DRUGI O NAMA - ARHIVA STARIJIH PRILOGA

Pirot: Sećanje na holokaust
Otkriveno obeležje stradalim Jevrejima

U Pirotu je otkriveno spomen obeležje Jevrejima iz tog grada koji su stradali u Drugom svetskom ratu.
Otkrivanju spomen obeležja koje se nalazi u Jevrejskoj ulici u Pirotu prisdustvovao je ambasador Izraela u Srbiji Josef Levi, koji se rekao
da je sećanje na Holokaust magnet koji spaja Srbe i Jevreje u sećanju na to veliko stradanje.
"Kako smo čuli 178 Jevreja iz ove ulice je 1943. godine odvedeno i nikada se više nije vratilo", kazao je izraelski ambasador Josef Levi i dodao da su "Srbi i Jevreji žrtve svojih istorija koje moramo pamtiti i stalno se podsećati".
I predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije Ruben Fuks se zahvalio opštini Pirot na tom obeležju, rekavši da u mnogim mestima kao sto je Pirot Jevreja više nema. Vence i cveće na spomenik su položili i predstavnici jevrejske opštine iz Niša.
Mermerni spomenik izrađen u vidu polomljene Davidove zvezde postavljen je u Jevrejskoj ulici u Pirotu, u kojoj od 13. marta 1943. godine nema nijednog Jevrejina.
Mermerni spomenik izrađen u vidu polomljene Davidove zvezde, koja je postavljena u Jevrejskoj ulici, nekadašnjoj Jevrejskoj mahali, a autor je arhitekta Nenad Živković...
Ceo tekst sa komentarima iz Elektronskih novina. Objavljeno: 21.12.2011.

Nikad nije kasno
Nacista u devetoj deceniji počeo služenje robije

Bivši pripadnik nacističkog SS odreda Hajnrih Bere (90) počeo je služenje doživotnog zatvora na koji je osuđen u martu 2010. godine zbog ubistva tri civila tokom Drugog svetskog rata.
Hajnrih Bere, koji je u kolicima, je odveden ambulantnim kolima iz starateljskog doma u Nemačkoj do zatvorske bolnice. On je tokom suđenja priznao sudu da je ubio Frica Biknesa apotekara i oca deteta od 12 godina, prodavca bicikala Teuna de Grota koji je pomagao Jevrejima u skrivanju kao i člana pokreta otpora Fransa Kustera.
Nemački sud je odbacio žalbu na zatvorsku kaznu i medicinski eksperti su saopštili da je on spreman da izdržava kaznu u “odgovarajućim” uslovima. On je kao i njegovi nacistički prethodnici na optuženičkoj klupi tokom suđenja ponavljao da je samo ispunjavao naređenja i da bi bio ubijen da nije tako postupio...
Ceo tekst sa komentarima iz Elektronskih novina. Objavljeno: 16.12.2011.

Centar Simon Vizental: Deset najvećih anti-izraelskih/anti-semitskih kleveta 2011

Pogledajte PDF dokument klikom na ovaj link (na engleskom)

Republikanski favorit
Gingrič: Palestinci su teroristi, nisu narod

Favorit Republikanske partije za naredne predsedničke izbore u SAD Njut Gingrič, nazvao je u nedelju Palestince "terorističkim narodom", iako ga je palestinski premijer Salam Fajad pozvao da se izvini zbog prethodne izjave kada je rekao da su Palestinci "izmišljen narod .
U intervjuu koji je dao američkom Jevrejskom kanalu, Gingrič je palestinski narod okvalifikovao kao izmišljen, jer, kako je rekao, pripada arapskom narodu. Gingrič je o Palestincima za "Jevrejski kanal" rekao: "Setite se, nije bilo Palestine kao države - bila je deo Otomanske imperije. Mislim da smo izmislili palestinski narod koji su u stvari Arapi i istorijski deo arapske zajednice i imali su šanse da idu na mnoga mesta".
Palestinski premijer Salam Fajad je izrazio ogorčenje zbog Gingričove izjave i od reublikanskog favorita zatražio da se izvini zbog svoje "vulgarne, uvredljive i ismevajuće opaske".
Ceo tekst sa komentarima iz Elektronskih novina. Objavljeno: 12.12.2011.

Srbija član Radne grupe za međunarodnu saradnju u oblasti istraživanja Holokausta

Ambasador Sladjana Prica na otvaranju izlozbe o Pravednicima iz Srbije. S leva na desno: A. Nećak, M. Fogel, M. Ristović, M. Koljanin, Ambasador S. Prica, N. Fogel i NJ.E. Josef Levi

Beograd, 2. decembar 2011. godine – Ministarstvo rada i socijalne politike Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je na plenarnom zasedanju Radne grupe za međunarodnu saradnju u oblasti obrazovanja, sećanja i istraživanja Holokausta, koje je juče održano u Hagu, Srbija jednoglasno primljena u punopravno članstvo ove međunarodne organizacije.
Srbija je nakon što je 2006. godine izrazila zvaničan interes da postane član ove međunarodne organizacije i na taj način stekla status države posmatrača prošla kroz složenu proceduru koja je rezultirala statusom pridruženog člana, u decembru 2009. godine.
Tokom prethodne dve godine, poseban tim sačinjen od predstavnika Vlade, Saveza jevrejskih opština Srbije, stručnjaka i civilnog društva inicirao je i realizovao čitav niz projekata koji su rezultirali današnjom jednoglasnom odlukom 30 država da naša zemlja ispunjava sve uslove za sticanje statusa punopravnog člana.
Odajući priznanje Republici Srbiji, predsedavajući ovoj međunarodnoj organizaciji, holandski diplomata Karel de Ber, kao i šefovi nacionalnih delegacija, ukazali su na brojne rezultate postignute u našoj zemlji prethodnih godina u oblasti obrazovanja, sećanja i istraživanja Holokausta.
Posebnu podršku našoj zemlji pružili su Izrael i Sjedinjene Američke Države, kao zemlje mentori.
Delegaciju Srbije na ovom plenarnom zasedanju predvodila je ambasador Slađana Prica.
Srpski tim svih ovih godina činili su predstavnici ministarstava rada i socijalne politike, prosvete i nauke, omladine i sporta, kulture, informisanja i informacionog društva, spoljnih poslova, kao i članovi Saveza jevrejskih opština Srbije, stručnjaci i civilno društvo.
Posebno priznanje našoj državi odali su i predstavnici brojnih institucija poput Memorijalnog centra “Jad Vašem” (Jerusalim), Muzeja Holokausta (Vašington), Državnog muzeja “Aušvic-Birkenau” (Aušvic, Poljska), Fondacije Ane Frank (Amsterdam), Memorijala Holokausta (Pariz, Francuska) i drugi.
Radnu grupu za međunarodnu saradnju u oblasti obrazovanja, sećanja i istraživanja Holokausta čine Izrael, Sjedinjene Američke Države, Norveška, Švedska, Finska, Danska, Velika Britanija, Irska, Holandija, Belgija, Luksemburg, Nemačka, Francuska, Švajcarska, Španija, Portugal, Italija, Austrija, Mađarska Češka, Slovačka, Poljska, Rumunija, Grčka, Slovenija, Letonija, Estonija, Litvanija, Argentina, Kanada i Hrvatska.

(Sa sajta Vlade Srbije)

Svaki peti Nemac "latentni antisemita"

Posebna komisija nemačke vlade ustanovila je u jednom istraživanju da u Nemačkoj postoji "uvrežena klišeizirana slika" o Jevrejima. Svaki peti Nemac je latentni antisemita, tvrdi ta komisija.

Mladi u Nemačkoj reč "Jevrej" danas koriste kao normalnu psovku, iako onaj kome je ta psovka upućena obično nema veze ni sa Jevrejima ni sa njihovom verom. "Tebe bi trebalo u Aušvic", takođe je jedna od često korišćenih uvreda. Ovo se navodi u izveštaju posebne komisije stručnjaka, koji će prema želji nemačkog parlamenta, ubuduće redovno podnositi izveštaj o stanju antisemitizma.
Jedan od zaključaka naučnika glasi: u krugu prijatelja, na stadionu, u restoranu ili na internetu - uvrede spadaju u nešto što doživljava svaki Jevrej u Nemačkoj. Iako je zvanično proteran iz društva i politike, antisemitizam je svuda prisutan. Dvadeset odsto stanovnika Nemačke je latentno antisemitski nastrojeno...
Ceo tekst sa sajta Deutsche Welle. Objavljeno 13.11.2011.

Aleksandar Nećak, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije:
Gospodine Đeliću, Jevreji će u vašem nacrtu prepoznati nacističke zakone

To ga je uznemirilo i branio se da to nije fer i da ga nazivam nacistom. Rekao sam mu: “Nikada vas ne bih nazvao nacistom, ali vaš zakon ima sličnosti jer oduzimate jevrejsku imovinu”.
Predloženi Nacrt zakona o restituciji i izmene i dopune Zakona o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama izazvali su žustre polemike u javnosti. Aleksandar Nećak, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije, kaže da je Jevrejskoj zajednici u Srbiji, po još važećem Zakonu o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama, od imovine koja je prijavljena vraćeno samo četiri odsto, i to skoro sve u Subotici zahvaljujući lokalnoj samoupravi. Pre nego što je odgovorio na pitanje koje se odnosilo na očekivanja od restitucije, Nećak je podsetio da od 2004. godine čeka javnu raspravu o ovom zakonu i nikada, za sve ovo vreme, nisu imali prilike da imaju tekst zakona o kome se diskutuje, ali upućuje i kritike na račun potpredsednika vlade Božidara Đelića.
“Đelić je probao da Jevrejsku zajednicu potpuno izostavi iz javne diskusije o ovom Nacrtu zakona o restituciji. Zamolio sam neke moje prijatelje preko granice da legalnim putem utiču na njega da nas pozove. Na tako ugovoreni prvi sastanak kasnio je skoro pola sata, i prvo što mi je rekao bilo je: ‘Morao sam sa vama da se vidim, jer su mi to naredili iz Amerike.’ Odgovorio sam mu: ‘Niste morali’, i tako probao da zaštitim i njegov integritet. Druga njegova rečenica bila je: ‘Sve što budete tražili, nećete dobiti.’ Onda sam rekao: ‘Pa dobro, ako je to tako zašto smo onda i dolazili, hvala na kiseloj vodi i doviđenja’, ali posle taktiziranja i nadmudrivanja ipak smo ostali i nastavili razgovor. Naši zahtevi nisu se promenili od 2004. godine”...
Ceo tekst sa sajta AKTER ONLINE. Objavljeno 19.9.2011.

Iščekujući priznanje države u Ujedinjenim nacijama
Palestinski gambit

Priznavanje palestinske državnosti bila bi velika moralna pobjeda za Palestince, mada, ukoliko do toga dođe, neće se puno promijeniti situaciju na okupiranim teritorijima. Palestinci će eventualno steći jaču poziciju u budućim pregovorima od kojih nisu odustali. Abasov je predsjednički mandat istekao, izgubio je Gazu koju kontrolira Hamas (ogradio se od Abasove inicijative), POO postoji još samo na papiru, raspustio je demokratski izabrano Palestinsko zakonodavno vijeće, i kompromitirao se suradnjom sa Izraelcima i Amerikamcima. Međutim, koliko se može razabrati iz medija – većina Palestinaca sa Okupiranih palestinskih teritorija, uključujući i onih iz Gaze, podržava njegovu inicijativu

Palestinsko-arapska inicijativa
Mahmud Abas, predsjednik Palestinske uprave i Palestinske oslobodilačke organizacije (POO), predati će 23. rujna u UN-u zahtijev za priznavanje palestinske države u granicama iz 1967. Putuje u New York, pošto je u Kairu prethodno dobio jednoglasnu podršku Arapske lige (AL) koja mu je bila unaprijed osigurana. Panarapska je organizacije, naime, još 2002. godine isto predložila Izraelu, a za uzvrat u ime svojih članica nudila - potpisivanje mira, sigurnosne garancije i punu normalizaciju odnosa. Ta je Arapska mirovna inicijativa, kako je tada nazvana, predviđala – potpuno povlačenje Izraela sa svih teritorija okupiranih u ratu 1967. godine; priznavanje suverene i nezavisne palestinske države koja će uključiti Zapadnu obalu i Gazu sa glavnim gradom u Istočnom Jeruzalemu; pravedno riješenje problema palestinskih izbjeglica protjeranih u prethodnim izraelsko-arapskim ratovima. Previđala je također i izraelsku evakuaciju sirijske Golanske visoravni. Izrael je to odbacio, iako je stvaranje dvije države – jedne za Palestince, a druge za židovske naseljenike – bilo predviđeno još rezolucijom br. 181 Generalne skupštine UN-a daleke 1947. godine...
Ceo tekst sa komentarima iz Elektronskih novina. Objavljeno: 20.9.2011.

Obama: Nezavisna Palestina je "diverzija"

astojanje Palestinaca da narednih nedelja izdejstvuju priznanje nezavisnosti svoje države u Ujedinjenim nacijama, predstavlja "diverziju" koja neće rešiti poblem sukoba na Bliskom istoku, ocenio je u ponedeljak uveče predsednik SD Barak Obama. U isto vreme SAD su u ponedeljak zamerile Moskvi što je podržala Palestinu da, kao država, zatraži prijem u UN.
Rukovodstvo Palestinaca je potvrdilo da namerava da zahtev za pristupanje Ujedinjenim nacijama podnese tokom redovnog godišnjeg zasedanja Generalne skupštine Njujorku 20. septembra. SAD su međutim ukazale da će se toj inicijativi suprotstaviti ulaganjm veta u Savetu bezbednosti UN.
Potez Palestinaca je "diverzija (koja) ne rešava problem. Pitanje se neće rešiti bez sporazuma Izraela i Palestinaca", rekao je Obama u razgovoru sa novinarima u Vašingtonu...
Ceo tekst sa komentarima iz Elektronskih novina. Objavljeno: 13.9.2011.

Neo-nacistički roštilj "srećan Holokaust"

Jamel, malo nemačko selo, je dobro poznato po tome što u njemu ogromnu većinu stanovništva čine neonacisti koji se ni na koji način ne suzdržavaju u veličanju svoje mračne ideologije. Na dan izbora u pokrajini gde se nalazi ova zajednica, novinari su naleteli na roštilj na kojem je napisano “Srećan Holokaust”. Da li je to neukusna šala ili samo bio simbol grada koji je izgubio svoj put, piše Der Spiegel.
Mnogo toga je već napisano o Jamelu, selu koje je postalo simbol ekstremno-desničarskog problema koji se godinama poput kuge širi provincijom Meklenburg-Zapadna Pomeranija.
Ruralni region, nekada deo komunističke Istočne Nemačke, ima lošu reputaciju u tom pogledu – NPD, koji glorifikuje Treći rajh, se nalazi u parlamentu od 2006. godine a zločini neonacista su deo svakodnevnog života. Na ulici se mogu videti ljudi koji se pozdravljaju nacističkim salutuiranjem dok lokalne šume vrve od naoružanih paramilitarnih bandita.
Malo naselje je postalo mračni simbol rastućeg uticaja neonacističkog pokreta...
Ceo tekst sa komentarima iz Elektronskih novina. Objavljeno: 7.9.2011.

Ankara
Turska proterala izraelskog ambasadora

Turska je u petak, pred očekivano objavljivanje izveštaja UN o izraelskom napadu na humanitarnu flotilu za Gazu 2010, proterala ambasadora Izraela i obustavila vojnu saradnju sa jevrejskom državom.
Turski ministar inostranih poslova Ahmet Davutoglu rekao je u petak da je njegova vlada spustila svoje diplomatsko predstavništvo u Izraelu na nivo drugog sekretara ambasade. Odluka je doneta dan pošto je list The New York Times na svom sajtu objavio procurele detalje o pomenutom izveštaju Ujedinjenih nacija. Ankara je, kako su u četvrtak preneli turski mediji, dala datum objavljivanja izveštaja UN kao krajnji rok Izraelu da se izvini za taj napad.
Izraelski funkcioneri, koji su tražili da im se ne objavljuju imena jer izveštaj nije zvanično objavljen, odali su priznanje tom dokumentu zbog toga što se u njemu po svemu sudeći zaključuje da izraelska akcija ne predstavlja kršenje međunarodnog prava...
Ceo tekst sa komentarima iz Elektronskih novina. Objavljeno: 2.9.2011.

Izveštaj Ujedinjenih nacija
Napad na tursku flotilu bio "preteran"

List New York Times došao je u posed finalnog izveštaja Ujedinjenih nacija o upadu izraelskih komandosa na brod koji je bio deo humanitarne flotile za Gazu, u kojem se kaže da je Izrael tom prilikom koristio “preteranu silu” ali se takođe navodi da je pomorska blokada legalna.
Ujedinjene nacije u izveštaju navode da su se izraelski komandosi suočili sa “organizovanim i nasilnim otporom” prilikom upada na brod Mavi Marmara.
U napadu izaleskih komandosa u maju 2010. na flotilu koja je prevozila humanitarnu pomoć za Gazu poginulo je devet propalestinskih aktivista turske nacionalnosti i ozbiljno su zaoštreni odnosi između Ankare i Jerusalima. Izveštaj, koji je originalno trebao da bude završen u februaru, će biti objavljen u petak, ali je iscureo u potpunosti i došao do lista New York Times.
“Izraelska odluka da uđe na plovilo uz značajnu silu na velikoj udaljenosti od blokadne zone i bez konačnog upozorenja odmah pred upad je bila preterana i nerazumna”, zaključuje se u izveštaju. Međutim, komisija koju je predvodio bivši novozelandski premijer Džefri Pamer je dodala da je pomorska blokada legalna i odgovarajuća jer ima svrhu da spreči unos oružja morskim putem...
Ceo tekst sa komentarima iz Elektronskih novina. Objavljeno: 2.9.2011.

Staro sajmište treba da bude srpski Jad Vašem
Postoje originalni paviljoni koji su bili deo logora, trenutno stanje je takvo da Centralna kula može da se sruši

Srbija je po mnogo čemu jedinstvena, pa i po ovome: jedina smo zemlja u Evropi koja je toliko stradala u Drugom svetskom ratu, a koja ni 70 godina od početka ratnih sukoba nema nacionalni memorijalni centar posvećen žrtvama stradalim u tim nesrećnim godinama. Ima nekoliko manjih muzeja koji čuvaju sećanje na istoriju pojedinih koncentracionih logora, koji jedva opstaju, postoji i Muzej žrtava genocida, koji radi sa svega nekoliko zaposlenih, nedavno je uređeno i najveće stratište u Srbiji u Jajincima, ali je i dalje poznatije kao beogradsko izletište i mesto za roštiljanje a spomenici u svesti nekih pojedinaca imaju isključivo materijalnu vrednost, pa bivaju oštećeni i pokradeni ne bi li se zaradio koji dinar po kilogramu materijala.
Ideja o osnivanju nacionalnog memorijalnog centra već duže vreme se ozbiljno razmatra na sastancima predstavnika Ministarstva rada i socijalne politike i Ministarstva kulture, a u posao su uključene i različite, relevantne institucije iz zemlje i inostranstva, objašnjava savetnik u Ministarstvu rada i socijalne politike, istoričar Dejan Ristić...
Ceo tekst sa komentarima iz Politike Online. Objavljeno: 13.8.2011.

Uvredljiva presuda
Fašista Kepiro oslobođen optužbi

Šandoru Kepiru izrečena je oslobađajuća presuda pred sudom u Budimpešti po optužbama za saučesništvo u ratnim zločinima počinjenim u Srbiji 1942. godine. Kepiro (97) je optužen za smrt 35 civila u Novom Sadu tokom Drugog svetskog rata, a danas je doveden u sud ambulantnim kolima, nakon što je prošlu sedmicu proveo u bolnici...

...Centаr “Simon Vizentаl” je oslobađajuću presudu opisаo kаo “nečuveno neostvаrenje prаvde, koje direktno protivreči obimnim dokаzima” o direktnoj umešаnosti Kepirа i odgovornosti u masakru počinjenom 23. jаnuаra 1942. godine u kom je ubijeno nаjmаnje 1.246 nevinih građana Novog Sаda. U sаopštenju se podseća dа je Kepiro već osuđen 1944. i 1946. godine u vezi sа njegovom ulogom u mаsаkru, mаdа ne zа rаtne zločine, i dа bi na presudu trebalo da bude uloženа žаlbа. Direktor Centra “Simon Vizental” Efraim Zurof rekao je povodom presude: “Dаnаšnja presudа je uvredа zа sećаnje nа mаsаkr u Novom Sаdu i tužаn dаn zа mаđаrsko društvo. Sudska odluka kojа raduje mađarske ultrаnаcionаliste i donosi bol žrtvаmа fаšističkog zločinа je suštinski pogrešnа, pa će Centаr učiniti sve što može dа pomogne dа je promeni što je brže moguće.”
Ceo tekst sa komentarima iz Elektronskih novina. Objavljeno: 18.7.2011.

Tužilaštvo je tražilo zatvorsku kaznu, dok je odbrana insistirala na tome da Kepiro bude oslobođen.
Prema optužnici budimpeštanskog tužilaštva, podnetoj 14. februara ove godine, Kepiro je kao kapetan mađarske žandarmerije učestvovao u raciji u Novom Sadu i okolnim naseljima, od 21. do 23. januara 1942, kada je pod led bačeno najmanje 1.200 Srba, Jevreja i Roma.
On je optužen da je lično odgovoran za smrt 35 civila, čije je pogubljenje naredio...
...U sudnici je bio i Efraim Zurof, direktor jerusalimskog centra "Simon Vizental", koji je 2006. godine otkrio da se Kepiro nalazi u Budimpešti.
Prema izjavama prisutnih neko mu je, dok je napuštao salu za vreme pauze, uputio podrugljive reči i dodao na engleskom: "Ovo je mađarska pravda"...
Ceo tekst sa komentarima sa sajta B92, uključujući i video izveštaj i intervjue sa predsednikom SJOS, Aleksandrom Nećakom i istoričarem dr Milanom Koljaninom. Objavljeno: 18.7.2011.

Umro Milivoj Ašner, komandant ustaške policije u Požegi

Bivši komandant ustaške policije u Požegi i jedan od natraženijih ratnih zločinaca iz Drugog svetskog rata Milivoj Ašner umro je u Klagenfurtu, u Austriji, u 98. godini, javili su danas hrvatski mediji.
Direktor Margelovog instituta Alen Budaj izrazio je žaljenje što je ustaški zločinac Milivoj Ašner izbegao da odgovara za ratne zločine i ocenio da deo krivice za njegovo neprocesuiranje snosi i hrvatski establišment.
“Zločinac je umro nekažnjen, ali ne kao običan građanin već kao ubica na slobodi. Oni koji 2004. u Hrvatskoj nisu mrdnuli ni prstom, a mogli su da spreče njegovo bekstvo u Austriju, učesnici su njegovog zločinačkog poduhvata, jer su omogućili zločincu da se tako spase”, naveo je Budaj, koji je 2004. prvi locirao Ašnera..
Ceo tekst sa sajta Blic Online. Objavljeno 20.6.2011.

Potvrđeni jevrejski koreni Lenjina

Nedavno objavljeno pismo Lenjinove najstarije sestre otkriva da je njihov deda po majci bio Jevrejin koji se preobratio u hrišćanstvo...

Više na stranicama Y Net News od 24.5.2011. (na engleskom)

10.5.2011. - Studenti Filozofskog fakulteta gosti JOZ

Predsednik Jevrejske opštine Zemun Nenad Fogel bio je desetog maja domaćin Aleksandri Đurić Tamari Biljman i Kseniji Plećaš, studentima Filozofskog fakulteta u Beogradu, koje su svoj završni ispit posvetile stradanju stanovništva u logoru Staro sajmište. U okviru posete gosti su posetili Jevrejsko groblje u Zemunu i našu opštinu gde su snimali video priloge za svoj rad.
Zahvaljujući ljubaznosti gđice. Ksenije Plećaš u prilici smo da prvi objavimo sažetak njihovog zajedničkog projekta.
(Galerija fotografija klikom sa sliku)

Osuđen Džon Demjanjuk
Čuvaru nacističkog logora pet godina zatvora

Zemaljski sud u Minhenu osudio je u četvrtak Ivana Džona Demjanjuka na pet godina zatvora smatrajući da je bio deo nacističke mašinerije smrti i da je učestvovao u ubijanju evropskih Jevreja.
Suđenje 91-godišnjem Demjanjuku, koji ni pred izricanje presude nije hteo da progovori nijednu reč, trajalo je 18 meseci. Optužnica ga je teretila da je kao čuvar u koncentracionom logoru Treblinka-Sobibor učestvovao u ubistvu 27.900 evropskih Jevreja, a tužilaštvo je tražilo najmanje šest godina zatvora. Sam Demjanjuk se tokom procesa nije izjašnjavao o pripisivanoj krivici, a u saopštenju koje je pročitao njegov branilac sebe je predstavio kao žrtvu nemačkog pravosuđa.
Tokom procesa, Sudu je predočeno šest istorijskih dokumenata, među njima i iskaznica iz vremena rada u logoru, u kojima se navodi ime Ivana Demjanjuka, koji je tek pošto se nastanio u SAD posle rata počeo da koristi ime Džon. Demjanjuku nije mogao da bude dokazan nijedan konkretan zločin. Ali kako je Treblinka-Sobibor služio isključivo za ubijanje jevrejskih zatočenika, tužilaštvo je procenilo da sukrivicu snosi svaki čuvar koji je radio u tom koncentracionom logoru...
Ceo tekst sa komentarima iz Elektronskih novina. Objavljeno: 12.5.2011.

Mađarska
Konačno počinje suđenje Šandoru Kepiru

Suđenje kapetanu mađarske žandarmerije Šandoru Kepiru (96) zbog zločina nad Srbima, Jevrejima i Romima u Novom Sadu 1942. počinje 5. maja u Budimpešti.
Početku suđenja prisustvovaće i srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević sa saradnicima, rekao je Tanjugu njegov zamenik Bruno Vekarić. Srpsko tužilaštvo za ratne zločine je 2008. godine iniciralo istragu protiv Kepira zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu više od 1.200 Srba, Jevreja i Roma u Novom Sadu 1942. godine.
Vekarić je ukazao da je predmet u međuvremenu ustupljen mađarskom pravosuđu, jer je i njihovo tužilaštvo pokrenulo postupak protiv njega. Vekarić je istakao da je srpsko tužilaštvo na tom predmetu sarađivalo sa direktorom centra "Simon Vizental" iz Jerusalima Efraimom Zurofom, kao i u predmetima protiv Petera Egnera, koji je nedavno preminuo, i Milivoja Ašnera, takođe traženih zbog zločina iz Drugog svetskog rata. On je dodao da je važno da se zna da ratni zločini ne zastarevaju, jer su to najteža krivična dela...
Ceo tekst sa komentarima iz Elektronskih novina. Objavljeno: 29.4.2011.

Prvi dan suđenja naci krvololoku Kepiru
Suđenje Šandoru Kepiru (96) zbog optužbi da je 1942. godine počinio zločine nad Srbima, Jevrejima i Romima u Novom Sadu, počinje u četvrtak u Budimpešti. Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević prisustvovaće početku suđenja, a proces će pratiti i direktor Centra "Simon Vizental" iz Jerusalima Efraim Zurof i predstavnici Jevrejske opštine iz Novog Sada.
Tužilaštvo za ratne zločine Srbije je 2008. godine pokrenulo istragu protiv Kepira zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu više od 1.200 Srba, Jevreja i Roma tokom racije koju su mađarske okupacione snage organizovale u januaru 1942. godine a tada je za njim raspisana i poternica. Mađarska je tada odgovorila da ustav te zemlje ne dozvoljava izručenje njenih državljana. Srpsko tužilaštvo u međuvremenu je ustupilo predmet mađarskom pravosuđu, jer je i tužilaštvo te države pokrenulo postupak protiv Kepira...
Ceo tekst sa komentarima iz Elektronskih novina.Objavljeno: 5.5.2011.

Fašizam u zemlji lala
Holandija: „Hamas, Hamas – Jevreje u gas!“

U Holandiji se vodi velika debata o imigrantima. Protivnik muslimana i njihovog useljavanja Gert Vilders dobio je veliku podršku na izborima, a sada je sve više povika i protiv Jevreja koji žive u Holandiji.
Oko stotinu huligana, navijača kluba Ado Den Hag, slavilo je pobedu nad tradicionalnim protivnikom Ajaksom iz Amsterdama. „Idemo u lov na Jevreje. Hamas, Hamas, Jevreje u gas“ – vikali su iz sveg grla.
Na video snimku mobilnog telefona koji se nalazi kod državnog tužioca vidi se mladi muškarac kratke plave kose za kojeg se može reći da je kolovođa. Reč je o Leksu Imersu, fudbaleru Ado Den Haga. Sada se oseća neprijatno zbog ovog snimka...
Ceo tekst sa komentarima iz Elektronskih novina. Objavljeno: 22.4.2011.

LDP: Sprečiti distribuciju antisemitske knjige

Liberalno-demokratska partija zatražila je danas od nadležnih predstavnika vlasti da u skladu sa zakonom onemoguće distribuciju drugog dela antisemitske knjige “Kraljevstvo Hazara” autora Dejana Lučića.
"Molimo građane da ne kupuju ovo izdanje, nadležne da zauzmu jasan stav o ovoj vrsti literature i da pokrenu postupak u skladu sa zakonom koji bi onemogućio dalju ditribuciju ove i još sto antisemitskih knjiga", saopšteno je iz LDP.
U saopštenju LDP-a ističe se da je reč o "gnusnom nastavku prvog dela istoimene knjige koja još nije zabranjena, a sadrži skup najstrašnijih antisemitskih tekstova kojima se direktno poziva na linč Jevreja".
Predsednik Saveza jevrejskih opština Aleksandar Nećak rekao je agenciji Beta da je knjiga "Kraljevstvo Hazara" - "najklasičniji primer preštampanih antisemitskih izdanja"...
Ceo tekst sa komentarima iz Blica Online. Objavljeno: 20.4.2011.

Sudija Goldstoun se kaje zbog izveštaja o Gazi
Nikad nije kasno

Sudija koji je bio na čelu istrage Ujedinjenih nacija povodom napada Izraela na Gazu od decembra 2008. izrazio je žaljenje jer je njegov osporavani izveštaj možda netačan.
Ričard Goldstoun, koji je bio na čelu komiteta koji je izradio Goludstounov izveštaj, napisao je u novinskom članku: “Da sam znao tada ono što sada znam, Goldstounov izveštaj bi bio veoma drugačiji dokument”. Sudijin tekst za Washington Post je pozdravio izraelski premijer Benjamin Netanjahu koji je rekao u nedelju "da postoji mali broj slučajeva kada su lažne optužbe povučene, i da je to slučaj sa Goldstounovim izveštajem”. On je dodao da će Izrael sada pokušati da izveštaj povuče u Ujedinjenim nacijama.
Istragom UN o izraelsko-palestinskom sukobu u pojasu Gaze krajem 2008. godine utvrđeno je da postoje pokazatelji da su obe strane počinile ratne zločine. U istrazi koju je vodio ovaj bivši južnoafrički sudija, zaključeno je da su u izraelskim operacijama na palestinskim teritorijama između 27. decembra i 18. januara počinjeni ratni zločini, a možda i zločini protiv čovečnosti. U izveštaju je zaključeno da takođe postoje pokazatelji da su palestinske naoružane grupe počinile ratne zločine, kao i zločine protiv čovečnosti ispaljujući rakete na južni deo Izraela...
Ceo tekst sa komentarima iz Elektronskih novina. Objavljeno: 4.4.2011.

Nevena Petrušić o rasizmu u Srbiji

Rasizam u Srbiji još uvek nije u potpunosti iskorenjen upozorila je danas, povodom obeležavanja 21. marta - Međunarodnog dana borbe protiv rasne diskriminacije, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić.
"O tome jasno svedoče rasistički motivisana dela izvršena samo u poslednjih mesec dana - nasilje nad Alijom Omerovićem u centru glavnog grada samo zato što je Rom, govor mržnje protiv Jevreja u medijima, skrnavljenje spomenika Šabanu Bajramoviću u Nišu", navedeno je u saopštenju poverenice za zaštitu ravnopravnosti.
Ona je navela da zbog takvih pojava svi moraju da budu "duboko zabrinuti i znati da rasizam i svi njegovi pojavni oblici neće nestati sami po sebi", ali i da nadležni državni organi moraju odlučno regovati i kažnjavati izvršioce rasističkog nasilja i sve one koji svojim izjavama izazivaju rasnu mržnju i netrpeljivost i vrše rasnu diskriminaciju.
(Tanjug, 21.3.2011.)

Kršćanski antijudaizam
Mario Kopić

Kada je karmelićanka Edith Stein, filozofkinja koja se 1922. preobratila iz judaizma u katolicizam, odvođena iz holandskog klostera Echt u Auschwitz, svojoj je jednako tako preobraćenoj sestri Rozi Stein kazala: ''Komm, wir gehen für unser Volk!'', ''Dođi, idemo za naš narod!'' Time nije aludirala samo na činjenicu da je za naciste, premda je bila krštena, još uvijek bila Jevrejka. Ova je izjava također pokazala da je u dubokom i očajnom smislu interiorizirala stajalište Katoličke crkve prema jevrejskom narodu. U njenom testamentu ostala je rečenica: ''Molim Gospodina da moj život i smrt primi… kao ispaštanje nevjere jevrejskog naroda (Ich bitte den Herrn, dass Er meinen Leben und Sterben annehmen… zur Sühne für den Unglauben des jüdischen Volkes)''. Edith i Roza Stein ugušene su u plinskoj komori 9. avgusta 1942.
I zaista, kršćanske Crkve od samog su početka okrivljavale Jevreje ne samo za Isusovu smrt na križu, nego su im i predbacivale da su svojom nevjerom spriječili veličanstveno djelo Božjeg iskupljenja i konačan povratak Mesije sudnjeg dana. Još u evanđeljima, a prije svega u pismima apostola Pavla, položen je kamen temeljac onome što je kao kršćanski antijudaizam ostalo učinkovito sve do naših dana, položen je temelj, kako bi rekao Henryk Broder, ''jednom konstantnom osjećaju''...
Ceo tekst sa sajta Peščanika, objavljeno 4.3.2011.

Vatikan
Papa odbacio koncept jevrejske krivice

Papa Benedikt XVI. je u svojoj novoj knjizi, koja će biti objavljena sledeće nedelje, pokušao da sruši jedno od ukorenjenih teoloških verovanja da su za smrt Isusa Hrista kolektivno krivi jevreji.
Benedikt je objasnio kako je samo deo “hramske aristokratije” i mala grupa njihovih pristalica direktno odgovorna za raspeće Isusa. On veruje da je Jovanova rečenica da su “jevreji” bili bliski “hramskoj autokratiji”, jer se Isus proglasio Jevrejskim kraljem i zbog toga što je prekršio jevrejske zakone.
"Kako je ceo narod mogao biti prisutan u tom trenutku i tražiti Isusovu smrt", pita Papa u svojoj novoj knjizi, prenosi Guardian.
Verovanje u kolektivnu krivicu jevreja, koje je kvarilo odnose između dve religije, je već bilo srušeno od strane Katoličke crkve na Drugom vatikanskom konsilu 1965. godine. Ipak, ovo je prvi puta da jedan papa detaljno i na teološkim osnovama napada takav koncept. To je posebno značajno jer dolazi od pape koji je po nacionalnosti Nemac koji je već bio u centru odnosa između dve religije...
Ceo tekst sa komentarima iz Elektronskih novina. Objavljeno: 3.3.2011.

Za govor mržnje samo opomena
Maja Nikolić i Miloš Bojanić su u rialitiju “Dvor“, u četvrtak na petak veče, jasno i glasno tokom rasprave s Mikom izjavili kako mrze Jevreje. Uprkos tome što je vređanje na rasnoj i nacionalnoj osnovi u “Dvoru“ strogo zabranjeno ugovorom, produkcija je njih dvoje samo opomenula...
Ceo tekst sa komentarima iz Blica Online. Objavljeno: 26.2.2011.

"Dvor": Maja Nikolić izbačena zbog vređanja Jevreja
Maja Nikolić je izbačena iz "Dvora" (vanredno izbacivanje bilo je zakazano za 16 časova) zato što je u noći između četvrtka i petka zajedno sa Milošem Bojanićem vređala Jevreje tokom rasprave sa Mikom. Iako su producenti u prvom trenutku odlučili da nju i Miloša samo opomenu, RRA je zahtevao radikalne mere.
Na osnovu najnovijih uputstava RRA, produkcija je odlučila da izbaci Maju Nikolić sa “Dvora“ zbog govora mržnje prema Jevrejima koji se dogodio u noći između četvrtka i petka...
Ceo tekst sa komentarima iz Blica Online. Objavljeno naknadno 26.2.2011.

Izliv mržnje u javni prostor
Rijaliti antisemitizam
Republičko javno tužilaštvo najavilo je istragu protiv pevačice Maje Nikolić koja je na zahtev RRA izbačena iz rijaliti programa "Dvor" zbog govora mržnje upućenih Jevrejima, ali i njenog kolege Miloša Bojanića koji je podržao njene javno izrečene stavove. Reagujući na izliv antisemitizma, ambasador Izreala u Srbiji Artur Kol rekao je da očekuje da najviši predstavnici političkog, verskog i kulturnog života osude ovakve i slične javne antisemitske ispade
Portparol tužilaštva Tomo Zorić izdao je saopštenje u kojem stoji da Republičko javno tužilaštvo sprema tužbe i protiv Maje Nikolić i Miloša Bojanića.
"Nedopustivo je davati antisemitske izjave, a težina je veća jer je to učinjeno na televiziji koja ima nacionalnu frekvenciju. Nadležno tužilaštvo zatražilo je snimak od televizije Pink, a svi koji su davali antisemitske izjave biće izvedeni pred lice pravde, odnosno biće pokrenuti krivični postupci protiv njih", stoji u saopštenju portparola tužilaštva.
Ceo tekst sa komentarima iz Elektronskih novina. Objavljeno: 28.2.2011.

NAJNOVIJE VESTI
O ANTISEMITIZMU U ARAPSKOM SVETU IZ CENTRA SIMON VIZENTAL (NA ENGLESKOM)

Anti-Semitic Developments in the Arab World: Egypt-Tunisia-Jordan-Lebanon

Mađarska
Podignuta optužnica protiv Šandora Kepira

Mađarsko tužilaštvo podiglo je u ponedeljak optužnicu protiv bivšeg kapetana fašističke žandarmerije Šandora Kepira zbog ratnih zločina u Srbiji tokom Drugog svetskog rata, javljaju agencije.
Kepiro (96) se tereti da je od 21. do 23. januara 1942. godine učestvovao u Novosadskoj raciji, u kojoj su pripadnici okupacionih snaga fašističke Mađarske ubili i pod led Dunava bacili, prema nekim najnovijim istraživanjima, više od 2.000 Jevreja, Srba i Roma. Fašistička racija je tokom januara sprovedena ne samo u Novom Sadu već i u Šajkaškoj oblasti i u Bečeju. Ukupno je ubijeno više od 4.000 ljudi, među kojima je bio veliki broj žena, dece i staraca.
Kepiro je peti na listi najtraženijih odbeglih fašista iz Drugog svetskog rata za kojima traga Centar "Simon Vizental". On je bio osuđivan dva puta na zatvorske kazne od 10, odnosno 14 godina, ali ih nikada nije odslužio jer je posle Drugog svetskog rata pobegao u Argentinu, odakle se u Mađarsku vratio pre nekolioko godina. Osumnjičen je i da je učestvovao u deportaciji novosadskih Jevreja u koncentracioni logor Aušvic 1944. godine...
Ceo tekst sa komentarima iz Elektronskih novina. Objavljeno: 14.2.2011.

Sjedinjene Države
Nacistički zločinac Peter Egner umakao pravdi

Peter Egner, osumnjičen da je kao pripadnik nacističkih okupatorskih snaga za vreme Drugog svetskog rata u Srbiji učestvovao u ubistvu oko 17.000 ljudi, i čije je izručenje Srbija zatražila od SAD, umro je u 89. godini, nedaleko od Sijetla.
Kako je navela neimenovana predstavnica stambenog kompleksa za starije osobe Silver Glen Cooperative kod Sijetla, Egner je umro u tom kompleksu prošle nedelje. Ona je odbila da iznese detalje o okolnostima pod kojima je bivši nacista umro, prenosi na svom sajtu agencija Reuters.
Egnerov advokat Robert Gibs odbio je da komentariše te navode, kao i zvaničnici američkog ministarstva pravosuđa u Vašingtonu. Ali prema sudskim dokumentima iz prethodnih dana, predprocesna raspravo o Egnerovom slučaju, koja je bila zakazana za prošli petak, otkazana je, kao i telefonsko svedočenje zakazano za prošlu sredu. Egner, poreklom Nemac, rođen u Jugoslaviji, došao je u SAD 1960, a njen državljanin postao je 1966. Američko ministarstvo pravde je podnelo tužbu protiv Egnera 2008. tražeći da mu se oduzme državljanstvo, čime bi se stvorili uslovi za njegovo izručenje...
Ceo tekst sa komentarima iz Elektronskih novina. Objavljeno: 1.2.2011.

Antisemitski napad na JO Sombor
U noći između 16. i 17. januara 2010. godine nepoznati izgrednici nacrtali su kukasti krst i razbili prozor na zgradi Jevrejske opštine Sombor.
Slučaj je prijavljen policiji, a sa ispadom je upoznata i BIA.
O incidentu je rukovodstvo JO Sombor obavestilo gradonačelnika i predsednika skupštine opštine Sombor.

Novi napad na JO Sombor

U nedelju 30.01.2011. izmedju 21.30 i 22 sata je osvanuo novi grafit na zgradi Jevrejske opstine Sombor "Six million more" i na kolima ispred JO Sombor je ispisan grafit "DEath to Zog" i prekrizena davidova zvezda.

Poljska
Osuđen neonacista naručilac krađe table iz Aušvica

Sud u Krakovu kaznio je u četvrtak sa dve godine i osam meseci zatvora švedskog neonacistu Andersa Hegstrema koji je naručilac kraće table sa napisom "Rad oslobađa" sa glavne kapije bivšeg nacističkog koncentracionog logora Aušvic na jugu Poljske.
Tablu su ukrala 18. decembra 2009. četvorica sitnih kriminalaca sa severa Poljske, po direktnom nalogu jednog Poljaka preduzetnika.
Policija je zahvaljujući dojavama građana i nagradi od 28.000 evra uspela da nakon svega tri dana potrage naće tablu, isečnu na tri dela i zakopanu u šumi blizu Torunja pre nego što je preduzetnik Marćin A. uspeo da je prebaci glavnom naručiocu kraće – bivšem voći jedne švedske neonacističke grupe Hegstremu. Taj navodno preobraćeni švedski neonacista, prema saznanjima istrage, planirao je da je proda i dobijenim novcem finansira terorističke napade u Švedskoj...
Ceo tekst sa komentarima iz Elektronskih novina. Objavljeno: 30.12..2010.

Poznata glumica u intervjuu za "Blic"
Seka Sablić: Sada je dobro, pre su streljali

Gluma je jednako uverljivost - kaže Jelisaveta - Seka Sablić, ovogodišnji laureat prestižne glumačke nagrade “Dobričin prsten” koju dodeljuje udruženje dramskih umetnika Srbije za životno delo. U razgovoru za “Blic” proslavljena glumica govori o glumi, ulogama, kulturi i svemu drugom u Srbiji danas.
Nagradu, kaže Jelisaveta Seka Sablić, nije očekivala, a jedna od njenih prvih reakcija na vest o priznanju bila je zahvalnost kolegama, odnosno žiriju koji joj je “Dobričin prsten” i dodelio...
Ceo tekst sa komentarima iz Blica Online. Objavljeno: 19.12.2010.

Centar Simon Vizental objavio top 10 listu najvećih antisemitskih omalovažavanja za 2010. godinu.

O ovoma na sajtu Simon Wiesenthal Objavljeno 15.12.2010. (na engleskom)

Sjedinjene Države
Himlerov saradnik u zamci lažnog neonaciste

Američki Jevrejin koji kaže da se predstavljao kao neonacistički simpatizer kako bi dokumentovao udeo u zločinima 97-ogodišnjeg Nemca nad milionima civila je podneo građansku krivičnu tužbu pred američkim sudom protiv ovog bivšeg SS oficira.
Mark Gould infomacijski posrednik koji se pretvorio u istoričara istraživača i lovca na naciste je izjavio u utorak da je osam godina tajno snimao hiljade stotina sati intervjua sa Bernhardom Frankom, koji mu je priznao da je bio bliski saradnik SS lidera Hajnriha Himlera...
Ceo tekst sa komentarima iz Elektronskih novina.Objavljeno: 9.12..2010.

Konferencija na jezeru
Vuk Perišić

Holokaust je u administrativnom smislu započeo 31. jula 1941. kada je Reichsmarschall Velikog njemačkog Reicha, Punomoćnik četverogodišnjeg plana, Predsjednik Savjeta obrane Reicha, Vrhovni zapovjednik Luftwaffe i de facto drugi čovjek nacističkog režima, Hermann Göring, uputio šefu Sigurnosne policije i Službe sigurnosti, SS-Gruppenführeru Reinhardu Heydrichu sljedeće pismo:
Göring je upotrijebio frazu koja će ući u historiju kao eufemizam za najstrašnije masovno ubojstvo svih vremena: Die Endlösung der Judenfrage – konačno rješenje židovskog pitanja.
Kada se njemačka kovanica Endlösung prevede na hrvatski i srpski, gubi se njena zlokobna dvosmislenost. Die Lösung nije samo rješenje nego i kemijski pojam: otopina ili rastvor. Engleski izraz (final) solution, koji potječe od latinskog solutio, izravno upućuje na postupak kojim žlicu soli, šećera ili sode bikarbone otapamo u čaši vode, sve dok se ta tvar ne otopi ili ne rastvori, dok ne nestane... Utoliko izraz konačno rješenje zapravo i nije bio eufemizam...
Ceo tekst sa sajta Peščanika. Objavljeno 27.11.2010.

Zahtev Americi za ekstradiciju Egnera srpskom pravosuđu

Srbija je podnela zahtev Sjedinjenim Američkim Državama za ekstadiciju Petera Egnera, osumnjičenog za ratne zločine tokom Drugog svetskog rata u Srbiji, izjavila je Tanjugu ministarka pravde Snežana Malović.
Ministarka Malović je izrazila očekivanje da će na srpki zahtev biti pozitivno odgovoreno.
Egner, američki državljanin, osumnjičen je u Srbiji da je kao pripadnik Gestapoa počinio genocid i ratni zločin nad nekoliko desetina hiljada Srba, Jevreja i Roma u Beogradu tokom Drugog svetskog rata...
Ceo tekst sa sajta Politika Online, objavljeno 27.11.2010.

Nemačka
Treći najtraženiji nacista izbegao pravdu

Bivši čuvar u nacističkom logoru smrti Belzec u Poljskoj Samuel Kunc (89), optužen za ubistvo deset Jevreja i pomoć u likvidaciji 400.000 logoraša za vreme Drugog svetskog rata, umro je uoči suđenja koje je trebalo da počne sledeće godine u Bonu, saopštio je sud u tom gradu.
Taj sud je naveo da je Kunc, koji se na listi Centra Simon Visental nalazi na trećem mestu među 10 najtraženijih nacista i ratnih zločinaca, preminuo je 18. novembra, prenosi AP...

Ceo tekst sa komentarima iz Elektronskih novina.Objavljeno: 22.11..2010

Poseta izraelskog ambasadora Zemunu
18.11.2010

Ambаsаdor Izrаelа u Srbiji NJ.E. Artur Kol 18. novembrа posetio je Zemun i sа domаćinom, predsednikom Opštine Brаnislаvom Prostrаnom rаzgovаrаo o intenzivirаnju sаrаdnje nа privrednom i kulturnom plаnu.
Tom prilikom, NJ.E. Artur Kol istаkаo je dа su vekovni suživot Srbа i Jevrejа, uzаjаmno poštovаnje i deljenje istorijskih trenutаkа sreće i strаdаnjа temelji prijаteljskih odnosа Izrаelа i Srbije.
Ambаsаdor Kol se još jednom zаhvаlio rukovodstvu Opštine nа priznаnju Počаsni grаđаnin Zemunа, koje mu je povodom Dаnа Opštine Zemun - 5. novembrа dodeljeno i grаđаnimа Zemunа poželeo uspeh, а Zemunu kаo istorijskom grаdu nаpredаk i procvаt.
(Preneto sa stranice sajta Zemun.rs)

05.11.2010. - Artur Kol počasni građanin Zemuna

Na svečanoj sednici Skupštine opštine Zemun, održanoj petog novembra u Operi i teatru „Madlenijanum“, uručena su opštinska javna priznanja za 2010. godinu. Ambasador Izraela u Srbiji, nj.e. Artur Kol zasluženo je poneo priznanje „Počasni građanin Zemuna“. Nažalost, g. Kol je bio sprečen da prisustvuje uručivanju priznanja zbog Šabata. Njegovo pismo zahvalnosti je pročitano i ispraćeno velikim aplauzom. Jevrejska opština Zemun se pridružuje brojnim čestitkama upućenim ambasadoru Kolu.

U bogatom programu, pored niza eminentnih umetnika, učestvovao je i pridruženi član Jevrejske opštine Zemun, hor „Srpsko – jevrejsko pevačko društvo“ pod vođstvom maestra Đorđa Stankovića.

Italija
Osuđeni nacistički zločinac slobodno šeta Rimom

Osuđeni italijanski nacistički ratni zločinac, koji služi doživotnu kaznu zatvora zbog masakra stotina civila, je izazvao bes javnosti nakon što je snimljen kako slobodno ide u kupovinu.
Erik Pribke (97), bivši kapetan SS-a, služi doživotnu kaznu kućnog zatvora u blizini Rima zbog svog učešća u ubijanju 335 Jevreja, partizana i ratnih zarobljenika u martu 1944. godine u ardeatinskim pećinama nedaleko od italijanske prestonice. On je isporučen Italiji tek 1995. godine nakon što je pronađen u Argentini kako radi kao učitelj. Misleći da je 50 godina nakon masakra slobodan da govori o tome, Pribke je u Argentini dao intervju za američki ABC što je izazvalo reakcije porodica žrtava i na kraju dovelo do njegove deportacije u Italiju i suđenja, koje je trajalo čitave četiri godine...
Ceo tekst sa komentarima iz Elektronskih novina.Objavljeno: 06.10.2010

Zapadna obala
"Žaljenje" zbog isteka izraelskog moratorijuma

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun i niz zvaničnika najuticajnijih svetskih sila su izrazili u ponedeljak žaljenje zbog toga što Izrael nije produžio moratorijum na izgradnju jevrejskih naselja na Zapadnoj obali.
Ban je "razočaran zbog toga što odluka (o nastavku moratorijuma) nije doneta i zabrinut je zbog eventualnih provokacija na terenu", rekao je portparol generalnog sekretara UN. Portparol je naveo da je generalni sekretar UN podsetio da je kolonizacija okupiranih palestinskih teritorija, uključujući Istočni Jerusalim, ilegalna prema međunarodnom pravu i zatražio od Izreaela da poštuje plan o zamrzvanju kolonizacije...
Ceo tekst sa komentarima iz Elektronskih novina.Objavljeno: 28.9.2010

Nemačka
Saracin napušta upravni odbor Bundesbanke

Član upravnog odbora nemačke centralne banke Tilo Saracin napustiće ovo telo nakon što su njegovi potcenjivački komentari na račun muslimana i Jevreja žestoko osuđeni u javnosti, saopštila je u četvrtak uveče Bundesbanka.
Kako se navodi, banka je sa Saracinom, koji je zatražio da bude razrešen dužnosti, postigla sporazum i on će otići sa funkcije krajem ovog meseca. Predsedništvo Nemačke savezne banke (Bundesbank) je prošle nedelje jednoglasno donelo odluku da od predsednika Nemačke Kristijana Vulfa zatraži da smeni člana tog tela centralne banke Tila Saracina.
Ceo tekst sa komentarima iz Elektronskih novina. Objavljeno: 10.9.2010

Peres: Jasenovac je bio demonstracija čistog sadizma

Predsednik Izraela Šimon Peres izjavio je danas u Jasenovcu da je zloglasni ustaški logor iz Drugog svetskog rata bio demonstracija "čistog sadizma" i poručio da bi iranski predsednik Mahmud Ahmandinežad, koji negira Holokaust, trebalo da poseti ovo spomen područje.
Ovaj se logor razlikuje od ostalih logora na nekoliko načina, rekao je Peres, koji je Jasenovac posetio zajedno sa predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem, objašnjavajući da žrtve nisu bili nužno i isključivo Jevreji.
"Druga razlika je u tome kako su ubijali ljude - čekićima, noževima i kamenjem. Mislim da su ih Nemci na to naterali, jer su želeli sprovesti u delo čisti sadizam", ocenio je Peres...
Ceo tekst iz "Blica Online' Objavljeno: 25.7.2010

Češka republika
Preporuke za vraćanje imovine žrtava Holokausta

Češki premijer Jan Fišer u sredu je u Pragu predstavio preporuke o sprovođenju restitucije imovine žrtava Holokausta, oduzete od 1933. do 1945. godine. Te preporuke, koje nisu obavezujuće i uglavnom nisu u suprotnosti sa zakonima pojedinih država, doneli su stručnjaci iz 43 zemlje sveta u skladu sa apelom iz Terezinske deklaracije usvojene 2009. godine. Ovaj dokument prvi je konkretan plod saradnje Evropskog instituta šoa sa predstavnicima 47 zemalja koje su Terezinskom deklaracijom apelovale da se konačno reši povraćaj imovine žrtava Holokausta i drugih žrtava fašizma..
Ceo tekst sa komentarima iz Elektronskih novina. Objavljeno: 10.6.2010.

Uručene "Medalje pravednika" za spasavanje Jevreja u Drugom svetskom ratu

U beogradskoj sinagogi Sukat Šalom danas je održana ceremonija dodele "Medalje pravednika među nacijama" , tradicionalnog priznanja koje država Izrael i Jad Vašem, u ime jevrejskog naroda, dodeljuju onima koji su tokom Drugog svetskog rata spasavali Jevreje od nacističkog pogroma.
Pozravljajući prisutne, među kojima su bili ministar odbrane Dragan Šutanovac, ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić i izraelski ministar za nauku i tehnologiju Daniel Heršković, ambasador Izraela u Beogradu Artur Kol iskazao je zahvalnost i poštovanje za čin humanosti i dobrote koji su u Drugom svetskom ratu učinili Ranđel Stojanović, Marija Tomić, Milica i Mihailo Bogićević iMiroslava i Simeon Protić, skrivajući jevrejske porodice i pri tom rizikujući sopstvene živote...
Ceo tekst sa sajta Ministarstva odbrane. Objavljeno: 26. 05. 2010.

Afera "Pasoš"
Australija proteruje izraelskog diplomatu

Australija je u ponedeljak odlučila da protera jednog izraelskog diplomatu nakon što je istragom utvrđeno da je Izrael odgovoran za falsifikovanje četiri australijska pasoša, upotrebljena u ubistvu jednog palestinskog lidera.
Odluka Australije dolazi nakon što je Velika Britanija u martu proterala jednog izraelskog diplomatu zbog falsifikovanja 12 britanskih pasoša, takođe upotrebljenih za ubistvo Hamasovog funkcionera Mahmuda el Mabhuha. Australijska policija je saopštila da nema sumnje da izraelske službe stoje iza ubistva Mahmuda al Mabhua u Dubaiju početkom godine i zloupotrebe pasoša australijanskih građana koji žive u Izraelu...
Ceo tekst sa komentarima iz Elektronskih novina. Objavljeno: 24.5.2010.

Izraelske nuklearne aktivnosti pod lupom IAEA?

Izraelske tajne nuklearne aktivnosti mogle bi po prvi put da postanu predmet istrage Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), pokazuju dokumenti u koje je u petak imala uvid agencija AP.
"Izraelski nuklearni kapaciteti" su osma tačka okvirnog dnevnog reda sastanka odbora IAEA zakazanog za 7. jun. Ovo je prvi put za 52 godine postojanja IAEA, čije sedište je u Beču, da je od odbora traženo da se pozabavi ovom temom.
Dnevni red je još podložan promenama, a kako je agenciji AP rekao jedan visoki diplomata, ova tačka, uključena na zahtev arapskih zemalja mogla bi da bude odbačena pod pritiskom Amerike i drugih izraelskih saveznika. Odbor IAEA, izvršno telo te agencije u kome sede predstavnici 35 zemalja, zabrinutost zbog širenja nuklearnog naoružanja može da prenese Savetu bezbednosti UN, što je i učinio 2006. godine u slučaju Irana...
Ceo tekst sa komentarima iz Elektronskih novina. Objavljeno: 8.5.2010.

Jasenovac, 65 godina poslije
Red aplauza, red zvižduka

Red zvižduka, red ovacija ili možda bolje obrnutim redom - red ovacija, pa red zvižduka nazočnim “velikanima” hrvatske političke scene upriličilo je nekoliko tisuća prisutnih na obilježavanju 65. godišnjice proboja zatočenika iz koncentracijskog logora u Spomen-području Jasenovac. Ovacije su upućene Stjepanu Mesiću i njegovom nasljedniku u fotelji predsjednika Republike, a fijuci premijerki Jadranki Kosor i njenom društvu iz HDZ-a koji su za to optužili aktiviste SDP-a

Atmosfera koja je stvorena nakon povratka Ive Josipovića iz BiH prelila se i na komemoraciju u Jasenovcu, mjestu na kojem nema, odnosno ne bi smjelo biti prostora za politikanstvo. U našem svijetu to je međutim nemoguće jer se taj toponim već godinama najgrublje koristi za obračune, prvo sa pripadnicima različitih nacija, ali i konfesija, a zatim i sa neistomišljenicima iz sopstvenih redova...
Ceo tekst sa komentarima iz Elektronskih novina. Objavljeno: 19.4.2010.

Netanjahu bojkotuje nuklearni samit

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu otkazao je svoj put za Sjedinjene Države gde je trebao da prisustvuje samitu o nuklearnoj bezbednosti, saopštio je neimenovani visoki izraelski zvaničnik. Netanjahu je tu odluku doneo nakon što je saznao da Egipat i Turska nameravaju da pokrenu pitanje eventualnog izraelskog nukleranog arsenala.

Američki predsednik Barak Obama će u ponedeljak u Vašingtonu ugostiti veliki broj svetskih lidera na dvodnevnoj konferenciji o nuklearnoj bezbednost. Tamo, međutim, neće biti najvišeg predsednika Izraela, zemlje koja nikada nije potvrdila ni demantovala da poseduje nuklearno oružje...
Ceo tekst sa komentarima iz Elektronskih novina. Objavljeno: 9.4.2010.

Kritike zbog pedofilije i antisemitizam isto?

Lični propovednik pape Benedikta XVI uporedio je tokom svoje službe na Veliki petak bes javnosti usmeren ka katoličkoj crkvi nakon otkrivanja pedofilskih skandala sa antisemitizmom, što je izazvalo osude jevrejskih verskih i civilnih lidera.
Ističući da se Uskrs ove godine proslavlja iste nedelje kad i veliki jevrejski praznik Pashu (Pesah) Ranijero Kantalmesa je rekao: „Ovo čini da se prisetimo naše jevrejske braće. Oni znaju iz iskustva šta znači biti žrtva kolektivnog nasilja i zato oni prepoznaju ponovljene simptome. Sveštenik je potom najavio da će citirati reči pisma njegovog navodnog jevrejskog prijatelja...
Ceo tekst sa komentarima iz Elektronskih novina. Objavljeno:3.4.2010.

U Švajcarskoj zatvor, u Srbiji kataloški broj
Knjigom protiv Jevreja

Savez jevrejskih opština Srbije zatražio je od Tužilaštva da privremeno zabrani distrubuciju knjige Jirgena Grafa "Mit o Holokaustu" * Pisac je u Švajcarskoj osuđen na 15 meseci zatvora zbog ove knjige, dok je u Srbiji ona dobila i kataloški broj u Narodnoj biblioteci, navode iz Saveza

U knjizi “Mit o Holokaustu”, između ostalog, negira se postojanje gasnih komora u u nacističkom koncentracionom logoru Aušvic iz vremena Drugog svetskog rata. Savez jevrejskih opština je zatražio privremenu zabranu distribuciju knjige do okončanja postupka...
Ceo tekst sa komentarima iz Elektronskih novina. Objavljeno:14.3.2010.

INTERES ISPRED REALNOSTI
Izrael - Utvrditi granice pre proglašenja palestinske država

Izrael se protivi ideji o priznavanju palestinske države pre završetka pregovora o njenim granicama, izjavio je u nedelju jedan izraelski zvaničnik.
"Nametati spolja jedno toliko pristrasno rešenje suprotno je samoj ideji mira. Priznavanje (države) dok nisu rešeni sukobi bilo bi samo dolivanje ulja na vatru. To bi 'gurnulo' Palestince da budu još nepopustljiviji i učinilo da svaki kompromis bude nemoguć", rekao je za AFP taj zvaničnik koji je tražio da mu se ne navodi ime.
Priznavanje palestinske države pre kraja pregovora predložio je šef francuske diplomatije Bernar Kušner. On je u intervjuu za jedan francuski list izjavio da se "može razmatrati" proglašenje i "neodložno priznavanje" palestinske države čak i pre pregovora o njenim granicama...
Ceo tekst sa komentarima iz Elektronskih novina. Objavljeno:21.2.2010.

Izraelski ambasador u Srbiji
Zabrinjava jačanje antisemitizma

Izraelski ambasador u Srbiji Artur Kol upozorio je na opasnost jačanja antisemitizma u čitavoj Evropi i ukazao da u Srbiji postoji veliki broj antisemitskih izdanja što treba da zabrine vlasti.
"To je zabrinjavajuća pojava. Time ne treba da budemo zabrinuti samo mi, Jevreji, već i Srbija i njene vlasti", rekao je Kol u intervjuu agenciji Beta. Jačanje neonacizma i antisemitizma u Evropi, izraelski ambasador povezuje sa ekonomskom krizom, ali i upozorava da je to "opasan razvoj događaja" i "razlog za zabrinutost". Po njegovom mišljenju, antisemitizam u Srbiji "na sreću, ne jača u tolikoj meri kao u Evropi", ali ipak postoji. Ambasador je, međutim, podsetio da je prošle godine bilo nekoliko napada na jevrejske institucije - na sinagogu, groblja, i da što posebno zabrinjava, postoji antisemitska literatura koja se slobodno prodaje...
Ceo tekst sa komentarima iz Elektronskih novina. Objavljeno:4.2.2010.

Ćutanje srbijanskog pravosuđa i društva pred antisemitizmom
Ubij knjigom Jevreja
Nema reakcija tužilaštava, a jedan sud je čak presudio da sporna knjiga ne podstiče na više antisemitizma nego što ga već ima

Srbijanske knjižare su riznice antisemitske literature koja se uglavnom prodaje izložena na tezgama, a, ukoliko vlasnik vidi da je reč o zbilja zainteresovanom kupcu, ispod tezge izvlači još gomilu naslova. Zapravo se ne zna zašto nisu sva izdanja na tezgi, budući da ništa od "knjiga ubica" (sintagma Danila Kiša) nije zabranjeno. Pre svega Protokoli sionskih mudraca. Nezavisno pravosuđe nije reagovalo, ali je u javnosti poslednjih dana ovaj etički problem, dosad uglavnom tretiran kao stvar izdavaštva, aktuelizovan, što još ne obećava postupke i pravične presude.
„Srbijansko pravosuđe nije reagovalo na sve naše tužbe, a bilo ih je oko 30, zbog širenja antisemitske literature, svejedno nam je da li je reč o sudovima ili tužilaštvima. U javnosti je ponovo pokrenuta priča o štampanju i distribuciji knjiga koje šire mržnju protiv Jevreja nakon našeg razgovora sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem u decembru prošle godine, kada nam je dao punu podršku“, kaže za e- novine Aleksandar Nećak, predsednik Saveza jevrejskih opština Jugoslavije...
Ceo tekst sa komentarima iz Elektronskih novina. Objavljeno:4.2.2010.

Oko za oko...
Tajni rat Izraela i Palestine

Islamski pokret Hamas tvrdi da je smrt jednog od njihovih najviših komandanata, Mahmuda al Mabuha, poslednja u istoriji likvidacija od strane izraelske tajne službe. Godinama je izraelska politika da ne potvđuje ili demantuje navode o aktivnostima svojih obaveštajnih agenata ali je više nego očigledno da su su neki od njihovih neprijatelja suočili sa sumnjivom i nasilnom smrću.
„Svedoci smo intenzivne obaveštajne borbe, većinom tajne ali i otvorene“ – kaže Ronen Bergman autor knjige „Svim sredstvima“ i drugih knjiga i članaka o izraelskim tajnim operacijama...
Ceo tekst sa komentarima iz Elektronskih novina.Objavljeno: 29.1.2010.
Na slici: Ovekovečeni na grafitu: Mahmud al Mabuh i Jaser Arafat - PHOTO:MOHAMMED ABED

Aušvic
Svet obeležava Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta

Poljska i Izrael a sa njima ceo svet obeležavaju u sredu u Aušvicu Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta a već u utorak na prateće manifestacije velikog pomena na 65. godišnjicu oslobođenja te najstravičnije nacističke fabrike smrti stigao je u Varšavu premijer Izraela Benjamin Netanjahu.
Pomen počinje u utorak uveče, koncertom "Sećanje na žrtve koncentracionog logora Aušvic" u Crkvi svetog Josipa u Aušvicu. Na sam Dan sećanja na žrtve Holokausta, 27. januara, kada su 1945. godine vojnici Crvene armije oslobodili poslednjih oko 7.650 preživelih logoraša, ministri prosvete i kulture evropskih zemalja učestvovaće na međunarodnoj konferenciji u Centru dijaloga i moltivi u Aušvicu.
Tema je "Aušvic - pamćenje, odgovornost, obrazovanje" na temu stradanja Jevreja tokom Drugog svetskog rata zbog monstruoznog Hitlerovog "konačnog rešenja" - plana likvidacije celog jevrejskog naroda. Centralni pomen počinje u sredu popodne na terenu koncentracionog logora gde će se zvanicama, preživelim logorašima, njihovim porodicama, državnicima iz raznih krajeva sveta obratiti trojica logoraša koji su preživeli pakao Aušvica...
Ceo tekst sa komentarima iz Elektronskih novina.Objavljeno: 26.1.2010.

Izveštaj Jevrejske agencije
Najviše antisemitskih incidenata od rata

U Zapadnoj Evropi je u prošloj godini zabeležen najveći broj antisemitskih incidenta od Drugog svetskog rata, navodi se u objavljenom izveštaju izraelske Jevrejske agencije
U izveštaju agencije posvećenoj borbi protiv antisemitizma, navodi se da je bilo više stotina napada na Jevreje u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Holandiji. Prema nalazima Jevrejske agencije, broj incidenta u prva tri meseca 2009. godine u Zapadnoj Evropi nadmašio je njihov broj tokom cele 2008. godine. To je bio period posle izraelske oružane akcije u pojasu Gaze...
Ceo tekst sa komentarima iz Elektronskih novina.Objavljeno: 25.1.2010.

Italija
Istorijska papina poseta velikoj rimskoj sinagogi

Benedikt XVI postaće u nedelju tek drugi papa u istoriji koji je ušao u glavnu rimsku sinagogu, nakon Jovana Pavla II koji je u takvoj viziti bio 1986. godine.
Ovaj događaj je umalo bio otkazan prošlog meseca kada je objavljeno da je kontroverznom papi Pijusu XII, Benediktovom prethodniku u vreme Drugog svetskog rata, odobren dekret o „herojskim vrlinama“ što je korak od beatifikacije i kanonizacije. Ovaj potez je razbesneo jevrejsku zajednicu širom sveta koja tvrdi da Pijus XII nije dovoljno govorio protiv Holokausta i nije učinio mnogo za spašavanje jevreja od nacista za vreme Drugog svetskog rata.
Pitanje gostoprimstva papi u glavnoj rimskoj sinagogi dočekano je sa gnevom kod preživelih logoraša, koji su najavili bojkot, kao i predsednik Italijanske skupštine rabina, Đuzepea Larasa...
Ceo tekst sa komentarima iz Elektronskih novina.Objavljeno: 16.1.2010.

Jevrejske kritike papi u rimskoj sinagogi
Jevrejski lideri rekli su u nedelju papi Benediktu XVI tokom njegove posete velike rimske sinagoge da je papa Pijus XII morao da žustrije protestvuje protiv deportacije jevreja u nacistički logor Aušvic.
„Pijusovo ćutanje u trenutku kada je hiljade stotina jevreja deportovano širom Evrope u koncentracione kampove i dalje je bolno“ – rekao je Rikardo Pacifici, predsednik Rimske jevrejske zajednice tokom papine prve posete sinagogi u Rimu. „Pijusovo ćutanje tokom Holokausta i dalje boli jer se tada nešto moralo preduzeti“ – izjavio je Pacifici tokom obraćanja prisutnima u sinagogi, koja leži u centru rima, na mestu nekadašnjeg jevrejskog geta, gde su jevreji vekovima bili zatočeni po nalogu Vatikana...
Ceo tekst sa komentarima iz Elektronskih novina.Objavljeno: 18.1.2010.

In Memoriam
Umro Oskar Danon

U Beogradu je u petak, 18. decembra, u rano jutro preminuo dirigent Oskar Danon * e-Novine ponovo objavljuju intervju koji je u februaru 2009. godine uradila Tamara Nikčević za sarajevski nedjeljnik BH Dani.
Oskar Danon rođen je 7. februara 1913. godine u Sarajevu, u građanskoj jevrejskoj porodici. Diplomirao je dirigovanje i kompoziciju na Praškom državnom konzervatorijumu i doktorirao filozofiju na Karlovom univerzitetu u Pragu.
Bio je prvi direktor Opere i Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu. Bio je i šef dirigent Ljubljanske filharmonije, Simfonijskog orkestra Radio Zagreba i redovni profesor Muzičke akademije u Beogradu. Bio je predsjednik Udruženja muzičkih umetnika Srbije, prvi generalni sekretar Saveza kompozitora Jugoslavije, obnovio je Beogradsku filharmoniju… S ansamblom Beogradske opere imao je veoma uspješne nastupe u Parizu, Beču, Edinburgu, Firenci, Veneciji, Visbadenu, Rimu, Berlinu…Kao gost dirigent nastupao je u više navrata u vodećim operskim kućama i koncertnim dvoranama Evrope, Sjeverne Amerike, Sovjetskog Saveza i Japana.
Učestvovao je u antiratnim protestima u Sarajevu kada je na okupljene protestante otvorena snajperska vatra. U Sarajevu se, tada, sasvim slučajno nalazio. Uspio je da napusti Sarajevo poslednjim letom iz Sarajeva za Beograd. Od 1992. godine živio je u Baškoj, na ostrvu Krk u Hrvatskoj.Ostao je veliki protivnik nacionalista i, po sopstvenom priznanju, jugonostalgičar. Prema njegovim sjećanjima, koje je zabilježila Svjetlana Hribar, 2005. godine objavljena je biografska knjiga „Ritmovi nemira“.
Ceo tekst sa komentarima iz Elektronskih novina.Objavljeno: 18.12. 2009.

Pravoslavni sveštenik predvodio uništavanje menore

Policija u Moldaviji je u ponedeljak saopštila da istražuje incident u glavnom gradu, Kišinjevu gde su desetine ljudi, predvođene jednim pravoslavnim sveštenikom, čekićima i gvozdenim šipkama uništile menoru u vreme proslave jevrejskog praznika Hanuka.

Menora visoka metar i po, uništena je čekićima i gvozdenim šipkama. Taj veliki svećnjak je glavni element pri proslavi osmodnevnog praznika Hanuka. Menora je nađena, ponovo postavljena i sada je čuva policija. Iz moldavske pravoslavne crkve nije bilo zvaničnih reakcija. Sveštenik pod imenom Anatoli Čirbik navodi se kao predvodilac rulje koja je uništila verski simbol...
Ceo tekst sa komentarima iz Elektronskih novina.Objavljeno: 14.12. 2009.

INTERVJU: EFRAIM ZUROF, direktor centra „Simon Vizental" u Jerusalimu
Nacisti još šetaju Balkanom
U toku je lov na jednog nacistu iz doba NDH, koji slobodno živi u Hrvatskoj.– Jasenovac mora da imenuje žrtve i mučitelje.–Austrija je raj za nacističke zlikovce.– Sledi borba protiv izjednačavanja komunizma i nacizma.
Rasprava o brojužrtava u Jasenovcu mora da se okonča kaže u razgovoru za „Politiku” doktor Efraim Zurof, direktor centra „Simon Vizental” u Jerusalimu. On predlaže da se oformi stručna međunarodna komisija kojoj bi se na uvid pružili svi arhivski dokumenti i istorijska građa. Uz pomoć forenzičara došlo bi se do procene o stvarnim razmerama likvidacije u logoru Jasenovac...
Ceo tekst sa komentarima sa sajta PolitikeObjavljeno: 4. 12. 2009
Uzoriti kardinale, zašto se niste pomolili u Jasenovcu kao papa u Auschwitzu?
Piše: Slavko Goldenstein

Poštovani gospodine nadbiskupe, uzoriti kardinale!

Otkad ste prije godinu i po pozvali mojega sina, povjesničara Ivu Goldsteina, i blizu dva sata s njim razgovarali uglavnom o Jasenovcu, znao sam da ozbiljno razmišljate o toj temi i da se spremate nešto poduzeti. Obradovalo me kad sam čuo da dolazite u Jasenovac na čelu hodočašća, u pratnji 300 svećenika Vaše nadbiskupije.
Odlična ideja, pomislio sam. Umjesto rutinske molitve u okviru rutinske opće komemoracije, spektakularno hodočašće takva sastava, mišljeno kao veliki simbolički čin, možda je najbolji način da se prebrodi indiferencija Crkve prema jasenovačkim žrtvama koja je trajala nekoliko predugih desetljeća...
Ceo tekst sa komentarima sa sajta Jutarnji.hr Objavljeno: 29. 09. 2009.

Povodom posete zagrebačkog nadbiskupa Jasenovcu
Uvreda žrtava ustaškog terora

Rimokatolička crkva u Hrvatskoj se nikad nije odrekla odlikovanja koje je ustaški krvnik Pavelić dodjelio katoličkom poglavaru, niti su predsjednici Hrvatske biskupske konferencije taj čin odbacili ili se od njega ogradili, pa slijedom toga Stepinac iako ga se danas smatra ili naziva "blaženikom", ostaje (u povijesti i danas) "zaslužnim" građaninom jedne kvislinške fašističke tvorevine s rasnim zakonodavstvom, podseća se u saopštenju Margelovog instituta iz Zagreba, povodom posete nadbiskupa Josipa Bozanića logoru Jasenovac

Čitava Hrvatska više od pola stoljeća očekivala je posjet prvog čovjeka "Crkve u Hrvata" balkanskom Auschwitzu – hrvatskom Jasenovcu. Konačno, on se u četvrtak 24. rujna 2009. godine i dogodio, no umjesto isprike, dubokog naklona žrtvama i tihe molitve, kardinal se retorikom rigidnog hrvatskog desničara obrušio na Tita, hrvatski antifašistički partizanski pokret i komuniste od kojih je velika većina ostavila svoje kosti upravo na jasenovačkom tlu; naposlijetku, izjednačio je komunizam s fašizmom i nacizmom. Između ostaloga kazao je, spominjući hrabrim svjedokom najuzornijeg blaženog Alojzija Stepinca, i ovo: "Žrtve u jasenovačkom logoru vape za istinom, one vape za istinom i o našemu Blaženiku" - ističe se u saopštenju koje je u subotu objavio Alen Budaj, direktor i osnivač Margelovog instituta iz Zagreba.
Ceo tekst sa komentarima iz Elektronskih novina.Objavljeno: 26. 09. 2009.

Ahmadinedžad opet negirao holokaust
Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad ponovo je u petak izrazio sumnju da se dogodio holokaust, ocenjujući da je u pitanju samo mit
Ahmadinedžad je na skupu podrške Palestincima rekao da samo postojanje izraelskog režima predstavlja „uvredu dostojanstva naroda”.
„Oni (Zapadnjaci) su izmislili mit o holokaustu. Oni lažu, oni su izneli brojke a potom podržali Jevreje", rekao je Ahmadinedžad na skupu na kojem su okupljeni uzvikivali „Smrt Izraelu”.
Ahmadinedžad je takođe rekao da je „izgovor za uspostavljanje cionističkog režima laž koja se zasniva na sumnjivoj i mitskoj tvrdnji” i da „okupacija Palestine nema nikakve veze sa holokaustom”.
„Dani tog režima su odbrojani i on je na ivici propasti. Taj režim je na samrti", rekao je Ahmadinedžad misleći na Izrael. Ahmadinedžad je u više navrata negirao čak i samo postojanje holokausta. Iran inače ne priznaje jevrejsku državu, a Ahmadinedžad je prethodnih godina predviđao nestanak Izraela kao države...
Ceo tekst sa komentarima iz Elektronskih novina.Objavljeno: 18. 09. 2009.
Subotica i Zemun

...U Subotici je dakle, srušena bista hrišćanskog reformatora Martina Lutera, čime je, prema rečima potpredsednika Evangelističke crkvene opštine Rudolfa Vajsa, ovaj grad poslao svetu ružnu poruku. Vajs smatra da je važno da počinioci budu otkriveni i kažnjeni kako bi svima bilo jasno da je reč o nedozvoljenom ponašanju. Ubeđen je da je bilo više počinilaca jer spomenik sa postamentom ima 300 kilograma. Vest su objavili tek poneki mediji, ali ozbiljnije reakcije javnosti nije bilo. Ne čuje se ni Ministarstvo vera. Nije ovo, nažalost, ni prvi, a sigurno ni poslednji put da u Srbiji strada neki spomenik. Nedavno su iz čista mira „nepoznati počinioci“ uništili skulpture u beogradskom Hajd parku, što očigledno nema nikakvu nacionalnu, političku ili versku pozadinu. Pitanje je i da li su subotički huligani znali ko je Martin Luter? Možda su njegov spomenik srušili iz čiste obesti. Možda im je ime bilo „sumnjivo“, a nije isključeno da su znali i namerno uništili bistu osnivača protestantske religije. Šta, uostalom, traže protestanti u pravoslavnoj Srbiji?

Huligana ima i biće ih. Ima ih i u bogatijim i obrazovanijim zemljama. Činjenica da huligana i huliganizma ima, ne znači da na takve pojave treba i da oguglamo, posebno kada su u pitanju istorijski, kulturni, verski objekti manjinskih zajednica ili religija. Ne čini drugima ono što ne želiš da drugi tebi čine. Ako si većina osudi takve pojave. Ako si vlast, reaguj. Od pojedinačnih slučajeva huliganizma, postoji nešto opasnije, a takođe se svodi na destrukciju. Da li ikome, osim meni, smeta što je nekadašnja zemunska sinagoga u Ulici rabina Alkalaja pretvorena u restoran? Za to naravno vlasnik nije nimalo odgovoran. Prošlo je od toga dosta leta, vladali su tad SPS ili SRS, svejedno, sve je učinjeno po zakonu. U početku reakcija bilo, onda svi ućutali.Jevreja u ovm gradu, nažalost, davno skoro da i nema, ali ne znači da treba uništavati i njihove spomenike...
Ceo tekst sa komentarima iz lista 'Danas'. Objavljeno: 16. 09. 2009

Intervju: Aleksandar Nećak, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije
Vlada Srbije između Jevreja i Nedića
Stav koji je Srbija zauzela odbijanjem da prisustvuje Konferenciji u Pragu dokazuje da odbijanje povraćaja jevrejske imovine nije slučajnost, nego koncept koji Vlada sprovodi - da ne bi Jevrejima vratili imovinu. Mi to dovodimo i u vezu sa rehabilitacijom Milana Nedića i članova njegove vlade.
Ceo tekst sa komentarima iz Elektronskih novina. Objavljeno: 07. 07. 2009.
Kliknite na sledeći link da pogledate ili preuzmete tekst Terezinske Deklaracije
U Subotici i Somboru
GROBLJA NA UDARU
Za sada još uvek nepoznati vandali oskrnavili su Jevrejsko groblje u Subotici i porušili 11 nadgrobnih ploča.

Istražni sudija Opštinskog suda u ovom gradu izvršio je uviđaj na licu mesta, a zamenik opštinskog javnog tužioca okvalifikovao je incident kao krivično delo povrede groba, začudivši javnost zaboravljanjem na Zakon o zabrani diskriminacije, koji osim povrede dostojanstva, u teški oblik diskriminacije ubraja i onu koja ima teške posledice po diskriminisanog, druga lica ili po imovinu.
Ceo tekst sa komentarima iz Elektronskih novina. Objavljeno: 02. 06. 2009.

Da li u Srbiji ima epidemije ideje fašizma
OPASNO POTCENJIVANJE FAŠISTIČKOG ZLA
I
deja fašizma u Srbiji nije poprimila razmere epidemije, bez obzira na delovanje neofašističkih grupacija i pojedinaca, ocenili su 27. maja učesnici tribine "Antifašizam u Srbiji - juče i danas" koju je organizovao Centar za demokratiju...
Izvor: Elektronske novine. Objavljeno: 28. 05. 2009.
Još o ovoj temi sa stranice Demokratskog političkog foruma od 30.5.2009.
Pomen mrtvim fašistima u Sabornoj crkvi u Beogradu
CRKVENA FILOZOFIJA FALANGE

Deveti maj se u svetu obeležava kao Dan Evrope i Dan pobede nad fašizmom, u znak sećanja na dan kada je, 1945, feldmaršal Kajtel potpisao kapitulaciju u Berlinu. Srpska pravoslavna crkva odabrala je, međutim, drugačiji povod za obeležavanje 9. maja. Prisećajući se dana kada je Beograd, 1942, proglašen gradom „oslobođenim” od Jevreja, u subotu, 9. maja 2009. u Sabornoj crkvi u Beogradu biće održan pomen šefu kvislinške vlade Milanu Nediću, ideologu autentičnog jugoslovenskog fašizma Dimitriju Ljotiću i njihovim sledbeničkim falangama
Ceo tekst sa komentarima iz Elektronskih novina. Objavljeno: 08. 05. 2009.

Fašizam na delu
Antisemitizam: Orgijanje Ratibora Đurđevića
Izdanja IHTUS Hrišćanske knjige raspoređena su u više ludačkih a fašističkih edicija koje šire svoje zlokobno zračenje na omekšale čitalačke mozgove, nostalgično prizivajući zlatno doba života Ratibora Đurđevića kad su Evropom vladali Hitlerovi nacisti a Srbijom harali Nedićevi kvislinzi, čiji je ponosni pripadnik bio i sam Đurđević…
Ceo tekst sa komentarima iz Elektronskih novina. Objavljeno: 30. 04. 2009.

Vice Vukojević
VJEČNI SJAJ POREMEĆENOG UMA, 1 i 2 deo

Logorom Jasenovac upravljali su Židovi, država je samo dala stražu, a postoji i ugovor između vlade NDH i Židovske općine Zagreb o financiranju uprave toga logora
Vice Vukojević, bivši sudac Ustavnoga suda, na konferenciji za novinare Počasnoga bleiburškog voda, održanoj u utorak u Zagrebu, baš na dan obilježavanja holokausta nad europskim Židovima, Slobodna Dalmacija, 22. april 2009.
Ceo tekst sa komentarima iz Elektronskih novina, 1. deo. Objavljeno: 23. 04. 2009.
Ceo tekst sa komentarima iz Elektronskih novina, 2. deo. Objavljeno: 30. 04. 2009.

Pismo iz centra Simon Vizental od 21.4.2009. u vezi nastupa iranskog predsednika Mahmuda Ahmadinedžada na podijumu UN u Ženevi.

Kliknite na sliku desno da vidite sadržaj (na engleskom jeziku).

Intervju: Branka Prpa, direktorka Istorijskog arhiva Beograda
ŽIVE KNJIGE MRTVIH LOGORAŠA
Između antifašizma i fašizma nema sredine: Branka Prpa
PHOTO: DRAGAN KUJUNDŽIĆ
Srbijanska realnost je šizofrena, jer ne može da se vrednosno odredi o tome da li je njeno istorijsko nasleđe fašizam ili antifašizam. A to je strateško određenje ne samo prošlosti, već i budućnosti. Treće strane nema, između antifašizma i fašima nema sredine. To su polarizovani vrednosni sistemi koji su civilizacijsko nasleđe Evrope. Pitanje kako se određujemo prema svom civilizacijskom nasleđu nije samo pitanje istoriografije, nego kompletne državne politike...
Ceo tekst iz Elektronskih novina. Objavljeno: Sre, 15. 04. 2009. 15:55
Otvoreno pismo Rabinu Isaku Asielu
Jovan Byford

Poštovani gospodine Rabine,
Jovan ByfordNedavno sam bio u prilici da pogledam snimak Vašeg gostovanja u emisiji “Da, možda, ne”, emitovanoj na Radio televiziji Srbije, u sredu, jedanestog marta 2009. Tema emisije, u kojoj su pored Vas učestvovali vladika Irinej Bulović, nadbiskup Stanislav Hočevar i muftija Muhamed Jusufspahić, bila je odluka vlade Srbije da na zahtev predstavnika "tradicionalnih" verskih zajednica iz skupštinske procedure povuče predlog Zakona o zabrani diskriminacije. Javne kritike tog postupka (od značajanog dela javnog mnjenja u Srbiji ocenjenog kao pokušaj ugrožavanja prinicipa sekularne države) najvećim delom su upućivane Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Što je razumljivo, s obzirom da je ona kao najbrojnija i najuticajnija verska zajednica u zemlji sigurno bila i glavni inicijator zahteva za povlačenje antidiskriminacionog zakona. To potvrđuje i činjenica da je vladika Irinej Bulović bio taj koji je veče pre slanja zakona u skupštinsku proceduru, interevenisao kod predstavnika Vlade i izdejstvovao njegovu "doradu". Mala je verovatnoća da bi zakon bio povučen sa takvom ekspeditivnošću da je u Vladu Srbije poziv stigao od Vas ili gospode Hočevara i Jusufspahića. Stoga je “zasluga” Srpske pravoslavne crkve da ovaj zakon osporavanjem dođe u žižu javnosti svakako najveća. Ali, time što su učesnici emisije "Da, možda, ne" RTS-a, ovu inicijativu javnosti nedvosmisleno prikazali kao jednistven front, smatram da je neophodno da i predstavnici manjinskih verskih zajednica koje su Srpsku pravoslavnu crkvu podržali u najnovijoj inicijativi, preuzmu deo odgovornosti i shodno tome budu ravnopravno izloženi kritici javnosti...

Ceo tekst na stranicama Peščanika. Objavljeno 16.3.2009.

SPC pritiskala verske zajednice, rabin Asil nije imao prava da odlučuje
Predsednik Jevrejske opštine Zemun Nenad Fogel zamerio je juče rabinu Srbije Isaku Asielu što je, kao potpisnik zajedničkog apela verskih zajednica „izneo privatno mišljenje“, jer „jevrejsku zajednicu u Srbiji predstavlja predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije Aleksandar Nećak“. U izjavi za „Borbu“ Fogel objašnjava da rabin Asiel jeste obavestio Aleksandra Nećaka telefonom, ali za takvu odluku nije dobio saglasnost 15 članova Izvršnog odbora Saveza. „Očito je da je SPC vršila pritisak i da je sve moralo veoma brzo da se dogodi. Rabin bi trebalo da se bavi pitanjima vere, a ne pitanjima zakona. Nije njegovo da tumači stav zajednice“, kaže Fogel.
Ceo tekst iz "Borbe" Objavljeno: 10. 03. 2009.
Dr Branka Prpa, direktor Istorijskog arhiva Beograda
Nedić je ubica i Srba i Jevreja i Cigana
Zbirka 23.670 dosijea banjičkih logoraša u izdanju Istorijskog arhiva Beograda biće dragocena građa za istoričare
Uskoro će u izdanju Istorijskog arhiva Beograda izaći osam knjiga o Banjičkom logoru. Prvi put će javnosti biti predstavljeni izuzetno značajni dokumenti za našu istoriju 23.670 dosijea banjičkih logoraša. Ova dragocena istorijska gra]a biće štampana u dva toma...
Ceo tekst iz Politike Online Objavljeno: 08. 03. 2009.
Presuda nemačkom nacisti
ŠEST GODINA ZATVORA ZBOG NEGIRANJA HOLOKAUSTA
Šest godina za preispitivanje stavova: Horst Maler

Bivši advokat neonacističke stranke NPD Horst Maler osuđen je u Minhenu na šest godina zatvora zbog izjave da je holokaust "najvecha laž u svetskoj istoriji". Maler (73) osuđen je zbog podsticanja rasne mržnje i odmah po izricanju presude prebačen je u zatvor na izdržavanje kazne.
Ceo tekst iz Elektronskih novina. Objavljeno: 25. 02. 2009.

Papa: Negiranje holokausta neprihvatljivo
Autor: Beta
Vatikan - Poglavar Rimokatoličke crkve Benedikt Šesnaesti izjavio je juče na sastanku s jevrejskim zvaničnicima da je negiranje holokausta neprihvatljivo i da se ne može tolerisati, posebno ako to radi sveštenik...
Ceo tekst iz lista Danas Objavljeno: 12. 02. 2009.
Angela Merkel napada Vatikan
PAPA JASNO DA KAŽE ŠTA JE HOLOKAUST
Savezna kancelarka Angela Merkel zatražila je od poglavara Rimokatoličke crkve pape Benedikta Šesnaestog i od Vatikana da jasno kažu da ne može biti poricanja nacističkog genocida nad Jevrejima.
„Ako zbog neke odluke Vatikana nastane utisak da može da se negira holokaust, onda to ne sme na tome da se završi”, rekla je Angela Merkel u Berlinu.
Time se, neočekivano, kancelarka uključila u debatu koja se rasplamsala i u Nemačkoj pošto je prošle sedmice Benedikt Šesnaesti ukinuo ekskomunikaciju četvorice ultrakonzervativnih
biskupa, među kojima je i Britanac Ričard Vilijamson koji negira nacistički genocid nad Jevrejima i postojanje gasnih komora u nacističkim logorima.
Ceo tekst iz Elektronskih novina Objavljeno: 03. 02. 2009.
IMA DASA U LISTU
PO IMENU BETON
UMESTO DA ZRAČI
ON SE SAMO KAČI!

lirika utoke
Piše: Predrag Lucić

BANJA LUKA PIŠE TEL AVIVU:
ČEMU MRTVI? DECU KOPAJ ŽIVU!

Pesma na stranici "Betona": http://www.elektrobeton.net/vremesmrti2009.html#62

Beograđanin Milan Fogel već 14 godina bezuspešno pokušava da pobegne od rata
U Srbiji Jevrejin, u Izraelu Srbin

Izraelska vojska počela je povlačenje iz pojasa Gaze, Hamas je prekinuo raketiranje Izraela, a stanovnici južnih gradova te države polako su počeli da se vraćaju u svoja mesta. Među njima je i Milan Fogel, Srbin jevrejskog porekla nastanjen u Aškelonu, koji se sa suprugom od raketa Hamasa sklonio u Tel Aviv...

Ceo tekst iz lista ALO Objavljeno: 20.01.2009

Pitanje za Predraga Lucića – šta vam je to trebalo?

Imajući u vidu Vaše poznato opredelenje protiv svih nepravdi, čudim se da ste dozvolili sebi da na jedan krajnje problematičan način pokušate da ismejete Jašu Tomića i Dejana Lučića. Moram da vam kažem da ste postigli upravo suprotan efekat. Mnogi moji prijatelji (uglavnom Srbi) koji su pročitali Vašu, navodno, satiričnu pesmu, bez dvoumljenja su je okarakterisali kao antisemitsku. Ja lično, pokušavajući da u njoj nađem nešto što bi ukazivalo na satiru (jevrejske ustaše, filantrop Jaša itd),sve sam manje ubeđen da je ona pokušaj ismevanja antisemita a sve više da ste totalno promašili temu.
Šteta za list Danas koji je ovo objavio, šteta jer su i oni poznati borci za pravdu i širenje tolerancije a ne mržnje, koju Vaša pesma zasigurno izaziva kod mnogih čitalaca, naravno prema Jevrejima.

Nenad Fogel, predsednik Jevrejske opštine Zemun, 17.01.2009.

Link ka spornoj stranici "Betona":: http://www.elektrobeton.net/vremesmrti.html

Kako do mira na Bliskom istoku
Cilj nam je da trajno zaustavimo Hamasove rakete

Artur Kol: Izrael je doneo stratešku odluku – da izraelska i palestinska država žive jedna pored druge i sarađuju
Uprkos brojnim diplomatskim naporima da se sukob Izraela i Hamasa u Gazi što pre zaustavi, zvanični Jerusalim ne odustaje od opsežne vojne akcije u nameri da ostvari svoj prvobitni cilj. Artur Kol, ambasador Izraela u Beogradu, objašnjava za „Politiku” da je njihov cilj da fundamentalno promeni realnost na jugu Izraela gde su izraelski civili neprekidno na udaru raketa, koje ispaljuju Hamas i druge ekstremističke organizacije poput Islamskog džihada...
Ceo tekst iz Politike Online Objavljeno: 09. 01. 2009.
Protest protiv intervencije izraelske vojske u pojasu Gaze
ANTISEMITIZAM POD VELOM PACIFIZMA
Više desetina građana okupilo se u ponedeljak na beogradskom Trgu Republike izražavajući solidarnost sa palestinskim narodom povodom intervencije izraelske vojske u pojasu Gaze. Na skupu kojem su prisustvovali visoki funkcioneri Srpske radikalne stranke i pripadnici desničarskih organizacija 1389 i drugih bile su istaknute i antisemitske parole, a demonstranti su se parolama među kojima je dominirala “Stop agresiji i kršenju ljudskih prava”, te skandiranjem “Živela Palestina!”usprotivili agresiji Izraela na pojas Gaze.

Ceo tekst iz Elektronskih novina Objavljeno: Pon, 05. 01. 2009.

Jaša Tomić – Činjenice i kontroverze
DEFINITIVNO ANTISEMITA

Antisemitizam Jaše Tomića ne može se dovoditi u pitanje niti pravdati vremenom u kojem je živeo, zajednički je stav učesnika tribine „Jaša Tomić – Činjenice i kontroverze“ koja je u ponedeljak održana u Novom Sadu.
Ceo tekst iz Elektronskih novina. Objavljeno: Uto, 23. 12. 2008.
Novi Sad
MUKE SA SPOMENIKOM JAŠI TOMIĆU

Novosadski gradonačelnik Igor Pavličić najavio je da će rasprava ne temu „Treba li izmestiti spomenik Jaše Tomića iz centra grada” trajati 90 dana.
Ceo tekst iz Elektronskih novina. Objavljeno: Pet, 28. 11. 2008.
Nemačka
ANTISEMITIZAM I DALJE PRISUTAN
Antisemitizam i šovinizam su u manje prisutni u Nemačkoj, ipak petina građana i dalje oseća netrpeljivost prema strancima, a njih 15% gaji šovinistička uverenja.
Ceo tekst iz Elektronskih novina. Objavljeno: Pet, 28. 11. 2008.
U Subotici u toku jevrejska manifestacija
Velika škola Limmud Keshet

Subotica - U petak je u Subotici počela trodnevna manifestacija Jevreja jugoistočne Evrope, pod nazivom Limmud Keshet, a koja predstavlja svojevrsnu otvorenu školu u kojoj „svako može da bude učitelj i svako treba da bude student“.
Manifestacija obuhvata niz umetničkih i drugih radionica, predavanja, performansa, interaktivnih susreta i debata, a teme su raznovrsne i zavise od interesovanja i zahteva učesnika - počev od učenja o religioznim obredima, pravljenju dekorativnih predmeta, muzike, sporta, plesa, kuvanja, do fakultetskih predavanja iz istorije, filozofije, religije...
Ideja je jedinstvena u svetu, a potekla je iz Velike Britanije i raširila se u celoj jevrejskoj zajednici. Limmud Keshet sledi tradiciju koja ima za cilj da učenje i mogućnost učenja budu dostupni svima. S takvim pristupom znanju, koje treba da bude i snaga i zadovoljstvo, ali i da traje sve dok čovek boravi na ovoj planeti, izabran je i sam naziv ove multimedijalne i masovne otvorene škole znanja - Lummud Keshet u slobodnom prevodu u stvari znači Duga znanja.
Za ova tri dana, koliko će Limmud Keshet trajati, u Subotici će boraviti preko tri stotine učesnika, mnogi od njih su iz mnogih okolnih zemalja, pa čak i Engleske, Holandije i Izraela.
- Subotica je, kako kaže predsednik Jevrejske opštine Robert Sabadoš, veoma počastvovana, ne samo zato što je drugi grad u Srbiji u kojem se organizuje ova značajna otvorena škola, veći što se time dokazuje da postaje važan regionalni kulturni centar.
Preneto iz lista"Danas" Objavljeno: 21.11.2008

Foto izvestaj sa skupa Limmud Keshet:

Jair Fromer
Marija Salom najavljuje ambasadora Artura Kola
Artur Kol
Vera Mevorah i Jair Fromer
Sladjana i Tomika
Intervju: Jovan Bajford, o sećanju na stradanje Jevreja u Srbiji
PROTIV ZABORAVA HOLOKAUSTA

Zemljište na kome se nekada nalazio logor Topovske šupe, na Autokomandi, prodato je kompaniji Delta, koja na tom mestu planira izgradnju najvećeg šoping centra na Balkanu, koji će sadržati i veliki multipleks bioskop. Zgrade koje datiraju iz vremena kada je u Topovskim šupama bio logor, biće srušene. Kako saznajem, postignut je dogovor sa izvođačima radova da se ipak napravi neka vrsta memorijala žrtvama logora Topovske šupe, koji bi bio uklopljen u konačni izgled ovog komercijalnog objekta...
Ceo tekst iz Elektronskih novina. Objavljeno: Pet, 31.10.2008

Natrag na vrh stranice