NAJNOVIJE VESTI IZ AKTIVNOSTI NAŠE OPŠTINE
VESTI OPŠIRNIJE

N A J A V E

18-19. 9. 2021 -KONFERENCIJA:
JEVREJSKI LOGOR ZEMUN I PRIHVATNI LOGOR ZEMUN
PROŠLOST-SADAŠNJOST-BUDUĆNOST

Otvaranje 18.9. u 11h u Kancelariji za mlade GO Zemun, Kosovska 9, Zemun kada će biti otvorena i izložba „Jevrejski logor Zemun“, autora Nenada i Milana Fogela i dr Milana Кoljanina.
Кonferencija je dvodnevna i otvorena je za javnost. Prvog dana rada biće predstavljeni radovi učesnika, a drugi dan je rezervisan za razgovor učesnika konferencije sa posetiocima ili za njihove komentare i predloge.
Za sve prisutne će biti obezbeđeno osveženje. Кonferencija se zatvara u nedelju u 17. časova.
Za realizaciju projekta obezbedili smo učešće relevantnih istraživača koji se bave stradanjima stanovništva tokom Drugog svetskog rata na teritoriji Srbije. Učešće na konferenciji potvrdili su: Nenad Fogel - urednik izdavačke delatnosti i predsednik Jevrejske opštine Zemun - uvodničar, dr Milan Кoljanin - istoričar, dr Olga Manojlović Pintar - istoričarka, Milan Fogel - pisac iz Izraela, Aleksandar Nećak - bivši predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije, dr Jovan Bajford - istoričar iz V. Britanije, dr Milovan Pisari - istoričar, dr Sanja Petrović Todosijević - istoričarka, dr Dragan Cvetković - istoričar i dr Ivo Goldštajn - istoričar iz Zagreba.
POZIVNICA


IZDVAJAMO

1.9.2021 - Otkrivena spomen ploča na zgradi Beciona Bulija

Danas su se ispred zgrade u ulici Kralja Petra 16. okupile članice Udruženja Mazal –Jevrejskog ženskog društva da svečano otkriju spomen ploču na zgradi koju je davne 1907. godine podigao Bencion Buli.
Prisutne je prigodnim govorom pozdravila Sonja Levi-Francuski. Nakon toga su generalni sekretar udruženja MAZAL, gđa. Nela Papić i članica udruženja gđa. Vesna Кovačević svečano otkrili spomen ploču u znak sećanja i poštovanja prema Bencionu Buliju.


Netanjahu: Izrael zadao Hamasu udarce koje nije očekivao

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je da je palestinski Hamas "primio udarce koje nije očekivao" i da je Izrael tu ekstremističku organizaciju vratio unazad "godinama".
Netanjahu je to rekao tokom posete vazduhoplovnoj bazi kraj Berševe na jugu Izraela dok su se oglašavale sirene za raketnu uzbunu, javili su izraelski mediji.
„Naši neprijatelji vide koju cenu moraju da plate za agresiju protiv nas“, rekao je izraelski lider. On je najavio nastavak operacije „koliko god je potrebno da se obnovi zatišje za građane Izraela“...
Ceo tekst na portalu N1 od 18.5.2021.


KRVOPROLIĆU NEMA KRAJA!
Stručnjaci za Pink o sukobima na Bliskom istoku:
Međunarodna zajednica je ponovo pokazala da je nemoćna! Ako uskoro ne zaustavi rat, biće katastrofalno.

Hamas nastavlja sa ispaljivanjem brojnih raketa na gradove širom Izraela, a ako se situacija ne primiri, preti njena eskalacija koja će imati katastrofalne posledice, kažu sagovornici Pinka.
Hamas nastavlja sa ispaljivanjem brojnih raketa na gradove širom Izraela, a ako se situacija ne primiri, preti njena eskalacija koja će imati katastrofalne posledice, kažu sagovornici Pinka...
Ceo tekst i video opširnije na portalu Pink.rs od 17.5.2021.


16.5.2021 - Jevrejske opštine organizovale skup u Beogradu zbog sukoba Izraela i Palestinaca

Jevrejske opštine Zemuna i Beograda su povodom sukoba Izraela i Palestinaca organizovale danas skup na Trgu republike u Beogradu.
Predsednik Jevrejske opštine Zemun Nenad Fogel izjavio je da je ta opština u saradnji sa Jevrejskom opštinom Beograd organizovala protest podrške, ne Izraelu ili Arapima u toj zemlji, već miru kojeg na tim prostorima nema od 1948. godine.
„Ne verujem da će Ujedinjene nacije uspeti da reše situaciju jer to nisu uradile od 1948 godine“, rekao je Fogel.
Do mira se, po njegovoj oceni, može doći u direktim pregovorima sa palestinskom upravom...
Više na stranici portala N1 od 16.5.2021.

O ovome izveštava i televizija Prva. Video od 10:38 o današnjoj situaciji u Izraelu i od 13:11 izveštaj sa skupa na Trgu Republike

TV Nova-S takođe izveštava o ovom skupu.


Grad Beograd, odnosno njegov pravobranilac Ivan Lalović, oglasio se saopštenjem na zvaničnom sajtu Beograda, pokušavajući da opravda podnošenje zahteva Višem kasacionom sudu za preispitivanje rešenja Upravnog suda u Beogradu o potvrđivanju rešenja Agencije za restituciju, kojim je u zamenskoj restituciji Jevrejskoj opštini Zemun vraćena sinagoga. Takvo njegovo saopštenje, bez ikakve provere tačnosti, preneli su brojni mediji. Jevrejska opština Zemun tim povodom izdaje sledeće saopštenje.
Pravobranilac Ivan Lalović na kraju saopštenja, iako to nema nikakve veze sa postupkom vraćene sinagoge, navodi da „Jevrejska opština nije imala pritužbi na postupanje ovog organa, koji zastupa Grad Beograd u ogromnom broju postupaka što za predmet imaju kako vraćanje imovine verskim zajednicama, tako i otklanjanje posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta”. Za ostale „Jevrejske opštine“ ne znamo, ali Jevrejska opština Zemun se žalila na postupanje pravobranioca Ivana Lalovića u postupku njegove žalbe na vraćanje jednog poslovnog prostora u Zemunu, od ukupno dva rešenja koja smo dobili od Agencije za restituciju. Njegova žalba je i dalje predmet koji čeka na rešavanje u Upravnom sudu. Sada će biti skoro dve godine od početka spora. Sve to utiče na finansijsku sposobnost Jevrejske opštine Zemun da realizuje brojne aktivnosti vezane za naš kulturni i verski život. Ako jedan državni organ, kao što je Agencija za restituciju, savesno, kako to već čini, donese neko rešenje za vraćanje imovine, onda je dužnost svakog pravobranilaca da proceni sve činjenice, te da ne podnosi tužbe koje samo odugovlače proces vraćanja imovine Jevrejskoj opštini Zemun. Jasno je da to čine jer prihoduju od izdavanja tih nekretnina, a time nanose materijalnu štetu Jevrejskoj opštini, zbog činjenice da dok rešenje Agencije ne postane pravosnažno, mi ne možemo da naplaćujemo zakup korisnicima tih poslovnih prostora. Zato mi smatramo da to nije zaštita interesa Grada Beograda, već namerno odugovlačenje postupka radi sticanja imovinske koristi na štetu Jevrejske opštine Zemun, što indirektno ometa i opstruiše ostvarenja ciljeva zbog kojih je i donet Zakon o otklanjanu posledica Holokausta.
O ovome piše i portal Nova-S (17.1.2021.)

POLICIJA HAPSI I NE DOZVOLJAVA PREŽIVELIMA HOLOKAUSTA DA UĐU U SVOJU SINAGOGU

Članovi JOB pred kordonom Navijači u dvorištu
Navijači u dvorištu Navijači u dvorištu

Video snimci na YouTube kanalu:
Video 1 :: Video 2 :: Video 3 :: Video 4

O ovome izveštavaju i mediji: N1 TV :: RTS :: Prva - (28.10.1019)


 

NAJTRAŽENIJI LINKOVI
(kliknite na naslov)

Izložba "Znani i neznani junaci"
Katalog Teodoru Herclu u čast
Učešće jevreja u razvoju dobrovoljnog vatrogastva u Zemunu

Katalog od Povratak u odgovor

Katalog od Zemuna do Jerusalima

Katalog Putevima Pravednika
Katalog izložbe Jevrejski logor Zemun
Katalog izložbe u Kanjiži
Promocije knjige o Pravednicima
u Skupštini Beograda, Tel Avivu i u Kragujevcu

Katalog foto izložbe u Artgetu
Katalog "I mi smo Srbija"
Katalog "Otvorenog srca"
Kol Zemun 1 i Kol Zemun 2
4 priče Milana Fogela
Dve kratke priče o Kašrutu Bena Šahara iz Izraela
Fotografije sa Sastanka JO u Subotici
Drugi regionalni susret u Hodmezevašarhelju
Naš jubilej