ULAZI I OBJEKTI

ULAZI
Jevrejskom groblju u Zemunu može se prići sa nekoliko različitih strana. Jevrejska zajednica koristi dva ulaza; iz Cara Dušana br. 32 i iz Sibinjanin Janka br. 5 koji je istovremeno ulaz u kapelu Jevrejskog groblja. Posetioci lokacije kao celine najčešće koriste glavnu kapiju koja se takodje nalazi u ulici Sibinjanin Janka, na broju 7, a koja je u stvari glavni ulaz za ceo kompleks Zemunskog groblja.
(kliknite na sliku da je uvećate)


Ulaz iz Cara Dušana 32

Ulaz iz Sibinjanin Janka 5 (kapela)

"Vrata smrti" kapele

KAPELA
Kapela, jedini objekat koji se danas koristi u verske svrhe u Jevrejskoj zajednici Zemun, doživela je tužnu sudbinu besparice u kojoj je bila Opština od kraja Drugog svetskog rata. Srušila se pod naletom godina i oluje koja je zahvatila Zemun jednog septembarskog dana 2003. godine. Suočeni sa teškim udarcem, pomoć smo potražili od gradske opštine Zemun i velikih srpskih preduzeća. Na našu sreću bilo je i ostalo dosta ljudi koji znaju da cene prave vrednosti, pa su nam u pomoć priskočili kada je bilo najpotrebnije. Zahvaljujući njihovim donacijama uspeli smo da tokom 2005. godine ponovo osposobimo kapelu za potrebe ispraćaja. Najmanje što je Jevrejska opština Zemun mogla da uradi bilo je da se na primeren način zahavli svima koji su nam tada pomogli. Tekst zahvalnosti naše zajednice dostupan je svima na sajtu www.joz.rs (ili www.joz.org.yu u prelaznom periodu).
(kliknite na sliku da je uvećate)


Urušen krov kapele, 2003.

Urušen krov kapele, 2003.

Renovirana kapela, 2004.

Kapela i pomoćni objekt, 2007.

Kapela i pomoćni objekt, 2007.

Renovirana kuća čuvara, 2004.

Jevrejska opština Zemun je posle nesreće u kojoj se srušio krov na kapeli na našem groblju i neočekivanim podrškama koje smo dobili kako od državnih institucija tako i od velikih preduzeća, odlučila da ustanovi zvaničnu dodelu zahvalnosti koju smo nazvali „Megila zahvalnosti“ ili u prevodu „Svitak zahvalnosti“.
Odlukom Izvršnog odbora JO Zemun prve Megile smo dodelili onima koji su se odazvali našim molbama za pomoć i to onim redom kojim su nam davali pomoć.
Od pojedinaca Megilu zahvalnosti je za sada dobio samo Prof Dr Milan Glišić, profesor Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, koji se sam ponudio da nam pomogne u našim naporima da i sa stručne strane posao oko opravke kapele obavimo na najbolji mogući način.
Prvi na spisku koji su dobili našu Megilu je opština Zemun pa dalje slede Telekom Srbije,Aerodrom Beograd,Pogrebno preduzeće Beograd,Dunav osiguranje,Ministarstvo vera republike Srbije i Grad Beograd. Odlukom Izvršnog odbora JO Zemun od 6.12.2006. predsedniku naše opštine Nenadu Fogelu 16. decembra dodeljena je Megila zahvalnosti za sve dosadašnje napore u obezbeđivanju sredstava za mnogobrojne projekte na dobrobit zajednice i posebno za sanaciju naše kapele na Jevrejskom groblju u Zemunu kao i za rekonstrukciju naše kuće u ulici Cara Dušana. Čestitamo na zasluženom priznanju.

Autori Megile zahvalnosti su Kobi Ohayon i Desanka Fogel, Tel Aviv, Israel.

KUĆA ČUVARA GROBLJA
Početkom dvadesetog veka veliki dobrotvor Gabriel Polgar kupio je omanju kuću sa malim dvorištem kao dom za čuvara Jevrejskog groblja u Zemunu. Srećna okolnost je bila da se kuća graničila sa grobljem i da je izlazila na jednu od glavnih ulica, ulicu Cara Franje Josifa., danas Cara Dušana. U to vreme solidno građena kuća, u koju nažalost niko nije ulagao posle Drugog svetskog rata, dugo je odolevala zubu vremena. Trošna, sklona padu, potpuno ruinirana, dočekala je 21. vek da u centru grada Zemuna ostane poslednja bez tekuće vode, kanalizacije i trofazne struje. Posle smrti poslednjeg čuvara groblja koji je tu stanovao, Nemca Geringera, polako se pretvarala u sklonište za beskućnike i narkomane. Kuća poznata kao ''jevrejska'',  postala je predmet stida naše zajednice. Suočeni sa besparicom, rukovodstvo tadašnje Jevrejske opštine Zemun bezuspešno je nudilo kuću tri godine  investitorima da je renoviraju i da zauzvrat dobiju pola kuće i deo dvorišta koji joj je pripadao. To je bila jedina mogućnosti da se kuća ponovo koristi kao dom za čuvara groblja. Nažalost, da li zbog predrasuda ili zbog neisplatljivosti celog posla, nisu se pojavili dobronamerni investitori. Kuću je na kraju pod istim uslovima, na molbu rukovodstva, renovirao tadašnji predsednik Jevrejske opštine Zemun, Nenad Fogel. Od 2004. godine kuća se ponovo koristi kao dom za čuvara groblja.