SARADNJA SRBIJE I IZRAELA
(kliknite na sliku da je vidite uvećanu u novom prozoru)

Jačanje stručnih kompetencija nastavnika u oblasti obrazovanja za antisemitizam i pitanja Holokausta

U Jerusalimu od 27. jula do 3.avgusta 2022.godine održava se Međunarodna škola za studije Holokausta pri Jad Vašem Memorijalnoj ustanovi na kojoj učestvuje 17 predstavnika iz Srbije, među kojima su i nastavnici osnovnih i srednjih škola. Ovaj godišnji seminar se organizuje sa ciljem jačanja stručnih kompetencija nastavnika u oblasti obrazovanja za antisemitizam i pitanja Holokausta.
Učesnicima seminara Međunarodne škole za studije Holokausta pri Jad Vašem Memorijalnoj ustanovi obratili su se i Mihajlo Tripić, privremeni otpravnik poslova u Ambasadi Republike Srbije u Izraelu, Aleksandar Nikolić, počasni konzul u Izraelu i direktor predstavništva Privredne komore Srbije, Dušan Vujović, savetnik u Кonzulatu Republike Srbije u Izraelu. Za organizaciju ovog programa u ime Jad Vašema nadležna je Lea Miha, a dr Snežana Vuković, šefica Odseka za ljudska i manjinska prava u ime Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja...
Više na sajtu Ministarstva prosvete. Objavljeno 1.8.2022.

Otvoreno predstavništvo Privredne komore Srbije u Jerusalimu

U Jerusalimu je otvoreno predstavništvo Privredne komore Srbije (PKS), čiji je cilj unapređenje ekonomskih veza Srbije i Izraela, sa fokusom na saradnji kompanija u inovacijama i primeni visokih tehnologija, naučnih znanja i istraživanja u privredi, saopštila je PKS.
Predsednik PKS Marko Čadež je rekao da je cilj da Srbija, sa izraelskim partnerima, u narednih nekoliko godina, „bude svrstana među trideset najinovativnijih ekonomija sveta“.
„PKS je danas otvorila svoj još jedan prozor u svet, ovaj put naše predstavništvo u Jerusalimu u Izraelu, u najinovativnijoj ekonomiji na svetu“, rekao je Čadež.
On je, na svečanosti otvaranja predstavništva PKS u Izraelu, inače sedmog u svetu, naglasio značaj povezivanje dve privrede.
„Ono što je naš cilj ovde u Mergalit startap sitiju, gde nam se nalazi kancelarija, jeste da pomognemo našim kompanijama iz tradicionalnih industrija da se povežu sa mladim kompanijama koje imaju najbolja hi-tech rešenja, dakle da digitalizujemo i da modernizujemo našu industriju“, rekao je Čadež.
Pozvao je sve srpske kompanije i one koje se bave poslom u Srbiji da kontaktiraju PKS i predstavništvo u Jerusalimu u Startap sitiju gde, kako je naveo, svakog dana dolaze najinovativnije kompanije sveta.
Više na sajtu N1. Objavljeno 10.11.2021.

Srbin iz Beograda brani Izrael

U nastavku su linkovi ka napisima u novinama u kojima Goran Mekić detaljno opisuje šta je sve njegova porodica preživljavljavala tokom Hamasove kampanje (raketiranja) izraelskih gradova.

Novosti, Kurir, Espresso, Informer, Novosti (2), Happy TV, Telegraf, Telegraf (2), Nova-S, Nezavisne, RTS, Oko.

Otvoren Srpsko-jevrejski centar „Sveti Sava i Jehuda Alkalaj”
Koreni istorijskih veza dva naroda su veoma duboki i sežu do utemeljivača SPC, koji je dva puta posetio Svetu zemlju, 1229. i 1239, podsetio je prof. dr Darko Tanasković

Uz himne Izraela i Srbije, koje je izvela primadona beogradske Opere Jadranka Jovanović, i minut tišine za sve žrtve Drugog svetskog rata, na ONO akademskom koledžu juče je otvoren Srpsko-jevrejski centar „Sveti Sava i Jehuda Alkalaj”. Studenti ONO akademskog koledža, najveće i najrenomiranije privatne visokoškolske ustanove u Izraelu, koju pohađa 60.000 studenata, u pet gradova, imaće priliku da uče srpski jezik i kulturu, kao i istoriju srpskih Jevreja.
Simbolično, održan je i prvi čas srpskog jezika, uz učešće srpskih glumica Ane Sofrenović i Vjere Mujović Prajs. Ovaj centar u okviru obrazovne ustanove koji se nalazi u zapadnom delu Jerusalima, izraelski je pandan srpsko-jevrejskom centru otvorenom na Filološkom fakultetu Beogradskog univerziteta, krajem septembra. Profesor dr Gideon Grajf, vodeći istraživač Holokausta, na čelu je oba srpsko-jevrejska centra. Zbog bolesti on je bio sprečen da prisustvuje svečanosti, ali su ga učesnici skupa toplo pozdravili izraelskim pozdravom: „Šalom”...
Više na sajtu lista Politika. Objavljeno 21.11.2019.

Tradicija srpske diplomatije i odnosi sa Jevrejima

Gošće u studiju, ambasadorka Ministarstva spoljnih poslova Srbije, dr Ljiljana Nikšić i prof. dr Ljiljana Marković, dekan Filološkog fakulteta.

Video sa YouTube kanala RTS TV (15.10.109)

Odnosi Srbije i Izraela se svakodnevno razvijaju
Ministar Dačić se založio za definisanje svojevrsne „mape puta", kojom bi se prepoznali i konkretizovali konkretni koraci i mere u pravu daljeg jačanja ukupnih bilateralnih odnosa.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je u petak 11. januara ambasadorku Države Izrael u Beogradu Alonu Fišer Kam.
U prijateljskom i srdačnom razgovoru, obostrano je konstatovano da su odnosi Srbije i Izraela vrlo dobri i da se svakodnevno dodatno razvijaju i obogaćuju.
Dve zemlje i dva naroda, koji su često delili i istorijske sudbine, tradicionalno baštine dobre odnose i opredeljeni su za dalji razvoj odnosa u narednom periodu, na obostranu korist i interes. Na tom putu ne vide se prepreke i obostrana su očekivanja da međusobne veze budu još intenzivnije.
U tom kontekstu, ministar Dačić se založio za definisanje svojevrsne „mape puta", kojom bi se prepoznali i konkretizovali konkretni koraci i mere u pravu daljeg jačanja ukupnih bilateralnih odnosa – političkih, ekonomskih, kulturnih i drugih...
Više na sajtu Ambasade Izraela. Objavljeno 11.1.2019.

Ministar Mali i izraelska ambasadorka potpisali ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja

Ministar finansija Siniša Mali i ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer Kam potpisali su danas Ugovor između Vlade Republike Srbije i Vlade Države Izrael o izbegavanju dvostrukog oporezivanja i sprečavanju poreske evazije u odnosu na poreze na dohodak.
Ministar Mali istakao je da zaključenje Ugovora predstavlja značajan doprinos unapređenju bilateralne privredne i finansijske saradnje između Srbije i Izraela, jer se otklanja dvostruko oporezivanje fizičkih i pravnih lica - rezidenata dve države.
“Za nas je ovo veoma važan dokument koji treba da doprinese razvoju bilateralnih odnosa između Srbije i Izraela. Izbegavanje dvostrukog oporezivanja je važno kako za fizička, tako i za pravna lica, rezidente i Srbije i Izraela. Treba da ih motiviše da srpski rezidenti investiraju više u Izrael, i iz Izraela više u Srbiju“, istakao je ministar...
Više na sajtu ALO. Objavljeno 26.7.2018.

Radni doručak u Varni: Vučić i Netanijahu o gasu, infrastrukturi i razvoju međudržavnih odnosa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje danas nedaleko od Varne na sastanku s premijerima Bugarske, Grčke i Rumunije posvećenom zajedničkim infrastrukturnim projektima u kontekstu boljeg povezivanja na Balkanu.
Šef srpske države sastao se na radnom doručku i sa predsednikom Vlade Izraela Benjaminom Netanijahuom, a tema razgovora bili su gas, infrastruktura, kao i razvoj saradnje i odnosa zemalja učesnica.
Podsetimo, Bojko Borisov, Aleksis Cipras, Viorika Dančila i Aleksandar Vučić razgovaraće danas i o regionalnoj stabilnosti i evropskim pitanjima, saopštila je bugarska vlada.
Preneto sa sajta lista Kurir. Objavljeno 2.11.2018.

Vučić dočekao predsednika Izraela: Nećemo dozvoliti manipulaciju brojem žrtava

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je danas ispred Palate Srbija predsednika Izraela Ruvena Rivlina uz najviše državne i vojne počasti. Vučić je istakao da Srbija nikako i ni na koji način neće zaboraviti stravična stradanja, strašne zločine i genocid koji je počinjen nad srpskim i jevrejskim narodom u NDH tokom Drugog svetskog rata, poručivši da neće dozvoliti da neko smanjuje i manipuliše brojem srpskih žrtava.
Vučić je kazao da Srbija poštuje sve žrtve i nikada nije zaboravila, to jest uvek prilikom obeležavanja stradanja, govorila je ne samo o srpskim, već i jevrejskim i drugim žrtvama.
Kazao je da je Rivlinu preneo da ono što neki slave kao najveću pobedu mi doživljavamo kao najveću nesreću za naš narod - Oluja.
"Dok se neki raduju 4. avgusta, neki tuguju. Upoznao sam predsednika Rivlina sa činjenicom da se radi o najvećem etničkom čišćenju posle Drugog svetskog rata", objasnio je Vučić.
Preneo je da je započeo razgovore sa predsednikom Izraela o Starom sajmištu, gde mislimo da formiramo nešto što bi bio naš Jad Vašem, iako je on jedinstven, a u kojem bismo govorili o srpskim, jevrejskim i romskim žrtvama...
Više na sajtu RTV. Objavljeno 26.7.2018.

PRVA POSETA JEDNOG IZRAELSKOG PREDSEDNIKA Ruven Rivlin danas u Beogradu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas sa predsednikom Izraela Ruvenom Rivlinom. Ovo će biti prva zvanična poseta jednog izraelskog predsednika našoj zemlji, a ako je suditi po izjavama izraelskih zvaničnika u Srbiji, reč je o istorijskoj poseti kojom Rivlin pokazuje da Izrael pridaje ogroman značaj Srbiji i međusobnim odnosima.
Rivlin u Beograd stiže iz Hrvatske, a ambasadorka Izraela Fišer Kam uoči njegovog dolaska je navela da je bilo krajnje vreme da dođe do posete izraelskog predsednika Srbiji. Dotakla se i neizbežne teme, Kosova.
- Izraelu je važno da se postigne mirno rešenje za Kosovo. Sigurna sam da će izraelski predsednik Rivlin iskoristiti posetu da izrazi nadu za pronalaženje kompromisnog rešenja, koje će zadovoljiti sve. Nadamo se najboljem za Srbiju i Balkan. Kao prijateljska zemlja Srbiji i država koja se nalazi u veoma osetljivoj geopolitičkoj situaciji, voleli bismo da Balkan prosperira. Zato je nama važno da postoji mirno rešenje za ovaj dugogodišnji sukob i sigurna sam da će naš predsednik iskoristiti priliku da izrazi nadu za pronalaženje rešenja koje će zadovoljiti sve. Zadovoljavajuće rešenje za sve strane je najvažnija garancija da će ono i trajati - poručila je ambasadorka Izraela, koji inače nije priznao Kosovo...
Više na sajtu lista Blic. Objavljeno 26.7.2018.

"Poseta Ruvena Rivlina Srbiji istorijska, važna za obe zemlje"

Predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije (SJOS) Igor Ginzberg ocenio je da sutrašnja poseta predsednika Izraela Ruvena Rivlina Srbiji ima istorijski značaj i da je veoma važna za obe države, a posebno za jevrejsku zajednicu u Srbiji.
Igor Ginzberg kaže za Tanjug da su politički i ekonomski odnosi dve zemlje sve bolji i da to potvrđuje i veliki broj izraelskih investitora u Srbiji.
Ukazao je i na istorijat odnosa dve zemlje koji su, kaže, prolazili kroz razne faze posle Drugog svetskog rata.
Podseća da je Izrael priznat o strane Ujedinjenih nacija 1948. godine i da je tadašnja Jugoslavija bila jedna od prvih zemalja, posle SAD i SSSR, koja je priznala proglašenje državnosti Izraela...
Ceo tekst sa sajta RTS (25.7.2018.)

Fišer Kam: Izrael za mirno i kompromisno rešenje za KiM

Pitanje Kosova, od trenutka kada se Izrael izjasnio o tome, ne priznajući kosovsku nezavisnost, postalo je pitanje bilateralnih odnosa između Srbije i Izraela, istakla je ambasadorka Alona Fišer Kam.
Izraelu je važno da se postigne mirno rešenje za Kosovo, ističe ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer Kam i dodaje da je sigurna da će izraelski predsednik Ruven Rivlin iskoristiti predstojeću posetu Beogradu da izrazi nadu za pronalaženje kompromisnog rešenja, koje će zadovoljiti sve.
Izraelski predsednik Rivlin posetom Beogradu pokazuje da Izrael pridaje ogroman značaj Srbiji i međusobnim odnosima, koji prevazilaze politička i pitanja interesa, rekla je Fišer Kam za Tanjug.
Kada je reč o mogućem rešenju za južnu srpsku pokrajinu kazala je će izraelski predsednik sigurno pružiti podršku u pronalaženju kompromisnog rešenja.
„Nadamo se najboljem za Srbiju i Balkan. Kao prijateljska zemlja Srbiji i država koja se nalazi u veoma osetljivoj geopolitičkoj situaciji, voleli bismo da Balkan prosperira. Zato je nama važno da postoji mirno rešenje za ovaj dugogodišnji sukob i sigurna sam da će naš predsednik iskoristiti priliku da izrazi nadu za pronalaženje rešenja koje će zadovoljiti sve. Zadovoljavajuće rešenje za sve strane je najvažnija garancija da će ono i trajati”, poručila je ambasadorka...
Više na sajtu lista Politika. Objavljeno 24.7.2018.

Dani izraelske umetnosti u “Ciglani“, gosti Dede i Tula

“Dani izraelske umetnosti“ u organizaciji ambasade Izraela i “Ciglane - Kluba ljubitelja teške industrije i umetnosti“ biće održanai u prostoru tog centra od 25. do 26. maja, saopštili su organizatori.
Tim povodom iz Izraela u Beograd dolaze poznati ulični umetnici Dede i Nican Minc, kao i pevačica Tal Ben Ari “Tula”. Pubiliku očekuju i projekcije izraelskih filmova.
“Dede, poznati grafiti umetnik iz Tel Aviva, boraviće u Beogradu zajedno sa svojom partnerkom Nican Minc, umetnicom i uličnom pesnikinjom, takođe iz Tel Aviva, i oni će oslikati jedan od zidova u krugu nekadašnje fabrike ‘Trudbenik’. Njihov rad će ujedno predstavljati uvod u ovogodišnji umetnički ‘Dev9t’ festival koji će se u „Ciglani“ održati od 15. do 23. juna. Dedeovi murali se mogu videti na brojnim lokacijama u Tel Avivu, ali i na ulicama i u muzejima svetskih prestonica kulture kao što su London, Njujork i Berlin”, kaže se u saopštenju...
Više na sajtu lista Blic. Objavljeno 20.5.2018.

U Skupštini grada Beograda održana proslava Dana nezavisnosti Izraela

U Svečanoj sali Skupštine grada Beograda održana je svečanost povodom obeležavanja 70. godišnjice nezavisnosti države Izrael. Nakon horskog izvođenja himni Izraela i Srbije, gostima se obratila ambasadorka Alone Fišer Kam.
- Danas obeležavamo 70 godina nezavisnosti države Izrael - mlade, moderne, dinamične zemlje koju je zatvorila jedna drevna nacija na tlu svoje istorijske otadžbine - rekla je ona.
Prema njenim rečima, Izrael je ostvario mnoga dostignuća u različitim oblastima od poljoprivrede, agro tehnologija i upravljanja vodama do nauke i medicine, IT sektora, inovacija i sajber bezbednosti. Ona je predstavila i magazin "In Focus" posvećen tim inovacijama.
- Izrael i Srbija danas imaju bogat politički ekonomski privredni i kulturni dijalog. Danas u Srbiji posluje oko 70 izraelskih kompanija i njihovo prisustvo predstavlja značajan faktor ne samo za privrede dve zemlje već i sveukupnim odnosi Izraela i Srbije - rekla je ambasadorka...
Više na sajtu lista Blic. Objavljeno 8.5.2018.

Dobri bilateralni odnosi Srbije i Izraela

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić istakla je u današnjem razgovoru sa ambasadorkom Izraela u Srbiji Alonom Fišer Kam da odnosi Srbije i Izraela beleže stalan napredak kroz unapređenje političkog dijaloga i sve intenzivniju ekonomsku saradnju.
Brnabić je istakla da dobri bilateralni odnosi i intenzivniji susreti zvaničnika dveju zemalja, naročito u protekloj godini, utiču na povećanje izraelskih investicija u Srbiji u brojnim oblastima, kao i veću trgovinsku razmenu.
Ona je dodala da posebnu mogućnost za unapređenje saradnje vidi u oblasti IT sektora, inovacija, životne sredine i turizma.
Predsednica Vlade je nagovestila da će predstojeći EBRD samit o Zapadnom Balkanu, koji se održava 26. februara u Londonu, biti dobra prilika za susrete sa izraelskim privrednicima, saradnju i planove za buduće investicije.
Fišer Kam je istakla značaj izgradnje Memorijalnog centra "Staro sajmište" i podsetila na to da su memorijali ovakvog karaktera važni za očuvanje i negovanje kulture sećanja i zajedničke istorije dva naroda.
Više na sajtu Ambasade Izraela. Objavljeno 6.2.2018.

Povelje za jačanje međudržavnih odnosa Srbije i Izraela

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, potpredsednik Skupštine Vladimir Marinković, gradski menadžer Goran Vesić, dirigent Stefan Zekić i Sofija Francuski Levi dobili su povelje za izuzetan doprinos jačanju međudržavnih odnosa i kulturnih veza između Srbije i Izraela. Priznanja su dodeljena na svečanosti u Narodnom pozorištu, a dodeljuju ga Kneset, parlament Izraela i Ministarstvo inostranih poslova te zemlje.
Goran Vesić je rekao da Povelju doživljava kao čast i obavezu i kao priznanje za sve ono što je Beograd u poslednje četiri godine uradio na obeležavanju Holokausta i mesta gde su stradali beogradski Jevreji.
On je naveo da je Beograd 2014. godine proglasio 10. maj Danom sećanja na žrtve Holokausta...
Više na sajtu RTS. Objavljeno 28.1.2018.

Vesić u Jerusalimu o projektu Staro sajmište

Gradski menadžer Goran Vesić posetio je memorijalni kompleks "Jad Vašem" u Jerusalimu i upisao se u Knjigu sećanja.
Goran Vesić je sa Josijem Gevirom (Yossi Gevir), direktorom za međunarodne odnose, razgovarao o saradnji Beograda sa "Jad Vašemom" u istraživanju holokausta kao i na projektu Staro sajmište.
Vesić je istakao da je Beograd preko saradnje koje imaju gradska institucija Istorijski arhiv Beograda i Muzej holokausta u Vašingtonu memorijalnom centru "Jad Vašemu" ustupio kopije preko 31.000 dokumenata koje su svedočanstvo o postupanju nacista prema Jevrejima u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji, saopštio je gradski sekretarijat za informisanje.
"Na ovaj način Srbija daje svoj doprinos istraživanju holokausta i očuvanju sećanja na ovaj strašni zločin kako se nikada ne bi ponovio", rekao je Vesić.
Obavestio je domaćine da je Istorijski arhiv Beograda završio projekat u okviru koga je izvršena kompletna rekonstrukcija života 3.500 beogradskih Jevreja ubijenih na Starom sajmištu i dodao da su podaci dostupni svim istraživačima na sajtu Istorijskog arhiva...
Više na sajtu RTS. Objavljeno 24.12.2017.

Popović: Jačamo saradnju u oblasti inovacija i tehnološkog razvoja

Ministar za inovacijе i tеhnološki razvoj Nеnad Popović sastao sе u Jеrusalimu sa ministrom naukе, tеhnologijе i svеmira Izraеla, Ofirom Akunisom. Dvojica zvaničnika su sе složila da jе ovaj susrеt od vеlikog značaja za dalji razvoj inovacionе i naučno-tеhnološkе saradnjе izmеđu Izraеla i Srbijе.
Popović jе poručio da ćе uskoro biti formiran mеđuvladin komitеt za saradnju Srbijе i Izraеla. "Jеdna od glavnih tеma saradnjе bićе inovacijе, jеr ova oblast ima ogroman potеncijal za unaprеđеnjе bilatеralnih odnosa našе dvе zеmljе", rеkao jе Popović.
On jе najavio i potpisivanjе Mеmoranduma o saradnji u oblasti inovacija i digitalnе еkonomijе izmеđu Vlada Srbijе i Izraеla. "To jе način da ojačamo saradnju izraеlskih i srpskih inovacionih i istraživačkih organizacija. Takođе, zajеdnički bismo radili na razvoju najsavrеmеnijih tеhnologija kojе sе primеnjuju u poljoprivrеdi, 5G tеhnologija, vеštačkе intеligеncijе, robotikе, Intеrnеta stvari. Žеlimo da ostvarimo bližu saradnju izmеđu inovacionih i startap kompanija iz našе dvе zеmljе", objasnio jе Popović.
Izvor: RT Vojvodine. Objavljeno 25.12.2017.

Predsednik Izraela: Radeći zajedno prevazilazimo mnoge izazove

Srbija i Izreal su mnogo toga postigli u poslednjih 25 godina, od obnavaljanja diplomatskih odnosa, a nadam se da zajedno možemo postiće još više u godinama koje dolaze, poručio je predsednik Izraela Ruven Rivlin.
Rivlin se video-porukom obratio okupljenima na skupu u Skupštini Srbije, kojim je obeleženo 25 godina od ponovnog uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Izraela.
Izrazio je zahvalnost Srbiji i srpskom narodu za dugogodišnje prijateljstvo, podsetivši da je Srbija bila prva zemlja na svetu koja je pre 100 godina priznala Balfurovu deklaraciju, a kojom je prvi put priznato pravo Jevreja na samoopredeljenje u njihovoj istorijskoj domovini.
"Nikada ne možemo da zaboravimo divne reči predstavnika tadašnje srpske vlade Milenka Vesnića o pravu Jevreja na nezavisnu državu i sećamo se Davida Albale, nacionalnog heroja Srbije i Izraela", rekao je Rivlin...
Više na sajtu RTS. Objavljeno 15.12.2017.

Dačić: Prijateljski odnosi, SRB ceni stav Izraela o Kosovu

Odnosi Srbije i Izraela danas su na dobrom koloseku, uz sve veću ekonomsku razmenu i sve više izraelskih investicija u Srbiji, poručeno je danas sa obeležavanja 25 godina diplomatskih odnosa Srbije i Izraela.
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić istakao je da Srbija izuzetno ceni principijelni stav Izraela o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, što se, kako je dodao, pozitivno reflektuje na naše odnose.
Više na sajtuTanjuga. Objavljeno 14.12.2017.

Fišеr-Kam: Ekonomska saradnja u vrhu prioriteta

Prеdsеdnik Rеpublikе Srbijе Alеksandar Vučić primio jе danas ambasadora Državе Izraеl Alonu Fišеr-Kam, sa kojom jе razgovarao o ukupnim bilatеralnim odnosima dvеju zеmalja.
Prеdsеdnik Vučić jе izrazio zadovoljstvo povеćanjеm izraеlskih invеsticija u Srbiji, posеbno u oblasti građеvinarstva. Ambasador Fišеr-Kam jе istakla da jе razvoj еkonomskе saradnjе sa Srbijom u vrhu prioritеta za Izraеl. Dvojе sagovornika su konstatovali da izraеlski invеstitori širе oblasti intеrеsovanja i da jе to pokazatеlj da sе kod nas stvara povoljno poslovno okružеnjе, ali da jе potrеbno višе uraditi na prеdstavljanju potеncijala Srbijе u Izraеlu.
Prеdsеdnik Vučić jе, u razgovoru sa ambasadorom Fišеr-Kam, istakao da Srbija poštujе pravo Izraеla na postojanjе i miran život.
Izraеlska ambasadorka objasnila jе poziciju svojе državе prеma UNESKO, poslе najavе o povlačеnju Izraеla iz tе spеcijalizovanе agеncijе Ujеdinjеnih nacija.
Srpski prеdsеdnik i izraеlska ambasadorka razgovarali su i o dijalogu Bеograda i Prištinе, kao i o drugim rеgionalnim i mеđunarodnim pitanjima.
Preneto sa sajta Ambasade Izraela. Objavljeno 17.10.2017.

Dobri i prijateljski odnosi Srbije i Izraela

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je danas sa izvanrednom i opunomoćenom ambasadorkom Države Izrael u Republici Srbiji dr Alonom Fišer Kam.
Ministar Dačić je istakao značaj koji Srbija pridaje saradnji sa Izraelom i interes za daljim razvijanjem bilateralnih odnosa i svobuhvatne saradnje, dok je ambasadorka Fišer Kam odnose dve zemlje ocenila kao dobre i prijateljske.
Obostrano je potvrđen interes i spremnost da se do kraja tekuće 2017. godine, u kojoj se obeležava stogodišnjica Balfurove deklaracije i jubilej 25 godina obnove diplomatskih odnosa između Republike Srbije i Države Izrael, realizuje inicijativa Ambasade Države Izrael i u Beogradu organizuje niz akademskih i kulturnih manifestacija...
Ceo tekst sa sajta Minstarstva spoljnih poslova. Objavljeno 29.8.2017.

Ambasadorka Izraela posetila Vrnjačku Banju

U kabinetu predsednika opštine Vrnjačka Banja, Bobana Đurovića, upriličen je prijem za Ambasadorku Izraela u Srbiji, Alonu Fišer Kam, ali i uspešnog biznismena iz Izraela, Josefa Žambokija i njegovu suprugu, Rut Žamboki, pod čijim je pokroviteljstvom u Vrnjačku Banju došlo na pripreme 60 košarkaša iz klubova Makabi (Matanja) i Hapoel (Jerusalim), čiji su predstavnici prisustvovali sastanku, kao i predstavnici umetničkog udruženja Jenej-art.
Predsednik, Boban Đurović, goste je upoznao sa istorijom Vrnjačke Banje, kao i njenim turističkim sadržajima, lekovitim svojstvima, prirodnim ambijentom i privrednim potencijalima, . Ambasadorka, Alona Fišer Kam, navela je da do sada nije bila u Vrnjačkoj Banji i da su prvi utisci više nego pozitivni. Na sastanku je bilo reči o mogućnostima unapređenja saradnje u dolasku većeg broja sportskih ekipa iz Izraela, na pripreme u Vrnjačku Banju. Nakon sastanka ambasadorka je u pratnji pomoćnika predsednika opštine Vrnjačka Banja, Milutina Dumanovića i odbornika u SO Vrnjačka Banja, Srđana Udovičića, prošetala Vrnjačkom Banjom, obišla mineralne izvore, najznamenitije kulturno-istorijske objekte, kao i neke od privrednih subjekata Vrnjačke opštine.
Više na sajtu vrnjackabanja.gov.rs. Objavljeno 28.8.2017.

Novi prostor za saradnju Srbije i Izraela

Nedavna poseta ministra odbrane Srbije Izraelu i nastavak i unapređenje saradnje u oblasti odbrane bile su teme današnjeg sastanka ministra Aleksandra Vulina i ambasadorke Izraela u Beogradu, Alone Fišer Kam. Ministar Vulin najpre je izrazio veliko zadovoljstvo susretom sa izraelskim kolegom Avigdorom Libermanom, s kojim je, kako je istakao, imao izuzetno plodotvorne razgovore, koji su otvorili mogućnosti za značajno intenziviranje saradnje, posebno u oblastima vojnog obrazovanja, vojne medicine i odbrambene industrije.
- Ističem značaj potpisivanja Memoranduma o razumevanju između Vlade Republike Srbije i Vlade Države Izrael u vezi sa vojnom, odbrambenom i odbrambeno-industrijskom saradnjom, čime je stvoren normativni okvir za dalji razvoj saradnje u svim oblastima od obostranog interesa i potvrđena zainteresovanost obe strane za dalji napredak i intenziviranje naročito bilateralne odbrambene saradnje - rekao je ministar Vulin, izražavajući zadovoljstvo što je imao priliku da obiđe kompaniju Izraelske odbrambene industrije Cyberbit i da se upozna sa nacionalnom cyber strategijom i rešenjima izraelske strane u toj oblasti. Naveo je i da je tokom posete Memorijalnom centru „Jad Vašem“ pohvalno ocenjen početak implementacije Sporazuma o saradnji između Vojnog arhiva Ministarstva odbrane Srbije i Memorijalnog centra, u kome se čuva sećanje i na žrtve logora Jasenovac...
Ceo tekst sa sajta Minstarstva odbrane. Objavljeno 31.7.2017.

Neverovatna navala na Beograd turista iz Izraela

Najbrojniji strani turisti u Beogradu i dalje su Turci, ali su najduže u srpskoj prestonici u prvih šest meseci ove godine ostajali - Izraelci!
Oni su od januara do juna 2017. ostvarili čak 55.336 noćenja u Beogradu, što predstavlja porast od 649 odsto u odnosu na prošlu godinu, pa su tako nadmašili Turke, koji su imali “samo” 52.605 noćenja. Po broju dana provedenih u beogradskim hotelima slede Hrvati, Grci, Rusi, Nemci, Bosanci, Slovenci, Italijani...
Znatan porast broja noćenja od 128 odsto u prvoj polovini ove godine beleže i gosti iz daleke Kine, ali to ipak nije bilo dovoljno da se nađu u “top 10”.
U prilog tome da Beograd svojom bogatom i raznovrsnom ponudom privlači sve više stranaca iz godine u godinu govore i najnoviji podaci Sekretarijata za upravu - Sektor statistike, po kojima je u junu prestonicu posetilo 82.547 stranih turista, naspram prošlogodišnjih 63.560, što predstavlja povećanje od skoro neverovatnih 30 odsto! ...
Ceo tekst sa sajta Blic Online. Objavljeno 2.8.2017.

Izraelska ambasadorka: Veliki potencijali za privrednu saradnju Izraela i Srbije

Izraelska ambasadorka Alona Fišer-Kam izjavila je danas da i pored značajnog rasta u ekonomskoj saradnji Srbije i Izraela, postoji potencijali za mnogo snažnije povezivanje, posebno u poljoprivredi i turizmu.
U intervjuu agenciji Beta Fišer-Kam je rekla da je prošle godine broj izraelskih turista u Srbiji povećan za 60 odsto, ali da očekuje više svojih sunarodnika koji su pored Beograda sve više zainteresovani i za prirodu, kao i za jevrejsko nasledje u Srbiji.
Ona je rekla i da bi Izrael za Srbiju mogao biti model visokotehološkog razvoja, pošto su okolnosti u kojima je Izrael razvio visoku tehnologiju slične uslovima srpske privrede.
Govoreći o ekonomskoj saradnji Srbije i Izraela ambasadorka je rekla da su brojevi "istovremeno i ohrabrujući i obeshrabrujući".
"Obeshrabrujući, zato što bismo voleli da vidimo veće brojeve. Kada vidite same brojeve, potencijali su veći. Ohrabrujući su zato što su tendencije jasne. Govorimo o stalnom povećanju u procentima i apsolutnim brojevima u trgovini, investicijama i turizmu. Mada ti brojevi možda nisu toliko značajni, prošle godine smo videli stalno povećanje, zapravo drastično povećanje", rekla je ona...
Ceo tekst Agencije Beta. Objavljeno 13.7.2017.

Fišer Kam: Iskoristiti potencijal srpskog tržišta

Ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer Kam ocenila je da dve zemlje imaju dobre, prijateljske odnose, a da na ekonomskom planu postoji veliki potencijal koji tek treba da bude iskorišćen - od turizma i trgovine, do većih izraelskih investicija.
Izraelski investitori su sve više zaintersovani za Srbiju, kaže ambasadorka u intervjuu za Tanjug, napominjući da "obični ljudi pomisle pre svega na nekretnine, ali da je to samo jedna oblast ulaganja".
"Želeli bismo da vidimo više investicija u drugim oblastima - poljoprivredi, infrastrukturi, agrotehnici, inovacijama. Veoma naporno radimo da povećamo naše prisustvo ovde kada je reč o oblasti visoke tehnologije. Takođe, smatramo da ekonomski model koji je Izrael razvio može biti dobar model i za Srbiju, uz neka prilagođavanja. Mislim da imamo dosta toga zajedničkog", poručuje Fišer Kam...
Ceo tekst sa sajta Novosti. Objavljeno 30.4.2017.

Ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer Kam posetila Šabac

Na poziv predsednika Skupštine grada Šapca Nemanje Pajića, njena ekselencija ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer Kam boravila je danas u Šapcu, što je, izuzimajući prestonicu, njena prva poseta nekom gradu u Srbiji, nakon dolaska na tu funkciju prošlog leta. Povod za posetu izraelske ambasadorke je rekonstrukcija zgrade Sinagoge, koja će postati Muzej šabačkih Jevreja, a uvažena gošća je upoznata i sa privrednim potencijalima grada, kao i sa bratskim vezama koje grad Šabac ima sa izraelskim gradom Kirjat Atom.
Predstavnici Gradske uprave su ovim povodom priredili prijem u Gradskoj kući, a nakon sastanka, ambasadorki je uručena kopija originalnog sporazuma o saradnji sa gradom Kirjat Atom, potpisanog devedesetih godina. U pratnji domaćina, gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića, njegovog zamenika Dušana Kostadinovića i predsednika Skupštine grada Nemanje Pajića, ambasadorka je posetila i zgradu Sinagoge...
Ceo tekst i video sa sajta Podrinjske. Objavljeno 7.2.2017.

Ambasadorka Izraela posetila opštinu Zemun

Predsednik Skupštine Gradske opštine Zemun Nenad Vranjevac, 18. januara, ugostio je ambasadorku Izraela Njenu Ekselenciju gospođu Alonu Fišer Kam i predsednika Jevrejske opštine Zemun Nenada Fogela.
 U srdačnom razgovoru uvažena gošća je upoznala predsednika Vranjevca sa idejom organizacija iz Izraela da se ove godine, uoči sedam decenija od stvaranja moderne države Izrael, pokrene akcija uređenja jevrejskog groblja u Zemunu. Ambasadorka Fišer Kam je upoznala domaćina sa velikim značajem ovog memorijalnog kompleksa za državljane Izraela, koji sve više turistički posećuju Zemun. Na ovom groblju sahranjeni su preci Teodora Hercla, osnivača Svetske cionističke organizacije i idejnog tvorca moderne države Izrael.
”Počastvovani smo što možemo da sa prijateljskom ambasadom unapređujemo saradnju u svim oblastima, od očuvanja kulturnog nasleđa do privrede, a pogotovo u razvoju turizma kao veoma značajne privredne grane”, rekao je Vranjevac.
Na sastanku je pomenuta i aškenaska sinagoga koja je ove godine po Zakonu o restituciji imovine crkvama i verskim zajednicama vraćena Jevrejskoj opštini Zemun.
Preneto sa sajta Gradske opštine Zemun. Objavljeno 19.1.2017.

Srbija za Izraelce obećana zemlja

U Beograd već mesecima dva puta nedeljno stiže na stotine turista iz Tel Aviva. Oduševljeni cenama, zajedničkom istorijom, prirodom, šopingom i najviše toplim dočekom.
Prava navala izraelskih turista na Srbiju traje već dva meseca, a najveći broj gostiju tek se očekuje od marta. Pristupačne cene, zajednička istorija, bujna vegetacija i, kako kažu, topao i gostoprimljiv srpski narod učinili su da Beograd postane pravi turistički hit u Izraelu. Kada se tome doda ciljana kampanja Turističke organizacije Srbije, ne čudi što pored "Er Srbije", jevrejske goste dovode i dve izraelske čarter-kompanije - "Arkija" i "Izra er".
Ceo tekst i video sa sajta Novosti. Objavljeno 9.1.2017.

Ministar Dačić u Jad Vašemu, prilikom posete Izraelu

Šef srpske diplomatije, koji je u poseti Izraelu i Palestini, posetio je juče Memorijalni centar Holokausta "Jad Vašem" u Jerusalimu, a položio je i venac na grob Šimona Peresa.
Posle sastanaka s visokim izraelskim zvaničnicima, Dačić je poručio da Izrael neće menjati stav prema Kosovu i Metohiji, i da možemo i dalje da računamo na podršku te zemlje našem principijelnom zalaganju za odbranu teritorijalnog integriteta.
Tekst sa sajta RTS gde možete poledati i video.

Foto sa Facebook stranice Izrael u Srbiji

Panel: Savremena izraelska književnost

BEOGRAD - Ambasada Izraela danas je organizovala panel diskusiju "Dom i svet-savremna izraelska književnost" na kojoj su govorili ambasadorka Izraela Alona Fišer-Kam, izdavači Gojko Božović i Zoran Hamović, pisac Filip David, prevodilac Dušica Stojanović Čvorović, a moderator je bio Miroljub Stojanović, urednik izdavačke delatnosti Filmskog centra Srbije.
Ambasadorka Fišer-Kam izrazila je zadovoljstvo što Izrael sa svojim štandom učestvuje na beogradskom sajmu knjiga i tako obeležava pola veka otkako je izraelski autor Šmuel Agnon osvojio prvu Nobelovu nagradu za mladu državu Izrael.
Tom prilikom je rečeno da mu je ovo prizanje pripalo jer je "pokazao veoma karakterističan narativ sa motivima iz života izraelskog naroda".
Ona je s ponosom kazala da relativno mlada i mala država kao što je Izrael objavljuje godišnje više od 8.000 naslova, od kojih je 1.500 lepa književnost, belestristika i poezija. Oko 85 odsto ovih knjiga je pisano na hebrejskom, dok su ostale prevedene sa 24 jezika, ukljucujući i srpski...
Ceo tekst sa sajta Tanjuga. Objavljeno 26.10.2016.

Srpsko-jevrejski bedem pred revizijom istorije

Izložba „Istina o Jasenovcu“ biće otvorena u Njujorku početkom sledeće godine, najavio je ministar Ivica Dačić.
Memorandum o saradnji srpske i jevrejske akademske zajednice na očuvanju kulture sećanja na žrtve u Drugom svetskom ratu potpisan je u zgradi Ministarstva spoljnih poslova Srbije.
Potpisnici su Andrićev institut iz Višegrada, Institut za Jasenovac iz Njujorka, Institut za Holokaust iz Tel Aviva, Etnografski institut SANU i Institut za uporedno pravo. 
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić objasnio je na svečanosti upriličenoj povodom potpisivanja Memoranduma, da će konkretni plodovi saradnje različitih instituta, potpisnica dokumenta, biti naučni seminari, kao i formiranje katedri za izučavanje Holokausta i genocida u Jugoslaviji u Drugom svetskom ratu.
On je dodao i da očekuje da će već naredne godine, stručne konferencije na ovu temu biti organizovane u Beogradu i Andrićgradu...
Ceo tekst sa sajta Politike. Objavljeno 7.10.2016.

17.9.2016 - Gala koncert operskih umetnika u Kanjiži

Foto galerija klikom na sliku

Poznati izraelski biznismen, ing. Josef Žamboki, darovao je gradu u kome je odrastao gala koncert svetski poznatih operskih umetnika iz Izraela, Nemačke, Srbije i mlada pevačica iz Kanjiže Sanja Tomišić.
Za vreme Drugog svetskog rata Pal Žamboki, poreklom iz Kanjiže, odveo je iz Beograda, tada desetogodišnjeg dečaka Josefa Benavrama i njegovu sestru Rozu u Kanjižu i tako ih spasao sigurne smrti. Posle rata Pal je usvojio Josefa koji je ostao u Kanjiži gde je završio školovanje i postao uspešni privrednik i profesor. Iako se pre mnogo godina iselio za Izrael nikada nije zaboravio svoju Kanjižu. Na sve moguće načine se trudio da podrži razvoj mesta kao i da pomogne mladim talentima. Posle izuzetno uspešnog koncerta koji je održan 2012. godine, 50 godina od čudesnog spasenja iz ruku nacista i odvođenja u logor smrti Staro sajmište, ing. Žamboki je ponovo organizovao koncert u gradu koji uvek čuva u srcu. Glavne zvezde koncerta su bile prvakinje Beogradske opere Jasmina Trumbetaš Petrović i Jelena Vlahović. Pored njih pevala je nova nada izraelske operske scene Jael Sajeg, pomenuta Sanja Tomišić i kao specijalni gost iz Nemačke Tijana Grujić. „Monotoniju“ operskih arija razbio je džez gitarista iz Kanjiže studen FMU iz Beograda Denis Nikičić. Tijana Grujić  je uz njegovu pratnju izvela čuvenu pesmu Summertime iz mjuzikla Porgi i Bes Džordža Geršvina.
Publiku je razveselilo i amatersko pevanje bračnog para Mirka i Sonje Levi.
Na kraju sve simpatije je pobrala supruga Josefa, Ruth Žamboki koja je svojevremeno imala veoma uspešnu karijeru operetske pevačice u Subotici. Njena energija plenila je na sceni njenog rodnog grada. Pesma koju je komponovala specijalno za Kanjižu dirnula je brojnu publiku.
Na kraju su svi učesnici zajedno sa Josefom otpevali čuvenu izraelsku pesmu Hava nagila.

Nj. E. Alona Fišer Kam, nova ambasadorka Izraela u Srbiji, predala je danas akreditivna pisma predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću


Preuzeto 14.9.2016. sa Facebook stranice Izrael u Srbiji

Ambasador Izraela Josef Levi, poslednji intervju za srpske medije
Vučić je veliki političar

* Izrael do ovog trenutka nije priznao Kosovo. S druge strane, mi činimo sve što možemo da otoplimo naše odnose sa ljudima i institucijama na Kosovu. Sa Albanijom imamo sjajne odnose
* Stepinac je bio deo ubilačkog režima, a rehabilitacijom Nedića bi Pandorina kutija prošlosti bila otvorena na veoma neodgovoran način.

Pet godina je puno vremena. Sigurno mogu da kažem, najdramatičniji period u mom životu, privatno i profesionalno. Lično sam bio preplavljen Srbijom. Srbija mi je postala drugi dom i osećam veoma snažne veze sa ovom državom, njenim narodom i njihovim težnjama...
Ceo tekst sa sajta lista Danas. Objavljeno 30.7.2016.

Sećanje na deportaciju i žrtve holokausta

Povodom 72. godišnjice deportovanja 423 Jevreja iz Bačke Topole u koncentracione logore smrti, priređena je komemoracija na Jevrejskom groblju. Polaganje venaca na Jevrejskom groblju u Bačkoj Topoli Close Polaganje venaca na Jevrejskom groblju u Bačkoj Topole.
Pre tragičnih istorijskih dešavanja, kako je istaknuto na komemoraciji, Jevreji su bili radni i bogati stanovnici Bačke Topole i na taj način učestvovali u razvoju lokalne zajednice.
Predsednik opštine Bačka Topola Gabor Kišlinder je predočio da je stradanje jevrejskog naroda ujedno bilo i stradanje Bačkotopolčana, te da se istorija ne bi ponovila, generacije koje stasavaju treba vaspitavati u duhu solidarnosti, humanosti i poštovanja svih nevinih žrtava holokausta.
Zamenik ambasadora Izraela u Srbiji Itaj Milner rekao je, da je Bačka Topola za njega posebno mesto, jer prijateljski narod čuva uspomenu, sećanje i baštinu Jevreja.
Zahvaljujući udruženju „Film Muzej” pre 15 godina počela je revitalizacija Jevrejskog groblja u Bačkoj Topoli, a pre četiri postavljen je i memorijalni zid, na koji su vence juče položili zamenik ambasadora Izraela, potom predsednik opštine Bačka Topola, predstavnici Jevrejske opštine Subotica, članovi porodice Lederer, potomci Jevreja koji žive danas u Izraelu, te predstavnik Nacionalnog saveta Mađara u Subotici Atila Babi i članovi udruženja „Film Muzej”.
Prenoto sa sajta Dnevnik.rs. Objavljeno 7.6.2016.

Vandali oskrnavili spomenik deportovanim Jevrejima, grafit popodne uklonjen

Išarani spomenik stradalim Jevrejima u Ulici Braće Krsmanović očistili su radnici “Gradske čistoće” negde oko 15 sati.
Žvrljotina nastala tokom noći, u nekoliko minuta, koja je uvredila žrtve gnusnog zločina koji se svakodnevno događao baš na tom mestu, čišćena je gotovo čitav sat.
Radniku “Gradske čistoće” u pomoć je pritekao i jedan građanin, koji je doneo posebne maramice za uklanjanje grafita.
Neposredno pre čišćenja, mesto stradanja obišli su i zamenik ambasadora Izraela Itaj Milner, Ivan Lalić iz Mikser festivala i Branimir Gajić, koji je učestvovao u postavljanju spomenika pre dve godine ispred tadašnje vlasti Savskog venca...
Ceo tekst sa sajta Blica. Objavljeno 6.6.2016.

O ovome takođe izveštava i Tanjug:
Milner: Skrnavljenje spomenika neće uticati na odnose
Spomenik nevino stradalim ženama i deci, zatočenicima jevrejskog logora Zemun u Drugom svetskom ratu, grubo je danas oskrnavljen grafitima, a to delo vandala neće uticati na odnose Srbije i Izraela, izjavio je zamenik izraelskog ambasadora u Srbiji i Crnoj Gori Itaj Milner...

Prodaja ulaznica za meč Srbija – Izrael u Novom Sadu

Reprezentacija ostvarila je prvu pobedu, protiv Kipra, u majsko-junskom terminu pripremnih mečeva, a pred izabranicima selektora Slavoljuba Muslina nalaze se još dva testa, 31. maja u Novom Sadu protiv Izraela i 5. juna u Monte Karlu, kada će nam rival biti Rusija.
Ulaznice za duel protiv Izraela u prodaji su od 23. maja, preko GIGS TIX prodajne mreže – Gigs Tix Pariski magazin Novi Sad, a mogu se nabaviti i u knjižarama Vulkan kao i mnogim prodajnim lokacijama u svim većim mestima u Srbiji.
Detaljan spisak prodajnih lokacija može se videti na sajtu www.gigstix.com.
Cene ulaznica za meč sa Izraelom: zapad – 600, istok – 400, sever/jug – 200 dinara. Utakmica Srbija – Izrael počinje u 20,15h.
Preuzeto sa sajta FSS. Objavljeno 26.5.2016.

Šaron Ejal dobitniica nagrade „Jovan Ćirilov – za korak dalje“

Nagrada „Jovan Ćirilov – za korak dalje“ za predstavljanje na 13. Beogradskom festivalu igre (19 mart – 10 april, 2016) pripala je, odlukom stručnog žirija, izraelskoj koreografkinji Šaron Ejal. Ova osobena i u svetu veoma cenjena umetnica ponudila je publici ovogodišnjeg festivala nezaboravne plesne komade koje su 9. aprila, na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta, izveli igrači njene trupe L-E-V. Kroz zanimljivo igračko iskustvo i neprestano istraživanje, Šaron Ejal je izgradila jedinstven leksikon pokreta, po kome se razlikuje od drugih koreografa. To je njen lični glas, prepun strasti i hrabrosti, po čijem se delikatnom uputstvu igrači kreću poput ljudi iz druge kulture, telom koje ima zadatak da predstavi svet sopstvenih slika i sećanja.
Nagrada koja nosi ime Jovana Ćirilova, velikog prijatelja ovog festivala, ima za cilj da afirmiše umetničko stvaralaštvo i doprinese stvaranju dragocenog kulturnog nasleđa, putokaza za sve one koji svojom kreativnošću, visokom disciplinom i posebnošću pomeraju okvire savremenog scenskog izraza. U slučaju Šaron Ejal, nagrada se na neki način dodeljuje i ukupnoj izraelskoj koreografskoj zajednici, koja predstavlja svojevrsan fenomen svetskih dimenzija, a čiji su mnogi značajni predstavnici već bili gosti Beogradskog festivala igre. Šaron Ejal će priznanje za svoj jedinstven stil i istrajnost u traganju za novom estetikom i kvalitetom pokreta, preuzeti naredne godine, u okviru 14. Beogradskog festivala igre. Inače, ova nagrada podrazumeva i mogućnost da laurat u okviru sledećeg festivalskog izdanja izvede svoje novo delo ili delo po svom izboru.
Ceo tekst sa sajta Adria Daily. Objavljeno 23.5.2016.

Izraelska firma gradi 800 stanova u Ulici vojvode Stepe na Voždovcu

Predstavnike investitora izraelskih firmi Central garden i „Direct Capital S“- Gila Dekela, Gaja Dvorina i Minu Kalezić, danas je ugostio predsednik Privremenog organa opštine Voždovac Aleksandar Savić.
Gosti iz Izraela predstavili su predsedniku Saviću tim koji će graditi veliki projekat na lokaciji Novog Doma, pojedinosti samog projekta i obim investicija. Oni su se interesovali na koji način GO Voždovac kao upravni organ može olakšati početak i razvoj ovog projekta.
Aleksanadar Savić je primivši delegaciju iz Izraela izrazio veliko poštovanje prema izraelskom narodu, koji za srpski narod veže slična istorija i sudbina stradanja u prethodnim godinama.
Ceo tekst sa sajta Telegrafa. Objavljeno 10.4.2016.

"Beograd Plaza" u maju 2017. godine,
komšijama obeštećenje za kuće?

Novi tržni centar u prestonici, “Beograd Plaza”, trebalo bi da bude otvoren u maju naredne godine, a stanari okolnih kuća koje su zbog radova oštećene, mogli bi da budu obeštećeni.
Radove na šoping molu u Višnjičkoj ulici na Karaburmi, u čiju će izgradnju biti uloženo 80 miliona evra, u društvu gradonačelnika Siniše Malog obišao je i Rabia Šibab, generalni direktor “Plaza centra Srbija”.
- Ovo će biti prvi moderni šoping i zabavni centar u ovom delu Beograda. Ovo je trenutno najveće gradilište u Srbiji sa 32.300 kvadrata prostora za izdavanje. Obavezali smo se da dovedemo nove brendove i kompanije koje će ući na srpsko tržište - rekao je Šibab uz napomenu da će biti napravljena nova raskrsnica pored objekta čime će se olakšati saobraćajni tok oko tržnog centra...
Ceo tekst sa sajta Blica. Objavljeno 4.4.2016.

Partnerstvo Er Srbije i izraelskog EL AL

BEOGRAD - Dve nacionalne avio-kompanije, srpska Er Srbija i izraelska EL AL obeležili su uspostavljanje kod-šer sporazuma koji unapređuje veze i saradnju dva avio-prevoznika, saopšteno je iz Er Srbije.
Prema novom sporazumu, EL AL će dodati svoju oznaku “LY” na pet letova nedeljno, koje Er Srbija obavlja između Beograda i Tel Aviva, tokom IATA letnje sezone koja je počela u nedelju, 27. marta.
Svečanost, kojom je obeleženo potpisivanje kod-šer sporazuma, održana je juče u Salonu Prve klase EL AL-a na Aerodromu Ben Gurion u Tel Avivu, a prisustvovali su izvršni direktori obe kompanije, kao i ambasador Srbije u Izraelu Milutin Stanojević.
“Kod-šer saradnja je od suštinskog značaja za dugoročnu strategiju rasta Er Srbije. Drago nam je što smo uspostavili ovaj sporazum i započeli uzbudljivo i uzajamno korisno partnerstvo sa EL AL-om", izjavio je generalni direktor Er Srbije Dane Kondić...
Ceo tekst i video sa sajta Tanjuga. Objavljeno 29.3.2016.

Saradnja sa Izraelom u start ap projektima

Cilj start ap kompanija, koje okupljaju talentovane studente i profesore, je da se dobra ideja još bolje proda. Šampion je Izrael koji je od takve prodaje samo prošle godine zaradio devet milijardi dolara, kaže ministar Srđan Verbić koji je nedavno boravio u toj zemlji na konferenciji inovacija u obrazovanju. Kaže da Srbija može mnogo da nauči na njihovom primeru, pa je dogovorena i konkretna saradnja.
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić kaže da su u Izraelu svesni da Srbija nema dovoljno start ap kompanija da bi privukla velike investitore iz SAD i Evrope.
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić kaže da su u Izraelu svesni da Srbija nema dovoljno start ap kompanija da bi privukla velike investitore iz SAD i Evrope. Intervju Srđana Verbić za RTS "Mislim da je glavni rezultat ove posete njihova velika zainteresovanost da učestvuju na predstavljanju start ap kompanija", rekao je Verbić u intervjuu za RTS...
Ceo tekst i video sa sajta RTS. Objavljeno 21.2.2016.

Levi: Nemam razumevanje za rehabilitacije
Izraelski ambasdor u Srbiji Josef Levi izjavio je da nema razumevanja za rehabilitaciju kolaboracionista tokom Drugog svetskog rata.

Osvrćući se na proces rehabilitacije Milana Nedića, predsednika kolaboracionističke vlade u vreme nacističke okupacije, pred Višim sudom u Beogradu, on je rekao da bi Srbija trebalo da bude obazriva u pogledu istorijskih implikacija po imidž zemlje.
Po njegovim rečima, jedna od stvari koja Srbiju čini tako posebnom, jeste da antisemitizam u njoj nikada nije bio jako popularan.
- Za razliku od drugih država, velika većina Srba nije sarađivala sa zlom. Za razliku od drugih zemalja, koje su na hiljade Jevreja pobile sopstvenim rukama, Srbi to nisu radili. Većina Srba to nije radila iako je bilo kolaboracionista - rekao je on Radiju Slobodna Evropa...
Ceo tekst sa sajta lista Blic. Objavljeno 11.2.2016.

Ljajić sa izraelskim ambasadorom o saradnji dve zemlje u oblasti turizma

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić sastao se danas sa ambasadorom Izraela u Srbiji Josefom Levijem, sa kojim je razgovarao o saradnji dve zemlje u oblasti turizma.
Potpredsednik Vlade Ljajić je tom prilikom informisao ambasadora Levija o mogućnostima za razvoj banjskog turizma u našoj zemlji i pozvao investitore iz Izraela da učestvuju u procesu privatizacije hotelsko – turističkih kapaciteta u banjama u Srbiji.
Ljajić i Levi su zaključili i da bi u cilju daljeg unapređenja turističke razmene trebalo potpisati sporazum o saradnji u oblasti turizma između Srbije i Izraela.
Takav sporazum, ocenio je Ljajić, dodatno bi podstakao turističke privrede dve zemlje da intenziviraju saradnju i stvorio uslove za povećanje broja izraelskih turista u Srbiji.
Preneto sa sajta Ministarstva. Objavljeno 4.2.2016.

(Foto galerija klikom na sliku)

26.1. 2016 - Dodeljene povelje države Izrael za jačanje veza sa Srbijom

U beogradskoj sinagogi Sukat šalom uručene su povelje koje dodeljuje država Izrael pojedincima iz Srbije za izuzetan doprinos jačanju veza između dve zemlje.
Priznanje zaslužnim ličnostima iz javnog, verskog i kulturnog života uručio je veliki dobrotvor i donator ing. Josef Žamboki iz Izraela uz prisustvo nj.e. Josefa Levija, ambasadora Izraela u Srbiji.

Među 26 dobitnika je i predsednik Jevrejske opštine Zemun, Nenad Fogel, kao i Josef Žamboki, Miroslav Grinvald, arh Aleksandar Nećak, Avram Izrael, Rabin Isak Asiel, David Montijas, akademik David Albahari, prof. Filip David, dr Krinka Vidaković Petrov, dr Milan Koljanin, prof dr Milan Ristović, Jelena Vlahović, Radovan Sremac, Nenad Milošević, Njilaš Mihalj i drugi.

Levi: Srbija humanitaran koridor

BEOGRAD - Ambasada Izraela u Beogradu uputila je danas donaciju izbegličkom centru u Preševu koja obuhvata 100 kompleta jakni, čizama, rukavica, čarapa i kapa.
"Izuzetno nam je drago što možemo da pomognemo ljudima u nevolji. Ovo nije politički, već ljudski čin. Od srca srcu. Od ljudi ljudima", rekao je ambasador Levi prilikom slanja donacije ocenjujući i da kroz Srbiju prolazi humanitarni koridor. On je naveo da je reč o maloj i simboličnoj donaciji odeće i obuće za ljude u nevolji od naroda Izraela. Prema njegovim rečima, ima toliko puno migranata i izbeglica, ljudi koji traže bolju budućnost za svoju decu i nije važno ko su oni. "To je humanitarni, simboličan gest, jer Izrael je mala država", rekao je on i istakao da će donacija pomoći velikom timu volontera i doktora koji već rade u Preševu. Levi je ocenio da Srbija humano postupa sa izbeglicama i izrazio zahvalnost srpskim vlastima koje su "nam dozvolile da pomognemo ljudima"...
Ceo tekst sa sajta Tanjuga. Objavljeno 17.12.2015.

Unapređenje vojne saradnje Srbije i Izraela

Ekspertska delegacija Ministarstva odbrane Izraela, predvođena generalnim savetnikom Ahazom Ben Arijem, posetila je Upravu za međunarodnu vojnu saradnju, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Načelnik Uprave kapetan bojnog broda Milan Konjikovac informisao je sagovornika o političko-bezbednosnoj situaciji u regionu, sa akcentom na aktuelnu migratornu krizu. Sagovornici su se saglasili da postoji realan potencijal za unapređenje saradnje u oblasti odbrane između dve zemlje. Tome će doprineti i održavanje predstojećih bilateralnih odbrambenih konsultacija u Tel Avivu. U narednom periodu neophodno je posebno unaprediti vojno-vojnu saradnju, kroz realizaciju zajedničkih vežbi, kao i u oblastima vojnog obrazovanja i vojne medicine.
Preneto sa sajta Politike Online. Objavljeno 16.12.2015.

Slike u znak zahvalnosti za pomoć Srba Jevrejima

Ambasadu Srbije u Izraelu posetili su iz Instituta za umetnost Holokausta i uručili poklon slike u znak zahvalnosti za hrabrost Srba koji su pomagali Jevrejima.
Ispred instituta Ambasadu su posetili Jozef J. Šerman, amaterski slikar jevrejskog porekla, pripadnik ultra-ortodoksne jevrejske zajednice koji je odrastao u SAD gde je završio studije marketinga i njegov saradnik B. Rizel.
Ambasador Milutin Stanojević se srdačno zahvalio na gestu slikara i podsetio na dugu tradiciju prijateljskih odnosa srpskog i jevrejskog naroda, navodi se na sajtu ministarstva.
Stanojević je takođe posebno ukazao na solidarnost u trenucima stradanja dva naroda tokom Drugog svetskog rata. Osim toga, izrazio je i uverenje da će narodi Srbije i Izraela i ubuduće, baš kao i tokom istorije, razvijati bliske prijateljske veze.
Preneto sa sajta B92.net. Objavljeno 29.10.2015.

Zurof: "Staro sajmište" čuvar pamćenja
Direktor Centra Simon Vizental iz Jerusalima Efraim Zurof u poseti Beogradu.
Memorijalni centar gradiće se u srpskoj prestonici na mestu logora Staro sajmište

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republke Srbije Ivica Dačić i direktor Centra Simon Vizental iz Jerusalima Efraim Zurof razgovarali su danas u Beogradu o izgradnji memorijalnog centra Holokausta Staro sajmište.
U razgovoru je naglašeno da je važno da Srbija i Izrael jačaju saradnju u oblasti istraživanja i komemoracije Holokausta i ratnih zločina u vremenu u kome je sve prisutniji i uočljiviji trend njihove relativizacije, navodi se u saopštenju.
Dačić je kazao je da je projekat Staro sajmište podjednako bitan za građane Srbije koliko i za građane Izraela, budući da srpski narod svoja brojna stradanja u istoriji, uključujući u Jasenovcu, Kragujevcu i Starom sajmištu, nije učinio dovoljno poznatim u svetu i priznatim od tog istog sveta. Zurof je zahvalio na podršci Vlade Srbije državnom projektu Staro sajmište, koji će mladi ljudi iz celog sveta moći da posećuju i na taj način stiču znanje o Holokaustu...
Ceo tekst sa sajta Novosti.rs. Objavljeno 13.7.2015.

Kada vam Izraelac u Beogradu otkrije nešto što do sada jednostavno niste videli!

Itaj Milner zamenik izraelskog ambasadora u Beogradu za Telegraf otkriva da li su viši Izraelci ili Srbi, kako gleda na ekspanziju islamskog terorizma, kako je Izrael postao jedina zemlja na svetu čija se pustinja smanjuje, i kako je naučio da razlikuje "šljivu" od votke.
Pre nego što je trebalo da ga pošalju na službu u inostranstvo, Itaj Milner zamenik izraelskog ambasadora u Beogradu nije hteo nikome od nadređenih da oda da mu je Srbija “tiha patnja”.
Kaže, to je bila njegova tajna, koju ni sa kim nije smeo da podeli da mu slučajno ne bi preoteli ono što priželjkuje.
Pošto se naposletku izborio za mesto u Beogradu, ne krije, bio je jedini koji je sa osmehom na licu izašao iz kancelarije u kojoj su te 2013. dodeljivane nove funkcije.
– Rekli su mi i da nije loše to što sam visok 187 centimetara, jer su u Srbiji svi visoki. Znate, u Izraelu važim za veoma visokog momka, a kada sam stigao ovde za kratko vreme sam uvideo da sam zapravo prosečne visine… E, to je jedina stvar koja mi se baš i nije svidela (smeh). Šalu na stranu, slušao sam priče o Beogradu i Srbiji… O prelepim devojkama, uzbudljivom noćnom životu, fantastičnoj hrani, te je sasvim razumljivo što sam želeo da “dobijem” ovaj grad – počinje priču s nama nasmejani Itaj dajući prvenstvo roštilju, ajvaru, i kajmaku...
Ceo tekst sa sajta Telegrafa. Objavljeno 29.6.2015.

Link o Srbiji sa izraelskog turističkog sajta (na hebrejskom)

Izraelska MIVNA otvorila Zemun park

Izralska MIVNA grupa otvorila je prvi maloprodajni centar u Beogradu – Zemun park, u koji je investirano 25 miliona evra i u kojem je posao dobilo 300 ljudi.
Na površini od 16.000 kvadratnih metara, građani imaju mogućnost da kupuju u radnjama brojnih domaćih i stranih brendova, a kako je rečeno na otvaranju, uskoro će uslediti i druga faza projekta izgradnje dodatnih 15.000 kvadratnih metara.
Gradonačelnik Siniša Mali rekao je na ceremoniji otvaranja da je reč o prvom ritejl parku koji predstavlja novu šoping zonu u Beogradu. "Zahvaljujući toj investiciji od 25 miliona evra omogućeno je otvaranje 300 novih radnih mesta što je veoma značajno za Beograd i Srbiju", rekao je Mali. On je zahvalio ambasadoru Izraela i predstavicima izraelske grupe, ističući da ih očekuju krajem godine na polaganju kamena temeljca za drugu fazu, koja će omogućiti otvranje još 300 radnih mesta...
Ceo tekst sa sajta B92. Objavljeno 29.5.2015.

Izrael i Srbija nisu susedi na mapi, ali jesu susedi u srcu

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i ministar sporta i omladine Vanja Udovičić ugostili su danas delegaciju budućih diplomata, srednjoškolce iz Izraela, a poručeno je da Izrael i Srbija nisu susedi na mapi, ali jesu susedi u srcu.
Ambasador Izraela Josef Levi rekao je da su 40 srednjoškolaca iz dve izraelske škole prvi put u Srbiji i da su na diplomatskom kursu i da uče o uobičajenim izazovima sa kojima se svakodnevno susreću Izraelci i Srbi.
Levi je naglasio da su prve impresije budućih izraelskih diplomata o Srbiji kako su svi veoma prijateljski nastrojeni i srdačni, što je, kako je rekao, lepo iznenađenje za njih...
Ceo tekst sa sajta Tanjuga. Objavljeno 7.5..2015.

Nova izraelska investicija u Beogradu: Cental Garden velelepni stambeni kompleks u centru grada!

Stambeno – poslovni kompleks Central Garden, koji promoviše novi moderni koncept života u centru grada, sinoć je prezentovan u Skupštini grada Beograda, gde su prisustvovali predstavnici Vlade Republike Srbije i grada Beograda i više od 300 uglednih gostiju, istaknutih domaćih i inostranih privrednika.
Priliku da se upoznaju sa projektom, koji promoviše novi moderni koncept života u centru grada, imalo je više od 300 uglednih gostiju, od predstavnika Vlade Republike Srbije i grada Beograda, istaknutih domaćih i inostranih privrednika, uglednih zvanica iz poslovnog sveta do direktora i urednika medija.
Površina kompleksa je 100.000 kvadratnih metara i obuhvata 500 stambenih jedinica sa podzemnim parking prostorom, maloprodajni prostor u prizemlju namenjen brojnim uslužnim delatnostima i poslovnu kulu.
Prisutnima su se obratili Gili Dekel ispred investitorskih kompanija, ministar privrede Željko Sertić, gradonačelnik Beograda Siniša Mali.
Ceo tekst sa sajta Telegrafa. Objavljeno 5.2.2015.

Gradonačelnik Siniša Mali sa ambasadorom Izraela

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali razgovarao je danas sa ambasadorom Izraela u Beogradu Josefom Levijem, i tom prilikom ocenio da je neophodno ojačati kulturnu, obrazovnu i sportsku saradnju dve zemlje.
Gradonačelnik i ambasador su se dogovorili da će zajednički raditi na izgradnji Memorijalnog centra Staro sajmište, gde se za vreme Drugog svetskog rata nalazio Jevrejski logor.
Ovom prilikom, gradonačelnik Mali pozvao je izraelska preduzeća da uzmu učešće na tenderima koji će naredne godine biti raspisani za javno-privatno partnerstvo u oblasti prečišćavanja otpadnih voda, prerade otpada, reciklaže i pretvaranja otpada u energiju, kao i u izgradnji četiri podzemne garaže. Siniša Mali je uputio poziv gradonačelniku Jerusalima da poseti Beograd u aprilu 2015. godine, kada će u srpskoj prestonici biti održan Samit gradonačelnika zemalja Jugoistočne Evrope.
Preuzeto sa sajta Studio B Objavljeno 27. 11. 2014.

Levi: Vučićeva poseta Izraelu biće istorijska

BEOGRAD - Predstojeća poseta srpskog premijera Aleksandra Vučića Izraelu biće istorijska, ocenio je danas ambasador Izraela u Srbiji Josef Levi, ističući da snažno veruje u ekonomsku saradnju dve prijateljske zemlje.
"To je koliko znam prvi put da će premijer Srbije zvanično posetiti Izrael. To je znak zahvalnosti Srbiji, veoma bliskoj i prijateljskoj zemlji, kao i prema Vučiću. Mislim da je poseta veoma važna, jer se njome naglašavaju vekovno prijateljstvo jevrejskog i srpskog naroda, kao i zajednički ciljevi i izazovi koje imamo", rekao je Levi za Tanjug...
Ceo tekst sa sajta Tanjuga. Objavljeno 26.11.2014.

BG: Izraelci grade 100.000 m2

Beograd -- Na mestu nekadašnje „Industrije kotrljajućih ležajeva“, počela je priprema terena za izgradnju stambenog kompleksa koji će imati čak 100.000 kvadrata.
Teška mehanizacija već je srušila skoro sve zidove fabričkih hala, a očekuje se da u narednih nekoliko meseci teren bude očišćen i spreman za izgradnju niza stambenih zgrada i poslovnih lokala. Nova četvrt - Central garden, nalaziće se u bloku između ulica Starine Novaka, Knez Danilove, Stanoja Glavaša i Dalmatinske ulice. Investitori izgradnje su dve firme iz Izraela - „Shikun & Binui Group“ i „AFI Europe“.
"Prema projektu, biće izgrađeno oko 500 stambenih jedinica, kao i maloprodajni prostor u prizemlju, namenjen uslužnima delatnostima", za Novosti pričaju investtitori.
"Predviđena je izgradnja spa centra, teretane i drugih dodatnih sadržaja. Unutar kompleksa nalaziće se privatni park za stanare. Profesionalno obezbeđenje vodiće računa o bezbednosti sedam dana u nedelji".
Investitor planira u budućnosti i izgradnju velike poslovne kule. Neboder će biti pozicioniran sa čeone strane Ulice Starine Novaka. Ukupni investicioni obim biće 120 miliona evra.
Ceo tekst sa sajta B92. Objavljeno 27.10.2014.

Levi: Optimista sam po pitanju budućnosti Srbije

SUBOTICA - Ambasador Izraela u Srbiji Jozef Levi izrazio je danas optimizam u vezi s budućnošću Srbije, ali je napomenuo da predstoje izazovi ekonomske prirode i poboljšanja životnog standarda građana.
"Često se govori o sličnostima između Srbije i Izraela. Mi smo veoma slični narodi koji su imali tešku prošlost - i Srbi i Izraelci su imali burnu istoriju. Često smo bili žrtve vlastite istorije", rekao je Levi novinarima u Subotici.
Oba naroda, dodao je on, sada gaje velike nade u mirnu budućnost.
"Veliki sam optimista kada je reč o vama. Srbija je duboko u procesu evropskih integracija. Vreme rata je prošlo, vreme neprijateljstava nestaje, vreme integracija i saradnje nadolazi. To je nova faza Evrope, uključujući Zapadni Balkan", kazao je Levi i izrazio uverenje da je "najgore prošlo".
"Izazovi su sada ekonomske prirode i poboljšanje životnih uslova, ali i priznanje realnosti, prihvatanje prava drugih na egzistenciju i to je alfabet za stvaranje budućnost", naveo je izraelski ambasador...
Ceo tekst sa sajta Tanjuga. Objavljeno 14.10.2014.

Izraelske investicije u Srbiji
Otvorene nove fabrike u Adi i Senti

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsednik vojvođanskog parlamenta Ištvan Pastor i izraelski ambasador Jozef Levi otvorili su u Adi novi pogon preduzeća "Livnica preciznih odlivaka", koji će proizvoditi delove za mlazne motore. Premijer Vučić je u Senti otvorio i pogone kompanije RASCO-TAMP.
Na otvaranju livnice u Senti, Vučić je, obraćajući se prisutnima, rekao da je siguran da "Srbija ima bolju i srećniju budućnost nego što joj je sadašnjost"...
...Izraelski ambasador se osvrnuo na prijateljstvo i odnose dva naroda i zemlje, istakavši da nam je zajedničko to što "od ničega možemo da stvorimo nešto"."Ono što mi imamo su ljudi", rekao je Levi, ističući da ljudi mogu da stvaraju čuda i da su upravo oni, njihovo obrazovanje, posvećenost radu – motor razvoja.
Verujemo u duh i budućnost Srbije, rekao je Levi, dodajući da će se veliko partnerstvo nastaviti, jer je fabrika u Adi primer šta se može učiniti u zajedničkom partnerstvu Srbije i Izraela. ...
Ceo tekst sa sajta RTS. Objavljeno 30.9.2014.

"Air Serbia" uvela direktne letove za Tel Aviv

Nacionalna aviokompanija "Air Serbia" organizovala je u nedelju, 15. decembra, prvi direktni let od Beograda do Tel Aviva novim avionom "Airbus A319".
Promotivnim letom za Tel Aviv odleteli su predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović, ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave Igor Mirović, ambasador Izraela u Srbiji Josef Levi, kao i generalni direktor "Air Serbia" Dane Kondić.
Umesto dva leta nedeljno preko Larnake, uvedeni su direktni letovi četiri puta nedeljno od aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu do aerodroma "Ben gurion" u Tel Avivu...
Ceo tekst sa sajta E-Kapija. Objavljeno 15.12.2013.

Natrag na vrh stranice