JAVNI SPOMENICI

SPOMENIK ŽRTVAMA HOLOKAUSTA

Na blagoj uzvišici, sa koje se pruža pogled na celo groblje, dominira obelisk koji je jevrejska zajednica iz Zemuna postavila 1948. godine u znak sećanja na svoje najmilije. Deleći nesrećnu sudbinu Jevreja širom Evrope, stradalo je u vrtlogu Holokausta 574 članova Jevrejske opštine Zemun. Najviše naših sugrađana Jevreja, iz Zemuna i okolnih mesta, stradalo je u logorima Jasenovac i Stara Gradiška, nekolicina je ubijena u nemačkom logoru Aušvic, dok su neki ubijeni još na početku rata.


kliknite na sliku za interaktivni 3D pogled

Spomenik sa uklesanim imenima stradalnika, podseća i danas na veliku tragediju koja je zadesila Jevreje iz Zemuna.  Ratne, 1942. godine, 27. jula, oterani su Jevreji iz Zemuna put najstravičnijeg i najsurovijeg logora smrti u Evropi, u Jasenovac i Staru Gradišku. Ervin Rozenberg je jedini član Jevrejske opštine Zemun koji je preživeo strahote Jasenovca. Danas živi u Izraelu. Sudbine ostalih preživelih opisane su u knjizi koju je objavila Jevrejska opština Zemun 2007. godine pod naslovom ''Jevrejska zajednica u Zemunu 1739-1945.''.

Svake godine na dan kada su Jevreji Zemuna u stočnim vagonima oterani u logor smrti, okupljaju se članovi zajednice sa svojim prijateljima da odaju poštu tragično stradalim ljudima čiji je jedini greh bio što su se rodili kao pripadnici druge vere i nacije. Simboličnim čitanjem njihovih imena, odbijamo da prihvatimo surovu realnost da ih više nema među nama. Njihova imena su nam duboko urezana u sećanje i opominju da se ovakvi zločini nikada ne smeju zaboraviti.

SPOMENIK ŽRTAVAMA FAŠIZMA

Na mestu gde je bila najveća masovna grobnica stradalih u logoru Staro Sajmište (Judenlager), Savez boraca Zemuna podigao je spomenik (4. jul 1957.) koji je posvećen svim žrtvama fašizma. Prigodni govor prilikom otkrivanja održao je g. Steva Jelovac. Interesantno je da na spomeniku nema petokrake, inače simbol koji je obavezno stavljan na sva spomen obeležja žrtava Drugog svetskog rata.
(kliknite na sliku da je uvećate)