IZVODI IZ IZVEŠTAJA O RADU JO ZEMUN OD 12.12.2004. DO 31.12.2005.

... Posle godinu dana priprema i dogovora, uspeli smo da postavimo 27. decembra 2004. godine vrednu izložbu o Teodoru Herclu u svečanoj sali zemunske gimnazije. Za potrebe izložbe smo štampali i vodič kroz izložbu koji smo preveli na srpski jezik i poseban tekst i dodatni pano koji smo postavili kao dodatak već postojećoj izložbi, a odnosi se na zemunsko poreklo porodice Hercl. Izožbu je otvorio Sava Jerković, direktor zemunske gimnazije, a između ostalih otvaranju su prisustvovali predsednik Saveza JOSCG Aca Singer, zemenik ambasadora Izraela u Beogradu Hadas Witenberg, zamenik gradonačelnika Zemuna Stojan Delić i drugi. Izložbu nam je poslao SOHNUT iz Budimpešte, a postavku je finansirala skupština grada Beograda. 

Godina koja je za nama je počela obećavajuće, proslavom Tubišvata. Na proslavi Tubišvata su bili prisutni brojni gosti iz Zemuna i dosta naših članova.

Sledeći praznik koji smo obeležili, Purim, prošao je u veseloj atmosferi i prijatnom druženju. Poverenik JDC za SCG, Robert Đerasi, nam je učino čast i posetio nas i pored velikih obaveza koje je imao na sam dan proslave.

Na proslavi Pesaha je gostovao Ljuba Mladenović i održao zapaženo predavanje o prazniku.

... Početkom septembra je održana veoma uspela Tribina o antisemitizmu, sa značajnim učesnicima: Aca Singer, predsednik Saveza, Filip David, član komisije za praćenje pojava antisemitizma Saveza, A. Mošić, Dr A. Kerenji i J. Fišer iz Novog Sada, N. Novkov iz Subotice, Milica Mihajlović direktorka Muzeja i drugi dragi gosti iz Zemuna i Beograda.

Oktobar je počeo u znaku proslave Roš Hašane. Izuzetno vesela i prijatna atmosfera uz prisustvo čak četiri aktuelna predsednika naših opština (Beograd, Pančevo, Kikinda i domaćin Zemun). Nije moglo na bolji način da se demonstrira naše zajedništvo.

Tokom oktobra smo održali veoma uspešno veče na temu jevrejski stvaraoci u američkom filmu. Gost i domaćin večeri je bio poznati srpski filmski kritičar Nenad Dukić.

U oktobru smo takođe imali veliku čast da prvi u svetu priredimo promociju nove knjige Davida Albaharija, "Pijavice". U prisustvu samog autora, g. Gojko Božović je ispred "Stubova kulture", izdavačke kuće koja zastupa Albaharija, govorio o novom romanu.

Novembar smo počeli sa izuzetno interesantnom promocijom CD ROM izdanja člana naše zajednice Zorana Koša.

Poštujući tradiciju organizovanja književnih večeri, organizovali smo po prvi put jedno poetsko veče. Gost nam je bio Vojislav Brković, čije pesme je predstavio Rale Damjanović uz pomoć Ivane Nenadović, glumice iz Beograda.

Decembar smo započeli sa promocijom knjige Darka Fišera iz Osijeka "Crtice iz dijaspore".

Godinu smo završili veličanstvenom proslavom Hanuke.

 

Rad socijalne komisije je u celini bio zadovoljavajući, uspešno je obavila raspodelu humanitarne pomoći a takođe se uključila i u pomoć postradalima u Banatu preko TV B92. Tokom prvih dana decembra je organizovala dodelu paketa našim članovima u okviru manifestacije "Micva dani".

... Vajarska sekcija je nesmanjenim tempom nastavila rad i u ovoj godini što je rezultiralo brojnim novim radovima, koji su izloženi u našim prostorijama ili pak bili poklonjeni našim dragim gostima i članovima.

... postavili smo u maju sajt naše opštine. Sajt je prošle godine bio veoma dobro posećen. ...Pokrenuli smo i široku akciju prikupljanja sredstava za održavanje sajta i za njegovu postavku na engleski jezik. Ministarstvo vera republike Srbije je podržalo našu inicijativu da budu generalni pokrovitelji našeg sajta, pa su nam na taj način odali veliko priznanje, kako za samu postavku, tako i za našu nameru da sajt bude most među ljudima različitih vera. Grad Beograd, Telekom Srbije i Novi Dom su nam takođe značajno pomogli u postavci sajta. Zahvaljujući tim donacijama tokom oktobra smo postavili sajt i na engleski jezik i sada je stvarno dostupan celom svetu.

... Aktivnost u izgradnji dobrih odnosa i sa novom vlašću je rezultirala dvema posetama predsednici opštine Zemun Gordani Pop Lazić i susretom sa direktorom Poslovnog prostora Dr Petrom Žebeljanom. Razgovori su bili otvoreni. Naročito ističemo dobru volju predsednice opštine Zemun da nam pomogne u dobijanju potrebnih sredstava za završetak Kapele, koje smo inače dobili od Grada Beograda. Rihard Eberle i Nenad Fogel su bili u poseti i zameniku predsednika opštine Stojanu Deliću, koji se zalaže da nam se naša Sinagoga vrati.