ZNAČAJNI JUBILEJ
Pre 270 godina, 1739. godine, osnovana je Jevrejska opština u Zemunu. Istorijat ove opštine je veoma buran. Članstvo od petnaestak porodica dostiglo je 1200 duša, koliko je zabeleženo na kraju Prvog svetskog rata. Prilikom stvaranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, oko polovine članstva se preselilo u Zagreb, Beč i druge gradove. Između dva svetska rata broj članstva se kretao na oko 600 duša. To je i stanje kada je počela okupacija Jugoslavije. Za vreme okupacije, u Holokaustu je 574. članova izgubilo život. Sada opština ima 116. članova, ali to nisu sve preživeli i njihovi potomci. Ima tu dosta doseljenih Jevreja iz drugih krajeva Jugoslavije.
Godine 1939. održana je izložba ''Smotra Jevrejskog života u Zemunu kroz fotografiju za poslednjih 50 godina''. Organizatori, međutim, nisu znali da je te godine bila jubilarna 200 godišnjica od osnivanja Jevrejske opštine u Zemunu.
Ova 270-godišnjica od stvaranja Jevrejske opštine u Zemunu zaslužuje da se pomene, jer je ova Opština ostvarila zavidnu aktivnost i zauzima dostojno mesto u Savezu jevrejskih opština Srbije.