NAJNOVIJE VESTI IZ AKTIVNOSTI NAŠE OPŠTINE
VESTI OPŠIRNIJE

N A J A V E

28.9.2022 - Izložba u Šidu povodom Dana evropske baštine

Muzej naivne umetnosti „Ilijanum“ Šid povodom Dana evropske baštine priređuje izložbu „Od prstena do slike: jevrejska zajednica u Šidu kroz prizmu arheologije, istorije i istorije umetnosti” autora Radovana Sremca. Muzej naivne umetnosti „Ilijanum“ Šid je osnovan kao legat Ilije Bašičevića Bosilja, jednog od najznačajnijih svetskih naivnih i samoukih umetnika. Prema njegovoj želji legat je smešten u kući jevrejske porodice Vinterštajn koja je stradala u Holokaustu, i u čijem je dvorištu do 1942. godine bila i sinagoga. To je razlog zbog kojeg smo odlučili da se u ovogodišnju manifestaciju Dani evropske baštine uključimo odajući počast našim „domaćinima“ Vinterštajnovima, kao i celoj zajednici kojoj su oni pripadali. Otvaranje izložbe je u sredu, 28. septembra, sa početkom u 18 časova.

IZDVAJAMO

Jun 2022 - El Griba sinagoga

Drevna sinagoga El Griba nalazi se na tuniskom ostrvu Đerba. Nalazi se u jevrejskom selu Hara Seghira, nekoliko kilometara jugozapadno od Houmt El Souka, glavnog grada Djerbe. Sinagoga je podignuta krajem 19. veka na mestu gde je stajala zgrada iz šestog veka. Spolja, sadašnja sinagoga je skromna zgrada, dok je unutrašnjost bogato ukrašena. Za razliku od ostalih sinagoga u Đerbi, El Ghriba se sastoji od dve natkrivene sale.
Sinagoga se nalazi u selu Erriadh. Ghriba je najpoznatija od oko 20 sinagoga koje su korišćene do 1950-ih u tri jevrejska sela na Đerbi.
Sinagoga je najstarija u Tunisu, a osim što je centar jevrejskog života na ostrvu, takođe je i mesto hodočašća, a jedna od legendi povezanih sa njenim osnivanjem tvrdi da je u zgradi ugrađen ili kamen ili vrata iz Solomonovog hrama ili Drugog hrama. Avram i Nenad su se fotografisali ispred vrata za koja se tvrde da su doneta iz Solomonovog hrama.
Mala delagacija iz Srbije obišla je sinagogu i u ime Jevrejske opštine Zemun uručila skromni poklon gabaju sinagoge.

Foto galerija klikom na sliku

U znak poštovanja prema našoj delegaciji, izvadili su nam vodu iz bunara dubokog preko 50 metara koji se nalazi u samoj sinagogi. Kako nam je objašnjeno, „sveta voda“ ima čudesnu moć, pa smo sa njom pokušali da „speremo“ sve grehe jevrejske zajednice u Srbiji nanetih Jevrejskoj opštini Zemun.


Izašao iz štampe Zbornik radova sa Konferencije o zemunskim logorima

Iz štampe je izašlo naše izdanje Zbornik radova učesnika Konferencije Jevrejski logor Zemun i Prihvatni logor Zemun prošlost-sadašnjost-budućnost koja se održavala od 18. do 19. 9. 2021. u Zemunu.
WEB verziju ovog izdanja možete pogledati u ovom PDF dokumentu.


POLICIJA HAPSI I NE DOZVOLJAVA PREŽIVELIMA HOLOKAUSTA DA UĐU U SVOJU SINAGOGU

Članovi JOB pred kordonom Navijači u dvorištu
Navijači u dvorištu Navijači u dvorištu

Video snimci na YouTube kanalu:
Video 1 :: Video 2 :: Video 3 :: Video 4

O ovome izveštavaju i mediji: N1 TV :: RTS :: Prva - (28.10.1019)


NAJTRAŽENIJI LINKOVI
(kliknite na naslov)
Izložba "Znani i neznani junaci"
Učešće jevreja u razvoju dobrovoljnog vatrogastva u Zemunu
Katalog izložbe Jevrejski logor Zemun
Katalog izložbe u Kanjiži
KATALOZI NAŠIH AKTIVNOSTI:
2000-2006 :: 2006-2008 :: 2008-2010 :: 2010-2012 :: 2012-2014
2014-2016 :: 2016-2018 :: 2018-2020