13-15 jun 2006. - Drugi JDC regionalni seminar o imovini
(nastavak)

O ciljevima seminara i njegovim nastojanjima govorio je ispred organizatora seminara JDC g. Jehijel Bar-Haim. JDC je pripremio bogat program za sve učesnike. Ugledni predavači, istaknuti gosti i vredni učesnici doprineli su uspešnom radu seminara. O situaciji u regionu je govorio g. Herbert Blok, o ulozi međunarodnih jevrejskih organizacija skupu je govorio g. Majkl Šnajder iz Svetske Jevrejske Organizacije za Restituciju, o Češkom modelu je govorio inženjer Zdenek Novak. Učesnicima se obratio i američki ambasador Majkl Polt govoreći o američkoj politici restitucije imovine. Uvaženi ekspert iz Jerusalima, arhitekta Ivica Čerešnješ imao je dva veoma zapažena izlaganja: Istorijska pozadina i prekogranična pitanja i Zaštita jevrejske imovine. Kroz izveštaje koji su podneli Sonja Elazar iz Bosne i Hercegovine, Darko Fišer iz Hrvatske, Viktor Mizrahi iz Makedonije, Dr Hana Starman iz Slovenije i Branka Pavlović iz Srbije, učesnici seminara su se na najbolji način upoznali sa pojedinačnim situacijama u različitim sredinama.
Odnos vlasti prema izuzetno važnom pitanju vraćanja oduzete komunalne imovine jevrejskih organizacija je bio centralna tema diskusije koja je potom usledila.
Učesnike seminara je u ime Ministarstva vera Republike Srbije pozdravio savetnik ministra vera g. Dragan Novaković. Njegov komentar o upravo donetom Zakonu o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama bio je dobra osnova za sagledavanje situacije povrata jevrejske imovine u Srbiji. Ari Buhajster je učesnicima seminara govorio o naporima koje CLAIMS čini da se povrati jevrejska imovina širom sveta. U okviru nastojanja JDC da se pomogne razvoju jevrejskih zajednica širom Evrope, Herbert Blok i Eitan Horvat su učesnicima seminara predstavili napore koji se čine u tom pravcu putem SELF programa.
Seminar je završen sa konstatacijom da su ovakvi susreti od izuzetne važnosti za jevrejske zajednice regiona u njihovim nastojanjima da povrate oduzetu imovinu i sticanju neophodnih znanja o načinima budućeg upravljanja i razvoja.

ANEX: