NAJNOVIJE VESTI IZ AKTIVNOSTI NAŠE OPŠTINE

SADRŽAJ:
16.12.2017 - Svetlost Hanuke obasjala decu!
3.11.2017 - Vatrogasci na Maharu
28.10.2017 - Veče sa Mladenom
24.9.2017 - Roš hašana 5778.
9-10. 9. 2017 - Konferencija Sledeći Korak
3.9.2017 - EDJK: izložba o Jevrejima vatrogascima „Matice“
30.7.2017 - Komemoracija stradalim Jevrejima iz Zemuna

26.4.2017 - Sećanje na deportaciju Jevreja iz Sente
23.4.2017 - Izborna skupština JO Zemun
22.4.2017 - Društvo „Romana hakaja – Romska prava“ iz Zemuna
11.4.2017 - Drugi seder Pesaha
11.3.2017 - Proslava Purima u Sinagogi
11.2.2017 - Proslava Tubišvata u JO Zemun

ARHIVA: 2016 :: 2015 :: 2014 :: 2013 :: 2012 :: 2011 :: 2005-2010.

16.12.2017 - Svetlost Hanuke obasjala decu!

Foto galerija klikom na sliku

Uoči Hanuke, praznika svetlosti, Amerika je zvanično priznala Jerusalim za glavni grad Izraela. Kao što je Juda Makabi sa svojim borcima očistio Hram i zapalio ulje na menori tako je i Donald Tramp poručio svetu da jevrejski narod nema drugu prestonicu do Jerusalima.
Paleći prvu svećicu petog dana Hanuke Danilo Medić predsednik Jevrejske opštine Beograd simbolično je poručio da će i Zemuncima doći bolji dani obasjani čudesnom svetlošću. Drugu svećicu zapalio je Dejan Popov, član uprave iz Beograda. Treća, četvrta i peta bile su rezervisane za naše nove članove: Deu, Mladena i Draganu.
Ove godine deca nisu palili svećice jer smo dobili dojavu da onaj ko zapali svećicu nema pravo na poklon od Deda Jude Makabija. Drugim rečima niko od dece se nije prijavio da ih pali. Zato su sa oduševljenjem preuzimali poklone koji su stigli iz „Hrama igračaka“ zvanog Toy land.
Dok su se deca već uveliko igrala sa novim igračkama, odrasli su vodili važne razgovore. Pominjali su se u razgovorima dani kada je jevrejska zajednica bila složna i jedinstvena, samo baš nisu mogli da se sete kada je to bilo. Mnogi su se pitali zašto se baš sada prave nove podele kada smo u situaciji da napravimo istorijski zaokret u očuvanju našeg identiteta. Taj zaokret su nam uživo prikazala deca Dejana Popova, Albert, Roza i Ana Marija razvivši transparent sa ispisanim borbenim pokličom Makabejaca na hebrejskom. Njih troje su vredni polaznici škole učenja hebrejskog u Beogradu.
O tradicionalnom posluženju koje uvek stiže iz sinagoge ne treba trošiti reči. Sve je nestalo u tren oka tako da nije ostalo ništa da se forenzički ispita na košer. Na kraju smo se zasladili sa Matildinim latkesima.

Pogledajte i video na našem YouTube kanalu. Snimila naša članica gospođa Dragana Đerić.

3.11.2017 - Vatrogasci na Maharu

Foto galerija klikom na sliku

Bez formalnog otvaranja prikazana je učesnicima petog svetskog okupljanja Jevreja poznatog kao MAHAR izložba o formiranju dobrovoljnog vatrogasnog društva u Zemunu. Priča je to o Jevrejima iz Zemuna koji su davne 1870. godine učestvovali u inicijativi za stvaranje lokalne vatrogasne organizacije danas poznate kao Dobrovoljno vatrogasno društvo Matica. U nekih sat vremena predviđenih za otvaranje izložbe dvadesetak članova Jevrejske opštine Zemun dočekivali su goste i sa njima obilazili izložbu. Mnogi od posetilaca su sa interesovanjem odgledali kratki film koji smo posvetili našem članu Jakovu Čelebiju koji je ceo svoj život posvetio dobrovoljnom vatrogastvu. Film se može videti na našem youtube kanalu.
Od posetilaca koji su nam ukazali čast da pogledaju izložbu istakli bi ambasadora Izraela u Makedoniji Dana Orijana, inače i direktora odelenja za Balkan pri Ministarstvu spoljnih poslova Izraela. Dr. Rajčel Šeli Levi –Drumer, sekretara (akademski poslovi) na Bar Ilan Univerzitetu u Jerusalimu. Sa predsednicom Jevrejske opštine Zrenjanin Ljiljanom Popov odgledali smo film i dogovorili postavku izložbe u Zrenjaninu za sledeću godinu. Mala delegacija Jevrejske zajednice sa Kosova na čelu sa Ganijem Demirijem takođe je bila naš gost. Porodica Paljić iz Novog Sada, veliki prijatelji Zemuna sa zanimanjem je obišla našu izložbu. Izložbu su posetili i bivši predsednik JO Subotice Tomika Halbror, Ružica Hauzer takođe iz Subotice, restaurator Ognjen Levi iz Sarajeva, Edita Jankov iz Novog Sada i mnogi drugi. Naravno ne možemo da izostavimo ni domaćine koje je predvodila potpredsednicu Jevrejske zajednice Crne Gore Jelena Đurović.
Tokom trodnevnog programa podeljeno je gostima preko 80 knjiga „Učešće Jevreja u razvoju dobrovoljnog vatrogastva u Zemuna“ autora Nenada Fogela.

Izveštaj o MAHAR 5 Konferenciji (izvor: Facebook Jelena Đurović, na engleskom) :: Trailer of the film Between Budva and Jerulasem

28.10.2017 - Veče sa Mladenom

Foto galerija klikom na sliku

Poznati novinar TV Pink Mladen Mijatović bio je domaćin brojnim gostima u Jevrejskoj opštini Zemun. Povod za druženje bilo je njegovo učlanjenje u Jevrejsku opštinu Zemun.
Na početku večeri Nenad Fogel je predstavio gostima novog člana. Potom je Mladen govorio o svom jevrejskom poreklu kao i o razlozima zbog kojih se odlučio da se učlani baš u Zemun u vreme kada je biti naš član svojevrstan vid hrabrosti. Pošto se Mladen već dugo godina bavi crnom hronikom nije mu bilo teško da putem istraživačkog novinarstva izvaga razloge za i protiv ove odluke. Razlozi „za“ bili su pre svega naša aktivnost, otvorenost, rezultati koje smo postigli u poslednjih dvadesetak godina ali i ažurnost našeg sajta. Na osnovu dobrodošlice koju su mu priredili članovi JOZa nema sumnje da je Mladen Mijatović dočekan otvorenog srca.
U pratnji Mladena bila je njegova životna saputnica Dea Đurđević. Ona se zahvalila što smo prihvatili Mladena za našeg člana i istakla da je on zbog toga veoma srećan. U nastavku večeri Mladen je odgovarao na brojna pitanja naših znatiželjnih gostiju.
U znak dobrodošlice Mladen je dobio „antologijsko“ izdanje knjige SVE O POKERU koju je Nenad Fogel objavio sa Draganom Pantelićem davne 1987. godine. Ovaj poklon nije najava da ćemo i mi slično kao Indijanci u Americi da otvorimo kazino, na primer u sinagogi. Mi i dalje ostajemo pri odluci da će sinagoga biti Versko kulturni centar Teodor Hercl! Ipak ove večeri je kao poklon gostima od Mladena stiglo „košer“ posluženje iz sinagoge kodnog imena SAČ.

24.9.2017 - Roš hašana 5778.

Foto galerija klikom na sliku

Uz šofar, jabuke i med članovi Jevrejske opštine Zemun obeležili su 5778. godinu od postanka sveta!
Nije tako čest slučaj da u našu zajednicu primamo nove članove. Zato je ova proslava bila još „slađa“ jer smo uoči nove godine u članstvo primili našeg brata Mladena Mijatovića.
Još jedan rado viđen (redovni) gost je zasladio proslavu. To je naravno Aron Albahari, koga je kako reče Saša Nećak nesmotreno iz Sarajeva pustio u Beograd Jakica Finci. Saša Nećak je nadahnuto govorio o značenju Roš hašane ali je dotakao i ozbiljnije teme poput budućnosti jevrejske zajednice u Zemunu. Poseban akcenat je stavljen na značenje Jom kipura. Predsednik JOZa Nenad Fogel prisutnima je ispričao anegdotu o svom dedi Eugenu koji je za Jom kipur obavezno izbegavao da se sretne sa jednim rođakom da ne bi morao da prihvati ruku pomirenja. Ove 5778. Nenad će slediti dedin put i dobro se truditi da se ne sretne sa članovima Izvršnog odbora Saveza. Za dobro raspoloženje se i ovog puta pobrinuo Nikola Salačanin.

9-10. 9. 2017 - Sledeći Korak, Konferencija ženskih jevrejskih sekcija regiona

Foto galerija prvog dana klikom na sliku

Jevrejska opština Zemun bila je domaćin dvodnevne međunarodne konferencije ženskih sekcija  jevrejskih zajednica iz Srbije i regiona. Učesnice konferencije iz Srbije bile su ženske sekcije iz Beograda, Zrenjanina, Pančeva, Sombora, Kikinde i Subotice. Novi Sad, Niš i Priština nisu prisustvovali skupu. Epitet „međunarodnog skupa“ dale su predstavnice zajednica iz Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Hrvatsku zajednicu su predstavljale članice ženske sekcije Židovske općine Osijek a Bosne i Hercegovine članice iz Sarajeva. Ovaj izuzetno važan skup je podržao JDC.
Vredne aktivistkinje ženske sekcije Jevrejske opštine Zemun dočekale su gošće u našoj Opštini uz bogato posluženje koje su same spremile.
Posle zasluženog osveženja posle puta, neke su i dan ranije stigle u Zemun (iz Skopja i Sarajeva), gošće su pozdravili predsednica Ženske sekcije Erna Kovačević i predsednik JOZa Nenad Fogel. Konferencija simboličnog naziva „Sledeći korak“ pored zanimljivog programa istakla je kao glavnu temu problem „četvrte generacije“.
Skup je započeo filmskom projekcijom predavanja Danijele Danon održanom u Zemunu 2009. godine pod nazivom „Žena u ortodosknom judaizmu“.
Nakon predavanja gošće su imale priliku da vide film snimljen u produkciji JOZa posvećen Jakovu Žaku Čelebiju jedinom preživelom Jevreju vatrogascu Dobrovoljno vatrogasnog društva „Matica“ iz Zemuna.
Popodnevni program započeo je obilaskom naše izložbe „Učešće Jevreja u razvoju dobrovoljnog vatrogastva u Zemunu“ postavljene u Ateljeu i galeriji Čubrilo, smeštenom u Milenijumskoj kuli na Gardošu. Izložba je postavljena povodom obeležavanja Evropskog dana jevrejske culture. 
Šetnjom čuvenim Zemunskim kejom i Dubrovačkom ulicom, koju su nekada nazivali i Judengasse, jer su u njoj skoro svi žitelji bili Jevreji, gošće su stigle ponovo do naše Opštine. Predsednica Ženske sekcije JOZa Erna Kovačević otvorila je diskusiju temi o „četvrte generacije“. U živoj raspravi oko mogućih rešenja problema svoja viđenja su iznele sve učesnice konferencije. Jedinstven zaključak je da rešenje leži u angažovanju porodice (majke) koja bi morala da omogući deci četvrte generacije, uz asistenciju jevrejskih zajednica, aktivniji pristup jevrejskoj veri i tradiciji. Učesnice konferencije su bile složne u oceni da su nam diskusije oko ovog problema neophodne za sigurnu i održivu  budućnost jevrejske dijaspore koja živi na prostoru bivše Jugoslavije. Jedinstveni pogledi na ovaj problem će biti sadržani u zajedničkom saopštenju koje biti objavljeno na sajtu Jevrejske opštine Zemun.
Nakon završetka diskusije sve učesnice su dobile prigodne poklone koje izradila naša članica Matilda.
Dan bogat događanjima završen je svečanom večerom u Sinagogi, koja još godinu dana služi građanima Zemuna kao restoran domaće kuhinje. Od 2018. godine Jevrejska opština Zemun otvara u prostoru Sinagoge „Verski i kulturni centar Teodor Hercl“.

Foto galerija drugog dana klikom na sliku

Drugi dan konferencije započeo je dočekom posebnih gostiju u Jevrejskoj opštini Zemun. Zamenica ambasadorke Izraela u Srbiji Dženi Sedov i predstavnik Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Gavrilo Grban pridružili su se učesnicama u obilasku Jevrejskog groblja. Autor posebnog izdanja o Jevrejskom groblju, koje je dostupno i na sajtu www.joz.rs , Nenad Fogel podelio je sa gostima osnovne informacije o groblju i posebno se osvrnuo na činjenicu da su na našem groblju sahranjeni deda i baba Teodora Hercla. Polaganjem venca ispred spomenika stradalim članovima Jevrejske opštine Zemun tokom Holokausta još jednom smo se setili naših najmilijh koji su ubijeni u logorima Jasenovac i Stara Gradiška. Venac su položile Erna Kovačević, predsednica ženske sekcije JOZ i Mira Panić predsednica Ženskih sekcija Saveza JO Srbije. Jevrejsko groblje je tokom Drugog svetskog rata služilo i za masovna sahranjivanja ubijanih zatočenika logora Staro sajmište. Aleksandar Nećak je prisutnima govorio o istorijatu Jevrejskog logora na Starom sajmištu, poznatom i kao Judenlager Semlin. Ukazao je na tužnu činjenicu da na mestu nekadašnjeg logora možete da opravite ili operete automobil, ručate u restoranu ali ne i da saznate da je su odatle svakodnevno odvođene grupe zatočenika u specijalnom kamionu zvanom dušegupka. Preko 6400 Jevreja sa teritorije okupirane Srbije i Banata, uglavnom žena, dece i staraca ugušeno je tokom vožnje do Jajinaca, gde su bacani u već pripremljene jame. Ni posle 75 godina od zatvaranja logora nema na tom mestu nikakvih obeležja da je tu postojao logor specijalno otvoren za istrebljenje Jevreja.
Na malom prostoru groblja sahranjeno je preko 6500 stradalih antifašista koji su od zatvaranja Jevrejskog logora Sajmišta bili smešteni na istom mestu pod novim nazivom „Prihvatni logor Zemun“. Spomenik je podignut 4. jula 1957 godine na inicijativu Saveza boraca NORa Zemun. U znak poštovanja prema ovim žrtvama venac je ispred spomenika položila zamenica ambasadorke Izraela u Beogradu Dženi Sedov i Gavrilo Grban. Gostima je posle obilaska groblja priređena postavka desetak najznačajnijih izdanja Jevrejske opštine. Svako je prema svojoj želji dobio na poklon naša izdanja posvećena stradanju Jevreja iz Zemuna ali i sa prostora bivše Jugoslavije. Posebno interesovanje bilo je za knjigu Pravednici među narodima - Srbija koju smo posvetili dobrim ljudima koji su tokom Holokausta spasavali Jevreje na teritoriji Srbije i za taj svoj humani gest su nagrađeni Medaljom pravednika države Izrael. Kolona automobila sa gostima se zatim uputila ka Zemunskom keju gde nas je čekala završna svečanost konferencije - krstarenje Dunavom pored Zemuna. Gostima se posle isplovljavanja obratila zamenica ambasadorke Dženi Sedov koja je govorila u ulozi žene u savremenom izraelskom društvu. Sama činjenica da ambasadu Izraela u Beogradu vode dve žene predstavlja najbolji dokaz koliko je država Izrael posvećena rodnoj ravnopravnosti. O ulozi žena u svetlu istorijskih događaja opisanih u Tori govorio je Gavrilo Grban. Gosti su se zatim okupili na gornjoj palubi broda Sirena gde su uživali u muzičkom programu umetnika Nikole Salaćanina, naravno iz Zemuna.

Zahvalnica JO Zrenjanin

Završni deo krstarenja bio je rezervisan za Kenana Mandru koji je okupljenima govorio o košer ishrani. Činjenica da je on musliman samo pokazuje vekovnu toleranciju koju su Zemunci uvek negovali u svom gradu. Doktor nauka, nutricionista, poznat je po propagiranju neinvazione liposukcije. Kao svojevrsni poklon ženskom delu Jevrejske opštine Zemun obećao je specijalni pregled i besplatnu terapiju u njegovoj klinici.
Posle dvosatnog krstarenja ponovo smo se okupili u našoj Opštini gde su sve učesnice govorile o svojim utiscima i dometima ovog susreta. Domaćinima je po malo bilo neprijatno koliko su dobili pohvala, kako za sam program tako i za smeštaj i celu organizaciju. Umesto našeg tradicionalnog pozdrava „Sledeće godine u Jerusalimu“ pozdravili smo se u želji da sve jevrejske zajednice organizuju slična druženja. Prvo na vidiku je tradicionalni skup Mahar koji organizuje Jevrejska zajednica Crne Gore u Budvi. Zato smo i susret završili rečima „Doviđenja do Budve u novembru“.

3.9.2017 - EDJK obeležen otvaranjem izložbe o Jevrejima vatrogascima „Matice“

Foto galerija klikom na sliku

Od 2004. godine, prve nedelje u septembru, širom Evrope obeležava se Evropski dan jevrejske kulture. Jevrejska opština Zemun redovno učestvuje u ovoj značajnoj manifestaciji sa svojim projektima. Ove godine smo u Ateljeu i galeriji Čubrilo, smeštenom u Milenijumskoj kuli na Gardošu, postavili izložbu „Učešće Jevreja u razvoju dobrovoljnog vatrogastva u Zemunu“.
Postavka naše izložbe je prva u nizu manifestacija posvećenih obeležavanju predstojeće 150e godišnjice od osnivanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Zemunu. Zahvaljujući pozivu Đorđa Aćimovića dugogodišnjeg a danas i najstarijeg člana Matice nama je „dato“ u zadatak da prvi počnemo sa obeležavanjem ove značajne godišnjice. Imajući u vidu da su osmorica od dvadesetak potpisnika Protokola o osnivanju Društva 1870. godine bili Jevreji rekonstrukcija tih događaja bila je veliki izazov za našu malu zajednicu. Tokom dve godine prikupili smo preko 90 fotografija, veliki broj dokumenata i faksimila vezanih za delovanje Jevreja iz Zemuna u razvoju vatrogasne službe. Najveći broj dokumenata smo dobili od „Matice“, Jevrejskog istorijskog muzeja i iz arhive Jevrejske opštine Zemun. Izložbu smo posvetili Jakovu Žaku Čelebiju jedinom vatrogascu Jevreju koji je preživeo Holokaust. Zahvaljujući njegovoj zaostavštini koju je sačuvao Đorđe Aćimović uspeli smo da rekonstruišemo i sa dokumentima i fotografijama osvetlimo njegov život za koji se slobodno može reći da je bio posvećen dobrovoljnom vatrogastvu. Za potrebe izložbe smo o Jakovu Čelebiju pripremili kratki film u kome se kao narator, svojim prepoznatljivim glasom, pojavljuje Goran Sultanović, naš poznati dramski umetnik.
U okviru svečanosti otvaranja izložbe Borka Čubrilo, direktorka Ateljea i galerije Čubrilo, pozdravila je sve prisutne i najavila kratki muzički program u kome su učestvovali učenici Muzičke škole Kosta Manojlović iz Zemuna Andrija Sekulić, flauta i Igor Filipović harmonika.
Gostima su se zatim obratili autor izložbe Nenad Fogel, ing. Josef Žamboki iz Izraela i Đorđe Aćimović. Privilegija da svečano otvori izložbu pripala je predsedniku Gradske opštine Zemun Dejanu Matiću. U svom obraćanju predsednik Matić je podsetio sve prisutne da je Zemun oduvek bio multinacionalna i multikonfesionalna sredina i da Opština Zemun snažno podržava sve aktivnosti koje godinama unazad održava Jevrejska opština Zemun.
Kao specijalni gosti na otvaranju izložbe bili su prisutni predsednik „Matice“ Radosav Nikolić, predsednik Vatrogasnog saveza Beograda Zoran V. Jovanović, grupa podmlatka Matice i najstariji član „Matice“ Đorđe Aćimović. Ispred Ministarstva Kulture Republike Srbije otvaranju je prisustvovala Aleksandra Đorđević savetnik-koordinator za unapređenje kulturnog stvaralaštva i kulturnog izraza nacionalnih manjina i razvoj kulturne raznolikosti.
Nikola Salaćanin iz Zemuna je na kraju otvaranja otpevao tri jevrejske pesme.

Prateća knjiga izložbe :: Naš film o Jakovu-Žaku Čelebiju :: Prilog TV Pink uoči otvaranja :: Snimci sa otvaranja TV Studio B :: U vestima TV Studio B

30.7.2017 - Komemoracija stradalim Jevrejima iz Zemuna

Foto galerija klikom na sliku

Prošlo je 75. godina od deportacije Jevreja iz Zemuna u najsuroviji logor smrti u Evropi, Jasenovac i Staru Gradišku. Ispred spomenika podignutom u znak sećanja na naše članove i ove godine smo se okupili da se setimo imena naših najmilijih.
Egon Lion, gost iz Izraela, izgovorio je kadiš za žrtve.
Predsednik Jevrejske opštine Zemun Nenad Fogel pozdravio je sve prisutne i  naglasio da je 2017. godina jedna od najtežih godina od završetka Drugog svetskog rata. Tome ide u prilog činjenica da je Savez izglasao isključenje Jevrejske opštine Zemun iz rada svih organa Saveza. U godini u kojoj je Republika Srbija počela da daje iz budžeta značajna sredstva za rad jevrejskih opština daje dodatnu energiju našoj složnoj zajednici. Ni činjenica da je voljom predsednika Saveza uskraćen deo koji pripada našoj Opštini neće omesti naše brojne aktivnosti.
Ispred spomenika na kojima je ispisano 575 imena stradalih članova obećali smo da ćemo i pored svih izazova koji su pred nama još više i predanije raditi na očuvanju naše vere i tradicije. Potom je član Jevrejske opštine Zemun Aleksandar Nećak položio venac ispred spomenika.
Na kraju komemoracije član Izvršnog odbora naše Opštine Vladimir Mijatović pročitao je imena svih stradalih.

26.4.2017 - Sećanje na deportaciju Jevreja iz Sente

Foto galerija klikom na sliku

U okviru obeležavanja 73. godišnjice deportacije Jevreja iz Sente u logor Aušvic, Jevrejska opština Zemun je u galeriji Thurzó Lajos Gradskog muzeja Sente postavila izložbu „Nestali u Holokaustu Zemun“.
O povodu za postavku izložbe posetiocima je govorio direktor Gradskog muzeja istoričar Atila Pejin. On je istakao velik značaj negovanja kulture sećanja na sve stradale tokom Drugog svetskog rata. Na sudbinu Jevreja iz Srbije posetioce su podsetili Aleksandar Nećak i autor izložbe Nenad Fogel.
Jevreji iz Srbije su tokom Drugog svetskog rata bili izloženi stalnom progonu. U nekim delovima današnje Srbije uništenje, odnosno ubijanje Jevreja, sprovedeno je veoma brzo. Tako su svi Jevreji sa područja Srbije pod upravom Nedićeve kvislinške vlade bili ubijeni već u maju 1942. godine u logoru „Judenlager Semlin“ koji je vodila nemačka okupaciona vlast. Takva efikasnost poslužila je Vladi Milana Nedića da se zahvali vlastima u Berlinu što je Srbija „Judenfrei“ – čista od Jevreja. Nažalost, Srbija je bila druga zemlja u Evropi koja je „rešila“ jevrejsko pitanje. Zemun je bio pod upravom tzv. NDH. Sudbina zemunskih Jevreja bila je zapečaćena u julu 1942. kada su svi deportovani u logore Jasenovac i Stara Gradiška. Senta, koja je bila pod upravom mađarske okupacione vlasti, „jevrejsko pitanje“ je rešila 1944. godine.
Od velike jevrejske zajednice Sente preživelo je tek nekih 200 članova. Formiranje države Izrael 1948. godine bio je ostvarenje sna za preostale Jevreje iz Evrope. Od 1948. Jevreji su počeli masovno da naseljavaju zemlju svojih pradedova. Poput mnogih i Jevreji iz Senta su našli svoj mir u novostvorenoj državi Izrael. Danas u Senti ne živi ni jedan Jevrejin. Na njihovo viševekovno prisustvo podseća zgrada „Sefardske sinagoge“ i staro jevrejsko groblje.

23.4.2017 - Održana izborna skupština JO Zemun

Foto galerija klikom na sliku

Redovna ujedno i izborna skupština Jevrejske opštine Zemun održana je u nedelju 23. aprila 2017. godine.
Pre početka rada Skupština je minutom ćutanja odala dužnu počast svim umrlim članovima jevrejske zajednice u Srbiji. Predsednik Nadzornog odbora Jevrejske opštine Beograd Doc. Dr Dejan Popov je u kratkom govoru pozdravio prisutne članove JO Zemun i poželeo uspešan rad Skupštine.
U prisustvu brojnih članova Skupština je donela niz značajnih odluka vezanih za budući rad Jevrejske opštine Zemun. Jedna od najvažnijih je odluka da se formira Versko intrekulturni centar „Herz-l“ Jevrejske opštine Zemun. Skupština je imenovala članove inicijativnog odbora koji imaju zadatak da pripreme sva potrebna dokumenta za registraciju našeg budućeg centra. U inicijativni odbor su izabrani Nenad Fogel, Vladimir Mijatović i Aleksandar Nećak. Poseban akcenat je stavljen na unapređenju verskih potreba naših članova koje ćemo ostvarivati kroz tesnu saradnju sa rabinom koji je zaposlen u našem Savezu i koji svoju službu obavlja za sve jevrejske opštine u Srbiji. Značajna odluka je i formiranje posebnog socijalnog fonda iz koga ćemo rešavati najhitnije potrebe naših članova. To se prvenstveno odnosi na rešavanje socijalnih problema naših članova koji ne spadaju u kategoriju „preživelih Holokausta“. Generacija koja danas ima preko 60 godina nema nikakvu podršku Saveza i međunarodnih jevrejskih organizacija i zato je Jevrejska opština Zemun rešena da iz svojih sredstava rešava njihove probleme.
Skupština je tajnim glasanjem izabrala sve organe Jevrejske opštine Zemun koji će u narednom četvorogodišnjem periodu rukovoditi radom naše Opštine. U tom smislu su date jasne smernice rukovodstvu kako da zastupaju interese Jevrejske opštine Zemun u organima Saveza jevrejskih opština Srbije uz redovnu saradnju sa organima vlade Republike Srbije zaduženim za nadzor nad trošenjem sredstava koja dobijamo po Zakonu o otklanjanju posledica Holokausta u Srbiji.

22.4.2017 - Društvo Rom „Romana hakaja – Romska prava“ iz Zemuna

Nenad Fogel, Severdžan Alijević i Aleksandar Nećak Aktuivisti Društva Rom i
gosti na proslavi

Na poziv Severđana Alijevića predsednika Društva Rom „Romana hakaja – Romska prava“ Aleksandar Nećak i Nenad Fogel iz Jevrejske opštine Zemun prisustvovali su obeležavanju Svetskog Dana Roma u romskom naselju „Grmeč“ u Zemunu. Iako naselje ima epitet „divljeg naselja“, ono se bitno razlikuje od tzv. „Karton naselja“. Naime, sve su to kuće građene od tvrdog materijala. Kako nas je obavestio predsednik Društva Rom, lokalna zajednica je izašla u susret stanovnicima naselja, kojih ima više od 1000, legalizovala sve objekte i obezbedila uredno snabdevanje električnom strujom. Takođe je uvedena i ulična rasveta. Dok se ne reši pitanje vlasničkih prava na zemljištu nije moguće trajno asfaltirati ulice. Stanovnici naselja uvereni su da neće dugo čekati na taj dan.
Društvo Rom „Romana hakaja – Romska prava“ je aktivni učesnik projekta „Neću suživot – hoću zajednički život“ koji od jeseni pokreće Jevrejska opština Zemun. Severdžan Alijević će pored dr Žarka Koraća, Filipa Davida, Aleksandra Nećaka i Nenada Fogela držati predavanja na temu tolerancije i stvaranja uslova za zajednički život manjina sa većinom u nekoliko osnovnih i srednjih škola u Zemunu.

Foto galerija klikom na sliku

11.4.2017 - Drugi seder Pesaha

Jevrejska opština Zemun je uz tradicionalno posluženje obeležila drugi seder velikog praznika Pesaha, Pashe ili Pasovera, već kako se u kojim krajevima ovaj praznik imenuje. Goste je pozdravio predsednik Jevrejske opštine Zemun Nenad Fogel i uz prigodnu priču o prazniku pozvao sve da učine još više na očuvanju naše tradicije i vere. U to ime svi su ispili „dovoljan“ broj čaša crvenog vina.

Nadamo se da ćemo naredne praznike obeležavati u našoj sinagogi uz službu našeg vrednog rabina.

11.3.2017 - Proslava Purima u našoj Sinagogi

Foto galerija klikom na sliku

Po prvi put od završetka Drugog svetskog rata članovi Jevrejske opštine Zemun okupili su se u svojoj Sinagogi da proslave najradosniji jevrejski praznik Purim.
„Domaćin“ proslave bio je restoran „Sač“, zakupci Sinagoge, koja je prošle godine vraćena starim vlasnicima, Jevrejskoj opštini Zemun. Bez obzira što će za dve godine morati da napuste Sinagogu bili su više nego predusretljivi u želji da se dobro osećamo. Mi smo im uzvratili dobrim raspoloženjem. Svemu je doprineo i orkestar koji nam je zasvirao naše najpoznatije kolo, Hava nagilu. Malo je bilo tesno da zaplešemo, ali smo se dogovorili da ćemo sledeći put „napraviti“ mesta i za igru.
Pored prisustva nešto manje od polovine naših članova vredno je istaći da nam je jedini gost sa strane bio Aron iz Saveza. Ostali članovi jevrejske zajednice iz Srbije su maksimalno uključeni u kampanju za izbor predsednika Saveza pa nisu imali vremena da nas posete.

Chag sameach!

Foto galerija klikom na sliku

11.2.2017 - Proslava Tubišvata u JO Zemun

Jevrejsku Novu godinu drveća i plodova proslavili smo u našoj opštini započevši tradicionalnim posluženjem plodova južnih voća.
Uz muziciranje Nikole Salaćanina uživali smo u druženju i toploj atmosferi ove vetrovite ledene noći.
Na žalost, ove godine predsednik naše opštine nije bio sa nama da nam priča više o ovom jevrejskom prazniku, a zbog posete porodici na onoj letnjoj hemisferi globusa. Uspešno ga je zamenila naša Ria koja je za ovu priliku obezbedila ketering u duhu praznika: pet vrsta izuzetno ukusnih salata i slatkiša.

Natrag na vrh stranice