NAJNOVIJE VESTI IZ AKTIVNOSTI NAŠE OPŠTINE
VESTI OPŠIRNIJE

N A J A V E

...


IZDVAJAMO

2.2.2023 - Fogel na N1 TV povodom grafita na Jevrejskom groblju

Povodom ispisivanja nacističkih grafita na Jevrejskom groblju u Beogradu predsednik Jevrejske opštine Zemun dao je intervju za jutarnji program N1.

Video na našem YouTube kanalu


5.11.2022 - Uručena priznanja Gradske opštine Zemun

Povodom Praznika opštine 5. novembra održana je Svečana sednica skupštine GO Zemun u Operi i teatru „Madlenianum“. Na sednici su uručena Javna priznanja Gradske opštine Zemun. Povelja za građanske zasluge sa medaljom-zaslužni građanin Zemuna iz oblasti kulture uručena je Nenadu Fogelu, predsedniku Jevrejske opštine Zemun iz oblasti kulture. Pored našeg predsednika Medalje su dobili Jozo Duspara iz oblasti duhovnosti i Daniel Peurača iz oblasti socijalne zaštite. Povelju o javnom priznanju sa medaljom – počasni građanin Zemuna dobio je general potpukovnik Duško Žarković, komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO, dok je Povelju o prijateljstvu sa ključem Zemuna dobio Atletski klub ”Mladost”. U ime nagrađenih prigodnim rečima zahvalio se Nenad Fogel...
Više na stranici vesti iz aktivnosti naše opštine


19.10.2022 - Sednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica

Na današnjoj sednici Komisije doneta je jednoglasna odluka da se podrži inicijativa Jevrejske opštine Zemun da se na mestu gde se nalazila sefardska sinagoga postavi spomen ploča. Ploča će biti postavljena sledeće godine, kada budemo obeležavali 150 godina od osvećenja sinagoge. Spomen ploča ima dvostruki značaj; kao sećanje na sam objekat sinagoge, tako i na 575 zemunskih Jevreja stradalih u Holokaustu, odnosno u Jasenovcu i Staroj Gradiški. Mnogi od stradalih su se u njoj poslednji put obraćali svevišnjem. Naime, ulaskom nemačke okupatorske sile u Zemun 10 aprila 1941. i uspostavljanjem NDH bilo je zabranjeno Jevrejima da ispovedaju veru u svojim sinagogama, aškensakoj i sefardskoj. Pored toga što ćemo sledeće godine obeležiti stopedesetu godišnjicu od osvećenja sefardske sinagoge, obeležićemo i 160 godina od osvećenja aškensake, koja je na sreću „preživela“ Drugi svetski rat.

Jevrejska opština Zemun izražava zahvalnost članovima Komisije koji su prepoznali napore koje Jevrejska opština Zemun ulaže u kulturu sećanja. Saglasnost je prethodno dao i Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda. Posebno se zahvaljujemo stanarima zgrade iz Rabina Alkalaja 2a, koja je podignuta na mestu srušene sinagoge, što su dozvolili da se na zidu njihove zgrade iz Dubrovačke ulice postavi spomen ploča.


Izašao iz štampe Zbornik radova sa Konferencije o zemunskim logorima

Iz štampe je izašlo naše izdanje Zbornik radova učesnika Konferencije Jevrejski logor Zemun i Prihvatni logor Zemun prošlost-sadašnjost-budućnost koja se održavala od 18. do 19. 9. 2021. u Zemunu.
WEB verziju ovog izdanja možete pogledati u ovom PDF dokumentu.


POLICIJA HAPSI I NE DOZVOLJAVA PREŽIVELIMA HOLOKAUSTA DA UĐU U SVOJU SINAGOGU

Članovi JOB pred kordonom Navijači u dvorištu
Navijači u dvorištu Navijači u dvorištu

Video snimci na YouTube kanalu:
Video 1 :: Video 2 :: Video 3 :: Video 4

O ovome izveštavaju i mediji: N1 TV :: RTS :: Prva - (28.10.1019)


NAJTRAŽENIJI LINKOVI
(kliknite na naslov)
Izložba "Znani i neznani junaci"
Učešće jevreja u razvoju dobrovoljnog vatrogastva u Zemunu
Katalog izložbe Jevrejski logor Zemun
Katalog izložbe u Kanjiži
KATALOZI NAŠIH AKTIVNOSTI:
2000-2006 :: 2006-2008 :: 2008-2010 :: 2010-2012 :: 2012-2014
2014-2016 :: 2016-2018 :: 2018-2020