DRUGI O NAMA - ARHIVA STARIJIH PRILOGA

UPRKOS ODLUCI O VRAĆANjU ZEMUNSKOG HRAMA JEVREJIMA: Umesto sinagoge - restoran
Ni gotovo dve i po godine od odluke o vraćanju Jevrejima zemunskog hrama, u kojem je služio i rabin alkalaj, oni, čekajući stav upravnog suda, u njega ne mogu da uđu

Ni posle dve i po godine od kada je Agencija za restituciju vratila zemunskim Jevrejima sinagogu, u kojoj je nekada služio čuveni rabin Alkalaj, oni u nju ne mogu da uđu. Tu se i dalje nalazi poznati restoran domaće kuhinje, a Jevrejska opština čeka pravosnažnu odluku Upravnog suda.
Jedinica za konfesionalnu restituciju Agencije donela je, 19. maja 2016. godine, rešenje kojim se Jevrejskoj opštini Zemun na ime naknade za imovinu oduzetu u nekadašnjoj Primorskoj 3 i 5, danas Ulici rabina Alkalaja, vraća zgrada bivše sinagoge. Odluku je potvrdilo Ministarstvo finansija kao drugostepeni organ, ali je stvar "zapela" na Upravnom sudu. Protiv odluke Agencije i Ministarstva upravni spor pokrenuli su Državno, Gradsko i Opštinsko pravobranilaštvo, i postupak još traje.
Poznata aškenaška sinagoga sagrađena je 1850. Dijagonalno od nje nalazila se i jedna sefardska, koja je uništena u savezničkom bombardovanju 1944.
- Aškenašku sinagogu, koja danas ima oko 300 kvadrata i šest ari placa, jevrejska zajednica prodala je opštini Zemun 1961. da bi mogla da pomogne preživelim Jevrejima koji su se vratili iz nemačkih logora i nisu imali ništa. U Zagrebu je bio veliki dom za stare Jevreje i sve jevrejske opštine odvajale su pomoć. Prva je prodata, još 1946, sinagoga u Staroj Pazovi, u kojoj nijedan Jevrejin nije preživeo. Naša zajednica nije imala novca i pokušavala je da se snađe. Gradonačelnik Branko Pešić čuo je da smo voljni da prodamo hram i ponudio je da ga opština kupi. Nije tačno da je pismeno obećao da će to postati kulturni centar i da nas je prevario - kaže Nenad Fogel, predsednik Jevrejske opštine Zemun.
Ceo tekst sa portlala Novosti (3.12.2018.)

"Zaboravljena grobnica 6.500 Srba na Gardošu" sa N. Fogelom
Veliko stratište logoraša pobijenih na Sajmištu do danas bez obeležja o tome čije seni tu počivaju

Samo pedesetak metara od spomenika Simona Hercla, dede rodonačelnika cionističkog pokreta Teodora Hercla, na Jevrejskom groblju na Gardošu, u Zemunu, leži zaboravljena masovna grobnica. U njoj počivaju posmrtni ostaci 6.500 Srba, mahom civila sa Kozare, i nešto manje partizana.
Pored grobnice samo beli spomenik, koji je davnih dana podigao SUBNOR "žrtvama fašističkog terora 1941-1945". Nigde table da je pored masovna grobnica, da su u pitanju srpski civili, da ih je bilo 6.500 i da su stradali u monstruoznom logoru na Starom sajmištu, koje već godinama čeka memorijal!...
Celi tekstovi sa portala Novosti od 19, 26, 27, 28(1). i 28(2). novembra 2018.

Sigurnosne potrebe jevrejskih zajednica na Zapadnom Balkanu u fokusu OSCE/ODIHR događaja u Skoplju

Srbiju su na skupu predstavljali Jelena Đurović iz JO Beograd i Nenad Fogel iz JO Zemun

Sigurnosne potrebe jevrejskih zajednica bile su u središtu rasprave na regionalnoj konferenciji u organizaciji Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) u Skoplju 12. i 13. novembra 2018. godine.
Konferencija, organizovana u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova BJR Makedonije, Misijom OEBS-a u Skoplju i lokalnom jevrejskom zajednicom, bila je osmišljena da podigne svijest i raspravlja o načinima rešavanja potreba sigurnosti jevrejskih zajednica u regionu Zapadnog Balkana.
Na skupu je prisustvovalo više od 50 službenika policije i predstavnika jevrejske zajednice (35 muškaraca i 17 žena) iz zemlje domaćina, kao i Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Slovenije.
Na konferenciji je predstavljen praktični vodič ODIHR-a Razumevanje antisemitskog zločina iz mržnje i rešavanje potreba bezbednosti jevrejskih zajednica...

Ceo tekst na engleskom jezikui na portlalu OSCE. (13.11.2018. )

U sinagogi u Beogradu pomen žrtvama napada u Pitsburgu

U sinagogi Sukat Šalom u Beogradu održan je mazkir (pomen) žrtvama napada na sinagogu "Drvo Života" u Pitsburgu u Americi.
Tamo je u subotu naoružana osoba ušla je u sinagogu i ubila 11 ljudi. Jevrejska zajednica u srpskoj prestonici je odala poštu stradalima u napadu u SAD.
Molitvi je prisustvovao američki ambasador Kajl Skat, a član beogradske jevrejske opštine Avram Izrael je upitao da li je SAD postao novo poprište antisemitizma i da li će kuće molitve za Jevreje u Americi postati mesta koja se posebno čuvaju i u kojima se Jevreji ne osećaju sigurno.
"Bio je to grubi podsetnik da u nekim mestima naše zemlje, naše Amerike, još uvek se može naći senka antisemitizma. Baš kao i na drugim mestima u svetu. Sve nas tera da se zagledmao u sopstvenu dušu i dušu našeg naroda, jer ne može biti stvarne pravde, niti stvarnog mira sve dok čovek ili žena mogu biti progonjeni zbog toga ko su ili na koji se način mole", izjavio je Skat...
Ceo tekst i video sa portlala N1 (31.10.2018.)

27.8. 2018 – Oskrnavljena spomen ploča Teodoru Herclu

Proteklih dana nepoznato lice prilepilo je pogrdan tekst preko spomen ploče koja je postavljena u čast imenovanja zemunske ulice po Teodoru Herclu, ocu ideje moderne izraelske države, a koju su pre mesec dana otkrili predsednici Srbije i Izraela.
Nakon obilne kiše ili akcijom nekog savesnog građanina ostali su fragmenti ovog neprimerenog plakata i tragovi lepila.

U središtu pažnje

U središtu pažnje je prva poseta izraelskog predsednika Srbiji. Šta su glavne teme razgovora predsednika Aleksandra Vučića i Ruvena Rivlina? Kakvi su odnosi dve zemlje i gde je prostor za poboljšanje saradnje?
Gost emisije je Danilo Medić, predsednik Jevrejske opštine Beograd, a putem telefona u razgovor će se uključiti i Borivoje Erdeljan, novinar.
Radio emisija RTS od 26.7.2018.

Teodor Hercl dobio ulicu u Zemunu

Skupština Grada Beograda usvojila je danas rešenje kojim će dosadašnja Ulica Prilaz u Zemunu poneti ime Teodora Hercla. Inicijativu da jedna beogradska ulica dobije naziv po Teodoru Herclu podnela je Ambasada Izraela u Beogradu, a u njoj se kaže da je Herclovo poreklo vezano za Zemun, gde su živeli članovi njegove porodice. Značaj ove inicijative je u tome što se njome ukazuje i na duboke istorijske veze između dve zemlje i dva naroda koji prevazilaze 25 godina zvaničnih diplomatskih odnosa.
Predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Andrea Radulović istakla je da je novinar, dramaturg, geograf i pisac jevrejskog porekla Teodor Hercl u svetskoj istoriji poznat kao otac ideje modernog Izraela.
Ceo tekst sa sajta grada (23.7.2018.)
Video sa sajta RTS Planeta: Predsednik SJOS Igor Ginzberg o T. Herclu (od 18:55)

Prvo razgovor sa rabinom, pa sa zavađenom braćom

Državnim organima predata dokumentacija o izboru novog rukovodstva Saveza jevrejskih opština Srbije, a Igor Ginzberg, koji je izglasan za predsednika, ne veruje da će doći do podela u jevrejskoj zajednici-
esporazumi su otišli suviše daleko. Ovom rečenicom započeo je razgovor za „Politiku” Igor Ginzberg, koji je u nedelju na vanrednoj skupštini Saveza jevrejskih opština Srbije izabran za novog predsednika ove krovne organizacije koja okuplja sve jevrejske opštine u našoj zemlji. Za njega je glasalo svih 18 prisutnih delegata, od ukupno 35. Toliki broj prisutnih, kako ističe, prema Statutu Saveza, neophodan je za održavanje skupštine i donošenje odluka. Ginzberg objašnjava da četiri opštine čiji su delegati učestvovali na skupštini na kojoj je on izglasan za novog predsednika i koja je izabrala novo rukovodstvo SJOS-a okupljaju više od 70 odsto članova jevrejske zajednice, što se vidi i u većem broju delegata. Ovo novo rukovodstvo predalo je zapisnike i potrebnu dokumentaciju o izborima državnim organima u čijoj su nadležnosti tradicionalne crkve i verske zajednice.
- U utorak smo bili na sastanku u Vladi Srbije, na poziv Ministarstva pravde i Kancelarije za vere. Razgovarali smo dugo i mislim da smo se vrlo lepo razumeli. Tu nema nikakve propagande, mržnje, želje da neko nekog pobedi, nego da probamo da rešimo probleme i nesporazume među sobom – kaže Ginzberg...
Ceo tekst u lista Politika (4.7.2018.)

Savez jevrejskih opština Srbije: Posle više od godinu dana okončano nelegalno stanje u Savezu

U organizaciji tri jevrejske opštine, Beograda, Zemuna i Prištine, uz učešće Kikinde i gostiju iz jevrejskih opština Subotice i Zrenjanina, održana je vanredna izborna skupština Saveza jevrejskih opština Srbije.
Ove četiri jevrejske opštine broje preko 70 odsto svih registrovanih članova jevrejskih opština u Srbiji. Skupštini nisu pristupili delegati jevrejskih opština Subotice, Novog Sada, Zrenjanina, Sombora, Pančeva i Niša koji broje 30% članstva jevrejskih opština u Srbiji, stoji u saopštenju Saveza jevrejskih opština Srbije.
Posle više od godinu dana okončano je nelegalno stanje u Savezu, prouzrokovano nelegalnim izborom predsednika Saveza, zamenika predsednika i četiri člana Izvršnog odbora. Na izbornoj skupštini Saveza, održanoj marta 2017. godine, jedini prijavljeni kandidat za funkciju predsednika Saveza nije dobio dovoljan broj glasova da bi bio potvrđen njegov izbor. Suprotno statutu Saveza, odnosno članu 33. kojim je regulisan izbor predsednika u slučaju da izboru pristupa samo jedan kandidat, dostavljeno je netačno tumačenje Ministarstvu pravde, na osnovu koga je doneto rešenje da Robert Sabadoš zastupa Savez jevrejskih opština Srbije...
Ceo tekst u lista Blic (2.7.2018.) Ovu vest prenosi i list Kurir.

Razgovor o Zakonu o otklanjanju posledica Holokausta na TV Pink

Danilo Medić, predsenik JO Beograd i Strahinja Sekulić, direktor Agencije za restituciju gostovali su emisiji Pravac TV Pink 21.06.2018.
Razgovor je vođen o primeni Zakona o otklanjanju posledica Holokausta, kao i o nesuglasicama vezanim za implementaciju istog.
Pogledajte video klikom na sliku.

Razdor zbog restitucije: Rasplamsao se sukob u jevrejskoj zajednici
Spor u vezi s načinom trošenja novca dobijenog u restituciji imovine se pojačava. Medić: Napadi mogu uticati na jačanje antisemitizma

Jevrejska opština Beograd dobila je značajnu imovinu na osnovu primene Zakona o otklanjanju posledica Holokausta, koja je omogućila članovima zajednice zdravstvenu pomoć, dečji dodatak, pomoć za studente i starije, pomoć članovima JO Priština i realizaciju projekata koji uključuju i druge građane Beograda. Ovako Danilo Medić, predsednik JO Beograd, odgovara na napade da se novac koji dobijaju troši netransparentno.
Sukob u zajednici kulminirao je krajem prošle nedelje, kada se oglasio Dejan Popov, bivši predsednik Nadzornog odbora JOB, koji je kritikovao način trošenja para, aludirajući na malverzacije, a posebno izbor dr Harisa Dajča na čelo Odbora za nadzor. Jevrejska opština Beograd i Popov već vode nekoliko sudskih sporova, ali je novi sukob otvorio pitanje šta se dešava s novcem koji jevrejska zajednica dobija od države. Reč je o 950.000 evra godišnje iz budžeta i parama od iznajmljivanja lokacija vraćenih u restituciji.
- Među objektima koji su nam vraćeni nalaze se i neki od simbola Beograda, kao što su kafana "Kalenić" i robni magazin Bencona Bulija. Napadi puni neistinitih i opasnih tvrdnji dešavaju se u situaciji kada JOB dobija nazad značajnu imovinu, kada od Beograda dobija, posle 80 godina, mogućnost povećanja groblja i, u saradnji sa republičkim i gradskim institucijama, približava se rešenju za memorijale na Starom sajmištu i Topovskim šupama - kaže Medić, i dodaje da napadi mogu uticati na jačanje antisemitizma i otpora prema sprovođenju Zakona o otklanjanju posledica Holokausta...
Ceo tekst iz lista Novosti (20.6.2018.)

14.6.2018 - Novi vandalski čin

Novi antisemitski udar na malu jevrejsku zajednicu u Zemunu.
U noći između 13. i 14. juna srušen je spomenik jedne od najstarijih jevrejskih porodica u Zemunu, spomenik Mair Sasonu. Kao i u svim prethodnim slučajevima skrnavljenja našeg groblja, poslednji zabeleženi bio je oktobra 2016, lokalna policija je izašla na uviđaj. Kako je saopšteno našem zakupcu na groblju, tužilac će proceniti da li ima osnova da se pokrene istraga protiv NN lica.
Imajući u vidu prethodna iskustva sa otkrivanjem sličnih vandalskih činova koji se s vremena na vreme dešavaju na našem groblju, a čiji počinioci nikada nisu otkriveni, možemo sa sigurnošću da tvrdimo da se ni ovog puta neće (namerno) pronaći počinioci.
Godinama unazad obaveštavamo policiju da se na našem groblju redovno okupljaju narkomani, učenici okolnih škola i naravno antisemiti, ali osim obećanja da će policija pojačati kontrolu na groblju, ništa konkretno se nije desilo.
Odavno je poznata činjenica da kada država hoće da spreči bilo koji vid nasilja ili napad na neku od manjinskih verskih zajednica, to može i da uradi. Zašto to neće da radi kada je Jevrejska opština Zemun u pitanju ostaje nejasno.

RTS o restituciji jevrejske imovine

U Dnevniku televizije RTS dana 3.6.2018. objavljen je prilog o restituciji jevrejske imovine po Zakonima o opštoj i crkvenoj restituciji, kao i po Zakonu o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama holokausta.

Insert sa ovom temom iz Dnevnika RTS ili klikom na sliku.

Saša Nećak: Podneo sam ostavku zbog stavova Veljka Đurića

Ja ne mogu da prihvatim da će, koliko sutra, na čelu Memorijala Staro sajmište, simbola stradanja Jevreja, biti čovek koji negira odgovornost Milana Nedića za smrt 3.684 ljudi, pretežno žena i dece, umorenih jezivom smrću samo zato što su bili Jevreji.
Uveren sam da svako ima pravo da se opredeli i usvoji, u skladu sa svojim moralnim vrednostima i dostignutim stepenom društvene svesti, bilo koju ideološku i političku opciju. Tako|e smatram da svako tu svoju opredeljenost mora da uskladi sa javnom funkcijom koju u ime društava obavlja, pa tako i direktor Muzeja žrtava genocida dr Veljko Đurić Mišina.
Kao antifašista, kao građanin Srbije i kao član Upravnog odbora Muzeja žrtava genocida obavezan sam da se u skladu sa mojim mogućnostima i sposobnostima, svim legalnim i legitimnim sredstvima suprotstavim prekrajanju istorijskih činjenica...
Ceo tekst iz rubrike dijalog lista Danas (29.5.2018.)

Imovina stradalih Jevreja od sada pod kontrolom
Vlada Srbije imenovala je predsednika odbora koji će voditi računa kako će biti trošeno 950.000 evra godišnje kao i svi prihodi od imovine koje jevrejske opštine dobijaju po zakonu o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta.

Dve i po godine od donošenja Zakona o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika, Vlada Srbije imenovala je svog člana u Odboru za nadzor, koji treba da nadgleda na koji način se troše znatne finansije koje jevrejske opštine dobijaju po ovom zakonu.
Predstavnik vlade, koji je i predsednik Odbora za nadzor, jeste docent dr Haris Dajč, istoričar sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, koji je bio uključen i u donošenje ovog zakona. Odbor kontroliše način na koji se troši 950.000 evra, koje Savez jevrejskih opština Srbije dobija iz budžeta svake godine, i prihodi stečeni od imovine koju Agencija za restituciju vraća jevrejskim opštinama po ovom zakonu. Osim predstavnika vlade, članovi odbora su i po dva predstavnika   Svetske jevrejske organizacije za restituciju u Srbiji i Saveza jevrejskih opština...
Ceo tekst sa sajta lilsta Politika (18.5.2018.)

10.5.2018 - Obeležen Dan sećanja na žrtve Holokausta u Beogradu

Na teritoriji Beograda stradalo je preko 11.000 Jevreja iz Beograda, Banata, centralne i južne Srbije, kao i jevrejskih izbeglica iz Austrije i Čehoslovačke.
Svečanom akademijom u nekadašnjem Spasićevom paviljonu na Starom sajmištu obeležen je Dan sećanja na žrtve Holokausta u Beogradu.
Akademiji su prisustvovali gradski menadžer Goran Vesić, predsednik Jevrejske opštine Beograd Danilo Medić, ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer Kam, rabin Isak Asiel, te potomci nastradalih Jevreja u logoru Staro sjamište.
Na početku svog obraćanja Vesić je kazao da je prva odluka prošlog saziva Skupštine Grada pre četiri godine bila da 10. maj proglasi Danom sećanja na žrtve Holokausta u Beogradu.
"Izabrali smo da nam ta odluka bude prva, jer smo na taj način želeli da pokažemo da želimo da se trajno sećamo svojih komšija Jevreja koji su stradali samo zato što su bili proganjani od strane nacista, obeleženi kao narod koji treba da nestane", kazao je Vesić...
...Predsednik Jevrejske zajednice Beograd Danilo Medić, navodeći da je neko morao da napravi kamion i dušegubke u kojima su stradali Jevreji, te da je neko morao da pusti i gas, kazao je da su svi oni znali šta rade, te da tu dolazi do pitanja lične odgovornosti svih tih ljudi koji su učestvovali u tom zločinu...
Ceo tekst sa sajta lilsta Kurir :: Video prilozi sa sajta Tanjuga ili klikom na sliku

Vesić: Jevrejsko groblje biće prošireno i rekonstruisano

Odlukom Grada Beograda Jevrejsko groblje biće prišireno, najavio je danas gradski menadžer Goran Vesić, ističući da to groblje pokazuje koliko je jevrejska zajednica bila važna u Beogradu i koliko je doprinela njegovom razvoju.
Vesić, koji je to groblje obišao sa ministrom za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoranom Đorđevićem i ambasadorkom Izraela u Srbiji Alonom Fišer Kam, rekao je da je to groblje kulturno-istorijski spomenik i da je danas bilo reči o njegovoj rekonstrukciji.
- Razgovarali smo o tome šta možemo da učinimo da se groblje renovira, jer ono je deo istorije Beograda. Beogradski Jevreji su deo naše istorije i sećanjem na te ljude pamtimo svoju istoriju - rekao je Vesić...
Ceo tekst sa sajta lilsta Blic (8.5.2018.)

26.4. 2018 - Predsednik JO Zemun gostovao na TV Pink

Povodom Dana holokausta i novijih izjava hrvatskih zvaničnika organizovan je razgovor o stradanjima u ustaškim logorima na televiziji Pink u emisiji Novi dan. Pored predsednika JO Zemun Nenada Fogela učestvovao je i istoričar Milan Koljanin kao i bivši logoraši Gojko Romčević i Jelena Buhać Radojčić koji su kao deca bili zatočenici "radnih" logora.
Video sa YouTube kanala TV Pink (kliknite na "skip" da uklonite reklamu)

FORMIRAN ODBOR
Vlada Srbije imenovala je dr Harisa Dajča, docenta Filozofskog fakulteta u Beogradu, za predsednika Odbora za nadzor nad sprovođenjem Zakona o otklanjanju posledica Holokausta. Tako je NO formiran posle više od godinu dana, jer se čekao delegat države. Svoje delegate već su izabrali jevrejska zajednica i Svetska jevrejska organizacija za restituciju. NO će kontrolisati trošenje 950.000 evra koje jevrejska zajednica dobija godišnje za razvoj, pomoć preživelima u Holokaustu, istraživačke i edukativne projekte.
V.C.S. (Izvor, Večernje novvosti 16.3.2017.)
RTS: U središtu pažnje
Kako će se odvijati proces vraćanja imovine Jevreja stradalih u Drugom svetskom ratu? Gosti su istoričar, doc.Haris Dajč, predsednik Odbora za nadzor i Strahinja Sekulić, direktor Agencije za restituciju...
Zvučni zapis iz emisije Radio Beograda 1

JASAN SUKOB INTERESA
Sve dok se ne promene dva člana Odbora za nadzor koje je delegirao Savez jevrejskih opština Srbije, predsednika Saveza Roberta Sabadoša i predsednika Finansijske komisije Rubena Dajča rad Odbora će biti podvrgnut sumnjama u ispravnost donetih odluka. Njih dvojica su tokom protekle godine bili inspiratori donošenja svih odluka o raspolaganju sa budžetskim sredstvima, pa u skladu sa principom sukoba interesa ne mogu u Odboru sami sebe da kontrolišu.
Primedba urednika sajta

Jevrejska opština kritikuje zajednicu: Savezu sa devetoro zaposlenih 200.000 evra
Jevrejska opština Beograd kritikuje način na koji Jevrejska zajednica troši novac. Medić: Imamo najviše članova, a dobijamo samo 86.000 evra

Oči članova svih 10 jevrejskih opština u Srbiji uprte su u Vladu, uz očekivanje da će, kako je nezvanično najavljeno, ove nedelje imenovati svog člana i ujedno predsednika Nadzornog odbora. Zadatak ovog odbora, sa čijim se formiranjem kasni duže od godinu dana, jeste da kontroliše raspolaganje ogromnom svotom novca, koju Savez jevrejskih opština od prošle godine dobija iz budžeta po Zakonu o otklanjanju posledica Holokausta....
Ceo tekst na sajtu Novosti od 15.3.2018.

Jevrejska opština: Godina trošenja, ali bez kočnica
Predsednik Jevrejske opštine Zemun Nenad Fogel i bivši predsednik Saveza jevrejskih opština Aleksandar Nećak
Nenad Fogel: Kockaju se ulaganjem u investicione fondove. Naša opština isključena

Kao neko ko ima direktan uvid u način na koji se deli 950.000 evra, koliko jevrejska zajednica prima godišnje, moram da kažem da su raspodela i trošenje bez ikakve kontrole obeležili prvu godinu otkako naša zajednica prima ogromna sredstva od Republike na ime obeštećenja za imovinu koja je ostala iza stradalih porodica, kaže za "Novosti" predsednik Jevrejske opštine Zemun Nenad Fogel...
Ceo tekst na sajtu Novosti od 9.3.2018.

“Novosti” istražuju: Dva miliona evra od jevrejske imovine bez kontrole?
Država još nije formirala nadzorni odbor koji proverava na šta se troše pare za žrtve Holokausta.
Sekulić: Sprečiti nenamensko trošenje novca

NI godinu i po od kada je donet Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta bez živih naslednika, po kome će jevrejskoj zajednici biti vraćene vredne nekretnine plus 950.000 evra godišnje iz budžeta za različite projekte, država nije formirala Nadzorni odbor koji bi kontrolisao na šta se ove ogromne pare troše!
Kako za "Novosti" objašnjava Robert Sabadoš, predsednik Saveza jevrejskih opština, zakon predviđa pet članova odbora: dva predstavnika jevrejske zajednice u Srbiji, dva člana Svetske jevrejske organizacije za restituciju i jednog kog delegira Vlada. Budući da jedino država nije izabrala svog predstavnika, Nadzorni odbor praktično ne postoji.
A upravo on je zadužen da kontroliše na koje projekte odlazi novac koji se godišnje direktno uplaćuje iz državne kase, ali i koje jevrejske opštine prihoduju od izdavanja nekretnina. Za godinu dana naplaćena kirija dostigla je milion evra, tako da su dosadašnji prihodi jevrejeske zajednice po zakonu iz 2016. ukupno oko dva miliona evra!...
Ceo tekst sa sajta Novosti (8.3.2018.)

JOŠ LjUDI ZASLUŽILO MEDALjU

O Pravednicima, Nenadov brat Milan Fogel, i istoričari Milan Ristović i Milan Koljanin, objavili su pre sedam godina knjigu "Pravednici među narodima - Srbija", čiji je urednik bio Nenad. Projekat se ove godine nastavlja jer su otkrili slučajeve još 15 ljudi koji su, kako kaže Nenad, zaslužili medalju. O njima će objaviti novu knjigu, koju je podržala država, ali ne i Savez jevrejskih opština....
Ceo tekst u Novostima od 4.3.2018.

Uhapšen napadač na radnike obezbeđenja!
Napadač je priveden na licu mesta

Policija je uhapsila Stefana P. (32) koji je pre podne bez povoda, napao i više puta udario u glavu radnike obezbeđenja Jevrejske opštine u Ulici Kralja Petra u Beogradu, Želimira E.(68) i Predraga E.(42).
Policajci Starog grada odmah su reagovali i na licu mesta priveli napadača.
Istraga je u toku.

Preneto sa sajta Pink, izveštava M.Mijatović. Objavljeno 5.3.2018.

Izložba fotografija “Na putu: Izrael”

U galeriji “Savremenici” Centra za kulturu Lazarevac otvorena je izložba fotografija pod nazivom “Na putu: Izrael” autora Igora Andrića. Izložba je organizovana u saradnji sa Ambasadom Izraela u Beogradu i deo je manifestacije “Festival stranih kultura” koji se održava od 19. do 21. februala u Centru za kulturu i Modernoj galeriji.
Festival stranih kultura je manifestacija koja je počela sa održavanjem pre dve godine, do sada je lazarevčanima približena kultura Australije a Centar za kulturu Lazarevac je realizovao i veoma uspešnu saradnju sa Ruskim kulturnim centrom.
Ovogodšnja manifestacija je otvorena izložbom “Na putu: Izrael” Igora Andrića, nakon čega je održana projekcija jednog od tri filma. Ostala dva će lazarevčani moći da pogledaju u utorak i sredu u Modernoj Galeriji...
Ceo tekst sa sajta GEM Info (20.2.2018.)

Poljski Senat usvojio sporni zakon o holokaustu

VARŠAVA - Poljski Senat usvojio je rano jutros nacrt zakona prema kojem se iznošenje tvrdnji o eventualnoj umješanosti Poljske u nacističke zločine na njenoj teritoriji, tokom Drugog svetskog rata, proglašava nezakonitim.
Nakon što je zakon usvojen u Donjem domu prošle nedjelje, sada je on izglasan i u Gornjem domu sa 57 glasova za, dok je 23 poslanika bilo protiv, prenosi Rojters.
Zakon takođe zabranjuje da se nacistički logori smrti u Poljskoj nazivaju "poljski".
Propisuje i novčane kazne odnosno maksimalno tri godine zatvora.
"Moramo da pošaljemo jasan signal svijetu da nećemo dopustiti da se nastavi sa uvredama na račun Poljske", rekao je zamijenik ministra pravde Patrik Jaki novinarima u parlamentu.
Poljska vlada saopštila je da namjera zakona nije da ograniči slobodu istraživanja ili diskusije o holokaustu, već zaštita državnog imena.
Predlog zakona izaziva već danima žestoke kritike Sjedinjenih Američkih Država i Izraela koji trvrdi da Poljska želi da prekraja istoriju i negira holokaust...
Ceo tekst sa sajta lista Nezavisne (1.2.2018.)

Puhovski: Zašto Hrvatska ne organizuje izložbu?

Gospodin Dačić je u pravu kada je rekao da je Hrvatska trebalo da organizuje izložbu o Jasenovcu, izjavio je politički analitičar Žarko Puhovski.
Istakao da bi za Nemačku bilo nezamislivo to da izložbu o Buhenvaldu ne organizuje nemačka država, preuzimajući deo istorijske odgovornosti.
Jest da je to deo srpske strategije ocrnjivanja Hrvatske, rekao je Puhovski Radio Slobodna Evropa, ali je, kako je naglasio, mnogo važnije da Hrvatska nikada nije sama u svetu napravila izložbu o jasenovačkom logoru.
Potpuno je nejasno zašto hrvatska država nikada nigde nije organizovala izložbu o Jasenovcu, valjda zato što se boje 'naših' unutrašnjih pritisaka, ali to pokazuje ključni problem. Nakon toga dolazi sve ostalo", ocenio je Puhovski.
Hrvatska bi trebalo da bude ta koja će promovisati osudu tog logora, pored ostalog, i takvim izložbama, rekao je Puhovski...
Ceo tekst sa sajta lista Danas (29.1.2018.)

26.1.2018 - Obeležen Dan sećanja na žrtve holokausta

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je u Beogradu da je u svim demokratskim državama aktuelna potreba da se iznova podseća na strahote holokausta, kao i da se kao neistinite odbace tvrdnje koje negiraju njegov karakter i obim stradanja...
Ceo tekst sa sajta N1

Sećanje na žrtve Holokausta – položeni venci na Starom sajmištu
Državna ceremonija povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, koji se u svetu obeležava 27. januara, održana je kod Spomenika žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu na Starom sajmištu u Beogradu. Nakon verskog obreda koji je obavio rabin Isak Asiel, preživeli logoraši, njihovi potomci, predstavnici države, ambasada i verskih institucija polaganjem venaca i belih ruža odali su počast ubijenima u Holokaustu...
Ceo tekst sa sajta RTS

Ministar Dačić otvorio izložbu "Jasenovac - pravo na nezaborav" u Ujedinjenim nacijama

Govor prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na svečanom otvaranju izložbe „Jasenovac-pravo na nezaborav" u Ujedinjenim nacijama:
"Dame i gospodo, Uvaženi gosti, Imam čast da kažem nekoliko reči povodom otvaranja izložbe o koncentracionom logoru i logoru smrti Jasenovac, u okviru obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na Holokaust, 27. januar, koji su proglasile Ujedinjene nacije u znak sećanja na dan oslobođenja Aušvica. Cilj ove izložbe nije samo da upozna međunarodnu javnost sa jednim malo poznatim poglavljem Drugog svetskog rata. Ona treba i da upozori na opasnosti od oživljavanja ideologije i političke prakse koje su dovele do takvih strahota. Deo takvih nastojanja su i nenaučne reinterpretacije događaja i procesa iz perioda Drugog svetskog rata koje postaju deo javnog govora i opravdavaju zločine. Naša dužnost je da se protiv toga borimo, jer zaborav zločina je novi zločin i poziv da se on ponovi
Jasenovac je bio najveći logor u Evropi kojim nisu upravljali nacisti. Njim su upravljale hrvatske ustaše, možda najneobičniji desničarski ekstremisti Evrope. Veliki britanski istoričar Hobsbaum piše da su ustaše sebe proglasili većim nacistima od SS-a i u tome je bio u pravu. Ustaše su dale originalni doprinos Holokaustu. Osim Jevreja i Roma, hteli su da istrebe i sve Srbe u svojoj državi, kao i Hrvate i muslimane antifašiste...
Ceo tekst sa sajta Ministarstva spoljnih poslova (26.1.2018.)

Dačić pozvao Plenkovića da oda počast žrtvama u Jasenovcu

Slovenija želi da prizna Palestinu kao nezavisnu državu

Slovenija želi uskoro da prizna Palestinu kao nezavisnu državu, izjavio je šef slovenačke diplomatije Karl Erjavec.
"Svi (druge zemlje članice EU) podržavaju slovenački pristup koji će se dogoditi ako parlament usvoji predlog za priznanje palestinske države", rekao je Erjavec u izjavi za POP TV.
Erjavec je govorio u Briselu gde je u poseti evropskim institucijama danas bio palestinski predsednik Mahmud Abas koji je zatražio od svih članica EU da priznaju Palestinu kao državu.
Devet zemalja EU je zvanično priznalo Palestinu. Jedina zemlja koja je to učinila u sastavu Unije je Švedska, dok su ostale to učinile pre članstva. Te zemlje su Češka, Slovačka, Mađarska, Poljska, Bugarska, Rumunija, Malta i Kipar.
Ceo tekst sa sajta N1 (22.1.2018.)

Abas pozvao EU da brzo prizna Palestinu kao nezavisnu državu

Palestinski predsednik Mahmud Abas pozvao je Evropsku uniju da "brzo" prizna Palestinu kao nezavisnu državu izražvajući spremnost za nastavak mirovnih pregovora sa Izraelom, javio je AFP.
"Zaista smatramo EU pravim partnerom i prijateljem i zbog toga pozivamo zemlje članice Unije da brzo priznaju Palestinu kao državu", rekao je Abas u Briselu gde traži podršku od evropskih institucija posle odluke američkog predsednika Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela.
Prema njegovim rečima, priznavanje palestinske države bi ohrabrilo palestinski narod da ima "nadu u mir".
Ceo tekst sa sajta N1 (22.1.2018.)

Gadi Taub, predavač na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalimu, za Danas
Ako se Izrael i Palestinci ne dogovore, imaće Jugoslaviju

Trampov stav o Jerusalimu velika šansa za Palestince. Postoji bolesna simbioza između izraelske okupacije i Palestinske uprave.
Proglašenje Jerusalima za glavni grad Izraela od predsednika Sjedinjenih Država Donalda Trampa Palestinci su mogli da prepoznaju kao svoje ogromno političko dostignuće.
Iz toga mogu da izvuku ogroman politički uspeh. Mogli su da iskoriste Trampov veoma uravnotežen govor jer je jedan predsednik SAD prvi put u istoriji rekao da su demarkacione linije u Jerusalimu otvorene za pregovore. On nije precizirao gde je demarkaciona linija, a na suprotstavljenim je stranama da o tome odluče. To znači da se SAD u načelu ne protive podeli Jerusalima - kaže u razgovoru za Danas Gadi Taub, viši predavač u Školi za javnu diplomatiju Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu...
Ceo tekst sa sajta Danas (19.12.2017.)

Alona Fišer-Kam : Priznavanje Jerusalima otvorilo je vrata miru

JERUSALIM je prestonica Izraela od 1949. godine, tako da je to za nas, Izraelce, nesporna realnost. U tom smislu, američka odluka ne treba da bude shvaćena kao promena realnosti, već kao njena potvrda.
Neposredno posle odluke američkog predsednika Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela, ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer-Kam, u intervjuu za “Novosti”, ističe ne samo da je to potvrda realnosti za Izraelce, već da bi to moglo da pruži i novi podstrek postizanju mira između Izraelaca i Palestinaca.
- Oštre reakcije različitih elemenata u arapskom i muslimanskom svetu ne samo da su pogrešne, već dovode u zabludu i opasne su, jer predstavljaju odluku kao promenu statusa kvo. Zapravo, Izrael ostaje privržen održavanju statusa kvo na svim svetim mestima u Jerusalimu, i nastaviće da garantuje slobodu bogosluženja podjednako za Jevreje, hrišćane i muslimane...
Ceo tekst sa sajta Novosti (10.12.2017.)

Tramp priznao Jerusalim kao novu prestonicu Izraela

Američki predsednik Donald Tramp poručio je da je došao trenutak da Jerusalim bude zvanično priznat kao prestonica Izraela. EU "ozbiljno zabrinuta" zbog odluke Trampa. Oštre osude i žestoke reakcije islamskih zemalja.
"Procenio sam da je vreme da Jerusalim zvanično priznamo kao prestonicu Izraela. Ovo nije ništa ni više, ni manje od priznavanja stvarnosti", istakao je Tramp u Beloj kući, dodajući da je priznanje Jerusalima odavno trebalo da se uradi i da je u najboljem interesu SAD, prenosi AP.
Ceo tekst i video sa sajta RTS (6.12.2017)

Bruka i sramota Roberta Sabadoša

Aleksandar Stojanović:
U navedenem tekstu nažalost je prikazano frapantno nepoznavanje najosnovnijih istorijskih činjenica od strane gospodina Sabadoša. Prvo, telegram da je Beograd "Judenfraj" nije poslao Milan Nedić, već načelnik Upravnog štaba nemačkog Vojnog zapovednika u Srbiji dr Harald Turner. O tome su pisali mnogi, uključujući i dr Valtera Manošeka koji je po toj rečenici naslovio svoje monumentalno delo o Holokaustu u okupiranoj Srbiji. Druga faza Sajmišta nema apsolutno nikakve veze sa Nedićem i njegovim režimom: tada je logor korišćen za Srbe sa prostora NDH, koje su tamo slale i ubijale Ustaše. Takvo nepoznavanje činjenica i proizvoljno arbitriranje o istorijskoj odgovornosti zaista je neverovatno za drugu deceniju 21. veka i vređa srpske žrtve. Ovim komentarom se ne abolira Nedić za njegovu kolaboraciju, negiranje ustavnog poretka države kojoj se zakleo na vernost (Kraljevine Jugoslavije), pomaganje nemačke ratne privrede i učešće u propagandi usmerenoj (između ostalog) i protiv Jevreja.

Predlažemo Robertu Sabadošu da ide na časove novije istorije kod onih koji znaju šta je i ko je pisao Hitleru. Može i da pročita katalog izložbe o Starom sajmištu koji su spremili Nenad i Milan Fogel i dr Milan Koljanin.

Predmetni intervju:
Logor Staro Sajmište čeka da bude dostojno obeležen
Zakon o žrtvama holokausta dragocen je pomak za jevrejsku zajednicu, kaže Robert Sabadoš, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije

Subotica – Nedavno je za predsednika Saveza jevrejskih opština Srbije izabran predsednik subotičke Jevrejske opštine, advokat Robert Sabadoš.
Pod okriljem Saveza nalazi se deset jevrejskih opština od Subotice i Sombora do Niša koje okupljaju oko tri hiljade Jevreja u čitavoj Srbiji. Mnoge od jevrejskih opština imaju tek 20 do 30 članova, poput Niša ili Kikinde, u Somboru je oko 50 članova, a ostale imaju preko 100 članova. Među njima najveća je beogradska Jevrejska opština.
Robert Sabadoš navodi ove podatke kao ilustraciju koliko su skromne mogućnosti jevrejskih opština po Srbiji da se nose sa aktuelnim problemima koje donosi novi zakon o restituciji...
Ceo tekst sa sajta Politike. Objavljeno 5.6.2017.

Program obeštećenja za preživele Holokausta pokrenut u Srbiji

Tekst Jovane Gec, Associated Press, o projektu na sajtu Charlotte Observera.
(na engleskom)

Objavljeno 5.4. 2017.

Obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta
Srbija će večno pamtiti žrtve Holokausta

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da bez praštanja ne bi mogla da se izgrade prijateljstva sa državama iz kojih su potekli oni koji su osmišljavali logore poput Aušvica, Jasenovca i Starog sajmišta.
"U našem sećanju je opomena, u našem oprostu poziv da zajedno izgrađujemo budućnost čovečanstva koje živi u miru, razumevanju, uvažavanju, bez neprijateljstva, osvete i mržnje", kazao je Nikolić na beogradskom Starom sajmištu gde je predvodio državnu ceremoniju obeležavanja Dana sećanja na žrtve holokausta...
Ceo tekst sa sajta Mondo.rs (27.1.2017.)

Australija uz Izrael

Australski premijer Malcolm Turnbull ošto je osudio Rezoluciju 2334 Ujedinjenih nacija, nazivajući meru "duboko uznemirujućom."
Nakon zahteva za podršku rešenja takozvane dve države, Turnbull je u petak u Sinagogi u Sidneju rekao da mir može doći samo kroz pregovore između obe strane.
Kako navodi Australian Jewish News Turnbull je ovo rekao tokom ceremonije paljenja svećica na hanukiji u Sinagogi u australijskom najvećem gradu.
Ceo tekst sa sajta NY Post. (na engleskom) Objavljeno 30.12.2016.

Otvorena izložba “Istorija Jevreja u Velikoj Kikindi” u Muzeju

Knjiga o istoriji Jevreja u Velikoj Kikindi predstavlja zbornik radova četiri kikindska istoričara: Vladislava Vujina, kustosa istoričara Narodnog muzeja Kikinda i urednika knjige, Tijane Rupčić i Srđana Sivčeva, zaposlenih u Istorijskom arhivu Kikinda i Marka Miloševa, profesora istorije. Zbornik, po ceni od 500 dinara, možete kupiti na biletarnici Muzeja.
Projekat je podržan od strane Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.
Preneto sa sajta CIVILION. Objavljeno 25.12.2016. ( Foto: Narodni muzej Kikinda )

Mračne tajne Savamale: Smrt beogradskih Jevreja u kamionu gasnoj komori u Drugom svetskom ratu

Bio je početak oktobra meseca 1953. godine kada je u Priboj, gradić na jugozapadu Srbije, iz Austrije stiglo troje ljudi u velikom kamionu. U grupi su bili vozač Numan Zekić, rukovodilac nove fabrike koja je upravo izgrađena u mestu, Vehbo Vrcić, i predstavnik austrijske kompanije Saurer Werke, Karl Eger, od koje je upravo kupljena licenca za proizvodnju novog vozila, modela „6 GGF-L".
Mesec dana kasnije, 30. oktobra iste godine, u 10.30 časova začula se fabrička sirena u krugu postrojenja: sa proizvodne trake upravo je sišao prvi proizvedeni kamion po austrijskoj licenci, na čijoj dugačkoj „njušci" je ponosno stajala domaća oznaka – FAP. Vozilo je odmah čekao kupac, direktor Autotransportnog preduzeća iz grada Sjenice. Uz glasno „ura" okupljenih radnika, uzbuđeno je razbio flašu šampanjca o karoseriju...
...Ono što FAP-ovci nisu znali o modelu čiju su licencu kupili, pomenutom 6GGF-L, bila je mračna istorijska premijera tog kamiona u Beogradu jedanaest godina ranije...
Ceo tekst sa sajta Vice. Objavljeno 8.12.2016.

Vesić: U pripremi Zakon o Starom sajmištu

Srbija je jedna od retkih zemalja koja je pristupila rešavanju problema povraćaja imovine Jevreja koju zbog Holokausta nije imao ko da nasledi, izjavio je danas gradski menadžer Goran Vesić.
Grad je podržao tu inicijativu i zajedno sa Agencijom za restituciju insistirao da se usvoji takav zakon, rekao je Vesić koji je danas u Beogradu prisustvovao konferenciji „Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika- istorijat i primena”.
„Vlada Srbije je ove godine donela hrabar zakon iz prostog razloga što mi nismo bogata zemlja. Mnogo bogatije zemlje od nas još uvek nisu rešile ovo pitanje, a mi smo to uradili jer je ovde u pitanju istorijska pravda i nešto što mora da se reši”, istakao je Vesić novinarima nakon konferencije održane u Agenciji za restituciju.
Nažalost, skoro 80 godina od Holokausta, pitanje povraćaja imovine još uvek nije rešeno, rekao je Vesić i dodao da je situacija takva ne samo u Srbiji, već i u drugim zemljama...
Ceo tekst sa sajta Politike. Objavljeno 7.12.2016.

24.11.2016 - Život i delo Prof. dr Leona Kojena

(Foto galerija klikom na sliku)

Na  65. sastanku Sekcije za istoriju medicine Srpskog lekarskog društva u njihovim prostorijama je održano predavanje posvećeno životu i delu Prof. dr Leona Kojena. Prof. dr Leon Kojen je rođen 1876. a umro je 1949. godine u Beogradu.
Ugledni predavači su povodom 140 godina od rođenja profesora Kojena obradi nekoliko tema vezanih za njegov život i profesionalni rad.
Dr Zoran Vacić je govorio o životnom putu Leona Kojena. "Rat je dočekao u činu rezervnog sanitetskog potpukovnika. O svojim ratnim godinama dr Leon Кojen piše: „1941 godine bio sam konzultativni hirurg i na tom položaju me je zatekla kapitulacija. Po dolasku neprijatelja bio sam odmah interniran i odveden u logor, vođen do Graca“.
Na ličnu intervenciju italijanske kraljice Jelene, koju je ranije lečio, biva pušten iz logora.
Profesor dr Leon Кojen, unuk našeg junaka dr Leona Кojena, veruje da je do intervencije italijanske kraljice došlo na traženje nekog iz kuće Кarađorđevića, najverovatnije princa Đorđa, koji je okupaciju proveo u Beogradu.
Leon Кojen o tim vremenima piše: „Zatim sam sproveden u Beograd i tu sam bio u kućnjem zatvoru do januara 1942. kada sam uspeo da se prebacim u Italiju gde sam ostao više meseci.“
Dr Leon Кojen je pred Drugi svetski rat operisao rumunskog kralja Ferdinanda. U pitanju je bio karcinom rektuma, i tada je postao glavni lekar konzula Rumunskog dvora. Po nekim izvorima, na intervenciju Rumunskog dvora dobija putne isprave za odlazak iz Srbije. Sproveden je Italiju, u Modenu 20. marta 1942. Tu je bio konfiniran u staroj lekarskoj jevrejskoj porodici. Italijanske vlasti dozvoljavaju Кojenu da 7. septembra 1942. emigrira u Englesku.
Leon Кojen je u Londonu aktivno radio u Društvu Crvenog Кrsta i pomogao mnogo u dobijanju pomoći za obnovu Jugoslavije."
Samo nekoliko dana po oslobođenju Srbije, 26. oktobra 1944. vraća se u zemlju i odmah uključuje u organizovanje hirurške službe koja je u to vreme zbrinjavala ranjenike koji su dolazili sa Sremskog fronta.
Akademik Radoje Čolović je svoje predavanje posvetio njegovoj ulozi u osnivanju urologije u Srbiji i Jugoslaviji. Izneo je jedan interesantan podatak vezan za dr Kojena i prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića. Naime, za vreme Prvog svetskog rata dr Kojen je u Skadru sa još jednim kolegom operisao Aleksandra Karađorđevića. Od tada počinje njihovo prisno prijateljstvo koje je trajalo sve do pogibije Karađorđevića u Marseju 1933. godine.
O učešću dr Kojena u  Balkanskim ratovima, ratu sa Bugarskom 1913. i u Prvom svetskom ratu govorio je dr sci. Aleksandar Nedok. U uvodu predavanja veoma pohvalno je govorio o lekarima Jevrejima i njihovom učešću u svim pomenutim ratovima. Bilo ih je više od 20. Uglavnom su to bili sefardi koji su bili neraskidivi deo Srbije. Kao potvrda takvih njihovih osećanja napomenuo je da je u ličnim kartonima lekara Jevreja uvek stajalo da su Srbi mojsijeve vere! Još jedna zanimljivost je vredna pomena. Naime uoči proboja Solunskog fronta francuska armija je tražila od Srbije da joj dodeli jednog hirurga koji će zbrinjavati francuske ranjenike. Kao francuski đak dr. Kojen je bio prvi izbor.
Na kraju predavanja posvećenih dr. Kojenu o njegovom radu na Medicinskom fakultetu u Beogradu govorila je Prof. dr Snežana Veljković. Bez obzira na prisno prijateljstvo sa kraljem Aleksandrom Karađorđevićem, dr. Kojen je tek 1933. godine izabran za vanrednog profesora, sa punih 55 godina života. Po oslobođenju izabran je za redovnog profesora, ali je nažalost već posle par godina preminuo.

9.10.2016 - Vandalizam na Jevrejskom groblju u Zemunu

Grob porodice Polgar

U nedelju 9. oktobra 2016. godine „nepoznati izvršioci“ porušili su četiri spomenika stara više od stotinu godina. Ovo je već drugi slučaj u poslednjih dva meseca da je naše groblje meta vandala. Prvo su nepoznati vandali pokušali da otvore grobnicu na najvećem spomeniku na groblju, spomeniku porodice Polgar. Na drugom spomeniku su iskopali veliku rupu, valjda tražeći dragocenosti. Da su se bolje informisali znali bi da se Jevreji ne sahranjuju sa zlatom i nakitom.
Predsednik JOZ Nenad Fogel obišao je u ponedeljak sa dva inspektora MUP Zemun porušene spomenike. Motivi ovog vandalskog čina su za sada nepoznati. Poznato je samo da se učenici iz obližnje srednje škole okupljaju na našem groblju gde se drogiraju (nalazili smo igle i špriceve), puše i „ubijaju“ vreme kada beže sa nastave. O tome bi svakako moralo da povede računa i rukovodstvo škole.
Nenad Fogel će tražiti hitan sastanak sa direktorom škole kako bi ga upozorio na ono što oni odavno znaju ali su izgleda nemoći na to spreče. Od inspektora MUPa smo dobili obećanje da će pojačati nadzor nad grobljem, ne samo našim već i kataločkim i pravoslavnim koja su praktično jedna celina.

Uporedni snimci pre i posle vandalizma od 9. oktobra 2016.
Samuel Dojč/Samuel Deutsch
sahranjen 1909
Emanuel Binder
sahranjen 1908
Žak Hercl/Jaques Herzl
sahranjen 1915.
Samuel Švicer/Samuel Scwitzer
sahranjen 1911

 

Preminuo nobelovac Eli Vizel

Dobitnik Nobelove nagrade za mir i jedan od ljudi koji su preživeli Holokaust Eli Vizel preminuo je danas u 87. godini života.
Vizel je bio plodan pisac, koji je iza sebe ostavio 57 knjiga, uglavnom pisanih na francuskom i engleskom jeziku. 
Bio je politički aktivista, najpoznatiji po svojoj ulozi u predstavljanju svetu šta je zapravo značio Holokaust.
Svojim memoarima "Noć", zasnovanim na sopstvenom iskustvu, kada je kao tinejdžer bio u koncentracionom logoru Aušvic, uspeo je u postratovskom periodu da podseća i održi sećanje na stravične zločine koje su činili nacisti.
Nobelovu nagradu za mir dobio je 1986.
Javnost ga pamti i po tome što se 2012. godine odrekao mađarske državne nagrade koju je dobio 2004, u znak protesta zbog "zataškavanja" uloge bivših mađarskih vlasti u deporatciji Jevreja tokom Drugog svetskog rata...
Ceo tekst sa sajta N1 TV. Objavljeno 2.7.2016.

Učilište je svetije mesto od molitvenog prostora

Koncertima u Zadužbini Ilije M. Kolarca i u dvorištu sinagoge, molitvom i predavanjem Ilana Fridmana iz Izraela, jedina aktivna jevrejska bogomolja u Beogradu i u centralnoj Srbiji sinagoga Sukat Šalom ovog vikenda obeležiće 90. rođendan.
- Na koncertu na Kolarcu nastupiće ansambl Šaila Utfila i najstariji jevrejski hor ne samo na Balkanu "Braća Baruh", ranije poznat kao Srpsko-jevrejsko pevačko društvo. U prvom delu koncerta biće izvedena muzička drama "Las Coplas de Yozef Ha - Tsadik". To je jevrejski notni rukopis iz Turske zamišljen kao mjuzikl, koji je Stefan Sablić oživeo. Izvode ga ansambl i hor, a drugom delu koncerta "Braća Baruh" izvodi svoj program horske duhovne i svetovna muzike. U subotu uveče ansambl Gulaža iz Izraela, u okviru Etno fjužn festa, u dvorištu sinagoge izvešće muziku Jevreja iz Jermenije i Severne Afrike - kaže u razgovoru za Danas rabin Isak Asijel.
Prema njegovim rečima, sinagoga u Ulici maršala Birjuzova je aškenaška, mada se u njoj sada služi po sefardskoj tradiciji, zato što su posle Drugog svetskog rata svi rabini bili sefardi.
- Pre Drugog svetskog rata bilo je 10.000 sefardskih Jevreja i dve hiljade Aškenaza, što je bilo oko 10 posto populacije u Beogradu. Ali, posle Drugog svetskog rata to više nije bilo važno, kao ni sada kad u Beogradu živi 1.400 Jevreja. Tom broju treba dodati još 400-500 članova jevrejske zajednice koji trenutno ne žive ovde. U celoj Srbiji ima do 3.000 Jevreja - objašnjava rabin Asijel i napominje da posle Holokausta Beograd nije izuzetak po tome što Aškenazi i Sefardi koriste istu sinagogu...
Ceo tekst sa sajta Danas.rs. Objavljeno 16.6.2016.

Vraćena aškenaska sinagoga u Zemunu

Agencija za restituciju vratila je 19. maja Jevrejskoj opštini sinagogu u Zemunu. Sinagoga je vraćena po Zakonu o restituciji imovine crkvama i verskim zajednicama, a Jevrejska opština Zemun obavezala se da će da omogući zakupcima dalje korišćenje prostora u skladu sa ugovorom. Reč je o Udruženju srpsko-jevrejskog prijateljstva „Vitezovi hrama Jerusalima“ i „Sač plus“. Država sada ima rok od mesec dana da pokrene upravni spor, ukoliko je nezadovoljna.
Temelji sinagoge su postavljeni 1850. godine, na mestu starog sefardskog hrama,osveštana je i osposobljena 1863. Izgrađena je od donacija jevrejskih domaćinstava-svako je davao u skladu sa svojim mogućnostima. Međutim, to nije bilo dovoljno, pa su sedišta u sinagogi davana u zakup. Narednih osamdesetak godina, do okupacije, ovde je bilo stecište verskog i kulturnog života malobrojnih zemunskih aškenaza...
Ceo tekst sa sajta Zemunskih novina. Objavljeno 25.5.2016.

U Arhivu Beograda otvorena izložba o holokaustu
Ambasadori Izraela i Nemačke u Srbiji Josef Levi i Aksel Ditman otvorili su danas izložbu "Oktobar 1941. godine" u Istorijskom arhivu Beograda.

Ambasadori Izraela i Nemačke u Srbiji Josef Levi i Aksel Ditman otvorili su danas izložbu "Oktobar 1941. godine" u Istorijskom arhivu Beograda.
Kroz arhivsku građu i štampu na 32 panoa predstavljen je svaki dan u oktobru 1941. godine, kada su u Srbiji započete masovne odmazde nad civilima, Srbima, Jevrejima i Romima.
To je vodilo ka poslednjoj fazi Holokausta u Srbiji - sistematskom ubijanju preostalih Jevreja žena i dece zatvorenih u logoru Sajmište u Beogradu, koristeći ozloglašeni gasni kamion, tzv. dušegupke.
Ambasador Izraela u Srbiji Josef Levi rekao je da ne treba zaboraviti ono što se dogodilo na Sajmištu i da treba negovati to sećanje. On je podsetio da je u Drugom svetskom ratu u Evropi stradalo šest miliona Jevreja, muškaraca, žena, dece, beba od strane nacističkih okupatora.
Levi kaže da su Jevreji masovno ubijali od strane nacističkih okupatora, ali da su ubistva izvršavali i ustaše, mađarska žandarmerija, ali je bilo i Srba koji su izvršavali naređenja okupatora...
Ceo tekst sa sajta Tanjuga. Objavljeno 20.4.2016.

Usvojen zakon o imovini žrtava holokausta
Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika.

U Zakonu se kaže da se finansijska podrška Savezu jevrejskih opština obezbeđuje iz budžeta Srbije, u vidu uplata novčanih sredstva, čiji je ukupan iznos opredeljen na iznos od 950.000 evra na nivou kalendarske godine, na period od 25 godina, počev od 1. januara 2017. godine.
Savez i jevrejska opština upravljaju prihodima i usmeravaju ih u proučavanje i dokumentovanje perioda holokausta, u naučno-istraživačke projekte u vezi sa holokaustom, obrazovanje o holokaustu, finansiranje školovanja i stipendiranja studenata i mladih talentata iz Srbije...
U tom aktu se kaže i da zahtev za vraćanje imovine podnosi jevrejska opština, a da postupak vodi Agencija za restituciju, koja utvrđuje sve činjenice i okolnosti i donosi rešenje kojim se zahtev usvaja i utvrđuje imovina koja se prenosi u svojinu jevrejskoj opštini ili kojim se zahtev odbija kao neosnovan.
Zahtev za vraćenje imovine pojedinačnih bivših vlasnika podnosi se u roku od tri godine od dana stupanja na snagu ovog zakona...
Ceo tekst sa sajta Tanjuga. Objavljeno 12.2.2016.

Uskoro izgradnja Memorijalnog centra na Starom sajmištu

Srbija će doneti zakonski okvir koji će, posle mnogo godina, pružiti pravdu jevrejskoj zajednici za strahote kroz koje su prošle porodice koje su ostale bez naslednika, poručio je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić. Ipak, ovaj dan ne može da prođe bez podsećanja da Beograd još uvek nema Memorijalni centar na Starom Sajmištu.
Preneto sa stranice sajta N1 TV od 27.1.2016. :: video

Položeni venci na Starom sajmištu

Na Spomenik žrtvama genocida na Starom sajmištu u Beogradu, mestu nekadašnjeg nacističkog logora tokom Drugog svetskog rata, danas su položeni venci i odata počast žrtvama. Na komemoraciji povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta vence su položili predsednik Srbije Tomislav Nikolić, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević.
Na spomenik su položili vence i predstavnici Udruženja logoraša, preživeli i članovi porodica stradalih, diplomatski predstavnici i predstavnici Saveza jevrejskih opština Srbije i Saveta romske nacionalne manjine.
Nikolić je podsetio da je prošla 71 godina od kada je oslobođen Aušvic, najozloglašeniji koncentracioni logor, i istakao da se nikad ne sme zaboraviti stradanje nevinih žrtava.
„Danas kada postoji pojava negacije holokausta, ne sme se zaboraviti stradanje Jevreja, Srba, Roma i svih nevinih ljudi. Svet se menja i svi moramo da budemo svesni da doprinosimo oblikovanju budućnosti i da uložimo maksimalni napor da generacije žive u miru i slozi”, kazao je predsednik Srbije...
Ceo tekst sa sajta Politike. Objavljeno 27.1.2016.

ISPRAVLJANJE NEPRAVDE
Srbija Jevrejskim zajednicama vraća imovinu žžrtava holokausta i daje 950.000 evra godišnje

Država Srbija planira da ublaži nepravdu prema žrtvama holokausta koje nemaju naslednike tako što će jevrejskim zajednicama u našoj zemlji, ne samo vratiti imovinu oduzetu od tih žrtava, već će im svake godine narednih četvrt veka uplaćivati po 950.000 evra radi proučavanja tog zločina nad Jevrejima tokom Drugog svetskog rata.
Ova pitanja treba da budu uredjena Zakonom o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama holokausta bez živih naslednika, koji je u fazi pripreme predloga za Vladu i čije se usvajanje u parlamentu očekuje u najskorije vreme.
Predsednik radne grupe za izradu nacrta Zakona Gordana Stamenić u izjavi za Tanjug objašnila je zašto Srbija donosi taj zakon kada nije učestvovala u proganjanju i ubijanju Jevreja...
Ceo tekst sa sajta Blica. Objavljeno 16.1.2016.

 

4.11.2015 - Jevrejska opština Pančevo obeležila godišnjicu stradanja Jevreja i Roma u Jabuci

(Foto galerija klikom na sliku)

U organizaciji Jevrejske opštine Pančevo i grada Pančeva obeležena je godišnjica velikog stradanja Jevreja 4. i 5. novembra 1941. godine. U samo dva dana nacisti su na ledini nadomak sela Jabuke ubili 2200 Jevreja deportovanih iz Jevrejskog logora Zemun. To je takođe mesto velikog stradanja Roma iz okolnih mesta. Glumac Miroslav Žužić odrecitovao je pesmu "Kad sam bio garav" koju je Miroslav Antić posvetio svom školskom drugu Romu Miletu „Dileji“ koji je sa hiljadama ostalih stradao na ovom mestu.
Prisutnima se obratio i direktor istorijskog arhiva Pančeva Milan Jakšić koji je prisutne upoznao sa istorijatom stradanja Jevreja iz Pančeva. Na kraju je pročitao i odlomak iz dnevnika nacističkog oficira koji je bio zadužen za streljanje 2200 Jevreja. Taj isti zapis je nešto kasnije pročitao i gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov. Nj.e. Ambasador Izraela u Srbiji Josif Levi je u kratkom govoru ukazao da se na mnogim komemoracijama sreće sa predstavnicima jevrejskih zajednica ali da bi voleo kada bi se na ovakvim komemoracijama sretao i sa predstavnicima hrišćanskih i muslimanskih zajednica kako bi zajedno odali dužnu poštu nevino stradalim građanima.
Na obeležavanju godišnjice bili su prisutni svi predstavnici jevrejskih opština iz Srbije koji su na kraju komemoracije položili vence na devastirano spomen obeležje. O nebrizi grada za očuvanje spomenika glavni urednik sajta JO Zemun razgovarao je sa članom gradskog veća Pančeva, dramskim umetnikom Milenkom Pavlovim. Pavlov je istakao jedan nesvakidašnji potez koji je uradio kada mu je dato da potpiše troškove za podizanje spomenika ispred gradske biblioteke. On je naime tražio da se obezbede sredstva i za njegovo čuvanje. Spomenik na Jabučkom putu sam za sebe svedoči koliko je potrebno čuvati naše spomenike. O tome kako će u budućnosti izgledati komemoracije ispred golog betona, kome su vandali oduzeli identitet, odlučuju oni koji su zaduženi za njihovo održavanje, a to je upravo grad Pančevo. Nije dovoljno jednom godišnje, „milom ili silom“, doći ispred spomenika i održati unapred pripremljen govor u kome će se lamentirati nad stradalima, dok o preuzetim obavezama održavanja ovog i sličnih spomenika niko ne brine. Mislite o tome gradonačelniče Pančeva.

O ovome izveštava i sajt Opštine Pančevo

16.6.2015 - Obeležena 71. godišnjica deportacije Jevreja iz Subotice

Polaganjem venaca na spomenik stradalim Jevrejima kod nekadašnjeg geta, u ulici Pala Papa, prigodnim programom u Sinagogi i polaganjem venaca na spomenik u dvorištu Sinagoge, podignut u znak sećanja na 4.000 Jevreja nestalih u nacističkim logorima smrti tokom Drugog svetskog rata, obeležena je 71. godišnjica deportacije Jevreja iz Subotice. Subotički Jevreji su 16. juna 1944. deportovani u tranzitne logore, a potom u Aušvic i druge koncentracione logore širom Evrope.
Član Jevrejske opštine Subotica Aleksandar Nećak smatra da je Holokaust jedino mogao da se desi u Evropi gde je, kako je rekao, bio religijski antisemitizam duboko ukorenjen i strašno rasprostranjen -zato je program Nacističke partije tako lako prihvaćen i sproveden. Svedoci smo, nažalost, porasta nacizma, raznoraznih oblika fašizma i nacionalizma svih vrsta koji nikada nikome nije doneo dobro. Kod nas nema fizičkih napada na Jevreje, ali ima antisemitskih ispada kroz razne brošure, knjige i literaturu, a naša država i naše celokupno društvo povodom toga ništa ne preduzimaju – kazao je Nećak.
Vence na spomenik u dvorištu Sinagoge položili su dr Janoš Babić, generalni konzul Mađarske u Subotici, načelnik Severnobačkog upravnog okruga Dragi Vučković, gradonačelnik Jene Maglai i predsednik Skupštine grada Ilija Maravić, delegacije Gradskog udruženja penzionera Subotica, Saveza jevrejskih opština Srbije, jevrejskih opština Beograd, Zemun, Novi Sad, Zrenjanin, Kikinda i Subotica i predstavnici pojedinih udruženja i političkih partija.
Preuzeto sa zvaničnog sajta grada Subotice. Fotografije preuzete sa sajta Subotica info i Subotica com.

Sekulić: Doneti zakon o imovini oduzetoj Jevrejima

Direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić izjavio je danas da je intenziviran rad na pripremi posebnog zakona o jevrejskoj imovini oduzetoj tokom holokausta, i da će on sigurno biti donet.
On je novinarima nakon otvaranja konferencije "Holokaust i restitucija" rekao da bi bila "velika sramota" za Srbiju da ne donese taj zakon, za koji on očekuje da će biti donet u vrlo kratkom roku.
Na otvaranju skupa, kojem su prisustvovali gosti iz SAD, šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport, ambasadori SAD, Izraela i Kanade, predstavnici Jevrejske zajedince i gradonačelnik Beograda Siniša Mali, Sekulić je rekao da pljačka jevrejske imovine nije bila samo posledica holokausta, već i jedan od glavnih motiva i da je zato i poništavanje posledica te pljačke jedan od prioritetnih zadataka Srbije.
"Nadam se da će kao posledica konferencije doći do ubrzanja izrade zakona imovine koja je ostala bez naslednika", rekao je Sekulić i naveo da su učesnici konferencije poslali "fino upozorenje Srbiji" da donese taj zakon...
Ceo tekst sa sajta Tanjuga. Objavljeno 11.5.2015.

Rohani: Postignut okvirni sporazum o nuklearnom programu

LOZANA - Rešenje o ključnim tačkama sporazuma o iranskom nuklearnom programu je postignuto, saopštio je danas iranski predsednik Hasan Rohani.
Rohani je istakao da će rad na nacrtu konačnog sporazuma, koji treba biti gotov do 30. juna, početi odmah, prenosi Raša tudej.
Prema sporazumu, Teheran je pristao da smanji broj centrifuga na 6.000, sa sadašnjih 19.000, pišu iranski mediji.
Sporazum bi trebalo da bude na snazi narednih deset godina. "Rešenje je pronađeno. Odmah počinjemo da radimo na nacrtu konačnog sporazuma", izjavio je šef iranske diplomatije Džavad Zarif u Lozani.
I nemačko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je na Tviteru da je postignut okvirni sporazum o iranskom nuklernom programu.
Danas je osmi dan razgovora u švajcarskom gradu, nakon što je probijen ranije postavljeni rok za postizanje okvirnog sporazuma, 31. mart.
Ceo tekst sa sajta Tanjuga. Objavljeno 2.4.2015.

Prošetao je gradom s jevrejskom kapicom da vidi reakcije: Rezultat je šokantan

Novinar jevrejskog informativnog sajta NRB odlučio je da proveri koliko su pariske ulice bezbedne za Jevreje - tako što je na glavu stavio jevrejsku kapicu i skrivenom kamerom snimao reakcije prolaznika.
Civika Klajn je desetak sati mirno šetao gradom sa tradicionalnom jevrejskom kapicom (kipa ili jarmulka) na glavi i karakterističnim resama na odeći (tzv. cicit), Pročitajte još Oland: Napadi na Jevreje i muslimane prete Francuskoj a zabeležene reakcije navode na zaključak da je antisemitizam prilično rasprostranjen u francuskoj prestonici.
Prolaznici ga maltretiraju i uznemiravaju, prete mu, pljuju ga i čak nazivaju “psom”...
Ceo tekst sa sajta Blic Online. Objavljeno 18.2.2015.

"Holokaust je istorijska sramota"
Holokaust je najsramnija i najgnusnija pojava u celokupnoj ljudskoj istoriji, izjavio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić

Predsednik je uz vojne i državne počasti položio venac na Starom sajmištu povodom obeležavanja 27. januara - Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta. Tom prilikom on je rekao da Srbija nikada neće zaboraviti zločine nad svojim i prijateljskim jevrejskim narodom. On je podsetio okupljene da se ove godine obeležava jedan značajan zajednički jubilej - 70 godina od pobede nad fašizmom.
"Pre 70 godina srušene su žičane ograde logora za uništenje jednog naroda. Iza zidova su bili ljudi koji su, da bi preživeli, zid izgradili u sebi, ljudi koji više nisu verovali da je život moguć, da je sloboda moguća. Sedamdeset godina traje napor da se otkrije istina o stradanju u Holokaustu i da što više ljudi upozna istinu. Da li će istina ostati u pamćenju budućih pokolenja, zavisi od napora svakog od nas", rekao je Nikolić. Zato je, podvukao je on, insistiranje na obeležavanju jubileja pobede nad fašizmom danas značajnije nego ikad...
Ceo tekst sa sajta B92. Objavljeno 27.1.2015.

Kome smeta rabin Isak Asiel

U poslednjem broju magazina Tabloid objavljeno je nepotpisano pismo „jednog od poštovalaca jevrejske kulture”. Naslov redakcije i sam tekst pokazuju jasnu želju da se ukalja, ne samo ime rabina Asiela, već da se baci ljaga i na celu jevrejsku zajednicu u Srbiji. Rabin Isak Asiel je službenik Saveza jevrejskih opština Srbije i jedina dužnost mu je da se bavi verskim poslovima. Može se našem rabinu mnogo toga zameriti, ali nikako ne stoji konstatacija da „...ono što vređa javno je njegov odnos prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, javnim republičkim i gradskim institucijama, kao i javnim i svečanim događajima od značaja za istorijsko i kulturno nasleđe Srbije.”. Naprotiv, u tekstu Meira Gaona govori se da je rabin izašao iz okvira svojih nadležnosti te da je dao podršku povlačenju Zakona o diskriminaciji. Ono što nije napisao je da je on podršku dao Srpskoj pravoslavnoj crkvi koja je autor apela za povlačenja navedenog zakona. Zbog njegovog mešanja u nadležnosti koje ima predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije bio je više puta javno kritikovan, kako u zajednici tako i u javnim glasilima, pa i od potpisnika ovih redova. Posle tog događaja rabin Isak Asiel je prekinuo sa javnim istupanjima, osim kada je reč o verskim pitanjima. Glavna zamerka upućena rabinu da ne poštuje državne institucije „Svojim neprisustvovanjima i neučestvovanjima, a samim tim omalovažavanjem institucija i autoriteta, posebno verskih, podvlači svoj krajnje divergentan stav prema svemu što je srpsko.” nije uslovljeno željom rabina već je regulisano odredbama Statuta Saveza jevrejskih opština Srbije koji jasno stavlja na znanje ko je zadužen za saradnju sa državnim institucijama i verskim zajednicama. Ne može službenik Saveza, pa makar to bio i rabin, da preuzme nadležnosti predsednika Saveza i predsednika jevrejskih opština u Srbiji.
Ostale tvrdnje iznete u pismu, koje bi se pre moglo nazvati pamfletom protiv rabina, ne zaslužuju naš komentar, pre svega zbog činjenice da zadiru u privatnost rabina. Ukoliko rabin Isak Asiel želi da odgovori na ostale tvrdnje iznete u pismu, naš sajt mu stoji na raspolaganju.
Glavni i odgovorni urednik Nenad Fogel

Tekst sa sajta Tabloid.rs. Objavljeno 13.1.2015.

Savet bezbednosti odbacio palestinsku rezoluciju

SBNJUJORK - Savet bezbednosti UN odbacio je večeras palestinsku rezoluciju, kojom se zahteva okončanje izraelske okupacije do kraja 2017. godine.
Rezolucija nije dobila devet glasova "za", što je minimum da bi bila usvojena u SB od 15 članova. "Za" je glasalo osam zemalja, protiv su bile dve, SAD i Australija, uz pet uzdržanih, preneo je Asošijeted pres.
SAD, najbliži saveznik Izraela, ponovile su svoje protivljenje nacrtu rezolucije ranije danas. Vašington insistira da se do konačnog sporazuma dođe za pregovoračkim stolom i protivi se nametnutim rokovima.
Rezoluciju je podneo Jordan, član SB, nakon što su je podržale 22 arapske države i Palestinska uprava. Izrael je osudio rezoluciju, označivši je trikom.
"Za" rezoluciju su glasale Rusija, Kina, Francuska, Jordan, Čad, Luksemburg, Argentina i Čile, a uzdržale su se Velika Britanija, Ruanda, Nigerija, Litvanija i Južna Koreja.
Nigerija je zemlja koja je odlučila rezultat glasanja u SB jer se predomislila i umesto da glasa "za", kako se očekivalo, ona se uzdržala...
Ceo tekst sa sajta Tanjuga. Objavljeno 13.11.2014.

Srbija i Izrael su naše države
Antisemitizam u Srbiji izvire iz marginalnih grupa i nema značajniji uticaj na svakodnevni život, smatra Ruben Fuks

Insistiranje Vlade Izraela da se zakon o nacionalnoj državi jevrejskog naroda iznese pred Kneset (izraelski parlament), podelio je građane jedine demokratske bliskoistočne države. Ukoliko u sredu prođe u parlamentu, Izrael će postati nacionalna država jevrejskog naroda, s naglaskom da pravo odlučivanja o nacionalnoj sudbini ostaje isključivo u rukama Jevreja. Osim opozicije i američkog Stejt departmenta protiv ovog zakona su neki članovi izraelske vlade, kao što su ministarka pravde Cipi Livni i ministar finansija Jair Lapid...
Ceo tekst sa sajta Politike Online. Objavljeno 10.12.2014.

Merkel: Nemačka protiv unilateralnog priznanja Palestine

TEL AVIV – Kancelar Angela Merkel istakla je danas protivljenje Nemačke priznanju Palestine nakon što su poslanici u nekim evropskim državama podržali takav potez.
Nova vlada Švedske je zvanično priznala palestinsku državu 30.oktobra, a ove nedelje je španski parlament usvojio
neobavezujuću rezoluciju o priznaju palestinske države, nakon šlicnog glasanja Velike Britanije i Irske.
Nemačka, najbliži izraelski saveznik u Evropi, najavila je međutim da neće slediti takve primere. Merkel je danas rekla da Berlin podržava dvodržavno rešenje i „ vidi koliko je teško, tako da takođe veruje da nas unilaterralno priznanje neće pokrenuti napred“, prenose izraelski mediji izveštaje Asošijeted presa.
On je dodala da je bolje da je bolje usredsrediti se na obnovu izraelsko-palestinskih pregovora „ ali se to čini teškim u trenutnim uslovima“.
Preuzeto sa sajta Tanjuga. Objavljeno 21.11.2014.

U Berlinu je održana Konferencija posvećena desetogodišnjici Berlinske deklaracije o antisemitizmu kojoj je prisustvovao i bivši predsednik Saveza J.O. Srbije Aleksandar Nećak. O ovome izveštava Tanjug:

Dačić: Antisemitizam i dalje rasprostranjen

BERLIN - Ministrar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas u Berlinu da će Srbija, kao naredna zemlja predsedavajuća OEBS-u, učiniti sve da ova organizacija ostane jedan od lidera u borbi protiv antisemitizma i odlučni čuvar sećanja na Holokaust.
Dačić je na Konferenciji na visokom nivou posvećenoj desetogodišnjici Berlinske deklaracije o antisemitizmu koja se održava naglasio da je čak i u drugoj deceniji 21. veka, antisemitizam i dalje rasprostranjen fenomen, saopštilo je Ministarstvo.
„Antisemitizam danas poprima nove forme i izraze, koji zajedno sa drugim oblicima netolerancije, predstavljaju ozbiljnu pretnju demokratiji, opštim civilizacijskim vrednostima i konačno, sveobuhvatnoj bezbednosti“, kazao je Dačić.
On je istakao da politički lideri imaju najveću odgovornost u borbi protiv antisemitizma i da je ključni element takve borbe prevencija. „Obaveza nas kao lidera, mora biti da delujemo pre svega preventivno, putem obrazovanja mladih, koji formiraju sliku stvarnosti pod uticajem najrazličitijih faktora, koji su često van uticaja institucija i društva“, naveo je srpski ministar...
Ceo tekst sa sajta Tanjuga. Objavljeno 13.11.2014.

Ukraden deo kapije sa natpisom "rad oslobađa"

BERLIN - Deo kapije od kovanog gvožđa sa ciničnim natpisom "rad oslobađa" (Arbeit maćt frei) ukraden je iz nekadašnjeg nacističkog koncentracionog logora Dahau, saopštila je danas lokalna policija.
Služba bezbednosti primetila je jutros da nedostaje deo kapije veličine 190 sa 95 centimetara, saopštila je policija i dodala da je krađa počinjena preko noći.
Policija je saopštila da u blizini nekadašnjeg logora nije ništa pronašla i apelovala je na građane koji imaju bilo kakvu informaciju s tim u vezi da joj se obrate.
Nemački izraz "rad oslobađa" postao je poznat u Drugom svetskom ratu, jer se pisao na ulazima nacističkih sabirnih logora.
Logor Dahau je otvoren u martu 1933. i bio je prvi redovni koncentracioni logor koji je osnovala koaliciona vlada nacional-socijalista i katoličke Partije centra (raspuštena 6. jula 1933). Hajnrih Himler, šef policije u Minhenu, je zvanično opisao logor kao „prvi koncentracioni logor za političke zatvorenike"...
Ceo tekst sa sajta Tanjuga. Objavljeno 2.11.2014.

Da nikada više ne bude mržnje prema Jevrejima

U Berlinu je cijela politička elita demonstrirala protiv mržnje prema Jevrejima. Uz njih je demonstriralo još 6.000 ljudi. To je premalo, smatra glavni urednik Deutsche Welle-a Alexander Kudascheff.
To je dobar znak: u Berlinu se na demonstracijama protiv mržnje prema Jevrejima i protiv antisemitizma, okupilo 6000 ljudi. Više ne. Još 1992. je preko milion Nijemaca, noseći lampione, protestvovalo u gradovima, selima i opštinama protiv rasizma u Njemačkoj. Oni su se tada snažno i dojmljivo suprotstavili mržnji desnih ekstremista.
Ovaj put se okupilo 6.000 ljudi. Okupila se cijela njemačka politička elita. Predsjednik. Kancelarka. Ministri. Sindikalci. Protestanska i Katolička crkva. Svi oni se su odazvali pozivu Centralnog vijeća Jevreja i time izrazili svoj stav protiv strašne mržnje prema Jevrejima. Jer, iz središta društva, iz središta Njemačke, ovakve inicijative još nije bilo, što je zapravo za postidjeti. Isto kao što je za postidjeti se dolazak malog broja demonstranata...
Ceo tekst sa sajta Deutsche Welle. Objavljeno 15.9.2014.

Skoro 200 holivudskih glumaca i rukovodilaca potpisali pro-izraelsku, antihamasovsku izjavu

Amy Pascal, Ivan Reitman, Seth Rogen, Phil Rosenthal, Arnold Schwarzenegger, Marty Singer, Aaron Sorkin, Sylvester Stallone, Nina Tassler, Jerry Weintraub i mnogi drugi dali su svoja imena u znak podrške...

Ceo tekst na engleskom sa listom potpisnika na WRAP.com. Objavljeno 23.8. 2014.

Umrla četvrta žrtva pucnjave u Belgiji, osumnjičeni pušten

Osoba koja je u subotu ranjena u pucnjavi u Jevrejskom muzeju u Briselu preminula je tokom noći, a muškarac koji je uhapšen oslobodjen je sumnji i pušten je kući, saopštila je belgijska policija. Tužlaštvo u Briselu pozvalo je danas javnost da saradjuje u potrazi za ubicom.
Ukupan broj žrtava napadača koji je juče bez povoda osuo vatru na posetioce muzeja u briselskom kvartu Sablon time se popeo na četiri, a policija intenzivno traga za ubicom, koji je nakon zločina pobegao automobilom koji ga je čekao ispred ulaza.
Osoba koja je uhapšena neposredno nakon zločina ispitana je i više se ne sumnjiči za napad, saopštila je portparolka belgijske policije Ine Van Vimerš.
Dve od četiri osobe koje je u subotu ubio naoružani napadač u Jevrejskom muzeju u centru Brisela bili su izraelski turisti, izjavio je danas portparol izraelskog Ministarstva spoljnih poslova Jigal Palmor...
Ceo tekst sa sajta Blic Online. Objavljeno 25.5.2014.

Dug put do pravde: Izrael - Palestina

Pogledajte specijalnu emisiju RT Vojvodina na YOU TUBE

Objavljeno 19.5. 2014.

Netanijahu razgovorao s Vučićem, ponudio pomoć

Izrelski premijer Benjamin Netanijahu razgovarao je danas s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i ponudio mu pomoć u prevladavanju humanitarne katastrofe sa kojom se Srbija suočila usled velikih poplava, a ambasadu Izraela u Beogradu kontaktirao je veliki broj Izraelca sa željom da pomognu Srbiji.
Netanijahu je ponudio pomoć u zbrinjavanju ranjenih, uz pomoć koja je već poslata Srbiji, uključujući 1,5 milion tona medicinske i humanitarne opreme, piše "Dzeruzalem post".
Ambasada Izraela saopštila je da je Netanjahu "podsetio na dugu tradiciju solidarnosti između naroda Izraela i Srbije" i "izrazio želju za što bržim oporavkom Srbije, jednog on najvećih prijatelja Izraela u Evropi".
Premijer Izraela obećao je da će sa vrhom Izraelskih odbrambenih snaga proveriti na koje još načine je moguće pomoći Srbiji u ovom teškom trenutku, navedeno je u saopštenju.
Ambasador Izraela u Srbiji Josef Levi, kako se navodi, u Jerusalimu je danas za predstavnike vojnog vrha održao brifing o situaciji u Srbiji i preneo informacije o razmerama poplava u Obrenovcu, Šapcu i drugim gradovima Srbije...
Ceo tekst sa sajta Blic Online (18.5.2014.)

Policija mora reagovati zbog nacističkih simbola

Jevrejska opština Novi Sad smatra da je policija morala reagovati zbog slučaja od prošlog petka kada je centrom grada prošetao mladić obučen u majicu sa simbolom nacističke Nemačke.
Predsednik JO Goran Levi za Radio 021 kaže da svakog treba da zabrine ovakva pojava na ulicama Novog Sada. On objašnjava da sa druge strane, nije ni čudno da se ovako nešto dogodi, jer u Srbiji isticanje nacističkih i fašističkih simbola nije zakonom zabranjeno. "Pratimo sve male i velike incidente, antisemitske ili isticanje nacističkih simbola. Ovakvi simboli se mogu videti ispisani na zgradama ili se pojave nalepnice i mi reagujemo u takvim slučajevima. Ovo je poseban incident, ali nažalost, prema srpskom zakonodavstvu, ovo nije ni krivično ni prekršajno delo. Vi neonacističke simbole ili nacističke simbole možete nači kod ekstremnih grupa ili ih nabaviti preko interneta. Ne zna se da li se iza ovog krije neka grupa ili organizacija, da li je provokacija, ali mora se osuditi to što se dogodilo. Takođe, mislimo da je tu fotografiju trebalo objaviti u medijima uz osudu, kako se ne bi skrivalo šta se dešava", kaže Levi...
Ceo tekst sa sajta 021.rs. Objavljjeno 7.4.2014.

Ponovo uništeni spomenici na Jevrejskom groblju

SUBOTICA - Na Jevrejskom groblju u Subotici ponovno su uništeni i oštećeni nadgrobni spomenici. Kako je saopšteno iz subotičke jevrejske zajednice, u noći između 10. i 11. februara oštećeno je devet nadgrobnih spomenika, od kojih su dva veće vrednosti, jer se radi o ličnostima koje su ostale zabeležene u istoriji Subotice.
Oštećena je kripta Tereze Hartman, koja je zajedno sa porodicom Konen bila osnivač i vlasnik kasnije poznate mesne industrije "29.novembar", a oštećen je i nadgrobni spomenik porodice Kunec, koji su ostavili traga u javnom i kulturnom životu Subotice, između dva svetska rata.
Sem ova dva spomenika, na Jevrejskom groblju sada leže polomljeni nadgrobni spomenici koji postavljaju, svima nama, samo jedno pitanje: Zar onaj koji ruši spomenike nema na nekom groblju sahranjenog ispod kamena”, pita u saopštenju predsednik Jevrejske opštine Subotica Robert Sabadoš. U poslednje dve godine, ovo je treći put da su uništeni i oštećeni nadgrobni spomenici na Jevrejskom groblju u Subotici. “Ovo nije slučajnost niti igra nestalne dece. Obraćamo se nadležnim državnim organima da, jednom za svagda, stave tačku na ova dešavanja i vrate spokoj Jevrejskoj zajednici u gradu”, navodi se u saopštenju.
Reportaža sa video prilogom sa sajta RTV. Objavljeno 11.2.2014.

Nenad Fogel govori za RTS Autor priloga Marko Maksimović i Aleksandar Nećak

27.1.2014 - Fogel i Nećak gosti Beogradske hronike

Povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, novinar Marko Maksimović iz redakcije “Beogradske hronike” bio je gost Jevrejske opštine Zemun. Predsednik JO Zemun, Nenad Fogel i član borda Evropskog saveta jevrejskih zajednica Aleksandar Nećak odgovarali su na brojna pitanja vezana za stradanje Jevreja u Srbiji. Posebno su ukazali na aktuelno pitanje restitucije oduzete imovine, od čega i umnogome zavisi opstanak jevrejske zajednice u Srbiji. Prilog je objavljen u emisiji Beogradske hronike 27. januara 2014.

21.1.2014 - Prilog Radio televizije Vojvodine povodom Novosadske racije

U emisiji Radar Radio televizije Vojvodine posvećenoj obeležavanju 72. godišnjice Novosadske racije i Holokaustu govore članovi više Jevrejskih zajednica iz Srbije. Među njima je i prilog iz naše opštine u kojem govori predsednik JO Zemun Nenad Fogel.

Klikom na sliku pogledajte stranicu RTV sa video prilogom.

Hičkokovo remek delo o koncentracionim logorima Holokausta konačno je objavljeno

Video (na engleskom) na sajtu YouTube

Tasovac i Zurof:
Zaštiti lokalitet logora na Starom sajmištu

BEOGRAD - Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac i direktor Centra "Simon Vizental" Efraim Zurof konstatovali su danas na sastanku u Beogradu da je neophodno intezivirati aktivnosti na integralnoj zaštiti lokaliteta nekadašnjeg koncentracionog logora na Starom sajmištu u Beogradu.
Kako je saopšteno iz Ministarstva, tokom sastanka ukazano je na potrebu da buduća institucija obuhvati više segmenata (memorijalni, obrazovni, naučno-istraživački).
Sagovornici su se saglasili sa inicijativom da se Muzej žrtava genocida trajno smesti u okviru budućeg memorijalnog kompleksa, a istovremeno je dogovoreno da se formira Međunarodni stručni savet u koji bi bili uključeni vodeći srpski i inostrani stručnjaci.
Ministarstvo kulture i informisanja, u saradnji sa Muzejom žrtava genocida i relevatnim ustanovama kulture pripremiće Predlog izmena i dopuna zakona o osnivanju Muzeja žrtava genocida kako bi se stvorio pravni okvir za preseljenje muzeja na
Staro sajmište i definisale funkcije i aktivnosti te institucije u narednom periodu...
Ceo tekst sa sajta Tanjuga. Objavljeno 25.12.2013.

Prijem povodom Hanuke

Hanuka2013Hanuka je jedan od "par srećnih praznika u jevrejskom kalendaru", praznik svetlosti i pobede nade nad očajem, rekao ambasador Izraela u Srbiji Josef Levi na prijemu povodom obeležavanja tog praznika. Između naše dve zemlje i naroda postoji veliko prijateljstvo, poručio vicepremijer Aleksandar Vučić.
Povodom obeležavanja jevrejskog praznika Hanuke, ambasador Izraela u Srbiji Josef Levi priredio je u svojoj rezidenciji tradicionalni prijem, kojem su prisustvovali i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i predsednik Narodne skupštine Srbije Nebojša Stefanović.
Hanuka predstavlja proslavu pobede Jevreja Makabejaca nad paganskom helensko-asirijskom vojskom predvođenom Antiohijem Šestim, kao i posvećenja Drugog hrama koji je oskrnavljen tokom helensko-asirijske okupacije Jerusalima.

U znak sećanja na čuda koja su se desila, za Hanuku se koristi poseban osmokraki svećnjak, sa dopunskim devetim krakom, a paljenje svećica u svećnjaku predstavlja centralni čin celokupne proslave praznika...
Ceo tekst i video na sajtu RTSa kao i na sajtu Tanjuga, Objavljeno 27.11.2013.

Kako nas brukaju (naši) popovi!

Iako se dičimo da su Jevreji procentualno najbrojniji nosioci Nobelove nagrade, pored književnosti i za nauku, naš rabin, Isak Asiel, ustvrdio je da „nauka je najtemeljniji put ka spoznaji boga…”  
Prenosimo izvode autorskog teksta Biljane Stojković sa sajta Peščanik, docenta Biološkog fakulteta u Beogradu, o lupetanja popova, naravno uz prisustvo i samog rektora.
Biljana Stojković:
U ponedeljak, 10. juna 2013. godine, u zgradi rektorata Univerziteta u Beogradu održan je nekakav skup pod punim nazivom „Religija, nauka, kultura: doprinos svetskih religija nauci i kulturi – verska baština kao predmet istraživanja na Univerzitetu u Beogradu“. U medijima nismo mogli pronaći informacije o idejama, ciljevima i, uopšte, smislu tog skupa, a prema brojnosti publike, kako pokazuje jedan kratak snimak na internetu, za događaj je malo ko bio zainteresovan. Međusobno su, tokom tog radnog dana u svečanoj sali, razgovarali predstavnici verskih zajednica u Srbiji, rektor BU i mali broj posetilaca.

Prvo, od verskih poglavara tamo smo zatekli, kako su nam javili mediji, patrijarha Irineja, nadbiskupa Hočevara, reis-ul ulema Zilkića i njegovog zamenika Jusufspahića, i rabina Isaka Asiela. Gde su bili predstavnici drugih verskih zajednica? Nekome se može učiniti čudnim što se u Srbiji u borbi za potpune slobode veroispovesti i ravnopravnost svih, malih i velikih, religijskih grupa najviše ističu nereligijski orijentisane građanske organizacije. Odgovor je, međutim, sasvim jednostavan – sekularnost države podrazumeva jednaka prava za sve, dok klerikalna pozicija gradi elitističku hijerarhiju u kojoj se neki pitaju, a drugima se glas oduzima. Ako je suditi po važećem Zakonu o crkvama i verskim zajednicama, naša država se opredelila da, nasuprot sopstvenom Ustavu, bude bliža ovoj klerikalnoj koncepciji. Nažalost, Univerzitet, kao organizator skupa, žestoko se obrukao neprepoznavanjem važnosti ovog osetljivog pitanja. Ako je BU kao institucija i želeo da bude prosvetljen mudrošću religije ili je ideja bila da se ozbiljnije primeni naučni aparat u proučavanju religije kao fenomena, izostavljanje postojeće varijabilnosti ideja ne može biti opravdano ni po pravilima nauke i struke, niti u kontekstu modernih društvenih tendencija ka uvažavanju svih.

Nejasno je, međutim, kako su „objekti“ uspeli da potpuno pogrešno dožive svoju ulogu, tj. ako je uopšte bila pogrešna. Što se verskih poglavara tiče, oni su svečani poziv u rektorat razumeli kao epohalno izjednačavanje religije i nauke. Kako nam je pojasnio rabin Asiel „nauka je najtemeljniji put ka spoznaji boga, jer se religija temelji na veri, dok se vera temelji na znanju“ (izvor RTS). Nauka je prošla veoma dug put od anahrone ideje da je njena uloga puko opisivanje božje zamisli, do ovoga šta ona jeste danas – moćan sistem kritičkog preispitivanja stvarnosti i traženje racionalnih uzroka i posledica u događajima, fenomenima i činjenicama. Velika prilagodljivost religijskih institucija nezadrživom napretku nauke može se videti u kontinuiranim promenama njihovih stavova prema naučnom znanju. Prvo smo na sceni imali beskompromisno negiranje svake naučne misli i otvoreno sukobljavanje sa naučnim teorijama (npr. kreacionizam vs. teorija evolucije), a zatim sumanuto traženje „rupa“ u naučnom znanju kroz kvazinaučne pristupe koji karakterišu tzv. naučni kreacionizam ili inteligentni dizajn. Danas je religijski stav po ovim pitanjima još perfidniji – možete se vi baviti svojom naukom i otkrićima svega i svačega koliko god želite, ali morate poštovati osnovnu polaznu premisu – na početku ipak beše bog i njegova promisao! Tako smo u odnosima religije i nauke napravili pun krug, tj. vratili smo se na sam početak koji je najjasnije opisao pomenuti rabin. Nauka je ponovo u službi boljeg upoznavanja genijalnosti, hirova, ciljeva i ideja tvorca. Pretpostavljam da bi sve religije mogle biti sasvim zadovoljne ovim rešenjem i čudim se da ga se nisu setile i ranije...
Ceo tekst na linku Pesšanika (14.6.2013.)

Papa Franja: Jevreji su velika braća katolika

VATIKAN - Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja, opisao je danas jevrejski narod kao veliku braću katoličkih vernika, u govoru povodom 75. godišnjice Kristalne noći - nacističkog pogroma Jevreja, koji se u svetu obeležava kao Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma.
Papa Franja rekao je i da je uništenje jevrejskih kuća, radnji i sinagoga, u noći 9. novembra 1938. u kojoj je ubijeno najmanje 90 ljudi, bio korak ka holokaustu, koji nikako ne treba zaboraviti.
"Podsećamo na svoju bliskost i solidarnost s jevrejskim narodom, našom velikom braćom i molimo se Bogu da nam sećanje na prošlost i grehe prošlosti pomogne da uvek budemo na oprezu protiv bilo kog oblika mržnje i netolerancije", istakao je papa Franja u nedeljnom obraćanju vernicima okupljenim na Trgu Sv. Petra.
Poglavar Rimokatoličke crkve i ranije je govorio da će se zalagati za dobre odnose s Jevrejima, a njegov izbor u martu podržala su jevrejska udruženja širom sveta...
Ceo tekst sa sajta Tanjuga. Objavljeno 10.11.2013.

U Beogradu obeležena 65. godišnjica nezavisnosti Izraela
Tanjug, 28.5.2013.

BEOGRAD - Ambasada Izraela u Beogradu obeležila je večeras 65. godišnjicu osnivanja te države prijemom i svečanim programom u Domu sindikata, kojima su prisustvovali predsednik Srbije Tomislav Nikolić, predsednik Narodne skupštine Nebojša Stefanović i druge mnogobrojne zvanice.
Dižući zdravicu u čast Srbije i Izraela, zajedno sa predsednikom Nikolićem, izraelski ambasador Josef Levi izrazio je zadovoljstvo zbog prijateljstva između dve zemlje, koje istrajava i u dobrim, i u teškim vremenima.
"Čast mi je i zadovoljstvo što Dan nezavisnosti Izraela proslavljam u Beogradu, sa prijateljskim narodom Srbije", rekao je Levi, koji se prisutnima obratio sa "prijatelji Izraela".
"Mi, Izraelci, ovde se osećamo kao kod kuće", kazao je ambasador, ističući da uzajamna naklonost Srba i Izraelaca ukazuje na njihove izuzetno dobre međusobne odnose.
Podsetivši da je njegov narod pre 65 godina ostvario svoj san kada se, posle 2.000 godina patnji i stradanja, vratio kući, Levi je istakao da je Izrael čudo.
"Sećamo se naše prošlosti, ponosni smo na ono što smo postigli, a još smo uzbuđeniji kada pogledamo u budućnost", kazao je on...
Ceo tekst sa foto i video galerijama sa sajta Tanjuga

Antisemitski plakati po Beogradu
Izvor: B92, Tanjug Beograd
Na nekoliko mesta po centru Beograda pojavili su se antisemitski plakati kojima se Jevreji optužuju da su odgovorni za bombardovanje 1999. Đilas osudio plakate.

Naime, između hotela Palas i zgrade Tanjuga, kao i na uglu Obilićevog venca i Zmaj Jovine nalaze se plakati na kojima se vidi bombarder iz Drugog svetskog rata sa Davidovom zvezdom i slike srušene zgrade Generalštaba i mosta na Dunavu u Novom Sadu uz poruku "14 godina od NATO bombardovanja, njihov teror i dalje traje".
U potpisu plakata nalazi se adresa ekstremno desničarske organizacije.
Ovi posteri vizuelno podsećaju na antijevrejske postere nacističke Nemačke iz 1941. godine.
Grаdonаčelnik Beogrаdа Drаgаn Đilаs аpelovаo je nа sve Beogrаđаne dа poštuju vrednosti demokrаtskog društvа u kojem živimo i dа održe duh tolerаncije i poštovаnjа, po čemu je nаš grаd poznаt.
Povodom pojаvljivаnjа аntisemitskih plаkаtа nа nekoliko mestа u centru Beogrаdа, nа kojimа se Jevreji optužuju dа su odgovorni zа bombаrdovаnje 1999. godine, grаdonаčelnik je poručio dа u Beogrаdu već vekovimа žive ljudi rаzličitih kulturа i običаjа i zаjednički gа grаde i unаpređuju kvаlitet životа...
Ceo tekst i video sa izjavom A. Nećaka na sajtu B92. Objavljeno 29.3.2013.

27.1.2013 - Odata počast žrtvama Holokausta

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Nebojša Stefanović poručio je da Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta, koji se obeležava danas, mora da bude poziv na pamćenje jer su mnogi brutalni zločini ostali bez kazne, pokajanja i obeležja.
Stefanović, koji je predvodio centralnu državnu komemorativnu ceremoniju odavanja počasti povodom obeležavanja 27. januara - Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, istakao je da nas monstruozni plan uništenja celog jevrejskog naroda, ali i pripadnika drugih naroda, obavezuje na to da stalno edukujemo mlade i ističemo različitosti kao nešto što spaja ljude, u nadi da se takva zla nikad više neće ponoviti.
Predsednik parlamenta, koji je uz pune vojne i državne počasti položio venac na Spomenik žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu koji se nalazi u okviru kompleksa nekadašnjeg koncentracionog logora na Starom sajmištu u Beogradu, naglasio je da se od zaborava moraju sačuvati i zločini nad Srbima u Drugom svetskom ratu.
Reč je, kako je podsetio, o koncentracionim logorima, deportacijama, masovnim pogubljenjima, progonima, nasilnim pokrštavanjima i drugim zločinima.
Mi možemo duboko da saosećamo sa porodicama jevrejskog naroda i razumemo njihovu patnju, ali ovaj dan mora da bude poziv na pamćenje, ponovio je Stefanović.
Prema njegovim rečima, na Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta sećamo se žrtava logora i žrtava svih strašnih mesta, koje su dale svoje živote u Drugom svetskom ratu.
Danas se, kako je naveo, sa velikom tugom sećamo Aušvica, Jasenovca, žrtava u Novom Sadu, Jajincima, Starom Sajmištu.
Žrtve Holokausta i logora smrti strašna su istina o najdubljem padu čovečanstva i simbol zločina nad milionima ljudi, i jedan su od najmračnijih perioda u istoriji čovečanstva, ocenio je on.
Želim da verujem da će sećanje na smrt i patnje žrtava obavezati nove generacije na to da se suprostavljaju svakom obliku predrasuda, rasizma, šovinizma, antisemitizma i iracionalne mržnje. Želimo bolji svet, bolju budućnost i pomirenje, u kome nikada više neće biti žrtava kakvih je bilo u holokaustu. Zato ovakvi događaji ne smeju da se zaborave kako se nikada više ne bi ponovili, zaključio je Stefanović.

Ceremoniji su prisustvovali preživeli zatočenici logora smrti i Holokausta, potomci žrtava, predstavnici Saveza jevrejskih opština Srbije, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, predstavnici Vlade Srbije, gradonačelnik Beograda, predsednik opštine Novi Beograd, kao i članovi diplomatskog kora.
Nakon ceremonije održan je kratak umetnički program "Sećajte se narodi sveta", u realizaciji Kulturno-prosvetne zajednice Srbije.
(Preneto sa sajta Vlade Republike Srbije)

Dan sećanja na žrtve Holokausta sa sajtova medija: Slobodna Evropa, Abrašmedia, Pobjeda

17.12.2012 - Promocija dve knjige u Biblioteci grada Beograda

U Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda, održana je 17. decembra promocija dve knjige čiji su izdavači Platoneum i Savez jevrejskih opština Srbije. Priručnik za učenje o Holokaustu, grupe autora i Podsećanje na zločine priređivača Folkharda Knigea i Norberta Fraja, predstavili su publici počasni predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije Aleksandar Nećak, Prof. dr Milan Ristović sa Filozofskog fakulteta i istoričar Dušan Vujičić. Posle pozdravne reči domaćina, prisutnima se obratio zamenik ambasadora Izraela u Srbiji Ejal Naor. On je izrazio zadovoljstvo zbog napora koji Srbija čini na upoznavanju mladih generacija o strahotama Holokausta. Ambasada Izraela je u znak zahvalnosti poklonila školama u Srbiji 150 primeraka Priručnika za učenje o Holokaustu. Aleksandar Nećak je istakao značaj obrazovanja kao jedinu branu da se slične tragedije više nikome na ponove. Profesor Ristović je u svom izlaganju posebno ukazao na potrebu da se i predavači, nastavnici i profesori svakodnevno obučavaju u pristupu predstavljanja fenomena Holokausta. U tom smislu iskustva koja su pisci Priručnika stekli na obuci u Jad Vašemu su izuzetno značajna za kvalitetno prezentovanje tako osetljive teme. Publici se na kraju obratio i jedan od autora Priručnika, Dušan Vujičić, koji je istakao želju da se bar jedan primerak obezbedi  za sve škole u Srbiji, čime bi brojni nastavnici, različitih profila, bili u prilici da se upoznaju sa metodologijom predavanja o Holokaustu. Govor koji je održao na promociji možete pročitati ovde. Promociji su pored ostalih prisustvovali i predstavnici jevrejske zajednice u Srbiji, predsednik Saveza JOS Ruben Fuks i predsednik Jevrejske opštine Zemun Nenad Fogel.

25.10.2012. - Promocija priručnika o Holokaustu

Sajam knjiga, koji se svake godine u oktobru održava u Beogradu, uvek je dobra prilika za promocije novih izdanja. Knjiga „Priručnik za učenje o Holokaustu“ u izdanju Platoneuma i Saveza jevrejskih opština Srbije promovisana je u Strip Sali, jednog od mnogih prostora predviđenog za ovakve manifestacije. Pre promocije ministar prosvete Žarko Obradović je pozdravio izdavače i učesnike promocije. [...] Da bi ovako vredan projekt stvarno zaživeo želimo izdavačima i autorima da nađu način da se knjiga uključi u obrazovni sistem Srbije.
Nenad Fogel, predsednik Jevrejske opštine Zemun
(Ceo tekst klikom na ovaj link) Galerija fotografija klikom na sliku

Pogibija Rejčel Kori nesrećan slučaj

Pogibija pro-palestinske aktivistkinje Rejčel Kori nije rezultat nemara izraelske države ili vojske, glasila je sudska odluka, čime je odbačena privatna tužba porodice. Pogibija Rejčel Kori bila je nesrećan slučaj za koji država Izrael nije odgovorna, rekao je sudija u okružnom sudu u Haifi. Nije bilo nepravilnosti u internoj istrazi izraelske vojske, kada je vozač buldožera koji je u martu 2003. pregazio Rejčel Kori oslobođen krivice. Sudija je rekao da vozač nije video mladu američku aktivistkinju. Kori je mogla da se spase da se sklonila iz zone opasnosti, što bi uradila svaka razumna osoba, rekao je sudija Oded Geršon. On je doneo odluku da nikakva odšteta neće biti isplaćena, i da će potrodica morati da plati sudske troškove.
Nakon što je sudija pročitao presudu, advokat porodice, Husein Abu Husein, rekao je: „Od početka smo znali da je ovo neravnopravna borba za prave odgovore i pravdu. Ali zabrinuti smo što ova presuda ignoriše snažne dokaze i što negira principe međunarodnog prava.“ Takođe, u izjavi nakon čitanja presude, državni tužilac rekao je da su izraelski vojnici na terenu uradili „sve što su mogli“ da spreče da bilo ko bude povređen.
Tužba koju su pokrenuli roditelji Rejčel Kori, Sindi i Kreg iz Vašingtona, teretila je izraelsku vojsku za nezakonito ubistvo ili ubistvo sa predumišljajem, ili ubistvo iz nehata. Njihova ćerka je ubijena 16. marta 2003, kada ju je pregazio izraelski vojni buldožer dok je pokušavala da spreči rušenje jedne palestinske kuće u Rafi, na granici između Gaze i Egipta. U to vreme, na vrhuncu druge intifade, tj. palestinskog ustanka – rušenja kuća bila su česta, kao deo rastućeg kruga nasilja na obe strane. Napadi palestinskih bombaša samoubica postali su svakodnevni; izraelska vojska upotrebljavala je moćnu silu i naoružanje za gušenje ustanka...
Ceo tekst sa sajta lista Peščanika. Objavljeno 31.8.2012.

Jedna priča piše mene
Albaharijeve priče u okviru „Srpske proze u prevodu”, u izdanju „Geopoetike”

Izdavačka kuća „Geopoetika” nastavlja da predstavlja srpsku književnost izvan granica naše zemlje, na anglosaksonskom govornom području, time joj otvarajući vrata i za druge jezike, a u okviru četvrtog kola edicije „Srpska proza u prevodu” (Serbian Proze in Translation) objavila je knjigu izabranih priča Davida Albaharija „Učenje ćirilice” (Learning Cyrillic), u prevodu na engleski Elen Elijas-Bursać.
Prema rečima Vladislava Bajca, prvog čoveka „Geopoetike” i glavnog urednika pomenute edicije, zbirka „Učenje ćirilice” sadrži četiri sasvim nove, do sada neobjavljene Albaharijeve priče priče „Na Zemlji” (On Earth), „Ne, ne i ne” (No, No and No), „Zlatna ribica” (Goldfish) i „Miris druge strane” (The Scent of the Other Side). Takođe, kako je istakao Bajac, u ovu knjigu uključene su i prethodno objavljene Albaharijeve priče, preuzete iz zbirki „Pelerina i nove priče” (Narodna knjiga, 1997), „Drugi jezik” (Stubovi kulture, 2003), „Senke” (Stubovi kulture, 2006), i „Svake noći u drugom gradu” (SKZ, 2009)...
Ceo tekst iz Politike Online, Objavljeno 10.8.2012.

Gardijan poredi Kiša, Džojsa i Kafku

U okviru svog književnog serijala o kratkim pričama, britanski list „Gardijan“ predstavio je 2. avgusta pisca Danila Kiša, svrstavajući ga rame uz rame sa velikanima svetske književnosti.
„U ’Času anatomije’, eseju dužine knjige objavljenom 1978. godine, jugoslovenski pisac Danilo Kiš podelio je istoriju kratkih priča u dve ere – pre Borhesa i posle Borhesa. Imajući ovo na umu, poslednje dve zbirke priča koje je Kiš objavio tokom života, ’Grobnica za Borisa Davidoviča’ i ’Enciklopedija mrtvih’, predstavljaju zadivljujući doprinos fikciji posle Borhesa, smeštajući se negde između imaginacije i zacementirane realnosti dokumentovanog“, navodi Kris Pauer.
U članku se posebno ističe način na koji Kiš obrađuje realnost i sirove, istinite činjenice, zbog čega ga porede sa Džemsom Džojsom, Brunom Šulcom i Francom Kafkom, koji su i sami imali uticaj na Kiša.
Navodi se da je Kiš verovao da književnost mora „ispraviti“ istoriju, jer je ova druga suviše uopštavajuća. Posebno mesto zauzima analiza dela „Grobnica za Borisa Davidoviča“ kao i predstavljanje piščeve biografije.
Ceo tekst sa sajt Knjizevnost.org. Objavljeno 4.8.2012.

Jevreji na stotoj godišnjici Paramounta

Povodom 100 godina Paramounta ova poznata filmska kuća postavila je interaktivnu fotografiju svojih zvezda. Među njima nalaze se i znameniti filmski umetnici jevrejskog porekla. Da li možete da pogodite koliko ih ima na slici (kliknite na fotografiju levo da vidite stranicu sa sajta Yahoo sa slikom u punom formatu).

Odgovore slati na jozemun@eunet.rs

Izrael proslavio 64. godišnjicu osnivanja
Levi: Sarađujemo sa Srbijom na svim nivoima

Ambasador Izraela u Beogradu Josef Levi izjavio je večeras da njegova zemlja sa ponosom proslavlja 64. godišnjicu osnivanja, ističući da Izrael sa Srbijom sarađuje na svim nivoima i da su odnosi dve države izvrsni.
"Danas proslavljamo 64. godišnjicu velikog čuda, povratak jednog drevnog naroda kući i osnivanje moderne države Izraela", rekao je ambasador Levi na prijemu u beogradskom hotelu "Hajat" povodom proslave Dana nezavisnosti.
Izraelski ambasador je podsetio da su pre 71 godinu, samo 200 metara dalje od mesta na kome je večeras održan prijem, Jevreji odvođeni u smrt, jer nisu imali zemlju, niti mogućnost da se odbrane, ali da sada imaju svoju državu, u čijoj su izgradnji učestvovali i imigranti iz Jugoslavije i Srbije, koji su doprineli snazi i suverenitetu Izraela."Pre 64 godine, Izrael je bio pustinja i močvara, a sada smo jedna od vodećih zemalja u visokoj tehnologiji i inovacijama, sa 10 osvojenih Nobelovih nagrada", istakao je on...
Ceo tekst sa sajta Tanjuga. Foto galerija Tanjuga. Video galerija Tanjuga. Objavljeno 23.4.2012.

Što će presuditi u dizanju bombardera na Iran?

Dok američki mediji uvelike odbrojavaju vrijeme do početka rata na Bliskom istoku, još uvijek nije sasvim jasno čiji će se bombarderi ukazati nad Iranom, kao ni tko će sve i na koje način pribjeći odmazdi.
Nakon što je časopis Atlantic čitateljima ponudio mjerač izgleda za izbijanje rata, tzv. Iran War Clock, u biznis sa 'ratnim satovima' uključio se i Fox News. To notorno glasilo američkih konzervativaca tvrdi da vrijeme do početka rata s Iranom otkucava po čak tri sata, imaginarno smještena na radnom stolu izraelskog premijera Benjamina Netanyahua...
Ceo tekst sa sajta TPortal. Objavljeno: 12.3.2012.

Nepoverenje između Obame i Netanjahua

Uoči posete izraelskog premijera SAD-u (5.3.), Bela kuća je demonstrativno pružila podršku svom bliskoistočnom savezniku u sukobu s Iranom. Ipak još uvek mnogo toga "škripi" u odnosima dva saveznika.
Američki predsednik Barak Obama poručio je vlastima u Iranu da "ne blefira" kada govori o tome da se iranski nuklearni program treba sprečiti svim silama pa i oružjem. Sjedinjene Američke Države uključivanjem ovakve borbene retorike očito žele da umire svog najvažnijeg bliskoistočnog partnera i daju mu do znanja da nije usamljen. Ipak i pored ovog demonstrativnog davanja podrške Izraelu, u odnosima Vašingtona i Jerusalima još uvek nije sve onako kako su na to posmatrači navikli. "Hemija" između Obame i Netanjahua, naime, ne "štima" od samog početka. Odmah nakon što je došao u Belu kuću, Obama je od Netanjahua zatražio zaustavljanje izgradnje novih naselja na palestinskim područjima što Vašington, kao i ostatak sveta, vidi kao glavnu prepreku za postizanje trajnijeg bliskoistočnog mira. Ali toj želji Netanjahu nikada nije izašao u susret...
Ceo tekst sa sajta Deusche Welle. Objavljeno: 5.3.2012.

Opcije na stolu
The New Yorker | 02/02/2012

U govoru o stanju nacije 1954. godine, održanom manje od godinu dana nakon što je izdao tajnu naredbu C.I.A. za svrgavanje levičarske vlade u Teheranu, Dvajt Ajzenhauer je pohvalio „snage stabilnosti i slobode“ koje deluju u Iranu. Godine 1980, Džimi Karter je održao govor u jeku iranske islamske i antiameričke revolucije, delom motivisane sećanjem Iranaca na Ajzenhauerov puč. „Izborićemo se sa ovim izazovima“, rekao je Karter, „i nećemo omanuti.“ Tri decenije kasnije, iranski teokrati su izgradili policijsku državu, posejali nasilje po čitavom Bliskom istoku i izgradili nuklearne reaktore. Iran je i dalje večita mračna tema predsedničkih oracija, a prošle nedelje je i Barak Obama, u svom trećem govoru o stanju nacije, tome dao svoj doprinos: „Neka niko ne sumnja: Amerika je odlučna u tome da spreči nuklearno naoružavanje Irana, i u tom cilju sve opcije su na stolu.“...
Ceo tekst sa sajta lista Peščanika. Objavljeno 2.2.2012.

Dečiji pogledi "Jad Vašema"

Ne može se dugo izdržati pogled Natana Stajnberga u prevelikom zimskom kaputu sa crno-bele fotografije snimljene u krakovskom getu, niti je lako zaboraviti broš koji je taj jedanaestogodišnji dečak pravio da pokloni roditeljima. Izgladneo, uplašen i bolestan, umro je pre nego što je broš poslao.

Teško je hodati hodnicima i holovima „Jad Vašema“. Kao da hodate po zašiljenim čvorovima bodljikave žice koja je opasivala nacističke logore smrti u kojima je umoreno na stotine hiljada malih Natana, kao da vam metak umesto ljudskog glasa prolazi kroz uši dok čitaju imena te nevine dece - a milion i po njih su ih zlikovci pogubili: David Geret, 13 godina, Jakov Sam, devet godina, Erika Federeva, 17 godina, Šalom Klajst, pet godina...
Smrt sama je svuda po holovima tog memorijalnog centra, kezi se iz stočnog vagona kojim su deportovani ljudi samo zato što su se zvali Jevrejima, izviruje iza prugastih zatvorskih odela koja su visila na živim skeletima...
Ko li je bio broj 135 633, ta bezlična cifra na oparanoj traci tkanine zašivenoj na izanđalu košulju? Bio je čovek sa imenom i prezimenom, sa željama i nadama, možda učitelj ili radnik, možda je imao porodicu, samo budućnost nije imao...
Ceo tekst sa sajta lista Blic. Objavljeno 27.1.2012.

Iran za smrt nuklearnog fizičara krivi Izrael

U eksploziji autobombe u Teheranu je poginuo sveučilišni profesor i nuklearni fizičar Mustafa Ahmadi Rohsan. Bombu je u auto postavio nepoznati motociklist. Ovo je još jedan u nizu sličnih napada posljednjih godina. Iran za događaje krivi SAD i Izrael, a obje zemlje poriču bilo kakvu krivnju...

Više uz dodatne linkove sa sajta Monitor.hr od 12.1.2012.

Centar Simon Vizental: Deset najvećih anti-izraelskih/anti-semitskih kleveta 2011

Pogledajte PDF dokument klikom na ovaj link (na engleskom)

Srbija član Radne grupe za međunarodnu saradnju u oblasti istraživanja Holokausta

Ambasador Sladjana Prica na otvaranju izlozbe o Pravednicima iz Srbije. S leva na desno: A. Nećak, M. Fogel, M. Ristović, M. Koljanin, Ambasador S. Prica, N. Fogel i NJ.E. Josef Levi

Beograd, 2. decembar 2011. godine – Ministarstvo rada i socijalne politike Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je na plenarnom zasedanju Radne grupe za međunarodnu saradnju u oblasti obrazovanja, sećanja i istraživanja Holokausta, koje je juče održano u Hagu, Srbija jednoglasno primljena u punopravno članstvo ove međunarodne organizacije.
Srbija je nakon što je 2006. godine izrazila zvaničan interes da postane član ove međunarodne organizacije i na taj način stekla status države posmatrača prošla kroz složenu proceduru koja je rezultirala statusom pridruženog člana, u decembru 2009. godine.
Tokom prethodne dve godine, poseban tim sačinjen od predstavnika Vlade, Saveza jevrejskih opština Srbije, stručnjaka i civilnog društva inicirao je i realizovao čitav niz projekata koji su rezultirali današnjom jednoglasnom odlukom 30 država da naša zemlja ispunjava sve uslove za sticanje statusa punopravnog člana.
Odajući priznanje Republici Srbiji, predsedavajući ovoj međunarodnoj organizaciji, holandski diplomata Karel de Ber, kao i šefovi nacionalnih delegacija, ukazali su na brojne rezultate postignute u našoj zemlji prethodnih godina u oblasti obrazovanja, sećanja i istraživanja Holokausta.
Posebnu podršku našoj zemlji pružili su Izrael i Sjedinjene Američke Države, kao zemlje mentori.
Delegaciju Srbije na ovom plenarnom zasedanju predvodila je ambasador Slađana Prica.
Srpski tim svih ovih godina činili su predstavnici ministarstava rada i socijalne politike, prosvete i nauke, omladine i sporta, kulture, informisanja i informacionog društva, spoljnih poslova, kao i članovi Saveza jevrejskih opština Srbije, stručnjaci i civilno društvo.
Posebno priznanje našoj državi odali su i predstavnici brojnih institucija poput Memorijalnog centra “Jad Vašem” (Jerusalim), Muzeja Holokausta (Vašington), Državnog muzeja “Aušvic-Birkenau” (Aušvic, Poljska), Fondacije Ane Frank (Amsterdam), Memorijala Holokausta (Pariz, Francuska) i drugi.
Radnu grupu za međunarodnu saradnju u oblasti obrazovanja, sećanja i istraživanja Holokausta čine Izrael, Sjedinjene Američke Države, Norveška, Švedska, Finska, Danska, Velika Britanija, Irska, Holandija, Belgija, Luksemburg, Nemačka, Francuska, Švajcarska, Španija, Portugal, Italija, Austrija, Mađarska Češka, Slovačka, Poljska, Rumunija, Grčka, Slovenija, Letonija, Estonija, Litvanija, Argentina, Kanada i Hrvatska.

(Sa sajta Vlade Srbije)

Svaki peti Nemac "latentni antisemita"

Posebna komisija nemačke vlade ustanovila je u jednom istraživanju da u Nemačkoj postoji "uvrežena klišeizirana slika" o Jevrejima. Svaki peti Nemac je latentni antisemita, tvrdi ta komisija.

Mladi u Nemačkoj reč "Jevrej" danas koriste kao normalnu psovku, iako onaj kome je ta psovka upućena obično nema veze ni sa Jevrejima ni sa njihovom verom. "Tebe bi trebalo u Aušvic", takođe je jedna od često korišćenih uvreda. Ovo se navodi u izveštaju posebne komisije stručnjaka, koji će prema želji nemačkog parlamenta, ubuduće redovno podnositi izveštaj o stanju antisemitizma.
Jedan od zaključaka naučnika glasi: u krugu prijatelja, na stadionu, u restoranu ili na internetu - uvrede spadaju u nešto što doživljava svaki Jevrej u Nemačkoj. Iako je zvanično proteran iz društva i politike, antisemitizam je svuda prisutan. Dvadeset odsto stanovnika Nemačke je latentno antisemitski nastrojeno...
Ceo tekst sa sajta Deutsche Welle. Objavljeno 13.11.2011.

Aleksandar Nećak, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije:
Gospodine Đeliću, Jevreji će u vašem nacrtu prepoznati nacističke zakone

To ga je uznemirilo i branio se da to nije fer i da ga nazivam nacistom. Rekao sam mu: “Nikada vas ne bih nazvao nacistom, ali vaš zakon ima sličnosti jer oduzimate jevrejsku imovinu”.
Predloženi Nacrt zakona o restituciji i izmene i dopune Zakona o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama izazvali su žustre polemike u javnosti. Aleksandar Nećak, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije, kaže da je Jevrejskoj zajednici u Srbiji, po još važećem Zakonu o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama, od imovine koja je prijavljena vraćeno samo četiri odsto, i to skoro sve u Subotici zahvaljujući lokalnoj samoupravi. Pre nego što je odgovorio na pitanje koje se odnosilo na očekivanja od restitucije, Nećak je podsetio da od 2004. godine čeka javnu raspravu o ovom zakonu i nikada, za sve ovo vreme, nisu imali prilike da imaju tekst zakona o kome se diskutuje, ali upućuje i kritike na račun potpredsednika vlade Božidara Đelića.
“Đelić je probao da Jevrejsku zajednicu potpuno izostavi iz javne diskusije o ovom Nacrtu zakona o restituciji. Zamolio sam neke moje prijatelje preko granice da legalnim putem utiču na njega da nas pozove. Na tako ugovoreni prvi sastanak kasnio je skoro pola sata, i prvo što mi je rekao bilo je: ‘Morao sam sa vama da se vidim, jer su mi to naredili iz Amerike.’ Odgovorio sam mu: ‘Niste morali’, i tako probao da zaštitim i njegov integritet. Druga njegova rečenica bila je: ‘Sve što budete tražili, nećete dobiti.’ Onda sam rekao: ‘Pa dobro, ako je to tako zašto smo onda i dolazili, hvala na kiseloj vodi i doviđenja’, ali posle taktiziranja i nadmudrivanja ipak smo ostali i nastavili razgovor. Naši zahtevi nisu se promenili od 2004. godine”...
Ceo tekst sa sajta AKTER ONLINE. Objavljeno 19.9.2011.

Staro sajmište treba da bude srpski Jad Vašem
Postoje originalni paviljoni koji su bili deo logora, trenutno stanje je takvo da Centralna kula može da se sruši

Srbija je po mnogo čemu jedinstvena, pa i po ovome: jedina smo zemlja u Evropi koja je toliko stradala u Drugom svetskom ratu, a koja ni 70 godina od početka ratnih sukoba nema nacionalni memorijalni centar posvećen žrtvama stradalim u tim nesrećnim godinama. Ima nekoliko manjih muzeja koji čuvaju sećanje na istoriju pojedinih koncentracionih logora, koji jedva opstaju, postoji i Muzej žrtava genocida, koji radi sa svega nekoliko zaposlenih, nedavno je uređeno i najveće stratište u Srbiji u Jajincima, ali je i dalje poznatije kao beogradsko izletište i mesto za roštiljanje a spomenici u svesti nekih pojedinaca imaju isključivo materijalnu vrednost, pa bivaju oštećeni i pokradeni ne bi li se zaradio koji dinar po kilogramu materijala.
Ideja o osnivanju nacionalnog memorijalnog centra već duže vreme se ozbiljno razmatra na sastancima predstavnika Ministarstva rada i socijalne politike i Ministarstva kulture, a u posao su uključene i različite, relevantne institucije iz zemlje i inostranstva, objašnjava savetnik u Ministarstvu rada i socijalne politike, istoričar Dejan Ristić...
Ceo tekst sa komentarima iz Politike Online. Objavljeno: 13.8.2011.

Uvredljiva presuda
Fašista Kepiro oslobođen optužbi

Tužilaštvo je tražilo zatvorsku kaznu, dok je odbrana insistirala na tome da Kepiro bude oslobođen.
Prema optužnici budimpeštanskog tužilaštva, podnetoj 14. februara ove godine, Kepiro je kao kapetan mađarske žandarmerije učestvovao u raciji u Novom Sadu i okolnim naseljima, od 21. do 23. januara 1942, kada je pod led bačeno najmanje 1.200 Srba, Jevreja i Roma.
On je optužen da je lično odgovoran za smrt 35 civila, čije je pogubljenje naredio...
...U sudnici je bio i Efraim Zurof, direktor jerusalimskog centra "Simon Vizental", koji je 2006. godine otkrio da se Kepiro nalazi u Budimpešti.
Prema izjavama prisutnih neko mu je, dok je napuštao salu za vreme pauze, uputio podrugljive reči i dodao na engleskom: "Ovo je mađarska pravda"...
Ceo tekst sa komentarima sa sajta B92, uključujući i video izveštaj i intervjue sa predsednikom SJOS, Aleksandrom Nećakom i istoričarem dr Milanom Koljaninom. Objavljeno: 18.7.2011.

Umro Milivoj Ašner, komandant ustaške policije u Požegi

Bivši komandant ustaške policije u Požegi i jedan od natraženijih ratnih zločinaca iz Drugog svetskog rata Milivoj Ašner umro je u Klagenfurtu, u Austriji, u 98. godini, javili su danas hrvatski mediji.
Direktor Margelovog instituta Alen Budaj izrazio je žaljenje što je ustaški zločinac Milivoj Ašner izbegao da odgovara za ratne zločine i ocenio da deo krivice za njegovo neprocesuiranje snosi i hrvatski establišment.
“Zločinac je umro nekažnjen, ali ne kao običan građanin već kao ubica na slobodi. Oni koji 2004. u Hrvatskoj nisu mrdnuli ni prstom, a mogli su da spreče njegovo bekstvo u Austriju, učesnici su njegovog zločinačkog poduhvata, jer su omogućili zločincu da se tako spase”, naveo je Budaj, koji je 2004. prvi locirao Ašnera..
Ceo tekst sa sajta Blic Online. Objavljeno 20.6.2011.

Potvrđeni jevrejski koreni Lenjina

Nedavno objavljeno pismo Lenjinove najstarije sestre otkriva da je njihov deda po majci bio Jevrejin koji se preobratio u hrišćanstvo...

Više na stranicama Y Net News od 24.5.2011. (na engleskom)

10.5.2011. - Studenti Filozofskog fakulteta gosti JOZ

Predsednik Jevrejske opštine Zemun Nenad Fogel bio je desetog maja domaćin Aleksandri Đurić Tamari Biljman i Kseniji Plećaš, studentima Filozofskog fakulteta u Beogradu, koje su svoj završni ispit posvetile stradanju stanovništva u logoru Staro sajmište. U okviru posete gosti su posetili Jevrejsko groblje u Zemunu i našu opštinu gde su snimali video priloge za svoj rad.
Zahvaljujući ljubaznosti gđice. Ksenije Plećaš u prilici smo da prvi objavimo sažetak njihovog zajedničkog projekta.
(Galerija fotografija klikom sa sliku)

LDP: Sprečiti distribuciju antisemitske knjige

Liberalno-demokratska partija zatražila je danas od nadležnih predstavnika vlasti da u skladu sa zakonom onemoguće distribuciju drugog dela antisemitske knjige “Kraljevstvo Hazara” autora Dejana Lučića.
"Molimo građane da ne kupuju ovo izdanje, nadležne da zauzmu jasan stav o ovoj vrsti literature i da pokrenu postupak u skladu sa zakonom koji bi onemogućio dalju ditribuciju ove i još sto antisemitskih knjiga", saopšteno je iz LDP.
U saopštenju LDP-a ističe se da je reč o "gnusnom nastavku prvog dela istoimene knjige koja još nije zabranjena, a sadrži skup najstrašnijih antisemitskih tekstova kojima se direktno poziva na linč Jevreja".
Predsednik Saveza jevrejskih opština Aleksandar Nećak rekao je agenciji Beta da je knjiga "Kraljevstvo Hazara" - "najklasičniji primer preštampanih antisemitskih izdanja"...
Ceo tekst sa komentarima iz Blica Online. Objavljeno: 20.4.2011.

Nevena Petrušić o rasizmu u Srbiji

Rasizam u Srbiji još uvek nije u potpunosti iskorenjen upozorila je danas, povodom obeležavanja 21. marta - Međunarodnog dana borbe protiv rasne diskriminacije, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić.
"O tome jasno svedoče rasistički motivisana dela izvršena samo u poslednjih mesec dana - nasilje nad Alijom Omerovićem u centru glavnog grada samo zato što je Rom, govor mržnje protiv Jevreja u medijima, skrnavljenje spomenika Šabanu Bajramoviću u Nišu", navedeno je u saopštenju poverenice za zaštitu ravnopravnosti.
Ona je navela da zbog takvih pojava svi moraju da budu "duboko zabrinuti i znati da rasizam i svi njegovi pojavni oblici neće nestati sami po sebi", ali i da nadležni državni organi moraju odlučno regovati i kažnjavati izvršioce rasističkog nasilja i sve one koji svojim izjavama izazivaju rasnu mržnju i netrpeljivost i vrše rasnu diskriminaciju.
(Tanjug, 21.3.2011.)

Kršćanski antijudaizam
Mario Kopić

Kada je karmelićanka Edith Stein, filozofkinja koja se 1922. preobratila iz judaizma u katolicizam, odvođena iz holandskog klostera Echt u Auschwitz, svojoj je jednako tako preobraćenoj sestri Rozi Stein kazala: ''Komm, wir gehen für unser Volk!'', ''Dođi, idemo za naš narod!'' Time nije aludirala samo na činjenicu da je za naciste, premda je bila krštena, još uvijek bila Jevrejka. Ova je izjava također pokazala da je u dubokom i očajnom smislu interiorizirala stajalište Katoličke crkve prema jevrejskom narodu. U njenom testamentu ostala je rečenica: ''Molim Gospodina da moj život i smrt primi… kao ispaštanje nevjere jevrejskog naroda (Ich bitte den Herrn, dass Er meinen Leben und Sterben annehmen… zur Sühne für den Unglauben des jüdischen Volkes)''. Edith i Roza Stein ugušene su u plinskoj komori 9. avgusta 1942.
I zaista, kršćanske Crkve od samog su početka okrivljavale Jevreje ne samo za Isusovu smrt na križu, nego su im i predbacivale da su svojom nevjerom spriječili veličanstveno djelo Božjeg iskupljenja i konačan povratak Mesije sudnjeg dana. Još u evanđeljima, a prije svega u pismima apostola Pavla, položen je kamen temeljac onome što je kao kršćanski antijudaizam ostalo učinkovito sve do naših dana, položen je temelj, kako bi rekao Henryk Broder, ''jednom konstantnom osjećaju''...
Ceo tekst sa sajta Peščanika, objavljeno 4.3.2011.

Za govor mržnje samo opomena
Maja Nikolić i Miloš Bojanić su u rialitiju “Dvor“, u četvrtak na petak veče, jasno i glasno tokom rasprave s Mikom izjavili kako mrze Jevreje. Uprkos tome što je vređanje na rasnoj i nacionalnoj osnovi u “Dvoru“ strogo zabranjeno ugovorom, produkcija je njih dvoje samo opomenula...
Ceo tekst sa komentarima iz Blica Online. Objavljeno: 26.2.2011.

"Dvor": Maja Nikolić izbačena zbog vređanja Jevreja
Maja Nikolić je izbačena iz "Dvora" (vanredno izbacivanje bilo je zakazano za 16 časova) zato što je u noći između četvrtka i petka zajedno sa Milošem Bojanićem vređala Jevreje tokom rasprave sa Mikom. Iako su producenti u prvom trenutku odlučili da nju i Miloša samo opomenu, RRA je zahtevao radikalne mere.
Na osnovu najnovijih uputstava RRA, produkcija je odlučila da izbaci Maju Nikolić sa “Dvora“ zbog govora mržnje prema Jevrejima koji se dogodio u noći između četvrtka i petka...
Ceo tekst sa komentarima iz Blica Online. Objavljeno naknadno 26.2.2011.

NAJNOVIJE VESTI
O ANTISEMITIZMU U ARAPSKOM SVETU IZ CENTRA SIMON VIZENTAL (NA ENGLESKOM)

Anti-Semitic Developments in the Arab World: Egypt-Tunisia-Jordan-Lebanon

Antisemitski napad na JO Sombor
U noći između 16. i 17. januara 2010. godine nepoznati izgrednici nacrtali su kukasti krst i razbili prozor na zgradi Jevrejske opštine Sombor.
Slučaj je prijavljen policiji, a sa ispadom je upoznata i BIA.
O incidentu je rukovodstvo JO Sombor obavestilo gradonačelnika i predsednika skupštine opštine Sombor.

Novi napad na JO Sombor

U nedelju 30.01.2011. izmedju 21.30 i 22 sata je osvanuo novi grafit na zgradi Jevrejske opstine Sombor "Six million more" i na kolima ispred JO Sombor je ispisan grafit "DEath to Zog" i prekrizena davidova zvezda.

Poznata glumica u intervjuu za "Blic"
Seka Sablić: Sada je dobro, pre su streljali

Gluma je jednako uverljivost - kaže Jelisaveta - Seka Sablić, ovogodišnji laureat prestižne glumačke nagrade “Dobričin prsten” koju dodeljuje udruženje dramskih umetnika Srbije za životno delo. U razgovoru za “Blic” proslavljena glumica govori o glumi, ulogama, kulturi i svemu drugom u Srbiji danas.
Nagradu, kaže Jelisaveta Seka Sablić, nije očekivala, a jedna od njenih prvih reakcija na vest o priznanju bila je zahvalnost kolegama, odnosno žiriju koji joj je “Dobričin prsten” i dodelio...
Ceo tekst sa komentarima iz Blica Online. Objavljeno: 19.12.2010.

Centar Simon Vizental objavio top 10 listu najvećih antisemitskih omalovažavanja za 2010. godinu.

O ovoma na sajtu Simon Wiesenthal Objavljeno 15.12.2010. (na engleskom)

Konferencija na jezeru
Vuk Perišić

Holokaust je u administrativnom smislu započeo 31. jula 1941. kada je Reichsmarschall Velikog njemačkog Reicha, Punomoćnik četverogodišnjeg plana, Predsjednik Savjeta obrane Reicha, Vrhovni zapovjednik Luftwaffe i de facto drugi čovjek nacističkog režima, Hermann Göring, uputio šefu Sigurnosne policije i Službe sigurnosti, SS-Gruppenführeru Reinhardu Heydrichu sljedeće pismo:
Göring je upotrijebio frazu koja će ući u historiju kao eufemizam za najstrašnije masovno ubojstvo svih vremena: Die Endlösung der Judenfrage – konačno rješenje židovskog pitanja.
Kada se njemačka kovanica Endlösung prevede na hrvatski i srpski, gubi se njena zlokobna dvosmislenost. Die Lösung nije samo rješenje nego i kemijski pojam: otopina ili rastvor. Engleski izraz (final) solution, koji potječe od latinskog solutio, izravno upućuje na postupak kojim žlicu soli, šećera ili sode bikarbone otapamo u čaši vode, sve dok se ta tvar ne otopi ili ne rastvori, dok ne nestane... Utoliko izraz konačno rješenje zapravo i nije bio eufemizam...
Ceo tekst sa sajta Peščanika. Objavljeno 27.11.2010.

Zahtev Americi za ekstradiciju Egnera srpskom pravosuđu

Srbija je podnela zahtev Sjedinjenim Američkim Državama za ekstadiciju Petera Egnera, osumnjičenog za ratne zločine tokom Drugog svetskog rata u Srbiji, izjavila je Tanjugu ministarka pravde Snežana Malović.
Ministarka Malović je izrazila očekivanje da će na srpki zahtev biti pozitivno odgovoreno.
Egner, američki državljanin, osumnjičen je u Srbiji da je kao pripadnik Gestapoa počinio genocid i ratni zločin nad nekoliko desetina hiljada Srba, Jevreja i Roma u Beogradu tokom Drugog svetskog rata...
Ceo tekst sa sajta Politika Online, objavljeno 27.11.2010.

Poseta izraelskog ambasadora Zemunu
18.11.2010

Ambаsаdor Izrаelа u Srbiji NJ.E. Artur Kol 18. novembrа posetio je Zemun i sа domаćinom, predsednikom Opštine Brаnislаvom Prostrаnom rаzgovаrаo o intenzivirаnju sаrаdnje nа privrednom i kulturnom plаnu.
Tom prilikom, NJ.E. Artur Kol istаkаo je dа su vekovni suživot Srbа i Jevrejа, uzаjаmno poštovаnje i deljenje istorijskih trenutаkа sreće i strаdаnjа temelji prijаteljskih odnosа Izrаelа i Srbije.
Ambаsаdor Kol se još jednom zаhvаlio rukovodstvu Opštine nа priznаnju Počаsni grаđаnin Zemunа, koje mu je povodom Dаnа Opštine Zemun - 5. novembrа dodeljeno i grаđаnimа Zemunа poželeo uspeh, а Zemunu kаo istorijskom grаdu nаpredаk i procvаt.
(Preneto sa stranice sajta Zemun.rs)

05.11.2010. - Artur Kol počasni građanin Zemuna

Na svečanoj sednici Skupštine opštine Zemun, održanoj petog novembra u Operi i teatru „Madlenijanum“, uručena su opštinska javna priznanja za 2010. godinu. Ambasador Izraela u Srbiji, nj.e. Artur Kol zasluženo je poneo priznanje „Počasni građanin Zemuna“. Nažalost, g. Kol je bio sprečen da prisustvuje uručivanju priznanja zbog Šabata. Njegovo pismo zahvalnosti je pročitano i ispraćeno velikim aplauzom. Jevrejska opština Zemun se pridružuje brojnim čestitkama upućenim ambasadoru Kolu.

U bogatom programu, pored niza eminentnih umetnika, učestvovao je i pridruženi član Jevrejske opštine Zemun, hor „Srpsko – jevrejsko pevačko društvo“ pod vođstvom maestra Đorđa Stankovića.

Peres: Jasenovac je bio demonstracija čistog sadizma

Predsednik Izraela Šimon Peres izjavio je danas u Jasenovcu da je zloglasni ustaški logor iz Drugog svetskog rata bio demonstracija "čistog sadizma" i poručio da bi iranski predsednik Mahmud Ahmandinežad, koji negira Holokaust, trebalo da poseti ovo spomen područje.
Ovaj se logor razlikuje od ostalih logora na nekoliko načina, rekao je Peres, koji je Jasenovac posetio zajedno sa predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem, objašnjavajući da žrtve nisu bili nužno i isključivo Jevreji.
"Druga razlika je u tome kako su ubijali ljude - čekićima, noževima i kamenjem. Mislim da su ih Nemci na to naterali, jer su želeli sprovesti u delo čisti sadizam", ocenio je Peres...
Ceo tekst iz "Blica Online' Objavljeno: 25.7.2010

Uručene "Medalje pravednika" za spasavanje Jevreja u Drugom svetskom ratu

U beogradskoj sinagogi Sukat Šalom danas je održana ceremonija dodele "Medalje pravednika među nacijama" , tradicionalnog priznanja koje država Izrael i Jad Vašem, u ime jevrejskog naroda, dodeljuju onima koji su tokom Drugog svetskog rata spasavali Jevreje od nacističkog pogroma.
Pozravljajući prisutne, među kojima su bili ministar odbrane Dragan Šutanovac, ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić i izraelski ministar za nauku i tehnologiju Daniel Heršković, ambasador Izraela u Beogradu Artur Kol iskazao je zahvalnost i poštovanje za čin humanosti i dobrote koji su u Drugom svetskom ratu učinili Ranđel Stojanović, Marija Tomić, Milica i Mihailo Bogićević iMiroslava i Simeon Protić, skrivajući jevrejske porodice i pri tom rizikujući sopstvene živote...
Ceo tekst sa sajta Ministarstva odbrane. Objavljeno: 26. 05. 2010.

INTERVJU: EFRAIM ZUROF, direktor centra „Simon Vizental" u Jerusalimu
Nacisti još šetaju Balkanom
U toku je lov na jednog nacistu iz doba NDH, koji slobodno živi u Hrvatskoj.– Jasenovac mora da imenuje žrtve i mučitelje.–Austrija je raj za nacističke zlikovce.– Sledi borba protiv izjednačavanja komunizma i nacizma.
Rasprava o brojužrtava u Jasenovcu mora da se okonča kaže u razgovoru za „Politiku” doktor Efraim Zurof, direktor centra „Simon Vizental” u Jerusalimu. On predlaže da se oformi stručna međunarodna komisija kojoj bi se na uvid pružili svi arhivski dokumenti i istorijska građa. Uz pomoć forenzičara došlo bi se do procene o stvarnim razmerama likvidacije u logoru Jasenovac...
Ceo tekst sa komentarima sa sajta PolitikeObjavljeno: 4. 12. 2009
Uzoriti kardinale, zašto se niste pomolili u Jasenovcu kao papa u Auschwitzu?
Piše: Slavko Goldenstein

Poštovani gospodine nadbiskupe, uzoriti kardinale!

Otkad ste prije godinu i po pozvali mojega sina, povjesničara Ivu Goldsteina, i blizu dva sata s njim razgovarali uglavnom o Jasenovcu, znao sam da ozbiljno razmišljate o toj temi i da se spremate nešto poduzeti. Obradovalo me kad sam čuo da dolazite u Jasenovac na čelu hodočašća, u pratnji 300 svećenika Vaše nadbiskupije.
Odlična ideja, pomislio sam. Umjesto rutinske molitve u okviru rutinske opće komemoracije, spektakularno hodočašće takva sastava, mišljeno kao veliki simbolički čin, možda je najbolji način da se prebrodi indiferencija Crkve prema jasenovačkim žrtvama koja je trajala nekoliko predugih desetljeća...
Ceo tekst sa komentarima sa sajta Jutarnji.hr Objavljeno: 29. 09. 2009.

Subotica i Zemun

...U Subotici je dakle, srušena bista hrišćanskog reformatora Martina Lutera, čime je, prema rečima potpredsednika Evangelističke crkvene opštine Rudolfa Vajsa, ovaj grad poslao svetu ružnu poruku. Vajs smatra da je važno da počinioci budu otkriveni i kažnjeni kako bi svima bilo jasno da je reč o nedozvoljenom ponašanju. Ubeđen je da je bilo više počinilaca jer spomenik sa postamentom ima 300 kilograma. Vest su objavili tek poneki mediji, ali ozbiljnije reakcije javnosti nije bilo. Ne čuje se ni Ministarstvo vera. Nije ovo, nažalost, ni prvi, a sigurno ni poslednji put da u Srbiji strada neki spomenik. Nedavno su iz čista mira „nepoznati počinioci“ uništili skulpture u beogradskom Hajd parku, što očigledno nema nikakvu nacionalnu, političku ili versku pozadinu. Pitanje je i da li su subotički huligani znali ko je Martin Luter? Možda su njegov spomenik srušili iz čiste obesti. Možda im je ime bilo „sumnjivo“, a nije isključeno da su znali i namerno uništili bistu osnivača protestantske religije. Šta, uostalom, traže protestanti u pravoslavnoj Srbiji?

Huligana ima i biće ih. Ima ih i u bogatijim i obrazovanijim zemljama. Činjenica da huligana i huliganizma ima, ne znači da na takve pojave treba i da oguglamo, posebno kada su u pitanju istorijski, kulturni, verski objekti manjinskih zajednica ili religija. Ne čini drugima ono što ne želiš da drugi tebi čine. Ako si većina osudi takve pojave. Ako si vlast, reaguj. Od pojedinačnih slučajeva huliganizma, postoji nešto opasnije, a takođe se svodi na destrukciju. Da li ikome, osim meni, smeta što je nekadašnja zemunska sinagoga u Ulici rabina Alkalaja pretvorena u restoran? Za to naravno vlasnik nije nimalo odgovoran. Prošlo je od toga dosta leta, vladali su tad SPS ili SRS, svejedno, sve je učinjeno po zakonu. U početku reakcija bilo, onda svi ućutali.Jevreja u ovm gradu, nažalost, davno skoro da i nema, ali ne znači da treba uništavati i njihove spomenike...
Ceo tekst sa komentarima iz lista 'Danas'. Objavljeno: 16. 09. 2009

Pismo iz centra Simon Vizental od 21.4.2009. u vezi nastupa iranskog predsednika Mahmuda Ahmadinedžada na podijumu UN u Ženevi.

Kliknite na sliku desno da vidite sadržaj (na engleskom jeziku).

Otvoreno pismo Rabinu Isaku Asielu
Jovan Byford

Poštovani gospodine Rabine,
Jovan ByfordNedavno sam bio u prilici da pogledam snimak Vašeg gostovanja u emisiji “Da, možda, ne”, emitovanoj na Radio televiziji Srbije, u sredu, jedanestog marta 2009. Tema emisije, u kojoj su pored Vas učestvovali vladika Irinej Bulović, nadbiskup Stanislav Hočevar i muftija Muhamed Jusufspahić, bila je odluka vlade Srbije da na zahtev predstavnika "tradicionalnih" verskih zajednica iz skupštinske procedure povuče predlog Zakona o zabrani diskriminacije. Javne kritike tog postupka (od značajanog dela javnog mnjenja u Srbiji ocenjenog kao pokušaj ugrožavanja prinicipa sekularne države) najvećim delom su upućivane Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Što je razumljivo, s obzirom da je ona kao najbrojnija i najuticajnija verska zajednica u zemlji sigurno bila i glavni inicijator zahteva za povlačenje antidiskriminacionog zakona. To potvrđuje i činjenica da je vladika Irinej Bulović bio taj koji je veče pre slanja zakona u skupštinsku proceduru, interevenisao kod predstavnika Vlade i izdejstvovao njegovu "doradu". Mala je verovatnoća da bi zakon bio povučen sa takvom ekspeditivnošću da je u Vladu Srbije poziv stigao od Vas ili gospode Hočevara i Jusufspahića. Stoga je “zasluga” Srpske pravoslavne crkve da ovaj zakon osporavanjem dođe u žižu javnosti svakako najveća. Ali, time što su učesnici emisije "Da, možda, ne" RTS-a, ovu inicijativu javnosti nedvosmisleno prikazali kao jednistven front, smatram da je neophodno da i predstavnici manjinskih verskih zajednica koje su Srpsku pravoslavnu crkvu podržali u najnovijoj inicijativi, preuzmu deo odgovornosti i shodno tome budu ravnopravno izloženi kritici javnosti...

Ceo tekst na stranicama Peščanika. Objavljeno 16.3.2009.

SPC pritiskala verske zajednice, rabin Asil nije imao prava da odlučuje
Predsednik Jevrejske opštine Zemun Nenad Fogel zamerio je juče rabinu Srbije Isaku Asielu što je, kao potpisnik zajedničkog apela verskih zajednica „izneo privatno mišljenje“, jer „jevrejsku zajednicu u Srbiji predstavlja predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije Aleksandar Nećak“. U izjavi za „Borbu“ Fogel objašnjava da rabin Asiel jeste obavestio Aleksandra Nećaka telefonom, ali za takvu odluku nije dobio saglasnost 15 članova Izvršnog odbora Saveza. „Očito je da je SPC vršila pritisak i da je sve moralo veoma brzo da se dogodi. Rabin bi trebalo da se bavi pitanjima vere, a ne pitanjima zakona. Nije njegovo da tumači stav zajednice“, kaže Fogel.
Ceo tekst iz "Borbe" Objavljeno: 10. 03. 2009.
Dr Branka Prpa, direktor Istorijskog arhiva Beograda
Nedić je ubica i Srba i Jevreja i Cigana
Zbirka 23.670 dosijea banjičkih logoraša u izdanju Istorijskog arhiva Beograda biće dragocena građa za istoričare
Uskoro će u izdanju Istorijskog arhiva Beograda izaći osam knjiga o Banjičkom logoru. Prvi put će javnosti biti predstavljeni izuzetno značajni dokumenti za našu istoriju 23.670 dosijea banjičkih logoraša. Ova dragocena istorijska gra]a biće štampana u dva toma...
Ceo tekst iz Politike Online Objavljeno: 08. 03. 2009.
Papa: Negiranje holokausta neprihvatljivo
Autor: Beta
Vatikan - Poglavar Rimokatoličke crkve Benedikt Šesnaesti izjavio je juče na sastanku s jevrejskim zvaničnicima da je negiranje holokausta neprihvatljivo i da se ne može tolerisati, posebno ako to radi sveštenik...
Ceo tekst iz lista Danas Objavljeno: 12. 02. 2009.
IMA DASA U LISTU
PO IMENU BETON
UMESTO DA ZRAČI
ON SE SAMO KAČI!

lirika utoke
Piše: Predrag Lucić

BANJA LUKA PIŠE TEL AVIVU:
ČEMU MRTVI? DECU KOPAJ ŽIVU!

Pesma na stranici "Betona": http://www.elektrobeton.net/vremesmrti2009.html#62

Beograđanin Milan Fogel već 14 godina bezuspešno pokušava da pobegne od rata
U Srbiji Jevrejin, u Izraelu Srbin

Izraelska vojska počela je povlačenje iz pojasa Gaze, Hamas je prekinuo raketiranje Izraela, a stanovnici južnih gradova te države polako su počeli da se vraćaju u svoja mesta. Među njima je i Milan Fogel, Srbin jevrejskog porekla nastanjen u Aškelonu, koji se sa suprugom od raketa Hamasa sklonio u Tel Aviv...

Ceo tekst iz lista ALO Objavljeno: 20.01.2009

Pitanje za Predraga Lucića – šta vam je to trebalo?

Imajući u vidu Vaše poznato opredelenje protiv svih nepravdi, čudim se da ste dozvolili sebi da na jedan krajnje problematičan način pokušate da ismejete Jašu Tomića i Dejana Lučića. Moram da vam kažem da ste postigli upravo suprotan efekat. Mnogi moji prijatelji (uglavnom Srbi) koji su pročitali Vašu, navodno, satiričnu pesmu, bez dvoumljenja su je okarakterisali kao antisemitsku. Ja lično, pokušavajući da u njoj nađem nešto što bi ukazivalo na satiru (jevrejske ustaše, filantrop Jaša itd),sve sam manje ubeđen da je ona pokušaj ismevanja antisemita a sve više da ste totalno promašili temu.
Šteta za list Danas koji je ovo objavio, šteta jer su i oni poznati borci za pravdu i širenje tolerancije a ne mržnje, koju Vaša pesma zasigurno izaziva kod mnogih čitalaca, naravno prema Jevrejima.

Nenad Fogel, predsednik Jevrejske opštine Zemun, 17.01.2009.

Link ka spornoj stranici "Betona":: http://www.elektrobeton.net/vremesmrti.html

Kako do mira na Bliskom istoku
Cilj nam je da trajno zaustavimo Hamasove rakete

Artur Kol: Izrael je doneo stratešku odluku – da izraelska i palestinska država žive jedna pored druge i sarađuju
Uprkos brojnim diplomatskim naporima da se sukob Izraela i Hamasa u Gazi što pre zaustavi, zvanični Jerusalim ne odustaje od opsežne vojne akcije u nameri da ostvari svoj prvobitni cilj. Artur Kol, ambasador Izraela u Beogradu, objašnjava za „Politiku” da je njihov cilj da fundamentalno promeni realnost na jugu Izraela gde su izraelski civili neprekidno na udaru raketa, koje ispaljuju Hamas i druge ekstremističke organizacije poput Islamskog džihada...
Ceo tekst iz Politike Online Objavljeno: 09. 01. 2009.
U Subotici u toku jevrejska manifestacija
Velika škola Limmud Keshet

Subotica - U petak je u Subotici počela trodnevna manifestacija Jevreja jugoistočne Evrope, pod nazivom Limmud Keshet, a koja predstavlja svojevrsnu otvorenu školu u kojoj „svako može da bude učitelj i svako treba da bude student“.
Manifestacija obuhvata niz umetničkih i drugih radionica, predavanja, performansa, interaktivnih susreta i debata, a teme su raznovrsne i zavise od interesovanja i zahteva učesnika - počev od učenja o religioznim obredima, pravljenju dekorativnih predmeta, muzike, sporta, plesa, kuvanja, do fakultetskih predavanja iz istorije, filozofije, religije...
Ideja je jedinstvena u svetu, a potekla je iz Velike Britanije i raširila se u celoj jevrejskoj zajednici. Limmud Keshet sledi tradiciju koja ima za cilj da učenje i mogućnost učenja budu dostupni svima. S takvim pristupom znanju, koje treba da bude i snaga i zadovoljstvo, ali i da traje sve dok čovek boravi na ovoj planeti, izabran je i sam naziv ove multimedijalne i masovne otvorene škole znanja - Lummud Keshet u slobodnom prevodu u stvari znači Duga znanja.
Za ova tri dana, koliko će Limmud Keshet trajati, u Subotici će boraviti preko tri stotine učesnika, mnogi od njih su iz mnogih okolnih zemalja, pa čak i Engleske, Holandije i Izraela.
- Subotica je, kako kaže predsednik Jevrejske opštine Robert Sabadoš, veoma počastvovana, ne samo zato što je drugi grad u Srbiji u kojem se organizuje ova značajna otvorena škola, veći što se time dokazuje da postaje važan regionalni kulturni centar.
Preneto iz lista"Danas" Objavljeno: 21.11.2008

Foto izvestaj sa skupa Limmud Keshet:

Jair Fromer
Marija Salom najavljuje ambasadora Artura Kola
Artur Kol
Vera Mevorah i Jair Fromer
Sladjana i Tomika
Natrag na vrh stranice