NAJNOVIJE VESTI IZ AKTIVNOSTI NAŠE OPŠTINE
S A D R Ž A J

24.4.2023 - Nenad Fogel u poseti ministru Žigmanovu
22.-23.4.2023 - Konferencija „Odjeci Jasenovca“
6.4.2023 - Proslava Pesaha u JO Zemun

5.3.2023 - U susret Purimu
8.2.2023 - JOZ ugostio državnog sekretara Z. Antića
5.2.2023 - U susret proslavi Tubišvata

ARHIVA STARIJIH VESTI: 2022 :: 2021 :: 2020 :: 2019 :: 2018 :: 2017 :: 2016 :: 2015 :: 2014 :: 2013 :: 2012 :: 2011 :: 2005-10

24.4.2023 - Nenad Fogel u poseti ministru Žigmanovu

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov razgovarao je sa predsednikom Jevrejske opštine Zemun, Nenadom Fogelom, o stanju u jevrejskoj zajednici u Srbiji. Specifičnost jevrejske zajednice u Srbiji sastoji se u tome da po Zakonu o nacionalnim manjinama Izvršni odbor Saveza jevrejskih opština Srbije predstavlja zajednicu u Nacionalnom savetu Jevreja. Predsednik Fogel je u svom izlaganju upoznao ministra Žigmanova sa svim iskušenjima kroz koje naša zajednica prolazi u poslednjih šest godina, tačnije od donošenja Zakona o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika (u daljem tekstu Zakon). Imajući u vidu da našu zajednicu u radu nacionalnih saveta neovlašćeno zastupa lice koje nije upisano u registar crkava i verskih zajednica, predsednik Fogel je zamolio Ministra da ubuduće na radne sastanke poziva samo ovlašćene predstavnike naše zajednice, a to su sada samo predsednici deset jevrejskih opština.
Fogel je takođe predložio da se na nivou Vlade Republike Srbije pokrene akcija koja bi doprinela da se hitno razreši neodrživa situacija u kojoj neovlašćena lica u Savezu odbijaju da isplaćuju sredstva Jevrejskim opštinama Zemun i Priština, sredstva koja su im namenjena po važećem Zakonu i isplaćuju se iz budžeta R. Srbije. Sugerisao je Ministru da Vlada podnese Skupštini Srbije zahtev za autentično tumačenje Zakona, kao jedan od mogućih razrešenja isplate i bezvlašća koje vlada na nivou Saveza. Zamolio je Ministra da o svemu obavesti i Ministarstvo finansija, koje je inače zaduženo za tromesečne uplate jevrejskim opštinama, kako bi ubuduće sprečilo neovlašćena lica da i nadalje isključuju iz raspodele pomenute dve opštine.

Ministar Žigmanov je obećao da će uraditi sve što je u njegovoj nadležnosti. Na kraju nije nevažno istaći da je Ministar Žigmanov deo Vlade, te da u Zakonu jasno stoji da je za njegovo sprovođenje odgovorna Vlada Republike Srbije.

22.-23.4.2023 - Konferencija „Odjeci Jasenovca“

Foto galerija klikom na sliku

U organizaciji Jasenovačkog istraživačkog instituta iz Njujorka, održana je međunarodna naučna konferencija Odjeci Jasenovca: Saglasni i suprotstavljeni narativi. Pored brojnih učesnika o kojima se možete informisati u priloženom programu, na konferenciji su učestvovali i predstavnici Jevrejske opštine Zemun Nenad Fogel i Aleksandar Nećak.
Aleksandar Nećak je učestvovao na dva panela: Odjeci Jasenovca: Svedočenja preživele dece o ustaškom i nacističkom teroru protiv dece i Odjeci Jasenovca: Jevreji žrtve, preživeli i antifašisti o Šoa u Jugoslaviji.
Njegovo izlaganje na prvom panelu možete pročitati ovde.  Izlaganje na drugom panelu možete pročitati ovde.
Na drugom panelu učestvovao je i Nenad Fogel. Njegovo izlaganje možete pročitati ovde.
Kao doprinos održavanju ove značajne konferencije, Jevrejska opština Zemun darovala je učesnicima i posetiocima 10 različitih izdanja iz svoje bogate izdavačke delatnosti (preko 200 primeraka).
Ova konferencija, kao što i njen moto sugeriše, iznedrila je dosta različitih pogleda, posebno oko rasprave u vezi sa brojem stradalih zatočenika u Jasenovcu. Ipak, Upravni odbor Jasenovačkog istraživačkog instituta stao je na stanovište da ova konferencija nije mesto za takve rasprave, na šta je jasno upozorio jedan o njenih članova Džon Bosnic. Oko jedne stvari su svi saglasni, a to je da je u NDH izvršen trostruki genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima, što uostalom prihvata i Spomen područje Jasenovac pod ingerencijom Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Istina, primetno je bilo da dosta govornika, a više slušalaca, žele da odgovornost za zločine genocida prebace na današnju državu Hrvatsku, što je apsolutno neprihvatljivo, bar za nas u Jevrejskoj opštini Zemun. Još jednom želimo da ukažemo da u ustavu Republike Hrvatske stoji odrednica da je današnja Hrvatska naslednica one Hrvatske nastale odlukama ZAVNOH-a i AVNOJ-a 1943. Dakle nema nikakvog govora da se oni pozivaju da su sukcesori NDH.
Na kraju konferencije usvojena je deklaracija koju su podržali svi njeni učesnici. Naknadno ćemo dodati i tačku 7. koja nije u priloženom tekstu, a odnosi se na dostupnost svih dokumenata vezanih za Jasenovac i ustaški pokret, a koja se nalaze u arhivima širom sveta.
Sa naše strane želimo da čestitamo organizatorima, Bariju Litučiju i Džonu Bosnicu, na ogromnom trudu koji su uložili kako bi se ova konferencija po prvi put održala u Srbiji. U proteklih 20 godina bila je održavana u Njujorku. Nažalost, naše zvanične institucije nisu pokazale interes da participiraju u njenom održavanju, čak ni kao posmatrači. Mediji takođe nisu pokazali interes da o njoj izveštavaju, što nas pomalo zbunjuje imajući u vidu temu konferencije.
Vidimo se sledeće godine u Njujorku! Nadamo se da će se jednog dana konferencija održati i u Jerusalimu, u memorijalnom centru Jad Vašem.

O ovome izveštava i RTS u članku od 24.4.2023. i portal Politika od 25.4.2023. Glas Javnosti je uživo prenosio zasedanje i postavio na svoj YuTube kanal. Pogledajte izlaganja naših članova na ovim minutažama: Aleksandar nećak u svedočenjama i Nenad Fogel i Aleksandar Nećak o pogledima iz današnje perspektive.

6.4.2023 - Proslava Pesaha u JO Zemun

U krugu naših članova, prijatelja i porodice proslavili smo sedar veče na početku jevrejskog praznika Pesah.

5.3.2023 - U susret Purimu

Foto galerija klikom na sliku

Jevrejska opština Zemun svečano je proslavila, unapred, Purim u našoj sinagogi. U prisustvu velikog broja naših članova, dragih gostiju iz Jevrejske opštine Beograd, proslavu su ulepšali državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić i šef Odseka za poslove protokola i informisanja Gradske opštine Zemun Maji Inđić.
Pre svečane večere Aleksandar Nećak je govorio prisutnima o poreklu i značaju praznika. U prijateljskoj i opuštenoj atmosferi poželeli smo sami sebi, iz usta Aleksandra Nećaka, da i mi uspemo u zaštiti naših prava, ali za razliku od Jevreja iz Persije mi se borimo unutar jevrejske zajednice i pred sudovima u Srbiji. Bilo je malo i lupanja o stolove na pomen Hamana, ali i poneka maska, uglavnom dece. Druženje se nastavilo do kasnih večernjih sati uz želju da se uskoro ponovo okupimo, ovog puta na proslavi Pesaha.

Čestitka Gradske opštine Zemun i Čestitka NjKV Prestolonaslednika Aleksandra

8.2.2023 - JOZ ugostio državnog sekretara Zorana Antića

U sklopu saradnje sa državnim institucijama Republike Srbije, Jevrejska opština Zemun je ugostila državnog sekretara Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, gospodina Zorana Antića. Tema sastanka bile su komemoracije posvećene stradalim Jevrejima ali i ostalim građanima Srbije za vreme Drugog svetskog rata.
Aleksandar Nećak i Nenad Fogel informisali su državnog sekretara o dva spomenika koji se nalaze na Jevrejskom groblju u Zemunu. Spomenik koji je podigla Jevrejska opština Zemun 1948, posvećen je stradalim Jevrejima iz Zemuna u Holokaustu. Ispred njega se svake godine održava komemoracija u znak sećanja na 27. jul 1942. kada su Jevreji iz Zemuna deportovani u logore smrti Jasenovac i Stara Gradiška.
Drugi spomenik podigao je Savez boraca NOR Zemun 1957. u znak sećanja na stradale rodoljube zatočene u Prihvatnom logoru Zemun koji je bio smešten na nekadašnjem Sajmištu grada Beograda. Takođe smo ga informisali i o tri masovne grobnice koje se na njemu nalaze. Masovne grobnice su obeležene kao „logoraši“, „utopljenici“ i „muslimani“. Najveći broj sahranjenih, njih 6500 hiljada, ubijeni su u Prihvatnom logoru Zemun.
Državni sekretar Antić izrazio je spremnost da animira SUBNOR u cilju obnove održavanja komemoracija ispred spomenika koji je njihova organizaciji postavila. Istakao je značaj kulture sećanja, ujedno nam dajući ohrabrenje da država Srbija neće zaboraviti nikoga ko je dao svoj život za naše bolje sutra.
Poseta je bila i prilika da uvaženom gostu poklonimo više knjiga iz naše bogate izdavačke delatnosti.

5.2.2023 - U susret proslavi Tubišvata

Foto galerija sa otvaranja
klikom na sliku

Nova godina drveća, kako se u Mišni naziva praznik posvećen novom ciklusu rađanja, svečano je obeležen u našoj Opštini. Propisi Biblije određuju da se desetina godišnjih prihoda u poljoprivredi odvaja za sveštenike, počev od 15. dana meseca ševata. Taj običaj se održao i do današnjih dana, uz malu razliku što sveštenici svoju „desetinu“ naplaćuju na blagajni svojih zajednica. Kod nas se to konkretno odnosi na mesečnu platu rabina u skromnom iznosu od oko 400 hiljada dinara, bruto.
Za razliku od rabina, pastva je odlučila da taj namet obeležava kao praznik posvećen drveću. Uz plodove raznog drveća, onog koji rađa na prostoru drevne Palestine, ugostili smo naše članove i specijalnog gosta, dr Slobodana Davidovića, istraživača Molekularnog instituta u Beogradu. Naime, dr Davidović je uključen u projekat koji pokreće Jevrejska opština Zemun, vezano za ispitivanje DNK naših članova. Mnogobrojni članovi su iskoristili priliku da od dr Davidovića dobiju bliže informacije o dobrobiti budućeg istraživanja.
Uz budnu pažnji policije, druženje je završeno oko 21 čas.
Sledeći praznik koji ćemo obeležiti početkom marta je Purim. Neka se spremi naša sinagoga za proslavu uz svečanu večeru!!!

Natrag na vrh stranice