HEVRA KADIŠA (Pogrebno društvo)

Zemunsko Jevrejsko groblje datira iz vremena osnivanja opštine. Staro jevrejsko groblje nalazilo se na skučenom prostoru i posle više od pola veka,  10. oktobra 1802. godine, Jevrejska opština sa obraća Magistratu sa molbom u kojoj se traži proširenje postojećeg groblja. Opština moli da joj se dodeli zemljište pored katoličkog groblja. Očigledno je toj molbi udovoljeno, pošto se tu i danas nalazi zemunsko jevrejsko groblje.

Između 1770. i 1780. godine osnovana je u Jevrejskoj opštini Zemun Hevra Kadiša. Hevra kadiša (Pogrebno društvo) bila je jedna od važnih institucija, koja je dala veliki doprinos da se održi kontinuitet verskih obreda i običaja vezanih za sahrane Jevreja. Ovo pogrebno društvo je imalo više statuta zato što su se pravila prilagođavala promenama običaja sahranjivanja. Uvođenje obaveznog mrtvačkog kovčega bilo je uslovljeno državnim propisima u Austriji i kasnije u Austrougarskoj.

Iz Statuta usvojenog 1883. godine se vidi da se Hevra Kadiša naziva: "Izraelsko bratstvo za negu bolesnih i za sahrane u Zemunu". Takva delatnost se održala do 1941. godine.

U svim statutima Hevra Kadiše razlikovala su se prava članova od ne-članova. Tako su takse za nečlanove mogle biti do 50 puta veće nego za članove.

Hevra Kadiša je imala uvek samostalnost u delovanju. Naravno, Opštinska uprava je uvek zadržavala pravo nadzora, naročito u finansijskom poslovanju.

Ovo društvo je pored ostalog određivalo veličinu i grobno mesto, zatim je obavezno pregledalo natpise na spomenicima s pravom da ih cenzuriše, ako nisu u skladu s jevrejskom tradicijom.

Danas se Hevra Kadiša u svom delovanju bazira na odredbama Pravilnika o sahranjivanju, koji je donela skupština Jevrejske opštine Zemun, a koji je prilagođen važećim državnim propisima.

ČLANOVI KOMISIJE - AKTIVISTI
NENAD FOGEL,

radi od 1998 godine na održavanju groblja. Predsednik komisije. Volonter.

RIHARD EBERLE,

član društva od 2002 godine. Volonter

DRAGOSLAV BEHERANO,

član društva od 2006 godine. Volonter