REAGOVANJA NA MARŠ NEONACISTA U NOVOM SADU

Pismo koje je predsednik Aleksandar Nećak u ime Saveza JO Srbije poslao Vojislavu Koštunici, Borisu Tadiću i Oliveru Duliću, kao i N.A. Beti i Tanjugu u vezi marša neonacista.

Poštovani gospodine predsedniče,

Sa nevericom smo primili vest da će u Novom Sadu biti održan marš neonacista Srbije. Savez jevrejskih opština Srbije energično se protivi održavanju skupa neonacističkih grupa u Novom Sadu i njihovom javnom nastupu najavljenom za 7. oktobar, 2007. godine, u centru tog multinacionalnog i multikonfesionalnog grada, čiji su mnogi stanovnici u ne tako davnoj prošlosti bili žrtve ideja i ideologija koje te grupe propagiraju.

S obzirom na to da ove grupe šire nacionalnu, versku i rasnu mržnju, što je kažnjivo po zakonu Republike Srbije, neshvatljivo je kako su mogle dobiti dozvolu za održavanje tog skupa.U ime žrtava nacističke ideologije, u ime nas preživelih koji smo preuzeli obavezu da ne dozvolimo da se nacističke strahote više ikada ponove, kao i za dobrobit budućih generacija, izražavamo najenergičniji protest i molimo Vas da svojim autoritetom i ličnim angažovanjem sprečite održavanje ove, po našem mišljenju sramne i uvredljive demonstracije.

Savez jevrejskih opština Srbije traži da se dozvola za održavanje ovog skupa povuče i da se skup zabrani.

S iskrenim uvažavanjem,
Predsednik, Aleksandar Nećak (17.0.2007)

Pismo "Dnevniku" povodom predstojećeg marša neonacista

Poštovana redakcijo,
Prvi put u posleratnoj istoriji Srbije kroz jedan njen grad promarširaće - ni manje ni vise - srpski neonacisti!  Novi Sad nije uzalud odabran.  Fašisti su mogli da prodefiluju kroz bilo koji grad, posebno tamo gde je sastav stanovništva nacionalno homogeniji.
Osim sto im je cilj da unesu nemir i strah, fašisti se očigledno trude
da pomute predstojeću komemoraciju zločina zvanog "racija", i to baš sada kada se svest i bolna sećanja o stradalim Novosađanima sve jače budi i ispravlja mnoge nepravde učinjene žrtvama tokom i posle Drugog svetskog rata.
Najgore od svega bilo bi da redakcija ''Dnevnika'' učini ono sto je tako svojstveno nama u Vojvodini - da ćuti kako se navodno nekome ne bi zamerila!  Fašizam je neman koji zahteva da joj se odupremo!  Zbog te nemani je Vas prvi broj, tada naslovljen kao "Slobodna Vojvodina", štampan u ilegali.  Kao naslednici antifašističke tradicije dužnost Vam nalaze da se kao ugledno glasilo oglasite ne samo 7. oktobra 2007, nego i posle njega!  Iskoristite blizinu predstojeće komemoracije "racije" da ukažete građanima na narastajuću opasnost od plime nacizma i gaženja secanja na masakrirane građane Novog Sada koji su zverski pobijeni od fašista 1942.  Podsetite na kulturološki genocid, ekonomsko ugnjetavanje, pljačku i streljanja kojima su izloženi naši sunarodnici za vreme četvorogodišnje vladavine okupatorskog, fašističkog Hortijevog režima! Dovoljna je sramota koju ćemo poneti time sto ce Novi Sad biti prvi grad u srpskoj istoriji u kojem je održan marš neonacista.  Sramota ce biti još veća ako "Dnevnik" energično ne reaguje i ne objasni prirodu nacizma, ideologije koja je odnela hiljade života građana Novog Sada i uništila mnoge druge živote u ovoj zemlji.  Pred senima žrtava "racije" i drugih pogroma maltene je sveta dužnost Vase kuce da ne dočeka marš neonacista mlako, nego kao institucija dostojna antifašističke tradicije!

Aleksandar Veljić, Zrenjanin

Neonacisti u Novom Sadu

Najavljeni marš neonacista u Novom Sadu, izgleda, više je uzbudio ljude u dijaspori nego građane Srbije, Vojvodine, odnosno Novog Sada. Pre desetak godina sam napustio Srbiju i preselio se u Izrael. Danas je lako reći da sam tačno znao sled događaja, koji će po ko zna koji put satanizovati Srbiju. Da li će se popraviti imidž Srbije ako dozvoli marš neonacista, o tome najviši zvaničnici Srbije ne razmišljaju. U stvari, oni kojima odgovara da se i na takav način propagiraju načela uskogrudog nacionalizma su zadovoljni. Ako se demokratske snage javno suprotstave ovakvim manifestacijama, nacionalisti će se oglasiti napadom da je u pitanju diktatura, ugrožavanje sloboda i svim lažima što je već isprobano u vreme vladavine Miloševićevog režima. Drugim rečima, sve je u funkciji dnevne politike i prikupljanja političkih poena. Jedino rešenje, koje vlasti u Srbiji nisu spremne da ponude građanima Srbije, jeste jasan zakonski okvir, uz najoštrije sankcije, koji bi zabranio ugrožavanje prava drugih nacionalnosti, bez obzira na koji način se ono manifestovalo. Drugo, obavezno, jeste preventivno delovanje, koje pored izričitih zabrana mora jasno da edukuje narod  o suštini problema.  

Aleksandar Saša Veljić, iz Vojvodine, jedan je od onih koji se ne mire sa manifestacijama neonacista na ulicama male Atine. Javno je pozvao sve antifašiste da se kontra okupljanjem suprotstave najavljenom fašističkom skupu. Svaka čast Saši, ali ta činjenica nam govori mnogo više. Pored legalnih organa vlasti, koji bi trebalo da zaštite građane, bez obzira na veru i naciju, narod se upućuje na samoorganizovanje, da ne kažem na samoodbranu. Možda je i to rešenje, ali bi zvanične vlasti trebalo pod hitno da razmisle do čega bi doveo takav razvoj događaja i da sprovode vlast onako kako im je dato pravo i obaveza po važećim zakonskim  propisima.

Ben Shahar, Izrael

Reagovanje predsednika Judovne skupnosti Slovenije.

Dragi prijatelji!
Demokracija nije "svaštalište", gde može svako da radi šta hoće. I u demokraciji poznajemo pravila.
Javno izražavanje određenog društvenog nezadovoljstva je pod određenim uslovima dozvoljeno, ali je isto tako evropska demokracija jasno rekla nacizmu - NE!
Na austrijskoj televiziji je pre neki dan urednica bila izbačena sa posla samo zato, jer je lepo pisala o porodici u nacističko vreme. Marš neonacista? NO PASARAN.

Vaša vlada bi morala da zabrani taj marš. Na žalost nije!
Molim Vas prijatelji i rođaci, braćo po krvi, NE DOZVOLITE TU SRAMOTU!
Osuđujem vlast koja tako nešto dopušta! Upotrebite sva dopuštena sredstva i suprotstavite se tom ludilu. Ubeđen sam, da će razumni ljudi osuditi taj događaj. I ja sam sa vama!.

Šalom, Andrej Kožar Beck, predsednik Jevrejske zajednice u republici Sloveniji (18.9.07.)