spasao sigurne smrti. Posle rata Pal je usvojio Josefa koji je ostao u Kanjiži gde je završio školovanje i postao uspešni privrednik i profesor. Iako se pre mnogo godina iselio za Izrael nikada nije zaboravio svoju Kanjižu. Na sve moguće načine se trudio da podrži razvoj mesta kao i da pomogne mladim talentima. Posle izuzetno uspešnog koncerta koji je održan 2012. godine, 50 godina od čudesnog spasenja iz ruku nacista i odvođenja u logor smrti Staro sajmište, ing. Žamboki je ponovo organizovao koncert u gradu koji uvek čuva u srcu. Glavne zvezde koncerta su bile prvakinje Beogradske opere Jasmina Trumbetaš Petrović i Jelena Vlahović. Pored njih pevala je nova nada izraelske operske scene Jael Sajeg, pomenuta Sanja Tomišić i kao specijalni gost iz Nemačke Tijana Grujić. „Monotoniju“ operskih arija razbio je džez gitarista iz Kanjiže studen FMU iz Beograda Denis Nikičić. Tijana Grujić  je uz njegovu pratnju izvela čuvenu pesmu Summertime iz mjuzikla Porgi i Bes Džordža Geršvina.
Publiku je razveselilo i amatersko pevanje bračnog para Mirka i Sonje Levi.
Na kraju sve simpatije je pobrala supruga Josefa, Ruth Žamboki koja je svojevremeno imala veoma uspešnu karijeru operetske pevačice u Subotici. Njena energija plenila je na sceni njenog rodnog grada. Pesma koju je komponovala specijalno za Kanjižu dirnula je brojnu publiku.
Na kraju su svi učesnici zajedno sa Josefom otpevali čuvenu izraelsku pesmu Hava nagila.

Nj. E. Alona Fišer Kam, nova ambasadorka Izraela u Srbiji, predala je danas akreditivna pisma predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću


Preuzeto 14.9.2016. sa Facebook stranice Izrael u Srbiji

Ambasador Izraela Josef Levi, poslednji intervju za srpske medije
Vučić je veliki političar

* Izrael do ovog trenutka nije priznao Kosovo. S druge strane, mi činimo sve što možemo da otoplimo naše odnose sa ljudima i institucijama na Kosovu. Sa Albanijom imamo sjajne odnose
* Stepinac je bio deo ubilačkog režima, a rehabilitacijom Nedića bi Pandorina kutija prošlosti bila otvorena na veoma neodgovoran način.

Pet godina je puno vremena. Sigurno mogu da kažem, najdramatičniji period u mom životu, privatno i profesionalno. Lično sam bio preplavljen Srbijom. Srbija mi je postala drugi dom i osećam veoma snažne veze sa ovom državom, njenim narodom i njihovim težnjama...
Ceo tekst sa sajta lista Danas. Objavljeno 30.7.2016.

Sećanje na deportaciju i žrtve holokausta

Povodom 72. godišnjice deportovanja 423 Jevreja iz Bačke Topole u koncentracione logore smrti, priređena je komemoracija na Jevrejskom groblju. Polaganje venaca na Jevrejskom groblju u Bačkoj Topoli Close Polaganje venaca na Jevrejskom groblju u Bačkoj Topole.
Pre tragičnih istorijskih dešavanja, kako je istaknuto na komemoraciji, Jevreji su bili radni i bogati stanovnici Bačke Topole i na taj način učestvovali u razvoju lokalne zajednice.
Predsednik opštine Bačka Topola Gabor Kišlinder je predočio da je stradanje jevrejskog naroda ujedno bilo i stradanje Bačkotopolčana, te da se istorija ne bi ponovila, generacije koje stasavaju treba vaspitavati u duhu solidarnosti, humanosti i poštovanja svih nevinih žrtava holokausta.
Zamenik ambasadora Izraela u Srbiji Itaj Milner rekao je, da je Bačka Topola za njega posebno mesto, jer prijateljski narod čuva uspomenu, sećanje i baštinu Jevreja.
Zahvaljujući udruženju „Film Muzej” pre 15 godina počela je revitalizacija Jevrejskog groblja u Bačkoj Topoli, a pre četiri postavljen je i memorijalni zid, na koji su vence juče položili zamenik ambasadora Izraela, potom predsednik opštine Bačka Topola, predstavnici Jevrejske opštine Subotica, članovi porodice Lederer, potomci Jevreja koji žive danas u Izraelu, te predstavnik Nacionalnog saveta Mađara u Subotici Atila Babi i članovi udruženja „Film Muzej”.
Prenoto sa sajta Dnevnik.rs. Objavljeno 7.6.2016.

Vandali oskrnavili spomenik deportovanim Jevrejima, grafit popodne uklonjen

Išarani spomenik stradalim Jevrejima u Ulici Braće Krsmanović očistili su radnici “Gradske čistoće” negde oko 15 sati.
Žvrljotina nastala tokom noći, u nekoliko minuta, koja je uvredila žrtve gnusnog zločina koji se svakodnevno događao baš na tom mestu, čišćena je gotovo čitav sat.
Radniku “Gradske čistoće” u pomoć je pritekao i jedan građanin, koji je doneo posebne maramice za uklanjanje grafita.
Neposredno pre čišćenja, mesto stradanja obišli su i zamenik ambasadora Izraela Itaj Milner, Ivan Lalić iz Mikser festivala i Branimir Gajić, koji je učestvovao u postavljanju spomenika pre dve godine ispred tadašnje vlasti Savskog venca...
Ceo tekst sa sajta Blica. Objavljeno 6.6.2016.

O ovome takođe izveštava i Tanjug:
Milner: Skrnavljenje spomenika neće uticati na odnose
Spomenik nevino stradalim ženama i deci, zatočenicima jevrejskog logora Zemun u Drugom svetskom ratu, grubo je danas oskrnavljen grafitima, a to delo vandala neće uticati na odnose Srbije i Izraela, izjavio je zamenik izraelskog ambasadora u Srbiji i Crnoj Gori Itaj Milner...

Prodaja ulaznica za meč Srbija – Izrael u Novom Sadu

Reprezentacija ostvarila je prvu pobedu, protiv Kipra, u majsko-junskom terminu pripremnih mečeva, a pred izabranicima selektora Slavoljuba Muslina nalaze se još dva testa, 31. maja u Novom Sadu protiv Izraela i 5. juna u Monte Karlu, kada će nam rival biti Rusija.
Ulaznice za duel protiv Izraela u prodaji su od 23. maja, preko GIGS TIX prodajne mreže – Gigs Tix Pariski magazin Novi Sad, a mogu se nabaviti i u knjižarama Vulkan kao i mnogim prodajnim lokacijama u svim većim mestima u Srbiji.
Detaljan spisak prodajnih lokacija može se videti na sajtu www.gigstix.com.
Cene ulaznica za meč sa Izraelom: zapad – 600, istok – 400, sever/jug – 200 dinara. Utakmica Srbija – Izrael počinje u 20,15h.
Preuzeto sa sajta FSS. Objavljeno 26.5.2016.

Šaron Ejal dobitniica nagrade „Jovan Ćirilov – za korak dalje“

Nagrada „Jovan Ćirilov – za korak dalje“ za predstavljanje na 13. Beogradskom festivalu igre (19 mart – 10 april, 2016) pripala je, odlukom stručnog žirija, izraelskoj koreografkinji Šaron Ejal. Ova osobena i u svetu veoma cenjena umetnica ponudila je publici ovogodišnjeg festivala nezaboravne plesne komade koje su 9. aprila, na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta, izveli igrači njene trupe L-E-V. Kroz zanimljivo igračko iskustvo i neprestano istraživanje, Šaron Ejal je izgradila jedinstven leksikon pokreta, po kome se razlikuje od drugih koreografa. To je njen lični glas, prepun strasti i hrabrosti, po čijem se delikatnom uputstvu igrači kreću poput ljudi iz druge kulture, telom koje ima zadatak da predstavi svet sopstvenih slika i sećanja.
Nagrada koja nosi ime Jovana Ćirilova, velikog prijatelja ovog festivala, ima za cilj da afirmiše umetničko stvaralaštvo i doprinese stvaranju dragocenog kulturnog nasleđa, putokaza za sve one koji svojom kreativnošću, visokom disciplinom i posebnošću pomeraju okvire savremenog scenskog izraza. U slučaju Šaron Ejal, nagrada se na neki način dodeljuje i ukupnoj izraelskoj koreografskoj zajednici, koja predstavlja svojevrsan fenomen svetskih dimenzija, a čiji su mnogi značajni predstavnici već bili gosti Beogradskog festivala igre. Šaron Ejal će priznanje za svoj jedinstven stil i istrajnost u traganju za novom estetikom i kvalitetom pokreta, preuzeti naredne godine, u okviru 14. Beogradskog festivala igre. Inače, ova nagrada podrazumeva i mogućnost da laurat u okviru sledećeg festivalskog izdanja izvede svoje novo delo ili delo po svom izboru.
Ceo tekst sa sajta Adria Daily. Objavljeno 23.5.2016.

Izraelska firma gradi 800 stanova u Ulici vojvode Stepe na Voždovcu

Predstavnike investitora izraelskih firmi Central garden i „Direct Capital S“- Gila Dekela, Gaja Dvorina i Minu Kalezić, danas je ugostio predsednik Privremenog organa opštine Voždovac Aleksandar Savić.
Gosti iz Izraela predstavili su predsedniku Saviću tim koji će graditi veliki projekat na lokaciji Novog Doma, pojedinosti samog projekta i obim investicija. Oni su se interesovali na koji način GO Voždovac kao upravni organ može olakšati početak i razvoj ovog projekta.
Aleksanadar Savić je primivši delegaciju iz Izraela izrazio veliko poštovanje prema izraelskom narodu, koji za srpski narod veže slična istorija i sudbina stradanja u prethodnim godinama.
Ceo tekst sa sajta Telegrafa. Objavljeno 10.4.2016.

"Beograd Plaza" u maju 2017. godine,
komšijama obeštećenje za kuće?

Novi tržni centar u prestonici, “Beograd Plaza”, trebalo bi da bude otvoren u maju naredne godine, a stanari okolnih kuća koje su zbog radova oštećene, mogli bi da budu obeštećeni.
Radove na šoping molu u Višnjičkoj ulici na Karaburmi, u čiju će izgradnju biti uloženo 80 miliona evra, u društvu gradonačelnika Siniše Malog obišao je i Rabia Šibab, generalni direktor “Plaza centra Srbija”.
- Ovo će biti prvi moderni šoping i zabavni centar u ovom delu Beograda. Ovo je trenutno najveće gradilište u Srbiji sa 32.300 kvadrata prostora za izdavanje. Obavezali smo se da dovedemo nove brendove i kompanije koje će ući na srpsko tržište - rekao je Šibab uz napomenu da će biti napravljena nova raskrsnica pored objekta čime će se olakšati saobraćajni tok oko tržnog centra...
Ceo tekst sa sajta Blica. Objavljeno 4.4.2016.

Partnerstvo Er Srbije i izraelskog EL AL

BEOGRAD - Dve nacionalne avio-kompanije, srpska Er Srbija i izraelska EL AL obeležili su uspostavljanje kod-šer sporazuma koji unapređuje veze i saradnju dva avio-prevoznika, saopšteno je iz Er Srbije.
Prema novom sporazumu, EL AL će dodati svoju oznaku “LY” na pet letova nedeljno, koje Er Srbija obavlja između Beograda i Tel Aviva, tokom IATA letnje sezone koja je počela u nedelju, 27. marta.
Svečanost, kojom je obeleženo potpisivanje kod-šer sporazuma, održana je juče u Salonu Prve klase EL AL-a na Aerodromu Ben Gurion u Tel Avivu, a prisustvovali su izvršni direktori obe kompanije, kao i ambasador Srbije u Izraelu Milutin Stanojević.
“Kod-šer saradnja je od suštinskog značaja za dugoročnu strategiju rasta Er Srbije. Drago nam je što smo uspostavili ovaj sporazum i započeli uzbudljivo i uzajamno korisno partnerstvo sa EL AL-om", izjavio je generalni direktor Er Srbije Dane Kondić...
Ceo tekst i video sa sajta Tanjuga. Objavljeno 29.3.2016.

Kosovo otvara ekonomsku kancelariju u Izraelu

Vršilac dužnosti ministra inostranih poslova Republike Kosovo Petrit Selimi primio je u utorak delegaciju iz Izraela u sastavu Zvi Rav-ner, zamenik generalnog direktora i rukovodilac Divizije za Evroaziju i Balkan, ambasador Dan Oryan, direktor Odeljenja za region Balkana.
Ministar inostranih poslova Kosova Selimi i izraelski zvaničnici diskutovali su o unapređenju odnosa i komunikacije između dveju zemalja. Selimi je izraelsku delegaciju obavestio o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom (EU), kao krunom uspeha formalizacije odnosa Kosova i EU, kao i o procesu priznavanja i članstva u međunarodnim organizacijama.
Razgovaralo se i o saradnji dveju zemalja u kontekstu članstva Kosova u međunarodnim multilateralnim organizacijama te o političkoj i ekonomskoj situaciji u zemlji...
Ceo tekst i video sa sajta E-novina. Objavljeno 15.3.2016.

Saradnja sa Izraelom u start ap projektima

Cilj start ap kompanija, koje okupljaju talentovane studente i profesore, je da se dobra ideja još bolje proda. Šampion je Izrael koji je od takve prodaje samo prošle godine zaradio devet milijardi dolara, kaže ministar Srđan Verbić koji je nedavno boravio u toj zemlji na konferenciji inovacija u obrazovanju. Kaže da Srbija može mnogo da nauči na njihovom primeru, pa je dogovorena i konkretna saradnja.
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić kaže da su u Izraelu svesni da Srbija nema dovoljno start ap kompanija da bi privukla velike investitore iz SAD i Evrope.
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić kaže da su u Izraelu svesni da Srbija nema dovoljno start ap kompanija da bi privukla velike investitore iz SAD i Evrope. Intervju Srđana Verbić za RTS "Mislim da je glavni rezultat ove posete njihova velika zainteresovanost da učestvuju na predstavljanju start ap kompanija", rekao je Verbić u intervjuu za RTS...
Ceo tekst i video sa sajta RTS. Objavljeno 21.2.2016.

Levi: Nemam razumevanje za rehabilitacije
Izraelski ambasdor u Srbiji Josef Levi izjavio je da nema razumevanja za rehabilitaciju kolaboracionista tokom Drugog svetskog rata.

Osvrćući se na proces rehabilitacije Milana Nedića, predsednika kolaboracionističke vlade u vreme nacističke okupacije, pred Višim sudom u Beogradu, on je rekao da bi Srbija trebalo da bude obazriva u pogledu istorijskih implikacija po imidž zemlje.
Po njegovim rečima, jedna od stvari koja Srbiju čini tako posebnom, jeste da antisemitizam u njoj nikada nije bio jako popularan.
- Za razliku od drugih država, velika većina Srba nije sarađivala sa zlom. Za razliku od drugih zemalja, koje su na hiljade Jevreja pobile sopstvenim rukama, Srbi to nisu radili. Većina Srba to nije radila iako je bilo kolaboracionista - rekao je on Radiju Slobodna Evropa...
Ceo tekst sa sajta lista Blic. Objavljeno 11.2.2016.

Ljajić sa izraelskim ambasadorom o saradnji dve zemlje u oblasti turizma

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić sastao se danas sa ambasadorom Izraela u Srbiji Josefom Levijem, sa kojim je razgovarao o saradnji dve zemlje u oblasti turizma.
Potpredsednik Vlade Ljajić je tom prilikom informisao ambasadora Levija o mogućnostima za razvoj banjskog turizma u našoj zemlji i pozvao investitore iz Izraela da učestvuju u procesu privatizacije hotelsko – turističkih kapaciteta u banjama u Srbiji.
Ljajić i Levi su zaključili i da bi u cilju daljeg unapređenja turističke razmene trebalo potpisati sporazum o saradnji u oblasti turizma između Srbije i Izraela.
Takav sporazum, ocenio je Ljajić, dodatno bi podstakao turističke privrede dve zemlje da intenziviraju saradnju i stvorio uslove za povećanje broja izraelskih turista u Srbiji.
Preneto sa sajta Ministarstva. Objavljeno 4.2.2016.

(Foto galerija klikom na sliku)

26.1. 2016 - Dodeljene povelje države Izrael za jačanje veza sa Srbijom

U beogradskoj sinagogi Sukat šalom uručene su povelje koje dodeljuje država Izrael pojedincima iz Srbije za izuzetan doprinos jačanju veza između dve zemlje.
Priznanje zaslužnim ličnostima iz javnog, verskog i kulturnog života uručio je veliki dobrotvor i donator ing. Josef Žamboki iz Izraela uz prisustvo nj.e. Josefa Levija, ambasadora Izraela u Srbiji.

Među 26 dobitnika je i predsednik Jevrejske opštine Zemun, Nenad Fogel, kao i Josef Žamboki, Miroslav Grinvald, arh Aleksandar Nećak, Avram Izrael, Rabin Isak Asiel, David Montijas, akademik David Albahari, prof. Filip David, dr Krinka Vidaković Petrov, dr Milan Koljanin, prof dr Milan Ristović, Jelena Vlahović, Radovan Sremac, Nenad Milošević, Njilaš Mihalj i drugi.

Levi: Srbija humanitaran koridor

BEOGRAD - Ambasada Izraela u Beogradu uputila je danas donaciju izbegličkom centru u Preševu koja obuhvata 100 kompleta jakni, čizama, rukavica, čarapa i kapa.
"Izuzetno nam je drago što možemo da pomognemo ljudima u nevolji. Ovo nije politički, već ljudski čin. Od srca srcu. Od ljudi ljudima", rekao je ambasador Levi prilikom slanja donacije ocenjujući i da kroz Srbiju prolazi humanitarni koridor. On je naveo da je reč o maloj i simboličnoj donaciji odeće i obuće za ljude u nevolji od naroda Izraela. Prema njegovim rečima, ima toliko puno migranata i izbeglica, ljudi koji traže bolju budućnost za svoju decu i nije važno ko su oni. "To je humanitarni, simboličan gest, jer Izrael je mala država", rekao je on i istakao da će donacija pomoći velikom timu volontera i doktora koji već rade u Preševu. Levi je ocenio da Srbija humano postupa sa izbeglicama i izrazio zahvalnost srpskim vlastima koje su "nam dozvolile da pomognemo ljudima"...
Ceo tekst sa sajta Tanjuga. Objavljeno 17.12.2015.

Unapređenje vojne saradnje Srbije i Izraela

Ekspertska delegacija Ministarstva odbrane Izraela, predvođena generalnim savetnikom Ahazom Ben Arijem, posetila je Upravu za međunarodnu vojnu saradnju, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Načelnik Uprave kapetan bojnog broda Milan Konjikovac informisao je sagovornika o političko-bezbednosnoj situaciji u regionu, sa akcentom na aktuelnu migratornu krizu. Sagovornici su se saglasili da postoji realan potencijal za unapređenje saradnje u oblasti odbrane između dve zemlje. Tome će doprineti i održavanje predstojećih bilateralnih odbrambenih konsultacija u Tel Avivu. U narednom periodu neophodno je posebno unaprediti vojno-vojnu saradnju, kroz realizaciju zajedničkih vežbi, kao i u oblastima vojnog obrazovanja i vojne medicine.
Preneto sa sajta Politike Online. Objavljeno 16.12.2015.

Manifestacija "From Israel with love"
Ukusi, mirisi i boje Izraela

Manifestacija "From Israel with love" biće održana u subotu i nedelju, 28. i 29. novembra u Mixer Houseu, na kojoj će kroz brižljivo kreiran program biti predstavljena izraelska kultura, gastronomija i muzika.

Muzika, kulinarstvo, izložba slika, moda...

Ceo tekst sa programom manifestacije na sajtu Elektronskih novina. Objavljeno 25.11.2015.

Slike u znak zahvalnosti za pomoć Srba Jevrejima

Ambasadu Srbije u Izraelu posetili su iz Instituta za umetnost Holokausta i uručili poklon slike u znak zahvalnosti za hrabrost Srba koji su pomagali Jevrejima.
Ispred instituta Ambasadu su posetili Jozef J. Šerman, amaterski slikar jevrejskog porekla, pripadnik ultra-ortodoksne jevrejske zajednice koji je odrastao u SAD gde je završio studije marketinga i njegov saradnik B. Rizel.
Ambasador Milutin Stanojević se srdačno zahvalio na gestu slikara i podsetio na dugu tradiciju prijateljskih odnosa srpskog i jevrejskog naroda, navodi se na sajtu ministarstva.
Stanojević je takođe posebno ukazao na solidarnost u trenucima stradanja dva naroda tokom Drugog svetskog rata. Osim toga, izrazio je i uverenje da će narodi Srbije i Izraela i ubuduće, baš kao i tokom istorije, razvijati bliske prijateljske veze.
Preneto sa sajta B92.net. Objavljeno 29.10.2015.

Vučić sa Levijem
Izraelci imaju projekat za Beograd

Premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa izraelskim ambasadorom Josefom Levijem, a na sastanku je, između ostalog, predstavljen projekat izgradnje hotela i kongresnog centra sa pratećim sadržajima u Beogradu.
Projekat je predstavio ambasador Ejtan Bencur koji zastupa kanadsko-kineskog investitora, zainteresovanog za njegovu realizaciju.
Bencur je rekao da bi po završetku prve faze radova bilo zaposleno 2.000 radnika, dok bi po kompletiranju projekta za tri godine posao dobilo još 3.000 radnika.
Vučić je rekao da su u Srbiji dobrodošli strani investitori koji se u poslovanju pridržavaju zakona naše države i da bi, ukoliko kanadsko-kineski investitor, Vlada Srbije i Grad Beograd nađu zajednički interes, predloženi projekat bio važan za napredak Beograda i Srbije.
Levi je istakao da strani investitori prepoznaju da se u Srbiji stvara povoljno poslovno okruženje i da ih je sve više zainteresovanih za ulaganja.
Ceo tekst sa sajta Elektronskih novina. Objavljeno 4.8.2015.

Zurof: "Staro sajmište" čuvar pamćenja
Direktor Centra Simon Vizental iz Jerusalima Efraim Zurof u poseti Beogradu.
Memorijalni centar gradiće se u srpskoj prestonici na mestu logora Staro sajmište

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republke Srbije Ivica Dačić i direktor Centra Simon Vizental iz Jerusalima Efraim Zurof razgovarali su danas u Beogradu o izgradnji memorijalnog centra Holokausta Staro sajmište.
U razgovoru je naglašeno da je važno da Srbija i Izrael jačaju saradnju u oblasti istraživanja i komemoracije Holokausta i ratnih zločina u vremenu u kome je sve prisutniji i uočljiviji trend njihove relativizacije, navodi se u saopštenju.
Dačić je kazao je da je projekat Staro sajmište podjednako bitan za građane Srbije koliko i za građane Izraela, budući da srpski narod svoja brojna stradanja u istoriji, uključujući u Jasenovcu, Kragujevcu i Starom sajmištu, nije učinio dovoljno poznatim u svetu i priznatim od tog istog sveta. Zurof je zahvalio na podršci Vlade Srbije državnom projektu Staro sajmište, koji će mladi ljudi iz celog sveta moći da posećuju i na taj način stiču znanje o Holokaustu...
Ceo tekst sa sajta Novosti.rs. Objavljeno 13.7.2015.

Kada vam Izraelac u Beogradu otkrije nešto što do sada jednostavno niste videli!

Itaj Milner zamenik izraelskog ambasadora u Beogradu za Telegraf otkriva da li su viši Izraelci ili Srbi, kako gleda na ekspanziju islamskog terorizma, kako je Izrael postao jedina zemlja na svetu čija se pustinja smanjuje, i kako je naučio da razlikuje "šljivu" od votke.
Pre nego što je trebalo da ga pošalju na službu u inostranstvo, Itaj Milner zamenik izraelskog ambasadora u Beogradu nije hteo nikome od nadređenih da oda da mu je Srbija “tiha patnja”.
Kaže, to je bila njegova tajna, koju ni sa kim nije smeo da podeli da mu slučajno ne bi preoteli ono što priželjkuje.
Pošto se naposletku izborio za mesto u Beogradu, ne krije, bio je jedini koji je sa osmehom na licu izašao iz kancelarije u kojoj su te 2013. dodeljivane nove funkcije.
– Rekli su mi i da nije loše to što sam visok 187 centimetara, jer su u Srbiji svi visoki. Znate, u Izraelu važim za veoma visokog momka, a kada sam stigao ovde za kratko vreme sam uvideo da sam zapravo prosečne visine… E, to je jedina stvar koja mi se baš i nije svidela (smeh). Šalu na stranu, slušao sam priče o Beogradu i Srbiji… O prelepim devojkama, uzbudljivom noćnom životu, fantastičnoj hrani, te je sasvim razumljivo što sam želeo da “dobijem” ovaj grad – počinje priču s nama nasmejani Itaj dajući prvenstvo roštilju, ajvaru, i kajmaku...
Ceo tekst sa sajta Telegrafa. Objavljeno 29.6.2015.

Link o Srbiji sa izraelskog turističkog sajta (na hebrejskom)

Izraelska MIVNA otvorila Zemun park

Izralska MIVNA grupa otvorila je prvi maloprodajni centar u Beogradu – Zemun park, u koji je investirano 25 miliona evra i u kojem je posao dobilo 300 ljudi.
Na površini od 16.000 kvadratnih metara, građani imaju mogućnost da kupuju u radnjama brojnih domaćih i stranih brendova, a kako je rečeno na otvaranju, uskoro će uslediti i druga faza projekta izgradnje dodatnih 15.000 kvadratnih metara.
Gradonačelnik Siniša Mali rekao je na ceremoniji otvaranja da je reč o prvom ritejl parku koji predstavlja novu šoping zonu u Beogradu. "Zahvaljujući toj investiciji od 25 miliona evra omogućeno je otvaranje 300 novih radnih mesta što je veoma značajno za Beograd i Srbiju", rekao je Mali. On je zahvalio ambasadoru Izraela i predstavicima izraelske grupe, ističući da ih očekuju krajem godine na polaganju kamena temeljca za drugu fazu, koja će omogućiti otvranje još 300 radnih mesta...
Ceo tekst sa sajta B92. Objavljeno 29.5.2015.

Izrael i Srbija nisu susedi na mapi, ali jesu susedi u srcu

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i ministar sporta i omladine Vanja Udovičić ugostili su danas delegaciju budućih diplomata, srednjoškolce iz Izraela, a poručeno je da Izrael i Srbija nisu susedi na mapi, ali jesu susedi u srcu.
Ambasador Izraela Josef Levi rekao je da su 40 srednjoškolaca iz dve izraelske škole prvi put u Srbiji i da su na diplomatskom kursu i da uče o uobičajenim izazovima sa kojima se svakodnevno susreću Izraelci i Srbi.
Levi je naglasio da su prve impresije budućih izraelskih diplomata o Srbiji kako su svi veoma prijateljski nastrojeni i srdačni, što je, kako je rekao, lepo iznenađenje za njih...
Ceo tekst sa sajta Tanjuga. Objavljeno 7.5..2015.

Nova izraelska investicija u Beogradu: Cental Garden velelepni stambeni kompleks u centru grada!

Stambeno – poslovni kompleks Central Garden, koji promoviše novi moderni koncept života u centru grada, sinoć je prezentovan u Skupštini grada Beograda, gde su prisustvovali predstavnici Vlade Republike Srbije i grada Beograda i više od 300 uglednih gostiju, istaknutih domaćih i inostranih privrednika.
Priliku da se upoznaju sa projektom, koji promoviše novi moderni koncept života u centru grada, imalo je više od 300 uglednih gostiju, od predstavnika Vlade Republike Srbije i grada Beograda, istaknutih domaćih i inostranih privrednika, uglednih zvanica iz poslovnog sveta do direktora i urednika medija.
Površina kompleksa je 100.000 kvadratnih metara i obuhvata 500 stambenih jedinica sa podzemnim parking prostorom, maloprodajni prostor u prizemlju namenjen brojnim uslužnim delatnostima i poslovnu kulu.
Prisutnima su se obratili Gili Dekel ispred investitorskih kompanija, ministar privrede Željko Sertić, gradonačelnik Beograda Siniša Mali.
Ceo tekst sa sajta Telegrafa. Objavljeno 5.2.2015.

Netanijahu: Istorijska poseta Vučića

JERUSALIM - Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić započeo je radnu posetu Izraelu susretom sa predsednikom Vlade Države Izrael Benjaminom Netanijahuom.
„Ovom istorijskom posetom pokazali ste prijateljstvo sa narodom Izraela“, istakao je premijer Netanjahu obraćajući se novinarima pre sastanka sa srpskim premijerom.
"Možemo da uradimo mnogo više i vaša poseta će služiti tome da se naša saradnja poboljša", zaključio je predsednik izraelske vlade.
Premijer Vučić je istakao da u godinama koje dolaze možemo da sačuvamo naše višegodišnje prijateljstvo i da ćemo ozbiljno investirati u naše odnose.

Na sastanku sa predsednikom Izraela Ruvenom Rivlinom

„Na polju ekomomije i politike možemo da proširimo našu saradnju na industriju, poljoprivredu, sektor informacionih tehnologija, kao i na bezbednosne teme. Mi ne zaboravljamo prijatelje koji su bili uz nas u najtežim trenucima, kao što su bile majske poplave i pomoć koju nam je Izrael tada poslao. Uvek ćemo tražiti mir i naći konkretne načine za saradnju između naše dve države", zaključio je predsednik Vlade Srbije...
Ceo tekst sa sajta Tanjuga. Objavljeno 1.12.2014.

U okviru zvanične posete Izraelu, premijer Aleksandar Vučić posetio je memorijalni centar Jad Vašem.
Video na sajtu Tanjuga

Aleksandar Vučić, premijer Srbije:
Izrael je prijateljska zemlja

Srpski premijer Aleksandar Vučić bio je u zvaničnoj poseti Izraelu. Tom prilikom sastao se sa premijerom i predsednikom Izraela Benjaminom Netanijahuom i Reuvenom Rivlinom, ali i sa šefom izraelske diplomatije i bivšim predsednikom Izraela Avigdorom Libermanom i Šimonom Peresom. Vučić je naglasio svoju ocenu da se u Izraelu prijateljski odnose prema Srbiji, te da je to prijateljsko okruženje i prijateljska zemlja za Srbiju i sve njene građane...

Ceo tekst sa galerijom fotografija na sajtu Elektronskih novina. Objavljeno 3.12.2014.

Gradonačelnik Siniša Mali sa ambasadorom Izraela

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali razgovarao je danas sa ambasadorom Izraela u Beogradu Josefom Levijem, i tom prilikom ocenio da je neophodno ojačati kulturnu, obrazovnu i sportsku saradnju dve zemlje.
Gradonačelnik i ambasador su se dogovorili da će zajednički raditi na izgradnji Memorijalnog centra Staro sajmište, gde se za vreme Drugog svetskog rata nalazio Jevrejski logor.
Ovom prilikom, gradonačelnik Mali pozvao je izraelska preduzeća da uzmu učešće na tenderima koji će naredne godine biti raspisani za javno-privatno partnerstvo u oblasti prečišćavanja otpadnih voda, prerade otpada, reciklaže i pretvaranja otpada u energiju, kao i u izgradnji četiri podzemne garaže. Siniša Mali je uputio poziv gradonačelniku Jerusalima da poseti Beograd u aprilu 2015. godine, kada će u srpskoj prestonici biti održan Samit gradonačelnika zemalja Jugoistočne Evrope.
Preuzeto sa sajta Studio B Objavljeno 27. 11. 2014.

Levi: Vučićeva poseta Izraelu biće istorijska

BEOGRAD - Predstojeća poseta srpskog premijera Aleksandra Vučića Izraelu biće istorijska, ocenio je danas ambasador Izraela u Srbiji Josef Levi, ističući da snažno veruje u ekonomsku saradnju dve prijateljske zemlje.
"To je koliko znam prvi put da će premijer Srbije zvanično posetiti Izrael. To je znak zahvalnosti Srbiji, veoma bliskoj i prijateljskoj zemlji, kao i prema Vučiću. Mislim da je poseta veoma važna, jer se njome naglašavaju vekovno prijateljstvo jevrejskog i srpskog naroda, kao i zajednički ciljevi i izazovi koje imamo", rekao je Levi za Tanjug...
Ceo tekst sa sajta Tanjuga. Objavljeno 26.11.2014.

BG: Izraelci grade 100.000 m2

Beograd -- Na mestu nekadašnje „Industrije kotrljajućih ležajeva“, počela je priprema terena za izgradnju stambenog kompleksa koji će imati čak 100.000 kvadrata.
Teška mehanizacija već je srušila skoro sve zidove fabričkih hala, a očekuje se da u narednih nekoliko meseci teren bude očišćen i spreman za izgradnju niza stambenih zgrada i poslovnih lokala. Nova četvrt - Central garden, nalaziće se u bloku između ulica Starine Novaka, Knez Danilove, Stanoja Glavaša i Dalmatinske ulice. Investitori izgradnje su dve firme iz Izraela - „Shikun & Binui Group“ i „AFI Europe“.
"Prema projektu, biće izgrađeno oko 500 stambenih jedinica, kao i maloprodajni prostor u prizemlju, namenjen uslužnima delatnostima", za Novosti pričaju investtitori.
"Predviđena je izgradnja spa centra, teretane i drugih dodatnih sadržaja. Unutar kompleksa nalaziće se privatni park za stanare. Profesionalno obezbeđenje vodiće računa o bezbednosti sedam dana u nedelji".
Investitor planira u budućnosti i izgradnju velike poslovne kule. Neboder će biti pozicioniran sa čeone strane Ulice Starine Novaka. Ukupni investicioni obim biće 120 miliona evra.
Ceo tekst sa sajta B92. Objavljeno 27.10.2014.

Levi: Optimista sam po pitanju budućnosti Srbije

SUBOTICA - Ambasador Izraela u Srbiji Jozef Levi izrazio je danas optimizam u vezi s budućnošću Srbije, ali je napomenuo da predstoje izazovi ekonomske prirode i poboljšanja životnog standarda građana.
"Često se govori o sličnostima između Srbije i Izraela. Mi smo veoma slični narodi koji su imali tešku prošlost - i Srbi i Izraelci su imali burnu istoriju. Često smo bili žrtve vlastite istorije", rekao je Levi novinarima u Subotici.
Oba naroda, dodao je on, sada gaje velike nade u mirnu budućnost.
"Veliki sam optimista kada je reč o vama. Srbija je duboko u procesu evropskih integracija. Vreme rata je prošlo, vreme neprijateljstava nestaje, vreme integracija i saradnje nadolazi. To je nova faza Evrope, uključujući Zapadni Balkan", kazao je Levi i izrazio uverenje da je "najgore prošlo".
"Izazovi su sada ekonomske prirode i poboljšanje životnih uslova, ali i priznanje realnosti, prihvatanje prava drugih na egzistenciju i to je alfabet za stvaranje budućnost", naveo je izraelski ambasador...
Ceo tekst sa sajta Tanjuga. Objavljeno 14.10.2014.

Izraelske investicije u Srbiji
Otvorene nove fabrike u Adi i Senti

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsednik vojvođanskog parlamenta Ištvan Pastor i izraelski ambasador Jozef Levi otvorili su u Adi novi pogon preduzeća "Livnica preciznih odlivaka", koji će proizvoditi delove za mlazne motore. Premijer Vučić je u Senti otvorio i pogone kompanije RASCO-TAMP.
Na otvaranju livnice u Senti, Vučić je, obraćajući se prisutnima, rekao da je siguran da "Srbija ima bolju i srećniju budućnost nego što joj je sadašnjost"...
...Izraelski ambasador se osvrnuo na prijateljstvo i odnose dva naroda i zemlje, istakavši da nam je zajedničko to što "od ničega možemo da stvorimo nešto"."Ono što mi imamo su ljudi", rekao je Levi, ističući da ljudi mogu da stvaraju čuda i da su upravo oni, njihovo obrazovanje, posvećenost radu – motor razvoja.
Verujemo u duh i budućnost Srbije, rekao je Levi, dodajući da će se veliko partnerstvo nastaviti, jer je fabrika u Adi primer šta se može učiniti u zajedničkom partnerstvu Srbije i Izraela. ...
Ceo tekst sa sajta RTS. Objavljeno 30.9.2014.

"Air Serbia" uvela direktne letove za Tel Aviv

Nacionalna aviokompanija "Air Serbia" organizovala je u nedelju, 15. decembra, prvi direktni let od Beograda do Tel Aviva novim avionom "Airbus A319".
Promotivnim letom za Tel Aviv odleteli su predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović, ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave Igor Mirović, ambasador Izraela u Srbiji Josef Levi, kao i generalni direktor "Air Serbia" Dane Kondić.
Umesto dva leta nedeljno preko Larnake, uvedeni su direktni letovi četiri puta nedeljno od aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu do aerodroma "Ben gurion" u Tel Avivu...
Ceo tekst sa sajta E-Kapija. Objavljeno 15.12.2013.

Natrag na vrh stranice