JEVREJI U SREMSKIM SELIMA
(nastavak)

Tu su se nastanili u okolnim selima. Moja oba deda potiču iz slovačkog gradića Trencin. Moj deda Samuel Švicer, nastanio se u selu Dobanovci, oko 16 km. daleko od Zemuna. Tu je on otvorio malu trgovinu mešovite robe. Od njega je tu trgovinu preuzeo moj otac Salamon. Njegov brat Herman je prešao u susedno selo Ugrinovci gde je on takodje otvorio sličnu malu trgovinu. Najstariji brat Wilhelm  je odlutao čak u Bosnu i u Bijeljini je takodje otvorio dućan. Najmlađi brat Ignatz se spustio u Zemun.               

Moj deda, sa majčine strane, nastanio se u selu Popinci. Tamo se rodila moja majka Berta kao i ostalo šestoro  dece i oni su se raspršili po Sremu. Sestra  moje majke Eti nastanila se sa mužem u selu Laćarak, blizu Mitrovice. Druga sestra Cili osnovala je svoj dom u selu  Hrtkovci, kraj Rume. Brat Moritz tražio je svoju “parnose” u selu Kupinovo gde mu se rodilo osmoro dece. Najmlađa sestra Mari se udala u gradić Ruma. Samo brat Šandor je napustio Srem i stigao u Budimpeštu, koja je onda bila jedan od centara Evrope.

Kada je Hitler okupirao Jugoslaviju, život za moga brata je postao nemoguć u Dobanovcima i on je sa svojom porodicom tražio utočište u Zemunu gde je na koncu podelio tragičnu sudbinu ostalih Jevreja iz Zemuna.

Od cele moje velike i raštrkane porodice, posle Holokausta, ostalo je u životu vrlo mali broj. Osim mene u Israelu žive potomci porodice Fleš iz Hrtkovaca, porodice Rosenzweig iz Rume i u Americi ostaci familija Swicer iz Bijeljine i Najman iz Kupinova. Moj  mladji  brat Marko (zvani Pači), ostvario je svoj cionisticki ideal i došao u Palestinu 1938.godine. U kibucu Gat je živio sve do svoje smrti 1996. Danas još žive tamo njegova deca i unuci. Eto tako je naša porodica bila povezana za Zemun i Srem. Danas tamo više nema nikoga od njih.

Kada sam 1981. posetio Zemun i Dobanovci, našao sam pred seoskom općinom skroman spomenik na kojem su bila isklesana sva imena žitelja Dobanovaca koji su položili svoje živote u borbi protiv okupatora. Među njima sam našao i imena moga brata Wilhema i njegove cele porodice.

Aleksander-Šanji Šaron Švicer
Jerusalem, mart 2006.