VESTI IZ SAVEZA JEVREJSKIH OPŠTINA SRBIJE
(kliknite na sliku da je vidite uvećanu u novom prozoru)

10.9.2023 - Odložen sastanak u Savezu

Sastanak koji je trebalo da se održi u nedelju 10. septembra 2023. odložen je zbog prisustva predsednika Jevrejske opštine Zemun.
Najavljen kao sastanak Izvršnog odbora Saveza trebalo je da razmatra nekoliko važnih pitanja u funkcionisanju administracije, odnosno nemogućnost raspolaganja sa finansijskim sredstvima koja dobijaju jevrejske opštine iz budžeta Republike Srbije po Zakonu o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika (Zakon).
Postavlja se opravdano pitanje kako i zašto sastanak saziva osoba koja nije upisana u Registru crkava i verskih zajednica kao predsednik Saveza (Aleksandar Albahari). Ovakve sastanke bi morao da zakazuje upisani predsednik Saveza Robert Sabadoš, koji je uzgred budi rečeno i prisustvovao sastanku, ali kao predsednik Jevrejske opštine Subotica. Što je još zanimljivije on nije upisan kao takav u pomenutom Registru u Ministarstvu pravde. Ne ulazeći ovom prilikom u sve te nelegalne situacije, tema je zaista bila vredna pažnje pa je Jevrejska opština Zemun poslala svog upisanog predsednika, Nenada Fogela, da tom i takvom sastanku prisustvuje.
Osoba koja je vodila sastanak, A. Albahari, pozivajući se na protivstatutarnu odluku Skupštine Saveza iz 2017, o „trajnoj suspenziji Nenada Fogel iz rada svih organa Saveza“, tražio je da on napusti sednicu. Nenad Fogel je obavestio prisutne da on nije došao da učestvuje u radu te sednice, već samo da se informiše o razlozima zbog kojih je račun Saveza u blokadi i da o tome izvesti rukovodstvo JO Zemuna. Kao odgovor A. Albahari je zapretio Nenadu Fogelu da će pozvati policiju ako ne bude izašao sa sastanka, što su prisutni ćutke odobravali. Reagujući na te pretnje, zvanje policije, Nenad Fogel je javno podržao takav predlog, pošto je i JO Zemun obavestila policijsku stanicu Stari Grad da se učesnici sastanka spremaju da onemoguće njenog legalnog zastupnika da prisustvuje sastanku.
Posle pauze od desetak minuta, sazivač sednice je obavestio prisutne da se sednica prekida, odnosno odlaže, jer ne žele da njoj prisustvuje predsednik Jevrejske opštine Zemun. O datumu nove sednice biće prisutni obavešteni u ponedeljak.
O ovakvom ponašanju, pre svega upisanih predsednika jevrejskih opština  Srbije, posebno ćemo obavestiti i premijerku Republike Srbije Anu Brnabić, kojoj smo u obraćanju 7. septembra ove godine najavili mogućnost sprečavanja Jevrejske opštine Zemun da se informiše o razlozima zbog koji je račun Saveza u blokadi.
Žalosno je da se zajednica „plaši“ da o razlozima blokade računa Saveza javno razgovara pred predsednikom Jevrejske opštine Zemun. Mora da su mnogo veći „ulozi“ u pitanju. Zapravo rekli bismo da mnogi imaju „putera na glavi“ i da se sa pravom plaše da se sazna cela istina kako se troše pare koje suštinski pripadaju našim stradalim sunarodnicima. Umesto da se sa dužnim pijetetom taj novac troši, mnogi su u njemu videli svoju ličnu egzistenciju. Tako imamo poplavu zaposlenih u jevrejskim opštinama, tipa sekretara koji nemaju šta da rade ni kome da „sekretarišu“ jer se uglavnom radi o minijaturnim jevrejskim opštinama. To se takođe odnosi i na način kako se troše sredstva koja su po Zakonu predviđena da se upotrebljavaju za sećanje na stradale Jevreje u Holokaustu. Suprotno slovu Zakona daju se ogromne pare na projekte koji služe samo za isisavanje para iz budžeta, tipa nekakvih jevrejskih kuvara, štampanih u kopirnici, za koje je isplaćeno oko 6000 evra!? Zanimljivo je da su se skoro svi učesnici sastanka uplašili istine i Jevrejske opštine Zemun koja u proteklih šest godina od kada Republika Srbija isplaćuje Savezu 950 hiljada evra, nije dobila ni jedan evro za projekte koje je realizovala, a bilo ih je dvadesetak. Nije na odmet podsetiti da su decembra 2017. godine sve opštine (izuzev Prištine) sebi dodelile enormne iznose za realizaciju projekata, a da su odbili da za četiri projekta Jevrejske opštine Zemun daju sredstva koja su tražena i obrazložena na način kako to predviđa Zakon. Ponašanje čelnika jevrejskih opština Srbije na današnjem sastanku možemo samo okarakterisati kao nastavak „zločinačkog udruživanja protiv Jevrejske opštine Zemun“.
Ostaje da vidimo da li će kancelarija Saveza na novi sastanak pozvati i JO Zemun.

11.9.2022 - Održan sastanak IO Saveza

Izabrani, a još uvek neupisani predsednik Saveza Igor Ginzberg sazvao je hitan sastanak IO Saveza sa samo jednom tačkom dnevnog reda: Razmatranje aktuelne situacije u Savezu. Zbog odbijanja kancelarije Saveza da omogući održavanje sastanka u prostorijama Saveza u Kneginje Ljubice, sastanak je održan u prostorijama Jevrejske opštine Zemun.
Posle sadržajne diskusije usvojeni su zaključci koji su prosleđeni svim jevrejskim opštinama u Srbiji.
ZAKLJUČCI DONETI NA SEDNICI IO SAVEZA ODRŽANOG 11.9.2022. 
1.     Stanje u zajednici je na najnižem nivou od osnivanja Saveza do danas.
2.    Odgovorni za ovakvo stanje su nedvosmisleno oni koji su pokrenuli tužbu protiv četiri jevrejske opštine i medijski pokrenuli smenjivanje legalnog rukovodstva JOB. Tim postupcima ugled naše zajednice u javnosti potpuno je urušen.
3.    Na osnovu razgovora sa predsednicima jevrejskih opština Beograd i Novi Sad, zaključeno je da postoji želja da se rešenje za tragičnu situaciju u jevrejskoj zajednici mora odvijati paralelno sa sudskim postupcima, ali unutar zajednice. Osnovni preduslov da se uopšte razgovara o razrešenju ove sramotne situacije u zajednici mora biti spremnost svih strana da se ispita finansijsko poslovanje Saveza od početka primanja sredstava iz budžeta Republike Srbije, kao i ispitivanje svih odluka koje su donošene za to vreme. Imajući u vidu da je u našem slučaju novac pokretač svih raskola, smatramo da oni koji su sa novcem raspolagali imaju obavezu da se bez odlaganja, u saradnji sa nama, sve ispita.
4.    Članovi izabranog rukovodstva Saveza na skupštini održanoj 1. jula 2018. saglasni su da se održi sastanak svih predsednika opština i u direktnom razgovoru, kao najodgovorniji i jedini legitimni, pokušaju da pronađu najbolje rešenje za zajednicu, odnosno za jevrejske opštine. Očekujemo da u najskorijem vremenu dobijemo potvrdni ili odrečni odgovor na naš predlog.
5.    Ukoliko ne dođe do očekivanog mirnog rešenja/razgovora, sačekati da se završe sudski postupci vezani za upis Igora Ginzberga i najnoviji zahtev za upis Aleksandra Albaharija. Strpljenje koje smo pokazali, čekajući završetak sudskog postupka koji su pokrenuli Savez, Sabadoš a pridružili im se i šest opština, daje nam za pravo da se u tom slučaju obratimo državnim organima sa zahtevom da se 950 hiljada evra ubuduće raspoređuju direktno opštinama.
6.    O ovim zaključcima obavestiti sve zainteresovane članove naše zajednice.
Jevrejskoj opštini Zemun je dostavljeno i rešenje Ministarstva pravde o prekidu postupka upisa u Registar crkava i verskih zajednica lica ovlašćenog da predstavlja Savez.

DAN КADA JE U BEOGRADU PLAVA DAVIDOVA ZVEZDA IZBLEDELA

Majski suton u centru Beograda, neposredno iznad Dorćola - vekovnog staništa Jevreja prestonog grada, na centralnom gradskom trgu, uprkos Кorone, uobičajna živost, Beograđani u okolnim kafeima i u šetnji. Reklo bi se običan nedeljni dan. Ovog predvečerja, oko Spomenika knezu Mihailu, nešto drugačije, nekolicina Beograđana zaogrnuta plavo belim izraelskim zastavama užurbano se samorganizuje u pripremi mirnog skupa podrške MIRU u Izraelu. Neki nose srpske i izraelske zastave zajedno, kao simbol prijateljstva dva naroda. Кako proceniše predsednik Jevrejske opštine Zemun i još nekolicina beogradskih Jevreja, posle manifestacije Palestinaca na istom ovom Trgu, nasušna je potreba stati u odbranu Jevreja u Izraelu, naravno i naše dece, unuka, rođaka i prijatelja koji žive u Svetoj zemlji.
[...]
Кako će aktuelno rukovodstvo ,,pogledati“ u oči ambasadora države Izrael u Beogradu, delegate iz Evropskog i Svetskog jevrejskog kongresa. Možda će ih i ovog puta nagraditi za ćutanje, kao što ih je nagradio Efraim Zurof kada je prošle godine lobirao za sve njih, a niko od njih se nije pojavio na skupu podrške miru u Izraelu
Nesumnjivo mnogo veći problem imaće roditelji i bake i deke dece i unuka koji žive i rade u Izraelu, teško će im objasniti kako i zašto nisu podržali njihovo pravo da rade i žive u miru. Ovo je možda i suštinsko unutar jevrejsko pitanje Jevreja Srbije. Naravno, birano rukovodstvo u jevrejskoj zajednici Srbije moraće da odgovori, kad tad, članstvu zašto je ostalo po strani, zašto nije ispoljilo bilo kakvu inicijativu u smislu podrške pravu Izraela da se brani u vremenu dok sukobi još traju...
Ceo tekst od 19.5.2021. u PDF formatu

OKUPLJANJE NA DUNAVSKOM KEJU U ZEMUNU - RACIJA 2021.
Autor: Svetlana Đurić

Novosadska racija 1942.
Foto: Wikimedia Commons

Smatram da svako od članova naše zajednice može i treba da doprinese dobrobiti zajednice u okviru svojih mogućnosti, znanja i veština.
Budući da sam prošla kroz višekratnu međunarodnu obuku u oblasti razvijanja projekata pa potom stečena znanja i veštine s uspehom primenila u brojnim slučajevima - nudim svoj prilog u obliku predloga projekta.
Podsećam da sam uspešno razvila i projekat digitalizacije dela arhiva na osnovu čega su SJOS/Jevrejski istorijski muzej od Rotschild fondacije Hanadiv dobili 73.000 britanskih funti - što je po svoj prilici bio razlog da me tadašnji predsednik SJOSa sa saradnicima veoma rano stavi na crnu listu krajnje nepoželjnih.

Nacrt...
Ceo dokument PDF (februar 2021)

17.12021 - O upadu navijača Partizana u sinagogu u Beogradu u Medija centru u Beogradu

Konferencija za novinare Jevrejske opštine Zemun
(Foto: Medija centar Beograd)

Govore (linkovi ka izjavama/počev od min:sec):
Nenad Fogel, predsednik Jevrejske opštine Zemun / 01:18 i 37:24
Srđan Vidović, advokat Jevrejske opštine Zemu / 05:06,
Danilo Medić, bivši predsednik Jevrejske opštine Beograd / 09:10 i
Aleksandar Nećak, bivši predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije / 12:17
Avram Izral / 26:04
Pitanja novinara,odgovori , kometari / 47:20
(Video: Medija centar Beograd)

O ovome izveštavaju i drugi mediji: Pink, Nova-S, Danas, N1, Newsmax,...

Foto: Medija centar Beograd

4.9.2019 - Konferenciju za štampu Saveza u Medija centru Beograd

Savez jevrejskih opština Srbije, na čelu sa izabranim, a još uvek ne upisanim predsednikom Igorom Ginzbergom, održao konferenciju za štampu u Medija centru u Beogradu (foto galerija).
Tim povodom izdato je zvanično saopštenje.

O tom događaju izveštavaju O2 TV , Novosti, Politika, kao i RTS sa video prilogom i u Nacionalnom dnevniku TV PINK.
Očekujemo da će i ostale tv stanice i novinske kuće ispratiti ovaj događaj.

Kompletan tok konferencije možete pogledati na našem YouTube kanalu (video Medija centra Beograd)
Izdvojeni delovi počev od određene minutaže:
Ginzbeg: Stanje u jevrejskoj zajednici
Nećak: Komentar izjave Efraima Zurofa o jevrejskoj zajednici
Fogel: Komentar izjave Efraima Zurofa o broju žrtava u Jasenovcu
Prlinčević: Pokušaj gašenja Jevrejske opštine Priština

18.8.2019 - Radni sastanak predstavnika jevrejskih opština iz Srbije

Foto galerija klikom na sliku

Na godišnjicu tužbe koju je Robert Sabadoš podneo protiv četiri jevrejske opštine iz Srbije: Beograda, Zemuna, Kikinde i Prištine, održan je u Subotici otvoreni sastanak posvećenom katastrofalnom stanju u jevrejskoj zajednici u Srbiji.
Učesnike sastanka pozdravili su organizatori skupa, Robika Šefer i Tomika Halbror, nakon čega je o stanju u Savezu govorio zamenik predsednika Igora Ginzberga, Nenad Fogel. Posebno se osvrnuo na rad, bolje reći nerad, Odbora za nadzor, odnosno predsednika Harisa Dajča. Prikrivanje informacija, koja su dostupna po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaju, jasno ukazuje da Odbor štiti nezakonito upravljanje sa sredstvima koja jevrejske opštine dobijaju iz budžeta Republike Srbije. Radi se o nekoliko dokumenata koja Odbor odbija da dostavi zainteresovanim opštinama i to: Godišnji izveštaj Saveza, nalaz angažovanog revizora za 2018 i prvu polovinu 2019, kao i zapisnike Odbora za nadzor. Jedino rešenje za ovako ponašanje Odbora je da se ta dokumenta dobiju uz posredovanje Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.
O trenutnom toku tužbe koju je Robert Sabadoš podneo protiv četiri jevrejske opštine prisutne je detaljno informisala Nevena Milojčić. Zaključak, koji su svi jednoglasno podržali, bio je da nam je potrebno strpljenje koje će, nadamo se, na kraju doneti do pozitivne presude apelacionog suda, a što će dalje rezultirati upisom Igora Ginzbegra za novog predsednika Saveza.
U daljim diskusijama istaknuto je nedopustivo ponašanje neformalne grupe koja je nezakonito uzurpirala prostorije Jevrejske opštine Beograd. To se posebno odnosi na svakodnevne proteste koje njih pet šest održava ispred Ministarstva pravde. Da stvar bude još tužnija u hajku na Ministarstvo pravde uključio se i Nenad Asić, koji se i dalje predstavlja kao rabin Srbije. On piše ministarki pravde, a to pismo prenosi Jevrejski pregled, zvanično glasilo naše zajednice, finansirano između ostalog i iz budžeta Republike Srbije. O tome da je Jevrejski pregled postao sredstvo za plasiranje lažnih informacija ne treba trošiti reči. Samo letimični pogledn na izdanja unazad dve godine, može se videti da u njemu nema ni jedna informacija o aktivnostima četiri opštine, što se kosi sa osnovnim postulatima objektivnog novinarstva. Nerealno je očekivati od penzionera, koji uređuje takve novine, strahujući da će dobiti otkaz ako napiše nešto što je suprotno volju rukovodstva koje je potpuno privatizovalo upravljanje sredstvima iz budžeta koje dobijamo za rad jevrejskih opština u Srbiji. Pošto je glavni i odgovorni urednik životni saputnik tzv generalnog sekretara Saveza, može se samo naslučivati gde se, odnosno u kojoj sobi se donose odluke o sadržaju Jevrejskog pregleda. Mislim svima je poznato da urednik priprema list iz svog stana.
Na neprimereno pismo rabina reagovao je predsednik JOBa Danilo Medić.
Danilo Medić, zakoniti predsednik JOBa, obavestio je prisutne da je sud doneo PRIVREMENU MERU  iselenja neformalne grupe iz Kralja Petra 71a na drugom spratu. To je još jedna potvrda o nezakonitim postupcima frakcije koju u JOBu predvodi Aleksandar Jinker, a pre njega Dubravko Vaić sa Davorom Salomom, Božidarom Levijem, Dušanom Janjićem i Danielom Bogunovićem. Ovom presudom otvaraju se mogućnosti da se situacija u JOBu dovede u normalu, a na dobrobit svih njihovih članova. U skladu sa ovakvim očekivanjima podržana je ideja da se stupi u kontakt sa članovima jevrejskih opština koje i dalje podržavaju ovakve nezakonite radnje, koje ruku na srce inspiriše Robert Sabadoš. Zaključeno je da će se na kraju, bilo kakva odluka Ministarstva pravde da bude doneta, moraćemo da sednemo za isti sto i razrešimo sve nesuglasice koje nam je podmetnuo Robert Sabadoš.
U diskusiji su učestvovali Nela Papić, Miša Levi, Katica Halbroh, Josip Šosberger i mnogi drugi.
Na kraju ovog izveštaja želim da se u ime svih prisutnih zahvalim na tradicinoalnom gostoprimstvu koje su nam pružili članovi Jevrejske opštine Subotica.
Kao generalni zaključak je da se po povratku Igora Ginzbegra sa odmora organizuje sastanak Izvršnog odbora koji će doneti obavezujuće preporuke za dalji rad na sređivanju stanja u Savezu.

Izveštaj sastavio
Nenad Fogel

Avram Izrael se izvinio za tuču u JO Beograd i objasnio sta se desilo (TV Happy 04.03.2019)

Rat oko fotelja i novca? Reporter "Novosti" sa sukobljenima, posle tuče u Jevrejskoj opštini
Incident se dogodio u noći između 27. i 28. februara, istog dana kada je istekao rok za podnošenje prijava za vraćanje imovine Popović: Tražimo finansijsku policiju. Izrael: Zvali me fašistom.

Izvinjavam se prijateljima, Beograđanima, svojoj porodici i članovima jevrejske zajednice zato što sam neprimereno reagovao na verbalno nasilje i spreman sam da snosim posledice. Isprovocirale su me uvrede koje sam doživeo od mladića koji me je nazvao "fašistom" i psovao mi roditelje, posebno majku. Pola moje porodice ubijeno je u Holokaustu - rekao je za "Novosti" Avram Izrael posle tuče sa mladićem koji pripada drugoj struji, u hodniku zgrade Jevrejske opštine Beograd (JOB), u Ulici kralja Petra.
Incident se dogodio u noći između 27. i 28. februara, istog dana kada je istekao rok za podnošenje prijava za vraćanje imovine po Zakonu o otklanjanju posledica Holokausta. Zajedno sa snimkom sukoba, na društvenim mrežama su osvanuli komentari da je imovina vraćena po ovom zakonu razlog za svađu. Sukobljene strane optužuju jedna drugu za netransparentno trošenje milionskih iznosa. Na jednoj strani našli su se rabin Isak Asiel i Robert Sabadoš, predsednik Saveza jevrejskih opština. Na drugoj su Danilo Medić, predsednik Jevrejske opštine Beograd, i Avram Izrael, potpredsednik...
Ceo tekst na portalu Novosti (2.3.2019)

O ovome izveštava i portal B92 pod naslovom:
Šta se to događa u Jevrejskoj opštini Beograd? Sukob u Jevrejskoj opštini Beograd ne jenjava (+video)

Takođe i Televizija K::CN u emisiji Srbija online - Avram Izrael (YouTube video)

23.1.2019 - Konferenciju za novinare povodom predstojećeg Dana sećanja na žrtve Holokausta

Četiri jevrejske opštine, Beograd, Zemun, Kikinda i Priština, održale su danas u Medija centru u Beogradu konferenciju za novinare povodom predstojećeg obeležavanja 27. januara, Dana sećanja na žrtve Holokausta, ustanovljenog odlukom Ujedinjenih nacija 2005. godine.
Novinare je pozdravio Avram Izrael koji je govorio o ustanovljenju Dana sećanja na žrtve Holokausta, pročitavši između ostalog, govor predsedavajućeg Generalne skupštine UN Kofija Anana. Posebno je naglasio našu posvećenost čuvanju sećanja na stradale Jevreje, Rome i Srbe, koji su stradali tokom Drugog svetskog rata. Izrael je obavestio javnost o brojnim programima koje je spremila Jevrejska opština Beograd u sklopu obeležavanja Dana sećanja na Holokaust.
Povodom odluke Evropskog jevrejskog kongresa da iz rada Generalne skupštine u 2019. godini isključi registrovanog predsednika Saveza Roberta Sabadoša i rabina Isaka Asiela, zaposlenog u Savezu isključivo za obavljanje poslova vezanih za versku službu, pročitano je saopštenje navedene četiri jevrejske opštine. Saopštenje je pročitao Nenad Fogel.
Novinare je interesovala i aktuelna situacija vazana za članak u kome se veličaju pripadnici fašističke organizacije ZBOR i Dimitrije Ljotić, objavljenom u Politikinom Zabavniku, a pojašnjenje je dao predsednik Jevrejske opštine Beograd Danilo Medić.
Takođe ih je interesovalo koliko je građana Srbije od Izraela dobilo Medalju pravednika za spasavanje svojih sugrađana Jevreja tokom Drugog svetskog rata. O tome ih je informisao predsednik Jevrejske opštine Zemun Nenad Fogel.

O konferenciji detaljno izveštava TANJUG.


1.7.2018 - Održana izborna skupština Saveza

U organizaciji tri jevrejske opštine, Beograda, Zemuna i Prištine, uz učešće Kikinde i gostiju iz jevrejskih opština Subotice i Zrenjanina,  održana je vanredna izborna skupština Saveza jevrejskih opština Srbije. Skupštini nisu pristupili delegati jevrejskih opština Subotice, Novog Sada, Zrenjanina, Sombora, Pančeva i Niša.

Obraćanje predsednika JO Beograd Danila Medića Delegati
Skupštine
Predsedništvo Skupštine Saveza Novi predsednik SJOS Igor Ginzberg
   
  Video: Reakcija Roberta Sabadoša na početak rada Izborne Skupštine Video: Rezultati glasanja
Izborne Skupštine
 

Posle više od godinu dana okončano je nelegalno stanje u Savezu, prouzrokovano nelegalnim izborom predsednika Saveza, zamenika predsednika i četiri člana Izvršnog odbora. Na izbornoj skupštini Saveza, održanoj marta 2017. godine, jedini prijavljeni kandidat za funkciju predsednika Saveza nije dobio dovoljan broj glasova da bi bio potvrđen njegov izbor. Suprotno statutu Saveza, odnosno članu 33. kojim je regulisan izbor predsednika u slučaju da izboru pristupa samo jedan kandidat, dostavljeno je netačno tumačenje Ministarstvu pravde, na osnovu koga je doneto rešenje da Robert Sabadoš zastupa Savez jevrejskih opština Srbije. Tokom cele 2017. godine nelegalno izabrani predsednik Saveza nastavio je sa kršenjem statuta Saveza. Tako su, mimo statuta Saveza, u Izvršni odbor Saveza delegirani Aleksandar Gaon kao zamenik predsednika i tri člana Izvršnog odbora iz JO Beograda: Radmila Petrović, Branko Šnap i Aron Fuks. Njima su odlukom matične opštine oduzeti tako stečeni mandati. Kao svojevrsnu osvetu prema matičnoj opštini, pridružili su Robertu Sabadošu u napadima na legalno izabrano rukovodstva JO Beograda. Tu se sa kršenjem statuta Saveza nije prestalo. Posle izbora novog predsednika Jevrejske opštine Novi Sad, Goran Levi koji je do tada bio član IO Saveza po funkciji (predsednik JO Novi Sad) suprotno statutu saveza kooptiran je u članstvo Izvršnog odbora.
Spisak nelegalnih odluka koje su donošene na Izvršnom odboru Saveza je dugačak, pogotovu spisak odluka koje su morale biti donete, a nisu, da bi se legalno trošila sredstva koja Savez dobija iz budžeta Republike Srbije po osnovu Zakona o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika. Izostanak pravne regulative rezultirao je nizom prekršaja u raspolaganju sa budžetskim sredstvima. Na osnovu izveštaja revizorske kuće o tim prekršajima će se oglasiti Odbor za nadzor, formiran po Zakonu.
Sve su to bili razlozi zbog kojih su jevrejske opštine Beograd, Zemun, Kikinda i Priština još od decembra 2017. tražili da se ponove izbori u Savezu. Umesto da postupe po statutu Saveza i zakažu izbornu skupštinu, ostatak jevrejske zajednice, koji broji samo 30% svih članova u Srbiji, uporno su to odbijali. Jasno je bilo da su tim odbijanjem branili svoje nelegalno stečene pozicije, a što je još važnije, nelegalno stečene pare iz budžeta Srbije.
U prostorije Saveza, gde je zakazana izborna skupština, došli su svi delegati jevrejskih opština. Predsednik JO Beograda Danilo Medić, u ime sazivača izborne skupštine, pozvao je delegate jevrejskih opština da dostave svoje akreditacije kako bi započeli sa radom, a reakciju, malo nervoznu, Roberta Sabadoša možete ovde pogledati. Pošto nas je Robert Sabadoš bukvalno onemogućio da na zakazanom mestu održimo izbornu skupštinu, delegati četiri jevrejske opštine su se povukli u prostorije JO Beograda. Još jednom smo pokušali da dopremo do svesti delegata tako što smo sastavili pismeni poziv da pristupe radu izborne skupštine. Zaposleni u Savezu su odbili da prime taj dopis i dostave ih delegatima, čime su nedvosmisleno prekršili radnu disciplinu. Kada je postalo jasno da se nelegalno stanje u Savezu ne može promeniti uz učešće pomenutih 30% članova jevrejske zajednice u Srbiji, četiri jevrejske opštine su pristupili izboru novog rukovodstva. Konstatacijom da postoji kvorum za održavanje izborne skupštine Saveza, uz poštovanje svih procedura koje propisuje statut Saveza, izvršen je izbor novog rukovodstva. Za predsednika Saveza izabran je Igor Ginzberg, za zamenika predsednika Nenad Fogel i 11 članova Izvršnog odbora. Od 11 izabranih članova Izvršnog odbora četvoro je iz JO Beograda, troje iz Zemuna i po jedan iz JO Prištine, JO Subotice, Novog Sada i Zrenjanina. O izbornim rezultatima biće obavešteno nadležno ministarstvo Republike Srbije.
Očekujemo da ćemo ovim izborom sprečiti dalje nelegalno raspolaganje sa budžetskim sredstvima koja naša zajednica dobija po osnovu pomenutog Zakona.
O Izbornoj Skupštini Saveza izveštava i list Blic

18.2.2018 - Šta to beše budžetski račun?

Robert Sabadoš (levo), Kovač, da te pitam,
da li si sve zapamtio šta treba da radiš kao predsedavajući Skupštine
Dva finansijska eksperta
za trošenje budžetski para,
Robert i Ruben
Kovač Robert, predsedavajući Skupštine,
desna ruka Roberta Sabadoša i
pomoćnica iz JO Novi Sad

Zbog zahteva Jevrejske opštine Zemun da joj se sredstva koja joj pripadaju po Zakonu o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika uplaćuju na budžetski račun, a u nameri da je spreče da na taj način omogući državnim organima transparentnost u raspolaganju sa istim, Skupština Saveza je donela odluku kojom naređuje svim jevrejskim opštinama da moraju da otvore posebne račune kod neke od poslovnih banaka. Savez jevrejskih opština Srbije odlučio je na Skupštini održanoj 18.2.2018. da budžetski računi preko koji Republika Srbija kontroliše namensko trošenje novca ne priznaje kao validne račune. Čelnici Saveza ubedili su 35. delegata na Skupštini, koji su doneli ovu skandaloznu odluku, da je poslovanje sa budžetskim sredstvima mnogo transparentnije ako se obavlja preko poslovnih banaka. Delegati su direktno glasali u korist svoje štete jer se na taj način plaćaju bankarske provizije za besmislena prebacivanja novca sa budžetskog računa Saveza na račun poslovne banke.
Nenad Fogel je unazad godinu i po dana, po ovlašćenju svih institucija Jevrejske opštine Zemun, ukazivao na sve propuste koje Savez pravi u raspolaganju sa budžetskim sredstvima koja dobijamo po pomenutom Zakonu. U očekivanju da će sprečiti Jevrejsku opštinu Zemun da i dalje upoznaje javnost sa finansijskim malverzacijama čelnika Saveza, Skupština je donela odluku da se i predsednik Jevrejske opštine Zemun „trajno suspenduje“ iz rada svih organa Saveza. Iako su delegati Skupštine jasno upozoreni da se Statutom Saveza ne predviđa mogućnost da se iz rada isključuju predsednici jevrejskih opština, oni su zbog zaštite svojih finansijskih interesa, čitaj grabeža para, aminovali predlog advokata Roberta Sabadoša.
O dometima ove Skupštine i finansijskim malverzacijama čelnika Saveza čitajte u sledećim nastavcima.

Video: Glasanje o isključenju Nenada Fogela predsednika Jevrejske opštine Zemun

Otvoreno pismo rabinu Isaku Asielu

Uvaženi gospodine Asiel, Jevreji visoko cene pojedince koji su spremni da izvrše konverziju, odnosno da prime veru jevrejsku. Mi koji imamo po neko zrnce jevrejske krvi, konkretno ja imam pola pola, srpske i jevrejske, takav čin visoko cenimo. Kao stipendista JDC, značajne jevrejske humanitarne organizacije iz Amerike, bili ste u prilici da se školujete u Izraelu i steknete zvanje rabina. Na stranu što su vam kao konvertitu neka prava uskraćena, kao da uvodite druge inovernike u jevrejsku veru, vi ste bili naš izbor za budućeg rabina Saveza jevrejskih opština Srbije.
Od vašeg zaposlenja kao jedinog rabina u Savezu jevrejskih opština Srbije vršili ste predano vašu versku službu u jedinoj aktivnoj sinagogi u Srbiji, Beogradskoj Sukat Šalom. Nažalost, ostale jevrejske opštine nisu bile te sreće da im nacisti tokom Drugog svetskog rata ne sruše verske objekte. Istini za volju Holokaust su „preživele“ tri velike sinagoge. Radi se o aškenaskim sinagogama u Novom Sadu, Subotici i jednoj manjoj u Zemunu. Njihova sudbina posle Drugog svetskog rata nije bila da se u njima vrše verski obredi. Subotička je tokom devedesetih bila korišćena za avangardne pozorišne predstave. Ostaje zapamćeno da je tadašnji „dvorski“ reditelj Ljubiša Ristić na pozorišnu predstavu koja je u njoj održavana uvodio i živog konja...
Ceo tekst (9.2.2018.)

14.1.2018 - Borba za ostanak na vlasti se nastavlja

Mutno stanje u Savezu,
baš kao i ova fotografija

Sastanak Izvršnog odbora Saveza na kome je trebalo da se donese odluka o zahtevu tri jevrejske opštine (Beograda, Zemuna i Kikinde) o sazivanju vanredne skupštine, koja bi potom zakazala nastavak izbornog procesa, bolje reći ponavljanja izbora na svim nivoima, nije donela ništa novo u načinu na koji se tokom protekle godine ponašalo aktuelno rukovodstvo Saveza.
Robert Sabadoš se na najgrublji način, što bi se reklo „bez rukavica“ obračunavao sa rukovodstvom Jevrejske opštine Beograd. U tome su mu pružili svesrdnu pomoć i nelegalno postavljeni članovi Izvršnog odbora Saveza iz JO Beograda. Kažemo postavljeni, jer izbora nije ni bilo. Rada Petrović i Aleksandar Gaon čine grupu kojoj su lični interesi važniji od odluka najviših organa Jevrejske opštine Beograd.
Da podsetimo, napadi Roberta Sabadoša počeli su sa slanjem pamfleta članovima Jevrejske opštine Zemun, na kućne adrese, što se graniči sa zloupotrebom ličnih podataka. U tom pamfletu je blatio legalno izabranog predsednika JO Zemun Nenada Fogela. Iako je to bio „pucanj u prazno“, Robert Sabadoš je nastavio tu praksu u obračunu sa novim rukovodstvom Jevrejske opštine Beograda slanjem novog pamfleta  članovima JO Beograda. Da stvar bude još ozbiljnija, pamflet je poslat na mejl adrese članova Jevrejske opštine Beograd, ali sa izmišljene mejl adrese Jevrejske opštine Beograda. Sve adrese su ukradene, na koji način, to je već pitanje za nadležne službe. Robert Sabadoš, suočen sa teškim optužbama da zloupotrebljava sredstva koja „Savez i jevrejska opština“ dobija iz budžeta Republike Srbije, pokušava na sve načine da spreči održavanje legalnih izbora u našoj zajednici. Na taj način onemogućava kontrolu nad njegovim radom. To se ogleda u činjenici da odbija da dostavlja bilo kakve finansijske i druge podatke koji bi mogli da razotkriju njegovo nelegalno poslovanje, ako ga ima. Očigledno da tu ima dosta sumnjivih odluka čim se sprečavaju jevrejske opštine da se upoznaju sa sadržajem, prvo šestomesečnog izveštaja Saveza o utrošku budžetskih sredstava koji je dostavljen Ministarstvu finansija, a potom i godišnjeg. Jevrejska opština Zemun je ukazivala državnoj sekretarki Mirjani Čojbašić na čiju adresu je poslat prvi od dva pomenuta izveštaja na niz nepravilnosti u trošenju tih sredstava. Gđa. Čojbašić nije odgovorila na naše primedbe, ali se nadamo da će Svetska jevrejska organizacija za restituciju, koja daje dva člana Odbora za nadzor nad trošenjem pomenutih budžetskih sredstava koja dobija jevrejska zajednica u Srbiji jasno izaći u javnost sa svojim stavovima.
Na poslednjoj sednici IO o kojoj pišemo, osioni Robert Sabadoš je uz pomoć glasova članova Izvršnog odbora Saveza, na prividno demokratski način, odbio sve predloge koji su dolazili od strane predsednika JO Beograda, Zemuna i Kikinde vezanih za sadržaj zapisnika sa prethodno održanog Izvršnog odbora u Subotici. Zabrinjava činjenica da članove Izvršnog odbora ne dotiču pravne konsekvence njihovog ponašanja. Oni se zaklanjaju iza činjenice da smo mi verska organizacija, te da po njima to ima značiti da možemo da se ponašamo kako hoćemo. Pogrešno su shvatili naš položaj. Mi smo zapravo versko etnička zajednica i moramo se ponašati u skladu sa zakonima Republike Srbije, posebno u delu koji se odnosi na korišćenje budžetskih sredstava. To dalje podrazumeva da moramo poštovati pravila koja smo sami doneli. To se odnosi, pre svega, na Statut Saveza, koji je u poslednjih godinu dana gažen upravo od strane onih koji bi ga morali sprovoditi. Kada im Jevrejska opština Zemun ukazuje na kršenje Statuta vezano za isključenje njihovog legalno izabranog predsednika, članovi Izvršnog odbora to rešavaju glasanjem u kome se naše opravdane primedbe odbacuju. Ovakve odluke, koje podupire i predlaže baš nelegalno izabrani predsednik Saveza, dovešće do one neželjene tačke u kojoj će Jevrejska opština Zemun podneti tužbu protiv Saveza i Roberta Sabadoša redovnom sudu Republike Srbije.
Da se vratimo na minulu sednicu Izvršnog odbora. Robert Sabadoš, svestan da ima podršku članova Izvršnog odbora Saveza iz jevrejskih opština Novi Sad, Zrenjanin, Subotica, Niš, Pančevo i Sombor, a delom i Beograda, pristao je da zakaže novu skupštinu, koja je trebalo da ima dnevni red kako su ga predložile JO Beograd, Zemun i Kikinda. Umesto da ispoštuje Statut Saveza i zakaže sednicu sa predloženim dnevnim redom, on je u dnevni red ubacio još jednu tačku. Tom odlukom je prekršio odredbu Statuta o načinu zakazivanja vanredne skupštine Saveza.
Nadamo se da će zakazana skupština imati snage da se odupre manjini, koja je sada preuzela svu vlast u raspolaganju sredstvima koja država Srbija dostavlja našoj zajednici. Kada govorimo o manjini, onda se mora jasno istaći činjenica da tri opštine, koje su tražile zakazivanje nove Skupštine Saveza, imaju više od 70% registrovanih članova svih jevrejskih opština u Srbiji.

Komentar JO Zemun na šestomesečni izveštaj SJOS-a Ministarstvu finansija.

9.1.2018 - Komentar predsednika Jevrejske opštine Zemun o stanju u Savezu

Dani sreće Roberta Sabadoša. Na istoj talasnoj dužini sa bivšim rukovodstvom JO Beograda
(foto: FB "Izrael u Srbiji" )

Neslavno je završena prva godina u kojoj je Jevrejska zajednica u Srbiji primila iznos od 950 hiljada evra iz budžeta Republike Srbije po Zakonu o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika (u daljem tekstu Zakon). Oni koji su bili najodgovorniji da zaštite ugled zajednice, samozvani predsednik Saveza Robert Sabadoš i članovi Izvršnog odbora, pokazali su da nisu dorasli da se nose sa raspodelom, posebno trošenjem novca, koji smo dobili. Bilo je dosta onih koji su tokom donošenja Zakona tvrdili da jevrejska zajednica u Srbiji nema kapaciteta da upravlja sa novcem i imovinom koja je bila predviđena da se vrati jevrejskim opštinama. Čelnici Saveza jevrejskih opština Srbije na delu su potrvrdili tu tezu. Umesto da poštuju slovo Zakona i odluke koje su sami donosili godinu su završili baš kao što su je i počeli: grabežom para. Potvrdu ovih konstatacija dobili smo na decembarskom sastanku Izvršnog odbora Saveza na kojoj su donete skandalozne odluke o raspodeli sredstava predviđenih za realizaciju projekata koji su podnele jevrejske opštine za 2017. Umesto da se odluke o raspodeli donose na osnovu preporuka komisija koje su bile predviđene da razmotre podnete projekte Robert Sabadoš je odlučio da se svi projekti koji su podneti nagrade sa iznosima koje su podnosioci tražili. Opravdanje je bilo da nije bilo vremena da se komisije sastanu i predlože Izvršnom odboru ko koliko i zašto treba da dobije finansijsku podršku za realizaciju projekata u 2017. Koliko je nama poznato ni jedna jevrejska opština nije uradila ni jedan projekat za koji su dobili novac. Od četiri projekta koje je podnela Jevrejska opština Zemun urađena su tri. Četvrti je u fazi izrade. Međutim odlukom Roberta Sabadoša Zemun nije dobio ni dinar za svoje projekte. To je nastavak kampanje koju vodi protiv naše opštine od prvih dana svog samoproglašenja za predsednika Saveza. O tome smo na vreme obavestili sve nadležne državne institucije i tražili da se ispita takvo poslovanje Roberta Sabadoša.

Nikada ne veruj čoveku
koji nosi bež cipele
(foto: FB "Izrael u Srbiji" )

Poslednja odluka koju je IO Saveza doneo u prošloj godini je kupovina kuće u Pančevu. Za tu svrhu je odvojeno „tričavih“ 100 hiljada evra. Navodno je ta kuća namenjena za smeštaj Jevrejske opštine Pančevo. Međutim, kuća je kupljena na ime Saveza, pa tako sledi da je i Jevrejska opština Zemun vlasnik dela kuće. Istine radi nama nije dozvoljeno da odlučujemo o kupovini te kuće. Nema sumnje da je potrebno naći neki kvalitetan smeštaj za nekih pedesetak članova iz Pančeva. Međutim nije logično da se kuća (ruševina) kupuje na ime Saveza. Normalan pristup bi bio da se kuća kupi Jevrejskoj opštini Pančevo. Uostalom to im i pripada na osnovu Zakona. Zašto je Robert Sabadoš odlučio da se nekretnina knjiži na instituciju koja nema članstvo možemo samo da spekulišemo. Jedan od mogućih scenarija je i ucenjivanje da će se kuća oduzeti Jevrejskoj opštini Pančevo, pogotovu ako ne bude „slušala“ naloge koji dolaze od interesnih grupa koje danas rukovode Savezom.
U poslednja dva meseca imamo jasne nagoveštaje da će se stanje u Savezu srediti. Naime, Beograd, najveća jevrejska opština u Srbiji, pokrenuo je inicijativu da se spreče dalji nelegalni akti Roberta Sabadoša, nelegalno izabranog predsednika Saveza. U skladu sa Statutom: Beograd, Zemun i Kikinda podneli su zahtev za sazivanje vanredne skupštine Saveza koja bi razmatrala sve propuste tokom 2017. godine.
Da li će početak nove godine (pravoslavne) doneti razrešenje situacije u kojoj nelegalno izabrani predsednik Saveza skoro punu godinu radi mimo propisa i pravila Saveza i Republike Srbije, svedočićemo na sednici Izvršnog odbora Saveza zakazanu na obrezanje Gospodnje. Kome će u nedelju 14. (1.) januara 2018. biti „obrezana krila“ ostaje da se vidi.
Republika Srbija (prva i jedina u Evropi) donela  je Zakon kojim se ispravlja dugogodišnja nepravda naneta jevrejskoj zajednici i nije zaslužila da se prema njoj ovako ponaša aktuelno rukovodstvo. Zato je na nama iz Zemuna, Beograda i Kikinde, koji činimo 70% svih članova zajednice u Srbiji, ostala obaveza da sprečimo, kako bi tužioci iz Haga formulisali: Udruženi zajednički plan za otimanje para pristiglih iz budžeta Republike Srbije. 

Predsednik JO Zemun
Nenad Fogel

Ps: Uplašen sazivanjem Skupštine Saveza koja bi razmatrala sve propuste u 2017. godini, Robert Sabadoš je preko ukradenih mejl adresa članova JO Beograda, Zemuna i ko zna još koga, razaslao pamflet u kome blati novo rukovodstvo Jevrejske opštine Beograd.

Podsećanje na neispunjenja obećanja Roberta Sabadoša

Foto: Medija Centar

Decembra 2016. održana je u prostorijama Agencije za restituciju konferencija posvećena donošenju Zakona o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika.
Pored brojnih uglednih učesnika Konferencije, u rad Konferencije se ugurao i Robert Sabadoš, predsednik Jevrejske opštine Subotica. U delu audio zapisa sa Konferencije, 14:25, prisutnima se u ime Saveza obratio Robert Sabadoš, iako je u to vreme predsednik Saveza bio dr Ruben Fuks. Ključnu ulogu u sprečavanju da se dr Fuks pojavljuje u javnosti povodom donošenja Zakona je imao Robert Sabadoš.
Kada preslušate, bar deo u kome se skupu obratio Robert Sabadoš, videćete da sve o čemu je govorio nije ispunio, kao kasnije nelegalno izabrani predsednik Saveza. Njegova lažana zaklinjanja i obećanja jasno su demantovana izveštajem revizije koja je kontrolisala poslovanje Saveza sa sredstvima koja jevrejska zajednica dobija iz budžeta Republike Srbije za 2017, prvu godinu u kojoj smo dobili 950 hiljada evra.
Izveštaj revizije koji je dostavljen svim jevrejskim opštinama će biti dopunjen i posle toga ćemo ga i objaviti na našem sajtu. Dotle slušajte kako se spremao Robert Sabadoš da obmane javnost o stvarnim namerama, pre svega njega i njegove povelike grupe.

10.12.2017 - Još jedna farsa na IO Saveza

Robert Sabadoš
svoj na svome
u Subotici
Aron Fuks
izlaže primedbe na
budžet Saveza
Izvestilac
okreće glavu od
JO Zemun

Robert Sabadoš, član JO Subotica, nastavlja da od Saveza jevrejskih opština Srbije pravi svoj vilajet. Kao svojevrsnu „osvetu“ susretu Mahar koji se održao u novembru u Crnoj Gori, koji je iz ličnih razloga bojkotovao, samostalno je odlučio da Savez plati održavanje skupa Limmud Keshet, privatne humanitarne organizacije, i to baš u Subotici. Umesto da sastanak Izvršnog odbora zakaže kao što je i uobičajeno, u Beogradu, on je sastanak zakazao u Subotici za vreme trajanja pomenutog skupa. Veza između sastanka IO Saveza i privatnog skupa bila je samo ta što su članovi IO imali besplatan ručak sa učesnicima Limmud Keshet. Potpisnik ovih redova nije koristio darežljivost Roberta Sabadoša kao ni delegacija Beograda i Kikinde. Kao što je ranije ove godine isključio Jevrejsku opštinu Zemun iz rada Saveza, tako je Robert Sabadoš svojim bahatim nastupom na sastanku IO „naterao“ predsednika JO Beograda da napusti sastanak. Njemu se pridružila i predsednica JO Kikinde. Robertu Sabadošu, kao ni ostalim članovima IO, nije zasmetala činjenica da se ne uvažavaju stavovi najveće jevrejske opštine u Srbiji, koja broji više od 60 % svih registrovanih članova u Srbiji. Kada se uzme u obzir ranije isključenje JO Zemuna taj procenat se popeo na 70 %.
Zašto je to tako, zapitaće se svako ko pročita ove redove. Objašnjenje je prosto. Želja da se samostalno raspolaže, bez ikakve kontrole, sa sredstvima koje Savez dobija iz budžeta Republike Srbije a po osnovu Zakona o otklanjanju posledica Holokausta. Potvrda ove konstatacije dobijena usvajanjem predloga budžeta za 2018. koji ima velikih nedostataka i prikriva niz potencijalnih manipulativnih radnji sa pomenutim budžetskim sredstvima. Najnoviji primer je odluka koju je doneo Robert Sabadoš da se mimo usvojene procedure svim jevrejskim opštinama članicama Saveza dodele sredstva za realizaciju podnetih projekata u 2017. godini. Projekti čiji su podnosioci organizacije i pojedinci van jevrejske nisu podržani. Četiri projekta koja je podnela Jevrejska opština Zemun takođe nisu podržani. Ovom odlukom članovi IO poslali su nedvosmislenu poruku da je Jevrejska opština Zemun isključena iz Saveza jevrejskih opština Srbije, te da nas doživljavaju kao organizaciju koja ne pripada Savezu. Legalni organi JO Zemun imaju svoj stav o nelegalnim postupcima Roberta Sabadoša  i o njemu će obavestiti nadležno tužilaštvo Republike Srbije.
Pored ove, sramne odluke, Izvršni odbor se na predlog Rubena Dajča i odluke Roberta Sabadoša odlučio da Savezu kupi kuću u Pančevu. Posle adaptacije kuća će biti iznajmljena Jevrejskoj opštini Pančevo za njihove potrebe. Sve bi bilo jako humano da iza toga ne stoje mutni finansijski aranžmani. Uložiti u staru kuću u Pančevu neverovatnih 100 hiljada evra umesto da se kupi novi poslovni prostor ukazuje da tu postoje razni interesi, bilo kada je u pitanju kupovina ili buduća adaptacija.
O daljim koracima Jevrejske opštine Zemun naše čitateljstvo će biti na vreme obavešteno.

Predsednik JO Zemun
Nenad Fogel

Nema nadzora nad parama žrtava Holokausta
Dosad vraćena 53 objekta i 444 hektara oranica oduzetih od žrtava Holokausta u Srbiji. Jevrejska zajednica godišnje dobija i 950.000 evra za naučne projekte i razvijanje kulture sećanja

AGENCIJA za restituciju je od početka primene Zakona o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika, primila 277 zahteva. Za 19 meseci Jevrejskoj opštini Beograd vraćena su 53 objekata u glavnom gradu, potvrdio je, za "Novosti", Strahinja Sekulić, direktor Agencije za restituciju.
Reč je o 43 poslovna prostora, osam stanova, jednoj garaži i jednoj zgradi ukupne površine 3.792 kvadrata.Jevrejskim opštinama Kikinda i Subotica takođe je vraćen deo imovine - nešto više od 444 hektara poljoprivrednog zemljišta. U Novom Kneževcu je vraćeno oko 63 hektara, u Bačkoj Topoli oko 350, Subotici više od 28 i Kikindi oko jedan hektar.
Prema rečima istoričara Harisa Dajča, koordinatora radne grupe za Staro Sajmište ispred Saveza jevrejskih opština Srbije, Jevrejska zajednica izuzetno je zadovoljna radom Agencije, ali se problemi javljaju na drugoj strani...
Ceo tekst sa sajta Novosti. Objavljeno 8.11.2017.

17.9.2017 - Od Sledeće godine pošteno!

Foto galerija klikom na sliku

Kod Jevreja u dijaspori je već davno uspostavljen običaj da se na kraju proslave Nove godine sve završi sloganom: Dogodine u Jerusalimu. Ove godine skupština Saveza mogla je da se završi i sloganom: Od Sledeće godine pošteno! (transparentno). Odgovorni za predlaganje upravljanjem prihodima koje dobijamo iz budžeta Republike Srbije za 2017. (Robert Sabadoš i Ruben Dajč) dali su obećanje da će od sledeće godine sve biti transparentnije. Ostalo je nejasno kako će u naredna tri meseca pripremiti budžet za 2018. kada im nije bilo dovoljno 18 meseci za pripremu aktuelnog. Kao što se moglo i očekivati, predlozi i zahtevikoje je Jevrejska opština Zemun uputila delegatima Skupštine Saveza nije dalo nikakve rezultate. Svi predlozi i zahtevi su odbijeni. Nije pomoglo ni to što su naši delegati ukazivali da se u mnogim slučajevima krši statut Saveza.
Najinteresantnije je bila diskusija posvećena usvajanju budžeta Saveza za 2017. Delegat JO Beograd Nela Papić je između ostalog uputila primedbu da se u budžetu Saveza ne iskazuje iznos od 950.000 evra koji „Savez i jevrejska opština“ dobijaju iz budžeta Republike Srbije već samo manji deo od 427.000 evra. Gde je nestalo 523.000 evra Ruben Dajč zadužen za pripremu budžeta nije znao da objasni. U trenutku kada je delegat JO Zemuna tražio da pročita primedbe na predlog budžeta predlog budžeta je već stavljen na glasanje, koji je naravno usvojen sa većinom glasova.
Nama ostaje da se nadamo da će naš zahtev koji je trenutno na razmatranju kod Vlade Republike Srbije, bez obzira kakva se odluka ili preporuka uputi Jevrejskoj opštini Zemun, bar donekle smiriti tenzije između nas i ostatka Saveza.

Zanimljivo je objašnjenje koje dao advokat Robert Sabadoš povodom izbora zamenika predsednika Saveza: Redovna Skupština može da donese odluku i aklamacijom da se Gaon izabere za zamenika predsednika. Na pitanje predsednika Jevrejske opštine Zemun po kom članu Statuta je to predviđeno, advokat Sabadoš je odgovorio: To nije vaš problem!!!

2.8.2017 - O CIRKULARNOM DOPISU SAVEZA

Glasačka mašina Ace Singera 2006.

U pokušaju da opravda svoju prljavu kampanju koju vodi protiv Jevrejske opštine Zemun, nelegalno izabrani predsednik Saveza Robert Sabadoš, pribegao je nečuvenom postupku kojim je zloupotrebio privatnost svih članova Jevrejske opštine Zemun.
Naime, Robert Sabadoš je na adresu svih članova JOZ uputio cirkularno pismo u kome iznosi niz poluistina i notornih laži, sve u nameri da zavadi složnu jevrejsku zajednicu iz Zemuna. Svestan da njegovo delovanje protiv Jevrejske opštine Zemun može naići na javnu osudu, pribegava receptu koji je i sam osudio 2006. godine kada je tadašnji predsednik Saveza Aca Singer takođe pokušao da iz rada Saveza isključi njenog predsednika Nenada Fogela, odnosno Jevrejsku opštinu Zemun.
Posle 11 godina Robert Sabadoš pokreće istu inicijativu, ovog puta za „trajno isključenje iz rada svih organa Saveza“ legalno izabranog predsednika Jevrejske opštine Zemun. Tu svoju nameru je i sproveo u delo tako što je u predlogu svoje odluke obmanuo ceo Izvršni odbor Saveza navodeći tri razloga zbog kojih je potrebno isključiti predsednika Fogela.
Prvi razlog koji je naveo je da je Nenad Fogel već 10.12.2006. isključen iz rada Saveza te da takva odluka i dalje važi. Istina je ipak drugačija. Bilo je pokušaja da se na pomenutoj sednici donese takva odluka, ali je ona prekinuta i nastavljena 13.12.2006. i taj predlog je u ponovljenom glasanju odbijen uz obrazloženje da je suprotan važećem Statutu Saveza. Tumačenje Statuta Saveza je tada dao Robert Sabadoš koji je i sam glasao protiv takvog predloga. O razlozima zbog kojih se grupa okupljena oko tadašnjeg predsednika Saveza Ace Singera odlučila da sprovede u delo odluku o uklanjanju legalno izabranog predsednika Jevrejske opštine Zemun možete se informisati u izveštaju koji je bio postavljan na našem sajtu. Prilog je na molbu Bar Haima tadašnjeg direktora JOINTa za Srbiju uklonjen zbog toga što se pominje rabin u negativnom kontekstu a to nije zgodno jer ga JOINT plaća. Za uzvrat smo dobili uveravanja da će urednik Biltena prestati da blati predsednika JO Zemun putem zvaničnog glasila Saveza.

Drugi razlog koji navodi Robert Sabadoš je notorna laž. On tvrdi da je predsednik JO Zemun uputio pismo Agenciji za restituciju u kome se traži intervencija države Srbije vezano za odluke Saveza. Kao prvo dopis o kome govori Robert Sabadoš nije upućen od strane Nenada Fogela već svih članova IO i predsednika svih komisija Jevrejske opštine Zemun. Istine radi naš dopis je dr Nenad Altman predao predsedavajućem jedne od sesija na Konferenciji, Jovanu Krstiću iz Jevrejske opštine Beograd, koji ga nije ni stavio na diskusiju. Sličan dopis je upućen i članovima IO Saveza uz dodatak u kome se komentariše aktuelna raspodela sredstava koja dobijamo iz budžeta Republike Srbije. Predmetni dopis upućen Konferenciji.

Organizatori Konferencije:
Agencija za Restituciju Republike Srbije
NBI istraživački centar za društvene nauke i umetnosti
Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije
U saradnji sa:
Centrom za istoriju Podunavlja
Jevrejskom opštinom Beograd
Svetskom jevrejskom organizacijom za restituciju
Konferencijom za jevrejska materijalna potraživanja od Nemačke
Filozofskim fakultetom Univerziteta u Beogradu

Treći razlog koji Robert Sabadoš navodi je da je Nenad Fogel „tražio direktnu intervenciju Ministarstva finansija i arbitriranje u unutrašnjim pitanjima Saveza jevrejskih opština Srbije po pitanju raspolaganja i raspodele finansijskih sredstava koja Savez dobija iz budžeta Republike Srbije“. Notorna laž. Nenad Fogel je sa Aleksandrom Nećakom, uz ovlašćenje Izvršnog odbora JO Zemun, obavio konsultaciju sa načelnicom nadležnog sektora u Ministarstvu finansija. Pismo sa detaljnim pojašnjenjima i razgovoru koji je obavljen u Ministarstvu finansija je prosleđen svim članovima IO Saveza. U prilogu možete videti tekst pisma

Ove tri poluistine i notorne laži bile su dovoljne da se svi članovi IO Saveza slože da je Nenad Fogel „naneo nenadoknadivu štetu ugledu Saveza“ te da se zbog toga „trajno“ isključuje iz njegovog rada.

Ruka ruku mije, alfa i omega Saveza 2017.
Ruben Dajč i Robert Sabadoš
u Zemunu 2009.
Šticung majstor
Ruben Dajč
u Zemunu 2009.

U cirkularnom pismu Robert Sabadoš tvrdi da JO Zemun, odnosno Nenad Fogel, neće da otvori račun na koji bi se dostavljala sredstva dobijena iz budžeta R. Srbije. Notorna laž. Jevrejska opština Zemun je mejlom u martu mesecu tekuće godine dostavila Savezu broj budžetskog računa na koji mogu da prebacuju sredstva koja nam pripadaju po internoj raspodeli.
U nastavku pisma Robert Sabadoš tvrdi da Savez nema problem sa Jevrejskom opštinom Zemun već sa Nenadom Fogelom. Robert Sabadoš a i svi članovi IO Saveza su upoznati sa činjenicom da Nenad Fogel nije preduzeo ni jedan korak bez saglasnosti i odluke Izvršnog odbora JO Zemun te je jasno da Robert Sabadoš ima problem sa Jevrejskom opštinom Zemun i njenim legitimnim zahtevima.
U nastavku pamfleta Robert Sabadoš tvrdi da predsednik Nenad Fogel odbija da dostavi podatke o utrošenim sredstvima koja su uplaćena Jevrejskoj opštini Zemun za prva tri meseca. Notorna laž. Sekretar naše opštine je prva koja je postavila na „nebo“ sve račune i narativne izveštaje o utrošku dobijenih 315.000,00 rsd za prva tri meseca. Problem je nastao kada je samovoljnom odlukom Roberta Sabadoša obustavljena dalja isplata. Trenutno Savez kasni sa uplatama za april, maj, jun i jul 2017. kao i za troškove advokata koji radi na prikupljanju podataka o imovini nestalih/ugaslih porodica iz Zemuna.
O legitimnim zahtevima Jevrejske opštine Zemun da joj se dostave podaci o poslovanju Saveza i da joj se sredstva uplaćuju na BUDŽETSKI  RAČUN koji poseduje Zemun IO Saveza nije hteo da razmatra. Ovde možete pročitati koje smo to zahteve u pet navrata slali predsedniku Saveza a na koje nismo dobili odgovore. Umesto odgovora predsednik je svojim zalaganjem i obmanjivanjem članova IO Saveza de fakto isključio iz rada celu Jevrejsku opštinu Zemun. Sve što je stavljeno na teret Nenadu Fogelu on je radio na osnovu odluka Izvršnog odbora i Skupštine Jevrejske opštine Zemun. U jeku kampanje koju je predsednik Saveza vodio protiv Jevrejske opštine Zemun, održana je i redovna izborna skupština JO Zemun na kojoj je Nenad Fogel ponovo izabran za predsednika i usvojen IZVEŠTAJ O RADU JO ZEMUN ZA 2016. kao i njegov PLAN RADA JO ZEMUN ZA PERIOD 2017-20121. Ovde možete pročitati Izveštaj o radu u 2016. i Plan rada koji je usvojen na skupštini JO Zemun.
Ono što je Skupština usvojila Izvršni odbor JO Zemun sprovodi u delo. Nenad Fogel je samo prvi među jednakim članovima Izvšnog odbora JO Zemun.
Na kraju svog pamfleta Robert Sabadoš tvrdi da bi zbog naših legitimnih zahteva cela zajednica mogla biti uskraćena za sredstva koja pripadaju „Savezu i jevrejskoj opštini“ po Zakonu o otklanjanju posledica Holokausta. Mi smo uvereni da se to nikada neće desiti. Ono što će se desiti je državna kontrola rada i utroška sredstava kojima Savez upravlja po navedemon Zakonu.

O tome ko „čini nenadoknadivu štetu Savezu i svim jevrejskim opštinama u javnosti“ možete se informisati na našem sajtu u rubrikama: http://joz.rs/komentari/komentar.html#top
http://joz.rs/drugionama.html i u rubrici IZDVAJAMO u članku naslovljenom PRVI I DRUGI DEO IZBORNE FARSE U SAVEZU JEVREJSKIH OPŠTINA SRBIJE.

MISLITE O OVOME

Reagovanje Aleksandra Nećaka na dobijanje cirkularnog pisma iz Saveza.

Obaveštenje Izvršnog odbora JO Zemun od 13.7.2017.

Obaveštavamo naše članove i zainteresovanu javnost da je Izvršni odbor Saveza jevrejskih opština Srbije „trajno“ isključio iz daljeg rada u svim organima Saveza jednog od svojih osnivača, Jevrejsku opštinu Zemun.
Doneta odluka je nelegalna i suprotna važećem Statutu Saveza.
Zbog odbijanja Roberta Sabadoša da Jevrejskoj opštini Zemun Savez uplaćuje na budžetski račun sredstva koja nam pripadaju po osnovu Zakona o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih naslednika bili smo prinuđeni da se 13. Jula 2017. godine obratimo vladi Republike Srbije. U našem obraćanju smo zamolili da deo sredstava, koji po internoj raspodeli pripada Jevrejskoj opštini Zemun, Ministarstvo finansija Republike Srbije uplaćuje direktno na naš budžetski račun. Na taj način ćemo biti u mogućnosti da na transparentan način pravdamo sredstva koja trošimo u skladu sa pomenutim Zakonom.
Izvršni odbor Jevrejske opštine Zemun izražava žaljenje zbog toga što su njegovi dobronamerni saveti, koje je prenosio predsednik Jevrejske opštine Zemun u organima Saveza, protumačeni kao „nenadoknadiva šteta ugledu Saveza i svih jevrejskih opština u Srbiji“. Nama ostaje da o „ugledu Saveza i jevrejskih opština“, posebno o kašnjenju u realizaciji Zakonom propisanih aktivnosti svoj sud da Vlada ili Odbor za nadzor koji će biti formiran po pomenutom Zakonu.

Izvršni odbor Jevrejske opštine Zemun, 13.7.2017.

PRVI I DRUGI DEO IZBORNE FARSE U SAVEZU JEVREJSKIH OPŠTINA SRBIJE

Kako i nalaže važeći Statut Saveza jevrejskih opština Srbije 26. marta tekuće godine održana je redovna, a ujedno i izborna Skupština. Značaj održavanja ove Skupštine bio je i taj što su to bili prvi izbori posle donošenja Zakona o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika. Umesto da sve protekne u svečarskoj atmosferi protkanoj zadovoljstvom što nam je naša država Srbija, prva i jedina u Evropi, odvojila značajna sredstva iz svog budžeta u narednih 25 godina Skupština se pretvorila u suštu suprotnost...
Ceo tekst sa video prilozima na posebnoj stranici.

Natrag na vrh stranice