VESTI IZ REGIONA

19-22.10.2023 - Deseti MAHAR

Foto galerija klikom na sliku

U senci rata između Hamasa i Izraela održan je deseti jubilarni MAHAR u hotelu Avala u Budvi. Kako su i organizatori napomenuli u uvodnom predstavljanju, bilo je dileme da li ga uopšte i održati u vreme najveće tragedije koju je zadesila modernu državu Izrael. Ipak, najavljen mnogo pre divljačkog napada Hamasa na izraelske civile, odlučili su da ga održe uz slogan: STOJIMO UZ IZRAEL. Najavljeni program je umnogome izmenjen, ali učesnici iz jevrejskih zajednica regiona i sveta, imali su priliku da u međusobnim kontaktima razmotre naše buduće korake u pomoći Izraelu.

Kao i svih prethodnih godina, Jevrejsku opštinu Zemun predstavljalo je 13 naših članova.

Umesto zabave, glavna tema susreta je bila sukob i izveštavanje relevantnih zvaničnika Izraela o toku rata i prognozama kada će se on završiti. Ono što do sada znamo je da je Izrael čvrsto rešen da zbriše sa lica zemlje Hamas. To je po njihovom mišljenju jedini način da se sa rata pređe na dogovore. Nadamo se da će se to uskoro i dogoditi.

Povjesničar usporedio Tita s Washingtonom: Ima mana, ali je bio i osloboditelj

U gradu Zagrebu priprema se promjena naziva ulica imenovanih po dužnosnicima Nezavisne Države Hrvatske. U gradsku skupštinu prijedlog je poslao Svjetski židovski kongres, a dokument je napisalo troje povjesničara, među kojima i Ivo Goldstein koji je gostovao u Novom danu.
Preneto sa hrvatskog portala N1info od 25.2.2023.

Otkriven Memorijal Jevrejima Tuzle stradalim u Drugom svjetskom ratu

U Tuzli je danas svečano otkriven Memorijal Jevrejima Tuzle stradalim u II Svjetskom ratu. Pored spomenika “Suza” ovo je drugi spomenik žrtvama Holokausta saugrađen u Tuzli. Sagrađen je na mjestu gdje nekada bila Sinagoda koja je 1942. godine uništena.
Danas je sa tog mjesta poručeno da nesmijemo dopustiti da se negira ni genocid nad Jevrejima u Drugom svjetskom ratu, niti genocid koji se dogodio tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.
Na današnjoj ceremoniji otvaranja su pored predstavnika jevrejske zajednice u Tuzli i Bosni i Hercegovini pristustovali i predstavnici drugih vjerskih zajednica koje djeluju u Tuzli. Predmolitelj Igor bencion Kožemjakin je pročitao molitvu, a obratili su se i Jakob Finci, Jasmin Imamović, Nataša Perić i Marina Rajner.
Ceo tekst i fotosi na TuzlaInfo od 5.6.2022.

Ognjen Kraus i Miki Maus
Piše Viktor Ivančić

S jedne je strane Ognjen Kraus, prilično usamljen, a s druge Miki Maus, prilično umnožen, u raznobojnim i raznorodnim varijantama, kao kolektivni junak crtanoga filma koji donosi nove i nove epizode farse o hrvatskom antifašizmu.
svake godine u travnju vladajući politički pogon mora otrpjeti iritantnu tvrdoglavost Ognjena Krausa. To postaje sve teže, jer se mašina susreće s fenomenom koji je praktički ispario s hrvatske scene. Radi se o dosljednosti. Radi se o nespremnosti da se princip žrtvuje radi sitnoga političkog ili kakvog drugog utrška. Radi se, drugim riječima – uzimajući u obzir kriterije spomenute scene – o arheološkom ostatku koji nekim čudom pokazuje znakove života.
Predsjednika Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj to čini vrlo nepopularnim u političkim krugovima, naročito onima bliskim vlasti. Strpljivim i mirnim radom izborio se – u njihovim očima – za status čimavice, profilirao se u gnjavatora koji postojano kvari ugođaj opće hipokrizije. Kada bi u toj sferi bilo snage da se otvoreno izrazi skupno raspoloženje koje svake godine nastupa u drugoj polovini aprila, žalopojka bi glasila otprilike ovako: Dijelimo cijeli niz zajedničkih nedostataka, ali i jedan zajednički višak – pun nam je kufer Ognjena Krausa!..
Ceo tekst na Portalnovosti. 30.4.2022.

Izrael imenovao ambasadora na Kosovu

Ministarstvo spoljnih poslova Izraela saopštilo je da je imenovalo sedam novih ambasadora, među kojima i ambasadora na Kosovu.
Jerusalem post javlja da je Tamara Živ imenovana za ambasadora na Kosovu, prenosi KoSSev.
Pored Kosova, novi ambasadori imenovani su i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Belgiji, Norveškoj, Mađarskoj, Kolumbiji i Vijetnamu.
Izrael i Kosovo uspostavili su diplomatske odnose pre nekoliko meseci zahvaljujući sporazumu između Kosova i Srbije od 4. septembra u Vašingtonu i uz posredovanje SAD.
Uslov Izraela za priznavanje nezavisnosti Kosova i za diplomatske odnose bio je otvaranje ambasade u Jerusalimu.
Preneto sa portala N1info. 28.12.2021.

Naša foto galerija

21-24.10.2021 - MAHAR Konferencija "Mostovi nade" u Budvi

Više o ovom događaju na stranici Vlade Crne Gore i na Facebook profilu Jevrejske zajednice Crne Gore + Foto galerija

Goldstein o napadu u Jerusalem Postu: Autor tog teksta je 99.9% izmišljen

THE JERUSALEM POST ispričao se hrvatskom povjesničaru Ivi Goldsteinu zbog članka u kojem ga se napada i vrijeđa zbog njegova bavljenja žrtvama u Jasenovcu, odnosno u kojem se navodi kako Goldstein nekim svojim izjavama ugrožava sjećanje na holokaust.
Ta isprika svakako je satisfakcija za Goldsteina, a za nas je povod za intervju s Goldsteinom u kojem je on govorio o ovom slučaju, a dotaknuli smo se i nekih općenitijih tema nešto bliže i dalje hrvatske povijesti.

Rekli ste da ćete otkriti tko stoji iza članka čiji je autor nominalno David Goldman koji, čini se, uopće ne postoji.

Pitanja koja taj tobožnji David Goldman postavlja i uopće sam tekst koji on potpisuje su teme koje hrvatski revizionisti nameću kad pokušavaju nešto reći o Jasenovcu. Postoje snažne indicije da se radi o krugu koji je povezan s povjesničarkom Blankom Matković.

Sam profil je lažan?

Navodno se radi o Australcu, ali nitko u australskoj židovskoj zajednici ne zna za njega. Na njegovom websiteu nema adrese, nema e-maila, nema telefona tog centra. Nitko nikad tog čovjeka nije vidio ni uživo niti na internetu (u ovih posljednjih godinu i pol dana, od početka pandemije). Uostalom, ta stranica s Goldmanom postoji tek od proljeća 2020. godine. Dakle, 99.9 posto je izmišljen profil. Igor Vukić i Blanka Matković su očigledno naslutili da će taj profil biti raskrinkan te su u svojim izjavama prošli tjedan sugerirali da se radi o lažnjaku.
Ceo tekst sa portala Index.hr. Objavljeno 26.8.2021.

Kraus za N1: Inicijativu za zabranu pozdrava ZDS uputit ćemo u Sabor do ljeta

Židovska općina do ljeta će u Sabor poslati inicijativu za izmjenu Kaznenog zakona radi zabrane pozdrava 'Za dom spremni' putem zastupnika nacionalnih manjina, rekao je Ognjen Kraus za N1.
Traže zabranu upotrebe ustaškog znamenja i pozdrava ZDS.
Predsjednik Židovske općine Zagreb rekao je da su tri sastanka na tu temu dosad održana, a HDZ je podržao izmjene.
Prokomentirao je i prvi odlazak premijera Andreja Plenkovića u Brezovicu na obilježavanje Dana antifašističke borbe.
“Ako otvorena srca i iskreno stoji iza toga, mislim da nema nikave zapreke da bude izglasan taj zakon”, poručio je Ognjen Kraus.

Više uz video na sajtu hr.n1info.com. Objavljeno 21.6.2021.

Izraelski list: Kosovo u ponedeljak otvara ambasadu u Jerusalimu

Kosovo će u ponedeljak otvoriti ambasadu u Jerusalimu, javio je izraelski list "Izrael hajom" (Izrael danas).
Kako je navedeno, ambasada Kosova će biti treća u Jerusalimu pošto su u tom gradu već otvorene ambasade SAD i Gvatemale.
Ceremoniji otvaranja u centralnom dalu Jerusalimu će prisutvovati izraelske i kosovske diplomate visokog ranga.
Bivši predsednik SAD Donald Tramp je krajem 2017. proglasio čitav Jerusalim kao samo izraelski i u maju 2018. godine je tamo otvorena američka ambasada, a samo dva dana kasnije i ambasada Gvatemale.
Izrael je osvojio istočni Jerusalim u Šestodnevnom ratu 1967. godine i potom ga anektirao što međunarodna zajednica nije priznala.
I Beograd i Priština su se Vašingtonskim sporazumom iz septembra 2020. obavezale da otvore ambasade u Jerusalimu, što nije u skladu sa politikom EU. Skoro sve zemlje koje su uspostavile odnose s Izraelom imaju ambasade u Tel Avivu...
Ceo tekst sa portala N1. Objavljeno 12.3.2021.

Priština i Tel Aviv uspostavili diplomatske odnose

Kosovska ministarka spoljnih poslova Meljiza Haradinaj Stubla i šef izraelske diplomatije Gabrijel Aškenazi potpisali su sporazum kojim uspostavljaju diplomatske odnose Prištine i Tel Aviva.
Sporazum je potpisan kontaktom preko video-linka. Ministri su sporazume potpisali u Prištini i Jerusalimu a dokumenti će kasnije biti razmenjeni, preneo je RTS.
Uspostavljanje diplomatskih odnosa dogovoreno je Vašingtonski sporazumom Prištine i SAD 4. Septembra.
Kosovski ambasador u Izraelu biće Ines Demiri...
Ceo tekst sa portala N1. Objavljeno 1.2.2021.

O ovome piše i list Blic pod naslovom:
"IZRAEL JE IZABRAO VEZIVANJE ZA SAD" Selaković: Videćemo da li će se Palmer upinjati i za druge stavke Vašingtonskog sporazuma

Preminuo Branko Lustig, čovek koji je prošao put od logoraša do dobitnika dva Oskara
Filmski producent i dvostruki dobitnik Oskara Branko Lustig preminuo je danas u Zagrebu u 88 godini.

Branko Lustig i Nenad Fogel Lustig na dodeli Oskara

Lustig je nagrade Oskar dobio za filmove Šindlerova lista 1993. godine i Gladijator 2000. godine. U njegovoj bogatoj biografiji ističu se i filmovi Pad crnog jastreba, Kraljevstvo nebesko, Dobra godina, Američki gangster i In Between Engagements.
Branko Lustig je rođen u Osijeku, a tokom Drugog svetskog rata zbog svog jevrejskog porekla bio je zatvorenik u zloglasnim logorima Aušvic i Bergen-Belsen. Većina članova njegove porodice je nestala u koncentracionim logorima širom Evrope.
U filmu Šindlerova lista, Stivena Spilberga, dosta Lustigovih logorskih iskustava je ugrađeno u film, a reditelju je pomogao da što uverljivije predstavi scene mučenja.
Lustig je studirao glumu na Kazališnoj akademiji u Zagrebu, a kasnije je počeo da radi na filmu, u početku kao organizator snimanja, potom kao pomoćnik reditelja, direktor filma i producent...
Ceo tekst sa portala RTS. Objavljeno 14.11.2019.

Predstavnik Židova: U Hrvatskoj se stvara nova povijest i rehabilitira se NDH

Na skupu sjećanja na Kristalnu noć i nacistički pogrom Židova u Njemačkoj i Austriji 9. studenoga 1938. predsjednik Koordinacije židovskih općina RH Ognjen Kraus rekao je u Zagrebu da se želi pokloniti svim žrtvama rasnih zakona i poručio kako se ne smije dozvoliti izjednačavanje ustaštva i antifašizma.
Skup sjećanja organizirala je Antifašistička liga Republike Hrvatske na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma.
"Tu smo", ističe, "da se sjetimo Kristalne noći, da se poklonimo svim žrtvama rasnih zakona, da ne dozvolimo izjednačavanje ustaštva i antifašizma i da upozorimo na opasnost od ksenofobije i nacionalizma, koja je pred vratima."
Kraus je upozorio na porast antisemitizma u Europi - u njemačkom gradu Halleu prije mjesec dana nacisti su oružjem napali sinagogu tijekom velikog židovskog blagdana Jom Kipura, a slični događaji bilježe se i u drugim gradovima i zemljama Europe...
Ceo tekst sa portala Index.hr Objavljeno 9.11.2019.

Naša foto galerija klikom na sliku

31.10 - 4.11.2019 - Sedma Mahar konferencija u Budvi

U hotelu Avala u Budvi održana je sedma Mahar konferencija pod nazivom „Jevreji danas - Izazovi i mogućnosti“. Događaju su prisustvovale delegacije jevrejskih zajednica iz celog regiona kao i gosti iz Izraela i drugih zemalja. Naša opština je takođe bila zastupljena impozantnim brojem članova.

Program konferencije

Istoričar holokausta Grajf: Uklonite ploču Stepincu u Jerusalimu, svi znamo da on nije bio plemenit čovek

Istoričar holokausta Gideon Grajf apelovao je na papu Franju, predsednika Izraela Ruvena Rivlina i premijera Benjamina Netanijahua da se ukloni spomen-ploča u Starom gradu u Jerusalimu posvećena hrvatskom kardinalu Alojziju Stepincu.
Istoričar holokausta Gideon Grajf apelovao je na papu Franju, predsednika Izraela Ruvena Rivlina i premijera Benjamina Netanijahua da se ukloni spomen-ploča u Starom gradu u Jerusalimu posvećena hrvatskom kardinalu Alojziju Stepincu.
Reč je o kontroverznoj ličnosti u istoriji Balkana zbog podrške fašističkom hrvatskom ustaškom režimu u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, koji je počinio genocid protiv Jevreja, Srba i Roma tokom Drugog svetskog rata, prenosi „Tajms ov Izrael“.
Spomen-ploča je postavljena na Austrijskom hospiciju, samoproglašenom prenoćištu za hrišćanske hodočasnike u Jerusalimu, koji je otvoren u Starom gradu 1863. godine...
Ceo tekst sa portala Novosti Online. Objavljeno 30.9.2019.

Sramna spomen-ploča u Izraelu!
Zurof za Kurir: Tabli Alojziju Stepincu nije mesto u Jerusalimu

Katolička crkva zloupotrebila autonomiju i u srcu Jerusalima, na Putu suza, postavila memorijalnu ploču Alojziju Stepincu, zagrebačkom nadbiskupu, koji nije uradio ništa da spreči masovna mučenja i ubistva Srba, Jevreja i Roma u Jasenovcu i drugim ustaškim logorima.
Spomen-ploči Alojziju Stepnicu nije mesto nigde u svetu, a kamoli u Jerusalimu, i učiniću sve što mogu da ona što pre bude uklonjena, kaže za Kurir Efraim Zurof, šef jerusalimskog centra "Simon Vizental", povodom postavljanja memorijalne ploče zagrebačkom nadbiskupu u vreme NDH u srcu Jerusalima, i to na Putu suza (Via Dolorosa), kojim je poslednji put prošao Isus Hrist na putu do Golgote, gde je razapet na krst...
Ceo tekst sa portala lista Kurir. Objavljeno 10.8.2019.

Hrvatski portal Narod.HR iznosii komentar na ovu vest pod naslovom:
Zuroffu smeta spomen-ploča blaženom Stepincu u Jeruzalemu:
‘Ne mogu uzeti čekić i razbiti ploču, ali učinit ću sve što je u mojoj moći da ona bude skinuta’
Link ka stranici sa tekstom

NEUMESNO! Izraelski ambasador u Zagrebu čestitao "Oluju", pa POVUKAO TVIT, a evo šta je poručio ČUVENI LOVAC NA NACISTE

Srbija je u ponedeljak "zatresla" Izrael nakon što je ambasador Ilan Mor čestitao hrvatskim zvaničnicima proslavu "Oluje". To danas piše "Tajms of Izrael", u tekstu čiji je povod tvit izraelskog ambasadora u Zagrebu.
- Čestitam Hrvatskoj 24. godine operacije "Oluja" kojom je vraćen vraćen njen suverenitet u Domovinskom ratu. Čestitam i Dan pobede i domovinske zahvalnosti - napisao je on.
Nekoliko sati kasnije, odgovarajući na pitanja "Tajms of Izrael", portparol Ministarstva spoljnih poslova u Jerusalimu rekao je da je "zbog osetljivosti" tvit promenjen tako da ispravno oslikava namere ambasadora i države Izrael"...
Ceo tekst sa portala lista Blic od 5.8.2019.

Hrvatski istoričar: Ne mogu se izjednačavati Jasenovac i Blajburg

U četvrtak će biti promovisano srpsko izdanje knjige "Jasenovac" (Akademska knjiga, Novi Sad) hrvatskog istoričara Iva Goldštajna. Na gotovo hiljadu stranica Goldštajn je pokušao da osvetli jednu od najbolnijih tema jugoslovenskih prostora, i to u vremenu kad je i Jasenovac postao meta istorijskog revizionizma i "kreativnog" tumačenja onoga što se tamo događalo. Za početak, šta čitaoci mogu novo saznati o tom logoru smrti?
- Knjiga "Jasenovac" ima 64 poglavlja raspoređena u deset većih celina. Imao sam dve paralelne priče: prva je hronološka, koja prikazuje 44 meseca postojanja jasenovačkog logorskog kompleksa - govorim o pripremama za jasenovački zločin, prikazujem jasenovačke logorske celine, logorske radne grupe, ekonomije (Jasenovac je bio i logor smrti i radni logor). Dajem i hronološki prikaz događaja u logoru, od avgusta 1941, kada je osnovan, do njegova nestanka, 22. aprila 1945. Druga pripovedna linija ide problematski, obrađuje specifične teme. Na primer, jedno od velikih poglavlja je "Suočavanje s jasenovačkim terorom". U njemu objašnjavam ko se i zašto deportuje u Jasenovac, pod kakvim optužbama i u kojim konkretnim situacijama; kako izgledaju deportacije, kako dolazak, kako pljačka...
Ceo tekst sa portala lista Blic. Objavljeno 31.3.2019.

Crvena linija o odnosu vjerskih velikodostojnika prema zločinima
Emisija na N1 TV od 1.2.2019.

 

O odnosu vjerskih velikodostojnika prema zločinima te nastojanjima da se ostvari trajno pomirenje na ovim prostorima u Crvenoj liniji govorili su teolog Drago Pilsel, religiolog Miroslav Keveždi i katolički franjevac Mile Babić.

Komentari aktiviste za ljudska prava Draga Pilsela na ovu temu sa portala Autograf

Govor kardinala Bozanića Kršćanin ne može biti antisemit

Satirični osvrt u emisiji Prime Time #136 - Joga za ministra autora Domagoj Zovaka (video)

Židovska općina traži reakciju Hrvatske oko Jasenovca

Ovog tjedna će se u jednoj crkvi u središtu Zagreba promovirati knjiga "Razotkrivena jasenovačka laž" u izdanju Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, od ranije poznatog po radikalnom umanjivanju broja žrtava ustaškog logora Jasenovac i negiranju da je Jasenovac bio i logor smrti. Traženje Centra Simon Wiesenthal da se ta knjiga i njoj slične zabrane podržavaju i zagrebačka Židovska općina i Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske.
Predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus u izjavi za Radio Slobodna Europa (RSE) slaže se sa zahtjevom Centra Simon Wiesenthal da se zabrani knjiga Josipa Pečarića i i Stjepana Razuma "Razotkrivena jasenovačka laž", za koju Centar tvrdi da "negira masovna ubojstva Srba, Židova, Roma i hrvatskih antifašista koja su se redovito provodila u Jasenovcu", kao i da se zabrane sva druga djela koja negiraju Holokaust i ustaške zločine. Knjiga će 16. siječnja biti promovirana u prostorima jezuitske crkve u središtu Zagreba.
Kraus podsjeća da su srpska, židovska i romska zajednica i hrvatski antifašisti, kao nasljednici žrtava ustaškog režima, krajem prošle godine hrvatskim vlastima i Državnom odvjetništvu uputili apel naslovljen "Tražimo osudu" u kojem su zatražili da Republika Hrvatska, u skladu s Ustavom i Kaznenim zakonom, osudi i suzbije širenje mržnje prema pripadnicima naroda žrtava fašizma i antifašistima, kao i širenje neistina o zločinačkoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH), sazdanoj na rasnim zakonima, i da se prema tim pojavama odnosi kao što se odnose Njemačka i Austrija.
Ceo tekst sa portala Radio slobodna Evropa. Objavljeno 14.1.2019.

29.11.2018 - Zahvalnica donatoru iz SAD

Zahvaljujemo se na lepom gestu donatora iz San Franciska, na donaciji od US$ 500 namenjenoj za odrzavanje jevrejskog groblja u Zemunu.

25-29. 10.2018 - Održan MAHAR u Budvi

Ambasadorka Izraela u Srbiji i nerezidentna ambasadorka Izraela u Crnoj Gori אלונה פישר-קם Alona Fišer Kam prisustvovala je tradicionalnom okupljanja Jevreja iz regiona, jugoistočne i centralne Evrope „Mahar“ 2018, koje je po šesti put održano u Budvi od 25-29. oktobra. Ovogodišnji „Mahar“ održan je pod sloganom „Mazal Tov Izrael 70.“

Skup je počeo odavanjem počasti nedavno preminulom predsedniku Jevrejske zajednice u Crnoj Gori Jaši Alfandariju. Prisutnima su se na otvaranju obratili Đorđe Raičević, predsednik Jevrejske zajednice Crne Gore, Branimir Gvozdenović, potpredsednik Skupštine Crne Gore i predsednik Parlamentarne grupe prijateljstva sa Izraelom, Karine Boloton, šefica odeljenja za međunarodnu saradnju u Keren Kayemeth Lelsrael – Jewish Fund (KKL-JNF), Ejal Melamed, specijalni savetnik izvršnog direktora i potpredsednika SJK-a Roberta Zingera i ambasadorka Fišer-Kam...
Ceo tekst sa Facebook stranice Izrael u Crnoj Gori. Objavljeno 30.10..2018.

29.8.2018 - Promocija knjige „Židovske obitelji u Iločkom rabinatu“

Ove srede u Muzeju grada Iloka na platou dvorca Odescalchi održana je promocija  knjige „Židovske obitelji u Iločkom rabinatu“ autora Radovana Sremca.
U ime muzeja, izdavača ovog dela, uvodnu reč i predstavljanje autora i njegovog projekta dala je ravnateljica ove ustanove Maja Barić.
Potom su autor i njegov saradnik za istoriju dali širi opis sadržaja i metodologije rada na ovom poduhvatu koji obuhvata genealoške podatke za 195 jevrejskih porodica iz 26 mesta iz Srbije i Hrvatske u periodu od kraja XVIII veka do kraja II Svetskog rata.
Ovom događaju prisustvovala je i delegacija naše opštine.

Zurof: Šta će izraelski avioni na proslavi Oluje?
Direktor Centra kancelarije "Simon Vizental“ u Jerusalimu i lovac na naciste, Efraim Zurof, kritikovao je učešće izraelskih borbenih aviona u obeležavanju operacije Oluja

Srbija je duboko razočarana zbog učešća izraelskih pilota i borbenih aviona u obeležavanju operacije „Oluja“ u Hrvatskoj, izjavio je ambasador Srbije u Izraelu Milutin Stanojević za „Tajms ov Izrael“.
„Srbija je duboko razočarana zbog toga što je za nas operacija ’Oluja‘ iz 1995. bila vrsta pogroma“, kazao je on.
„To je bio najveći egzodus jedne nacije od Drugog svetskog rata“, rekao je Stanojević i ocenio da učešće Izraela u proslavi hrvatske pobede „nije prijateljski gest prema Srbiji“, prenosi Tanjug.
On je dodao da su ti dani možda za hrvatsku stranu dani trijumfa, ali za srpsku stranu to su dani žalosti.
„Mi žalimo zbog egzodusa. Više od 2.500 ljudi je izgubilo život. Za mnoge od njih se ne zna gde počivaju. Više od 250.000 ljudi je pobeglo iz Hrvatske, mahom civila. Ovo nije vreme ni mesto gde bi neka druga zemlja trebalo da učestvuje“, kazao je ambasador Stanojević.
Ceo tekst sa sajta lista Novosti, Objavljeno 5.8.2018.

Kraus o predsjedničinom govoru u Jasenovcu: Važna su i djela

Gost N1 bio je predsjednik Židovske općine Zagreb (ŽOZ) Ognjen Kraus, koji se osvrnuo na govor predsjednice Republike u Jasenovcu.
U medijima je bilo puno osvrta na govor predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u Jasenovcu s izraelskim predsjednikom Rivlinom, a na pitanje kako ga je on doživio Kraus je kazao: "Da ste me pitali dva dana ranije, točno bih znao kako će glasiti njezin govor".
"Nije prvi put da jasno govori o tome što je bio Jasenovac i NDH, to je uvijek tako kada je potrebno izraziti stav koji će zadovoljiti EU, saveznike, odnosno one pred kojima to u određenom trenutku treba prezentirati, bio je to slučaj i nedavno kad je američka delegacija bila u Zagrebu", podsjetio je Kraus.
"Govor je bio u redu, dapače, i emocionalno obojen, ali mene svakako smeta da kada govorimo o ustaškim zločinima i kad smo u Jasenovcu onda se ne može uklapati da se govori o žrtava fašizma i nacizma te totalitarnih sistema. U tom istom logoru završili su, naime, svi koji su bili protiv ustaškog režima, članovi Partije, uhapšeni partizani - Jasenovac je mjesto gdje govorimo o tim žrtvama", istaknuo je Kraus...
Ceo tekst i video na sajtu N1, Objavljeno 27.7.2018.

Preminuo Jaša Alfandari

Predsjednik Jevrejske zajednice u Crnoj Gori Jaša Alfandari preminuo je u 72. godini.
Kako je saopšteno iz Jevrejske zajednice, Alfandari će biti sahranjen u Subotici.
Jaša Alfandari ostaće upamćen kao veliki prijatelj Crne Gore, obnovitelj i ujedinitelj religijskog života Jevreja na ovim prostorima, kao erudita i humanista. Imao je nemjerljivu ulogu u razvijanju dobrih međuljudskih i međureligijskih odnosa, i u afirmaciji prava ne samo pripadnika manjinskih nacionalnih i vjerskih zajednica. Njegova zalaganja za bolji i pravedniji svijet posebno su došla do izražaja u Crnoj Gori, podsjeća portal Vijesti.
Jaša Alfandari rođen je u Subotici 28. avgusta 1946. godine. Najveći dio života proveo je u Izraelu, gdje je obavljao poslove od značaja za tu državu. Posljednjih 25 godina proveo je u Crnoj Gori gdje je formirao Jevrejsku zajednicu.
Preneto sa sajta pcnen.com, Objavljeno 12.7.2018.

24-27. 5. 2018 – „DOR 2018“ u Tuheljskim toplicama

Židovska općina Zagreb i JDC organizovali su Treću konvenciju članova židovskih općina u kompleksu Terme Tuhelj u Hrvatskoj.
DOR je namenjen svim generacijama gde se intenzivno radi na raznolikom programu, prilagođen svim uzrastima koji uključuje obrazovne, kulturne, sportske i zabavne aktivnosti te renomirane govornike.
Desetočlana delegacija naše opštine prisustvovala je ovom skupu i odlično organizovanim pratećim programima.

Najstariji jevrejski mjuzikl u Sarajevu

Muzičku predstavu “Josef i njegova braća” (Las coplas de Yosef Ha-Tsadik) povodom obilježavanja Internacionalnog dana ladina i sefardske kulture u Sarajevu, ugostit će Pozorište mladih Sarajevo. Naime, najstariji jevrejski mjuzikl baziran na priči o Josefu bit će izveden u nedjelju, 27. maja, u 20 sati. U predstavi učestvuju hor Braća Baruh, sefardska muzička grupa Shira U’tfila, te glumci Vanja Ejdus i Mladen Andrejević.
Ideja za ponovnu inscenaciju ovog djela nastala je iz želje da se oživi muzika biblijske poeme “Las Coplas de Yosef Ha-Tsadik” koju je na Ladinu napisao Abraham Toledo u 17. vijeku u Istanbulu. Ovo je najstariji poznati jevrejski mjuzikl i vjerovatno prvi ikada napisan.
Toledovo osavremenjivanje biblijske drame, iako puno namjernih anahronizama, duboko je ukorijenjeno u biblijskoj priči o Josefu. Istovremeno u kombinaciji sa sofisticiranom muzičkom tradicijom osmanske muzike, ovo djelo jedno je od najprefinjenijih nastavaka visoke sefardske kulture u osmanskom svijetu.
Ceo tekst sa sajta lista Oslobođenje, Objavljeno 22.5.2018.

Video reportaža sa Mahara ´2017

Film "Između Budve i Jerusilema" Pierrea Lavija pokazuje petu "Mahar" konferenciju u Budvi, Crna Gora novembra 2017. godine koja se bavila pitanjem: Kamo budućnost evropskog jevrejstva?

Objavljeno na YouTube kanalu 22.2.2018.

Hrvatska pregovora sa Izraelom o kupovini borbenih aviona

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i hrvatski premijer Andrej Plenković su na forumu u Davosu dogovorili da nastave razgovore o prodaji izraelskih borbenih aviona F-16s Hrvatskoj koja je u fazi obnove svog ratnog vazduhoplovstva, objavio je kabinet izraelskog premijera.
"Ovakav razvoj događaja je još jedan izraz dubokih veza između dve zemlje", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu izraelskog premijera.
Dvojica čelnika su, dodaje se, dogovorili "širenje privredne saradnje i saradnje na području sigurnosti, turizma, poljoprivrede i vodoprivrede, kao i akademske saradnje"...
Ceo tekst sa sajta N1, Objavljeno 26.1.2018.

17.12.2017 - Postavljen kamen temeljac za sinagogu u Podgorici

Predsednici Jevrejskih opština Beograda i Zemuna, Danilo Medić i Nenad Fogel, bili su jedini predstavnici iz Srbije (i prostora EX YU) koji su prisustvovali postavljanju kamena temeljca u Podgorici za prvu sinagogu koja će biti izgrađenu posle Drugog svetskog rata na tlu bivše Jugoslavije. Do sada su se sinagoge uglavnom rušile, ovo će biti prva koja će nam vratiti veru u opstanak Jevreja na ovim prostorima.
Bravo za Jašu Alfandarija predsednika Jevrejske zajednice Crne Gore.

O ovome izveštava i sajt RTCG
Video sa FaceBook stranice Jerusalem Posta (57 min)

Ivo Goldštajn piše Bozaniću

Zašto šutite, kardinale, o povijesnim neistinama što se šire iz Glasa Koncila, o župniku kojeg je obradovala smrt mog oca?
Zašto šutite, kardinale ... o povijesnim neistinama i mržnji što se šire iz Glasa Koncila, o biskupima koji pozdrav “za Dom spremni”smatraju domoljubnim, o župniku kojega je obradovala smrt mojega oca?

Poštovani gospodine nadbiskupe, uzoriti kardinale!
Pošto ste u rujnu 2009. posjetili logor Jasenovac, moj pokojni otac Slavko napisao Vam je pismo te ga je objavio u Jutarnjem listu.
On je taj Vaš čin pozdravio, ali odmah i zažalio što do spomenika Kameni cvijet niste došli. Iz Muzeja ste zaista pošli prema spomeniku i kripti, ali ste stali na pola puta, razgledali ste maketu logora, a zatim se okrenuli i vratili. Propustili ste izraziti pijetet žrtvama na mjestu gdje to treba učiniti – nad kriptom pod kojom leže ostaci pogubljenih.
Moj se otac zapitao – zašto niste otišli do kraja. “Vaši su suradnici objašnjavali da su Vas već očekivali u Petrinji, da ste kasnili već gotovo puni sat, da ste morali ispustiti nešto od predviđenih obaveza. Naravno, objašnjenje je krajnje neumjesno. Ako se iz protokola već željelo nešto ispustiti, zar se baš ‘moralo’ ispustiti ono bitno, središnji čin cijelog hodočašća – dolično poštovanje nevinim žrtvama?” Ocijenio je da je ono što ste učinili “vrijedan povijesni korak Katoličke Crkve u Hrvatskoj i Vas kao njezina predvodnika” te Vam poželio da, kako ste došli “samo do pola jednog plemenitog puta”, taj put “vrijedno nastavite”...
Delimičan deo pisma objavljen u elektronskom izdanju Globusa od 7.11. 2017, a ceo tekst možete pročitati ovde.

'Pedeset i nešto godina bio sam optimist. Više nisam...'
Sve što se događalo nakon ljetošnje smrti Slavka Goldsteina, oca moga današnjeg sugovornika, prošlo je pored mene. Imam loših, ali valjda oprostivih dana. Ali kad sam pogledala fotografije pogreba, vidjela sam da je sve bilo predvidljivo. No, da i pitam Ivu Goldsteina je li oprostivo što na tom pogrebu nije bilo premijera Plenkovića, ili ponekog kolege povjesničara koji se (opet) u životu predomislio pa se opet zavalio u desnicu, a čiji su doprinosi civiliziranju ove države u odnosu na Slavka Goldsteina upravo komedijantski, pa... i novinarstvo ima svoje granice.
Ime Ive Goldsteina obilježeno je imenom njegova oca, između ostalog i zato što su u javnom djelovanju bili... otac i sin. Ovo je prvi intervju koji je Ivo dao nakon tog događaja, i nemoguće je od toga pobjeći.
Ceo tekst intevjua sa Ivom Goldštajnom u Jutarnjem listu od 4.11.2017.

MAHAR br. 5

(Foto galerija konferencije
klikon na sliku)

Vredni aktivisti najmlađe jevrejske zajednice u Evropi podarili su nam još jedan veličanstven doživljaj: Mahar broj PET!
Danas je ova manifestacija jedna od najznačajnih okupljanja Jevreja iz jugoistočne Evrope, bivše Jugoslavije i Izraela. Predsednik Jevrejske zajednice Crne Gore Jaša Alfandari pozdravio je na otvaranju sve učesnike i poželeo im ugodan boravak u Budvi. Predsednik DPSa Milo Đukanović je u svom pozdravnom govoru  istakao da su ponosni što je Crna Gora država u kojoj nikad nije bilo antisemitizma.
“Posebno na činjenicu da smo, pored Albanije, jedina evropska država u kojoj je bilo više Jevreja poslije, nego uoči Drugog svjetskog rata. Jedna smo od zemalja i u današnjoj Evropi gdje su Jevreji potpuno bezbjedni, gdje se ljudi sa kipom dočekuju s poštovanjem širom Crne Gore.“
Ambasadorka Izraela u Srbiji i Crnoj Gori Alona Fišer Kam istakla je značaj ove konferencije za razvoj dobrih odnosa između Izraela i Crne Gore.
Ono što krasi Mahar je činjenica da ni mnogo veće zajednice nisu u stanju da osmisle i organizuju ovako sadržajnu manifestaciju.

(Foto galerija Zemunaca na
konferenciji klikon na sliku)

Govoreći o učešću jevrejskih opština iz Srbije moramo da se pohvalimo da je ovo treći put da Zemun učestvuje sa izložbama posvećenim stradanju Jevreja u Holokaustu. Ovog puta smo učesnicima Mahar konferencije prikazali izložbu koju smo posvetili Jevrejima vatrogascima iz Zemuna. Nažalost i Jevreji vatrogasci su doživeli istu sudbinu kao i cela zajednica u Zemunu. Svi su stradali su u logoru Jasenovac. Jedinom preživelom vatrogascu Jakovu Čelebiju posvetili smo knjigu i izložbu pod naslovom „Učešće Jevreja u razvoju dobrovoljnog vatrogastva u Zemunu“.
Jevrejska opština Novi Sad je pored Zemuna jedina opština iz Srbije koja je učestvovala na Maharu sa izložbom „Evropa i jevrejska dijaspora“. Ovo je njihovo drugo učešće.
Sa žaljenjem moramo da konstatujemo da ostale opštine iz Srbije ili nemaju šta da ponude ovako zahtevnoj publici ili nisu zainteresovane da prikažu svoj rad. Pored toga što se Zemun uvek trudi da bude deo programa Mahara naše učešće je značajno i po broju naših članova koji su podržali ovako značajnu manifestaciju. Iako nismo najveći po broju članova u Srbiji, u Budvi smo bili najbrojniji. Istine radi moramo reći da je konferenciji prisustvovala cela Opština Kikinda, njih troje, skoro svi članovi iz Sombora, njih dvoje i nešto više od polovine članova iz Pančeva, njih šestoro u koje nismo računali njihove članove iz okolnih sela. Nažalost to je sve sa čime se najveća jevrejska zajednica u regionu mogla da pohvali.
Ono što je važno je da su ostale zajednice prihvatile Mahar kao jedinstvenu priliku da se sretnemo, družimo i razmenimo iskustva, ali i nešto naučimo od vrhunskih predavača koje je vredni predsednik Alfandari obezbedio samo za nas. Tu moramo malo da kritikujemo učesnike, ili možda okrivimo lepo vreme u Budvi, što je na nekim od predavanja bilo nedopustivo malo slušalaca. Najbolje posećene aktivnosti bile su vezane za restoransku salu. Da li zbog večere koja je tu servirana ili zbog koncerta teško je sa sigurnošću reći. Za hor „Mois Hason“ iz Skopja pod dirigentskom palicom maestra Tomislava Šopova smo sigurni da je publika jednako uživala kao i za večerom.
Za pisca ovih redova najinteresantnija predavanja su bila o Jevrejima iz Crne Gore istraživača i pisca Marka Popovića i prikaz projekta obnove groblja Beit Ha haim u Bitolju koji su predstavili dr. Rajčel Šeli Levi Drumer i Nj.E. Dan Orijan, ambasador Izraela u Makedoniji.
Izuzetna izložba, koju kao ni našu, niko nije zvanično otvorio je bila izložba Ane Lebl „Židovi u Splitu“. Postavljena na putu ka restoranu bila je najbolje posećena izložba.
Jedna od organizacija koja je podržala održavanje Mahar konferencije je i Keren Kajamet Izrael – Jevrejski nacionalni fond.  Danijel Atar predsednik Svetskog borda direktora KKL vodio je panel diskusiju na temu Jevrejski svet kroz KKL –JNF viziju ekologije, zajednica i društva.
Kao zaključak možemo da konstatujemo da su svi učesnici imali priliku da od bogate programske ponude izaberu ono što je u njihovom fokusu interesovanja.
Očekujemo da će mala a po dometima velika Jevrejska zajednica iz Crne Gore i sledeće godine ponuditi ovako bogat program.

Zabeležio Nenad Fogel

Pozdrav organizacionom timu Mahara sa kompozicijom Mambo No. 5
Izveštaj u Pobjedi (strana 6) :: Izveštaj na engleskom sa Facebook stranice Jelene Đurović

Vesić: Izrađen Nacrt zakona o Starom sajmištu

Izrađen je Nacrt zakona o Starom sajmištu kojim bi to mesto nekadašnjeg nacističkog logora trebalo da postane memorijalni kompeks, izjavio je danas gradski menadžer Goran Vesić.
Vesić je prisustvovao sednici Komisije zа pretvаrаnje u memorijаlni kompleks mestа gde je bio nаcistički logor Stаro Sаjmište koja je zasedala u mаnаstiru Jаsenovаc u Hrvаtskoj.
- Potpuno je prirodno dа budemo dаnаs u Jаsenovcu, s obzirom nа to dа je, posle 10. mаjа 1942. godine, kаdа su nаcisti objаvili dа su ubili sve Jevreje u Beogrаdu, logor Stаro sаjmište služio uglаvnom zа Srbe i аntifаšiste sа područjа Kozаre, koji nisu mogli dа budu deportovаni u Jаsenovаc, jer je tаj logor bio prepun - rekаo je Vesić novinаrimа, a prenela je Gradska uprava Beograda.
Vesić je ocenio dа je vezа između Jаsenovcа i Stаrog sаjmištа u Beogrаdu veomа jаkа i dа se Stаro sаjmište ne može rаzumeti bez rаzumevаnjа Jаsenovcа...
Ceo tekst sa sajta Blic. Objavljeno 23.9.2017.

Preminuo Slavko Goldštajn
Publicista i istoričar Slavko Goldštajn umro je u Zagrebu u 89. godini života

Goldštajn je autor i urednik mnogobrojnih knjiga i jedan od najistaknutijih hrvatskih intelektualaca.
Goldštajn je bio predsednik Saveta Spomen-područja Jasenovac. Objavio je niz knjiga o novijoj hrvatskoj istoriji, založivši se da se ne manipuliše brojem žrtava i izrazi saučešće svim žrtvama, bez obzira na nacionalnost i veru.
Bio je među onima koji su se žestoko protivili falsifikovanju istorije, kao i upotrebi fašističkih simbola u modernoj Hrvatskoj, među kojima je i ustaški pozdrav "Za dom spremni".
Rođen je 1928. godine u jevrejskoj porodici Ive i Lee Goldštajn, a Slavko Goldštajn je rođen kada se porodica na proputovanju našla u Sarajevu.
Detinjstvo je proveo u Karlovcu, a na početku rata ustaše su uhapsile njegovog oca, dok je sam uspeo da pobegne u Bački Kovačevac.
Od 1942. godine Slavko Goldštajn je sarađivao s partizanskim jedinicama, a kraj rata dočekao je u činu poručnika. Mnogi iz njegove porodice stradali su ili završili u koncentracionim logorima.
Posle rata Goldštajn je jedno vreme živeo u Izraelu, a u Zagrebu je studirao književnost i filozofiju. Radio je i kao novinar, pa u "Jadran filmu", a bio je jedan od osnivača Vjesnika u srijedu i urednik Vjesnika.
Ceo tekst sa sajta RTS. Objavljeno 13.9.2017.

Doboj: Gradska uprava ignoriše probleme Jevreja

Potpredsjednik Jevrejske opštine Doboj Dario Atijas izjavio je da je položaj Jevreja na području ove lokalne zajednice veoma loš i najavio da će svoja prava zaštiti sudskim postupkom ukoliko bude nastavljen ignorantski odnos Gradske uprave, čija su vrata zatvorena za razgovore o tekućim problemima.
Atijas je rekao Srni da Jevreji u Doboju nisu u finansijskoj mogućnosti da u punom kapacitetu ostvaraju svoja vjerska prava, a da su vrata Gradske uprave zatvorena za razgovor o vraćanju imovine u vlasništvo jevrejskoj zajednici ili da se taj problem reguliše na obostrano prihvatljiv način. 
"Tretirani smo kao nacionalna manjina za koja su u gradskom budžetu predviđena mizerna sredstva i koja se najčešće ne isplaćuju. Ne želimo prosjačiti i tražiti pomoć već samo ono što je naše kako bismo ispunjavali svoje vjerske obaveze, promovisali jevrejsku kulturu i obilježavali praznike kao što to rade sve vjerske zajednice u Doboju", rekao je Atijas.
On je naveo da Gradska uprava konstantno ignoriše zahtjeve Jevrejska opštine da se održi sastanak na kojem bi se pokušalo naći obostrano prihvatljivo riješenje i da se obezbijedi opstanak preostalih Jevreja na ovom području, kako ne bi došlo do njihovog iseljavanja ili asimilacije.
Ceo tekst i video sa sajta dobojski.info. Objavljeno 25.8.2017.

G L A S N I K
B'nai B'rith „Gavro Schwartz“ Hrvatska
Broj / Number 7. Zagreb kolovoz/avgust 2017.

Pregledajte klikom na sliku levo.

Najava:
KONFERENCIJA “MAHAR” 2017
“Kuda ide jevrejska dijaspora” Od 2 - 5 novembra 2017.
Hotel “Avala” Budva, Crna Gora

Program konferencije

18-21.5. 2017 - ŽOZ DOR (Door / D’Or) - Susret Židova iz regije

(Foto galerija klikon na sliku)

Židovska općina Zagreb i JDC ponovno su organizovali konvenciju članova židovskih (jevrejskih) općina od 18. – 21. 05. 2017. godine u Sloveniji u termama Čatež (ob Savi). DOR je namijenjen svim generacijama.
Najbrojnija delegacija iz Srbije bila je iz Zemuna. Pored nekoliko članova Sombora i dva tri člana Beograda nismo nikog drugog primetili. Koji je razlog izostanka sa ovog važnog skupa ostaje da se vidi. Sredstva koja dobijamo (SAVEZ) iz budžeta Republike Srbije delom su namenjena i za regionalnu saradnju. Ove godine zbog aljkavosti nelegalno izabranog predsednika Saveza taj deo sredstava nismo iskoristili. Bila je ovo dobra prilika da razmenimo aktuelne informacije o radu sa ostalim zajednicama iz regiona.
Potpisnik ovih redova i ostali članovi naše delegacije morali su da odgovaraju na brojna pitanja o katastrofalnoj situaciji u jevrejskoj zajednici u Srbiji. Zbog izostanka većeg broja Jevreja iz Srbije, najbrojniji na Konferenciji bili su članovi Evrejske zajednice Makedonije i Bosne i Hercegovine čije delegacije su predvodili njihovi legalno izabrani predsednici.
Konvencija je započela svečanim otvaranjem i pozdravnim govorom predsednika ŽOZ dr Ognjena Krausa da bi potom prisutne zabavio mentalist Roy Zaltsman iz Izraela. Njegove jedinstvene sposobnosti poput telekineze, predviđanja i čitanja misli dobro bi došle i jevrejskoj zajednici u Srbiji. Možda ga mi iz Zemuna angažujemo da pročita misli nelegalno izabranog predsednika Saveza te da nas obavesti zašto nam na uplaćuje sredstva iz budžeta R. Srbije koja nam pripadaju po Zakonu o otklanjanju posledica Holokausta.
Program koji su sastavili vredni aktivisti iz Zagreba pružao je svakome mogućnost da se na kvalitetan način iskoristi pauza između dve kupke u bazenima sa termalnom vodom. Zemunci su divan program dopunili i obilaskom Ljubljane, Novog Mesta i Brežica. Iz predivnog programa Konferencije moramo da izdvojimo jedinstven nastup ovogodišnjeg predstavnika Hrvatske na Evroviziji Žaka Houdeka.

POTPIŠIMO PETICIJU!
Ne dozvolimo da falsifikator i negator genocida Jakov Sedlar dobije Nagradu grada Zagreba

Pozivamo sve kojima je stalo do pijeteta prema žrtvama ustaškog režima, čiji ćemo proboj i posljednji krik za slobodom komemorirati 22. travnja da potpišu ovu peticiju, podjele je i glasno kažu DOSTA fašističkom povijesnom revizionizmu.
Odbor za javna priznanja predložio je Jakova Sedlara za Nagradu grada Zagreba u kategoriji filma i kazališta. 19. travnja Gradska skupština bi trebala obaviti formalnost i izglasati dobitnike nagrada koje je predložilo Odbor.
U konkurenciji sa Sedlarom bile su filmske radnice poput višestruko nagrađivane redateljice Hane Jušić i glumice Ksenije Marinković, no Odbor je većinom glasova odabrao redatelja kojeg je prošle godine obilježila afera s monstruoznim falsifikatom od filma Jasenovac - Istina. Osim lažne naslovnice Vjesnika s kojom se film promovirao u traileru i koja je razotkrivena kao falsifikat već na dan premijere, cijeli film je naručena kompilacija laži. Lažna je fotografija četnika iz mjesta Jasenovac. Lažna je i fotografija nogometne momčadi logoraša. Premontiran je intervju logoraša Zdravka Macure. Laž je da je dirigent Milan Sachs pušten iz Jasenovca i da je poduzetnik Lazar Bačić pobjegao u Srbiju. Laž je cijeli Sedlarov film ‘Jasenovac – istina’...
Ceo tekst i video sa sajta Change.org. Objavljeno 21.4.2017.

Umro je Relja Bašić
Legendarni gospon Fulir napustio nas je u 87. godini života

U Zagrebu je u petak navečer u 87. godini umro veliki hrvatski filmski i kazališni glumac Relja Bašić, izvijestili su mediji, u svojoj bogatoj umjetničkoj karijeri odigrao je više od 3700 kazališnih predstava, glumio u 56 domaćih filmova te brojnim inozemnim, osnovao je i trideset godina vodio putujuće kazalište Teatar u gostima, a u hrvatskoj kinematografiji ostat će zapamćen kao ‘gospodin Fulir’ iz legendarnog filma Kreše Golika “Tko pjeva zlo ne misli”.
Relja Bašić rođen je u Zagrebu 1930. godine, a njegova majka Elly Bašić bila je poznata hrvatska glazbena pedagoginja i pijanistica. Bašić je židovskog podrijetla s majčine strane...
Ceo tekst i video sa sajta Net.hr. Objavljeno 8.4.2017.

G L A S N I K
B'nai B'rith „Gavro Schwartz“ Hrvatska
Broj / Number 5. Zagreb ožujak/March 2017

Pogledajte klikom na sliku desno.

Vujanović: CG je otvorena za sve

Crna Gora uspjeva u misiji multinacionalnog i multivjerskog sklada, i činjenica da se u njoj čuvaju i grade svetilišta velikih svjetskih religija, dokaz je da je ona otvorena za sve, poručio je predsjednik, Filip Vujanović. On je večeras u Budvi na svečanom otvaranju MAHAR Konferencije 2016. godine koju organizuje Jevrejska zajednica Crne Gore kazao da je država samo deset godina od obnavljanja nezavisnosti, važan faktor stabilnosti regiona.
„Lider regiona u evropskim i evroatlanskim integracijama, posvećena politici mira, razvoja, dobrosusjedske i regionalne saradnje. Sa ambicijom da region Balkana bude prostor sklada i tolerantnosti za sve-bez izuzetka“, rekao je Vujanović.
On je poručio da Crna Gora uspijeva u svojoj misiji multinacionalnog i multivjerskog sklada, na što obavezuje i tradicija zajedništva svih – u kojoj svi odlučno njeguju svoje – da bi ostvarili najveću vrijednost - suživot svih. 
„Ponosni smo što se ovdje čuvaju i grade svetilišta velikih svjetskih religija, kao moćan dokaz da je Crna Gora otvorena za sve“, rekao je Vujanović, saopšteno je iz njegovog kabineta...
Ceo tekst i video sa sajta RTCG. Objavljeno 3.11.2016. :: Naša foto galerija :: Video autora Pijera Lavija

3 - 6. novembra 2016 , MAHAR KONFERENCIJA (najava)

Hotel "Avala" Budva, Crna Gora

Finalni program

G L A S N I K
B'nai B'rith „Gavro Schwartz“ Hrvatska
Broj / Number 3. Zagreb listopad / October 2016

Pogledajte klikom na sliku desno.

4.5.2016 - „Čitateljski klub“ obeležio dve godine rada

Narcisa Potežica, mr. sc. Učesnici proslave Stjepo Martinović Rođendanska torta

Čitateljski klub  Ženske sekcije Židovske općine Zagreb obeležio je glazbeno-poetskim nastupom književnika, pjesnika i kantautora Stjepa Martinovića drugi rođendan.
Rad Kluba osmislila je i realizovala mr.sc Narcisa Potežica. Proslava rođendana bila je i prilika da se predstavi Izvještaj o programu rada Čitateljskog kluba Ženske sekcije ŽOZ-a.

3.5.2016 - Održana Godišnja skupština Kulturnog društva “Miroslav Šalom Freiberger”

U prostorijama Židovske općine Zagreb održana je redovna godišnja skupština Kulturnog društva Miroslav Šalom Freiberger.
Izveštaj o radu između dve skupštine podneo je predsednik društva Živko Gruden.
Posle izveštaja o finansijskom poslovanju razvila se diskusija u kojoj su učestvovali svi prisutni članovi. Akcenat je stavljen na probleme sa kojima se suočava društvo u izdavanju časopisa Novi Omanut. Elektronske verzije časopisa možete pogledati na sajtu Kulturnog društva Miroslav Šalom Freiberger. Prisutni su razmatrali i kako unaprediti redovno održavanje sajta sa minimumom sredstava. Bilo je predloga da se potraže saradnici kojima bi rad na sajtu dobro došao kao preporuka u budućem radu, pa su predlagali da se pokuša preko elektrotehničkog fakulteta doći do zainteresovanih studenta.

Gost na skupštini bio je i predsednik Jevrejske opštine Zemun. Kao glavni i odgovorni urednik sajta Jevrejske opštine Zemun istakao je da na osnovu njegovog iskustva nije moguće bez plaćenog administratora kvalitetno i redovno ažurirati sadržaj sajta. Kao doprinos regionalnoj saradnji između Jevrejskih/Židovskih opština postignut je dogovor da se na stranicama sajta Jevrejske opštine Zemun postavi link ka elektronskim izdanjima časopisa NOVI OMANUT.

24.4.2016 - Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABA) u Jasenovcu

(Foto galerija klikom na sliku)

Održana je treća ovogodišnja komemoracija žrtvama ustaškog logora Jasenovac. Komemoraciju je organizovao Savez antifašističkih boraca i antifašista (SABA). Bilo je prisutno preko 2000 ljudi, ali nezavisni izvori navode da je broj prisutnih bio mnogo veći. Komemoraciju je pratio veliki broj novinarskih ekipa. Bili su prisutni i brojni političari, ovog puta iz opozicije. Pored dva bivša predsednika Hrvatske, Stjepana Mesića i Ive Josipovića, bili su prisutni i Milorad Pupavac, Zoran Milanović, bivši ministri: Mrsić, Varga, Opačić, Matić, preživeli iz Banja Luke, Beograda i Zagreba. Interes za izložbu „Nestali u Holokaustu Zemun“ političari a ni novinari nisu pokazali. Umesto njih, važnost izložbe prepoznali su obični posetioci. Na samo dve komemoracije (22 i 24. 5. 2016.) besplatno je podeljeno preko 500 knjiga sa kratkim istorijatom Jevrejske opštine Zemun i katalogom sa izložbenim panoima. Knjiga je štampana zahvaljujući finansijskoj podršci Fondacije za otvoreno društvo Srbija, što je bilo vidno istaknuto na štandu gde su knjige stajale. Po rečima zaposlenih Spomen područja Jasenovac bilo je veliko interesovanje za knjigu: „Da ih je bilo još 1000 mislim da bi sve otišlo. Čak je bilo i stresnih situacija jer su se ljudi otimali oko posljednjih primeraka.“

Izveštaj sa sajta HRT TV

22.4.2016 - Održana druga komemoracija u Jasenovcu

(Foto galerija klikom na sliku)

U organizaciji Sabora Republike Hrvatske održana je komemoracija žrtvama zločinačkog režima NDH. Nazočni na komemoraciji bili su svi članovi Vlade, uključujući i Branka Lustiga izaslanika predsednice R. Hrvatske Kolinde Grabar Kitanović. Komemoracija je bila upriličena uz učešće glazbenih umetnika i glumaca koji su čitali pisma zatočenika. Verske obrede održali su islamski, katolički i pravoslavni predstavnici verskih zajednica. Rabin Hrvatske nije prisustvovao ovoj komemoraciji. On je bio nazočan 15. travnja kada su komemoraciju održali Židovi iz Hrvatske i pripadnici srpskih političkih stranaka na čelu sa zastupnikom Miloradom Pupovcem.
Današnji skup pratili su mediji iz Hrvatske i regiona (bila je prisutna i RT Srbije), no kao što i priliči njihovom interesovanju, njih su više zanimala politička prepucavanja nego žrtve logora Jasenovca. Novinari su se utrkivali da dobiju izjave premijera i potpredsednika Vlade Hrvatske, ali su za medije govorili samo predsednik Sabora Željko Rajner i ministar kulture Zlatko Hasanbegović. Retko se podudari, sa zvaničnom komemoracijom, da se u isto vreme postavi i izložba posvećena stradanju logoraša. Ovog puta, Jevrejska opština Zemun, u dogovoru sa Spomen područjem Jasenovac predstavila je izložbu posvećenu stradalim Jevrejima iz Zemuna u logorima Jasenovac i Stara Gradiška. Ako mediji nisu pokazali interesovanje za žrtve, to je pokazao ministar Hasanbegović koji je u društvu autora izložbe Nenada Fogela obišao postavku. Tom prilikom autor mu je uručio knjigu sa katalogom izložbe, koja opisuje stradanje Jevreja iz Zemuna u logorima Stara Gradiška i Jasenovac u nadi da će iz nje saznati pravu prirodu zločinačkog ustaškog režima koji je on u mladosti podržavao, a isto uverenje ponovio i prilikom nedavnog izbora za ministra kulture. Želja da obiđe našu izložbu, kao i da prisustvuje pomenu Sprske pravoslavne crkve koji je održan u obližnjem selu Mlaka, govori da ministar Hasanbegović polako uviđa svoje zablude. Možda je samo vešt političar?

Izveštaj sajta JU Spomen područje Jasenovac

Održana prva komemoracija žrtvama Jasenovca
U Jasenovcu je održana komemoracija za žrtve logora u organizaciji Koordinacija jevrejskih opština

Nakon polaganja venaca novinarima se prvi obratio koordinator te organizacije Ognjen Kraus.
''Koordinacija jevrejskih opština je organizirala ovu komemoraciju i pridružilie su se i sve druge jevrejske organizacije. Došli smo odati poštu svim žrtvama Jasenovca, ali i svim Jevrejima koji su stradali u ustaškom logoru po rasnim zakonima tzv. NDH. Došli smo jer je u Hrvatskoj, koliko je svima poznato prisutna revitalizacija ustaštva i potpuna negacija, osim nekoliko drugačijih izjava koje su pale nakon naše odluke. Našu odluku nismo hteli da menjamo. Da bismo je promenili mora se nešto dogoditi u društvu. Ovo je lavina koja se kotrlja već godinu dana. Podseća nas na ono što se događalo u NDH 41', a počelo je Nemačkoj'', kazao je Kraus.
Upitan da prokomentarše poruku predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović koja je osudila ustaštvo, Kraus kaže da je ona došla nakon njihove odluke.
''Došla je onda kada smo mi odlučili i došla je znamo na koji dan. Karamarko nikad nije osudio ovaj logor. On u potpunosti relativizira stvari i nije spomenuo rasne zakone ni ustaštvo. Ono što se događa u vladajućoj koaliciji je to da ekstremna desnica, koja dosad nije imala nikakav značaj, sada preuzima ulogu portparola vladajućih'', naveo je on dodajućo da neće ići na komemoraciju koju organizuju antifašisti jer je u vreme Pesaha...
Ceo tekst i video sa sajta N1 TV. Objavljeno 15.4.2016.

Goldsteinov odgovor na laži o Jasenovcu
Na promociji knjige tražilo se mjesto više, došli Tedeschi, Nobilo, Pupovac, ali i ministar Hasanbegović

Goldstein minuciozno pobija "teze" iz sporne knjige i kaže kako je morao odgovoriti jer ona unosi smutnju i promovira laž u hrvatsko društvo te kompromitira Hrvatsku.
U prepunoj dvorani Novinarskog doma predstavljena je knjiga odgovor 'Jasenovac - tragika, mitomanija, istina', povjesničara i publicista Slavka Goldsteina u izdanju Frakture.
Iako je Goldsteinova knjiga "isprovocirana" tendencioznim falsifikatima i iskrivljavanjem činjenica te poluistinama iz knjige 'Jasenovac logori istraživanja' (jedan od autora te knjige Igor Vukić bio je na promociji) u kojem se iznosi lažna teza o "trostrukom Jasenovcu" - ustaškom Jasenovcu kao sabirnom i radnom te partizanskom kao logoru smrti, i kasnije "trećem" logoru u koji su smještani protivnici Titova režima (tzv. IB-ovci), poklopio se s nedavnom premijerom filma Jakova Sedlara "Jasenovac istina" baziranom na toj povijesnoj izmišljotini, pa je pisao i odgovor tom uratku...
Ceo tekst sa sajta Jutarnjeg lista. Objavljeno 8.4.2016.

Nova knjiga u izdanju Sinagoge - Maribor

U izdanju Centra Judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor krajem 2015. godine objavljena je knjige Slovenački Jevreji – Istorija i Holokaust. Knjigu su uredili Nuša Lešnik i Marjetka Bedrač. Knjiga „Slovenski Judje“ deo je velikog projekta koji je podržala IHRA, Međunarodna organizacija za negovanje sećanja na Holokaust i grad Maribor. U njoj su objavljeni radovi koje su napisali Borut Hlocman, dr. Marjan Toš, Renato Podbersič, Franc Kuzmič i Anna Maria Greunfelder i Nenad Fogel. Autorski tekst „Nestali u Holokaustu Zemun“ predsednika Jevrejske opštine Zemun Nenada Fogela govori o životu i stradanju Jevreja iz Zemuna. Sa istoimenom izložbom Jevrejska opština Zemun gostovala je 27. januara 2015. godine u Sinagogi u Mariboru.
Prikaz sadržaja knjige

Predstavnici Židova odlučili "zbog relativizacije ustaštva" bojkotirati komemoraciju u Jasenovcu!

Razlog tome je neslaganje s politikom nečinjenja u odnosu na izmjene postava muzeja, odgađanje imenovanja Savjeta JUSP Jasenovac te dnevno politička događanja vezana uz relativizaciju i revitalizaciju ustaštva", stoji među ostalim u odluci koordinacije.
Predstavnici Židova ove će godine bojkotirati tradicionalnu komemoraciju žrtvama jasenovačkoga logora 22. travnja, u znak nezadovoljstva lošom suradnjom sa Spomen područjem Jasenovac te kao znak prosvjeda protiv "relativizacije i revitalizacije ustaštva".
Odlučila je to koordinacija koja okuplja deset židovskih općina što djeluju u Hrvatskoj...
Ceo tekst sa sajta riječkog Novog lista. Objavljeno 3.4.2016.

ŽOZ DOR - Susret Židova u Hrvatskoj

Židovska općina Zagreb i AJJDC imaju zadovoljstvo pozvati Vas na konvenciju članova židovskih općina koja će se održati u LifeClass termama sveti Martin u Svetom Martinu na Muri, od 12. – 15. 05. 2016. godine (četvrtak – nedjelja). Aranžman uključuje tri noćenja s punim pansionom u Hotelu Spa Golfer ****, sudjelovanje u svim programima, besplatno korištenje fitness teretane i svih bazena resorta (termalnog kupališta „Temple of Life“ i hotelskog bazena). Projekt je namijenjen svim generacijama i dnevni će paralelni programi biti raznovrsni te prilagođeni svim uzrastima, a uključivat će obrazovne, kulturne, sportske i zabavne aktivnosti. Večernji program je zabavnog karaktera uz VIP party u subotu, živu svirku i ples te gosta iznenađenja. Za djecu predškolske dobi organiziramo on-site vrtić u prijepodnevnim satima te Nedjeljnu školu kako bi roditelji mogli sudjelovati na programima i uživati. Očekujemo i eminentne predavače iz zemlje i inozemstva...
Pozivno pismo u celosti :: Cenovnik :: Prijavni formular :: Prospekt kompleksa

Zurof protestuje zbog izbora Hasanbegovića za ministra

Efraim Zurof, istoričar i direktor Centra Simon Vizental u Jerusalimu, poznat kao "lovac na naciste", najavio je zvanični protest hrvatskoj vladi zbog izbora Zlatka Hasanbegovića za ministra kulture.
Zurof je za zagrebački portal Indeks izjavio da će proučiti sve materijale o Hasanbegoviću i zamolio taj mediji da mu i oni pošalju sve što, kako je rekao, mogu naći na tu temu.
Upitan da li prati događaje u Hrvatskoj poslednjih meseci, Zurof je kratko pitao: "O čemu govorite, mislite li na novog ministra kulture? Da, pratim događaje oko njega".
Na molbu da prokomentariše činjenicu da je Hasanbegović u jednom intervjuu pokazao poprilično razumevanje za nekadašnjeg Velikog muftiju jerusalemskog el Huseinija i njegova nedela pre, za vreme i nakon Drugog svetskog rata, te rekao da je on bio žrtva istorijskih okolnosti, britanskog kolonijalizma i militantnog cionizma, Zurof se najpre dugo smejao, a potom rekao:
"Sledeće što će reći je i da je Ante Pavelić takođe žrtva političkih i istorijskih okolnosti. Ovo je odvratno. Ne razumem kako takva osoba može postati ministar u zemlji koja je dobra i cenjena članica Evropske unije", dodao je Zurof...
Ceo tekst sa sajta RTS. Objavljeno 3.2.2016.

MAHAR 2015 Petrovac
Konferencija „MAHAR“ 2015 Treća Konferencija zajednica Jevreja sa prostora bivše Jugoslavije

(Foto galerija otvaranja izložbe JOZ)
(Foto galerija manifestacije)

Ovogodišnja, treća po redu konferencija „Mahar 2015“, je održana u hotelu „Palas“ u Petrovcu. Bilo je preko 400 učesnika sa prostora bivše Jugoslavije, Albanije, naši dragi gosti iz Mađarske, a poseban doprinos radu naše Konferenciju su dali : Profesor dr Michael Chlenov, Generalni sekretar Evro-azijskog jevrejskog kongresa, MSc Robert Singer- izvršni direktor Svjetskog jevrejskog kongresa i izvršni potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa, Dr Shimon Samuels, direktor za međunarodne odnose Centra “Simon Vizental”, g-din Joel Rubinfeld, predsjednika Belgijeske lige za borbu protiv antisemitizma, g-din Andras Heisler, predsjednik Federacije mađarskih jevrejskih zajednica, g-đa Ljiljana Mizrahi, advokat i počasni predsjednik Fonda Holokaust i NJ.E. ambasador Izraela u Republici Srbiji i nerezidencijalni ambasador u Crnoj Gori, g-din Yossef Levy ,g -din Omri Segelman, direktora za globalnu jevrejsku bezbjednost pri Svjetskom jevrejskom kongresu, g-đa Gabriela Jiraskova, asistent g-dina Segelmana u oblasti Upravljanja kriznim situacijama, g-đa Myriam Glikerman, WJC-sekretar, Arye Mekel, dugogodišnji diplomata iz Izraela...
Ceo tekst sa sajta Jevrejske zajednice Crne Gore. Objavljeno 27.10.2015.

Oficijelna galerija fotografija JZCG sa MAHARa

Izraelci na Pagu htjeli snimati o logorima, pozvana policija

Idilična sjeverna strana Paga krije mračnu tajnu. Početkom Drugoga svjetskog rata pod vedrim nebom ustaše su uspostavile dva logora smrti. Koncentracijski logori u uvali Slana na Pagu jedini su neobilježeni, ali i gotovo zaboravljeni bivši logori u Hrvatskoj. Onamo je jučer stigla izraelska TV ekipa koja o logorima smrti priprema dokumentarni film. No, mještani su pozvali policiju zbog navodnog neovlaštenog snimanja.
U ljeto 1941. pod vedrim nebom živjelo je na području uvale Slana i Metajna više od osam tisuća duša, i to u neljudskim uvjetima. Njihov krimen bio je što su bili Židovi, Romi, Srbi, deportirani su iz Zagreba ili s gospićkog područja.
O ovoj što zaboravljenoj, što prešućivanoj crnoj epizodi iz naše povijesti, izraelska ekipa pokušala je snimiti dokumentarac. No, mještani Metajne su pozvali policiju.
Vest i video prilog sa sajta HRT. Objavljeno 6.9.2015.

22-25.10. 2015 - Mahar 2015 u Petrovcu na moru

U organizaciji Jevrejske zajednice Crne Gore od 22. do 25. oktobra održaće se manifestacija MAHAR u Petrovcu na moru u Crnoj gori.

Formular za prijavu :: Uputstva :: Program

Poziv JO Sarajevo i JZ BIH

Dragi prijatelji,
kao što znate Jevrejska opština u Sarajevu u periodu od 12-14.10.2015. godine organizuje obilježavanje i proslavu 450. godišnjice postojanja Jevrejske opštine, za koju ćemo Vam pozive poslati kada budemo imali sve detalje proslave. Za sada Vam šaljemo tekst poziva za naučnu konferenciju "Jevreji i BiH 1565-2015" ciji izbor tema je toliko širok da ima prostora za različite aspekte pristupa ovoj tematici, s molbom da isti objavite u Vašim glasilima ili/i web stranicama. Jevrejske zajednice i druge zajednice koje nemaju odgovarajuće glasilo, molimo da tekst ovog poziva objave na način kako one obavještavaju članstvo o svojim aktivnostima. Zahvaljujemo unaprijed i nadamo se da ćete biti naši gosti u jesen ove godine i priključiti se našoj proslavi.
Boris Kozemjakin, predsjednik Jevrejske opštine u Sarajevu i Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice BiH,
8.6.2015.

Mađarska donirala 1,5 milion evra sinagogi u Subotici

Vlada Mađarske obezbedila je 1,5 milion evra (oko 500 miliona forinti) za rekonstrukciju sinagoge u Subotici, a ta sredstva će biti na raspolaganju u skladu sa planiranom dinamikom radova, potvrdio je danas generalni konzul Mađarske u Subotici Janoš Babić.
On je na konferenciji za novinare u Subotici rekao da se rekonstrukcija sinagoge obavlja u sklopu šireg projekta obnove četiri sinagoge - tri u Mađarskoj i ove u Subotici, povodom 70 godina od Holokausta.
Takođe je potvrdio da je u pitanju najveća pojedinačna donacija Vlade Mađarske namenjena kulturi van granica ove zemlje. "Odluka o 500 miliona forinti je već donešena.
To ni na koji način neće biti oduzeto, neće biti odlagano”, rekao je Babić i dodao da je 100 miliona forinti već odobreno, a da će ostatak biti odobravan u skladu sa dinamikom radova.
Kako je predstavio gradonačelnik Subotice Jene Maglai, u ovom momentu je u toku rekonstrukcija južne fasade sinagoge, čiji završetak se očekuje do kraja maja...
Ceo tekst sa sajta Tanjuga. Objavljeno 8.5.2015.

Autor: Julija Koš
Pranje crnih košulja u Hrvatskoj

Otvoreno pismo jevrejske aktivistkinje Nataši Jovičić, direktorki Spomen područja Jasenovac posle najave njenog imenovanja za savetnicu za Holokaust predsednice Hrvatske.
Nakon svega što znam o vašem profesionalnom delovanju tokom više od poslednje decenije, zgrozila me je, Natašo Jovičić (na slici ispod), viest da predsednica Republike Hrvatske najavljuje Vaše postavljenje za svoju savetnicu za pitanja Holokausta. Apelujem: s poštovanjem odbijte ponuđenu dužnost!
Pronađite u sebi snage i ljudskog poštenja za to, jer Vi dobro znate da imate daleko premalo znanja o Holokaustu i o genocidu koji se dogodio na području bivše Nezavisne Države Hrvatske. Premalo ne samo da biste savetovali predsednicu nego i da biste s imalo uspeha iskazali bilo kakvu složeniju istorijski utemeljenu misao vezanu uz tu problematiku, kako se do sada bez dileme pokazalo. Vi najbolje znate koliko nedostatno znate o temi o kojoj biste trebali savetovati predsednicu i koliko bi to savetovanje samo bilo dalji razvitak zamagljivanja istorijske stvarnosti, kakvo već, uprkos svim kritikama, skoro deceniju gledamo u Vašem muzeju. Širenje takvog zamagljivanja izvan muzejske zgrade može, međutim, pokrenuti probleme koji će za Hrvatsku sigurno biti širi i dublji od problema koje do sada sâm jasenovački muzej izaziva prikrivanjem istine o Holokaustu (i genocidu) počinjenom na području NDH...
Ceo tekst sa sajta Istina. Objavljeno 12.04.2015.

Eli Tauber napadnut u Wieneru: Ovo je bio pokušaj ubistva, sretan sam što sam preživio

Elijas Eli Tauber, savjetnik za kulturu i vjeru Jevrejske zajednice BiH, napadnut je sinoć u ugostiteljskom objektu Wiener Cafe koji se nalazi u sarajevskoj ulici Veliki Čurčiluk na broju 3.
Kako je Tauber kazao u razgovoru za Klix.ba uvjeren je da se radi o pokušaju njegovog ubistva.
"O tome nema dvojbe, neko me je pokušao ubiti i zamalo da mu uspije", kazao je Tuber te dodao da uopće ne zna ko ga je napao i zbog čega.
"Sjedio sam sa poslovnim partnerima kada je nepoznati muškarac krenuo prema meni. Nisam ga odmah vidio jer sam bio okrenut leđima. Zamahnuo je utegom koji je bio zakačen za neki lanac. Prvi put je promašio i zakačio je moje rame. Drugi put je ponovo zamahnuo, ali sam se uspio izmaći tako da je teg samo okrznuo moju glavu. Ipak, imam četiri kopče na glavi. Da me je pogodio kako je namjeravao ostao bih mrtav na mjestu. Srećom sam preživio", kazao je Tauber te dodao da je njegov napadač pobjegao kada je pukao lanac na kojemu se nalazio uteg...
Ceo tekst sa sajta klix.ba. Objavljeno 22.3.2015.

Viktor Ivančić: Dvojica u mraku
„U jednom me trenutku Tuđman uhvatio za ruku i vidio sam da plače. Pomislio sam da ne može biti loš čovjek netko tko plače nad sudbinom tih ljudi.“

Ti ljudi su Židovi, a ta osoba što ju je Tuđman uhvatio za ruku i poškropio suzama jeste Branko Lustig, naš čovjek u Hollywoodu, umirovljeni filmski producent i dobitnik Oscara za Spielbergovu „Schindlerovu listu“. Razmjena suosjećanja i nježnosti zbila se baš prilikom premijere tog filma u Zagrebu 1994. godine, kada su Tuđman i Lustig sjedili jedan do drugoga u prvome redu kina, obavijeni mrakom i opčinjeni potresnim kadrovima na platnu. Zašto je Franjo Tuđman imao potrebu u bioskopskoj tami muškarca do sebe hvatati za ruku, jesu li mu možda namjere bile drugačije, pa je slučajno naletio na ruku, nije razjašnjeno u intervjuu što ga je Branko Lustig nedavno dao Slovenskoj televiziji, a čije najdojmljivije dijelove prenosi Hina.
Uglavnom, nakon tog susreta nabijenog emocijama Tuđman i Lustig viđali su se redovito, filmski je producent tokom devedesetih postao redoviti gost na Pantovčaku, gotovo pa dio dvorskog inventara, nekad su čistačice znale obrisati prašinu s tjemena i njemu i Titovoj bisti, a u međuvremenu je zapadnom hemisferom pronosio glas o „dobrome čovjeku“ na čelu samostalne i suverene Hrvatske, uzornome političkom vođi o kojem podla opozicija širi nevjerojatne obmane, poput one da njeguje diktatorske običaje, ili one da reafirmira ustaštvo, a on, molit ćemo, iskreno roni suze nad sudbinom židovskih logoraša i pritom očajnički hvata za ruke obližnje muškarce...
Ceo tekst sa sajta buka.com. Objavljeno 10.03.2015.

Mađarska obnavlja Sinagogu u Subotici
U kompletnu restauraciju hrama naš severni sused uložiće 1,5 miliona evra. – U upravljanje uključen i Mađarski nacionalni savet

Subotica – Kulturne i umetničke manifestacije koje će se održavati u Sinagogi u Subotici ubuduće će nadzirati i Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine, i to najmanje 99 godina, navedeno je u sporazumu oko kojeg su se saglasili grad, Jevrejska opština i Mađarski nacionalni savet. Objekat će dalje, kao i do sada, zadržati sakralnu funkciju.
Do sada se o Sinagogi, doduše ne uvek sa mnogo uspeha, starao grad na osnovu ugovora sa Jevrejskom opštinom iz sedamdesetih godina prošlog veka. Usled nemogućnosti da brine o objektu, koji je prevazilazio i finansijsku i brojčanu moć zajednice, Jevrejska opština je vlasništvo na hramom prenela na Gradsku upravu.
Novim sporazumom se kao ravnopravni, treći učesnik pojavljuje Mađarski nacionalni savet, a ovaj status dobio je zahvaljujući činjenici da mađarska država upravo preko Saveta finansira restauraciju Sinagoge. Mađarska vlada je u prvi mah izdvojila 100 miliona forinti, tj. oko 330.000 evra, a nakon posete mađarskog premijera Viktora Orbana Subotici prošlog marta, kada je obišao i Sinagogu, mađarska vlada je donela odluku da za obnovu ovog spomenika kulture od izuzetnog značaja izdvoji još 400 miliona forinti...
Ceo tekst sa sajta Politika Online. Objavljeno 24.2.2015.

21.1.2015 - Izložba „Zagrebačka sinagoga 1867 - 1942 - 2015
otvorena u Museo Ebraico di Venezia

U nedjeljeju 18. siječnja u Museo Ebraico di Venezia svečano je otvorena je izložba „Zagrebačka sinagoga 1867 – 1942 – 2015“, upriličena prigodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta (27. siječnja) i sedamdesete obljetnice oslobođenja Auschwitza. Izložba prikazuje nastanak i sudbinu zagrebačke sinagoge od posvećenja do razaranja 1941./42. te povijest praznog zemljišta od 1945. do 1999. kad je vraćeno ŽOZ-u , te slike iz života općine s težištem na sjećanju na hram i žrtve. Uz bogatu slikovnu dokumentaciju izložba sadrži izbor publikacija ŽOZ-a povezanih sa sinagogom na engleskom jeziku te dva dokumentarna filma Mire Wolf, „Zagrebačka sinagoga – reliquiae reliquiarum“ iz 1996. i „Blago svete kehile zagrebačke“ iz 2001., sinhronizirana na talijanskom. Koncept izložbe i koordinaciju potpisuje Živa Kraus (Ikona Gallery Venezia), oblikovanje i postav Mario Beusan. Izložba je prvi nastup Židovske općine Zagreb u muzeju venecijanske općine. Na otvaranju su govorili predsjednici dviju općina, Paolo Gnignati i dr. Ognjen Kraus, koji je najavio gradnju Židovskog centra s Memorijalnom sinagogom na mjestu razorenog hrama, te venecijanski glavni rabin Scialom Bahbout i Luciano Moše Prelević, glavni rabin Hrvatske. Izložba će biti otvorena do 15. ožujka...
Ceo tekst sa sajta Židovske općine Zagreb i na sajtu Jewish Heritage Europe (na engleskom)

In memoriam: Sonja Samokovlija
SJEĆANJE PRIJATELJA

SonjaOvih dana nas je, ne iznenada, napustila Sonja Samokovlija. Teško, vrlo teško je skicirati portret nekoga, koga si toliko cijenio, odmah po njenom “odlasku”. Upoznali smo se početkom devedestih u Zagrebu, ja kao već par godina novopečeni “Zagrepčanin”, ona kao “staro nova Zagrepčanka”. Rođena iste godine kao i ja, ali za razliku od mene, ona u Zagrebu. Generacija. Ona došla ponovo u Zagreb nakon nesigurnosti koje je početkom devetesetih osjetila u Beogradu, gdje je dugi niz godina uspješno radila i kako kaže, “dobro se osjećala”. Odlučila se, sa dvoje male djece, ponovo doći i započeti tj. potražiti novu egzistenciju. Ta njena odluka me, moram reći i iznenadila, ali i uvjerila, da se radi o beskompromisnoj i hrabroj osobi, koja je u tim trenutcima mislila samo o dobrobiti svoje djece...
Ceo tekst sa sajta Židovske vjerske zajednice Bet Israel iz Zagreba. Objavljeno: 14.12.2014.

23-26.10.2014 - Kuc, kuc, ko je? Mahar na vratima!

Ako zanemarimo prošlogodišnje okupljanje u Budvi, sada već rehmetli Limud Kešet Ex Yu, Mahar je bilo premijerno okupljanja jevrejskih zajednica iz regiona Balkana, a i šire i duže...
Spisak od pet izlagača, uz jedan izuzetak, obećavao je solidan kvalitet. Na završnom okupljanju predsednika jevrejskih zajednica (sedam zajednica je bilo nazočno), konstatovano je da se predavanjem izdvojila profesorka dr Sonja Tomović Šundić, savetnik predsednika Crne Gore za pitanja manjina. Ja, dolje potpisani predsjednik Jevrejske opštine Zemun, vjerovatno zbog činjenice da nijesam bio prisutan na svim pređavanjima imam svoje favorite. Zato moj glas ide izlaganju NJ.E. Josefu Leviju, nerezidentom ambasadoru Izraela u Crnoj Gori, koji je uspešno vodila novinarka B92 Jelena Đurović. Ono što je krasilo Mahar, a razlikuje se od prethodnih zaklanih/umrlih skupova, je činjenica da nije bilo paralelnih predavanja. Zato ako ste dali prednost suncu i moru, ostali ste uskraćeni za samo jedno predavanje i vaša griža savest je zanemarljiva. Za one, koji su kao i ja propustili da odslušaju predavanje koje je održala novinarka Jelena Đurović, uz njenu dozvolu vam stavljamo na uvid integralni tekst Antisemitizam u XXI veku, koji je istini za volju održan prošle godine na istom mestu.
Kao što je uvek i na svakom mestu isticano, deca su naše najveće blago. Zato sve pohvale organizatorima na celodnevnom programu za najmlađe. Najmlađe nisu morile teške teme, pa su sa oduševljenjem prihvatili Paju Patka i Mikija Mausa, zanemarujući činjenicu da im  je tata Volt Dizni bio deklarisani antisemita. Zato sa pravom očekujem da ih sledeće godine propisno izlemaju, ako se uopšte usude da ponovo dođu. Mislim na Paju i Mikija.
Zabava za odrasle, uglavnom za one prerasle, donela je muziku „srednjeg“ 20 veka. Uz nastup hora „Lira“ iz Zagreba, goste je zabavljao Miro Marković, Marković Miro i opet Miro Marković iz Sarajeva. Ukupno tri večeri su bile na raspolaganju plesnim parovima.
Na kraju jednodušna ocena brojne delegacije iz Zemuna je bila pozitivna. Najava predsednika Jevrejske zajednice Crne Gore Jaše Alfandarija da su sredstva za organizaciju Mahara 2 već obezbeđena, izazvalo je opšte oduševljenje. Naročito obećanje da će participirati u prevozu gostiju.
Mahar 2014. je organizovan pod pokroviteljstvom EVROAZIJSKOG JEVREJSKOG KONGRESA i JEVREJSKE ZAJEDNICE CRNE GORE.
Zabeležio i pristrasno pisao
Nenad Fogel,
Predsjednik Jevrejske opštine Zemun

(Galerija naših fotografija klikom na sliku. Snimili J. Rakita i N. Fogel)
Linkovi: Program konferencije, Izlagači konferencije, Pozdravni govor Juliiisa Meinla, EAJC (na engleskom)

Najava Bejahada 2014 u Sarajevu 7-9. novembar

Kliknite na sliku

12.10.2014 - Proslava Sukota u Karancu u organizaciji Židovske općine Osijek

Židovska općina Osijek i ove godine uspešno je organizovala tradicionalne susrete Jevreja sa prostora bivše Jugoslavije, a povodom jevrejskog praznika Sukot. Ovog puta proslava je održana u živopisnom etno selu Karanac. Uz muziku, ples i posluženje svi su uživali u ambijentu na miholjskom suncu. Ovom lepom događaju imala je zadovoljstvo da prisustvujeje i desetočlana delegacija J.O. Zemun.
(Galerija naših fotografija klikom na sliku. Snimili J. Rakita i N. Fogel)

Ubojice Palestinske dece

PIŠU mi ljudi ovih dana kako bi mi objasnili da sam pristran i navijački raspoložen i kako jednostrano gledam stvari. Prvo dvoje je točno, ali sam mislio da uopće ne ostavljam mjesta sumnji za koga navijam, pa mi nije jasno zašto ljudi gube vrijeme kako bi mi priopćili očigledno.
Ja, naravno, navijam. Srčano. I mislim da imam odlične razloge za to i trudim se ponavljati ih makar upola onoliko uporno koliko vi prosipate svoje islamističkoljevičarske bljuvotine. Vodite, priznajem, ali to je zato što je teško nadjebavati se s mašinerijama kakve su CNN i BBC.
Ali je, još uvijek, jedna strana u pravu. A to niste vi.
Zašto navijam protiv Hamasa Navijam protiv Hamasa i ostalog islamofašističkog civilizacijskog otpada iz istih razloga zbog kojih sam i protiv nacizma. Evo nabrojao sam ih ovdje...
Ceo tekst sa sajta Index.hr. Objavljeno 8.8.2014.

Branko Lustig primio francusko odličje Viteza reda umjetnosti

Istaknuti filmski producent i dvostruki oskarovac Branko Lustig primio je večeras visoko francusko odličje Viteza reda umjetnosti i književnosti (d'Officier de l'Ordre des Arts et des Lettres) u sklopu završne večeri 8. Festivala tolerancije - JFF u Zagrebu.
Predajući Lustigu to časno odličje u ime ministra kulture Republike Francuske, francuska veleposlanica u Republici Hrvatskoj Michele Boccoz istaknula je na svečanosti u kinu Europi da "kroz angažman za humanizam i toleranciju Branko Lustig veliča vrijednosti Republike Francuske".
"Brojni uspjesi i ugledne nagrade koji su obilježili Lustigovu karijeru govore sami za sebe", istaknula je francuska veleposlanica.
Podsjetila je na Lustigov put od glumca do producenta, od Akademije dramskih umjetnosti do slavnoga Jadran filma i holivudske buke, dodavši kako je Branko Lustig obilježio sva područja filmske umjetnosti.
"Preokrenuli ste svijet sa Schindlerovom listom čiji ste 20. rođendan željeli obilježiti u Zagrebu", kazala je veleposlanica Boccoz, istaknuvši kako će, zahvaljujući Lustigovu svjedočanstvu, svijest o Shoahu (holokaust), toj velikoj nesreći bez presedana, nastaviti odjekivati bez vremenskog ograničenja za svaki novi naraštaj...
Ceo tekst sa sajta Index.hr Objavljeno 25.5.2014.

Jasenovac na čekanju

Komemoracija žrtvama logora Jasenovac održat će se u Hrvatskoj s tjedan dana zakašnjenja, jer su predsjednici države i parlamenta zauzeti drugim obavezama. Iako se ovo okupljanje svake godine organizira u nedjelju koja slijedi datumu kada su posljednji logoraši poduzeli proboj – a to se zbilo 22. travnja 1945. – ispalo je da su Ivo Josipović i Josip Leko za prošlu nedjelju (27. travnja) imali rezervirana mjesta na Trgu sv. Petra u Rimu, gdje je aktualni poglavar Rimokatoličke crkve, uz izravni televizijski prijenos, dvojicu bivših poglavara proglašavao svetima.
Umjesto da se komemoracija, u skladu s tradicijom, održi unatoč odsustvu dvojice istaknutih muževa, dogovoreno je da termin bude prilagođen rasporedu njihovih obaveza – pogotovo pretrpanom itineraru šefa države – te će se upriličiti sljedeće nedjelje, 4. svibnja. Kao okorjeli pragmatik, Ivo Josipović je shvatio kako bi bilo neuviđavno tražiti od pape da odgodi vatikansku priredbu – premda bi, uzimajući u obzir renome uzvanika, ovaj to možda i učinio – pa je, pretpostavljamo, u skladu s time izdao upute organizatorima i upravi Spomen-područja Jasenovac, uz napomenu kako bi obilježavanje tako važne obljetnice bez njegove nazočnosti predstavljalo nesumnjivi čin svetogrđa...
Ceo tekst sa sajta pescanik.net. Objavljeno 2.5.2014.

Novi Bejahad Zagreb,
20-22.12.2013.

Kada Predrag Matvejević, neko sa tako velikim ugledom izjavi da je: “Židovska kulturna scena Bejahad možda najbolja međunarodna kulturna manifestacija koja se održava u Hrvatskoj.“ I da: „Od Korčulanske škole do Bejahada nema tako jake scene sa sudionicima najvišega ranga, odista svjetskoga ugleda.”, onda se mora biti ponosan na činjenicu da je i Jevrejska opština Zemun ponovo sudionik ove značajne manifestacije. Sumirajući proteklih 13 godina sa oduševljenjem se sećamo, bar mi koji smo od prvih dana pratili Bejahad, Murtera, gde je sve i započelo. Iako smo tada bili okruženi policijskim bedemom nismo ni jednog trenutka sumnjali u iskreno prijateljstvo hrvatskog naroda. Pisac ovih redova bez straha je sa suprugom šetao po lokalnoj rivi, koju je krasio spomenik partizanskom pokretu. Ni tada, 1999. godine, nismo mogli, a ni hteli, da propustimo priliku da posetimo najlepši stari grad na Jadranu, Šibenik. Po mišljenju samih učesnika Bejahad u Murteru bio je možda najbolji od svih ostalih trinaest. Ne toliko po sadržaju, koji je bio izvanredan, koliko po velikom olakšanju što se nekada jedinstvena jugoslovenska jevrejska zajednica ponovo okupila na jednom mestu. Od tada, svake godine Bejahad je rastao, preko Brača, Hvara i Opatije, sve do jevrejskog punoletstva (Bar micve), koju je obeležio u Puli 2012. godine.
Finansijska kriza koja sve pogađa smanjila je ove godine „format“ Bejahada. Alfa i omega svih proteklih godina, dr Vladimir Šalamon, nije se dao omesti, već je udahnuo svež vazduh u pluća ove bez sumnje značajne manifestacije. Bejahad se preselio u Zagreb, a Zagreb je otvorio srce da nas prihvati. Najpre je u oktobru gost Zagreba bila Sarajevska jevrejska zajednica, da bi na isteku 2013. gosti Bejahada bili Jevrejske opštine Beograd i Zemun.

Susret je započeo u hotelu Westin obiteljskim šabatom. Svečana atmosfera, kako i priliči šabatu, bila je prilika da se stari znaci ponovo sretnu i popričaju. Takvu priliku nije hteo da propusti ni Miša Blam koji je pozvao prisutne da se pridruže koncertu Jevrejskog kamernog orkestra zakazanog za subotu u Hrvatskom Glazbenom Zavodu uz učešće, između ostalih, i hora „Braća Baruh“ pod upravom maestra Stefana Zekića. Uz prisustvo visokih zvanica iz kulturnog i političkog života Zagreba, te brojnih posetilaca, zajednički koncert je pobrao sve simpatije. Pažljivo odabran repertoar, vrhunski umetnici, izvanredno izvođenje, posebno nastup maestra Zekića, ostavio je sve prisutne bez daha.
Nedelja je bila rezervisana za predavanje predsednika Saveza jevrejskih opština Srbije i projekciju filma „Jevreji – naši sugrađani“, delo grupe autora pod idejnim vođstvom Jovana Rakovića. Predavanje dr Fuksa, odnosno njegova konstatcija da je sudbina jevrejskih zajednica na prostoru ex Jugoslavije više nego upitna, dovelo je do želje pojedinaca da se uključe u diskusiju. Zakazano otvaranje izložbe o pravednicima odložilo je širu i dužu raspravu za neki novi susret, možda baš u Beogradu. Galerija „Stella Skopal“ Židovske zajednice „Bet Israel“ bila je domaćin izložbe o pravednicima sa prostora Jugoslavije i prilika da se predstavi najnovija knjiga u izdanju Jevrejske opštine Zemun pod naslovom „Holokaust u Jugoslaviji“. Goste na otvaranju izložbe pozdravio je Nenad Fogel, koji uz Milana Fogela iz Izraela potpisuje autorstvo izložbe. Nenad Fogel je istakao da je knjiga osmišljena tako da jasnim i istinitim činjenicama posluži kao uvod za razumevanje istorijskih uslova koji su doveli do stradanja skoro cele jevrejske zajednice u bivšoj Jugoslaviji.
Prof. dr Ivo Goldstein iz Zagreba, autor teksta o genocidu nad Židovima u NDH, bio je počasni gost na otvaranju izložbe. Trenutno na dužnosti ambasadora Hrvatske u Parizu, dr Goldstein je izrazio veliko zadovoljstvo što je učestvovao u ovom projektu. Zahvaljujući se na hrabrosti svim jugoslovenskim pravednicima naglasio je da onaj koji je spasao najviše Jevreja sa ovih prostora još uvek nije dobio zasluženo priznanje. Apelovao je na sve koji mogu da pomognu da podrže njegovu ideju da Jad Vašem Medaljom pravednika kolektivo nagradi Partizanski pokret. Aplauz prisutne publike bio je najbolja potvrda da će svako u okviru svojih mogućnosti podržati ovaj značajni predlog. 
Na kraju možemo zaključiti da je novi „Bejahad u Zagrebu“ ispunio očekivanja. Za sledeću godinu dr Šalamon je pripremio bogat program. Od 19 - 21.02.2014. godine u Zagrebu će se predstaviti “Židovski Berlin” u saradnji sa Goethe Institutom u Zagrebu, Njemačkim veleposlanstvom u Hrvatskoj, Centrum Judaicum Berlin i Bet Israelom. U martu/ožujku 2014. godine na programu je “Židovski Beč” u saradnji sa Austrijskim Kulturnim Forumom Zagreb, Austrijskim veleposlanstvom u Hrvatskoj i židovskim institucijama grada Beča. U aprilu/travnju 2014. godine je već potpuno definisan program “Židovski Prag” u saradnji sa Češkim veleposlanstvom u Hrvatskoj i židovskom zajednicom Praga.
Nama ostaje da poželimo puno uspeha dr Šalamonu i novu Bar micvu „Bejahada u Zagrebu“.
Zabeležio: Nenad Fogel

(Galerija naših fotografija klikom na sliku. Snimili Sladjana i Nenad Fogel)

Bejahad u Zagrebu
Autor: Drago Pilsel

Židovska kulturna scena Bejahad (riječ na hebrejskom znači zajedno) osnovana je 1999. na otoku Murteru. Zatim je prešla na otoke Brač (Supetar) i Hvar (grad Hvar), a u sljedećih pet izdanja organizirana je u opatijskom hotelu Adriatic. Nakon toga je stigla i u hotel Park Plaza Histria, odnosno u hotelski kompleks Punta Verudela 2012., kada je čak sedam projekata iz programa ušlo u ponudu Pulskog ljeta.
Zbog financijske krize 14. Bejahad ove se godine nije održao na obali, odnosno, kako se željelo, u Istri, no najmanja i najugroženija nacionalna manjina u regiji, koja ima samo šest tisuća Židova, uglavnom starije dobi, ne posustaje. Marom i zalaganjem pokretača i direktora Bejahada dr. Vladimira Šalamona, člana našeg izdavačkog savjeta, nudi kraći program manifestacije u Zagrebu, od petka do nedjelje, jer se, kada je o kulturi riječ, ne smije posustati nikada, ni u najtežim vremenima, makar se nudilo manje.
Bejahad je svih ovih godina pokazao golemu kreativnost i u dobrim kulturnim prilikama dobivao kritičnu masu da se dogodi kakav takav zamašnjak koji može dati, s jedne strane, Židovima snage da izbjegnu asimilaciju ili nestanak, a s druge, svima ostalima dobrotu, blagost i bogatstvo izričaja: ono što Židovi žele vratiti i što im je bila odlika tijekom povijesti...
Ceo tekst sa sajta Autografa. Objavljeno 19.12.2013.

Pronađena zemlja Borisa Pavelića
Zamračivanje Jasenovca

Josip Miljak, predsjednik irelevantne ali otvoreno profašističke Hrvatske čiste stranke prava, svoje pismo mržnje ravnateljici Spomen područja Jasenovac potpisao je sa »Za dom spremni«. Pod tim je uzvikom u Jasenovcu ubijeno više od osamdeset tisuća ljudi.
Zašto policija šuti o pošiljateljima smrtnih prijetnji ravnateljici i kustosima Spomen područja Jasenovac? Zašto predsjednik šuti o najtežem ustaškom incidentu u posljednje vrijeme? Zašto šuti HDZ? »U ime obitelji«, vukovarski stožer i crkvu nećemo ni pitati: od ljudi koji kreiraju uskraćivanje manjinskih prava teško je očekivati da osude one čije su metode različite, ali ciljevi – samo ambiciozniji. 
Zašto, dakle, šuti policija? Glasnogovornica sisačke policije Sanja Kvasnička najavila je u ponedjeljak da će dan kasnije, u utorak – dakle prekjučer – biti konferencija za novinare. Nije bila. Zašto? Ako policija nije pronašla počinitelja, zašto je najavljivala konferenciju? Ako ga jest pronašla, zašto je nije održala? Ali sve su to formaliziranja – ta počinitelj se potpisao! Josip Miljak, predsjednik irelevantne ali otvoreno profašističke Hrvatske čiste stranke prava, svoje pismo mržnje ravnateljici Spomen područja Jasenovac potpisao je sa »Za dom spremni«. Pod tim je uzvikom u Jasenovcu ubijeno više od osamdeset tisuća ljudi. Spomen područje postoji da se zločin ne zaboravi; njegova ravnateljica – kojoj su ondje stradali i članovi obitelji – taj mučni ali važni posao obavlja što bolje može...
Ceo tekst sa sajta Novog lista. Objavljeno 5.12.2013.

7-10.11.2013 - Limmud Keshet Ex-Yu u Crnoj Gori

Jevrejska opština Zemun, kao i svake godine, bila je aktivan učesnik Limud Kešet konferencije EX YU. Uz bogat program koji je osmislio organizator, Jevrejska zajednica Crne Gore, bilo je pravo uživanje biti prisutan u velelepnom hotelu Avala u Budvi. Klikom na ovaj link pročitajte katalog manifestacije sa detaljnim programom koji je bio na raspolaganju učeniscima. Izdvajamo postavku "Putujuće izložbe o dobrim ljudima"i promociju knjige "Holokaust u Jugoslaviji" koje su za učesnike pripremili aktivisti Jevrejske opštine Zemun.
(Galerija naših fotografija klikom sa sliku)

Jurica Pavičić: I Lustig je ‘kriv’ za ovakvu Hrvatsku

Negdje tamo sredinom devedesetih, u vrijeme kad je za Spielbergov film „Schindlerova lista“ dobio “Oscara”, producent Branko Lustig dao je jednom hrvatskom listu dugi monografski intervju. Taj intervju završio je rečenicom koja mi se tada, pred dobrih petnaest godina, usjekla u pamćenje. Lustig je intervju završio rečenicom „ja sam sretan čovjek“.
Doista - Branko Lustig je čovjek koji je i tada, a i sada, imao razloga biti sretan. Izvukao se iz devetog kruga, preživio užas nacističke NDH, preživio Auschwitz, izišao iz logora s tetoviranim brojem na zapešću, a potom postao istaknuti socijalistički producent, vinuo se preko koprodukcija do Hollywooda gdje je ostvario karijeru uvaženog i vrsnog producenta. Iz čemera ustaškog Osijeka, vagona i barake došao je do Akademijina ćelavog kipića, do podija losangeleske Kodak arene, pa i – ako ćemo biti malograđanski materijalisti – do pristojnog imutka i kuće s bazenom. Lustig je doista imao razloga biti sretan čovjek...
Ceo tekst is Slobodne Dalmacije. Objavljeno 10.10.2012.

Raniji članak:
Lustiga u Kninu dočakala prazna dvorana: Očito da se Hrvatska nije borila protiv nacizma
Niti jedan osnovnoškolac nije došao na projekciju filma o holokaistu i predavanje dvostrukog oskarovca Branka Lustiga namijenjeno učenicima 7. i 8. razreda osnovnih škola u Kninu.
Prazna dvorana dočekala je u Kninu svjetski poznatog filmskog producenta. Prije početka projekcije dokumentarnog filma „Posljednji let Petra Ginza" došla su dva osnovnoškolca no ubrzo su i oni otišli.
Razlog zasigurno leži u događanjima dan prije u Zadru. Podsjetimo, u Zadru je jedna učenica zamjerila što se u filmu govori protiv kršćanstva budući da je prikazana kršćanska crkva te je njezina ljepota stavljena u kontrast sa zločinima koje su činili kršćani, a pod povećalo medija stavljena je i Lustigova izjava kako ne vjeruje u Boga i kako Bog za njega na postoji.
Lustig je bio vidno razočaran bojkotom...
Ceo tekst is Slobodne Dalmacije. Objavljeno 27.09.2012.

9.4.2013 - Otkazano održavanje Bejahada '2013

...Razlog je složenost ekonomskih prilika u regiji, odakle dolazi oko 80% gostiju. Ekonomske neprilike pogađaju veliki broj stanovništva, samim tim i Židove/Jevreje. Suočeni s krizom, mišljenja smo da bi 2013. godine veliki broj dosadašnjih gostiju s prostora Jugoslavije bio onemogućen posjetiti ovogodišnji festival. Unatoč vrlo korektne ponude vlasnika Arena turista iz Pule, gdje bi se trebao održati ovogodišnji "Bejahad", boravak u hotelu ili hotelima krajem 8. mjeseca 2013. godine bi bio izuzetno otežan, obzirom na cijene, za koje možemo reći da su korektne, ali i vrlo vjerojatno, teško plative za veliki broj potencijalnih gostiju. Sigurni smo da bi se okupilo oko 80-90 gostiju, ali to bi bio značajno manji broj gostiju nego do sada i to nikako ne bi korespondiralo sa pojmom "bejahad" (zajedno)! Bio bi to elitistički susret za one koji si to mogu priuštiti, a elitizam je potpuno stran ideji vodilji našeg festivala! Stoga smo odlučili, u ovakvim prilikama, solidarizirati se sa brojnim članovima zajednica i prijateljima, koji ne bi bili u mogućnosti doći ove godine i "preskočiti" ovogodišnji susret!...
Ceo tekst iz dopisa dr Vladimira Šalamona

15-17. 3.2013 - Pred-Pesah u Bizovačkim toplicama

(Galerija naših fotografija klikom sa sliku)

U neredima oštećen Muzej Holokausta u Skoplju

Demonstranti su tokom vikenda oštetili Memorijalni centar Holocausta nad Jevrejima Makedonije u Skoplju.
Polomljen je i stakleni deo Istorijskog muzeja Makedonije i nekoliko prozora na novom pozorištu koje se gradi. Oni su takođe oštetili autobusku stanicu, saobraćajne znakove i automobile.
Nemiri su vezani za demonstracije etničkih albanaca  2. marta, uz podršku novom ministru odbrane Talmutu Xhaferiju, bivšem lideru albanske "gerile" protiv vladinih snaga u 2001.
O ovome izveštava i Israel National News (na engleskom 5.3.2013.)

Šokantno otkriće
Nacističkih logora i geta bilo puno više nego što se mislilo:
Pronašli čak 42.000 lokacija smrti!

Istražitelji su sada otkrili da je Holokaust možda bio i gori nego što se ranije mislilo.
Istraživači u američkom Memorijalnom muzeju holokausta su dokumentirali sve nacističke koncentracijske logore, geta, mjesta na kojima se odvijao robovski rad, kao i tvornice smrti koje su postojale diljem Europe.
Kad su krenuli s projektom, tim je vjerovao da će pronaći oko 7.000 kampova i geta. Bili su šokirani kad su otkrili 42.500 kampova širom okupirane Europe. Istraživači smatraju da je oko 20 milijuna ljudi umrlo ili su bili zatvoreni u ovim logorima...
Ceo tekst sa sajta Jutarnjeg lista. Objavljeno 2.3..2013.

Ljubo R. Weiss: Kada junoša vrijeđa izraelskog diplomatu – i zdravu pamet!

Kakvo je uzavrelo ozračje zadnjih godina u Hrvatskoj, gdje je glavno zanimanje biti nezaposlen, bilo je pitanje dana kada će se otvoreno, javno početi objavljivati antisemitski članci i članci koji delegitimiraju Izrael, kao suverenu državu i članicu Ujedinjenih naroda. Izvjesni Marko Jurič (baš „č??) objavio je na portalu dnevno.hr članak pod naslovom „Diplomatski škandal izraelskog veleposlanika u Hrvatskoj“. Šokiran sam ovim člankom Marka Juriča, također i portalom koji objavljuje ovakve članke! Antisemitizam je stara bolest, ne samo u Hrvatskoj, ali sada se javlja i u obliku delegitmiranja Izraela i njena veleposlanika u Hrvatskoj, na do sada besprimjerni način. Zamjera se izraelskom veleposlaniku što, povodom Međunarodnog dana Holokausta, 27. siječnja, dan kasnije nije prisustvovao komemorativnoj manifestaciji u Saboru RH:
„Bez imalo sumnje izostanak izraelskog predstavnika s komemoracije u Saboru je prvorazredni škandal jer je on svojim nedolaskom iskazao nepoštivanje institucija hrvatske države. Naime, veleposlanik Amrani je svoj dolazak htio uvjetovati posebnom pozicijom i ulogom na toj komemoraciji u Saboru. To je u najmanju ruku drsko ponašanje.“...
Ceo tekst sa sajta tacno.net. Objavljeno 8.2.2013.

20.11.2012. - Židovska vjerska zajednica Bet Israel u Hrvatskoj održala godišnju izbornu skupštinu

...Za predsjednika je izabran dr. Vladimir Šalamon, poznati aktivist Jevrejskihi Židovskih zajednica na prostoru ex Jugoslavije kao i direktor „Bejahada“, Židovske kulturne scene. Potpredsjednici Bet Israela u sljedećem razdoblju biti će g. Žarko Blau te g. Ante Jerićević. Dosadašnji predsjednik prof.dr. Ivo Goldstein odlazi na novu dužnost – ambasador Republike Hrvatske u Parizu...
Ceo tekst iz dopisa zajednicama

30.9.2012. - Sukot u Karancu

Tradicionalna proslava Sukota, koju već više godina sa uspehom oraganizira Židovska općina Osijek, ove godine održana je u malom Baranjskom selu Karanac. Domaćini su goste dočekali sa pogačama, kiflicama, rakijom i dobrim raspoloženjem. U autentičnom ambijentu seoske kuće „na lakat“, smešten je restoran „Baranjska kuća“. Celo imanje pretvoreno je u svojevrsni etno muzej. U „ulici zaboravljenog vremena“ postavljene su male kućice (mahom stari drveni ambari) sa originalnim inventarom brojnih zaboravljenih zanata. Negde između njih smestila se i SUKA. Umesto palminim lišćem bila je prekrivena granama žalosne vrbe ukrašena kruškama i grožđem. Dok su gosti čekali da započne ceremonija posvećena prazniku, vredni kuvari spremali su gulaš u oraniji i dva velika kotlića. Gosti su se najviše zadržavali kraj osveženja, u blizini pomenute rakije, neki su se prepustili u ruke vrsnog karikaturiste da ovekoveče svoje prisustvo na Sukotu, a većina je bila zauzeta razgovorima sa prijateljima koje nisu videli još od onomad… Raštimovan orkestar održavao je dobru atmosferu svirajući muziku za svačiju dušu.
Dobar uvod u svečanu ceremoniju otvaranja susreta bio je splet izraelskih plesova koje su izvele članice plesne grupe Židovske općine Osijek. O prazniku je govorio rabin Luciano Moše Prelević a predsednici jevrejskih opština Zagreb, Subotica, Zemun, Pančevo, Sombor, predstavnici Novog Sada i Zrenjanina, i naravno domaćina Osijek ispili su čašu crvenog vina. Kako i dolikuje, ne gubeći dragoceno vreme, rabin je pozvao sve prisutne da mu se pridruže na svečanom ručku. Naš dobri domaćin Drago Kon imao je privilegiju da ruča za svakim stolom za koji bi seo da se pozdravi sa prijateljima. Na njegovu sreću ubrzo je nestalo gulaša pa je zajedno sa gostima prešao na kolače. Posle obilnog ručka, mala delegacija iz Zemuna, prošetala se ulicama Karanca sa nestvarno čistim i urednim kućama i okućnicama, ali avetinjski pustih. Imali smo utisak da u selu niko ne živi, pa je naše oduševljenje bilo još veće kada smo na ulici ugledali jednu porodicu sa decom kako šetaju. Vreme povratka u vrevu našeg Zemuna se bližilo i teška srca smo se rastali sa prijateljima i ljubaznim domaćinima.

(Galerija naših fotografija klikom sa sliku)

26.8.-2.9.2012 - Bar micva Bejahad

Radovalo nas je što se za ovogodišnji Bejahad u Puli prijavio veliki broj članova naše Opštine. Nažalost zbog nesrećnih okolnosti na put se uputilo pola prijavljenih. Tako je izostalo i prisustvo našeg predsednika Nenada Fogela s porodicom zbog smtri njegovog oca Danila, našeg eminentnog člana.

Ovogodišnja Židovska kulturna scena bila je trinaesta po redu i stoga je imala nad-naslov Bar micva.
Manifestacije je počela svečanom večerom u hotelu Histria smeštenom na poloostrvu Verudela udaljenom od centra Pule 4 km. Posle večere usledili su pozdravni govori. Prisutne je prvo pozdravio direktor Bejahada dr Vladimir Šalamon i gradonačelnik Pule Boris Miletić , a zatim je književnik David Albahari nakon duhovitog obraćanja proglasio manifestaciju otvorenom. Usledio je koncert, a narednih dana i ostali događaji koji su se odvijali po programu. (vidi galeriju fotografija sa objašnjenjima). U okviru manifestacije već nekoliko godina se dodeljuje literarna nagrada "Simha Kabiljo", a ove godine treću nagradu dobio je član Jevrejske opštine Zemun iz Izraela i dopisnik našeg sajta Milan Fogel. Program manifestacije bio je veoma bogat i raznolik kako po sadržajima tako i po lokacijama održavanja. Trinaesti Bejhad bio je dobro organizovan, ako zanemarimo sitne propuste u spiskovima i poneko nepoštovanje satnice. Luksuznim autobusima gosti su bili prevoženi na događanja u centru Pule, kao i na izlet Fažana-Brioni.
Za nas koji smo se prijavili u hotel sa tri zvezdice smeštaj je bio solidan, ali ne na nivou hotela prošlogodišnjeg Bejahada. Samo zahvaljujući jenjavanju vrućina (sobe nemaju klima uređaj) osećali smo se prijatno. Ruku na srce imali smo mogućnost korišćenja nekih pogodnosti skupljeg hotela (4 zvezdice). Utisak je da je razlika u klasi koriscenih hotela bar dve zvezdice. Tako su nas bolje smešteni učesnici nazivali "onima iz komunističkog hotela". Za kraj da istaknemo da je hrana bila izvrsna i raznolika, a utisak svih gostiju, mnogo bolja nego u Opatiji.
J.Rakita

(Galerija naših fotografija klikom sa sliku)

Bejahad 2012

Program manifestacije. :: Informacije i cenovnik smeštaja.

Organizacijski odbor kulturne scene ''Bejahad 2012'' raspisuje NATJEČAJ ZA PROJEKTE koji će biti prezentirani tokom manifestacije "Bejahad 2012".

Organizacijski odbor kulturne scene ''Bejahad 2012'' raspisuje ''SIMHA KABILJO'' Natječaj za kratku priču sa židovskom/jevrejskom temom.

Rezultati konkursa ovde.

12.5.2012. - Promocija „Bar micve Bejahada“

Bračni par Šalamon, Blaženka i Vlada, održali su u prostorijama JO Beograd promociju ovogodišnjeg Bejahada. Trinaesti po redu, zbog čega je zaslužio nadimak „Bar micva Bejahad“, ove godine održava se u Puli.U uvodnom delu pogledali smo film Hrvatske televizije o Bejahadu koji je održan 2011. godine u Opatiji. Časopis „Bejahad – Židovska kulturna scena 2011.“ štampan na 177 stranica obuhvatio je sva dešavanja kojima su posetioci imali prilike da prisustvuju u Opatiji 2011. godine. Vrhunska štampa, bezbroj kolor fotografija, integralni tekstovi sa promocija, komentari i nagrađene priče sa konkursa „Simha Kabiljo“, sadržaj su ove vredne publikacije. Kako na promociji reče urednica Blaženka Vrdoljak Šalamon, časopis je namenjen pre svega sudionicima i jevrejskim zajednicama sa prostora bivše Jugoslavije. Bez obzira što se časopis ne može naći u javnoj prodaji, on preko brojnih državnih institucija u Hrvatskoj i sponzora Bejahada nalazi svoj put i do onih čitalaca koji još uvek imaju malo informacija o stanju na židovskoj kulturnoj sceni, ne samo na prostoru bivše Jugoslavije već i u zemljama kao što su Austrija, Italija, Nemačka, Mađarska i Izrael koje su godinama unazad redovni učesnici zvaničnog programa. Alfa i omega Bejahada, dr Vladimir Šalamon, predstavio je program ovogodišnje manifestacije. Naravno, bilo je govora i o cenama smeštaja. Uzimajući u obzir visoki kvalitet hotela u kojima će biti smešteni posetioci cene su ove godine izuzetno povoljne. Za razliku od čisto turističkih putovanja koja se organizuju za Jevreje u Srbiji, ova manifestacija ima svoj izuzetno vredan edukativni sadržaj. Pored toga učešće vrhunskih umetnika iz sveta ozbiljne i zabavne muzike, filma i pozorišta, nesumnjivo predstavlja mamac kojem je teško odoleti. Pored zvanične manifestacije i ove godine se organizuje Bejahad mladih godišta od 24 do 40. Naravno za njih je i ove godine odobren dodatni popust koji zajednički finansiraju Bejahad i JOINT.

Oskrnavljeno jevrejsko groblje u Prištini
Nepoznate osobe ispisale nacističke simbole na jevrejskom groblju u Prištini. Skrnavljenje su osudili predstavnici kosovskih institucija i međunarodni zvaničnici.

Skrnavljenje groblja oštro su osudili predstavnici kosovskih institucija i međunarodni zvaničnici. "Policija Kosova je izašla na lice mesta i preduzela potrebne korake. Takođe je kontaktiran stručnjak Direkcije za spomenike u Prištini. Vodi se istraga da bi se saznalo ko je počinilac ovog dela", rekao je za prištinske medije portparol policije Brahim Sadriju.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga ocenila je da je skrnavljenje groblja čin koji je u potpunoj suprotnosti sa tradicionalnim vrednostima kosovskog naroda, koji neguje toleranciju i poštovanje prema mrtvima i svim spomenicima.

Ceo tekst sa sajta RTS. Objavljeno 1.12.2011.

---

Oštre osude skrnavljenja Jevrejskog groblja u Prištini
Amra Zejneli

Jevrejsko groblje u Prištini oskrnavile su za sada nepoznate osobe, koje su po njemu nacrtale nacističke simbole.
Kosovska policija još nije identifikovala osumnjičene, a portparol policije Brahim Sadriu izjavio je za RSE da je istraga u toku.
“Policija Kosova je izašla na lice mesta i poduzela potrebne korake. Takođe je kontaktiran stručnjak Direktorijata za spomenike u Prištini. Istražioci vrše istragu kako bi se saznalo ko je počionioc ovog dela”, kazao je Sadriu.
Ovaj incident je izazvao mnoge reakcije, kako institucija Kosova, tako i međunarodnih zvaničnika...
Ceo tekst sa sajta Slobodna Evropa. Objavljeno 3.12.2011.

Karlovac:
Na grobove žrtava Holokausta su stavili račune

Obavijesti su uzicom privezane za bilje, travu, a neke su poklopljene i kamenom. Riječ je o grobovima poginulih u Holokaustu. Očekuju da će račune što prije platiti.
Brojni Karlovčani koji su na dan Svih Svetih posjetili posljednje počivalište svojih najmilijih na Židovskom groblju ostali su iznenađeni nakon što su na spomenicima ugledali obavijesti gradske tvrtke Zelenilo. Na sve spomenike je komunalno poduzeće postavilo obavijest s naznakom hitnosti o plaćanju grobne naknade.
Ovim načinom komunalno upozorava vlasnike grobnog mjesta da se hitno jave u tvrtku radi ažuriranja evidencije i uvođenje novog korisnika. Također, upozoravaju da se im se zbog neplaćanja grobne naknade, grobno mjesto može oduzeti i dodijeliti drugom čovjeku...
Ceo tekst sa komentarima sa sajta 24sta.hr. Objavljeno 1.11.2011.